![]() |
#421 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
Nie będą wierz mi ![]() ![]() Mąż skoczył do piekarni i kupił bułki. Nie smakowały nam wcale ![]() ![]() Wolę jednak swój chlebek, bez spulchniaczy i innych syfów, i zauważyłam, że nie pleśnieje tylko wysycha. No i wkońcu muszę zabrać się za testowanie innych rodzajów chleba. ![]() Cytat:
![]() Bardzo smakowicie wygląda ![]() Cytat:
![]() A robiłaś w automacie? Masz przepis, czy robiłaś na oko? Jakoś mi się zdaje, że moje są pokryte teflonem. Są identyczne jak powłoka maszyny. Nic się do nich nie przyczepia i łatwo się myje.
![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png Edytowane przez eleeri Czas edycji: 2009-01-21 o 14:26 Powód: literówka ; ) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
dołączam dzis do klubu posiadaczek automatu zakupilam ten z lidla czyli Bifinett niemiecki, 2mieszadla, 850vat, gramatura 750, 1000,1250gr, 12 programow mam nadzieje ze bedzie ok dzis zamierzam go wykorzystac mam pytanie czy ktoras z was testowala juz te mieszanki bo zamierzam zakupic http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=30137 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i był b. dobry. Nie chcę kupować gotowych mieszanek, bo są drogie i pełno w nich tego, czego chcę uniknąć ![]() A tę mieszankę kupiłam, bo chciałam wypróbować program do gotowych mieszanek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chociaż tak się zastanawiam - mieszadła są czarne czyli teflonowe tylko bolce na których siedzą są metalowe (czyli "srebrne"). Na początku nie wyjmowałam mieszadeł i chleby wychodziły łatwiej (czyli trzymały się teflonowego mieszadła). Ale czytałam na forach że ludzie wyjmują przed pieczeniem mieszadła żeby nie było dużych dziur. No i jak wyjęłam to już chleb mocno przywierał... i przez to dziury i tak były tylkonie podłużne ;-) A u Was te bolce na których siedzą mieszadła sa metalowe? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Raczkowanie
|
u mnie bolce są metalowe;ale czy przy takich teflonowych bolcach ,teflon i tak nie wytarłby się szybko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bolce mam metalowe, a same mieszadła pokryte teflonem ![]() Ja mieszadeł nie wyjmuję i nie mam najmniejszych problemów z wyjęciem chlebka. Po prostu później je wyjmuję takim długim "czymś" do wyciągania mieszadeł z chleba dołączonych do automatu. Jak Cię to pocieszy to do metalowych bolców przywiera ciasto i u mnie ![]() Lothia teflon nie może się wytrzeć, bo bolec obraca mieszdłem, czyli obraca się razem z nim ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
fakt,gamoń jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Rozeznanie
|
Masz rację. Nie będę wyciągać mieszadeł.
A teraz biegnę na dyżur w kuchni bo właśnie drożdżówka w/g przepisu z tego wątku ma poważny zamiar wykipieć! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
Róznież jestem posiadaczką Elty, chlebek mi opada po środku i jest bardzo kruchy:-(
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
Mogę zostawić chleb w Elcie na noc i wyjąć go rano?
Da się tak? Nie przyklei się do formy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
Edytowane przez Andziulka.k Czas edycji: 2009-01-21 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zasadzie możesz, ale się spoci, czyli spód będzie wilgotny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam w necie przepis na słodkie bułeczki, no i zrobiłam ciasto, oczywiście w maszynie
![]() Resztę niestety musiałam zrobić ręcznie i w piekarniku. Ciasto wyszło strasznie lepkie ![]() Ale chciec znaczy móc ![]() Oto co wyszło i to co zostało, bo o dziwo nawet wyszło jadalne ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie, nie przyklei sie, ale skórka nie będzie chrupiąca ![]()
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Ilonko bardzo dziękuję za skany, dotarły i wlaśnie drukuję książkę
![]() Ja wczoraj pieklam pitę , suuuuuper kebeb wyszadl. Mam już za sobą 1 chlebek na zakwasie. Dobry tylko bez chrupkiej skorki (zostawilam na noc w maszynie ![]()
![]() |
#438 |
Przyczajenie
|
drogie maszynistki wspomozcie poczatkujaca- nakupowalam w szale szakupow tych mak od groma i ciut ciut. Gdzies w necie czytalam ze najlepsza na chleb jest maka typ 650- jak juz ja kupilam to teraz tego przepisu z nia nie moge znalec...Prosba moja jest o zapodanie przepisu na chlebki z wykorzystaniem : maka zytnia razowa typ 1050 oraz maka pszenna typ 650- i jeszcze bez zakwasu jakby sie dalo bo jeszcze nie jestem na etapie zakwasow ( chyba ze suchy zakwas- to tak, ponoc mozna kupic w sklepie obok).
Przy okazji - bachud podawalas przepis ze skanow Ilonki bodajze - taki pszenny z maslem w srodu- zrobilam, wyszedl bardzo dobry- dziekuje Ps. Ilonko czy ja tez moge prosic o skany........? agbal@wp.pl z gory dziekuje! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
No cóż ja też chcę dołączyć do grona maszynistek ( a właściwie mój mąż strasznie mnie do tego namawia), choć jak poczytałam to forum to już wiem że upieczenie swojego chlebka nie jest takie proste, w ogóle im więcej Was czytam ( chyba ze 3 x cały wątek
![]() ![]() Jestem prawie zdecydowana na elte choć nie wiem czemu u eleeri wychodzi taki blady chlebek - czy to może być wada egzemplarza? eleeri co myślisz? Chciałam jeszcze spytać Xantię albo inne posiadaczki elty o dwie rzeczy: 1. Xantia pisała że gotowe mieszanki są na chleby 800 g a w tym piecu można piec 1000 g lub 1250 g jak sobie poradziłyście z tą wagą? 2.Xantia pisała też że przymierza się do pieczenia bagietek ,jaką wtedy wagę ustawiasz, jest jakaś dodatkowa opcja na bagietki? bo chyba nie kilogramową ![]() przez te bagietki) A w ogóle to napiszcie że to pieczenie nie jest takie trudne bo trochę jestem przerażona. Tyle tych mąk ,zakwasy , drożdze, eh... ![]() Zastanawiam się też nad lidlowskim sprzętem bo nie jest drogi a nie wiadomo czy zapał i umiejętności wystarczy na długo, poza tym lidlowski ma też małe bochenki 750 g, ale większość ma z nimi chyba jakieś problemy - czy nie ? zadowolone jesteście z biffnetu ( kojarzę że coś nie wychodziło bachud , asz- czy już jest dobrze?)Bezcielesna a jak Twoje wrażenia? Pozdrawiam i podziwiam Was za wiedzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
a ja wczoraj upiekłam pierwszy chlebek-z maślanki,ponieważ nie miałam dobrej mąki dałam taką jaką miałam czyli 550 i o dziwo chlebek wyszedł,konsystencja dobra,nie kruszy się(zreszta już pochłonięty),pięknie wyrósł tak w sam raz-skórka wierzchnia oczywiście biała ale dobra za to boczne przepiękny kolorek,nie miałam tez wagi kuchennej więc mąka tak niezbyt precyzyjnie odmierzona i chyba ciut za dużo,bo wyszedł delikatny posmak,ale i tak lepszy chlebek niż ostatni mój zakup ,miałam tylko duży problem z wyjęciem go z formy(złamałam maja ulubionę drewnianą cośkę),wkońcu ordynarnie wyciągnęłam go łapami;jak sobie z tym radzicie? i drugie pytanie - wyczytałam że aby skórka od góry była zarumieniona należy posmarować ją mlekiem,w którym momencie?czy jak otworzę automat przed pieczeniem to ciasto mi nie opadnie?
Ilona P wielkie dzięki ![]() Edytowane przez lothia Czas edycji: 2009-01-22 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żeby skórka była zrumieniona od góry, trzeba ją dopiec w piekarniku, bo automaty nie mają górnej grzałki [chyba, że wymyślili już taki który ma a ja o tym nie wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
taka porada jest w książce od Ciebie
![]() dokładnie tak napisano "Wyrobione ciasto posmarowac mlekiem, dzięki czemu powstanie ciemniejsza skórka" podobnie jest przy czekoladowym "Jeśli posmarujecie wierzch wyrobionego ciasta mlekiem ,to skórka będzie ciemniejsza" stąd moje pytanie,wiem że wierzch jest biały bo nie ma górnej grzałki i ucieszyłam się że można temu jakos zaradzić,tylko czy ciasto mi nie opadnie jak otworzę przed wypiekaniem?może ktoś już ma doswiadczenie w tym temacie,ciasta drożdżowe z tego co pamiętam smarowało się żółtkiem żeby góra była ok[albo białkiem]w piecykach gazowych gdzie też był tylko od dołu płomyk, ale nie wiem jak to jest w automatach Edytowane przez lothia Czas edycji: 2009-01-22 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Przyczajenie
|
Droga aniad5 jedyną przeszkodą w osiągnieciu chlebkowego sukcesu jestem chyba ja sama ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Co do smarowania ciasta przed pieczeniem to chyba spokojnie, tylko grunt żeby za mocno ciasta nie przygniatać. Kiedyś smarowałam i nic się nie stało. A w książkach piszą żeby nie otwierać w trakcie pieczenia - w koncu jak robi się ciasto ręcznie to też w trakcie rośnięcia jest "na powierzchni" ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
dzięki,następnym razem spróbuję w takim razie z mleczkiem i zdam relację
a jakieś sugestie co do wyjmowania chlebka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sama nie wiem co mam myśleć ![]() ![]() Te bułeczki, których zdjęcie wcześniej wstawiłam smarowałam właśnie mlekiem, przed włożeniem do piekarnika ![]() Będę zaraz robić chleb bo już mi się kończy to spróbuje i posypie jeszcze czymś, hmm może siemieniem, bo zapomniałam kupić maku ![]() Cytat:
Ja piekę tylko na 1250 g. Cytat:
U mnie też tak trzeba ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chwytam (oczywiście w rękawicach kuchennych ![]() ![]() Po paru stuknięciach wyskakuje chlebek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Rozeznanie
|
no i pierwsze koty za ploty
upieklam zwykly pszenny chlebek z przepisu z pierwszej strony watku tylko ze zamiast dac 450gr maki pszennej dalam 400gr pszennej i 50gr razowej Gdy zaczelo sie mieszanie jakos dziwnie to wygladalo bo ciasto bylo strasznie geste, zbilo sie w jedna kule i wirowalo tylko na jednym mieszadle, drugie latalo puste, dolalam wiec 100ml wody i troche przesunelam ciasto lyzka czy wam tez zbijalo sie w jedna wielka kule? czy mieszalo sie po calosci formy ogolnie jest dobre, troche wilgotne, ale nie kruszy sie jakos szczegolnie wiec dobrze jutro bede testowac mieszanki caly czas zastanawiam sie nad tymi mieszankami z www.mieszanki.pl bo chcialaby wziac na raz wieksza ilosc a nie chce sie nadziac na bubel laski dobrze zrozumialam ze z 0.5kg mieszanki robicie chleb 1250gr? (bo producent pisze ze 0.5kg mieszanki wystarcza na chleb 800gr) ogolnie moge polecic lidlowski sprzet ![]() dolaczam foto Edytowane przez Bezcielesna Czas edycji: 2009-01-22 o 16:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak patrzyłam pierwszy raz to ciasto latało mi tylko na jednym mieszadle, potem przerzuciło się na drugie (jak zmieniły kierunek mieszania) i telepało sie tylko na drugim. I tak je zostawiłam. Jak po jakimś czasie przyszłam to każde z mieszadeł miało swoją kulkę ciasta ![]() Stwierdziłam, że zostawię je samo i chyba dobrze, bo bym tylko co chwilę otwierała pokrywę i je ruszała.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() mieszadełka slicznie wyszły przy pomocy drewienka od pędzelka ![]() Edytowane przez lothia Czas edycji: 2009-01-22 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.