![]() |
#1351 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
Zanim napiszesz jakas riposte - nie uwazam ze moj jest "wywazony" cokolwiek by to mialo znaczyc, mam swoje poglady, mowie co mysle i nie kryje sie za zadnym rzekomym czy rzeczywistym wydarzeniem. Cytat:
Dla mnie tez SJ moga wierzyc sobie w co chca, ale bede zawsze kwestionowal ich stwierdzenie, ze ich poglady sa na podstawie Biblii, bo uwazam ze sie to mija z prawda.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1352 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę podać konkrety (bibliografię) ale znowu będzie że atakuję KK. Cytat:
Jeżeli chodzi o Twoją ocenę mojego wyważenia bądź jego braku to nie sądzę żebyś jako osoba zaangażowana religijnie po jednej ze stron mógł być w tym temacie obiektywny.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-07 o 20:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie nalezy przyjac, ze mialam omamy sluchowe podczas mszy, rozmow z ksiezmi i lekcji religii. Dowody prosze.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1354 |
Zakorzenienie
|
Rozejm dziewczyny bo znów polecą punkty i kartki wszelakie i po co nam to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1355 |
Zakorzenienie
|
Masz ale że ŚJ uważani są za sektę.
Wg Ciebie KK jest tak samo sektą. Nie będę się licytować z Tobą. Tylko pojawiasz się na tym wątku głównie po ty by wytknąć komuś brak tolerancji czy obrażanie innych. Może pozwól żeby dziewczyny obroniły się same. Nie przypominam sobie żeby został im przydzielony jakiś obrońca z urzędu ![]()
#1356 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Nie Jehowa to nie Bóg, to błędna nazwa. W języku polskim na Boga mówimy Bóg, tak na niego mówią wszyscy wierzący, bez róznice na wiarę, tak mówią Polacy wyznania judajskiego i tak mówią polacy muzułamanie, dla wszystkich to jest BÓG. Czy to tak trudne zwracać się do Boga jego imieniem ?
![]() ![]() |
![]() |
#1357 |
Zakorzenienie
|
titina do tej pory rozumiałam Twoje wypowiedzi jako obronę wgCiebie ucisnionych ŚJ.
teraz uważam,że pisząc, że KK to sekta, zwyczajnie pokazujesz swój brak wiedzy i swojego rodzaju orientacji w temacie. SJ to sekta. Są na to dowody, świdectwa. KK nie jest sektą. Jeśli sądzisz inaczej, bardzo proszę o konkretną argumentację.
#1358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1359 | |
BAN stały
|
Wyrak,dokładnie
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez madmuazelle Czas edycji: 2009-01-07 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1360 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Współcześnie uważa się, że bardziej poprawną formą jest JAHWE (taka forma też występuje w polskim języku w Biblii Tysiąclecia), jednak w krajach anglosaskich bardziej powszechna jest forma JEHOWA ze względów historycznych. Tak też tłumaczy Imię Boże Biblia Gdańska w 2 Moj. 6:3, jednakże ponieważ w Polsce bardziej popularna jest Biblia Tysiąclecia powszechnie uznaje się, że Imię Boże oddaje się w brzmieniu JAHWE (choć konsekwentnie powinno być JaHWeH). Myślę, że należy przyjąć w tym przypadku ogólnie obowiązującą zasadę przy tłumaczeniu imion, mówiącą, że tak się wymawia imię jak jest przyjęte na danym terenie np. w Polsce mówimy ![]() T |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1361 | ||
Zakorzenienie
|
Chociażby "Abc o sektach" bp.Zygmunta Pawłowicza. Problem w tym że obok sekt można także znaleźć buddystów.
Ksiązki siostry Michaeli Pawlik, szczycę się posiadaniem "Złudnych uroków duchowości wschodu" (Z dopiskiem "za zgoda władzy duchownej") fragment z artykułu "sektofobia" z "przekroju" z 10.08.2006: "Siostra Michaela, która bardzo jogi nie lubi, naraziła się także Związkowi Buddyjskiemu Karma Kagyu. W jednym z artykułów napisała, że związek jest destrukcyjną sektą uprawiającą molestowanie seksualne i psychomanipulację oraz handlującą narządami. – Jesteśmy bardzo spokojnymi ludźmi – wyjaśnia Marek Rosiński z Karma Kagyu. – Wiele możemy znieść, wysłuchać, przemilczeć. Ale to przekroczyło granice dobrego smaku. Sześć lat temu Sąd Okręgowy w Warszawie nakazał zniszczenie wszystkich egzemplarzy książki „Sekty. Ekspansja zła”, w której siostra Michaela wyrażała dezaprobatę wobec buddyzmu." Cytat:
Cytat:
Natomiast Wy uzywacie "sekta" jako pogardliwe okreslenie grupy destrukcyjnej i taka między nami różnica.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-07 o 21:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już jest biedne. na prawdę. żeby ani słowa z siebie nie napisać... http://www.zbawienie.pl/content/view/86/60/ słowo w słowo. dziękuję za takie argumenty. naprawdę. Nie szukaj nam w internecie. W internecie można znaleźć dosłownie WSZYSTKO! Ja bym chciała poznać Twoją wersję, Twoimi słowami. A nie teksty z internetu.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-07 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1363 | |
Zadomowienie
|
Dlaczego tyle osób prezentuje tutaj postawę: fajnie się krytykuje bzdury w które wierzą inni, ale jak już ktoś ruszy moje bajki, to to niesmaczne i poniżej poziomu?
ŚJ to sekta i nie sekta, zależy jak kto na to patrzy i jakie wyznaczniki bierze pod uwagę. KK to sekta i nie sekta, zależy jak kto na to patrzy i jakie wyznaczniki bierze pod uwagę. Podobnie Amway, Radio Maryja i Polski Związek Narciarski. Cytat:
A jak będzie w raju z pociągiem płciowym?
![]() |
#1364 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi, ale z boku to wygląda troszeczkę inaczej. Pierwsze co widać to twoja nienawiść skierowana w stronę kk. Rzeczywiście może wyważasz wypowiedzi - ale w takim razie nie chciałabym poznać tych nieocenzurowanych wypowiedzi, bo chyba by mi kapcie spadły. Każdy może wierzyć, w co mu się żywnie podoba. Nie przeszkadza mi to. W sumie witam i żegnam ŚJ z uśmiechem na ustach, zyczę miłego dnia i dziękuję za ewentualną rozmowę, bo ja już znalazłam swoje miejsce w świcie religijnym i jeszcze sporo zostało mi do zrozumienia w mojej religii. Czasem nawet mi szkoda ŚJ - ludzie nie lubią jak ktoś ewangelizuje ich naruszając pojęcie miru domowego. Tak samo jak nie lubię jak ktoś próbuje mi sprzedać skórzaną kurtkę w drzwiach mojego domu.
![]() |
#1366 |
Zakorzenienie
|
Zarzuty bez pokrycia. Nie mam żadnej nienawiści skierowanej w stronę KK. Nie mam też żadnej nienawiści w stosunku do ŚJ ani też w stosunku do żadnych innych grup wyznaniowych.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-07 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#1367 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() też zacheca do samodzielnego myslenia, samodzielnego czytania bilbii(przebudzcie sie i straznica są tylko pomocami...coś może jak niedziela w kk ...albo i nie..złe porównanie ![]() nie zabrania też nawiązywania kontaktów z innymi religiami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1368 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1369 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to chodzi, jak będę chciala kurtkę to po nią udam się do sklepu, a jak będę chciala pogadać o Bogu (jakimkolwiek)to też znajdę odpowiednie miejsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1371 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skąd wiadomo że w raju będziemy mieli współmałżonków?
![]() |
#1372 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1373 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Raj ma wyglądać tak jak to zamirzył Bóg od początku. Byli Adam i Ewa (czyli kobieta i mezczyzna którzy sie kochali...turdno tu mowic o małzenstwie bo nie błyło czegos takiego...mozna to nazwac prototypem małżeństwa. I raj po armagedonie bedzie taki jaki był na początku. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chwała Ci za to.
![]() |
#1375 |
Raczkowanie
|
Nie jestem swiadkiem tak do Waszej wiadomosci a poza tym praktycznie caly czas staralam sie odp. wlasnymi slowami a ze raz po raz siegne po cos do internetu nie widze w tym nic zlego sa tu osoby ktore tez tak robily. Przynajmniej wiecie ze to nie moj wymysl
|
![]() ![]() |
![]() |
#1376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skorzystam z tego że teraz mamy jedną wizażankę ŚJ która mówi własnymi słowami chciałam zapytać co z tymi datami przepowiadania końca świata? I jeszcze pytanie dot. tego że już nie pamiętam w którym to roku mieli zmartwychwstać święci ze ST, a ŚJ nazwali ich KSIĄŻĘTAMI?
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-07 o 22:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1377 |
Zadomowienie
|
chodzi ci o rok 1914? czytałam wiele zrodel na temat że ŚJ wtedy zapowiedzieli koniec świata. Trudno mi o tym cokolwiek powiedziec tak jak i o roku 1975 w którym podobno tez tak było. Ja sie urodziłam długo po tym dlatego wiele nie wiem. Nie mam też dostępu do naszych czaspoism z tego okresmu (trzeba by było porządnie poszukać zwłaszcza tych z 1975)albo poptyac kogos starszego.
A czemu rok 1914 chcesz wiedziec? ![]() ![]() Edytowane przez smiley Czas edycji: 2009-01-07 o 22:13 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Wszystko ma się dziać w zborze lub wokół zboru."- to usłyszałam od osoby, która odeszła od śJ.
![]() |
#1379 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ludzie różnią się apetytami. Nie można więc im dać tyle samo, bo wtedy ten o większym apetycie będzie chciał jeszcze więcej. Rozwiązaniem byłoby "każdemu według jego potrzeb" ale wieczność to bardzo długo i w końcu ten który dostał mniej, mógłby stwierdzić 'ej, dlaczego ja mam mniej?'. No chyba, że zniknęłyby układy pokarmowe, wszystkie domy byłyby takie same a na więcej nie byłoby miejsca, wszystkie kobiety wyglądałyby tak samo itd. Ale co z ubraniami? Chodzilibyśmy nago i bez wstydu, czy ubrani? To pierwsze jest sprzeczne z obrazkami w czasopismach ŚJ. Ale gdyby istniała odzież, to nie byłaby wieczna. Kto zająłby się dystrybucją? Czym byśmy płacili? Dobrymi uczynkami? Na całą wieczność? To dopiero utopia..
![]() |
#1380 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.