![]() |
#841 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Piszesz o jakichś paczkach dla dzieci, a wcześniej pisałaś o
Cytat:
Co do świąt katolickich - to przecież katolicy wywalczyli sobie wolne w te dni, a teraz co mają pretensje że inni też mają wolne? Szczerze żałuję że inne wyznania nie mają takich przywilejów i nie mogą mieć wolnego w swoje święta. Pierwsze słyszę o dodatkach socjalnych tylko dla katolików, ale może ja się nie znam?
![]() |
#842 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, uważam, że da sięto ukryć, to raz. Dwa, nie opowiedziałaś na pytanie czy były u Was jakieś cuda. A ingerencje Boga, coś niecodziennego, uważa się zazwyczaj za cud. Więc jak Bóg ma nie pozwolić by takie rzeczy miały miejsce w organizacji? Jak ktoś kto grzeszy ma zostać wykluczony z organizacji skoro nikt o tym nie wie i możliwe, że nikt się nie dowie. Pomijając sprawę spowiedzi w KK, bo ona jest tajna. Poza tym jak przekonujecie ludzi niewierzących? Cytowanie im Biblii nic nie da, znają ją nie tak jak wy, ale bardziej, hm... poetycko, metaforycznie. Nie wiem, ŚJ omijają moją ulicę, więc się spotkałam z nimi tylko dwa razy i nie zdążyli nic innego powiedzieć jak "dzień dobry". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Raczkowanie
|
W bibli jest napisane ze trzeba wyrzucic sposrod siebie niegodziwca i kogos kto nie postepuje wedlug praw bozych jesli nie zaluje swoich czynow.
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Raczkowanie
|
Tacy ludzie moga oszukac ludzi, ale oni nigdy nie oszukaja Boga bo on zna nasze serca i Jego nie oszukamy wiec taki czlowiek zaplaci za swoje wystepki przed Bogiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Rozeznanie
|
a co jeżeli się nie zgadzają z niektórymi zagadnieniami ŚJ i uważają, że oni czynią dobrze? W końcu człowiek to tylko człowiek, możecie źle interpretować Biblię, co nieraz zostało tutaj powiedziane.
W ogóle czy wy dopuszczacie do swojej świadomości, że są u Was tacy ŚJ, którzy np. uważają, że homoseksualizm nie jest czymś zły? Albo transfuzja? Albo coś jeszcze innego? Czy wszyscy musicie trzymać się tych zasad i każde małe odchylenie się od tego jest od razu grzechem? |
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Rozeznanie
|
kazde odchylenie od norm SJ jest grzechem wg. nich.
nie mozesz chciec transfuzji krwi i byc swiadkiem, nie mozesz po swojemu interpretowac bibli i nie morzesz nie wierzyc w ich posrednika miedzy bogiem i ludzmi czyli w "niewolnika wiernego i roztropnego" - tak oni nazywaja ludzi ktorzy sanajblizej boga. oni to przekazuja tresci strazniczek czyli "pokarm na czas słuszny " ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nasuwa się pytanie - po co nam wolna wola... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Rozeznanie
|
To ja jednak wolę zagładę
Jeszcze jedno mam pytanie: ktoś tam pisał, że studia tylko takie, które współgrają z nauczaniem Biblii. A wyczytałam (albo zaraz ubiorę okulary) Ciotka mgr. FIZYKI. Co jak co, ale fizyka to m.in. wielki wybuch... W końcu udało mi się przeczytać cały wątek to się po udzielam i popytam |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#852 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, w Polsce wlecze się dzieci do kościoła i na pielgrzymki, ale nie robi się im prania mózgu pod tytułem : cała reszta jest fuj i be, nie zostaną, zbawieni bo są poganami, powinni być wykluczeni ze środowiska, chodźmy do nich do domu i ponaprzykrzajmy się im, że to NASZA wiara jest dy best, daje się im wolność wyboru w sprawie studiów, nauki, poznawania innych religi. Co do studiów - nie mogą iść na kierunki, na których bierze się rzeczy niezgodne z biblią, przykładowo na kierunek na którym jest omawiana teoria ewolucji. Przypuszczam że na żaden kierunek związany z filozofią, kulturoznawstwem też nie można, jako że omawiane są inne religie i inne systemy filozoficzne. W trakcie swojego prawie 25cio letniego żywota nigdy nie doświadczyłam prania mózgu i inwigilacji, miałam zostawioną swobodę myślową, nikt mi nie mówił że muszę postępować zgodnie z pismem, które swoje poglądy zmienia szybciej niż pogoda. Moja rodzina to katolicy, ale nikt mi na siłę nic nie wmuszał, kiedy w wieku 16 lat zdecydowałam że nie chcę chodzić do kościoła, to nikt nawet słowa nie powiedział - wolność wyboru i swoboda w myśleniu, powtarzam po raz kolejny. Mi jest obojętne, kto mnie toleruje a kto nie, od nikogo tolerancji nie wymagam, wymagam tylko by moją wolność osobistą, mój dom, moje drzwi zostawili w spokoju, czy to tak dużo? Poza tym - może ja tą swoją pisaniną chcę osiągnąć to, co one, zakładając ten temat? One chcą otworzyć oczy nam, 'poganom', a my chcemy otworzyć oczy im, fanatykom. JA do nikogo do domu się nie pcham z buciorami i nie udowadniam, że spłonie w piekle, bo wierzy nie w tego boga, co trzeba. Jak pisałam - wierzcie sobie nawet w drzewo, bylebyście nikomu krzywdy nie robili. A dla mnie dziewczynom wyrządzono wielką krzywdę. Cytat:
Dziewczyny mają 15 i 16 lat, więc szczerze wątpię, aby studiowały cokolwiek poza strażnicą. Wywieszki nie zawieszę, jestem gotowa do dyskusji to po 1 (a nóż widelec uda mi się komuś z nich do rozsądku przemówić), a po 2 nie będę sobie drzwi niszczyć. Cytat:
![]() Byliczko, podziwiam Cię że Ci się chciało ![]()
![]() |
#853 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to co robi ta pani to jedna z praktyk tej SEKTY a nie religii, czyli pozyskiwaniu nowych członków swojej heh "religii". nie dajcie się omamić.
![]() |
#854 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jutro wszyscy idziemy się zapisać. W biblii jest też napisane 'przygotujcie się na świętą wojnę', no i co z tego?
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2009-01-04 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 |
Zadomowienie
|
A mnie ciekawi taka rzecz, jak ŚJ wychowują swoje dzieci? Chodzi mi konkretnie o to, czy dopuszczają kary cielesne ( jeżeli nie to jakie dopuszczają).
Mam na myśli zarówno sytuacje dnia codziennego, jak i takie kiedy np. dziecko buntuje się przeciwko czytaniu pism, albo słuchaniu wykładów. Liczę na odpowiedź, mam nadzieję, że nie powieliłam pytania. |
![]() ![]() |
![]() |
#857 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już pojawiła się sugestia (bardzo prawdopodobna) że wątek został założony po to, aby lepiej poznać wroga i jego pytania (dla tych co chodzą po domach), bo inteligentni ludzie raczej im zatrzaskują drzwi przed nosem, więc nijak nie mają jak poznać ich poglądów na swoją 'organizację'. Swoją drogą - dlaczego wy nie mówicie o sobie religia, wiara, wyznanie, a towarzystwo lub organizacja? Czy w Biblii używano takich słów? Cytat:
![]() I biblia nie mówi kiedy i gdzie ta wojna... kto dał im prawo do odgadywania dat? Chcą przechytrzyć Boga? Cytat:
![]()
![]() |
#858 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#860 |
Zadomowienie
|
'A oto, co na ten temat mówi Biblia: „Rózga i upomnienie udzielają mądrości” (Przysłów 29:15).'
watchtower.org
#861 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#863 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do Hitlera-niszczył on równo wszystkich wyznawców religijnych gdyż miał własną wizję religii. Cytat:
Cytat:
I jeszcze pytanie do Ciebie - czy czytasz wszystkie podane przez Wizażanki linki i obejrzałaś filmy?
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Oj Mrochna, Mrochna ![]() Cytat:
Cytat:
![]() EDIT: dlaczego Sylwiusia jest zbanowana? Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-01-04 o 18:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#865 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Heh..mimo wszystko jestem ciekawa zdania ŚJ w tym temacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Jeżeli traktujemy opisane przez panią Rowling historie Pottera jako normalną opowieść przygodową, to jest to jak najbardziej w porządku, natomiast problem zaczyna się, gdy organizuje się dla dzieci wyjazdy z nauką magii. Magia bez względu na to, czy biała, czy też czarna jest niebezpieczna. Gdy jest się człowiekiem dorosłym i chce się zająć tego typu sprawami magicznymi, to jest to wolny wybór człowieka, ale boom na Pottera spowodował niezdrową ciekawość sztukami magicznymi, naprawdę niebezpiecznymi. Upraszczając to ... o Harrym Potterze można czytać, ale gdy już się zaczyna w to wierzyć, to jest to źle. Trochę podobnie do "Kodu Leonarda DaVinci", można to przeczytać jako normalną sensacyjną powieść, ale chyba nikt w to nie wierzy ?
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10340916] EDIT: dlaczego Sylwiusia jest zbanowana?[/quote] Dobre pytanie ![]()
![]() |
#868 |
Konto usunięte
|
Ewa, ale przez całe życie stykamy się z rzeczami, które są mniej lub bardziej prawdopodobne i należy umieć rozgraniczyć fikcję od rzeczywistości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Ja w kraju islamskim, nie mam przysługującego mi dnia świątecznego w postaci Niedzieli, bo wolnym dniem świątecznym tutaj jest Piątek, także np. Ead-al-Adha to święto muzułamańskie, więc wolne mam wtedy a nie w Święta Bożego Narodzenia.... nie jest możliwe zrobić święta dla wszystkich religii, bo kto by wtedy pracował.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.