Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-17, 18:35   #1591
asia0282
Raczkowanie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Kilka stron wczesniej byly informacje na ten temat.
Ok znalazlam to o czym pisales. W starym testamencie imie zostalo wpisane tam gdzie bylo poprzednio a zostalo wymazane, a w nowym prawdopodobnie tam gdzie bylo wpisane Pan czy Bog. Nawet jesli nie ma na to dowodow historycznych to bylo by troche dziwne ze w starym testamencie uzywali imienia bozego a w nowym juz nie, ale o dokladna odpowiedz musial bys sie zapytac swiadka Jehowy, moze smiley bedzie wiedziec.
asia0282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-17, 19:13   #1592
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia0282 Pokaż wiadomość
Ok znalazlam to o czym pisales. W starym testamencie imie zostalo wpisane tam gdzie bylo poprzednio a zostalo wymazane, a w nowym prawdopodobnie tam gdzie bylo wpisane Pan czy Bog. Nawet jesli nie ma na to dowodow historycznych to bylo by troche dziwne ze w starym testamencie uzywali imienia bozego a w nowym juz nie, ale o dokladna odpowiedz musial bys sie zapytac swiadka Jehowy, moze smiley bedzie wiedziec.

Przeciez to zadne uzasadnienie. Przyznajesz w ten sposob, ze SJ manipulowali trescia Biblii. Dziwne nie dziwne, jesli zachowane zrodla hebrajskie/greckie uzywaja Pan czy Bog, to na jakiej podstawie SJ zmieniaja to?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-17, 19:22   #1593
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Przeciez to zadne uzasadnienie. Przyznajesz w ten sposob, ze SJ manipulowali trescia Biblii. Dziwne nie dziwne, jesli zachowane zrodla hebrajskie/greckie uzywaja Pan czy Bog, to na jakiej podstawie SJ zmieniaja to?
Poniewaz twierdza ze kiedys w miejscach Pan i Bog bylo wpisane imie boze, ktore z czasem zostalo wymazane a oni je przywrocili do swojego przekladu biblii, wiem ze jakies dowody na to posiadaja, aczkolwiek musial bys sie zapytac swiadka Jehowy. Dlatego szkoda ze tutaj juz zadnego nie ma bo ja nie posiadam za duzo informacji na ten temat.
Stary 2009-01-17, 20:06   #1594
smiley
Zadomowienie

w Starym Testamencie imię Jahwe było. Jednak z czasem zaczęto zastępować to imie tytułami takimi jak Pan,Bóg. W BT pojawiało sie ponad 6000razy jednak (juz kiedys to pisałam) zredukowano tę liczbę do 20kilku.
To samo mogło zajść w NT. Jednak jeżeli to nie jest dowód to moze kolejne.
W NT jest wiele cytatów z ST wiec imie Boze tez ma racje bytu w Nowym testamencie.
czemu ŚJ ,,uczepili'' się akurat imienia Jehowa?
np. dlatego
Iz 42:8 (wszystko jest z BT)
Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci mojej bożkom

Rzym 10:13
Albowiem każdy, kto wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.

czemu nie np. Elohim tylko Jehowa
bo Elohim to okreslenie takie jak Bóg, rzeczownik pospolity, który występuje w liczbie mnogiej
to tak jak bóg-bogowie

http://www.chrzastowice.opole.opoka.org.pl/elohim.htm
smiley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-17, 20:07   #1595
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Poniewaz twierdza ze kiedys w miejscach Pan i Bog bylo wpisane imie boze, ktore z czasem zostalo wymazane a oni je przywrocili do swojego przekladu biblii, wiem ze jakies dowody na to posiadaja, aczkolwiek musial bys sie zapytac swiadka Jehowy. Dlatego szkoda ze tutaj juz zadnego nie ma bo ja nie posiadam za duzo informacji na ten temat.
Bez obrazy... Jakim cudem, kto i kiedy mialby wymazac z tekstow hebrajskich/greckich cokolwiek? To nie dokument w wordzie, czy Ty w ogole widzisz absurd tego twierdzenia?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-01-17, 20:16   #1596
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Bez obrazy... Jakim cudem, kto i kiedy mialby wymazac z tekstow hebrajskich/greckich cokolwiek? To nie dokument w wordzie, czy Ty w ogole widzisz absurd tego twierdzenia?
Korektorem wymazali, korektorem go, jehowe

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 01:05   #1597
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
wejdz sobie na te strone tam jest napisane o imieniu bozym a nawet w jakich przekladach wciaz jeszcze wystepuja
http://pl.wikipedia.org/wiki/JHWH

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 01:13   #1598
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Koniecznie przeczytaj, bo z tego co sie tam dowiedzialam to nawet katoliccy uczeni uzywali do pewnego momentu imienia bozego.
Stary 2009-01-18, 05:57   #1599
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
wejdz sobie na te strone tam jest napisane o imieniu bozym a nawet w jakich przekladach wciaz jeszcze wystepuja
http://pl.wikipedia.org/wiki/JHWH
Nigdzie nie zamierzam wchodzic. Co za odwracanie kota ogonem. Nie mowie ze w Biblii nigdzie nie wystepuje Jahwe, tylko ze manipulacja jest wciskanie Jehowa, gdzie w tekscie oryginalnym jest Pan czy Bog a bzdura twierdzenie, ze to imie zostalo wymazane - bo jak, przez kogo i kiedy?

Cytat:
Koniecznie przeczytaj, bo z tego co sie tam dowiedzialam to nawet katoliccy uczeni uzywali do pewnego momentu imienia bozego.
Nie wykrecaj kota ogonem, bo piszesz nie na temat. Oczywiscie ze KK uzywal formy Jahwe, ale to w zaden sposob nie uzasadnia wciskania Jehowa tam gdzie w tekstach hebrajskich/greckich tego nie ma.

Udowodnilas wlasnie, ze SJ nie maja racji i zmieniali tresc Biblii.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-01-18 o 06:00
Stary 2009-01-18, 06:59   #1600
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Nigdzie nie zamierzam wchodzic. Co za odwracanie kota ogonem. Nie mowie ze w Biblii nigdzie nie wystepuje Jahwe, tylko ze manipulacja jest wciskanie Jehowa, gdzie w tekscie oryginalnym jest Pan czy Bog a bzdura twierdzenie, ze to imie zostalo wymazane - bo jak, przez kogo i kiedy?

Nie wykrecaj kota ogonem, bo piszesz nie na temat. Oczywiscie ze KK uzywal formy Jahwe, ale to w zaden sposob nie uzasadnia wciskania Jehowa tam gdzie w tekstach hebrajskich/greckich tego nie ma.

Udowodnilas wlasnie, ze SJ nie maja racji i zmieniali tresc Biblii.
Jak bys przeczytal to bys wiedzial ze kosciol uzywal Jehowa i nie probuj mi tu wciskac, ze udowodnilam ze swiadkowie nie maja racji, bo dla mnie to Ty jej nie masz. Nie chcesz nie czytaj a zreszta cokolwiek sie Tobie nie napisze to robisz tak takzeby wyszlo na Twoje. I kto tu obraca kota ogonem...?
Stary 2009-01-18, 09:06   #1601
smiley
Zadomowienie

a czy Jahwe i Jehowa to różnica???
imię Boze w oryginale brzmi JHWH
wiec nie mammy zadnej pewnosci czy Jahwe czy Jehowa jest poprawne

Cytat:
JHWH - hebrajski tetragram za pomocą, którego zapisywano boże imię. Znajdowało się w najstarszych rękopisach w takiej właśnie formie. Po okresie niewoli Babilońskiej (ok. 538 r.) szybko wzrosło zapotrzebowanie gmin Żydowskich na nowe kopie rękopisów. Przepisywaniem hebrajskich pism religijnych zajmowali się soferowie. Na początku w dobrej wierze wykonywali powierzony im obowiązek. W końcu jednak zaczęli wprowadzać zmiany w przepisywanym tekście. Te zmiany ujawniono dopiero po czasach Chrystusa, a dokonali tego masoreci - kopiści, którzy kontynuowali pracę soferów. Masoreci zaznaczyli w swoich rękopisach miejsca zmienione przez poprzedników. Okazało się, że obawa przed wymawianiem imienia bożego doprowadziła do tego, iż w 134 miejscach soferowie zastąpili tetragram słowem “Adonai” (Pan), a w niektórych Elohim (Bóg, a właściwie bogowie).
Cytat:
Tylko ktoś nieobeznany może twierdzić, iż Bóg zakazał używania swojego imienia. Używamy go wszak ciągle i to całkowicie nieświadomie. Śpiewając “Alleluja” (od hebrajskiego “Hallelujah” - chwalmy Jahwe), czy używając pospolitych imion, np. Mateusz (Matitjahu), czy Jan (od hebr. Jehochanan). wiele słów pochodzenia hebrajskiego zawiera w swoim członie imię Boga - Jah, Jahu, jehu.
UWAGA UWAGA to nie kopia ze Strażnicy
http://wolne-media.h2.pl/?p=6502

a czy Jahwe czy Jehowa?
spor bez ensu
rownie dobrze kłocmy sie o to czy
Jezus czy poprawnie po hebr Joszue albo Jeszua

kiedys czytałam na jakims forum ze i tak te dwie formy nie sa do konca prawidłowe bo tetragram brzmi JHWH
wiec JEHOWAH
lub JAHWEH
w takich przypadkachjak juz
po ang mamy Jehovah/Yahweh
Cytat:
The Hebrew term יהוה had been vocalized as יְהֹוָה (YeHoWah/JeHoVaH)
chciałam zobaczyc czy na ang stronach jest jakis spor dot.popranej formy imienia Bozego i nic takiego nie znalazłam
co wiecej:
http://www.newadvent.org/cathen/08329a.htm
katolicka encyklopedia
Jehovah i Yahweh sa to dwie rownarzedne formy i nikt nie mowi ktora jest lepsza a ktora gorsza
Jestem pewna ze Bóg nie bedzie zły czy uzywamy Jehowa czy Jahwe, bo kazde imię brzmi inaczej w innym jezyku wazne ze pochodzi z tego samego zrodla JWHW

dalej dyskutujemy na ten temat :P?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 11:06   #1602
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

Cytat:
Napisane przez smiley Pokaż wiadomość
dalej dyskutujemy na ten temat :P?
mozecie dyskutowac
ja bym chciala wiedziec DLACZEGO swiadkowie wyznaczaja daty Armagedonu??????
przeciez Jezus powiedział, że nie zna dnia ani godziny ( Mat 24;36).
czy to nie jest jakas pycha z waszej strony wyliczac jakies daty itp??

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 11:09   #1603
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
mozecie dyskutowac
ja bym chciala wiedziec DLACZEGO swiadkowie wyznaczaja daty Armagedonu??????
przeciez Jezus powiedział, że nie zna dnia ani godziny ( Mat 24;36).
czy to nie jest jakas pycha z waszej strony wyliczac jakies daty itp??

Świadkowie Jehowy nie wyznaczają dat. Jak napisałaś nikt nie zna dnia ani godziny. Oglądałam ostatnio w telewizji jakieś zarzuty dotyczące nas, podano datę, dzien (niby świadkowie Jehowy to wymyslili) to kłamstwa.
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 11:14   #1604
kropka241
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Świadkowie Jehowy nie wyznaczają dat. Jak napisałaś nikt nie zna dnia ani godziny. Oglądałam ostatnio w telewizji jakieś zarzuty dotyczące nas, podano datę, dzien (niby świadkowie Jehowy to wymyslili) to kłamstwa.
a 1914?? podobno jestenia tego roku juz j byli pewni?? potem byl 1925?? potem chyba 1975??
chcialabym wiedziec po co to??

Stary 2009-01-18, 11:20   #1605
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
a 1914?? podobno jestenia tego roku juz j byli pewni?? potem byl 1925?? potem chyba 1975??

1914 to rok kiedy Jezus zasiadł na tronie. Nikt tego nie wymyślił. Jest to nawet zapowiedziane w Bibli. Dośc obszerny temat. Chcesz, bym wyjaśniła szerzej? 1925 ? Szczerze powiedziawszy pierwszy raz słyszę o tej dacie. Może pamiętasz coś dokładniej? W 1975- odstępcy - wykluczeni ŚJ twierdzili, że minęło 6000lat od stworzENIA Adama i zinterpretowali, że dlatego ma byc koniec Świata. Było o tym dośc głosno, aczkolwiek ŚJ nie mówili takich rzeczy.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 11:23   #1606
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
W tak zwanym międzyczasie jeszcze 1915 i 1918 - czego niestety kupiec założyciel nie dożył

Wyznaczali daty, to jest bezsprzeczne, bo zachowały się jeszcze zdjęcia i relacje Przed 1925 ludzie powyprzedawali cały swój dorobek - bo i tak ma być koniec świata. Nie ma to jak dobry marketing

Stary 2009-01-18, 11:27   #1607
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
1914 to rok kiedy Jezus zasiadł na tronie. Nikt tego nie wymyślił. Jest to nawet zapowiedziane w Bibli. Dośc obszerny temat. Chcesz, bym wyjaśniła szerzej? 1925 ? Szczerze powiedziawszy pierwszy raz słyszę o tej dacie. Może pamiętasz coś dokładniej? W 1975- odstępcy - wykluczeni ŚJ twierdzili, że minęło 6000lat od stworzENIA Adama i zinterpretowali, że dlatego ma byc koniec Świata. Było o tym dośc głosno, aczkolwiek ŚJ nie mówili takich rzeczy.
To że Jezus zasiadł na tronie w 1914 ustalili w 1929 bodajże - bo w 1914 wszyscy czekali na armagedon. Wizażanka podawała adres do ciekawego dokumentu na youtube - i tam dokładnie przedstawiono wszytskie daty świadkowych armagedonów.

Tego - podaj mi cytat z Biblii (mówię o naszej Biblii, nie o biblii śj) podający datę 1914 jako datę Jezusowego wstąpienia na tron.

Adres podała luna - http://www.youtube.com/watch?v=xaLgE...eature=re lated

Edytowane przez Elliannia
Czas edycji: 2009-01-18 o 11:29
Stary 2009-01-18, 11:28   #1608
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
W tak zwanym międzyczasie jeszcze 1915 i 1918 - czego niestety kupiec założyciel nie dożył

Wyznaczali daty, to jest bezsprzeczne, bo zachowały się jeszcze zdjęcia i relacje Przed 1925 ludzie powyprzedawali cały swój dorobek - bo i tak ma być koniec świata. Nie ma to jak dobry marketing

Ludzie? Niewiem. Wiem, że ŚJ NIGDY nie wyznaczali dat. To byłoby niezzgodne z Biblią. Domysły ludzi wciąż krązą. Jak już wspomniałam w mediach, telewizjach, gazetach, aczkolwiek w naszej organizacji jesteśmy gotowi "wciąż czuwac, bo nie wiemy kiedy dzień Jehowy przyjdzie"
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 11:38   #1609
kropka241
Zakorzenienie

dusiu ale kto mowil o tych datach?? 1914?? swiadkowie jehowy czyz nie??
imoje pytanie brzmi: po co wam to wyliczac?? gdzie w pismie jest napisane ze Bog chce aby podawac daty zasiadania na troni czy tym podobne..

a tu prosze cytat z przebudzcie sie (tu bedzie o 1925roku tez)
Cytat:
„Już od początku roku 1914 wielu chrześcijan wyczekiwało jesieni, sądząc, że w tym okresie Chrystus powróci i zabierze ich do nieba (...) Badacze Pisma Świętego, od 1931 roku znani jako Świadkowie Jehowy, czekali też na rok 1925, który ich zdaniem miał przynieść spełnienie cudownych proroctw biblijnych. Snuli przypuszczenia, iż rozpocznie się wtedy ziemskie zmartwychwstanie, w wyniku którego powrócą do życia wierni mężowie z dawnych czasów, tacy jak Abraham, Dawid i Daniel. Potem wielu Świadków mniemało, że wydarzenia związane z początkiem Tysiącletniego Panowania Chrystusa nastąpią w roku 1975. Ich oczekiwania wynikały ze zrozumienia, iż zacznie się wtedy siódme tysiąclecie w dziejach człowieka” (Przebudźcie się! Nr 7, 1995 s. 8-9)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 11:43   #1610
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
To że Jezus zasiadł na tronie w 1914 ustalili w 1929 bodajże - bo w 1914 wszyscy czekali na armagedon. Wizażanka podawała adres do ciekawego dokumentu na youtube - i tam dokładnie przedstawiono wszytskie daty świadkowych armagedonów.

Tego - podaj mi cytat z Biblii (mówię o naszej Biblii, nie o biblii śj) podający datę 1914 jako datę Jezusowego wstąpienia na tron.

Adres podała luna - http://www.youtube.com/watch?v=xaLgE...eature=re lated

Jak już wspomniałam to dośc obszerny temat.
Świadkowie Jehowy wiedzieli ponad 30 lat wcześniej, że rok 1914 będzie mieć doniosłe znaczenie w dziejach Boskiego panowania? Chociaż wówczas nie rozumieli jeszcze pełnego znaczenia oczekiwanych wydarzeń, to jednak już w grudniu 1879 roku wykazali na łamach Straznicy że w proroctwie biblijnym rok 1914 zajmuje szczególne miejsce.
Gdy analizujemy Daniela 4:7-24 (biblia online) zobacz o czym jest mowa.
Olbrzymie, niebosiężne drzewo przedstawia Boskie panowanie. Zostało ścięte, gdy w 607 roku p.n.e. przestało istnieć judzkie królestwo Boże ze stolicą w Jeruzalem. Gdy w roku 1914 dobiegło końca „siedem czasów” zwierzęcego panowania narodów, zdjęto dwie metalowe obręcze opasujące pień i przywrócono Boskie władanie, Jezus Chrystus zaczął bowiem królować w niebiańskim rządzie Bożym.
A siedem czasów to 2520 lat. Można to obliczyc: Z Objawienia 12:6,14 .
dowiadujemy się, że „czas [to znaczy 1 czas] i czasy [to znaczy 2 czasy], i pół czasu”, a więc ogółem trzy i pół czasu, równa się 1260 dniom. Czyli „czas” wynosiłby 360 dni. Siedem czasów to 360 dni pomnożone przez 7, czyli 2520 dni. A jeśli według pewnej reguły biblijnej dzień policzymy za rok, to „siedem czasów” da w sumie 2520 lat . Zobacz sobie Liczb 14:34; Ezech. 4:6. Zatem okres „siedmiu czasów”, inaczej mówiąc Czasów Pogan, trwał od 607 roku p.n.e. do roku 1914.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 11:44   #1611
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
dusiu ale kto mowil o tych datach?? 1914?? swiadkowie jehowy czyz nie??
imoje pytanie brzmi: po co wam to wyliczac?? gdzie w pismie jest napisane ze Bog chce aby podawac daty zasiadania na troni czy tym podobne..

a tu prosze cytat z przebudzcie sie (tu bedzie o 1925roku tez)

Wyjaśniłam o co chodziło z tą datą.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 11:48   #1612
smiley
Zadomowienie

ustalono że w 1914 Jezus zasiadł na tronie
potem ( i to faktycznie jest błąd SJ) uznawanie ze w latach 70 bedzie koniec swiata...zle zrozumienie pewnego wersetu. Juz z reszta o tym chyba pisałam Biblia zawietra duzo symboli i wersetów ktore nie sa dla nas w pełni zrozumiałe i trzeba wiele razy studiowac biblie zeby zrozumiec niektore zagadnienia. Jednak juz zrozumielismy ten blad. Ale ciagle słysze daty np. 2034r ze my na ten rok ustalamy koniec swiata...to juz jest zupełna głupota Były tylko dwie takie daty. a lata 70dlatego ze w pewnym wersecie pisze że skonczy sie ten system rzeczy nim przeminie pierwsze pokolenie (cos takiego bylo o pokoleniu nie pamietam dokladnie) no i od 1914r wyszlo ze pokolenie tego okresu bedzie juz w latach 70. umierało. Dam cytat ze Straznicy z 1979r.
Cytat:

Co
przyniosą lata siedemdziesiąte?
Cytat:

FAKT, że z okresu nazwanego „dniami ostatnimi” upłynęło już ponad 54 lata, jest wielce wymowny. Znaczy to bowiem, że już niewiele lat pozostało do czasu, gdy Bóg zniszczy zepsuty system rzeczy, który teraz panuje nad ziemią. Skąd możemy mieć taką pewność?
Między innymi z tego, co Jezus powiedział w swoim wielkim proroctwie o „dniach ostatnich”. Po wyliczeniu wielu wydarzeń, które miały cechować ten okres, oświadczył on: „Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.” — Mat. 24:34, BT.
Jezus mówił oczywiście o ludziach, którzy byli już w takim wieku, że mogli ze zrozumieniem śledzić wszystko, co się działo, gdy się rozpoczęły „dni ostatnie”. Jezus powiedział, że niejedne z tych osób, które żyły w chwili pojawienia się „znaku dni ostatnich”, będą jeszcze żyć, gdy Bóg zniszczy ten zły system.
Gdyby nawet przyjąć, że 15-letnie dzieci były na tyle dojrzałe, żeby pojąć znaczenie tego, co się wydarzyło w roku 1914, to najmłodsi z „tego pokolenia” mają już około 70 lat. A zatem większość pokolenia, o którym mówił Jezus, już wymarła. Pozostali są już w podeszłym wieku. Pamiętajmy jednak, że Jezus powiedział, iż koniec obecnego złego świata nastąpi, zanim całkowicie przeminie to pokolenie. Już samo to dowodzi, że do przepowiedzianego końca pozostało niewiele lat.
Wkrótce
upłynie 6000 lat
Jeszcze w inny sposób można udowodnić, że żyjemy w ostatnich latach owego „czasu końca”. (Dan. 12:9, BT) Biblia wskazuje, że wkrótce upłynie 6000 lat dziejów rodu ludzkiego. Co to oznacza?
Jeden z nakazów prawa, które Bóg dał starożytnemu Izraelowi, dotyczył święcenia sabatu. Nie wolno było pracować w siódmym dniu tygodnia. Ludzie mieli wtedy odpoczywać od swego mozołu. (2 Mojż. 20:8-11) Biblia mówi, że „Prawo ma cień przyszłych dóbr”. — Hebr. 10:1, NW.
Z Objawienia, rozdział 20, wiersz 6, wynika, że po zniszczeniu tego systemu rzeczy przez tysiąc lat będzie panować nad ziemią niebiańskie Królestwo Boże. W ciągu tego tysiąclecia ziemia i wszyscy jej mieszkańcy będą mieć odpoczynek podobny odpoczynkowi sabatniemu. Pierwsze sześć tysięcy lat, które upłynęły od czasu stworzenia człowieka, można więc przyrównać do pierwszych sześciu dni tygodnia w starożytnym Izraelu. Siódme tysiąclecie można przyrównać do siódmego dnia owego tygodnia, to znaczy do sabatu. — 2 Piotra 3:8.
Jakże słusznie więc po 6000 lat Bóg położy kres nieudolnemu gospodarowaniu ludzi i zgodnie z tym wzorem zastąpi je tysiącletnim panowaniem swego wspaniałego Królestwa! O to Królestwo chrześcijanie modlili się w ciągu wielu stuleci. — Mat. 6:10.
Kiedy
upływa 6000 lat?
Jak można ustalić, kiedy upływa 6000 lat dziejów ludzkości?
Według niezawodnej chronologii biblijnej Adam i Ewa zostali stworzeni w roku 4026 p.n.e. Od jesieni roku
4026
p.n.e. do 1 p.n.e. ..... 4025 lat
1
p.n.e. do 1 n.e. ............. 1 rok
1
n.e. do 1969 n.e. ......... 1968 lat
Ogółem
do jesieni 1969 ...... 5994 lata

To znaczy, że od jesieni roku 1969 do końca 6000 lat dziejów ludzkości pozostało jeszcze zaledwie 6 lat. Ten sześcioletni okres niewątpliwie upłynie jesienią roku 1975.
Czy z tego obliczenia wynika niezbicie, że w roku 1975 nastąpi ostateczny koniec obecnego systemu rzeczy? Ponieważ Biblia nie mówi tego wyraźnie, więc też nikt nie może twierdzić, że tak będzie. Jedno jest jednak pewne: Lata siedemdziesiąte będą najkrytyczniejsze w całej historii rodzaju ludzkiego. Stosunki międzyludzkie — w obrębie rodzin, środowisk społecznych i całych narodów, jak również pomiędzy państwami — będą się pogarszać, a nie polepszać. (2 Tym. 3:13) Gdyby w latach siedemdziesiątych interwencja Jehowy Boga doprowadziła do zniszczenia zepsutego świata, który zmierza ku całkowitej ruinie, to chyba nie powinno nas to zdziwić.
Dean Acheson, były amerykański sekretarz stanu, oświadczył w roku 1960, że żyjemy w okresie bezprzykładnej niepewności, i dodał: „Jestem na tyle poinformowany o tym, co się dzieje, iż z całkowitym przekonaniem mogę wam powiedzieć, że za piętnaście lat [czyli około roku 1975] obecny świat stanie się zbyt niebezpieczny, aby można było na nim żyć.” A w Intelligence Digest z sierpnia 1967 można było przeczytać: „Fakty (...) dowodzą, że siły uczestniczące w tych zmaganiach światowych (komunizm i kapitalizm) przegrupowują się do decydującej rozgrywki.”

to był błąd. Ale w kazdej religii znajduja sie jakis bledy. Najwazniejsze jest to zeby je poprawic

Stary 2009-01-18, 11:50   #1613
madmuazelle
BAN stały

Przed chwilą naszły nas dwie jechowe,pukając do naszych drzwi.A tż zamiast je spławić,to jeszcze je słuchał. To go zawołałam i dałam mu reprymende,że ma ich/je odrazu spławiać a nie słuchać co sekta ma do powiedzenia.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 11:51   #1614
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Ludzie? Niewiem. Wiem, że ŚJ NIGDY nie wyznaczali dat. To byłoby niezzgodne z Biblią. Domysły ludzi wciąż krązą. Jak już wspomniałam w mediach, telewizjach, gazetach, aczkolwiek w naszej organizacji jesteśmy gotowi "wciąż czuwac, bo nie wiemy kiedy dzień Jehowy przyjdzie"
No nie wiesz nie wiesz, bo śj skrzętnie pomijają te niechlubne dla siebie epizody
W ciągu stu lat śj wyznaczyli kilkanaście dat - i żadna się nie sprawdziła

'Co trzy lata koniec świata' - motto śj

Stary 2009-01-18, 11:55   #1615
smiley
Zadomowienie

jak moga skrzetnie zatajac skoro ja wiem?
znam 1914 i 1975(lata 70ogolnie bo nie był to dokladnie 75r)
o reszcie nie slyszlama;/
Cytat:

Przed chwilą naszły nas dwie jechowe,pukając do naszych drzwi.A tż zamiast je spławić,to jeszcze je słuchał. To go zawołałam i dałam mu reprymende,że ma ich/je odrazu spławiać a nie słuchać co sekta ma do powiedzenia.
tż kulturalny czego nie moge powiedziec o Tobie
Stary 2009-01-18, 11:55   #1616
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
No nie wiesz nie wiesz, bo śj skrzętnie pomijają te niechlubne dla siebie epizody
W ciągu stu lat śj wyznaczyli kilkanaście dat - i żadna się nie sprawdziła

'Co trzy lata koniec świata' - motto śj

Objaśniłam i co do daty 1914.. Bardzo się starałam, niewiele sobie z tego zrobiłaś. No nic. Nieważne.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 11:56   #1617
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość

Sekta? Niewiesz co mówisz. A tak poza tym Twoja sprawa, nie musisz się chwalic na forum bo to nie świadczy o Twojej kulturze. Tz ma prawo robic co chce..
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 12:03   #1618
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Jak już wspomniałam to dośc obszerny temat.
Świadkowie Jehowy wiedzieli ponad 30 lat wcześniej, że rok 1914 będzie mieć doniosłe znaczenie w dziejach Boskiego panowania? Chociaż wówczas nie rozumieli jeszcze pełnego znaczenia oczekiwanych wydarzeń, to jednak już w grudniu 1879 roku wykazali na łamach Straznicy że w proroctwie biblijnym rok 1914 zajmuje szczególne miejsce.
Wiesz dlaczego wq grudniu?
Bo pierwsza data końca świata to był 1879 rok, i jak się nie spełniło to trzeba było znowu oczy zamydlić.

Madmuazelle, współczuje, człowiek chce wypocząć w niedziele a tu Ci jeszcze domokrążcy przyjdą i będą truć

Ja mam szczęście, już rok nikt nie próbował (pisząc to Ell puka w niemalowane i spluwa 3x przez lewe ramię)

Ehh, w Stanach jak Ci ktoś wejdzie nieproszony na teren Twojej posesji to sobie można poradzić

Stary 2009-01-18, 12:05   #1619
smiley
Zadomowienie

wiesz wiecej niż ŚJ?

nie ma jednak watpliwosci ze armagedon jest coraz blizej

Edytowane przez smiley
Czas edycji: 2009-01-18 o 12:07
Stary 2009-01-18, 12:06   #1620
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiesz dlaczego wq grudniu?
Bo pierwsza data końca świata to był 1879 rok, i jak się nie spełniło to trzeba było znowu oczy zamydlić.

Madmuazelle, współczuje, człowiek chce wypocząć w niedziele a tu Ci jeszcze domokrążcy przyjdą i będą truć

Ja mam szczęście, już rok nikt nie próbował (pisząc to Ell puka w niemalowane i spluwa 3x przez lewe ramię)

Ehh, w Stanach jak Ci ktoś wejdzie nieproszony na teren Twojej posesji to sobie można poradzić

Wielki problem podziękowac i zamknąc drzwi..
Nie jest za późno!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości