![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Idiotyczne zachowania klientów ;)
a moze to ty sie mylisz? no nie przesadzajmy, nie jestes bogiem handlu zeby wszystko wiedziec najlepiej, takie jest twoje zdanie, moje jest inne.
Ty mieszkasz w Niemczech, ja tez tam bylam, teraz jestem gdzie indziej i to nie pierwszy raz i na prawde widzialam wiele rzeczy i wiem co mowie ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
W sumie też pracuję w obsłudze i klienci potrafią być naprawdę bezczelni
![]() Ale luz - to moja praca studencka, więc można przecierpieć. Co do Rossmanna - nic mi tam tak nie podgrzewa krwi, jak ochrona. Łażą za mną non stop, śledzą każdy ruch, aż im się znudzi. A znudzi się na pewno, bo jestem typem klientki, która wszystko ogląda po kilka razy, czyta składy kosmetyków, testuje co może... Jak widzę kogoś nie korzystającego z testerów i normalnie otwierających jakikolwiek produkt to ![]() Pani otworzyła sobie biały lakier i domalowała sobie frencha na paznokciu ![]() ![]() Drażni mnie też jak ludzi wąchają żele pod prysznic, płyny do kąpieli i inne takie. Dlatego biorę zawsze butelki z końca półki. Chcę mieć maksymalnie świeży produkt! Ostatnio byłam świadkiem tego, jak ochroniarz podszedł do ekspedientki i wielce wzburzony mówi o tym, że jakaś klientka coś tam otworzyła - mimo, że tester jest obok! Ekspedientka polamentowała i nic... Moim zdaniem takie osoby powinny być zmuszone do zakupu takiego produktu i tyle. O dziwo ochrona w Sephorze mnie nie śledzi. Ale ekspedientki też rzadko się mną interesują ![]() Obsługa na Zachodzie jest lepsza. Tam obsługa interesuje się klientem. W polskim supermarkecie stoisz i nikt się Tobą nie zainteresuje. Prosisz kogoś o pomoc - usłyszysz, że to nie jego dział ![]() W zachodnim supermarkecie wystarczyło, że stanęłam przy półce z winami, a pracownik, który sektor dalej wykładał inny towar przyszedł mi pomóc. Mimo, że nie szukałam wzrokiem obsługi. Aaa i hicior z Superpharmu. Ochroniarz, który kuca - bierze męski perfum i psika sobie nim dłonie. Następnie wykonuje gesty jak przy myciu rąk i się oddala ![]() ![]()
![]() Bella Beauty Edytowane przez Annaluka Czas edycji: 2009-02-26 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zadomowienie
|
Myslalam, ze tylko u mnie w rossmanie cos nie tak z ta ochrona. A teraz widze, ze to u nich norma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
. ![]() Cytat:
hmm....a jak bys chciała te osoby zmusic do zakupu? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
No, przyznam sie, ja wącham np żel pod prysznic, jeśli poważnie sie zastanawiam nad jego zakupem :P
Wątpie żeby od tego zwietrzał ![]()
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
Oj w Rossmanie miałam przejścia. I z ochroniarzami i ekspedientkami.
Chciałam kupić tusz, stanełam przed półką i wybieram. Oczywiście chciałam go otworzyć i zobaczyć jak wygląda kolor, szczoteczka itp. Zostało mi to kategorycznie zabronione, a testerów nie ma ![]() I oczywiście ochroniarze, którzy chodzą za człowiek krok w krok. Pamiętam, jedna z moich znajomych pracowała w jednej z drogerii, pewnego razu pochwaliła mi się, że nie kupuje w ogóle kosmetyków... bo zabiera sobie próbki i testery ![]()
![]() |
#247 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1118198 6]no bez przesady. wywąchają Ci czy jak? te kosmetyki maja sto lat trwałości i na bank nic im sie nie stanie jeśli ktoś sobie otworzy i wąchnie . ![]() no to za przeproszeniem d*pa, a nie ochroniarz. jak widział, to trzeba było reagować, a nie ekspedientce nadawać. hmm....a jak bys chciała te osoby zmusic do zakupu?[/quote] ja tez wacham ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
żele to nic.
jak widzę upaprane dezodoranty w kulkach, bo ktoś po łapie sobie tym jeździł to odechciewa mi się wszystkiego. kiedyś kupiłam balsam do ust. na balsamie resztka czerwonej szminki ![]() teraz zanim coś kupię, patrze czy ktoś w tym nie grzebał łapami. albo rozwalone folie z balsamów w słoiczkach/plastikowych pudekach, gdzie jeszcze widać ślad wtopionego palucha bo ktoś się tym miział po dłoni? ![]() no i te nieszczęsne pudry prasowane, gdzie widać ślad po paluchu. to jest obleśne
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Pracuję w kinie, gdzie ciągle dzieją się jakieś ciekawe rzeczy...
![]() Np. niedzielne południe. Stoimy we trzy na bramce, ruch niewielki. Mija nas gość - jakiś taki typowy menelek - potargany, brudny. Ja: mogę prosić bilet. Gość milczy. Nie staje. Idzie dalej. Koleżanka: halo? Można bilet? Gość już od nas parę metrów, odwraca się i: "DO SRACZA IDĘ" ![]() Najpierw szok, potem śmiech. Albo podchodzi do mnie gość [na oko 50-letni] z - jak sądzę - żoną, obserwuje mnie od góry do dołu i: "wolałbym żeby pani była bez stanika". Żona szok. Ja szok. Żona w końcu: "pier*olnij się w łeb, stary zboku".
![]() |
#250 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja to zawsze mam nadzieje że to szło na nadgarstek a nie pod pachy ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
dlatego nie dziwię się ochronie.
wydaje mi się,że gdyby kazdy z klientów widział akcję niszczenia kosmetyków i poinformował obsługe o tym,to po czasie zmieniłoby się na lepsze. wiem,że czasem trzeba zaczynac od małych kroczków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Wtajemniczenie
|
Miałam kiedyś "przyjemność" przy okazji w rossmanie zobaczyć, jak ochroniarz podszedł do działu z kremami do rąk, wziął jeden, posmarował sobie obficie łapy i odstawił go z powrotem. Wmurowało mnie, ale rzucił mi takie spojrzenie, że aż strach się było odezwać :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie zaprzeczam ze poziom oblugi klienta w polsce na codzien moze pozostawiac wiele do zyczenia,jednak ja odwiedzajac czesto rodzinne strony,mialam szczescie i spotykalam widac " normalny" personel.Moze gdybym mieszlala i miala kontakt codzienny z obsluga klienta,rzeczywistosc bylaby bardziej "skrzeczaca",nie upieram sie. Jednak to Ty,Wyrak piszesz bzdury,gdyz zachod sobie moze znasz,a kto dzis nie-tylko tak jak ja polske-od czasu do czasu.Na codzien-to wlasnie ta "skrzeczaca" rzeczywistosc " z ktora to ja mam do czynienia.I nie obchodzi mnie kompletnie czy sie to Tobie podoba,czy nie,realia sa jakie sa,i zebys sie nie wiem jak upieral wymadrzal i wyklocal,nie zmienisz ich. Srubka-bogiem handlu nie jestem,to fakt.Skoro jednak opowiadaja mi ludzie,ktorzy na codzien maja z tym do czynienia-wierze im.Plus moje wlasne doswiadczenia.Czy Ty sie z tym zgadzasz,czy nie-malo mnie to interesuje.Staram sie byc obiektywna-nie chwale ani nie obwiniam zadnej ze stron.Ludzie sa tylko ludzmi, jezeli klient chce byc traktowany jak "pan" to powinien sie tez i tak zachowywac.Obsluga sklepu to nie sa niewolnicy zdani na laske czy nielaske klienta. Czasy niewolnictwa skonczyly sie juz dawno temu...
![]() NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile Edytowane przez Babygia Czas edycji: 2009-02-27 o 06:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Idiotyczne zachowania klientów ;)
Cytat:
Zdarzaja sie eksedientki mile pomocne ale rowniez bez kultury i to wszedzie. Wiele zalezy od tego gdzie sie robi zakupy czy korzysta z uslugi i jak czesto ![]() Ale wracajac do Polski juz po ladowaniu na lotnisku znajdzie sie osoba ktora Cie pouczy ze cos zle robisz. Tak jak sie zawsze ciesze ze jestem w Polsce tak zawsze pierwsz lepsza osoba posuje mi ten humor. Wymadrzajac sie ze wzielam nie ten kubek do kawy co trzeba czy zamowilam taksowke a taksowkarz mnie szukal gdzie indziej. A o komentarzach taksowkarzy o innych uczestnikach ruchu "Kto mu dal to prawo jazdy?!" juz nie wspomne. Zastanawialam sie juz czym to jest spowodowane??? Moze polskie spoleczenstwo jest tak zestresowane? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś w Trollu widziałam jak ekspedientka zdjęła sweter z wieszak i sobie założyła. Mówiła do koleżanki, że jej zimno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
nie należy przesadzać z braniem sobie do serca powiedzenia nasz klient nasz pan. zawsze trafi się klient ktory nie jest godny tego powiedzonka.
pracuje w sklepie z odzieżą damską i męską. raz na jakis czas przychodzi facet, taka szycha w środowisku lekarskim, jak go widze mam ochotę wrzeszczeć i za drzwi go wyrzucić, otóż ma zwyczaj gdy o coś prosi położyc mi rękę na plecach i iść tak obok mnie, raz gdy koleżanka go obsługiwała zaczął głaskać ją po ramieniu. takie zachowanie ze strony klienta dla mnie jest po prostu chore, już chwile go nie było, zjawi się znowu i będzie to samo zwyczajnie nie wytrzymam że co on sobie mysli itp. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Wymagaj szacunku wobec siebie. Klientowi winna jesteś profesjonalną obsługę w zakresie twojej branży, a takie dodatki jak głaskanie to niech sobie załatwia gdzie indziej.
![]() |
![]() |
#261 |
Zadomowienie
|
wiem owszem, to jest tak że jak go widzę to mówie sobie niech tylko sprobuje! a kończy sie na zaciskaniu zębów wymuszonym usmiechu i delikatnym odsuwaniem się. moja koleżanka wtedy gdy ją głaskał po ramieniu zaczeła się głośno i trochę histerycznie śmiać. ja gdy na to patrzyłam zdębiałam zupełnie.
może te reakcje moje biorą sie z tego że zawsze staram sie pomóc klientom jak najlepiej potrafie, po prostu biorę sobię to do serca, do tego pana serca już nie mam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Idiotyczne zachowania klientów ;)
Cytat:
Mnie kiedy pracowanik firmy podwykonawczej uderzyl gazeta w posladki przed piecdziesiecio osobowa grupa ludzi ![]() Powiedzialam to mojej szefowej (powiedzial ze nawet tego nie pamieta) i dostal pisemne ostrzezenie i musial zamiescic przeprosiny w gazetce firmowej ![]() Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2009-02-27 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Powinnaś stanowczym ruchem odsunąć się od niego i zapytać "co pan robi" ja bym dodała od siebie "proszę pana to jest sklep, tutaj się kupuje ubrania" i poczekała na jego reakcję. Masz koleżankę jako świadka i facet nic ci nie zrobi bo ryzykowałby oskarżenia o molestowanie.
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
macie rację dokładnie, gdy sytuacja sie powtórzy skończy sie to inaczej ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zadomowienie
|
Dot.: Re: Dot.: Idiotyczne zachowania klientów ;)
[quote=KarolinaK;11185855]Nie ograniczajmy tego zachodu do skrajnych przypadków z zaledwie dwoch sklepow.
Zdarzaja sie eksedientki mile pomocne ale rowniez bez kultury i to wszedzie. Dokladnie to samo mam na mysli. Podalam tylko dwa przyklady,jest ich wiele,wiele wiecej,ale nie w tym rzecz,tylko-po prostu w tym na kogo sie ma szczescie (albo pecha) trafic.Naturalnie dotyczy to obydwu stron lady ![]()
![]() |
#267 | ||||
Zakorzenienie
|
[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1118198 6]no bez przesady. wywąchają Ci czy jak? te kosmetyki maja sto lat trwałości i na bank nic im sie nie stanie jeśli ktoś sobie otworzy i wąchnie
. ![]() no to za przeproszeniem d*pa, a nie ochroniarz. jak widział, to trzeba było reagować, a nie ekspedientce nadawać. hmm....a jak bys chciała te osoby zmusic do zakupu?[/quote] Nie prawda. Prawie na każdym produkcie tego typu to 12 miesięcy ważności od momentu otwarcia ![]() A poza tym ja mam prawo kupić kosmetyko NOWY, NIEOTWIERANY i NIEUŻYWANY. I tyle. Co do zapachu... Średnio rozumny człowiek ma zakodowane te zapachy w głowie. Nie trzeba otwierać kosmetyku, żeby sobie uświadomić jak pachnie kokos czy truskawka, bo raczej każdy to wie. Odstępstwa moim zdaniem mogą być niewielkie. To takie głupie przyzwyczajenie ludzi... Odświeżaczem powietrza też psikacie po sklepie, żeby poznać zapach ![]() I nie wiem w jaki sposób chciałabym zmusić te osoby do zakupu... Może trzeba zacząć od upomnień od ochrony i obsługi ![]() Kit z kosmetykami do ciała, ale te kosmetyki do makijażu ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Niedługo ludzie będą testować grzebień przed zakupem ![]() Cytat:
![]()
![]() Bella Beauty Edytowane przez Annaluka Czas edycji: 2009-02-27 o 10:50 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
hmm...a ja mam prawo powąchac zanim kupię. Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
A jak ty robisz np. kupując perfumy - domyślasz się ich zapachu jako rozgarnięta osoba czy też sprawdzasz jak pachną? To chyba normalne, że człowiek chce wiedzieć za co płaci.
![]() |
![]() |
#270 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Doswiadczenia sa jak tylek - kazdy ma wlasne. Tyle tylko, ze jesli ktos twierdzi ze poziom obslugi klienta na zachodzie jest taki jak w Polsce, to wg mnie ma blade pojecie albo o jednym, albo o drugim.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.