![]() |
#601 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2009 cz.2
Cytat:
Najlepiej iśc prywatnie do lekarza, który pracuje w szpitalu w którym chcesz rodzić.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#602 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#603 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#604 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nastepne mam pod koniec marca i wtedy zzaczne juz takie z partnerami i lalkami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#605 |
Zadomowienie
|
a ja chyba czuję
![]() ![]() czasem mam wrażenie, jakby w brzuchu przetaczała mi się kula ![]() a czasem czuję pod dłonią coś jakby skurcz mięśni. przeważnie jak się ułożę wieczorkiem, wypiję szklankę ciepłego mleka, to wtedy się wsłuchuję w mój organizm ![]() jeśli chodzi o gina, to ja chodzę prywatnie do lekarza, który pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić ![]() a jeśli chodzi o zakupy - to nadal się nie rozglądam. może dlatego, że wiem, że ubranek będę miała całe wory (wiem, że dzieci najszybciej wyrastają z tych najwcześniejszych ubranek ;p moja przyjaciółka ma roczne córki bliźniaczki i po nich full ubrań, i moja druga koleżanka urodziła 10 dni temu, do maja to jej Ewa w nic się ze wczesnych ubranek nie będzie mieścić ;p) powoli dojrzewam do oglądania łóżeczek. a wózki będę oglądać, ale myślę, że kupimy w okolicach maja. nawet jeśli ja nie zdążę, to pokażę palcem tż-owi jaki ma być i on to załatwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#606 |
Wtajemniczenie
|
ja chodze prywatnie. ale powiedzcie mi dziewczyny czy warto teraz zmieniac lekarza? w 22 tyg czyli w tym ktorym jestes powinno byc "połówkowe", ani slowa o tym nie slyszalam od mojego gina... duzo myslalam o tym i nie wiem czy nie lepiej zmienic, ale tak w polowei ciazy?
![]() nie wiem czy to zle ale nie zrobil mi nawet cytologii. strasznie jestem skolowana, bo to bardzo mila i usmiechnieta kobieta, ale sam usmiech przeciez nie wystarczy... |
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#608 |
Wtajemniczenie
|
wiem ze wolno, ale czy nie lepiej juz zostac przy jednym. mam mieszane uczucia juz nie wiem co robic. z jednej strony chcialabym przy niej zostac, z drugiej rozne opinie czytam na jej temat, ja sie nie znam wogole na tym wszystkim w koncu ona jest lekarzem. strasznie skolowana jestem, nawet trudno mi wyrazic o co mi chodzi :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja w zeszły miesiącu byłam przeziębiona więc doskonale cię rozumiem, ale goące mleko z czosnkiem sprawiło że szybko mi przeszło ![]() kochaniutka ale mi narobiłaś apetytu normalnie nie wytrzymam do jutra bo dziś to rochę pojechany pomysł robić gofry o tej porze aż slinka mi leci. Ja ostatnio robiłam racuchy z musem jabłkowym i bitą śmietaną, rarytas mniam mniam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#610 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kochana nie stresuj się tak to na dobre nie wychodzi> Doskonale cię rozumiem bo mam tak strzaskaną szyjkę po poprzednim porodzie że boję się że nie wytrzyma ale staram się nie myśleć o tym. Oczywiście przy każdej wizycie zadaję ginowi to samo pytanie: "jak tam moja przyjaciółka szyjka???" Gin mówi że wszystko ok i nawet na usg pokazywał jaka jest długa i zamknięta. Ja ma termin na 7 czerwca, we czwartek idę na usg genetyczne, a 29 stycznia na usg 4d do innego gina uchodzi za najlepszego w moim mieście no i płeć ocenia na 100000000%(przez 20 lat pomylił się tylko raz) wiem oczywiście że może się pomylić kolejny raz ale staram się tak nie myśleć. Mój gin jak pytałam o badania prenatalne powiedział że nie widzi takiej potrzeby bo to moje drugie dziecko a poza tym wykonyje się je po 35 roku życia matki. Testu też nie miałam. A ty maiałaś już robione genetyczne usg???? Badania prenatalne i test PAPP-A???? Nie rozumiem twojego terminu inaczej z usg i inaczej z wyliczeń????? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#611 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dlaczego piszesz ze masz niezgodność krwi. Przecież niezgodność jest wówczas jeśli ry masz RH- a dzidzia RH+ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#612 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
o kochana ja już bym do takiego gina nie poszła więcej, żeby nie zrobić usg połowkowego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#613 |
Zakorzenienie
|
a ja nie mialam cytologi.. dopiero mam miec robiona po ciazy...
#614 | |||||
Wtajemniczenie
|
Witam wieczorkiem
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() cytologię miałam robioną na samym początku ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#615 |
Rozeznanie
|
Witam Wszystkie KOBIETKI i ich MALENSTWA
![]() Musze sobie pogratulowac,bo przeczytalam wszystko co od poczatku napisalyscie w tym watku(obie czesci)-nie powiem zajelo mi to troche czasu ![]() Myslalm ze uda mi sie do Was dolaczyc i wspolnie bedziemy mogly pouzalac sie nad "koszarkiem pierwszego trymestru"bo ja ledwie go przezylam(wymioty i mdlosci - myslalam ze sie nigdy nie skoncza) ale jestesmy juz w drugim trymetrze,wiec uroki beda inne ![]() Chcialam powiedziec ze jestem BAARDZO SZCZESLIWA przyszla MAMA-UPRAGNIONEJ DZIDZI.Obecnie jestem w 17tc. a termin mam na 25czerwca. Pobralismy sie z moim TZ we wrzesniu(20-go) i dlugo nie czekalismy na nasze dzieciatko,bo jak sie okazalo po powrocie do UK bylam juz w ciazy. Od samego poczatku moja ciaza prowadzona jest tutaj na miejscu i nie narzekam! Dzis wlasnie bylam na wizycie w szpitalu(w ktorym bede rodzic-a wczesniej rodzilo tutaj kilka moich kolezanek)i chcialabym zdementowac to co pisze Poiglot - mianowicie mialam wizyte na ktorej byly omawiane szczegolowo wyniki badan,wywiad ogolny mojego stanu -jak sie czuje i takie tam podobne. Wszystko jest super,ale mowie ze niepokoi mnie sytuacja"tam na dole"(moje slowa) pani doktor byla przesympatyczna i powiedziala,ze zaraz wszystko sobie dokladnie obejrzy i bedziemy wiedziec co sie dzieje. Wymaz poszedl do analizy i tak jak w kazdym innym przypadku-w razie jakichkolwiek podejrzen ze cos jet nie tak -bede powiadomiona. Przepisala lek PO!obejrzeniu. Oczywiscie obowiazkowe sa dwa USG(pierwsze jest z testem PAPPA a drugie rozwojowe dziciatka(serce,pluca.).Z apytalam czy tylko tyle i czy nie bedzie trzeba wiecej USG-powiedziala,ze to zalezy czy bedzie konieczne. Ja mam pytanie do dziewczyn z Polski - ile z Was chodzi na wizyty panstwowo??a nie prywatnie?? na pewno wiekszosc ma prowadzona ciaze prywatnie. My tutaj nie placimy ani grosza za wizyty,malo tego mamy recepty a co za tym idzie leki za darmo przez cala ciaze a po ciazy rok czasu darmowych wizyt u dentysty no i dziecko ma leki do 16-go roku zycia za darmo. Rozbieznosc polega na tym ze dziewczyny z Polski opisuja wizyty u lekarzy prywatnych a my w panstwowej bezplatnej sluzbie zdrowia. Jesli komus nie wystarczaja 2 USG w ciazy lub potrzebuje co mieciecznych wizyt u gina oczywiscie moze to robic ale (zreszta tak jak i w Polsce) prywatnie. Wizyty prywatne sa oczywiscie drozsze niz w Polsce - JAK WSZYSTKO tutaj . Kochana Poiglot -ile zaoszczedzilas(bys)gdybys byla w Polsce?zakladajac ze wizyty mialabys prywatnie?zreszta nie o kase chodzi..bo nie oszczedza sie na dziecku tylko trzeba przyjac do wiadomosci ze tutaj jest inaczej ale czy gorzej??ja widze duzo plusow co nie oznacza ze nie ma minusow ale na wszystko jest sposob. Mam kilka kolezanek ktore tutaj rodzily i nie narzekaly-wrecz przeciwnie-byly bardzo zadowole.Jak pytaj gdzie bede rodzila?odpowiadam tu-a one to dobrze"ja wspominam bardzo dobrze i porod i opieke nad nami". ja tez czasem lubie pomartwic sie na zapas ale wtedy mam za rogiem wspanialego polskiego lekarza i zawsze moge do niego sie udac-fakt wizyty nie sa tanie ale od czasu do czasu i miec spokojna glowe -wole zaplacic a swoja droga nie wiem ile bym wydalala kaski bedac w PL ![]() Przeprawszam,ze sie tak rozpisalam ale musialam kilka rzeczy sprostowac. Mam nadzieje,ze nie gniewacie sie na mnie za to ![]() Poiglot-Ty rowniez sie nie gniewaj ![]() Mysle tez ze pownnas docenic mozliwosc otrzymywania benefitow jako "samotna" matka ![]() Serdecznie pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#616 |
Zakorzenienie
|
Poiglot, owszem drogo ale nie ma co porównywać, zarobki w PL i UK też odbiegają od siebie. Ja za wizytę z usg płacę 120 zł a chodzę co 2 tygodnie, jak na moją pensję to też niemały wydatek. Ale w tym momencie dla mnie pieniądze nie grają roli, zapłaciłabym i dwa razy tyle żeby tylko dowiedzieć się że wszystko ok. I gdybym miała jakiekolwiek obawy, na pewno zasięgałabym porady gina prywatnie.
Boszenka, ja chodzę prywatnie, z tym że mój gin nie pracuje w szpitalu. Ale tak jak dziewczyny piszą, najlepiej znaleźć prywatnego lekarza z wybranego szpitala. Państwowo nie chodziłam nigdy i nie zamierzam. Maugoszatka, Twoja córa widać spokojna, ciesz się bo będziesz miała grzeczne dziecko ![]() ![]() Pakusia, wiadomo że na Wyspach inaczej traktuje się ciążę, czy to lepiej czy gorzej zależy od podejścia. Na pewno na moją histeryczną mentalność zbyt lekko ale skoro kobiety przechodzą ciążę i rodzą dzieci to widać najczęściej wystarcza. Gorzej jeśli ma się problemy. Ja wylądowałam w szpitalu w 6 tygodniu ciąży i nikt się nie dziwił, u Was pewnie stwierdziliby że jak ma polecieć to poleci i na tym by się skończyło. Jeśli ma się w jakikolwiek sposób zagrożoną ciąże, ja zdecydowanie wolę podejście u nas. Jeśli bezproblemową, można oczywiście przechodzić wszędzie. Kuroikaze, jeśli masz wątpliwości to pewnie że zmień gina. Ja Ci powiem że mój wcale nie lepszy niż ta Twoja ![]() ![]() ![]() Kokoin, ja też o szyjkę pytam przy każdej wizycie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malutka, to super że wszystko ok ![]() ![]() DORIS, witaj ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A JA BYM TAM CHCIAŁ ABY CI TE UDA I TYŁEK PO CIĄZY "TAKIE WIELKIE" ZOSTAŁY!!! Pamiętaj że jak go poznałam to przy wzroście 173cm ważyłam średnio 50-55 kg! I był mną zachwycony, a teraz twierdzi że wyglądałam jak zabiedzony szczur! i że nie wiedział, że mogę być taka sliczna! hmmm dobrze zrozumiałam, że czułaś ruchy a teraz kilka dni nic? To nie jest zbyt normalne. Jak dzidzia zacznie się ruszać to powinna już cały czas w sensie, ze jednego dnia więcej drugiego mniej, ale zawsze jakieś tam "kopniaczki" są. Zadzwoń do gina i wyspowiadaj się, tak na wszelki wypadek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#618 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja wlasnie po plackach z miodem jestem ![]() ![]() ![]() Do szpitala sie na razie nie wybieram bo cisnienie oki jest poczekam jeszcze z tydzien i poobserwuje siebie i juz nie chce misie siedziec tam i uslyszec to co sama wiem ![]() Dolaczam tez do dziewczyn ze zgaga ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#619 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gosikk_s no moja córka też tylko pulsowała do tej pory,myślałam,że to są te kopy:P Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2009-01-13 o 07:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 |
Zakorzenienie
|
Maugoszatka, trzymam kciuki za wizytę, na pewno wszystko ok
![]() ![]() Kathi, to dobrze że ciśnienie ok, do szpitala nie ma co się za bardzo spieszyć, to fakt. A powiem Ci że mnie w niedzielę mama rozwaliła, zawsze u nich mierzę ciśnienie, moja mama oczywiście zaraz po mnie żeby porównać ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#622 |
Raczkowanie
|
gosikk_s ja mam termin wyliczony z miesiączki i w zasadzie ani ja nie pytała ani lekarz nic nie mówił żeby termin była inny. Ale nic straconego ide we czwartek na połowkowe więc sie dopytam.
Wiesz ja kończę 35 lat za niespełna trzy miesiące (2 marca) ![]() ************************* ** Witam was serdecznie kochane ciężaróweczki ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#625 |
Wtajemniczenie
|
Cześć laski... Co tam U was?
Ja "zarobiona" jak to ostatnio w pracy... ![]() Trochę się odrobię i do Was wrócę... |
![]() ![]() |
![]() |
#626 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wspolczuje zgagi i lacze sie z Toba w bolu :/ Nic mi na nia nie pomaga ![]()
![]() |
#627 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#628 |
Zakorzenienie
|
Doris, witamy nowa mamusie
![]() Hmmm..czyli jestes zadowolona z angielskiej sluzby zdrowia ![]() Ja jestem w Irlandii i niestety nie moge napisac tego samego ![]() W szpitalu moje USG trwalo cos okolo 2 minut i pani doktor powiedziala tylko, ze wszystko jest perfect i po wizycie. Bylam troszeczke zawiedziona. Co prawda zadawalam bardzo duzo pytan, ale na wszystkie pytania dostawalam podobna odpowiedz, ze nie mam sie o co martwic i wszystko jest ok. Z angielskim nie mam problemow, wiec u mnie to jednak nie jest kwestia jezyka ![]() ![]() Z drugiej strony...masz racje z tym, ze to jest PUBLICZNA sluzba zdrowia i nie mozna od nich zbyt wiele oczekiwac ![]() W lutym wracam na stale do kraju, takze bede miala porownanie i wroce do tematu ![]() Aaaaa i masz racje... co rozmawiam z jakas kobieta to kazda jest zadowolona z porodu na wyspach. A to dobry sygnal ![]() Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje dzidzi ![]()
#629 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie jak się nie rusza kilka dni!!! dobrze ze masz wizytę dziś, ![]() ![]() Cytat:
![]() 2. hmmmm, przecież Ciebie kocha a nie kosci czy tłuszcz itp. mój A. też nie podejrzewał ze kiedykolwiek "utyję" a jest zachwycony 3. no wiesz co? rodzinną grubaską? to co to za rodzina? wszyscy anorektyczni? Sorki ale Ty naprawde jesteś chuda jak patol! I pewnie nie tylko moim zdaniem, kilka kilo tylko Ci posłuży a nie zaszkodzi. 4. Dopóki nie wywaliło duuużego brzusia to tyłek miałam jak szafa! Teraz przy tak dużym brzusiu "wydaje" się tyłek dość mały, ale 80% mam w brzuchu i jakoś 15% w udach i 5 % w tyłku. hihiii m/w jakoś tak, reszta "prawie jest nie tknięta" narazie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#630 |
Wtajemniczenie
|
A ja dzisiaj na wadze zobaczyłam + 4 kg, co do stanu przed ciążą...
![]() Nie wiem czy to dobrze, czy nie, ale powiem Wam że ja się boję kilogramów. Wstyd się przyznać, ale przejmuję się wagą. Mimo że zdrowie dzidziusia najważniejsze, to jednak nie chciałabym przytyć za dużo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.