|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: matura:((
[1=bfca8d39b0c33d1e642320d 525f11dd69d86e6d3_6578f56 ebc91f;11146720]Możesz też trochę rozwinąć tą teze i na przykład: Renesansowa miłość źródłem cierpień.
I wtedy mówisz o utworach z renesansu Temat pracy nie musi być tezą [/quote]Chyba raczej romantyczna? W renesansie za wiele o miłości nie było. Tezą może być też "Ukazanie miłości jako źródła cierpień w różnych epokach literackich".
|
#962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja miałam chyba taki temat. Mialam cos typu " Nieszczęśliwa miłość wielu epok" . Nie miałam tak dosłownie, ale coś tego typu. I ja uzylam Lalki, Judyma, Wertera i Raskolnikowa.
|
|
#963 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#964 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1114849 7]to nie jest teza.
tezę należy udownodnic lub obalić.[/quote] No to niech będzie "Miłość jako źródło cierpień w różnych epokach literackich". A potem należy to udowodnić w prezentacji
|
#965 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Czy któraś z was wybrała może temat "omów funkcje motywu pożegniania i rozstania(...)" ? Chodzi mo o tą funkcję, ponieważ nie wiem dokładnie jak ja ją mam wyeksponowac... Rozumiem zę chodzi tutaj o różne funkcje pożegnań i rozstan, ale jak mam rozumiec tą funkcje dokładniej?? Jak wy to zrobiłyście?
albo może któraś z wizażystek nie mających tego tematu by mi pomogła.. bede wdzięczna bardzo.
|
|
#966 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Miłość jest źródłem cierpień..." udowadniamy, że jest lub obalamy, że nie jest. |
|
|
|
|
#967 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1114870 5]Przepraszam, że tak poprawiam, ale to również nie jest teza. Tezą bedzie:
"Miłość jest źródłem cierpień..." udowadniamy, że jest lub obalamy, że nie jest.[/quote] Ale to bardzo dobrze, że poprawiasz! Ja sama też mam problem ze sformułowaniem tezy, argumentów i wniosków w mojej prezentacji. Wiem, o czym mam mówić, mam materiały, ale nie wiem jak sformułować te punkty. Mój temat to Negatywny bohater, czarny charakter. Ukaż sposób i cel kreowania takich postaci w wybranych utworach literackich.
|
#968 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#969 |
|
Raczkowanie
|
a taki że w Literaturze jest przedstawionych wiele przyczyn cierpienia spowodowanego nieszczęśliwą miłością nieszczęśliwą miłością. czy to się nadaje?
|
|
|
|
#970 |
|
Zakorzenienie
|
za bardzo zagmatwane
ale super, że kombinujesz, nie od razu musi wyjść super
narysuj mi baranka... zakorzenienie Edytowane przez koKOro Czas edycji: 2009-02-25 o 16:16 |
|
|
|
#971 |
|
Zadomowienie
|
najgorzej jest wlasnie zlozyc wszystko w jedna calosc zeby to mialo rece i nogi sama wiem
mialam tez z tym problem.. najwazniejsze to sformuowanie tezy. Swoja droga bardzo ciekawy temat wybralas.
|
#972 |
|
Wtajemniczenie
|
Ah.. od razu mi się mój temat przypomniał
Miłość siłą budującą czy niszczącą? Co do twojego tematu to wszystko zależy od tego co udowadniasz w rozwinięciu : czy to że jest źródłem cierpień czy nie, albo że jest i nie jest. Teza nie musi być koniecznie skonstruowana w zdanie orzekające, może być przecież pytające tak jak moje. A na końcu pracy odpowiadasz jakby na to pytanie : konkludujesz. Czy miłość jest źródłem cierpień ? Czy miłość może być źródłem cierpień? |
|
|
|
#973 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie to jest taki trochę dziwny temat bo gdyby był motyw miłości to bym mogła wybrać a tak...
mam jeszcze kilka innych tez np że Nieszczęśliwa miłość jest spowodowana złym ulkokowaniem uczuć ale też trochę przekombinowane
|
|
|
|
#974 |
|
Rozeznanie
|
Mam temat : Słynne historie miłosne. Mam zamiar wziac Romea i Julie, Tristana i Izolde, Orfeusza i Eurydyke. Pochodza one z roznych epok. Czy komisja moze zadac mi pytania dotyczace epoki tych ksiazek?
|
|
|
|
#975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#976 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko np na co to wskazuje, po co autor ukazal to tak a nie inaczej tzn np ukazuje to stosunek, moze skrywane uczucia tych osob do siebie (kochankowie, rodzice i dzieci itp), przezycia wewnetrzne (moze byc nawet nie doslownie, ze umieranie jako rozstanie ze swiatem zyciem itd), charakteryzuje bohatera (wrazliwosc, postrzeganie swiata, stosunek do ludzi), moze fragment jakiegos szerszego zjawiska (np matki zegnajace synow idacych na wojne czy cos takiego) takie cos mi przychodzi do głowy
|
|
|
|
|
#977 |
|
Raczkowanie
|
Witam. Mój temat brzmi "Obrazy prowincji w literaturze i filmie." Wydaje mi się, że należy do tych prostszych, ale kurcze, nie mogę wpaść na żaden film, który przedstawiałby prowincję
Jesli chodzi o literaturę to myślałam o: "Chłopi", "Pan Tadeusz", "Przedwiośnie", "Granica". Macie jeszcze jakieś pomysły? Może literatura współczesna? Szukam w Google, ale większość wyświetleń to przykładowe tematy maturalne. Jeśli chodzi o filmy to pierwsze, co przyszło mi na myśl to "8. Mila" i "Miasto Boga". Filmy te pokazują slumsy, ubogie dzielnice, bezprawie. Polskie prowincje ukazane są w : "Zmruż oczy", "Szaleńcy", "Co słonko widziało", "Wesele". Myślałam tez o tym, że może zamiast przykładu z książki, wezmę obraz prowincji z ekranizacji tej książki? np. "Pan Tadeusz", czy "Chłopi", ale nie wiem, czy będzie to dobrze widziane w oczach egzaminatorów ![]() Z filmów obejrzałam tylko dwa pierwsze z wyżej wymienionych może macie jakieś propozycje? Możecie polecić film lub książkę?
|
|
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
Mam temat "Wpływ wojny na psychikę człowieka. Rozważ problem odwołując się do wybranych utworów." Cięzki temat, ale wybrałam do niego takie teksty:
"Inny świat" G. Herling "Medaliony" Z. Nałkowska "Opowiadania" T. Borowski („U nas w Auschwitzu”, "Dzień na Harmenzach") i właśnie zastanawiam się czy tyle mi starczy czy myśleć o czymś jeszcze nie mam weny, a musze to wreszcie zrobić
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
Wszełka, może Zdążyć przed Panem Bogiem, ale to co masz wg mnie wystarczy
|
|
|
|
#980 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#981 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam temat frazeologizmy jezyka potocznego, ich źródło i znaczenie. Zanalizuj zgromadzony materiał
to temat językowy. Czy myślicie, że potrzebny mi jest jakis utwór? |
|
|
|
#982 |
|
Raczkowanie
|
Sama już zresztą nie wiem może ktoś jeszcze pomoże jest u nas na forum jakaś polonistka?
|
|
|
|
#983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#984 |
|
Zadomowienie
|
Drogie Wizażanki, mam do was pewne pytanie. Obiecałam mojemu kuzynowi pomoc w prezentacji maturalnej i aktualnie jesteśmy na etapie poszukiwania odpowiedzi na następujące pytanie: jak wpisać w bibliografii reklamę telewizyjną lub prasową? Wybrał temat o języku i świecie przedstawianym przez reklamy, stąd ten problem. Gdyby któraś z Was się orientowała, będę niezwykle wdzięczna
|
|
|
|
#985 | |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny mam nadzieję , że mi pomożecie
mój temat to: "Obozy koncentracyjne i łagry. Scharakteryzuj różne sposoby dokumentowania tego tematu w oparciu o wybrane teksty literackie"Książki: 1. T.Borowski "Pożegnanie z Marią" (list) 2. S. Grzesiuk "5lat kacetu" (autobiografia) 3. Autor zbiorowy "Numery mówią" (zbiór relacji) 4. G.H. Grudziński "Inny Świat" (opowiadanie, esej, portret psychologiczny, rozprawka socjologiczna) 5. A. Sołżenicyn "Jeden dzień Iwana Denisowicza" (wątki autobiograficzne) Więc tak, jak myślicie czy z utworami i ich ilością jest wszystko ok? Drugi problem, nie wiem jak ująć opowiadanie Borowskiego. No bo właśnie jest to opowiadanie o tym, jak Tadek pisze do Marii list, i na tym liście właśnie chciała bym się jakoś skupić, ale przecież muszę zaznaczyć, że to jest opowiadanie, pogmatwałam trochę ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie:P No i trzecie- właśnie jak Wy oceniłybyście "Inny Świat"? Jako opowiadanie? Esej? itd? ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
Odliczanie ![]() Edytowane przez olkka16 Czas edycji: 2009-03-09 o 17:17 |
|
|
|
|
#986 |
|
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2009-03-09 o 18:13 Powód: nie doczytałam przepraszaaam |
|
|
|
#987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Inny świat" to książka - dokument, w którym nie ma fikcji, autor nie heroizuje, nie prowokuje jak np. Borowski, niczego nie umniejsza ani nie hiperbolizuje; to pamiętnik, zapis myśli, doświadczeń, wspomnień. Poza tym ja zrezygnowałabym z "Pożegnania z Marią" - to opowiadanie mówiące o Warszawie jako symbolu obozu, państwa totalitarnego, nie zaś o samym łagrze. Tam nie ma mowy o obozach. Zamiast tego możesz wziąć "U nas w Auschwitzu" tego samego autora - to opowiadanie jest całe o obozie, o ludziach, którzy dostosowali się do warunków i "Z dumą mówią: U nas w Auschwitzu...".
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-03-09 o 21:24 |
|
|
|
|
#989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) to możesz zrezygnować, oczywiście
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

mam jeszcze kilka innych tez np że Nieszczęśliwa miłość jest spowodowana złym ulkokowaniem uczuć ale też trochę przekombinowane
może macie jakieś propozycje? Możecie polecić film lub książkę?
nie mam weny, a musze to wreszcie zrobić