|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co wg Was należy do obowiazków żony/narzeczonej?
Cytat:
Jednak powinno sie zachowac troszke przyzwoitosci i przyznac on pracuje, ja sprzatam, a nie mowic o tym chocby sie takiej krzywda dziala, bo siedzi w domu i dobrze by bylo zeby zupe ugotowala.
|
|
|
#92 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to mi właśnie chodzi.Podział obowiązków ![]() Cytat:
To ja zadałam pytanie.Siedze w domu ale prowadze w nim firme,mąż też pracuje to w takim razie czyim "obowiązkiem" jest te "podanie obiadu" ![]() Tworzymy dom i rodzine razem,tak więc moim jak i jego obowiązkiem jest nie tylko jego utrzymanie ale i prowadzenie. Jeżeli jedna osoba pracuje a druga prowadzi ten dom bo przeciez musi to jest dla mnie już hotel a nie wspólny dom.Wszystko podane na tacy. Cytat:
O i to mi się bardzo podoba
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem. gdybym ja pracowala a moj potencjalny partner siedzial w domu (z powodu braku pracy albo lenistwa) to byloby mi przykro gdyby ciagle mowil "ugotowalem obiad bo taka byla moja dobra wola", "wynioslem smieci z dobrej woli", "to nie jest moim obowiazkiem podlanie kwaitkow skoro Ty pracujesz na NASZE utrzymanie, ale moja dobra wola." poczulabym sie chocby mi robil laske.
|
|
#94 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moja mama sie przejechała, dlatego ja baaardzo chucham, nawet na zimne, by swojego TŻ nie przyzwyczaić choćby minimalnie do tego wciąż jednak powszechnego modelu patriachalnego rodziny Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2009-01-27 o 20:44 |
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to zalezy owszem od przyzwyczajenia, ale o wiele wiecej zalezy od samego faceta moja mama pracujaca zawodowo od swojego meza, a mojego ojca w kwestii prowadzenia domu nie otrzymuje pomocy, bo on tak a nie inaczej zostal wychowany |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
o to, to właśnie. Nie ma obowiązku. U mnie sprząta i gotuje ten, kto ma akurat czas i ochotę. Często zabieramy się za to razem. A jeśli któreś z nas ma akurat wolne ale nie chciało się posprzątać/zrobić obiadu, tragedii nie ma, no chyba że wyraźnie się umawialiśmy że coś powinno być zrobione, takie pranie np. Jak TŻ nie zrobi tego o co go prosiłam to się wkurzę - ale to nie jest obowiązek. W ogóle rozpatrywanie wspólnego życia w kategoriach obowiązków wydaje mi się dziwne.
|
|
|
|
|
#97 |
|
BAN stały
|
A co do podziału obowiązków to ja jednak naiwnie wierzę
, ze skoro partner mnie kocha to zauważy, ze np. będę zmęczona i nie będe miała ochoty np. gotować obiadu, wiec sam ugotuje lub zamowi jedzenie (póki co to robi ) W końcu pary chyba ze soba rozmawiają i mówią sobie o swoich uczuciach itp., więc podział obowiązków powinien być czymś raczej naturalnym?
|
|
|
|
|
#98 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2009-01-27 o 21:03 |
|
|
|
|
|
#99 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() J.w. Pod pojeciem "siedzenia w domu" nie rozumiano raczej fizycznego siedzenia, tylko braku aktywnosci zawodowej.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
ja pracuję i zajmuję się domem.dbam o wszystko.
kiedy mąż wraca z trasy i ma kilka dni wolnego wymagam od niego ,żeby zrobił obiad,wsadził naczynia do zmywarki i odkurzył mieszkanie. nie robię mu kolacji i sniadania. on jada trochę inaczej niż my,więc każdy robi sobie. czasemw przypływie mojej dobroci zrobię wspolne. uważam,że jeśli kobieta zostaje w domu to powinna zająć się domem. |
|
|
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie sytuacja odwrotna o 180 *, bo pracujesz więc zarabiasz na swoje utrzymanie, nawet jeśli mniej niż mąż, a może więcej |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
A jak mają 3 dzieci to co? Jednego dzieciaka ciach na pół?
![]() A jak mąż pracuje 10 godzin dziennie a kobieta 4 to co? Dalej obowiązki domowe na pół? Ja tam nie lubię na pół, wolę po sprawiedliwości.
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
może jestem młoda i niedoświadczona ale wiem jedno że nigdy nie dopuszcze do takiej sytuacji że będę usługiwać swojemu mężowi. Rozumiem że czasem moge mu podać jedzenie do stołu bo jest zmęczony ale przede wszystkim wszystko robimy wspólnie albo na zmiany. Taka sytuacja jaką opisałaś jest w domu u mojej babci. Zarówno ona jak i jej córka wręcz są służącymi dla swoich mężów. Podają jedzenie pod nos. sprzątają, gotują i robią dosłownie wszystko co w domu do zrobienia. U mnie za to w domu od zawsze była taka sytuacja że rodzice gotowali na zmiany. Raz mama a raz tata. Dawniej nie mieliśmy wody w domu ani łazienki więc pranie robiło się w takiej pralce gdzie trzeba było nanieść wody do niej itd. więc to też robili wspólnie. Sprzątanie? każdy miał swoją część do sprzątnięcia i po kłopocie. Tylko fakt że oni pracowali oboje jednak uważam że nawet jak Ty nie pracujesz to nie może być wszystko na Twojej głowie bo on przyzwyczaji się do tej sytuacji i jak pójdziesz do pracy to nadal Ty będziesz od wszystkiego. Może powinniście wprowadzić jakiś podział obowiązków? albo chociaż niech Ci pomaga w zakupach
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
u mnie jest troszkę innaczej bo oboje sie jeszcze uczymy ( tzn ja sie ucze a TZ studiuje) i z racji tego, że on ma mniej zajęć to przeważnie on gotuje sprzata itp. ale to nie jest, że robi to ciągle bo np jeśli ja mam czas to też chętnie zajmę sie domem...w sumie to nam nawet po równo wychodzi
więc nie jest koneczny wg mnie jakiś podział obowiązków, że Ty robisz to a TŻ to u nas samo wyszlo w " praniu"
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
A ja dziś chyba pogadam serio z moim TZ, bo od rana co gadamy to niby w żartach mi podgaduje o tym, że mogłabym przyjechać, że obiadek ugotować, pokoik posprzątać...Ehhh te chłopaki
Ma przyjechać to sie pyta co na obiad będzie, czy cos już myślałam o obiedzie itd..i sie śmieje....A mój były też mi podgadywał na ten temat- z tym, ze on nic nie pomógł a obecny zawsze pomaga itd...takie gadanie potrafi zrazić i sie serio odechciewa i robi się napięcie Narzekanie na wesoło...Dobre! Tez tak chyba zaczne |
|
|
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
A moim zdaniem róbta co chceta. Dla mnie nie ma takiego katalogu obowiązków : kobieta powinna to i tamto, a mężczyzna co innego. Wszystko zależy od stron w związku. Dopóki pasuje obojgu to jest układ idealny, ale jak nie pasuje choćby jednej stronie,należy znaleźć jakiś kompromis. Nie oceniam cudzych związków i jestem daleka od tego, chyba, że w grę wchodzi jakaś patologia.
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Mi naprawdę nie sprawia kłopotu nałożenie obiadu na 2 talerze jak już nakładam sobie
![]() Bo to nakładanie sie często widzę przewija ![]() A gdy np. mój TŻ robi sobie kanapkę to pyta czy zrobić mi też i wtedy zamiast jednej robi 2 i tyle Żaden problem, nawet jeśli miałby sie przyzwyczaić, że gdy nakładam sobie to jemu też
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
eee a obiad ugotowac i podac to taki problem ? odkurzyc tez ?
toz to chwila moment , nastawia sie obiad i dalej siedzi na 4 literach gotuje i piecze sie samo ot co . Ja tam uwielbiam glotowac i odpoczywam przy tym akurat .Moze jestem jakas dziwna , ale wracam z pracy , odkurzam pach ( 10 minut) nastawiam obiad pach ( 15 minut) siadam na 4 literach i w trakcje sobie gazete czytam i kawke pije pralka pierze, zmywarka zmywa , mop chwila i podlogi sie przeleci .Jakis czas mialam przerwe w pracy ( okolo 3 miesiecy) i sie nudzilam jak mops w domu - ogarnelam wszystko w chwile i mialam cale dnie dla siebie tylko. I jakos tak sama z siebie sprzatalam, robilam obiad i nakladalam na talerz po powrocie Tz - bo faktycznie z deka dziwnie by mi bylo gdyby moj Tz wrocil z pracy po 10-12 h(ja siedze pol dnia i nic nie robie) a ja bym mu jeszcze obiad kazala robic i kawe sobie podawac pracujemy razem wiec obowiazkami sie dzielimy oczywiscie.Chociaz nie mam nic przeciwko jak sama musze posprzatac czy ugotowac ( roznie bywa -Tz siedzi dluzej w firmie np ) - bo to tylko 80 metrow, a nie 200 do ogarniecia ktore zajmuja chwil pare i nawet nie zdaze sie zmeczyc
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." Edytowane przez moee Czas edycji: 2009-01-27 o 22:43 |
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
Moee, jeszcze zależy, jak duży jest dom/mieszkanie
Ja np. mam nieduże, ale i piec w którym napalić trzeba, i zmywarki brak, i piekarnika brak, i kocur, który brudzi na potęgę, i dom przy ulicy, wiec brudzi się niemiłosiernie. Etc.Ale tabelka działa
|
|
|
|
|
#110 | ||
|
Zakorzenienie
|
Zanim Ci odpowiem, to przemysl czy aby na pewno chcesz zebym Ci powiedziala.
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale robienie czegokolwiek z podłogą do moich ulubionych "obowiązków" nie należy Tak samo zmywanie naczyń, ale na szczęście mamy zmywarkę
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10696977]Moee, jeszcze zależy, jak duży jest dom/mieszkanie
Ja np. mam nieduże, ale i piec w którym napalić trzeba, i zmywarki brak, i piekarnika brak, i kocur, który brudzi na potęgę, i dom przy ulicy, wiec brudzi się niemiłosiernie. Etc.Ale tabelka działa [/quote]Ja sie wzielam na sposob i zmechanizowalam sie niech za mnie robia maszyny - ostatnio sie smial moj Tz ze sobie kupimy odkurzacz ten co sam odkurza( reklame mi pokazywal gdzie kobitka sobie siedzi czyta , a odkurzacz sam jezdzi odkurza) w ogole moj Tz wychodzi z zalozenia ze jak ma cos ulatwic zycie to warto zainwestowac ![]() mieszkanie 80 metrow , ale wysoko i w zielonej okolicy jak na Warszawe,wiec nic mi tu nie brudzi z ulicy ![]() nooo my tez sie podzielismy , tabelki nie mamy ( ale kazdy ma swoje pomieszenia do obrobienia ) przewaznie duze porzadki tylko z sobote , na tygodniu ogarniamy "ogolnie" zeby sie nie zrobil za duzo balagan
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." Edytowane przez moee Czas edycji: 2009-01-27 o 22:55 |
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
Ja zmywarkę chcę bardzo, ale teraz nie możemy sobie na nią pozwolić
Na brud i kurz z ulicy nie pomożemy nic, ale za rok chcemy grzałki w piec wstawić - odpadnie węgiel i palenie. Za to kasy mniej będzie
|
|
|
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10697332]Ja zmywarkę chcę bardzo, ale teraz nie możemy sobie na nią pozwolić
Na brud i kurz z ulicy nie pomożemy nic, ale za rok chcemy grzałki w piec wstawić - odpadnie węgiel i palenie. Za to kasy mniej będzie [/quote]Zmywarka to naprawdę dobra rzecz, warto przemyśleć Oszczędność wody jest naprawdę duża, no i czasu
|
|
|
|
|
#115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10697332]Ja zmywarkę chcę bardzo, ale teraz nie możemy sobie na nią pozwolić Na brud i kurz z ulicy nie pomożemy nic, ale za rok chcemy grzałki w piec wstawić - odpadnie węgiel i palenie. Za to kasy mniej będzie [/quote]my kiedys mielismy sporoo gosci , wyszli i zostawili za soba gore brudnych naczyn - popatrzylismy z moim Tz na ten balagan w kuchni ( gdzie nie bylo jedej czystej lyzeczki nawet) i stwierdzilismy ze jedziemy po zmywarke od tamtej pory odpadl problem z losowaniem kto ma zmywac ( tak,tak losowalismy na zapalkach bo nie przepadalam ani ja ani moj Tz za myciem naczyn) kiedys na studiach wynajmowalam mieszkanie gdzie byl wielki piec kaflowy i mial grzalki na prad .. strasznie wysokie rachunki dostalam przez zime , wyprowadzilam sie zaraz po zimie bo rachunki byly kolosalne , ja zmarzluch to nie oszczedzalam sobie i tak samo zaplacilam za to cieplo ..
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." Edytowane przez moee Czas edycji: 2009-01-27 o 23:11 |
||
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#117 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie ,przychodza i gadaja a potem szybko myk do domu bo misiu zaraz wroci i czekaj z kapciami w zebach przed drzwiami ;-) Cytat:
moje tez w szkole ale i tak zajac sie trzeba . Cytat:
zaraz zaraz robisz to z przyjemnosci czy masz wyrzuty sumienia kiedy nie zrobisz obiadu z 3 dan ? albo albo. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10692775]Hija, ale to co założycielka wątku opisuje, nieco wykracza poza zwykłe obowiązki domowe Zaczyna mu wręcz usługiwać - i temu stanowczo mówię NIE.[/QUOTE]no to gdzie jest granica ? umycie podlogi zaliczmay jako zwykly obowiazek a szorowanie na kolanach to juz uslugiwanie zebyjasnie pan nie zabrudzil moczonych i pranych 3 razy przez nas skarpet ? Cytat:
Cytat:
Cytat:
tu nie tyle metraż mieszkania sie liczy ale dobra organizacja :-D tak czy śmak jak sie dogadasz i jak wam dobrze tak czy inneaczej zyc to wasza sprawa a obowiazkiem malzonkow jest dbac o siebie ,kochac sie i dac zyc drugiemu. |
||||||
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
heh.. wlasnie tak wyglada zycie moich rodzicow. moja mama rok po roku urodzila mnie i brata wiec musiala wziac urlop. tata w pracy to mama poprasowala, ugotowala, posprzatala, jeszcze pytala co chce na obiad, i podawala pod sam nos. do tego wychowywanie 2ke dzieci. pelen etat. w koncu musiala isc do pracy... i co zmienilo sie cos?? nic!! do dzis jest tak samo i raczej sie nie zmieni. to ja jestem teraz ta najgorsza w domu bo az nie moge na to patrzec i zwracam uwage. jedynie mama czasem wspomina chwile narzeczenstwa gdy UWAGA: tata robil w niedziele sniadania!! prasowac do dzis nie umie...
a i moja uwaga jeszcze. dla mnie na rowni z nic nie robieniem jest te slowo "zaraz" . po pierwsze czemu to kobiety maja wydawac polecenia jak dziecku?? co sam nie widzi ze nie pozmywane? lodowka pusta?
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
heh, ja mam problem ze jako konkubinat na dorobku mamy za malo zastawy na zmywarke
![]() ale bedzie ona najblizszym zakupem a pozniej sluzaca
|
|
|
|
|
#120 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ps. A posprzatanie czegoś to nie jest takie male co nieco, bo same mycie podłogi w łazience zajmuje mi z pól godziny dziennie (moim zdaniem mop i inne szmaty zostawiają syf, więc jadę na kolanach z ręcznikiem papierowym i cifem |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.

Niech bierze moje leki, stresuje sie jak ja ogolnie cala sytuacja domowa...