Mamusie majowo-czerwcowe 2009 cz.2 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-12, 18:22   #601
Małgosia:)
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2009 cz.2

Cytat:
Napisane przez boszenka69 Pokaż wiadomość
No to i tak niezle. Ja za wizyty prywatne u gina place 60 euro plus 80 euro za USG. Czyli spory wydatek :/ A Wy dziewczyny w PL chodzicie prywatnie do ginow? Bo zastanawiam sie czy od razu po powrocie do kraju isc do szpitala, w ktorym chce rodzic czy najpierw wybrac prywatnego gina?
Ja chodzę prywatnie...

Najlepiej iśc prywatnie do lekarza, który pracuje w szpitalu w którym chcesz rodzić....
Małgosia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:24   #602
milenka1983
Przyczajenie

GG do milenka1983

Cytat:
No to i tak niezle. Ja za wizyty prywatne u gina place 60 euro plus 80 euro za USG. Czyli spory wydatek :/ A Wy dziewczyny w PL chodzicie prywatnie do ginow? Bo zastanawiam sie czy od razu po powrocie do kraju isc do szpitala, w ktorym chce rodzic czy najpierw wybrac prywatnego gina?
Ceny niezłe nie powiem szok!!! Ja chodziłam jeszcze przed ciązą (i teraz też ) do mojej gin na wizyty zarówno prywatne jak i na NFZ. Ale koszty wizyty prywatnej sa DUZO mniejsze

Pukasz
i wtedy rozbiegane
cztery dłonie
pędza ci na spotkanie
Porzucamy starania
o cztery ściany
dach nad głową
Rodzice debiutanci
niezgrabnie drepczemy
na progu
milenka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:29   #603
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malwa1234 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie czuje a na usg widziałam jak dzidzius ucieka szybciutko jak szczurek moze lada dzien to nastapi?przeciez to juz 20-ty tydzien
a ja nie czuje juz kilka dni nic a nic

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:39   #604
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwa1234 Pokaż wiadomość
Ja bym za wszelka cene walczyła o to usg przy lkazdej wizycie przeciem raz w miesiacu lekarz musi zmierzyc dzidzie i powiedziec ile wazy i czy prawidłowo sie rozwija bo podczas samej rozmowy to nic sie nie dowiesz o synku.
tylko ze u nas (na wyspach) inaczej podchodza do ciazy.... oni twierdza ze to jest bardzo naturalne... oni nie przywiazuja do tego takiej wagi jak w innych krajach (polsce) bo to dla nich normalne ze kobiety rodza... nie roba z tego hallo ale wiadmo ze my inaczej wychowane jestesmy... wszystkiego sie boimy, ze dziecko chore i wogole i latamy czesto.... oni zakladaja ze jak ma byc chore to bedzie... raz sprawdza na usg czy wszystko okej i wystraczy.... wiadomo ze jak wykryja jakiekolwiek wady to tych usg i wizyt jest wiecej

Cytat:
Napisane przez poiglot91 Pokaż wiadomość

pakusia to jednak poszlas fajnie!
a jak czesto masz zajecia?
nastepne mam pod koniec marca i wtedy zzaczne juz takie z partnerami i lalkami i beda co tydzien.... ja polecam strasznie u nas w ie wystawiaja zwolnienia z pracy dla tz'ow zeby mogli brac w nich udzial wiec jak cos to sie szybko zapisuj bo tez jestes mloda niedoswiadczona mamusia .... a zajecia bardzo duzo daja polecam

Cytat:
ja mam rzadko zgage.. naszczescie..

gosik wizyta u polskiego ginekologa.. jednego z najgorszych..(bo wyczytalam na forum troche o nim)a mialam sie tak wybrac...

kosztuje 50 funtow..
nie liczac oczywiscie usg itp.. sama wizyta
Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
u mnie kosztuje 60 euro wizyta i 80 euro usg z tym ze pierwsze 4 wizyty mam za darmo (jakas promocja) .... jutro ide na 2 darmowa i jak skoncze darmowe to nie bede juz chodzic bo tez mi szkoda kasy... a za te 140 euro za ostatnia wizyte kupie cos mojemu synkowi

pakusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:41   #605
rumiankowa
Zadomowienie

a ja chyba czuję chyba, bo nie mam pewności
czasem mam wrażenie, jakby w brzuchu przetaczała mi się kula
a czasem czuję pod dłonią coś jakby skurcz mięśni. przeważnie jak się ułożę wieczorkiem, wypiję szklankę ciepłego mleka, to wtedy się wsłuchuję w mój organizm

jeśli chodzi o gina, to ja chodzę prywatnie do lekarza, który pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić

a jeśli chodzi o zakupy - to nadal się nie rozglądam. może dlatego, że wiem, że ubranek będę miała całe wory (wiem, że dzieci najszybciej wyrastają z tych najwcześniejszych ubranek ;p moja przyjaciółka ma roczne córki bliźniaczki i po nich full ubrań, i moja druga koleżanka urodziła 10 dni temu, do maja to jej Ewa w nic się ze wczesnych ubranek nie będzie mieścić ;p)

