Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-07, 20:43   #1351
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Mój poziom wypowiedzi jest wyważony, wszystkich mierzę tą samą miarą, czego i Wam życzę.
Wg mnie Twoj poziom (chyba chodzilo Ci o ton?) wypowiedzi w ogole nie jest wywazony, tylko caly czas prowadzisz harce pod adresem opcji ktorej nie lubisz, a subtelnie popierasz druga. Mowie to na podstawie dwoch watkow.

Zanim napiszesz jakas riposte - nie uwazam ze moj jest "wywazony" cokolwiek by to mialo znaczyc, mam swoje poglady, mowie co mysle i nie kryje sie za zadnym rzekomym czy rzeczywistym wydarzeniem.

Cytat:
Jeżeli to nie narusza dóbr innych - tak.

Wg mnie ŚJ mogą sobie wierzyć w cokolwiek co nie narusza porządku publicznego, zdrowia, zasad społecznych itp.
Widzisz, dla mnie to nie jest kwestia prawa, tylko etyki. Jesli ktos kreci, to bede ta osobe punktowal i tyle.

Dla mnie tez SJ moga wierzyc sobie w co chca, ale bede zawsze kwestionowal ich stwierdzenie, ze ich poglady sa na podstawie Biblii, bo uwazam ze sie to mija z prawda.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 20:45   #1352
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Jest zasadnicza roznica pomiedzy naukami Kosciola Katolickiego, a Zboru SJ.
Kosciol Katolicki zacheca ludzi do myslenia, pozostawia wolna wole i nie zabrania zawierania blizszych kontaktow z innymi religiami.
Dlatego KK nie jest sekta.
Nie masz racji jest wiele książek wydanych przez wydawnictwa KK traktujących niekorzystnie o innych religiach.

Mogę podać konkrety (bibliografię) ale znowu będzie że atakuję KK.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Widzisz, dla mnie to nie jest kwestia prawa, tylko etyki. Jesli ktos kreci, to bede ta osobe punktowal i tyle.
Naprawdę nie widzę potrzeby byś się przede mną tłumaczył i usprawiedliwiał.

Jeżeli chodzi o Twoją ocenę mojego wyważenia bądź jego braku to nie sądzę żebyś jako osoba zaangażowana religijnie po jednej ze stron mógł być w tym temacie obiektywny.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2009-01-07 o 20:48
titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 20:46   #1353
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie masz racji jest wiele książek wydanych przez wydawnictwa KK traktujących niekorzystnie o innych religiach.

Mogę podać konkrety (bibliografię) ale znowu będzie że atakuję KK.

W takim razie nalezy przyjac, ze mialam omamy sluchowe podczas mszy, rozmow z ksiezmi i lekcji religii.

Dowody prosze.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 20:48   #1354
DariaKom
Zakorzenienie

Rozejm dziewczyny bo znów polecą punkty i kartki wszelakie i po co nam to , szczególnie, że kartki ostatnio zostaly poprzyznawane wg. niezrozumialego dla mnie kryterium w niektórych przypadkach..
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 20:52   #1355
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
No i co z tego KK też jest sektą.
Masz ale że ŚJ uważani są za sektę.
Wg Ciebie KK jest tak samo sektą.
Nie będę się licytować z Tobą.
Tylko pojawiasz się na tym wątku głównie po ty by wytknąć komuś brak tolerancji czy obrażanie innych.
Może pozwól żeby dziewczyny obroniły się same.
Nie przypominam sobie żeby został im przydzielony jakiś obrońca z urzędu
Stary 2009-01-07, 21:01   #1356
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez asia0282 Pokaż wiadomość
A coJjehowa to nie Bog? Sam objawil swoje imie. Nie mamy nim szastac ale ja Jego imienia nie wymieniam w zlej wierze i nie mowie o Nim obelzywie, wiec nie wiem po co ta aluzja

Nie Jehowa to nie Bóg, to błędna nazwa.

W języku polskim na Boga mówimy Bóg, tak na niego mówią wszyscy wierzący, bez róznice na wiarę, tak mówią Polacy wyznania judajskiego i tak mówią polacy muzułamanie, dla wszystkich to jest BÓG.

Czy to tak trudne zwracać się do Boga jego imieniem ?

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:01   #1357
***luna
Zakorzenienie

titina do tej pory rozumiałam Twoje wypowiedzi jako obronę wgCiebie ucisnionych ŚJ.
teraz uważam,że pisząc, że KK to sekta, zwyczajnie pokazujesz swój brak wiedzy i swojego rodzaju orientacji w temacie.
SJ to sekta. Są na to dowody, świdectwa.
KK nie jest sektą.
Jeśli sądzisz inaczej, bardzo proszę o konkretną argumentację.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 21:05   #1358
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jakich praw? Mi wisi w co kto wierzy i co je. Natomiast nie wisi mi, ze: ktos mowi ze wierzy na podstawie Biblii, a jest wrecz przeciwnie, albo uwaza, ze jesli ktos nie bije piany na forum nad karpiami, to maltretuje zwierzeta - do tego by pasowalo swietnie te Twoje wyzej "kto nie z nami" . Uwazasz ze ktos ma prawo do mowienie czegokolwiek niezaleznie od stanu faktycznego?

Asia, ale niestety cos nie bardzo sie chce odniesc do tego co wczoraj i wczesniej wklejalem.

Co z tego czym sa wedlug prawa?

Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze ze SJ nie mozna prowadzic dialogu, przynajmniej nie tutaj. Na pytania odpowiadaja cytatami ze Staznicy, zmieniaja zasady zaleznie od tego co im pasuje - a to niby mozna studiowac ale nie wszystko, a to niby bierzecie Biblie doslownie, ale ignorowane sa niewygodne fragmenty. Na czesc pytan popratych stosownymi cytatami z Biblii w ogole nie ma odpowiedzi. Wiec jaka Ty widzisz mozliwosc dialogu?

Znowu odwracasz kota ogonem - tak jak wczesniej, na pytanie o rzekomy zakaz transfuzji krwii w Biblii, przytaczasz stronke mowiaca o szkodliwosci transfuzji krwi - zgodnie z pogladami SJ, ale nie na temat w stosunku do postawionego pytania. Teraz wykrecasz kota ogonem - na stronce ktorej przytaczasz jest podpis o "palestynskich terrorystach", a gdy okazuje sie to nieprawda, piszesz o przesadnej tolerancji - super, ale to znowu nie dotyczy tematu.

Pisanie o przez czlonka SJ o KK jako "poganskim", w momencie gdy SJ sa w sprzecznosci z Biblia -
A co Ci mialam jeszcze napisac Ty mi podales werset ze Jesus jest bogiem a ja Ci podalam wersety ze Bog byl i jest tylko jeden i nie przekonuje mnie wiara w trojce tzn. 3 osoby w jednej, ktore sie na dodatek potrafia rozdzielic bo jeden w niebie , drugi na ziemi jako zbawiciel a trzeci gdzies tam tez i na dodatek ze soba rozmawiaja. Sorry, ale do mnie to nie przemawia. Dlatego zakonczylam dyskusje na ten temat. Nie jestem swiadkiem, nie zalozylam tego forum na temat swiadkow Jehowy to po co mamy sie spierac? Ja powiedzialam co mysle Ty tez i luzik
asia0282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:16   #1359
madmuazelle
BAN stały

Wyrak,dokładnie przecież ŚJ,nie potrafią sami od siebie porozmawiać,a tylko non stop cytują cytaty ze Straźnicy,kiedyś miałam przyjemnośc na forum "dyskutować" z pewną Ś.J jej odpowiedzi to cytaty,nic od siebie. Dlatego też tylko podczytywałam ten wątek,ale teraz chciałam tylko napisac jednego posta.

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Nie będę się licytować z Tobą.
Tylko pojawiasz się na tym wątku głównie po ty by wytknąć komuś brak tolerancji czy obrażanie innych.
Nie przypominam sobie żeby został im przydzielony jakiś obrońca z urzędu
Dla mnie również ŚJ to sekta,a oni nie są uparci,ale upierdliwi,natrętni.Bardz o denerwuje mnie ich nachodzenie i ich chęci aby podyskutowac o ich prawdach objawionych których się nauczyli.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2009-01-07 o 21:17
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:20   #1360
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość

Nie Jehowa to nie Bóg, to błędna nazwa.

W języku polskim na Boga mówimy Bóg, tak na niego mówią wszyscy wierzący, bez róznice na wiarę, tak mówią Polacy wyznania judajskiego i tak mówią polacy muzułamanie, dla wszystkich to jest BÓG.

Czy to tak trudne zwracać się do Boga jego imieniem ?
mam Ci znalezc w internecie ze kk wymazal imie boze bo nie wiedzial jak ma wymawiac i wstawil sobie Pan czy Bog? Nie na darmo imie boze bylo podane juz przez samego Jezusa. Niech Ci bedzie moze byc Jahwe to jest poprawne wedlug Ciebie czy tez nie? I nie jedz mi ze bog to bog i tyle mamy biblie i imie boze i to ma znaczenie czy wolamy go allah czy inaczej. To jest tak samo jakbys miala na imie kasia a wolaliby cie jakby sie kazdemu chcialo.
Współcześnie uważa się, że bardziej poprawną formą jest JAHWE (taka forma też występuje w polskim języku w Biblii Tysiąclecia), jednak w krajach anglosaskich bardziej powszechna jest forma JEHOWA ze względów historycznych. Tak też tłumaczy Imię Boże Biblia Gdańska w 2 Moj. 6:3, jednakże ponieważ w Polsce bardziej popularna jest Biblia Tysiąclecia powszechnie uznaje się, że Imię Boże oddaje się w brzmieniu JAHWE (choć konsekwentnie powinno być JaHWeH).
Myślę, że należy przyjąć w tym przypadku ogólnie obowiązującą zasadę przy tłumaczeniu imion, mówiącą, że tak się wymawia imię jak jest przyjęte na danym terenie np. w Polsce mówimy Piotr, w Angli Peter a w Niemczech Peter a w Grecji Petros, ale w każdym języku imię to jest rozpoznawalne i gdy przedstawia nam się ktoś imieniem Peter wiemy, że jest to Piotr. Rozmawiając z polakiem na temat Boga, chcąc doprecyzować o jakiego Boga mi chodzi używam słowa Jahwe. Swiadkowie uzywaja i Jehowa i Jahwe

T
Stary 2009-01-07, 21:22   #1361
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Dowody prosze.
Chociażby "Abc o sektach" bp.Zygmunta Pawłowicza. Problem w tym że obok sekt można także znaleźć buddystów.

Ksiązki siostry Michaeli Pawlik, szczycę się posiadaniem "Złudnych uroków duchowości wschodu" (Z dopiskiem "za zgoda władzy duchownej")

fragment z artykułu "sektofobia" z "przekroju" z 10.08.2006:
"Siostra Michaela, która bardzo jogi nie lubi, naraziła się także Związkowi Buddyjskiemu Karma Kagyu. W jednym z artykułów napisała, że związek jest destrukcyjną sektą uprawiającą molestowanie seksualne i psychomanipulację oraz handlującą narządami.
– Jesteśmy bardzo spokojnymi ludźmi – wyjaśnia Marek Rosiński z Karma Kagyu. – Wiele możemy znieść, wysłuchać, przemilczeć. Ale to przekroczyło granice dobrego smaku.
Sześć lat temu Sąd Okręgowy w Warszawie nakazał zniszczenie wszystkich egzemplarzy książki „Sekty. Ekspansja zła”, w której siostra Michaela wyrażała dezaprobatę wobec buddyzmu."

Cytat:
Napisane przez byliczka
Może pozwól że będę broniła kogo chce.

Cytat:
Napisane przez byliczka
Napisałam w jakim sensie używam tego określenia - Sekta (od łac. secta - kierunek, droga, postępowanie, zasady, stronnictwo, nauka, od sequi - iść za kimś, postępować, towarzyszyć lub łac. secare, sectare - odcinać, odrąbywać, odcinać się od czegoś) Ponieważ chrzescjaństwo, co pisałam wczesniej, jest odstępczym żydowskim odłamem.

Natomiast Wy uzywacie "sekta" jako pogardliwe okreslenie grupy destrukcyjnej i taka między nami różnica.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2009-01-07 o 21:25

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 21:23   #1362
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
mam Ci znalezc w internecie ze kk wymazal imie boze bo nie wiedzial jak ma wymawiac i wstawil sobie Pan czy Bog? Nie na darmo imie boze bylo podane juz przez samego Jezusa. Niech Ci bedzie moze byc Jahwe to jest poprawne wedlug Ciebie czy tez nie? I nie jedz mi ze bog to bog i tyle mamy biblie i imie boze i to ma znaczenie czy wolamy go allah czy inaczej. To jest tak samo jakbys miala na imie kasia a wolaliby cie jakby sie kazdemu chcialo.
Współcześnie uważa się, że bardziej poprawną formą jest JAHWE (taka forma też występuje w polskim języku w Biblii Tysiąclecia), jednak w krajach anglosaskich bardziej powszechna jest forma JEHOWA ze względów historycznych. Tak też tłumaczy Imię Boże Biblia Gdańska w 2 Moj. 6:3, jednakże ponieważ w Polsce bardziej popularna jest Biblia Tysiąclecia powszechnie uznaje się, że Imię Boże oddaje się w brzmieniu JAHWE (choć konsekwentnie powinno być JaHWeH).
Myślę, że należy przyjąć w tym przypadku ogólnie obowiązującą zasadę przy tłumaczeniu imion, mówiącą, że tak się wymawia imię jak jest przyjęte na danym terenie np. w Polsce mówimy Piotr, w Angli Peter a w Niemczech Peter a w Grecji Petros, ale w każdym języku imię to jest rozpoznawalne i gdy przedstawia nam się ktoś imieniem Peter wiemy, że jest to Piotr. Rozmawiając z polakiem na temat Boga, chcąc doprecyzować o jakiego Boga mi chodzi używam słowa Jahwe. Swiadkowie uzywaja i Jehowa i Jahwe

T
Asiu, nawet jak mam dostac kolejne ostrzeżenie to to napiszę:
to już jest biedne. na prawdę. żeby ani słowa z siebie nie napisać...
http://www.zbawienie.pl/content/view/86/60/
słowo w słowo.
dziękuję za takie argumenty.
naprawdę.
Nie szukaj nam w internecie.
W internecie można znaleźć dosłownie WSZYSTKO!
Ja bym chciała poznać Twoją wersję, Twoimi słowami.
A nie teksty z internetu.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-01-07 o 21:25
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:25   #1363
rabid
Zadomowienie

Dlaczego tyle osób prezentuje tutaj postawę: fajnie się krytykuje bzdury w które wierzą inni, ale jak już ktoś ruszy moje bajki, to to niesmaczne i poniżej poziomu?

ŚJ to sekta i nie sekta, zależy jak kto na to patrzy i jakie wyznaczniki bierze pod uwagę. KK to sekta i nie sekta, zależy jak kto na to patrzy i jakie wyznaczniki bierze pod uwagę. Podobnie Amway, Radio Maryja i Polski Związek Narciarski.

Cytat:
Jak bedzie raj to ludzie beda pod rzadami Boga a nie rzadami ludzkimi. Jehowa nie pozwoli zeby tworzyly sie jakies grupki o ktorych mowisz i zeby znowu ludzie czynili zlo
A w jaki miłosierny sposób będzie ich przed tym powstrzymywał? Nie sądzę żeby wszyscy którzy tam trafią zgadzali się na taką wieczną oligarchię.
A jak będzie w raju z pociągiem płciowym?
Stary 2009-01-07, 21:35   #1364
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
słowo w słowo.
naprawdę.
Dokladnie to chcialam powiedziec a masz przynajmniej strone podana zebys nie myslala ze mam straznice pod nosem i z niej spisuje. Wiesz tez przy okazji ze to nie strona swiadkow bo uwazasz ze wszystko co mowia to bajki na to wychodzi ze wszyscy klamia
Stary 2009-01-07, 21:37   #1365
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Mój poziom wypowiedzi jest wyważony, wszystkich mierzę tą samą miarą, czego i Wam życzę.

Przykro mi, ale z boku to wygląda troszeczkę inaczej. Pierwsze co widać to twoja nienawiść skierowana w stronę kk.

Rzeczywiście może wyważasz wypowiedzi - ale w takim razie nie chciałabym poznać tych nieocenzurowanych wypowiedzi, bo chyba by mi kapcie spadły.

Każdy może wierzyć, w co mu się żywnie podoba. Nie przeszkadza mi to.

W sumie witam i żegnam ŚJ z uśmiechem na ustach, zyczę miłego dnia i dziękuję za ewentualną rozmowę, bo ja już znalazłam swoje miejsce w świcie religijnym i jeszcze sporo zostało mi do zrozumienia w mojej religii.

Czasem nawet mi szkoda ŚJ - ludzie nie lubią jak ktoś ewangelizuje ich naruszając pojęcie miru domowego. Tak samo jak nie lubię jak ktoś próbuje mi sprzedać skórzaną kurtkę w drzwiach mojego domu.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 21:43   #1366
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
. Pierwsze co widać to twoja nienawiść skierowana w stronę kk.

Zarzuty bez pokrycia.

Nie mam żadnej nienawiści skierowanej w stronę KK.

Nie mam też żadnej nienawiści w stosunku do ŚJ ani też w stosunku do żadnych innych grup wyznaniowych.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2009-01-07 o 21:45
Stary 2009-01-07, 21:45   #1367
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Jest zasadnicza roznica pomiedzy naukami Kosciola Katolickiego, a Zboru SJ.
Kosciol Katolicki zacheca ludzi do myslenia, pozostawia wolna wole i nie zabrania zawierania blizszych kontaktow z innymi religiami.
Dlatego KK nie jest sekta.
ŚJ też nie jest sektą
też zacheca do samodzielnego myslenia, samodzielnego czytania bilbii(przebudzcie sie i straznica są tylko pomocami...coś może jak niedziela w kk ...albo i nie..złe porównanie)ja mam w domu kilka przekładów biblii i nie raz gdy ktoś na forum cos nam zarzuca, że w naszej biblii jest inaczej a w waszej inaczej to sprawdzam...i trudno sie doszukiwac roznic w budowie zdań ktore nie zmieniaja ich sensu w jakis znaczacy sposób. Jezeli ktos chce miec pewnosc to szukac pierwotnych zapisów ;].

nie zabrania też nawiązywania kontaktów z innymi religiami jak inaczej moglibysmy funkcjonowac w polskim społeczenstwie oraz w rodzinie gdzie większość z ludzi jest katolikami?
smiley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:45   #1368
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Dlaczego tyle osób prezentuje tutaj postawę: fajnie się krytykuje bzdury w które wierzą inni, ale jak już ktoś ruszy moje bajki, to to niesmaczne i poniżej poziomu?

ŚJ to sekta i nie sekta, zależy jak kto na to patrzy i jakie wyznaczniki bierze pod uwagę. KK to sekta i nie sekta, zależy jak kto na to patrzy i jakie wyznaczniki bierze pod uwagę. Podobnie Amway, Radio Maryja i Polski Związek Narciarski.

A w jaki miłosierny sposób będzie ich przed tym powstrzymywał? Nie sądzę żeby wszyscy którzy tam trafią zgadzali się na taką wieczną oligarchię.
A jak będzie w raju z pociągiem płciowym?
Bog nie dopusci do ludzkiej samowolki bo to ma byc w koncu raj. Nie wiem czy sie komus znudzi jak bedzie mial wszystko pod dostatkiem i nic nikomu nie bedzie brakowac, nie bedzie wojen zazdrosci o to ze ktos ma cos wiecej bo wszyscy beda miec tyle samo. A co z pociagiem? A co wspolmazonek Ci nie wystarczy?
Stary 2009-01-07, 21:47   #1369
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
słowo w słowo.
naprawdę.
Noi właśnie tacy są ŚJ właśnie,dlatego podziwiam was że macie jeszcze cierpliwość.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 21:47   #1370
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Przykro mi, ale z boku to wygląda troszeczkę inaczej. Pierwsze co widać to twoja nienawiść skierowana w stronę kk.
Zgadzam się, wrogość czuje się na odleglość. Nawet ja, osoba, która też nie glaszcze KK po glowie to widzę. Malo tego, widzę wrogość skierowaną do wypowiadających się tu wizażanek i wizażanka.

Cytat:
Czasem nawet mi szkoda ŚJ - ludzie nie lubią jak ktoś ewangelizuje ich naruszając pojęcie miru domowego. Tak samo jak nie lubię jak ktoś próbuje mi sprzedać skórzaną kurtkę w drzwiach mojego domu.
O to chodzi, jak będę chciala kurtkę to po nią udam się do sklepu, a jak będę chciala pogadać o Bogu (jakimkolwiek)to też znajdę odpowiednie miejsce.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:48   #1371
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiley Pokaż wiadomość
ŚJ też nie jest sektą
też zacheca do samodzielnego myslenia, samodzielnego czytania bilbii(przebudzcie sie i straznica są tylko pomocami...coś może jak niedziela w kk ...albo i nie..złe porównanie)ja mam w domu kilka przekładów biblii i nie raz gdy ktoś na forum cos nam zarzuca, że w naszej biblii jest inaczej a w waszej inaczej to sprawdzam...i trudno sie doszukiwac roznic w budowie zdań ktore nie zmieniaja ich sensu w jakis znaczacy sposób. Jezeli ktos chce miec pewnosc to szukac pierwotnych zapisów ;].

nie zabrania też nawiązywania kontaktów z innymi religiami jak inaczej moglibysmy funkcjonowac w polskim społeczenstwie oraz w rodzinie gdzie większość z ludzi jest katolikami?
Ten wątek jest idealnym dowodem na to jak ŚJ zachęca do samodzielnego myślenia.
A skąd wiadomo że w raju będziemy mieli współmałżonków?
Stary 2009-01-07, 21:51   #1372
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
ŚJ też nie jest sektą

Widze ze jestes swiadkiem to masz wieksza wiedze niz ja wiec moze wytlumaczysz wyrakowi dlaczego w Jana 1:1-3 jest napisane ze Jezus jest bogiem bo mnie wyrak o to "zaatakowal" ja oczywiscie wiem ze Bog jest jeden a nie w 3 osobach ale ciezko mi Jemu wytlumaczyc mimo ze podalam Mu inne wesety mowiace ze jest jeden Bog itd.
Stary 2009-01-07, 21:54   #1373
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Ten wątek jest idealnym dowodem na to jak ŚJ zachęca do samodzielnego myślenia.
A skąd wiadomo że w raju będziemy mieli współmałżonków?
nie rozumiem? co masz do tego wątku ;P bo bynajmniej ja nie zaglądałam do zadnej literatury piszac tutaj odpowiedzi wiec chyba samodzienie mysle...dosyc

Raj ma wyglądać tak jak to zamirzył Bóg od początku. Byli Adam i Ewa (czyli kobieta i mezczyzna którzy sie kochali...turdno tu mowic o małzenstwie bo nie błyło czegos takiego...mozna to nazwac prototypem małżeństwa. I raj po armagedonie bedzie taki jaki był na początku.

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 21:57   #1374
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
nie rozumiem? co masz do tego wątku ;P bo bynajmniej ja nie zaglądałam do zadnej literatury piszac tutaj odpowiedzi wiec chyba samodzienie mysle...dosyc
Jako jedyna nie zaglądałaś.
Chwała Ci za to.
Stary 2009-01-07, 21:57   #1375
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Noi właśnie tacy są ŚJ właśnie,dlatego podziwiam was że macie jeszcze cierpliwość.
Nie jestem swiadkiem tak do Waszej wiadomosci a poza tym praktycznie caly czas staralam sie odp. wlasnymi slowami a ze raz po raz siegne po cos do internetu nie widze w tym nic zlego sa tu osoby ktore tez tak robily. Przynajmniej wiecie ze to nie moj wymysl
Stary 2009-01-07, 22:00   #1376
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem swiadkiem tak do Waszej wiadomosci a poza tym praktycznie caly czas staralam sie odp. wlasnymi slowami a ze raz po raz siegne po cos do internetu nie widze w tym nic zlego sa tu osoby ktore tez tak robily. Przynajmniej wiecie ze to nie moj wymysl
Nikt nie mówi że jesteś a Ty już po raz któryś tłumaczysz że nie jesteś

Skorzystam z tego że teraz mamy jedną wizażankę ŚJ która mówi własnymi słowami chciałam zapytać co z tymi datami przepowiadania końca świata?
I jeszcze pytanie dot. tego że już nie pamiętam w którym to roku mieli zmartwychwstać święci ze ST, a ŚJ nazwali ich KSIĄŻĘTAMI?

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-01-07 o 22:02
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 22:03   #1377
smiley
Zadomowienie

chodzi ci o rok 1914? czytałam wiele zrodel na temat że ŚJ wtedy zapowiedzieli koniec świata. Trudno mi o tym cokolwiek powiedziec tak jak i o roku 1975 w którym podobno tez tak było. Ja sie urodziłam długo po tym dlatego wiele nie wiem. Nie mam też dostępu do naszych czaspoism z tego okresmu (trzeba by było porządnie poszukać zwłaszcza tych z 1975)albo poptyac kogos starszego.
A czemu rok 1914 chcesz wiedziec? narazie bez zródeł powiem że to biblijne proroctwo o siedmiu czasach. Po dokładnym odliczeniu tych ''siedmiu czasow'' wyjdzie nam 1914 kiedy to zaczeła sie IWŚ. Jak chcesz wiedziec wiecej do bede musiała jednak pisac na podsawie ksiazki bo mam słaba pamiec do dat

Edytowane przez smiley
Czas edycji: 2009-01-07 o 22:13

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 22:05   #1378
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
ŚJ też nie jest sektą

SJ zabraniają kontaktów z ludźmi innych wyzań.
"Wszystko ma się dziać w zborze lub wokół zboru."- to usłyszałam od osoby, która odeszła od śJ.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 22:12   #1379
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Bog nie dopusci do ludzkiej samowolki bo to ma byc w koncu raj. Nie wiem czy sie komus znudzi jak bedzie mial wszystko pod dostatkiem i nic nikomu nie bedzie brakowac, nie bedzie wojen zazdrosci o to ze ktos ma cos wiecej bo wszyscy beda miec tyle samo.
Idealne społeczeństwo nigdy nie istniało. Nie dlatego, że próbował je stworzyć człowiek, tylko dlatego, że z ludzi się ono miało składać.
Ludzie różnią się apetytami. Nie można więc im dać tyle samo, bo wtedy ten o większym apetycie będzie chciał jeszcze więcej. Rozwiązaniem byłoby "każdemu według jego potrzeb" ale wieczność to bardzo długo i w końcu ten który dostał mniej, mógłby stwierdzić 'ej, dlaczego ja mam mniej?'. No chyba, że zniknęłyby układy pokarmowe, wszystkie domy byłyby takie same a na więcej nie byłoby miejsca, wszystkie kobiety wyglądałyby tak samo itd. Ale co z ubraniami? Chodzilibyśmy nago i bez wstydu, czy ubrani? To pierwsze jest sprzeczne z obrazkami w czasopismach ŚJ. Ale gdyby istniała odzież, to nie byłaby wieczna. Kto zająłby się dystrybucją? Czym byśmy płacili? Dobrymi uczynkami?

Cytat:
A co z pociagiem? A co wspolmazonek Ci nie wystarczy?
Na całą wieczność? To dopiero utopia..
Stary 2009-01-07, 22:14   #1380
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
SJ zabraniają kontaktów z ludźmi innych wyzań.
"Wszystko ma się dziać w zborze lub wokół zboru."- to usłyszałam od osoby, która odeszła od śJ.

tonara
nie moge z toba rozmawiac

nie mamy zamykac sie na inne religie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości