![]() |
#1591 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Ok znalazlam to o czym pisales. W starym testamencie imie zostalo wpisane tam gdzie bylo poprzednio a zostalo wymazane, a w nowym prawdopodobnie tam gdzie bylo wpisane Pan czy Bog. Nawet jesli nie ma na to dowodow historycznych to bylo by troche dziwne ze w starym testamencie uzywali imienia bozego a w nowym juz nie, ale o dokladna odpowiedz musial bys sie zapytac swiadka Jehowy, moze smiley bedzie wiedziec.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciez to zadne uzasadnienie. Przyznajesz w ten sposob, ze SJ manipulowali trescia Biblii. Dziwne nie dziwne, jesli zachowane zrodla hebrajskie/greckie uzywaja Pan czy Bog, to na jakiej podstawie SJ zmieniaja to?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1593 |
Raczkowanie
|
Poniewaz twierdza ze kiedys w miejscach Pan i Bog bylo wpisane imie boze, ktore z czasem zostalo wymazane a oni je przywrocili do swojego przekladu biblii, wiem ze jakies dowody na to posiadaja, aczkolwiek musial bys sie zapytac swiadka Jehowy. Dlatego szkoda ze tutaj juz zadnego nie ma bo ja nie posiadam za duzo informacji na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1594 |
Zadomowienie
|
w Starym Testamencie imię Jahwe było. Jednak z czasem zaczęto zastępować to imie tytułami takimi jak Pan,Bóg. W BT pojawiało sie ponad 6000razy jednak (juz kiedys to pisałam) zredukowano tę liczbę do 20kilku.
To samo mogło zajść w NT. Jednak jeżeli to nie jest dowód to moze kolejne. W NT jest wiele cytatów z ST wiec imie Boze tez ma racje bytu w Nowym testamencie. czemu ŚJ ,,uczepili'' się akurat imienia Jehowa? np. dlatego Iz 42:8 (wszystko jest z BT) Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci mojej bożkom Rzym 10:13 Albowiem każdy, kto wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony. czemu nie np. Elohim tylko Jehowa bo Elohim to okreslenie takie jak Bóg, rzeczownik pospolity, który występuje w liczbie mnogiej to tak jak bóg-bogowie http://www.chrzastowice.opole.opoka.org.pl/elohim.htm |
![]() ![]() |
![]() |
#1595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1597 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/JHWH |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1598 |
Raczkowanie
|
Koniecznie przeczytaj, bo z tego co sie tam dowiedzialam to nawet katoliccy uczeni uzywali do pewnego momentu imienia bozego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1599 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Udowodnilas wlasnie, ze SJ nie maja racji i zmieniali tresc Biblii.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-01-18 o 06:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1600 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1601 | |||
Zadomowienie
|
a czy Jahwe i Jehowa to różnica???
imię Boze w oryginale brzmi JHWH wiec nie mammy zadnej pewnosci czy Jahwe czy Jehowa jest poprawne Cytat:
Cytat:
![]() http://wolne-media.h2.pl/?p=6502 a czy Jahwe czy Jehowa? spor bez ensu rownie dobrze kłocmy sie o to czy Jezus czy poprawnie po hebr Joszue albo Jeszua kiedys czytałam na jakims forum ze i tak te dwie formy nie sa do konca prawidłowe bo tetragram brzmi JHWH wiec JEHOWAH lub JAHWEH w takich przypadkachjak juz ![]() po ang mamy Jehovah/Yahweh Cytat:
co wiecej: http://www.newadvent.org/cathen/08329a.htm katolicka encyklopedia Jehovah i Yahweh sa to dwie rownarzedne formy i nikt nie mowi ktora jest lepsza a ktora gorsza Jestem pewna ze Bóg nie bedzie zły czy uzywamy Jehowa czy Jahwe, bo kazde imię brzmi inaczej w innym jezyku ![]() dalej dyskutujemy na ten temat :P? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1602 |
Zakorzenienie
|
mozecie dyskutowac
![]() ja bym chciala wiedziec DLACZEGO swiadkowie wyznaczaja daty Armagedonu?????? przeciez Jezus powiedział, że nie zna dnia ani godziny ( Mat 24;36). czy to nie jest jakas pycha z waszej strony wyliczac jakies daty itp??
#1603 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Świadkowie Jehowy nie wyznaczają dat. Jak napisałaś nikt nie zna dnia ani godziny. Oglądałam ostatnio w telewizji jakieś zarzuty dotyczące nas, podano datę, dzien (niby świadkowie Jehowy to wymyslili) to kłamstwa.
![]() ![]() |
![]() |
#1604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialabym wiedziec po co to??
![]() |
#1605 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1914 to rok kiedy Jezus zasiadł na tronie. Nikt tego nie wymyślił. Jest to nawet zapowiedziane w Bibli. Dośc obszerny temat. Chcesz, bym wyjaśniła szerzej? 1925 ? Szczerze powiedziawszy pierwszy raz słyszę o tej dacie. Może pamiętasz coś dokładniej? W 1975- odstępcy - wykluczeni ŚJ twierdzili, że minęło 6000lat od stworzENIA Adama i zinterpretowali, że dlatego ma byc koniec Świata. Było o tym dośc głosno, aczkolwiek ŚJ nie mówili takich rzeczy.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyznaczali daty, to jest bezsprzeczne, bo zachowały się jeszcze zdjęcia i relacje ![]() ![]()
![]() |
#1607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tego - podaj mi cytat z Biblii (mówię o naszej Biblii, nie o biblii śj) podający datę 1914 jako datę Jezusowego wstąpienia na tron. Adres podała luna - http://www.youtube.com/watch?v=xaLgE...eature=re lated
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-18 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1608 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ludzie? Niewiem. Wiem, że ŚJ NIGDY nie wyznaczali dat. To byłoby niezzgodne z Biblią. Domysły ludzi wciąż krązą. Jak już wspomniałam w mediach, telewizjach, gazetach, aczkolwiek w naszej organizacji jesteśmy gotowi "wciąż czuwac, bo nie wiemy kiedy dzień Jehowy przyjdzie"
![]() ![]() |
![]() |
#1609 | |
Zakorzenienie
|
dusiu ale kto mowil o tych datach?? 1914?? swiadkowie jehowy czyz nie??
imoje pytanie brzmi: po co wam to wyliczac?? gdzie w pismie jest napisane ze Bog chce aby podawac daty zasiadania na troni czy tym podobne.. a tu prosze cytat z przebudzcie sie (tu bedzie o 1925roku tez) Cytat:
![]() |
#1610 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak już wspomniałam to dośc obszerny temat. Świadkowie Jehowy wiedzieli ponad 30 lat wcześniej, że rok 1914 będzie mieć doniosłe znaczenie w dziejach Boskiego panowania? Chociaż wówczas nie rozumieli jeszcze pełnego znaczenia oczekiwanych wydarzeń, to jednak już w grudniu 1879 roku wykazali na łamach Straznicy że w proroctwie biblijnym rok 1914 zajmuje szczególne miejsce. Gdy analizujemy Daniela 4:7-24 (biblia online) zobacz o czym jest mowa. Olbrzymie, niebosiężne drzewo przedstawia Boskie panowanie. Zostało ścięte, gdy w 607 roku p.n.e. przestało istnieć judzkie królestwo Boże ze stolicą w Jeruzalem. Gdy w roku 1914 dobiegło końca „siedem czasów” zwierzęcego panowania narodów, zdjęto dwie metalowe obręcze opasujące pień i przywrócono Boskie władanie, Jezus Chrystus zaczął bowiem królować w niebiańskim rządzie Bożym. A siedem czasów to 2520 lat. Można to obliczyc: Z Objawienia 12:6,14 . dowiadujemy się, że „czas [to znaczy 1 czas] i czasy [to znaczy 2 czasy], i pół czasu”, a więc ogółem trzy i pół czasu, równa się 1260 dniom. Czyli „czas” wynosiłby 360 dni. Siedem czasów to 360 dni pomnożone przez 7, czyli 2520 dni. A jeśli według pewnej reguły biblijnej dzień policzymy za rok, to „siedem czasów” da w sumie 2520 lat . Zobacz sobie Liczb 14:34; Ezech. 4:6. Zatem okres „siedmiu czasów”, inaczej mówiąc Czasów Pogan, trwał od 607 roku p.n.e. do roku 1914.
![]() ![]() |
![]() |
#1611 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wyjaśniłam o co chodziło z tą datą.
![]() ![]() |
![]() |
#1612 | ||
Zadomowienie
|
ustalono że w 1914 Jezus zasiadł na tronie
potem ( i to faktycznie jest błąd SJ) uznawanie ze w latach 70 bedzie koniec swiata...zle zrozumienie pewnego wersetu. Juz z reszta o tym chyba pisałam ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
to był błąd. Ale w kazdej religii znajduja sie jakis bledy. Najwazniejsze jest to zeby je poprawic ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1613 |
BAN stały
|
Przed chwilą naszły nas dwie jechowe,pukając do naszych drzwi.A tż zamiast je spławić,to jeszcze je słuchał.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ciągu stu lat śj wyznaczyli kilkanaście dat - i żadna się nie sprawdziła ![]() 'Co trzy lata koniec świata' - motto śj ![]()
![]() |
#1615 | |
Zadomowienie
|
jak moga skrzetnie zatajac skoro ja wiem?
![]() znam 1914 i 1975(lata 70ogolnie bo nie był to dokladnie 75r) o reszcie nie slyszlama;/ Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1616 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Objaśniłam i co do daty 1914.. Bardzo się starałam, niewiele sobie z tego zrobiłaś. No nic. Nieważne.
![]() ![]() |
![]() |
#1617 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sekta? Niewiesz co mówisz. A tak poza tym Twoja sprawa, nie musisz się chwalic na forum bo to nie świadczy o Twojej kulturze. Tz ma prawo robic co chce..
![]() ![]() |
![]() |
#1618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo pierwsza data końca świata to był 1879 rok, i jak się nie spełniło to trzeba było znowu oczy zamydlić. Madmuazelle, współczuje, człowiek chce wypocząć w niedziele a tu Ci jeszcze domokrążcy przyjdą i będą truć ![]() Ja mam szczęście, już rok nikt nie próbował (pisząc to Ell puka w niemalowane i spluwa 3x przez lewe ramię) ![]() Ehh, w Stanach jak Ci ktoś wejdzie nieproszony na teren Twojej posesji to sobie można poradzić ![]()
![]() |
#1619 |
Zadomowienie
|
wiesz wiecej niż ŚJ?
![]() nie ma jednak watpliwosci ze armagedon jest coraz blizej Edytowane przez smiley Czas edycji: 2009-01-18 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1620 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wielki problem podziękowac i zamknąc drzwi..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.