|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe wyliczanki Wizażowe wyliczanki, to miejsce gdzie porozmawiasz o pogodzie, jedzeniu, twoim samopoczuciu lub o tym co ostatnio dostałaś od swojego ukochanego. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 | |
|
xoxo
|
Dot.: Wasze opisy na GG - część VIII
Cytat:
leżę na plecach bo tak najlepiej sie tęskni tęsknie za tymi malinowymi ustami Tak bardzo bardzo bardzo...bardzo tęsknie spacer tęskniocych myśli jest mi źle, tęsknota we mnie nawraca się z tęsknoty nie potrafię znaleź sobie miejsca Dziś jak nigdy, byle do (data kiedy wraca)... nie miała zamiaru tęsknić. a jednak cięszę się z nadchodzącego zmierzchu bo coraz bliżej do twojego powrotu Im dłużej na Ciebie czekam tym bardziej mi Ciebie brakuje. _..znów nieparzysta filiżanka kawy ..
'Niczego nie obiecuj. Obietnice to czas, a czas zawsze przynosi ze sobą jakieś zmiany.' . Edytowane przez Plotkaraaa Czas edycji: 2009-02-16 o 11:33 |
|
|
|
|
#3182 |
|
Raczkowanie
|
gonie Ciebie
kap kap ... łza za łzą senność czy to prawda ? pytam z nadzieją ocean mnie |
|
|
|
#3183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A te u góry podkradłam ![]() ________________________ daj mi powód dla którego chciałbyś ze mną żyć i umierać W niewoli tego wszystkiego raz jeszcze się lękam. Wprawiając cię w dreszcze mymi nieprawdziwymiopowieści. Obietnica nadziei roztrzaskała się byłeś wszystkim czego potrzebowałam, aby usprawiedliwić moje dotychczasowe życie. Ostatnie "Żegnaj" płonie w mojej głowie Bezsensownie walczyć o zwycięstwo Zamknięta w sercu nieszczęścia W dni bez nadziei siadam i usprawiedliwiam, zdrowe życie, którego tak mi brak. Gdy słyszę wszystkie twoje kłamstwa dławię się Umieram tu, zupełnie ślepa Podzieleni stoimy |
|
|
|
|
#3184 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o tak ! trafiłaś w dziesiątkę . ![]() Dziękuuuuję
|
|
#3186 |
|
Przyczajenie
|
Wiem ,że gdy mam Ciebie moja dusza nie zniknie . Pamiętaj że facet ma być dodatkiem przy ,którym rozkwitasz a nie całym twoim światem w ,którym się zamykasz. Naśladuj zegary słoneczne - licz tylko piękne dni . Odstawiam na bok te wszystkie lyche sprawy ! A nagroda za najlepsze kłamstwo idzie do Ciebie ! Szukając siebie… na trzeźwo Całe moje życie tworzyłam wymówki,odpychając Ciebie.
*I get amnesia when im standing next to you-o-o* Za słodka-by stać się gorzką Za gorzka-by słodką się stać Zbyt szczera-by kłamać Za bardzi rozwarzna-by dać się nabrać Jedyna taka-bo niepowtarzalna Wyjątkowa-bo oryginalna!
|
|
|
|
#3187 |
|
xoxo
|
ciesze się,że mogłam pomóc
![]() ___________ a czy jutro będzie takie samo piękne ? -dokąd panienko ? -do gwiazd.
|
#3188 |
|
Raczkowanie
|
Nikt nie ma dostatecznie dobrej pamięci, aby kłamać zawsze z powodzeniem.
Trzy Kielichy to obietnica potrójnego toastu. odkryj cała prawde we mnie! zaśpiewaj mi cokolwiek do snu. ugryż się w usta. zważ, że nawet, gdy cię nienawidzę, to myślę o tobie. ja żyje gdy idziesz obok mnie. tylko się nie posikaj. i nikt jej nie podskoczy. bo może nawet mogłoby być miło. lubisz to się bawisz. koty garbią się na dachach. lubię cię to za mało powiedziane. Nara! Miło było. diabeł na oknie. bo człowiek jest lepszym gdy sie śmieje. ![]() Niedziela zleciala w takim tempie że się zastanawiam czy aby na pewno dziś poniedzialek. a może wpadniesz? Czy każda myśl powinna stanowić ruinę uśmiechu? Czy każdy uśmiech powinien być ruiną myśli? podobno nie mozna umrzeć we własnym snie ale skąd będziemy miec pewność że to sen a nie rzeczywistość. zapamiętaj moje imię. uwielbiam te dni, kiedy mam cię obok. opisy o śniegu,
że jest biało, mroźnie i ładnie. ![]() znalazłoby się coś? ![]() |
|
|
|
#3189 |
|
Raczkowanie
|
"Nikt nikogo nie traci, bo nikt nikogo nie może mieć na własność. I to jest najważniejsze przesłanie miłośći: mieć najważniejszą osobę na świecie, ale jej nie posiadać." /P. Coelho/ Każdy niesie w sobie zupełnie odmienny świat, niezrozumiały do końca przez innych. Wszyscy, w taki, czy inny sposób, jesteśmy szaleni. Patrzę w niebo i myślę sobie: "Gdzieś tam jesteś Ty". Czym dla ptaka są skrzydła, tym dla człowieka przyjaźń. Wznosi go ponad proch ziemi. "Wszyscy jesteśmy tak samo żałośni. To co piszemy, co stwierdzamy, co czujemy, jest jednym wielkim krzykiem w morzu niespełnionych pragnień. Tyle że wmawiamy sobie, że nie mamy siły po nie sięgnąć i to jest właśnie żałosne." /P. Coelho/ Przed głosem własnego serca nie uciekniesz. _______________
a o tym, że jadę w góry, na narty i mam zamiar szaleć na stoku? (;
... Though J still can't myself to say That you don't matter anymore... Edytowane przez aaan Czas edycji: 2009-02-16 o 13:41 |
|
|
|
#3190 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
_______________ - wiesz kochanie, mam takie dziwne przeczucie... - jakie przeczucie ? - że powinniśmy zapamiętać ten moment. że będzie to moment, który będziemy opowiadać naszym wnukom. - co masz na myśli ? - wyjdziesz za mnie ? ![]() nie interesuje mnie czy mnie lubisz ;| czas odkrywa prawdę. nawet tą najgorszą. i wiesz co Ci powiem ? wa.lić stereotypy !
|
|
#3191 |
|
Raczkowanie
|
envious ;* kradnę wszytskie
![]() kto wie jak kocha się bez słów ?
aktualny status singla. nie potrzebuję drugiej połówki, by tworzyć całość. Ty i ja - kontynenty dwa. Nieziemska optymistka ![]() i móc chociaż słuchać Twych żali,marzeń,smutków...
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
a znalazłoby się coś o feriach?(;
co komu do tego, skoro i tak mniejsza o to?
|
#3193 |
|
Rozeznanie
|
lucyferowa ja niestety nie pomogę bo właśnie dzisiaj skończyły mi się ferie i razem z tym opuściła mnie wena
ale widzę że Plotkaraa trafiła idealnie ![]() Idź za własnym wewnętrznym światłem. nie wstydź się szaleństwa. Mówisz co chcesz, wtedy, kiedy nie dbasz o to, kto słucha.. A przecież moglibyśmy być w zupełnie innym świecie, w takim, do którego nie podchodzimy i o którym chyba wogóle chcemy zapomnieć, że jest.. Nad brzegiem Sekwany siedział ślepiec z kartką na szyi, na której było napisane: "Jestem ślepy od urodzenia". Niewiele osób przechodzących obok wrzycało mu grosik do kapelusza. Któregoś dnia jeden z paryskich artystów zawiesił mu na szyi kartkę z innym napisem: "Przyjdzie wiosna, ja jej nie zobaczę". Po całym dniu kapelusz ślepca był pełen.. |
|
|
|
#3194 |
|
Zakorzenienie
|
staram się, uczę się, męczę się. i dupa.
ale żeby ta franca choć trochę chciała współpracować! <nauka> 'Jedność Ty i ja..' 'Nie zgubię szczęścia, które mam..' 'Jesteś odrobiną szczęścia w każdy dzień..' 'codziennie patrzę w niebo i dziękuje za niego.' 'jest cudnie.. jest cudnie.!' 'znaleziony szczęścia grosz.!' 'szczęście przytuliłam do serca.!' 'magia serc.. magia miłości..' 'kraina szczęścia.' opisy z wizażu
|
#3195 |
|
Raczkowanie
|
lucyferowa:
tęsknota naga mieszka w moich dłoniach! no, cholera, tęsknię! tęsknota jak nostalgia ociera się o serce. mój mały chłopczyku, zedrzyj tą tęsknotę z mojej skóry! tęsknota gra w sercu. na strunach duszy! serce się kołacze! no tęsknię, tęsknię, tęsknię!! Nie, nie żartuję- bardzo tęsknię i czuję, że bez Ciebie umieram, powietrza mi brak. takiej tęsknoty nie da się ugasić. chyba, że szybciutko wrócisz mój mały. bardzo za Tobą tęsknię. sama w pustym pokoju okrywam się tęsknotą. za tobą, tęsknię. tęsknota niepodobna do żadnej. tęsknota za moim małym chłopcem. pełna tęsknoty myślę o Tobie. i kocham. na ścianach wisi tęsknota. mała i trująca! tęsknię za Tobą... żyje we mnie taka tęsknota, która pragnie być przy Tobie! a tęsknotę pokruszę i wypiję z mlekiem! tęsknię Kotek. powietrze jest dla mnie za ciężkie, gdy tęsknię za Tobą. Mój mały chłopczyku, tęsknię za tobą tęsknotą miękką i chorą. w rytmie tęsknoty bije moje zakochane serce. nie mogę za tobą nie tęsknić. i brakuje mi dotyku twoich słów. tęsknię. póki tęsknota żyje i miłość będzie żyła. kocham i tęsknię. a tęsknota oplata mi nadgarstki i ukrywa się we włosach! cholernie tęsknię! jesteś moją tęsknotą. i tęsknieniem. mój mały. chowam dla ciebie zaczerwienione od tęsknoty serce. | tęsknię! ręce mam niespokojne od małej tęsknoty. tęsknoty za tobą kochanie. może coś... ........... i nydee , dzięki Kotek za uznanie. ; ) " a ją na stosie żywcem spalimy. " ten zabieram. ; )
wtedy usiłowaliśmy żyć przeżywać miłość szukać i nie znajdować.. Edytowane przez styrana Czas edycji: 2009-02-16 o 14:24 |
|
|
|
#3196 |
|
Raczkowanie
|
~~ nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez ciebie..
~~ daj się prowadzić tam.. gdzie czeka nas czas ~~ każdy ma w oczach jakiś filtr i ten filtr powoduje, iż widzi się zupełnie inne rzeczy, patrząc na to samo.. ~~ pokochamy księżyc i w końcu będzie czas na wszystko.. ~~ zapatrzeć się.. zasłuchać się ~~ przy czekaniu mleko nie traci dla mnie smaku.. przy tęsknocie tak ~~ są granice słów kiedy granic brak.. ~~ Ból, który człowiek odczuwa, stopniowo zanika. Nie znika zupełnie, nie na długo przynajmniej, ale żyje sie z nim coraz łatwiej. Pewnego ranka otwierasz oczy i on nie jest pierwszą rzeczą, jaka przychodzi Ci na myśl. A kilka miesięcy później uświadamiasz sobie, ze nie myślałaś o nim aż przez pół dnia. Czasami mijają miesiące, a czasami lata, ale w końcu myślisz o nim zaledwie od czasu do czasu. Jesteś w stanie to zrobić, bo nie widujesz go, nie słyszysz niczego na jego temat i robisz wszystko, by o nim nie myśleć."
-musisz lubić Dziś to Dziś Ciebie polubi. A o Wczoraj zapomnij to ono zapomni o Tobie... - a o jutrze też coś masz? - o Jutrze nie wolno. Ono nie jest nasze... o świcie do każdego przyjeżdża wóz i przywozi mu jego Jutro. Ale wcześniej nie wolno tego dotknąć, bo nie wiadomo czy będzie Twoje. Edytowane przez *DREAMS*** Czas edycji: 2009-02-16 o 14:50 |
|
|
|
#3197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak jakoś smutno mi bez Ciebie ;( wracaj kochany ;* bo przy tęsknocie wszystko traci smak. tęskno mi za Tobą. wieczorem tęsknię najbardziej ;( byle do (data Jego powrotu) czekając na chwilę, gdy znów poczuję Twoje usta. | tęsknie ;( bez Ciebie jak bez uśmiechu. tęsknie... wracaj już ! kocham i tęsknię ;* czekając na Jego powrót. takie nie specjalne ;| nie mam pomysłu. ____________________ brak chęci zabija wszystko. nie ma mnie... ;/ gdy kot za głośno tupie. ja jestem po to, aby kochać mnie ;D
|
|
#3198 |
|
Raczkowanie
|
a może macie cos o fałszywych ludziach? o tym że byłam z nim pół roku a on teraz zerwal ze mna przez sms i nawet nie chcial ze mna porozmawiac. i dowiedzialam sie ze juz miesiac temu powiedzial koledze ze chyba trzeba juz to skonczyc ale byl ze mna dalej i nic nie mowilo o tym ze mu nie zalezy, wszystko bylo dobrze a nawet bardzo dobrze;/ i wine za nasze rozstanie zgonil na mnie... przepraszam ze tak sie rozpisalam. mam nadzieje ze mi pomozecie bo macie swietne opisy
z góry dziękuje
|
|
|
|
#3199 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja brak weny wiec offtop. : ( praszam ale musialam jej napisac bo mnie sciskalo w srodku juz . ^^ nie bedziecie zle prawda? Noo Dodam pozniej pare opisow, moze Pan Wen przyjdzie w odwiedziny A nie nie bedzie offtopu. Z racji tego ze sniegu u nas dobre pol metra: Wyprawa po kolana. |
|
|
|
|
#3200 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was Drogie Wizażanki
od jakiegoś czasu śledzę ten wątek. Tworzycie genialne opisy <3 postanowiłam do Was dołączyć. na początek coś ode mnie : tnę jelenia. dilerka żelek o smaku rapu. chłopaku, chłopaku ;D jakby nie liczyć... jeśli chodzi o zdrowy rozsądek - mam deficyt ;D brzydki, zły i szczery. nonkonformista. dwulicowość. dwie postawy wobec ludzi. puste słowa... ulotne. nie lubię wsiowych moreli... nieraz kobieta spojrzeniem, bardziej grzeszy niż czynem ! ;D toniesz w oczach, którym nadałeś blasku. istnieją w ludzkim sercu struny, których lepiej nie dotykać. każdy błąd przestaje być błędem, jesteś we mnie dopóki żyć będę. teraz wracam a świat znika przed oczami. myślenie mnie kiedys zabije. tyle marzeń i tylko dwie ręce. ale za to jaki tyłek ;D ch*j wielki jak szelki. I killed that girl just to try it! I love read from lips. well we all shine on. like the moon. and the stars. and the sun. quench my desire. takin' me higher 'cause I'm on fire. narazie wystarczy ;D Część opisów mego autorstwa, część cytatów z piosenek. Jak coś się podoba kradnijcie ;D czerwone moje ulubione <3 |
|
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
mów mi tak, aż Ci nie powiem, ze masz przestać
niech moje biszkoptowe serce, owinięte często folią będzie ciepłe chodź i powiedz mi słowa słodkie jak Delicje, o których wiemy tylko my
Jak Alicja, zabiorę z sobą na moją stronę lustra. Pokażę rzeczy, których nigdy nie pokaże Ci kablówka - słowo. Prawdziwe życie, od którego pieką dłonie i policzki. Pokażę więcej niż przypuszczać możesz, wszystkie swoje myśli. |
|
|
|
#3202 |
|
Raczkowanie
|
Wg. życzenia więcej z plotkary Akurat czytam 9tą część.![]() Lato bez zasad i planów, to idealna pora, by się źle zachowywać. Dotychczas jedyną gazetą jaką czytała, był dział mody w niedzielnym dodatku do "New York Timesa" no i kronika towarzyska, w której szukała zdjęć znajomych twarzy. Właściwie dlaczego kobieta światowa,jak ona, ma sobie zawracać głowę wiadomościami ze świata? W końcy ona je tworzy, nie czyta. Lord: Kochanie, zaraz wpadnę, chciałem tylko się upewnić, że nie śpisz. Blair: nie nie! - Blair nie zdołała ukryć podniecenia. Ostatnie dwie noce spędziła sama i była już tak napalona, że hormony atakowały jej rozum. Nie pojmowała, jakim cudem zaszli tak daleko, ani razu tego nie robiąc. Czyżby wreszcie szansa na poranne tete a tete bez majtek? szeptał jej do ucha, a ją aż przechodziły dreszcze, gdy czuła jego gorący oddech. Ona już wyobrażała sobie, że czuje na karku jego seksowny angielski oddech. Po szóstym czy siódmym drinku zaczęła mu się zwierzać. Była przekonana że oto poznała mężczyznę swego życia. Właściwie się na niego rzuciła. Była zbyt pijana, a Marcus zbyt dobrze wychowany, by doszło do czegoś więcej niż pocałunku. Ale teraz to się zmieni. Blair otuliła się prześcieradłem, zapaliła papierosa i przyjęła pozę, która zdawała się mówić: to mój miesiąc miodowy, jestem już zmęczona seksem, ale co tam, zróbmy to jeszcze raz. Serena po mistrzowsku opanowała sztukę sprawiania wrażenie tyleż pięknej, co niewinnej, na co faceci łapali się jak muchy na miód. miłość już tu nie mieszka. tylko w twoich snach. nie zatrzymasz mnie przy sobie. nikt nie robi tego lepiej. |
|
|
|
#3203 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Może coś takiego? : był jak sen. teraz tak trudny do zapomnienia. dwulicowość. dwie postawy wobec ludzi. puste słowa... ulotne. toniesz w mych oczach. kurewsko daleko od OK. nagle świat nie mieści się moich oczach;/ fałyszwi ludzie. ilu ich jeszcze? wypierdalaj. grzecznie proszę! każdy rodzi się na pewnym poziomie, ale ty spadłeś poniżej normy! Nie wiem czy o to chodziło... tak czy inaczej ten facet to cieć. nie był Ciebie wart. mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam.
|
|
#3204 |
|
Raczkowanie
|
Dawno juz nie pisalam, bardzo dawno ale czytam i kradne na biezaco
![]() The policy is set and we are never turning back/Kurs jest obrany i nigdy nie zawrócimy A revolution has begun today for me insi de/Rewolucja zaczęła się dziś we mnie I’ll send an s.o.s. to the Word/Wyślę s.o.s. do świata More loneliness than any man could bear/Więcej samotności niż człowiek może znieść Rescue me before I fall into despair/Uratujcie mnie zanim popadnę w rozpacz Love can mend your life but love can break your heart/Miłość może naprawić twoje życie, ale miłość może zniszczyć twoje serce Seems Im not alone at being alone. Hundred billion castaways, looking for a Home/Wyglądało na to, że Nie jestem sam w byciu sam. Setki milionów rozbitków, szuka domu It's the perfect denial/To jest idealne wyrzeczenie. Such a beautiful lie/Przepiekne klamstwo Part of me is fighting this but part of me is gone/pewna czesc mnie walczy ale czesc mnie odeszla as long as we're together then forever's never too long…/dopoki jestesmy razem wiecznosc nie jest zbyt dluga… you never understanding a word that I’m trying to say/ nigdy nie rozumiesz tego, co staram sie powiedziec
|
#3205 |
|
Zadomowienie
|
Macie opisy dotyczące tej o to sprawy ;
dzisiaj w szkole polowa klasy sie do mnie nie odzywała.. już 2 dziewczyny były na tej samej sytuacji co ja teraz.. macie moze opisy ze wyzywając mnie nic nie robią.. ze ja jestem silna' i zeby te dziewczyny znalazly sie na moim miejscu.. i poczuja jaki to bol.. aczkolwiek sa z 3 dziewczyny z ktorymi jest ok.. tajemnicze..;* z góry dziekuje i przepraszam ![]() licze na was ;**! opis : `chciałabym poczuć jak smakuje śmierć nydee - dziekuje ;* Kocham Cie .! Wyrafinowana- ;*
Ale serce nie było komputerem, nie miało klawiatury, nie dało się wisnąć delete, wpisać nowej treści w mgnieniu oka i zrobić defragmentacji dysku. Edytowane przez bananowalaska Czas edycji: 2009-02-16 o 16:02 |
|
|
|
#3206 |
|
Rozeznanie
|
zostawiając marzenia w morzu gorzkich łez.
teraz już wiesz. pamiętam skryte myśli. czekając by ktoś dał mi jakiś znak. tysiące marzeń .. bo warto marzyć (;
|
|
#3207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko taki mi podchodzi.. kradnę ten napisany wyżej ^^
|
|
#3208 |
|
Raczkowanie
|
Mimo wszystko żałowała, że tak pięknie rozpoczęta znajomość szybko i paskudnie się skończyła. Przeklinała własną naiwność, a ból upokorzenia rozsadzał jej serce. Wmawiała sobie, że on nic ją już nie obchodzi. Bez skutku- nadal cierpiała.
"To niemożliwe!"- mówi Rozum. "To lekkomyślność!"- mówi Doświadczenie. "To może zranić!"- mówi Duma. "Spróbujmy..."- mówi Marzenie.. A ona siedziała i czekała aż on podejdzie i zapyta.. Czekam zalewając pokój łzami. I tylko nocą cichutko spłynie łza, której nie udało się zapomnieć... Brak Twojej miłości to tak jakby zgasły gwiazdy.. Gdziekolwiek był On. Tam był Raj. Nie mów nic. Tylko smakujmy tę chwilę. Chodź kochanie, posłuchajmy jak oddycha wszechświat <3 - Czujesz się pusty - podusnęła. - Czujesz się sam. Samotny. Prawie przerażony, ale też silny, prawda? - Skąd wiesz...? - wytrzeszczył oczy. - Znam nazwę tego uczucia - odparła z łagodnym uśmiechem. - To wolność. Zmienił ktoś nieba błękit w chmur atrament.. Przemoknięte serca miast i tylko Ty i Ja. Tęsknię za naszym Niebem.. Nie znajdziemy zagubionych dni. Pod parasolem marzeń chcę osłonić sen. Złudzenia wszystkie rozwiał mi wiatr.. "... Powiedziałeś: "Kocham cię." Dlaczego stale tęsknimy do tych najbardziej nieoryginalnych słów, jakie ludzie do siebie mówią? "Kocham cię" jest zawsze cytatem. Ani ty nie wyznałaś tego pierwsza, ani ja, jednak kiedy wypowiadasz te dwa słowa i kiedy ja je wypowiadam, odkrywamy je i czcimy niczym pierwsi ludzie. Sama je kiedyś czciłam, ale teraz jestem samotna na skale wyciosanej z mego ciała." Odkąd Cię pokochałam moja samotność zaczyna się dwa kroki od Ciebie... |
|
|
|
#3209 |
|
Przyczajenie
|
Heej. ;*
Dawno mnie nie było. bo czy prócz swojego zapudrowanego nosa widzisz coś jeszcze.? ..bo kiedy widzę jak z nią tańczysz,jak ją obejmujesz...-żałuje,że to nie jestem ja shake your boom boom beybe ! ![]() -popatrz tam ,daleko ! widzisz tą gwiazdę ? To była nasza gwiazda !
|
|
#3210 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
zabieram wymienione. ![]() lucyferowa wybacz, nic nie przychodzi mi do głowy ;-* _ Potrzebne Ci serce? Może zechcesz wziąć moje? zwykło się nazywać mnie panną brutalną. stwierdziłam, że tak naprawdę nic nie jestem warta. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe wyliczanki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.

i przepraszam, jeśli o kimś zapomniałam (:
tym bardziej, że sama kradnę 

ale widzę że Plotkaraa trafiła idealnie