powoli dojrzewam do oglądania łóżeczek. a wózki będę oglądać, ale myślę, że kupimy w okolicach maja. nawet jeśli ja nie zdążę, to pokażę palcem tż-owi jaki ma być i on to załatwi
rumiankowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 20:36   #606
kuroikaze
Wtajemniczenie

ja chodze prywatnie. ale powiedzcie mi dziewczyny czy warto teraz zmieniac lekarza? w 22 tyg czyli w tym ktorym jestes powinno byc "połówkowe", ani slowa o tym nie slyszalam od mojego gina... duzo myslalam o tym i nie wiem czy nie lepiej zmienic, ale tak w polowei ciazy?
nie wiem czy to zle ale nie zrobil mi nawet cytologii.
strasznie jestem skolowana, bo to bardzo mila i usmiechnieta kobieta, ale sam usmiech przeciez nie wystarczy...
kuroikaze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 21:02   #607
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuroikaze Pokaż wiadomość
ja chodze prywatnie. ale powiedzcie mi dziewczyny czy warto teraz zmieniac lekarza? w 22 tyg czyli w tym ktorym jestes powinno byc "połówkowe", ani slowa o tym nie slyszalam od mojego gina... duzo myslalam o tym i nie wiem czy nie lepiej zmienic, ale tak w polowei ciazy?
strasznie jestem skolowana, bo to bardzo mila i usmiechnieta kobieta, ale sam usmiech przeciez nie wystarczy...
jasne zze wolno... mozesz nawet w ostatnich tygodniach zmienic lekarza jesli ci ten nie odpowiada.... a cytologie powinien zrobic na samym poczatku ciazy... troszke dziwne ze nie zrobil... jasne ze sam usmiech nie wystarczy

pakusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-12, 21:14   #608
kuroikaze
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pakusia86 Pokaż wiadomość
jasne zze wolno... mozesz nawet w ostatnich tygodniach zmienic lekarza jesli ci ten nie odpowiada.... a cytologie powinien zrobic na samym poczatku ciazy... troszke dziwne ze nie zrobil... jasne ze sam usmiech nie wystarczy
wiem ze wolno, ale czy nie lepiej juz zostac przy jednym. mam mieszane uczucia juz nie wiem co robic. z jednej strony chcialabym przy niej zostac, z drugiej rozne opinie czytam na jej temat, ja sie nie znam wogole na tym wszystkim w koncu ona jest lekarzem. strasznie skolowana jestem, nawet trudno mi wyrazic o co mi chodzi :P
kuroikaze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 21:49   #609
kokoin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karola_82 Pokaż wiadomość
troszke sie przeziebilam, boli mnie troszke gardlo i mam katar, buuuu

jutro ide do gina zaczelam lykac nowe witaminy, feminatal+DHA, sa drozsze od Feminatalu N, ktory wczesniej lykalam, ale ponoc lepsze, no coz, dla Majci wszystko

wczoraj robilam gofry z bita smietana i konfotura wisniowa, pychota a dzis mam ochote na nalesniki z serem i cynamonem, obowiazkowo odpiekane na masle

ja w zeszły miesiącu byłam przeziębiona więc doskonale cię rozumiem, ale goące mleko z czosnkiem sprawiło że szybko mi przeszło

kochaniutka ale mi narobiłaś apetytu normalnie nie wytrzymam do jutra bo dziś to rochę pojechany pomysł robić gofry o tej porze aż slinka mi leci. Ja ostatnio robiłam racuchy z musem jabłkowym i bitą śmietaną, rarytas mniam mniam
kokoin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 22:02   #610
kokoin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Kokoin, no tak niezgodność serologiczna jeszcze niczego nie przesądza Co do wieku, zgadza się, teraz mnóstwo kobiet rodzi pierwsze dzieci koło 30 i nic się nie dzieje. Problemy które ja mam w ciąży też akurat nie są spowodowane wiekiem ale oczywiście zawsze muszę się nakręcać i wmawiać sobie że to dlatego że tak długo zwlekałam. A w końcu nawet gdybym rodziła mając 20 lat nie byłoby żadnej gwarancji że będzie lżej. Tak z ciekawości, robiłaś badania prenatalne? Usg genetyczne? Test PAPP-A? A co do terminu porodu, to cały czas mam wrażenie że nie donoszę i będzie wcześniak... z usg wychodzi mi termin na 11-14 maja, Ty masz na którego?

kochana nie stresuj się tak to na dobre nie wychodzi> Doskonale cię rozumiem bo mam tak strzaskaną szyjkę po poprzednim porodzie że boję się że nie wytrzyma ale staram się nie myśleć o tym. Oczywiście przy każdej wizycie zadaję ginowi to samo pytanie: "jak tam moja przyjaciółka szyjka???" Gin mówi że wszystko ok i nawet na usg pokazywał jaka jest długa i zamknięta. Ja ma termin na 7 czerwca, we czwartek idę na usg genetyczne, a 29 stycznia na usg 4d do innego gina uchodzi za najlepszego w moim mieście no i płeć ocenia na 100000000%(przez 20 lat pomylił się tylko raz) wiem oczywiście że może się pomylić kolejny raz ale staram się tak nie myśleć. Mój gin jak pytałam o badania prenatalne powiedział że nie widzi takiej potrzeby bo to moje drugie dziecko a poza tym wykonyje się je po 35 roku życia matki. Testu też nie miałam. A ty maiałaś już robione genetyczne usg???? Badania prenatalne i test PAPP-A???? Nie rozumiem twojego terminu inaczej z usg i inaczej z wyliczeń?????
Stary 2009-01-12, 22:07   #611
kokoin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Goo100 Pokaż wiadomość
Ja mam niezgodnosc krwi z corka i teraz jestem w 3 ciazy.Nadal nie mam przeciwcial i jest ok. Ja mam 0 Rh+, a moja cora 0 Rh+. Moje 2 dzieciatko (aniolek 20tc) tez mial 0Rh+. Dopoki nie ma przeciwcial to nie ma sie czego bac. A jesli nawet sie pojawia to lekarze potrafia temu zaradzic.

Dziewczyznki cos nacisnelam na klawiatorze i wsyzstko mi sie poprzestawialo. Jak wciskam Z to pojawia sie Y i odwrotnie. Pogubilam znaki interpunkcyjne i polskie litery. Pomozcie

dlaczego piszesz ze masz niezgodność krwi. Przecież niezgodność jest wówczas jeśli ry masz RH- a dzidzia RH+ ???? U ciebie i ty i dzidzia ma RH+ więc nie ma mowy o niezgodności ani konflikcie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-12, 22:32   #612
kokoin
Raczkowanie

Cytat:

o kochana ja już bym do takiego gina nie poszła więcej, żeby nie zrobić usg połowkowego jeszcze nie słyszałam że by nie było robine. No a cytologia w ciązy to podstawa!!!!!!!Ja bym zrobiła rozeznanie wśród ginekologów i wybrała odpowiedniego
Stary 2009-01-12, 22:35   #613
poiglot91
Zakorzenienie

a ja nie mialam cytologi.. dopiero mam miec robiona po ciazy...
Stary 2009-01-12, 22:38   #614
malutka_24
Wtajemniczenie

Witam wieczorkiem

Cytat:
Malutka ufff już się wystraszyłam tym Twoim rozwarciem i brakiem reakcji gina, dobrze że to pomyłka. Co do wagi dziecka... nasz synek w ostatnim dniu 19 tygodnia ważył 270 g, ostatnio nie pytałam. Większość dzieci na tym etapie jest już cięższa ale w końcu mieści się w normie, Twoje maleństwo też najwyżej jest nieco mniejsze. To że teraz dzieci rodzą się coraz większe nie znaczy że te mniejsze nieprawidłowo się rozwijają. U nas w rodzinie wszystkie dzieci rodziły się niewielkie więc też nie nastawiam się na super wielkoluda i zdecydowanie wystarczy mi jak synuś dociągnie w pobliże 3 kilo Więcej to chyba nawet niekoniecznie bym chciała...
dzisiaj byłam u lekarza i wszystko jest w jak najlepszym porządku Nie mam żadnego rozwarcia, szyjka jest ciut miększa niż ostatnio, ale jest oki, bóle już prawie minęły, żadnych krwawień ani plamień Najpierw mnie zbadał, a później zrobił usg. Dzidzia ma się dobrze, serduszko bije jak należy, a jak fikała nóżkami, akurat się nimi umiejscowiła na samym dole podbrzusza A lekarz do mnie mówi, że nie dziwi się, że mogę odnieść wrażenie, że czuję się skopana przez własne dziecko Mam przez kilka dni więcej leżeć i brać nospę I z racji tego, że on teraz wyjeżdża to dał mi w razie czego skierowanie do szpitala. Na szczęście wyszłam od niego uspokojona

Cytat:
wczoraj zlapal mnie taki bol .. poprostu niedoopisania..

jakby ciagniecie w brzuchu i w plecach.. tak bolalo ze wkoncu zrobilo mi sie czarno przed oczami(ale to wcale nie chwilowe zaciemienie.. tylko dlugie trwalo z 5 min conajmiej) tz musial mnie odprowadzic do lawki.. zebym sobie usiadla.. bo ja nic nie widzialam:O..
posiedzialam troche i przeszlo..
Gdybym tego nie zrobila chyba bym
gdzieś czytałam, że podobno takie omdlenia mogą się zdarzać w ciąży

Cytat:
Napisane przez Małgosia:) Pokaż wiadomość
Czy Wam też tak się chce dzisiaj spać? Ja usypiam na siedząco... Straszne...
ja też jakaś dzisiaj bardziej ospała jestem

Cytat:
Napisane przez milenka1983 Pokaż wiadomość
Witam Was
Ale do rzeczy... Chciałabym sie dołączyć do wątku Jestem w 18 tygodniu ciąży i tak jak Wy jestem najszczęśliwszą kobietą na świecie (dotyczy tylko spodziewanej Dzidzi i mojego kochanego Mężulka)
To moja pierwsza ciąża i jakże mocno przeżywana pod względem emocjonalnym
witam

Cytat:
mi lekarz sam zaproponował, żebyśmy poszli na to usg połówkowe nawet polecił swojego znajomego wybieramy się do niego teraz w środę
cytologię miałam robioną na samym początku
malutka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 23:13   #615
DORIS0208
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to DORIS0208

Witam Wszystkie KOBIETKI i ich MALENSTWA

Musze sobie pogratulowac,bo przeczytalam wszystko co od poczatku napisalyscie w tym watku(obie czesci)-nie powiem zajelo mi to troche czasu

Myslalm ze uda mi sie do Was dolaczyc i wspolnie bedziemy mogly pouzalac sie nad "koszarkiem pierwszego trymestru"bo ja ledwie go przezylam(wymioty i mdlosci - myslalam ze sie nigdy nie skoncza) ale jestesmy juz w drugim trymetrze,wiec uroki beda inne

Chcialam powiedziec ze jestem BAARDZO SZCZESLIWA przyszla MAMA-UPRAGNIONEJ DZIDZI.Obecnie jestem w 17tc. a termin mam na 25czerwca.
Pobralismy sie z moim TZ we wrzesniu(20-go) i dlugo nie czekalismy na nasze dzieciatko,bo jak sie okazalo po powrocie do UK bylam juz w ciazy.

Od samego poczatku moja ciaza prowadzona jest tutaj na miejscu i nie narzekam!

Dzis wlasnie bylam na wizycie w szpitalu(w ktorym bede rodzic-a wczesniej rodzilo tutaj kilka moich kolezanek)i chcialabym zdementowac to co pisze Poiglot - mianowicie mialam wizyte na ktorej byly omawiane szczegolowo wyniki badan,wywiad ogolny mojego stanu -jak sie czuje i takie tam podobne.
Wszystko jest super,ale mowie ze niepokoi mnie sytuacja"tam na dole"(moje slowa) pani doktor byla przesympatyczna i powiedziala,ze zaraz wszystko sobie dokladnie obejrzy i bedziemy wiedziec co sie dzieje.
Wymaz poszedl do analizy i tak jak w kazdym innym przypadku-w razie jakichkolwiek podejrzen ze cos jet nie tak -bede powiadomiona. Przepisala lek PO!obejrzeniu.

Oczywiscie obowiazkowe sa dwa USG(pierwsze jest z testem PAPPA a drugie rozwojowe dziciatka(serce,pluca.).Z apytalam czy tylko tyle i czy nie bedzie trzeba wiecej USG-powiedziala,ze to zalezy czy bedzie konieczne.

Ja mam pytanie do dziewczyn z Polski - ile z Was chodzi na wizyty panstwowo??a nie prywatnie?? na pewno wiekszosc ma prowadzona ciaze prywatnie.

My tutaj nie placimy ani grosza za wizyty,malo tego mamy recepty a co za tym idzie leki za darmo przez cala ciaze a po ciazy rok czasu darmowych wizyt u dentysty no i dziecko ma leki do 16-go roku zycia za darmo.

Rozbieznosc polega na tym ze dziewczyny z Polski opisuja wizyty u lekarzy prywatnych a my w panstwowej bezplatnej sluzbie zdrowia. Jesli komus nie wystarczaja 2 USG w ciazy lub potrzebuje co mieciecznych wizyt u gina oczywiscie moze to robic ale (zreszta tak jak i w Polsce) prywatnie. Wizyty prywatne sa oczywiscie drozsze niz w Polsce - JAK WSZYSTKO tutaj .

Kochana Poiglot -ile zaoszczedzilas(bys)gdybys byla w Polsce?zakladajac ze wizyty mialabys prywatnie?zreszta nie o kase chodzi..bo nie oszczedza sie na dziecku tylko trzeba przyjac do wiadomosci ze tutaj jest inaczej ale czy gorzej??ja widze duzo plusow co nie oznacza ze nie ma minusow ale na wszystko jest sposob.

Mam kilka kolezanek ktore tutaj rodzily i nie narzekaly-wrecz przeciwnie-byly bardzo zadowole.Jak pytaj gdzie bede rodzila?odpowiadam tu-a one to dobrze"ja wspominam bardzo dobrze i porod i opieke nad nami".

ja tez czasem lubie pomartwic sie na zapas ale wtedy mam za rogiem wspanialego polskiego lekarza i zawsze moge do niego sie udac-fakt wizyty nie sa tanie ale od czasu do czasu i miec spokojna glowe -wole zaplacic a swoja droga nie wiem ile bym wydalala kaski bedac w PLno i oczywiscie trzeba wziasc pod uwage tutejsze zarobki,wiec to nie jest majatek!

Przeprawszam,ze sie tak rozpisalam ale musialam kilka rzeczy sprostowac.
Mam nadzieje,ze nie gniewacie sie na mnie za to

Poiglot-Ty rowniez sie nie gniewaj ale wydaje mi sie ze twoj problem polega glownie na tym ze nie znasz jezyka i moze czujesz sie troche "zagubiona"w dodatku ze byc moze wczesniej nie korzystalas z tutejszej sluzby zdrowia-a ja tak i to dosc czesto a najczesciej chyba wlasnie w sprawach giniekologicznych.
Mysle tez ze pownnas docenic mozliwosc otrzymywania benefitow jako "samotna" matka

Serdecznie pozdrawiam.
DORIS0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 06:12   #616
gosikk_s
Zakorzenienie

Poiglot, owszem drogo ale nie ma co porównywać, zarobki w PL i UK też odbiegają od siebie. Ja za wizytę z usg płacę 120 zł a chodzę co 2 tygodnie, jak na moją pensję to też niemały wydatek. Ale w tym momencie dla mnie pieniądze nie grają roli, zapłaciłabym i dwa razy tyle żeby tylko dowiedzieć się że wszystko ok. I gdybym miała jakiekolwiek obawy, na pewno zasięgałabym porady gina prywatnie.

Boszenka, ja chodzę prywatnie, z tym że mój gin nie pracuje w szpitalu. Ale tak jak dziewczyny piszą, najlepiej znaleźć prywatnego lekarza z wybranego szpitala.
Państwowo nie chodziłam nigdy i nie zamierzam.

Maugoszatka, Twoja córa widać spokojna, ciesz się bo będziesz miała grzeczne dziecko Ja dziś zaczynam 23 tydzień a mój synuś nadal objawia się wyłącznie przez pulsowania, czuję go przeważnie wieczorem i rano. Nie dostałam nadal wyraźnego kopniaka, widać piłkarz mi nie rośnie

Pakusia, wiadomo że na Wyspach inaczej traktuje się ciążę, czy to lepiej czy gorzej zależy od podejścia. Na pewno na moją histeryczną mentalność zbyt lekko ale skoro kobiety przechodzą ciążę i rodzą dzieci to widać najczęściej wystarcza. Gorzej jeśli ma się problemy. Ja wylądowałam w szpitalu w 6 tygodniu ciąży i nikt się nie dziwił, u Was pewnie stwierdziliby że jak ma polecieć to poleci i na tym by się skończyło. Jeśli ma się w jakikolwiek sposób zagrożoną ciąże, ja zdecydowanie wolę podejście u nas. Jeśli bezproblemową, można oczywiście przechodzić wszędzie.

Kuroikaze, jeśli masz wątpliwości to pewnie że zmień gina. Ja Ci powiem że mój wcale nie lepszy niż ta Twoja ale ja się o wszystko sama upominam. Cytologię miałam już jakoś w II trymestrze, na własne życzenie połówkowe usg genetyczne, to samo. Wkurza mnie ten facet, w dodatku w szpitalu nie pracuje i ciągle planowałam go zmienić ale ja leniwa jestem i w dodatku się przyzwyczajam. I tak pewnie przechodzę do niego całą ciążę...zwłaszcza że na zwolnieniu jestem i jakoś mam wrażenie że lepiej je kontynuować u jednego gina...

Kokoin, ja też o szyjkę pytam przy każdej wizycie wkręcam sobie każdą możliwą przypadłość więc ciągle się o nią trzęsę Mój gin też mi odradzał badania prenatalne twierdząc że przecież nie skończyłam 35 lat... no fakt, skończę za 3 miesiące Zrobiłam tylko test PAPP-A z usg takim jak genetyczne w 12 tygodniu, na inwazyjne badania nie zdecydowałam się. Wiadomo, u Ciebie przy drugim dziecku to już inna historia, zresztą teraz sama odradzam PAPP-Ę i uważam że wystarczy tylko badanie przezierności i szczegółowe usg. Faktyczne usg genetyczne miałam na koniec 19 tygodnia, w Łodzi u dr Dudarewicza, to jeden z czołowych genetyków w kraju. Bardzo go polecam, to było najdokładniejsze usg połówkowe jakie można sobie życzyć. Teraz jestem już spokojna, ponoć on nigdy się nie myli i skoro stwierdził że synek nie ma żadnych wad to ja wierzę. Mojemu ginowi nie wierzyłam Tak, terminy porodu nadal stosuję dwa, pierwszy z OM mam na 19 maja i jakoś nadal liczę tygodnie według niego. W usg między 11 a 14 tygodniem, które są ponoć najbardziej wiarygodne przy określaniu terminu wyszedł mi 11 i 14 maja (miałam robione w tym czasie 2 razy). Więc terminów Ci u mnie dostatek zresztą teraz co wizyta wychodzi inny, wiadomo, dobrze że mieszczę się w okolicach tygodnia A Twój termin na 7 czerwca to z usg? Czy z OM? Na 4D też mam straszną ochotę ale ja tak często mam usg że się ciągle waham, mój gin mi odradza a rodzina też uważa że to fanaberia. Więc myślę dalej

Malutka, to super że wszystko ok Skoro szyjka nieco miększa to faktycznie poleguj jak najwięcej, to podstawowa rada mojego gina na wszystkie moje dolegliwości

DORIS, witaj Fajnie że do nas wreszcie dołączasz Teź Ci leci, już 17 tydzień hoho. Czyli dolegliwości I trymestru minęły? A skoro z opieki lekarskiej jesteś zadowolona, tym lepiej. Tak właśnie myślę że podstawą w kontaktach z służbą zdrowia jest dobra znajomość języka, bez tego ani rusz. No i fakt, z tego co piszesz państwowa opieka medyczna u Was i u nas znacznie się różni, na plus dla Was. Tak że ja bym chodziła po prostu i państwowo i prywatnie, leki za darmo, PAPP-A, usg genetyczne, to już duża oszczędność Mam nadzieję że będziesz się u nas udzielać na bieżąco

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 06:48   #617
gabriellao0
Zakorzenienie

Cytat:
Gabi, to fakt że anoreksja niszczy tkankę mięśniową, ja teraz żebym się skichała nie wyrobię nowych. Ładnych parę lat ćwiczyłam w domu, ostatnimi czasy nawet chodziłam na siłownię, uparłam się że się umięśnię ale skąd byłam coraz słabsza i nic poza tym, zrezygnowałam po kilku miesiącach. A koleżanka ma tak jak Ty, wystarczy że parę razy poćwiczy i mięśnie na brzuchu ma jak kaloryferek, mogę tylko zazdrościć A jeśli chodzi o tłuszczyk, to mam go aż nadto na biodrach i udach i nie wydaje mi się ani trochę apetyczny...
...
To nie Tobie ma się wydawać! Bo mnie się też kiedyś nie wydawał, a wiesz co mój A. ostatnio powiedział do mnie?
A JA BYM TAM CHCIAŁ ABY CI TE UDA I TYŁEK PO CIĄZY "TAKIE WIELKIE" ZOSTAŁY!!!
Pamiętaj że jak go poznałam to przy wzroście 173cm ważyłam średnio 50-55 kg! I był mną zachwycony, a teraz twierdzi że wyglądałam jak zabiedzony szczur! i że nie wiedział, że mogę być taka sliczna!

Cytat:
hmmm dobrze zrozumiałam, że czułaś ruchy a teraz kilka dni nic?
To nie jest zbyt normalne. Jak dzidzia zacznie się ruszać to powinna już cały czas w sensie, ze jednego dnia więcej drugiego mniej, ale zawsze jakieś tam "kopniaczki" są.
Zadzwoń do gina i wyspowiadaj się, tak na wszelki wypadek.
gabriellao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 06:59   #618
Kathi75
Zakorzenienie

Cytat:
Boszenka a Ty prywatnie chodzisz sie rozumie bo u nas wizyta prywatna 100euro i USG 80 . Ja chodze panstwowo i mam tak fajnego gina ze przyjmuje mnie co miesiac ( inni nie sa tacy skrupulatni ) mimio ze tylko 2 USG sa obowiazkowe mam robione co miesiac tylko place 30 euro za jedno ale plus taki ze jest nagrywane na DVD

Cytat:
Lekarza warto warto , zwlaszcza ze ten nie bedzie przy Twoim porodzie a dobry lekarz w ciazy to polowa sukcesu

Ja wlasnie po plackach z miodem jestem chyba chce sie przyzwyczaic do picia glukozy we czwartek
Do szpitala sie na razie nie wybieram bo cisnienie oki jest poczekam jeszcze z tydzien i poobserwuje siebie i juz nie chce misie siedziec tam i uslyszec to co sama wiem

Dolaczam tez do dziewczyn ze zgaga u mnie zawsze wieczorem jest bleeeeeeeee

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 07:08   #619
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość

To nie jest zbyt normalne. Jak dzidzia zacznie się ruszać to powinna już cały czas w sensie, ze jednego dnia więcej drugiego mniej, ale zawsze jakieś tam "kopniaczki" są.
gin mi ostatnio powiedzial zebym sie nie przejmowala jak sie nie rusza:P Ale dziś ide na wizyte i zbadam co i jak. Mimo tego-boję się ;(

gosikk_s no moja córka też tylko pulsowała do tej pory,myślałam,że to są te kopy:P

Edytowane przez maugoszatka
Czas edycji: 2009-01-13 o 07:09

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-13, 07:08   #620
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość
To nie Tobie ma się wydawać! Bo mnie się też kiedyś nie wydawał, a wiesz co mój A. ostatnio powiedział do mnie?
A JA BYM TAM CHCIAŁ ABY CI TE UDA I TYŁEK PO CIĄZY "TAKIE WIELKIE" ZOSTAŁY!!!
Pamiętaj że jak go poznałam to przy wzroście 173cm ważyłam średnio 50-55 kg! I był mną zachwycony, a teraz twierdzi że wyglądałam jak zabiedzony szczur! i że nie wiedział, że mogę być taka sliczna!

Gabi, to jak na mój gust miałaś idealne parametry A mój T. lubi szczupłe figury, tylko i wyłącznie. Więc nie podejrzewam żeby chciał cobym bardziej rozłożysta się zrobiła Zawsze krytykuje pulchniejsze kobiety, zwłaszcza pupy i uda. I zawsze mnie pociesza że przecież na pewno wrócę do swojej figury, oby miał rację... Bo jeśli nie, to zostanę rodzinną grubaską, jego siostra i bratowa są szczupłe, po dzieciach nic im nie zostało. Tyle że obie rodziły mając 20 lat A Tobie dużo przybyło w udach i pupie? Czy głównie w brzuszek idzie?

Stary 2009-01-13, 07:24   #621
gosikk_s
Zakorzenienie

Maugoszatka, trzymam kciuki za wizytę, na pewno wszystko ok No ja tego pulsowania nie traktuję jeszcze jako poważnych kopniaków, na razie nie są bolesne. Tylko wieczorem tak mi zawsze dziwnie bo jak młody pulsuje to ja się od razu głodna robię od tego

Kathi, to dobrze że ciśnienie ok, do szpitala nie ma co się za bardzo spieszyć, to fakt. A powiem Ci że mnie w niedzielę mama rozwaliła, zawsze u nich mierzę ciśnienie, moja mama oczywiście zaraz po mnie żeby porównać No i buch, ja jak zwykle niskie a u niej -130/85, chyba pierwszy raz. I co na to moja mama - TO NIE JEJ CIŚNIENIE!!! ONA MA NISKIE!!! Mierzyła jeszcze parę razy dopóki się nie obniżyło i dopiero zaakceptowała Bo przecież ona zawsze chlubi się niskim ciśnieniem i podwyższone nie może być, jeszcze by kto powiedział że to nadciśnienie związane z wiekiem Normalnie rozwaliła mnie...

Stary 2009-01-13, 07:44   #622
kokoin
Raczkowanie

gosikk_s ja mam termin wyliczony z miesiączki i w zasadzie ani ja nie pytała ani lekarz nic nie mówił żeby termin była inny. Ale nic straconego ide we czwartek na połowkowe więc sie dopytam.
Wiesz ja kończę 35 lat za niespełna trzy miesiące (2 marca)
************************* **

Witam was serdecznie kochane ciężaróweczki jestem w pracy niestety i zajżałam do was z ciekawości wczoraj do pólnocy pracowałam w domku i zabardzo nie miałam czasu was odwiedzić, pojawiłam sie na chwilkę i skrobnęłam conieco. A wy jeszcze śpicie, i słusznie jak nie trzeba się zrywać to można w łóżeczku poleniuchować, zwłaszcza w taka pogodę, U nas mróż -6

Pozdrawiam i życzę miłego dnia . Później zrobię sobie przerwe i znów do was wpadnę. Do sklikania
Stary 2009-01-13, 08:06   #623
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kokoin Pokaż wiadomość
gosikk_s ja mam termin wyliczony z miesiączki i w zasadzie ani ja nie pytała ani lekarz nic nie mówił żeby termin była inny. Ale nic straconego ide we czwartek na połowkowe więc sie dopytam.
************************* **
Kokoin, to ja skończę 12 kwietnia Na wydruku z usg u mnie zawsze jest podany termin i z miesiączki i z usg. Ale wiarygodny z usg jest między tym 11 a 14 tygodniem, teraz już za każdym razem wychodzi inny i nie ma co się sugerować. Na tym etapie każde dziecko rozwija się swoim tempem i są już różnice. Ale ja do wyliczeń i tak stosuję pierwszy termin, z OM, tak mi najłatwiej liczyć. Według usg jestem z tydzień do przodu ale jakoś przywiązałam się do pierwszego terminu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-13, 08:24   #624
maugoszatka
Wtajemniczenie

gosikk_s a mi jak pulsuje to za przeproszeniem chce się pierdzieć :P:P

Stary 2009-01-13, 08:25   #625
Wtajemniczenie

Cześć laski... Co tam U was?

Ja "zarobiona" jak to ostatnio w pracy...

Trochę się odrobię i do Was wrócę...
Stary 2009-01-13, 08:39   #626
boszenka69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Małgosia:) Pokaż wiadomość
Ja chodzę prywatnie...

Najlepiej iśc prywatnie do lekarza, który pracuje w szpitalu w którym chcesz rodzić....
Masz racje To ja juz teraz poszperam w sieci i znajde sobie jakiego fajnego lekarza w moim rodzinnym miescie

Cytat:
cxzy ja wiem boszenko wychodzi mniej wiecej tyle samo funt stoji nieco wyzej niz eruo a sama wizyta 50 funtow to dla mnie duzo..
Usg okolo 50-60 funtow..
W polsce za takie pienidze mialabym kilka wizyt
Racja Poiglot Na jedno wychodzi Ladnie z nas zdzieraja

Cytat:
Kuroikaze ja na Twoim miejscu bym zmienila Lepiej zrobic to wczesnie, niz potem zalowac. Sama zmienialam lekarzy juz dwa razy i szykuje sie niedlugo trzecia zmiana (i to w ostatnim trymestrze ciazy).
Cytat:
Napisane przez Kathi75 Pokaż wiadomość
Boszenka a Ty prywatnie chodzisz sie rozumie bo u nas wizyta prywatna 100euro i USG 80 . Ja chodze panstwowo i mam tak fajnego gina ze przyjmuje mnie co miesiac ( inni nie sa tacy skrupulatni ) mimio ze tylko 2 USG sa obowiazkowe mam robione co miesiac tylko place 30 euro za jedno ale plus taki ze jest nagrywane na DVD
Lekarza warto warto , zwlaszcza ze ten nie bedzie przy Twoim porodzie a dobry lekarz w ciazy to polowa sukcesu
Dolaczam tez do dziewczyn ze zgaga u mnie zawsze wieczorem jest bleeeeeeeee
Tak Kathi place tyle prywatnie za wizyty. Ale widze, ze u Was jeszcze lepsze ceny Oczywiscie chodze tez panstwowo do szpitala, ale tam to jest taka 'olewka', wiec wole juz placic i miec pewnosc, ze z mala wszystko ok
Wspolczuje zgagi i lacze sie z Toba w bolu :/ Nic mi na nia nie pomaga
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 08:44   #627
rumiankowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kokoin Pokaż wiadomość
obchodzimy urodziny jednego dnia
tyle, że skończę wówczas 31 lat
rumiankowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 08:52   #628
boszenka69
Zakorzenienie

Doris, witamy nowa mamusie

Hmmm..czyli jestes zadowolona z angielskiej sluzby zdrowia Z tego co piszesz, widze, ze bardzo fajnie trafilas.
Ja jestem w Irlandii i niestety nie moge napisac tego samego Moze to kwestia szpitala? Nie wiem... Ale u mnie wizyty nie wygladaja tak kolorowo...
W szpitalu moje USG trwalo cos okolo 2 minut i pani doktor powiedziala tylko, ze wszystko jest perfect i po wizycie. Bylam troszeczke zawiedziona. Co prawda zadawalam bardzo duzo pytan, ale na wszystkie pytania dostawalam podobna odpowiedz, ze nie mam sie o co martwic i wszystko jest ok. Z angielskim nie mam problemow, wiec u mnie to jednak nie jest kwestia jezyka Polozne co prawda sa przemile i usmiechniete, ale pobierajac mi krew, ponakluwaly mnie kilka razy i zostawily sporeee krwiaki na obu raczkach Aaaa i dalej czekam na USG polowkowe...chodziac juz 24 tydzien. I fajnie macie z tymi lekami za free... u mnie niestety place za wszystkie sama.
Z drugiej strony...masz racje z tym, ze to jest PUBLICZNA sluzba zdrowia i nie mozna od nich zbyt wiele oczekiwac Takze staram sie nie narzekac i dla wlasnego swietego spokoju chodze dodatkowo do prywatnego gina.
W lutym wracam na stale do kraju, takze bede miala porownanie i wroce do tematu
Aaaaa i masz racje... co rozmawiam z jakas kobieta to kazda jest zadowolona z porodu na wyspach. A to dobry sygnal
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje dzidzi
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 09:05   #629
gabriellao0
Zakorzenienie

Cytat:
gin mi ostatnio powiedzial zebym sie nie przejmowala jak sie nie rusza:P Ale dziś ide na wizyte i zbadam co i jak. Mimo tego-boję się ;(
:P
no jak się nie rusza ok
ale nie jak się nie rusza kilka dni!!!
dobrze ze masz wizytę dziś, będzie dobrze

Cytat:
Gabi, to jak na mój gust miałaś idealne parametry A mój T. lubi szczupłe figury, tylko i wyłącznie. Więc nie podejrzewam żeby chciał cobym bardziej rozłożysta się zrobiła Zawsze krytykuje pulchniejsze kobiety, zwłaszcza pupy i uda. I zawsze mnie pociesza że przecież na pewno wrócę do swojej figury, oby miał rację... Bo jeśli nie, to zostanę rodzinną grubaską, jego siostra i bratowa są szczupłe, po dzieciach nic im nie zostało. Tyle że obie rodziły mając 20 lat A Tobie dużo przybyło w udach i pupie? Czy głównie w brzuszek idzie?
1.no nie wiem czy takie idealne, ja nie narzekałam nigdy, ale powiem Ci że momentami ludzie patrzyli na mnie dziwnie
2. hmmmm, przecież Ciebie kocha a nie kosci czy tłuszcz itp. mój A. też nie podejrzewał ze kiedykolwiek "utyję" a jest zachwycony
3. no wiesz co? rodzinną grubaską? to co to za rodzina? wszyscy anorektyczni? Sorki ale Ty naprawde jesteś chuda jak patol! I pewnie nie tylko moim zdaniem, kilka kilo tylko Ci posłuży a nie zaszkodzi.
4. Dopóki nie wywaliło duuużego brzusia to tyłek miałam jak szafa! Teraz przy tak dużym brzusiu "wydaje" się tyłek dość mały, ale 80% mam w brzuchu i jakoś 15% w udach i 5 % w tyłku.
hihiii m/w jakoś tak, reszta "prawie jest nie tknięta" narazie
gabriellao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 09:14   #630
Wtajemniczenie

A ja dzisiaj na wadze zobaczyłam + 4 kg, co do stanu przed ciążą...

Nie wiem czy to dobrze, czy nie, ale powiem Wam że ja się boję kilogramów. Wstyd się przyznać, ale przejmuję się wagą. Mimo że zdrowie dzidziusia najważniejsze, to jednak nie chciałabym przytyć za dużo.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości