![]() |
#1381 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
![]() Ty się ze mną nie przyjaźnisz, a rozmawiasz przez internet. A to jest różnica. Wypowiedź tej osoby dotyczyła związków koleżeńskich, przyjaźni, związków damsko- męskich...
#1382 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1383 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mam przyjaciólke ktora jest katoliczką, kolegów także, katolików ateistów zielonoswiatkowców, i nie czuje przed nimi jakiejs bariery. Czasami i o religii rozmawiamy. Tylko że ta dyskusja wygląda inaczej niz na forum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1384 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że wg ciebie śj nie ograniczają swobody kontaktów towarzyskich współwyznawców?
A ja mam przykład,że tak jest... Nie udowodnię ci tego, słowo przeciwko słowu. ![]() OT dość niefortunny czas wyłączania komputera, ale czepiać się nie będę ![]()
#1385 |
Zadomowienie
|
prawda jest taka że w kazdej religii jest ktos kto nam nie przypadnie do gustu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1386 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie religia, nie jest barierą, wprost przeciwnie. Mimo,że uważam, że SJ to sekta, to spokojnie moge rozmawiać ze śj na tematy inne niż religijne,(mówię tu o realu). w sytuacji gdy ta osoba szanuje mnie (tzn. nie narzuca się, nie uprzykrza mi zycia itd.) Nie ma dla mnie kategorii: jesteś swiadkiem jesteś złym człowiekiem. Trochę inaczej interpretuję te kwestie. Nie jestem bezwzględnie tolerancyjna, nie akceptuję wszystkiego; z drugiej strony nie odrzucam wszystkiego co jest różne ode mnie. Potrafię odróżnić kłastwo od prawdy i myślenie życzeniowe od faktów. I zostanę przy swoim: nie chceie kontaktów z odstępcami, możesz zaprzeczać ile chcesz. Nawet w tym wątku, któraś ze swiadków napisała o tym. (szukać nie będę).
![]() |
#1387 |
Zadomowienie
|
Jedyną barierą jest to, że ludzie zazwyczaj nie potrafią zachować swojej religii dla siebie. Gdyby wszyscy stosowali się do zasady 'wierz w co chcesz, niech inni wierzą w co chcą' żyłoby się łatwiej. Dla mnie to proste, bo akceptuję wszystkich - trochę mnie śmieszą, ale to mniejsza konkurencja w życiu doczesnym. Jednak w przypadku wierzących, zwłaszcza tych, którzy zachowali trochę rozumu i nie mają całkowitej pewności, że ich wiara jest tą słuszną, ich przynależność do religii, czy tam grupy wyznaniowej, przypomina trochę kibicowanie klubom sportowym. Podobny rodzaj agresji, przynajmniej tej werbalnej. Zawsze im większe wątpliwości, tym większa agresja, kiedy ktoś próbuje pozbawić ich złudzeń.
#1388 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Titino, naprawdę ale z Twoich wypowiedzi aż bije ogrom negatywnych uczuć jakimi obdarzasz Kościół Katolicki i jego wyznawców.
Dzustam napisała te słowa do Ciebie: Ty jej odpowiedziałaś: Cytat:
Odpowiedzałaś: Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1389 | |
|
Cytat:
Na stronie "rumburaka" ja znalazłam zdjęcie papieża i kłamliwy, oszczerczy podpis pod nim, udowodniłam, że to kłamstwo i oszczerstwo, jak Ty się do tego ustosunkujesz, że opierasz swoją wiedzę i kształtujesz swoje poglądy na podstawie "rewelacyjnych" wiadomości serwowanych na takich stronach jak "rumburak"? Nie chodzi o to, abyśmy tu miały same siebie przekonywać, mnie próbowano przekonywać wiele razy, lubię rozmawiać z ludźmi o innych poglądach nie tylko religijnych.
![]() ![]() |
![]() |
#1390 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to widziałam też na onecie...wiec to chyba strona ktora cie zadowoli ![]() nie wiem czy o to chodziło Asi http://wiadomosci.onet.pl/1823451,12,item.html Cytat:
a jeżeli katolicy nie rozmawiaja z kimś kto nie należy ich religii to juz jest ok. tez staram sie nie narzucac i zazwyczaj rozmawiam o religii z kims kto sam zacznie temat(tez mowie o realu) i to sie dzieje dosyc czesto chociaz w szkole rozmawiam z niewieloma osobami to one bardzo duzo chca wiedziec. Tylko że w przeciwieństwie do tego forum zadają tam pytania a nie atakuja odrazu wszystkich i wszystko co sie powie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1391 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamiast merytorycznej dyskusji, znów rozmowa o wrażeniach. Tak, dokładnie uważam, w moim sarkazmie nie ma nienawiści. Natomiast jest przykład. Jeżeli wciąż piszecie że przeszkadza Wam dzwonienie domofonem (były posty że ŚJ budzą dzwonkami dzieci itp) to ja dałam przykład że komuś innemu dzwonnica przeszkadza ( też może nieźle dziecko obudzić). Jeżeli ktoś napisze że dzwonienie domofonem mu nie odpowiada to wszystko jest ok, ale jeżeli ktoś napisze w sarkastyczny sposób że dzwonienie dzwonnicy mu nie odpowiada to już pisze "paszkwile" jest "agresywny i nienawidzi KK" oraz "wizażanek i wizażanka" ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1392 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1393 | ||
|
Cytat:
We wcześniejszych postach wyraziłam swoje zdanie, co do wiarygodności informacji tam podanych, posługując się przykładem opisania zdjęcia papieża na tym portalu w sposób oszczerczy i w moich postach udowodniłam w jaki sposób naginane są fakty. Cytat:
W Polsce Bóg pozostaje Bogiem i Panem.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-08 o 08:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1394 |
|
Otrzymałaś możliwość merytorycznej dyskusji.... ale niestety Titino, nic nie wiesz na tematy religijne, więc obrażasz KK kpiąc sobie z katolików. Powtarzam, nie wiem jaką krzywdę ktoś z katolików wyrządził Tobie, ale jest mi z tego powodu bardzo przykro.
![]() |
#1395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mi strasznie przykro że rumburak Ci zrobił krzywdę i pewnie dlatego mierzysz wszystkich ŚJ jedną miarą.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzę że wczoraj mi w odpowiednim czasie siadł net ![]()
![]() |
#1397 | |
|
Cytat:
Nie musisz odbijać piłeczki, mnie "rumburak" nie zrobił krzywdy, on tylko sam siebie ośmieszył, wystarczy poczytać te informacje zamieszczone na jego stronie, ot i wszystko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idąc Twoim tropem myślenia: Jaką krzywdę zrobili Ci ŚJ że przez cały wątek ich atakujesz?
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-08 o 09:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Zadomowienie
|
Moją mame ksiadz uczył że imie Boże to Jehowa
|
![]() ![]() |
![]() |
#1400 |
Zakorzenienie
|
#1401 | |
Zadomowienie
|
Jeszcze raz pytam o to samo. Dlaczego tyle osób prezentuje tutaj postawę: fajnie się krytykuje bzdury w które wierzą inni, ale jak już ktoś ruszy moje bajki, to to niesmaczne i poniżej poziomu?
Pierwsze zdanie przeciwko KK i od razu wkroczyły strażniczki prawdy, pokoju i moralności. Wątek z tematu ŚJ zamienił się w wojnę titiny z katoliczkami które nie wiedzą co to nienawiść, oburzonymi własnymi wymysłami na temat jej stosunku do ich cudownego kościółka, który wmawia ludziom podobne bzdury jak ŚJ, tylko w wersji light. Poza kwestią krwi i nieco mniejszą nachalnością, nie jest w niczym lepszy. Ale tak, was jest więcej. Cytat:
I to samo dotyczy Boga i Kubusia Puchatka, choć bynajmniej nie stawiam ich na równi. Przesadna wiara w coś co najprawdopodobniej nie istnieje (nie chcę nikogo urazić, ale prawdopodobieństwo, że Bóg i Harry istnieją jest takie samo - oboje są bohaterami jednej książki, tfu, serii książek) zawsze jest niebezpieczna.
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2009-01-08 o 10:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1402 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1403 |
Zakorzenienie
|
Ja tam nie mam nic do chodzenia po domach. Nawet kilka razy zaprosilam do srodka. Ale jak powiedzialam, ze nie mam czasu/ochoty/nastroju na wizyte to sie nie narzucali.
Co prawda nie potrafili zrozumiec jednego - ze jestem ateista. Cala argumentacja, ktora sie poslugiwali byla skierowana do katolikow. Dlatego nie wiedzieli jak przekonac mnie, ze mam wyjatkowo traktowac zapiski pewnego semickiego ludu sprzed kilku tysiecy lat, zwane Biblią. Ale chwycilam sie za glowe jak przedstawili mi ksiazeczke o ich interpretacji powstania swiata. Tworu tak dalece odbiegajacego od dowodow naukowych, stwierdzonych faktow dawno nie widzialam. Na moje pytanie dlaczego tworzac czlowieka, bog wyposazyl go w szczatkowy ogon, szczątkowe kły, szczątkowe dodatkowe jelito (ktore zwierzetom roslinozernym sluzy do trawienia celulozy) i kilka innych drobnych nieprzydatnych wspolczesnie uformowanemu czlowiekowi cech biologicznych? Nie potrafili udzielic odpowiedzi, procz ogolnikowej "niezbadane sa boskie zamiary". Normalnie, kazdy wysztalcony czlowiek takie cechy zrzucilby na karby ewolucji. Poza tym oczywiscie pytanie o Homo neandertalensis. Skoro nie byl w bezposredni sposob spokrewniony z czlowiekiem (bo nie mógł się z nim krzyżować) a potrafil tworzyc przedmioty, utrzymywac ogien, miał zycie duchowe (pogrzeby). Czy byl tylko zwierzeciem czy bog stworzyl czworo istot rozumnych , ale w Biblii raczy wspomniec tylko o dwoch z gatunku Homo sapiens. Bo Homo habilis, Homo erectus, to wg. ŚJ formy małp, zwierzęta. Tu po prostu stwierdzili wbrew faktom naukowym ze H.neandertalensis to forma Homo sapiens (mimo różnicy genetycznej) i rozni sie on nas tak jak aborygen od białego norwega. Dlatego wlasnie dziwie sie, ze ktos daje sie przekonac do ich wizji swiata, skoro jest wbrew oczywistym faktom.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#1404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1405 |
Zakorzenienie
|
jedno z boskich przykazan mowi, ze nie wolno tworzyc wizerunkow boga ani tego co na ziemi, we wodzie i w powietrzu. Stosujesz sie do tego?
![]() ![]() |
![]() |
#1406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjela taki a nie inny prześmiewczy styl. Moze ty zastanow sie czy jestes tolerancyjna, skoro nie dopuszczasz do siebie mysli, ze komus praktyki religijne wydaja sie smieszne/zacofane i ma pełne prawo do krytyki wszelkich organizacji oraz do strojenia sobie z nich zartow, kpin.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-01-08 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1408 |
Zakorzenienie
|
dajmy juz temu spokoj.. te przepychanki przypominaja przeciaganie liny...
a nic z tego nie wynika....tylko ostrzezenia sie posypaly
#1409 | |
|
Cytat:
W tym przypadku wyśmiewa wyłącznie Kościół Katolicki i to w sposób kpiarski i obraźliwy. Muzułmanin miałby mieć coś przeciwko nawoływaniu (nie wycia droga Elfir) muezina z minaretu ? To mam rozumieć, że Titina jeśli wyśmiewa bicie dzwonów jest chrześcijanką? Co do nawoływania wiernych do modlitwy przez muezina, to pierwsze jest o wschodzie słońca, w ciągu dnia są następne trzy i o zachodzie słońca ostatnie. Czyli w sumie pięć. Czas jest ruchomy i ustalony każdego dnia troszeczkę inny. W porze zimowej, pierwsze nawoływanie będzie ok 6-tej rano, natomiast w porze letniej ok. 5-tej rano. Chcesz rozmawiać na temat islamu, to proszę, zadaj pytanie konkretne, niekoniecznie posługując się zwrotami uznanymi za niegrzeczne typu "wycie mułły".
![]() ![]() |
![]() |
#1410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.