Piękne gaduły - tegoroczne Panny Młode (2009) cz. IX - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-03, 19:56   #4351
baja_86
Zakorzenienie

Dot.: Piękne gaduły - tegoroczne Panny Młode (2009) cz. IX

Cytat:
Napisane przez mysia7a Pokaż wiadomość
Witam, można się przyłączyć? Od dłuższego czasu śledzę wasze wypowiedzi, ale jakoś nigdy nie było czasu aby się odezwać

baja_86 jeżeli chcesz coś drukować na takiej gramaturze to najpierw musisz się upewnić czy Twoja drukarka wciągnie ten papier, bo z doświadczenia wiem, że nie wszystkie atramentówki wciągają... a jak wciągnie... to wtedy będziesz mogła się przekonać jak drukuje...

Ja swoje zaproszenia robiłam samodzielnie i drukowałam na papierze dość sztywnym niż techniczny i do tego perłowy, na jednej drukarce mi wciągnął i poszedł ale na drugiej już nie chciał, gdyż był za gruby. Natomiast ta co wciągnęła, to musiałam odczekać jakiś czas aż atrament wyschnął i się już wtedy nie rozmazywało

A wieki dzień 10.10.2009
witaj dzięki za radę dot. papieru, drukarka powinna wciągnąć papier, z tym, że nie wiem jak będzie z jakością wydruku-obawiam się, że na skórze może wyjść mało wyraźnie

Cytat:
Napisane przez diya1983 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny hajtam się ostatnią sobotę sierpnia, jestem z małej miejscowości i dopiero za 2 tygodnie jadę w rodzinne strony rezerwować Mszę... myślicie że to za późno????
witaj. Nie powinno być problemów z zamówieniem, ewentualnie problemy moga być z godziną, no chyba, że jest Wam obojętne, o której godzinie chcecie ślub
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 20:45   #4352
ktosia86
Zakorzenienie

[QUOTE=aloy;11262031]
Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
Matko jedyna naprawdę Ty w to wierzysz?
średnio, nawet ślub mam w maju, a ponoć w tym miesiącu się nie bierze ale może jakieś pozory trzebaby zachować
Ja też mam ślub w maju, na przekór wszystkim przesądom i nie widzę potrzeby zachowywania pozorów w tej kwestii.
Stary 2009-03-03, 20:50   #4353
anjadka
Raczkowanie

EEEEEEEh, są jacyś chętni żeby zamiast mnie się pouczyć?

Do slubu mam jeszcze 5 miesiecy a caly czas o nim mysle, to jakas obsesja...

Pochwale się wam moim pięknym... Mój TŻcik mówi na niego synek i opiekuje się nim jak dzieckiem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC04409.jpg (147,9 KB, 24 załadowań)
anjadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 20:54   #4354
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjadka Pokaż wiadomość
Kochana bo antybiotyki działaja, a te inne np. gripexy to na stan zapalny ale jesli jest jakis drobnoustrój w organizmie to go nie zwalczą, jesli masz zwykłe przeziebienie to wystarczy Ci rutinoscorbin, gripex hamuje kaszel, ale ma pseudoefedryne wieć na noc nie bierz bo spać nie bedziesz mogła a na kaszel jakiś syropek, zalezy czy masz kaszel suchy czy mokry
Masz gorączke? osluchala Cie czy masz zmiany w plucach? jak nie to dawaj plucka to poslucham hihih.
Ale jak wezmę antybiotyki to klapa, mój brzuch może tego nie wytrzymać, ewentualnie z jakąś osłona w stylu nystatyna. Pani mnie osłuchała i nic nie słyszała . A i ostatnio teściu był w szpitalu przez antybiotyki, dlatego, że na przeziębienie je brał, zamiast wyleżeć chorobę... i jeszcze jest troszkę chory, a trwa to od grudnia! Więc wolę nie ryzykować .

Cytat:
Napisane przez MARZUSIA123 Pokaż wiadomość
miedzy nami tez koniec bo niemam zamiaru suchac wiecznie ze to ja jestem zawsze winna kutni z jego matka jak kur....taki madry to niech sie z nia zeni
Przykro mi...

Coś w stylu, noc poślubna :

http://www.youtube.com/watch?v=lASV1...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=XWUG8Pwf6Xs&NR=1
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:00   #4355
monarika
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam, można się przyłączyć? Od dłuższego czasu śledzę wasze wypowiedzi, ale jakoś nigdy nie było czasu aby się odezwać

A wieki dzień 10.10.2009
Witaj
monarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:01   #4356
anjadka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Ale jak wezmę antybiotyki to klapa, mój brzuch może tego nie wytrzymać, ewentualnie z jakąś osłona w stylu nystatyna. Pani mnie osłuchała i nic nie słyszała . A i ostatnio teściu był w szpitalu przez antybiotyki, dlatego, że na przeziębienie je brał, zamiast wyleżeć chorobę... i jeszcze jest troszkę chory, a trwa to od grudnia! Więc wolę nie ryzykować .

Hm to po prostu "wyleż" chorobę. Ja z reguły stosuje łagodny antybiotyk nie od razu jakiś z grubej rury, ale tylko gdy gorączka (mam tu na myśli wysoką nie stan podgoraczkowy czyli 37-37,5) utrzymuje się długo i nie ustępuje po paracetamolu
Stary 2009-03-03, 21:01   #4357
motley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
ja zazraz zmykam do pracy i coraz bardziej mi smutno tz jutro wieczorem wyjezdza...ja mialam nadzieje, ze dostane 2 tyg wiecej wolnego i za 2 tyg moglabym poleciec do pl ale raczej nic z tego..
oj ciezko tu bedzie samej
buziaki i milego dzionka
trzymaj się, mam nadzieję, że ten czas szybko Ci minie

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
A ja nie planuję mieć nic starego, pożyczonego, niebieskiego i jakiegoś tam
Ja się po prostu ubiorę w to co mam się ubrać i pójdę.
Podwiązki też nie będę mieć, bo nie wiem po co ona
ja też nie myślę o takich rzeczach. Będę miała coś niebieskiego... a w zasadzie błękitnego bo taki kolor ma diament w moim pierścionku zaręczynowym ale to zupełnie przypadkiem. Podwiązki też nie będę miała a już kompletnie nie mogę sobie wyobrazić że TŻ mi ją ściąga przy wszystkich... zębami to nie dla mnie.

Cytat:
Pier....... Tescoiwa a co innego juz mnie tak wkur...... Ze nie wytrzymałam i jej powiedziałam co mi lezało na sercu a mój facet zamiast po mojej stronie stanac to po jej i powiedzaiałam dosc zadzwoniłam i owołam wszystko a puzniej sie tlumaczył ze on nie chciał ale to nie pierwszy raz wiec czemu ja mam sobie nerwy targac przez nia ale dobrze ze wczesniej niz puzniej bo juz byllo by mi trudniej
oj przykro mi bardzo

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość

to moja biżu śliczna, co nie?
piękna

Cytat:

Pochwale się wam moim pięknym... Mój TŻcik mówi na niego synek i opiekuje się nim jak dzieckiem.
ale cudniasty kotostwór

mysia7a, diya1983 witajcie
diya ja mam ślub 29 sierpnia i też jeszcze z księdzem nie rozmawialiśmy... musimy to załatwić w marcu.

"W sercu dziewczyny, gdy położysz je na dłoń,
na pierwszym miejscu chłopak,
a przed nim tylko koń !!!!"
motley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:10   #4358
jaga_2001
Zakorzenienie

nie, nie i jeszcze raz nie. Tak jak ten drugi filmij jeszcze w miare jest zrobiony, taki dyskretny, tak przy ogladaniu tego pierwszego zrobilo mi sie najzwyczajniej w swiecie niedobrze... Po co to komu? Na co komu ogladanie niemalze golych, mega owlosionych posladkow pana mlodego. Jaki to ma miec sens? No i ta "naga" napa w lozku. "Naga", bo widac, ze mloda ma kiece na sobie... Zenujace jak dla mnie...

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:11   #4359
n.ik.a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Dzieki. No u mnie na sukni w aplikacji sa perly, co zauwazylam dopiero jak juz suknie zamowila, wiec przesadzami sobie glowy zawracac nie bede.

Teraz mam dylemat, ktore kolczyki wziac. Jedna para juz odpada (raz je mialam na sobie i slabo wychodza na zdjeciach). Nie wiem, czy te dlugie do wolaki nie beda za dlugie....
no i czekam jaguś, jak mi odpowiesz co z tymi woalkami..gdzie mozna je kupić poza ebay - em?

a dziewczynki piękne te biżuterie od Dodomi to srebro, czy sztuczne, bo ja kurcze jestem uczulona i sztuczna biżu, odpada bo będę cała w czerwonych plamach
a taka ta biżu piękna i chętnie bym jakiś komplet zamówiła

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:16   #4360
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
nie, nie i jeszcze raz nie. Tak jak ten drugi filmij jeszcze w miare jest zrobiony, taki dyskretny, tak przy ogladaniu tego pierwszego zrobilo mi sie najzwyczajniej w swiecie niedobrze... Po co to komu? Na co komu ogladanie niemalze golych, mega owlosionych posladkow pana mlodego. Jaki to ma miec sens? No i ta "naga" napa w lozku. "Naga", bo widac, ze mloda ma kiece na sobie... Zenujace jak dla mnie...
Ten pierwszy to trochę przesada, ale ten drugi to mi się nawet podoba czy sama by chciała? nie wiem.. może tylko dla mnie i dla tż, ale na pewno nie do publicznego oglądania przez gości...

Edytowane przez Ana***
Czas edycji: 2009-03-03 o 21:18
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:24   #4361
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
powaznie??
to ja widze ze co region to inny zwyczaj ... u nas robi sie tak ze Pan Mlody sciaga Pani Mlodej podwiazke z nogi ... zazwyczaj zebami no i pozniej w kolku ustawiaiaj sie wszystkie niezamezne panie ... Pani Mloda siedzi na krzesle a Pan Mlody zakrywa jej oczy no i te niezamezne chodza tak wkolko .... no i w pewnym momencie Pani Mloda rzuca ta podwiazka ...
U mnie nie ma czegoś takiego. Welon albo bukiet - takie są możliwości. I nikt nie zabiera welonu Pannie Młodej - przecież to tylko zabawa. Zresztą taki welon trochę kosztuje - nie mówiąc o tych hiszpańskich, które dobijają do 1000 zł. Raz się zdarzyło, że dziewczyna zabrała welon do domu mówiąc na odchodne PM "przecież już go nie założysz". Odzyskała go na szczęście - po prostu po niego pojechała i zabrała. Chce go mieć na pamiątkę. Ja swojego też nie oddam - choćby przez sesję w tygodniu po ślubie.

Cytat:
ja właściwie też do końca nie wiem jak będzie ona wyglądała, ale będę chciała żeby była możliwa do zapięcia i odpięcia-o ile się da, tak żeby np dołożyć ją na samo wesele.

Cytat:

Dziewczyny macie doświadczenie w drukowaniu na drukarce atramentowej na papierze wizytówkowym o fakturze skóry?Rozmazuje się? bo chce kupić papier,ale boję się, że moja drukarka sobie z nim nie da rady. Może lepiej płótno?
Biżuteria śliczna. Co do drukowania to przez ten ślub zrobiłam się ekspertem. Próbowałam drukować na swojej atramentówce, papier wzięła, ale tusz nie mazał się tylko na papierze wizytówkowym, o niezbyt wyraźnej strukturze. Na moim (w końcu mam złoty, błyszczący ale lekko, nie bardzo śliski) po wyschnięciu (kilka godzin) niby się nie mazał, ale pod warunkiem, że trzymało się kartkę nie za tekst, a jeśli już dotknęło się tekstu to tylko suchymi umytymi rękami. Wystarczyło mieć ręce nie po umyciu (z jakimiś śladami np. potu) i zaproszenie się mazało. Bałam się dać takie gościom, bo przecież nie napiszę na kopercie - przed otwarciem umyć ręce Potem wydrukowałam na laserówce - niby ok, ale jakieś te kolory średnio wyszły. Nie mazało się. Na koniec znalazłam drukarnię i przygotowane pliki dałam do druku. Dziś je odebrałam i wyszły ładniej niż myślałam - kolory są wyraźne, nic się nie rozmazujem jestem bardzo zadowolona. Jeszcze mi pocieli jak chciałam - nie muszę się bawić gilotyną

Cytat:
hej dziewczyny hajtam się ostatnią sobotę sierpnia, jestem z małej miejscowości i dopiero za 2 tygodnie jadę w rodzinne strony rezerwować Mszę... myślicie że to za późno????
Wszystko zależy od parafii. Nie dowiesz się dopóki tam nie zadzwonisz albo się nie przejdziesz.

Cytat:
EEEEEEEh, są jacyś chętni żeby zamiast mnie się pouczyć?

Do slubu mam jeszcze 5 miesiecy a caly czas o nim mysle, to jakas obsesja...

Rewelacyjny futrzak

Cytat:
Hm to po prostu "wyleż" chorobę. Ja z reguły stosuje łagodny antybiotyk nie od razu jakiś z grubej rury, ale tylko gdy gorączka (mam tu na myśli wysoką nie stan podgoraczkowy czyli 37-37,5) utrzymuje się długo i nie ustępuje po paracetamolu
Ja staram się nie brać antybiotyków. Lekarze przepisują je jak oszalali, bo tak najprościej. Ja przestałam je brać jak wzięłam dwie serie jedna za drugą na zapalenie gardła, po czym mi nie przechodziło i wpadli na pomysł konsultacji laryngologicznej przy której się okazało że zapalenie jest wirusowe a nie bakteryjne a ja wzięłam tyle leków na marne!!! Tak naprawdę nim przepiszą antybiotyki powinni robić posiewy, a nie przepisywać je na prawo i lewo.

Never regret something that once made you smile
iwka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:26   #4362
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
no i czekam jaguś, jak mi odpowiesz co z tymi woalkami..gdzie mozna je kupić poza ebay - em?

a dziewczynki piękne te biżuterie od Dodomi to srebro, czy sztuczne, bo ja kurcze jestem uczulona i sztuczna biżu, odpada bo będę cała w czerwonych plamach
sorki n.ik.a, ale nie zauwazylam. Ja polecam tylko ebay bo w zasadzie najtaniej.Chociaz jak pochodzisz po markowych salonach slubnych, szczegolnie tych, gdzie sprzedaja amerykanskie kiece to tez mozesz zdobyc woalke.

a co do bizu to polecam colibre. nasza polska firme. Robia ze stali hirurginczej, wiec nie uczuli.

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-03, 21:30   #4363
anjadka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwka28 Pokaż wiadomość
Ja staram się nie brać antybiotyków. Lekarze przepisują je jak oszalali, bo tak najprościej. Ja przestałam je brać jak wzięłam dwie serie jedna za drugą na zapalenie gardła, po czym mi nie przechodziło i wpadli na pomysł konsultacji laryngologicznej przy której się okazało że zapalenie jest wirusowe a nie bakteryjne a ja wzięłam tyle leków na marne!!! Tak naprawdę nim przepiszą antybiotyki powinni robić posiewy, a nie przepisywać je na prawo i lewo.
Nie do konca tak jest bo po to są antybiotyki o szerokim spektrum działania żeby nie robić posiewu a wirusowe zapalenie od bakteryjnego to od razu lekarz powinien rozpoznac o ile w buźkę zaglądał.
Stary 2009-03-03, 21:30   #4364
eseska
Zakorzenienie

HeJ!
Marzusia123! Strasznie mi przykro! Jestes pewn ze nie podjełaś tej decyzji pod wpływem emocji? Oj te tesciowe....
Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
Czy Wasi przyszli mężowie będą mieli białe (ecru) kamizelki?? Bo często widze takie na zdjęciach ślubnych, dopasowane do krawatu lub musznika, ale nie wiem czy mój Tż nie wolałby czarnej marynarki od garnituru, poza tym komplet musznik+kamizelka w Sunset Suits kosztuje 259 zł
Mi sie te komplety (kamizelka + musznki) ślubne strasznie podobają. Mój Tz troche marudzi. Jak kupimy garnitur to może rozglądne sie na all i znajde cos taniej?

Cytat:
Napisane przez Lustereczko Pokaż wiadomość
Czesc

My w sumie nie wiedzielismy ile tego wziasc, wiec wymyslilismy ze 6, zobaczymy jak to bedzie wygladac jak nam przysla, najwyzej jak okaze sie za duzo to zostanie dla nas, na jakies romantyczne wieczory
Lusterczko! czy moge Cie prosic - jak Ci juz przyślą to ocen czy 6 paczek to duzó czy mało. Z Góry dziekuję!

Cytat:

Dziewczyny macie doświadczenie w drukowaniu na drukarce atramentowej na papierze wizytówkowym o fakturze skóry?Rozmazuje się? bo chce kupić papier,ale boję się, że moja drukarka sobie z nim nie da rady. Może lepiej płótno?
Baja! a nie możesz kupi w papierniczym 1 kartki o takiej gramaturze i grubości i sprawdzic jak to bedzie wyglądać?

Cytat:

A wieki dzień 10.10.2009
Witam!

Cytat:
Witaj! Jęsli jestes z małej miejscowości to mysle ze nie bedzie problemów. Ale jak bedziesz w domu to idz i zapisz sie -by mięć swoja wymarzona godzinę.

ZOSIA
eseska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:38   #4365
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Niedługo powinnam mieć zdjęcie sukni na manekinie... ale na sobie, niestety dopiero, gdzieś w sierpniu to wtedy to już o mnie zapomnicie, bo będziecie Żonami...
mi sie tez podoba sukienka

ja staty bede miec pierscionek, nowa suknie niebieska podwiazke a pozyczone wsuwkę

Cytat:
miedzy nami tez koniec bo niemam zamiaru suchac wiecznie ze to ja jestem zawsze winna kutni z jego matka jak kur....taki madry to niech sie z nia zeni
przykro mi ale moze lepiej teraz niz pozniej..
Stary 2009-03-03, 21:50   #4366
azzis
Zakorzenienie

anjadka śliczny kociak

azzis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 22:02   #4367
domi7ks
Zakorzenienie

Dziewczynki zamówilismy obrączki, do dwóch tygodni maja być

Lustereczko chodzilismy po rynku i nie mogłam znaleźć tego Bm-u w końcu zamówiliśmy u tego jubiera o którym Ci mówiłam

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 22:09   #4368
kotekMamrotek
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
nie mam za bardzo czasu na wizaż poniewaz zaczelismy roznosic zaproszenia , jutro jedziemy do Wawy do rodzinki jednej i drugiej. zamówiłam dzis buty, w końcu sie ostatecznie zdecydowałam
http://butyslubne.com.pl/obuwie_slub...k-p-135-pl.jsp
jedyne z niskich, ktore mi przypadły do gustu.

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
nie ma za co kochana , to moje zdanie

dziewczyny a jaka fryzurke mi proponujecie przy takich lokach
jakie piekne loki! co ja bym dała za takie loki! lekkie upiecie bedzie super

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
Dzien doberki

AgatkaL - gratuluje wyboru zaproszen
samba - ja sie chyba dzis wybiore na solarke, by dogrzac kosci obym sie nie czula, tak jak Ty

dzis dajemy specjalne zaproszenia dla mojej mamci-pewnie bede wyc jak bobr, a rodzice TZ dostali juz w niedziele
dla rodziców się daje?????????

Cytat:
Napisane przez Justyna33333 Pokaż wiadomość
Dziewczyny co macie:

starego -pierścionek zaręczynowy i pierścionek od rodziców z 18-nastki
nowego - wszystko
pożyczonego -?????? nie wiem, pomocy!
niebieskiego -
podwiązka
starego-pierscionek zareczynowy
nowego -większość
pożyczonego-biżuterię od kolezanki
niebieskiego nie wiem...

Cytat:
ja właściwie też do końca nie wiem jak będzie ona wyglądała, ale będę chciała żeby była możliwa do zapięcia i odpięcia-o ile się da, tak żeby np dołożyć ją na samo wesele.

bardzo ładna, też zwróciłam na nia uwage ale niestety była tylko w kolorze ecry

Cytat:
Agatka, no ja dzis tez kupilam bizu. Mam juz 3 pare kolczykow slubnych.
a skad te kolczyki jeśli można wiedziec? też szukam kolczyków i bransoletki z perłami białymi?????????????
kotekMamrotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 22:10   #4369
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
no pewnie, że śliczna

Cytat:

W moim przypadku sprzedawca zapewniał mnie, że moja atramentówka wydrukuje a w rezultacie nawet nie chciała wciągnąć papieru:/ no i stoimy z miejscu z zaproszeniami.

Cytat:
Napisane przez monarika Pokaż wiadomość
Śliczne kolczyki. Mi też strasznie podoba się biżuteria z perełkami, ale jednak jestem trochę przesądna i wolę nie ryzykować
Więc najprawdopodobniej zdecyduję się na kryształki
Bardzo łądne, najbardziej podoba mi się zestaw nr 4

Cytat:
Teraz mam dylemat, ktore kolczyki wziac. Jedna para juz odpada (raz je mialam na sobie i slabo wychodza na zdjeciach). Nie wiem, czy te dlugie do wolaki nie beda za dlugie....
Moim skromnym zdaniem najładniejsze są te najdłuższe co wygrałaś. Pięknie wychodzą na zdjęciach.

Cytat:
A wieki dzień 10.10.2009
Cytat:
Witajcie

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość

Nie ma problemu. Dodomi po prostu zmieni Ci bigle na srebrne, jeśli nie są
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 22:29   #4370
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do konca tak jest bo po to są antybiotyki o szerokim spektrum działania żeby nie robić posiewu a wirusowe zapalenie od bakteryjnego to od razu lekarz powinien rozpoznac o ile w buźkę zaglądał.
przykro mi, ale takie proste to to nie jest.

Powinno sie przed podaniem antybiotyku pobrac posiew, ale takie badanie zbyt dlugo trwa (kilka dni too podstawa) i na zas lekarze daja antybiotyk. Zagladajac w buzke prawde mowiac nie da sie stwierdzic, czy choroba jest wywolana przez bakterie czy przez wirusy. Przyklad - grypa, ktora wywolana jest przez wirusy a moze powodowac stan zapalny gardla. Angina - tez stan zapalny gardla wywolany jest juz przez bakterie i tu antybiotyk to podstawa leczenia.

A antybiotyki o szerokim spektrum dzialania nie sa po to by posiewniu nie robic tylko po to by jak zlapie choroba a nie wiemy jaka bakteria ja spowodowala to podaje sie taki antybiotyk. Takie antybiotyki najczesniej podaje sie pacjentom szpitanlnym, np. z ropniakami. Pobiera sie material do badania mikrobiologicznego i zaraz po nim podaje sie taki antybiotyk, by jak najszybciej wdrozyc leczenie i pozbyc sie bakterii.

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-03, 22:34   #4371
kotekMamrotek
Raczkowanie

dziewczyny!która z was ma juz ponczoszki?
jakie najlepiej kupic? na pewno kreowe a moze jakies rady co do wyboru?
Stary 2009-03-03, 22:37   #4372
jaga_2001
Zakorzenienie

ja mam ponczochy. mam ecru i naturalne, po 2 pary z kazdych. Najlepiej brac jak najciensze.

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-03, 22:42   #4373
anjadka
Raczkowanie

Cytat:
przykro mi, ale takie proste to to nie jest.

Powinno sie przed podaniem antybiotyku pobrac posiew, ale takie badanie zbyt dlugo trwa (kilka dni too podstawa) i na zas lekarze daja antybiotyk. Zagladajac w buzke prawde mowiac nie da sie stwierdzic, czy choroba jest wywolana przez bakterie czy przez wirusy. Przyklad - grypa, ktora wywolana jest przez wirusy a moze powodowac stan zapalny gardla. Angina - tez stan zapalny gardla wywolany jest juz przez bakterie i tu antybiotyk to podstawa leczenia.

A antybiotyki o szerokim spektrum dzialania nie sa po to by posiewniu nie robic tylko po to by jak zlapie choroba a nie wiemy jaka bakteria ja spowodowala to podaje sie taki antybiotyk. Takie antybiotyki najczesniej podaje sie pacjentom szpitanlnym, np. z ropniakami. Pobiera sie material do badania mikrobiologicznego i zaraz po nim podaje sie taki antybiotyk, by jak najszybciej wdrozyc leczenie i pozbyc sie bakterii.
Ja się kłócić nie mam zamiaru, może jesteś lekarzem z większym stażem niż ja. Ja się dopiero ucze.
Stary 2009-03-03, 22:43   #4374
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotekMamrotek Pokaż wiadomość

a skad te kolczyki jeśli można wiedziec? też szukam kolczyków i bransoletki z perłami białymi?????????????
to nasza polska colibra ale perelki nie sa biale tylko ecru. Te kolczyki ksztalkiem sa niemal identyczne jak brosza w mojej kiecy, stad sie na nie pokusilam.
Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
Moim skromnym zdaniem najładniejsze są te najdłuższe co wygrałaś. Pięknie wychodzą na zdjęciach.
no mi te dlugie tez sie podobaja naj naj, ale nie wiem czy do woalki nie beda jednak za dlugie... nie chce wyjsc smiesznie na wlasnym slubie przymierze na kolejnej fryzurze probnej. Tego samego dnia zrobie od razu probny make up. to i kolczyli ze soba wezme i woalke. O ile nie zapomne... a bede sie malowac u jednej z najlepszych makijazystek w Polsce.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Cytat:
Ja się kłócić nie mam zamiaru, może jesteś lekarzem z większym stażem niż ja. Ja się dopiero ucze.
nie, nie jestem lekarzem. jestem laborantem, ktory wlasnie skonczyl studia, ale mialam ten temat na mikrobiologii walkowany przez dwa lata i mnie przynajmniej tak uczono.

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-03, 22:44   #4375
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Witam

kotekMamrotek - ładne te Twoje butki,
też własnie szykam czegoś na niziutkim obsaciku.

Edytowane przez Katunia:)
Czas edycji: 2009-03-03 o 22:48
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 22:47   #4376
anjadka
Raczkowanie

A widzisz mnie uczono, że mozna stosować antybiotyki bez posiewu i antybiogramu wtedy wybieramy antybiotyki o szerokim zakresie dzialania + niskiej toksycznosci np. amoksycyline, która generalnie nie wśród działan niepożadanych nie ma zaburzen zoladkowo jelitowych, co jest osobniczo zmienne rzecz jasna dlatego stosujemy osłonę.

Dla mnie temat jest zamknięty. Widać różne szkoły i tyle...

Edytowane przez anjadka
Czas edycji: 2009-03-03 o 22:49
Stary 2009-03-03, 22:49   #4377
kotekMamrotek
Raczkowanie

Cytat:
ja mam ponczochy. mam ecru i naturalne, po 2 pary z kazdych. Najlepiej brac jak najciensze.
hmmm aż tak będzie przyszły małzonek dobierał się ze tyle par heheheh
no własnie białe to zabojstwo co?
piekna ta bizuteria znalazłam komplecik dla siebie ale jakoś drogooooo Teraz jak zobaczyłam ten komplet to sie zakochałam a juz naszyjnik mam.chcialam tylko dobrac bransoletkemam problem teraz

Katunia no własnie też sie naszukałam już miałam się decydować na Grawikar jak zobaczyłam te i zadecydowałam. Z tej stronki w ogóle ze trzy modele mi się spodobały gdzie biały but to dla mnie porażka no ale na ślub sie poswięce he

Edytowane przez kotekMamrotek
Czas edycji: 2009-03-03 o 22:52
Stary 2009-03-03, 23:00   #4378
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
A widzisz mnie uczono, że mozna stosować antybiotyki bez posiewu i antybiogramu wtedy wybieramy antybiotyki o szerokim zakresie dzialania + niskiej toksycznosci np. amoksycyline, która generalnie nie wśród działan niepożadanych nie ma zaburzen zoladkowo jelitowych, co jest osobniczo zmienne rzecz jasna dlatego stosujemy osłonę.
Ale czy ja gdzies napisalam, ze bez posiewu nie mozna podac anybiotyku? Nie napisalam. Napisalam, ze przy kazdym antybiotyku powinno sie robic antybiogram, bo tak mnie uczono, ale czasem nie ma takiej mozliwosci (o czym tez pisalam wyzej; czytanie ze zrozumieniem by sie przydalo). Bledem jest za to podawanie antybiotyku, ot tak, 'na zas'. Bo nie dosc, ze niszczy to nie tylko organizm, to tez pozytywna flore bakteryjna, ale powoduje mutacje wsrod bakterii patogennych. A podawanie antybiotykow "na zas" nadal wsrod naszych lekarzy jest plaga. I mimo, ze taka amoksycyklina wydaje sie byc cacy, bo ma szerokie spektrum dzialania (ale nie na wszystkie patogeny) i jest w miare bezpieczna to wiele szczepow juz sie na nia uodpornily i trzeba pacjentom podawac bardziej niebezpieczne antybiotyki. Czasem lepiej zjesc zabek czosnku, popic syropem z cebuli, wziac ibuprom, polozyc sie do lozka i wygrzac niz od razu isc do lekarza po kolejny antybiotyk...

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-03, 23:02   #4379
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Cytat:
Napisane przez kotekMamrotek Pokaż wiadomość

Katunia no własnie też sie naszukałam już miałam się decydować na Grawikar jak zobaczyłam te i zadecydowałam. Z tej stronki w ogóle ze trzy modele mi się spodobały gdzie biały but to dla mnie porażka no ale na ślub sie poswięce he
No ja tez wlasnie szukam i szukam i bez rezultatow....
Kiedy dostaniesz te buciki ? Ciekawa jestm na "na zywo" wygladaja na nogdze. Tez mi sie te podobaja i chyba jeszcze 2 z tej stronki.
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 23:05   #4380
kotekMamrotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
No ja tez wlasnie szukam i szukam i bez rezultatow....
Kiedy dostaniesz te buciki ? Ciekawa jestm na "na zywo" wygladaja na nogdze. Tez mi sie te podobaja i chyba jeszcze 2 z tej stronki.
nie wiem kiedy...dzis dopiero zamówiłam. Napisane że do 10 dni. To dam Ci znac jak przyjdą i zdam Ci relacje czy warto
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości