Skutki uboczne diety - miałyscie? - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-19, 21:28   #511
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Skutki uboczne diety - miałyscie?

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Ciężko nazwać dietą, to co kiedyś jadłam,była to raczej długotrwała głodówka (ok 200-300 kcal, często nic) w każdym bądź razie o brak okresu postarałam się aż za bardzo , ale myślę że przy 1500 kcal wszytsko powinno byc ok, tylko musisz pamiętać by w jadłopsisie nie zabrakło zdrowych tłuszczy i ogółem tłuszczy.

psychologiczna równiez zaprzestałam, ale jej mi akurat nie brakuje
Czyli dostałaś samo od siebie i teraz znowu nie ma ?? długo już tak ??
no dość długo, ale po tym co wyprawiałam trudno się dziwić. ale myślę, że skoro już od prawie 4miesięcy jem regularnie ponad 3tys kcal i w ogóle tłuszcze też, to powinien wrócić

a terapii psycho to czemu Pani nie brakuje?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 08:39   #512
Nataleczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
A ja zaprzepaściłam już chyba szanse na okres po przytyciu i tabletkach był raz, skąpy , a od pół roku nic... więc jakby nie patrzył na ten jednorazowy incydent , okresu nie mam 1,5 roku
no ja jak narazie to po tabletkach dostawałam, ale nie wiem jak będzie teraz bo dostałam teraz Yasmin(jestem w połowoie opakowania), a wcześniej brałam Diane i Syndi i to była totalna masakra!!! Nie mogłam uporać się psychicznie z faktek że nagle tak dużo po nich przytyłam (w ciągu 2 miesięcy 10 kilo) że odstawiłam i nie wrócił sam... więc znów musiałam zacząć je brać...
Nataleczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 08:50   #513
SexiMami
Raczkowanie

matko współczuje wam szczerze...ja własnie ostatnio miałam jak na mnie to dosyć obfitą a teraz dostałam baaaardzo skąpej i właśnie martwię sie że to może mieć związek z dietą ...ale chyba gdyby miało jej nie byc to by nie było wcale
Stary 2009-01-20, 09:15   #514
Nataleczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SexiMami Pokaż wiadomość
matko współczuje wam szczerze...ja własnie ostatnio miałam jak na mnie to dosyć obfitą a teraz dostałam baaaardzo skąpej i właśnie martwię sie że to może mieć związek z dietą ...ale chyba gdyby miało jej nie byc to by nie było wcale
wydaje mi się że to zależy też od tego czy ogólnie masz regularne cykle czy nie. ja odkąd zaczełam miesiączkiwać miałam okres bardzo regularny i że tak się wyraże z zegarkiem w ręku wiedziałam kiedy dostane, aż tu nagle psikus a w dodatku wtedy minął może z miesiąc odkąd zaczełam ograniczać kalorie troche bardziej (ale baz przesady) bo zbliżały się wakacje oczywiście bardzo długo utrzymywałam że to nie przez diete zatrzymał mi się okres, a było mi o tyle łatwiej bo ginekolog podejrzewa u mnie PCO i że stąd zaburzenia hormonalne, tylko że ja nie mam innych objawów towarzyszących tej chorobie, a jak pyta :"Pani Natalio, ale czy Pani napewno dużo nie chydła?" to ja oczywiście :"Nie, no może 2-3 kilo", tylko że w pewnym momencie ważyłam 48 kilo przy 170 cm.
Stary 2009-01-20, 09:39   #515
SexiMami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nataleczkaaa Pokaż wiadomość
wydaje mi się że to zależy też od tego czy ogólnie masz regularne cykle czy nie. ja odkąd zaczełam miesiączkiwać miałam okres bardzo regularny i że tak się wyraże z zegarkiem w ręku wiedziałam kiedy dostane, aż tu nagle psikus a w dodatku wtedy minął może z miesiąc odkąd zaczełam ograniczać kalorie troche bardziej (ale baz przesady) bo zbliżały się wakacje oczywiście bardzo długo utrzymywałam że to nie przez diete zatrzymał mi się okres, a było mi o tyle łatwiej bo ginekolog podejrzewa u mnie PCO i że stąd zaburzenia hormonalne, tylko że ja nie mam innych objawów towarzyszących tej chorobie, a jak pyta :"Pani Natalio, ale czy Pani napewno dużo nie chydła?" to ja oczywiście :"Nie, no może 2-3 kilo", tylko że w pewnym momencie ważyłam 48 kilo przy 170 cm.
acha no to nie no rzeczywiście malutko ja waże 60 przy 170 i zamierzam tylko do 55 kg więc mam nadzieję że moje obawy sa bezpodstawne
Stary 2009-01-20, 09:50   #516
Nataleczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
acha no to nie no rzeczywiście malutko ja waże 60 przy 170 i zamierzam tylko do 55 kg więc mam nadzieję że moje obawy sa bezpodstawne
ja też na początku mojej "przygody" z odchudzaniem miałam zamiar z 63 klio zejść do 55 i nawet długo byłam z siebie dumna że mi się udało i nie widziałam powodu żeby jeszcze się odchudzać, ale jednak zaczełam, mimo że otoczenie uważa że mam silną osobowość to tak naprawde mam słabiutką psychikę i wszystko zabardzo biore do siebie a to niestety ma znaczenie
Stary 2009-01-20, 09:59   #517
SexiMami
Raczkowanie

wiem co czujesz bo często tez tak mam ,,,a przy jakiej najniższej wadze miałas jeszcze okres? ile kcal przyjomwałas średnio dzinnie jeśli mozna wiedziec
Stary 2009-01-20, 10:23   #518
Nataleczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
wiem co czujesz bo często tez tak mam ,,,a przy jakiej najniższej wadze miałas jeszcze okres? ile kcal przyjomwałas średnio dzinnie jeśli mozna wiedziec
jak doszłam do 50 kilo to już mi się zatrzymał a później ciężko było przestać bo pokusa zobaczenia na wadze 4 na przodzie była zbyt wielka... starałam się nie przekraczać 1000 kcal ale myśle że to było między 600-800, a do tego zaczełam jeździć na rowerku stacjonarnym.
Stary 2009-01-20, 14:44   #519
SexiMami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nataleczkaaa Pokaż wiadomość
jak doszłam do 50 kilo to już mi się zatrzymał a później ciężko było przestać bo pokusa zobaczenia na wadze 4 na przodzie była zbyt wielka... starałam się nie przekraczać 1000 kcal ale myśle że to było między 600-800, a do tego zaczełam jeździć na rowerku stacjonarnym.
ja tez planuje zakup rowerka lecz to juz przy wychodzeniu z diety wtedy przyda się duża dawka sportu ...
Stary 2009-01-21, 08:15   #520
Nataleczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
ja tez planuje zakup rowerka lecz to juz przy wychodzeniu z diety wtedy przyda się duża dawka sportu ...
ponieważ po braniu poprzednich pigułek jeszcze nie udało mi się wrócić do jakiejś rozsądnej i takiej w której dobrze się czuje wagi też przez pewien czas jeździłam ale złapałam się na tym że im więcej spale w ten sposób kalorii to tym szybciej je nadrobie, choć wcześniej umiałam nad tym zapanować tak teraz mam takie napady że aż w szoku jestem... ale mam juz pewien plan i aby odzyskać spokój nie tylko fizyczny ale i umysłowy chce się zapisać na joge
Stary 2009-01-21, 15:41   #521
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
no dość długo, ale po tym co wyprawiałam trudno się dziwić. ale myślę, że skoro już od prawie 4miesięcy jem regularnie ponad 3tys kcal i w ogóle tłuszcze też, to powinien wrócić

a terapii psycho to czemu Pani nie brakuje?
sorki że dopiero teraz odp Terapii mi nie brakuje, ale sama nie wiem czemu, jakoś mi lżej z myślą że daję radę sama. Pojutrze znowu ide do gin, kolejne hormonki, może w końcu sie uda

\ps. Wiosenko a masz juz właściwa wagę ?? Czy nadal brakuje kg, bo jesli tak, to nawet jak byś jadła po 4 tys kcal to cięzko będzie o okres, odpowiednia waga to podstawa Sloneczko nie martw się na zapas, okres wróci na pewno
Stary 2009-01-22, 18:59   #522
Faneczka
Zadomowienie

GG do Faneczka Send a message via Skype™ to Faneczka

Mam takie zapytanie. Czy okres może się rozregulować czy zaniknąć tylko przy drastycznych metodach odchudzających czy przy takim stopniowym też? Od jakiś 2-3 tygodni codziennie ćwiczę. Nie są to może wielce wymęczające ćwiczenia, raczej brzuszki, przysiady i inne takie gimnastyczne. Staram się też mniej jeść. Stosuję dopomagacze w formie herbatek i tabletek (Linea). Czy to może mieć coś wspólnego z moim opóźnianiem się okresu?

Transportowcy-zawodowcy!

TUŚ 100% blasku gdy inni gasną
Faneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 13:34   #523
scarsss
Raczkowanie

Skutki uboczne diety...
-wypadajace wlosy i slabe rozdwajajace sie paznokcie to standard wiec nawet o tym pisac nie bede
-bulimia
-utrata jakiejkolwiek samoakceptacji
-i tutaj chyba pobije rekord...
brak okresu od dwoch lat pomijajac male plamienia wywolane krotkotrwale np luteina...
-anemia itd itp...
scarsss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 14:53   #524
missoni
Raczkowanie

xxx

Edytowane przez missoni
Czas edycji: 2012-01-04 o 04:39
missoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 17:08   #525
lovecassie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez missoni Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to skutek uboczny, ale im mniej ważę tym grubsza się dla siebie wydaję tzn. po prostu kiedyś inaczej wyglądałam przy takiej wadze i np mówię sobie jeszcze 5kg Ci zostało, a wyglądasz jak baleronik, może powinnaś więcej schudnąć.
A ogólnie to kołotanie serca, zawroty głowy, chuśtawki nastroju jak przed ciążą i okres kiedyś jak w zegarku tykał co 28 dni teraz mam już ponad 30 pare dni i niezbyty równo.
Aa i zęby trochę mi zżółkły, ale wcześniej wybielałam, więc może dlatego. Jeszcze pojawiły mi się afty w buzi, ale zaczęłam brać witaminę B i już po kłopocie.
To nie skutek uboczny, a objawy choroby. Im szybciej z tym coś zrobisz tym lepiej, uwierz mi. Sygnałem dla Ciebie, że już przesadziłaś z odchudzaniem powinny być te zawroty głowy i kołatanie serca.
lovecassie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 18:50   #526
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

lovecassie, co u Ciebie?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 18:53   #527
SexiMami
Raczkowanie

ja juz osiągnęłam to co chciałam ale ciagle mam NAPADY!!! i to oogromne...dziś znowu...nie mogę juz serio
Stary 2009-01-25, 11:29   #528
lovecassie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
lovecassie, co u Ciebie?
na chwilę obecną widzę małą poprawę nie panikuję już, jeżeli mama nałoży mi pół ziemniaka więcej, w ogóle trochę inaczej podchodzę do kwestii jedzenia. staram się, żeby nie było w centrum mojego życia, ale to jeszcze dłuuuga droga. mam często takie dni, że nie mogę w ogóle na nie patrzeć, ale staram się jeść, głównie dla mamy, bo dopiero teraz zaczynam zauważać jak ją samą moja choroba wyniszczyła. ogólnie: nie jest super, ale chyba najgorszy okres mam już za sobą. mam nadzieję, że u Ciebie wszystko dobrze
i żeby nie robić offtopu: okresu nadal nie mam, no i włosy niestety sypią się garściami, aż się boję ich myć :P ciągłe uczucie zimna, w domu siedze tylko przy grzejniku.

Edytowane przez lovecassie
Czas edycji: 2009-01-25 o 11:30
lovecassie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 13:14   #529
scarsss
Raczkowanie

Wlasnie...apropo uczucia zimna...czy mozecie mi powiedziec z czym to jest zwiazane?
Stary 2009-03-08, 07:42   #530
SexiMami
Raczkowanie

a ja mam pytanie może ktos odpowie ...czy po lekach przyjmowanych na przywrócenie okresu tyłyście????
Stary 2009-03-08, 09:29   #531
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
a ja mam pytanie może ktos odpowie ...czy po lekach przyjmowanych na przywrócenie okresu tyłyście????
a tu mam spore doświadczenie, brałam 4 rożne rodzaje leków.
1. Duphaston jakieś 3 lata temu po operacji, okres wrócił, nie przytyłam.
2. Cyclo-progynova- brałam 2 miesiące, co prawda waga wzrosła, ale nie sądzę że od tabletek, w tym czasie miałam dużą niedowagę , więc to raczej normalny wzrost, nie spowodowany tabletkami. okres wystapil tylko raz
3. Luteina- fatalnie się po niej czułam, nudności, bóle głowy ,a waga poleciała w dół o 1kg, nie miałam prawie w ogóle apetytu - okres nie wrócił.
4. microgynom 30 - też nie przytyłam, jedynie zatrzymanie wody, ale chwilowe, po okresie wsztystko wróciło do normy.
Stary 2009-03-15, 10:11   #532
Majeczka993xy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez scarsss Pokaż wiadomość
Wlasnie...apropo uczucia zimna...czy mozecie mi powiedziec z czym to jest zwiazane?
ja tez ciagle jestem zmarznieta. mysle ze jest to zwiazane z ogolnym oslabieniem organizmu ktore wynika wlasnie z tego iz spozywamy zbyt mala ilosc kalorii . poza tym mala ilosc tkanki tluszczowej ktora stanowi tak jakby zabezpieczenie przed nadmierna utrata cieploty ciala . ja tak mysle i zauwazylam ze od kiedy zwiekszylam ilosc spozywanych kcal czuje sie duuuzo lepiej i nie jest mi juz tak starsznie zimno, chodz nadal siedze ubrana 'na cebulke'
lecz umarli nie wracaja....
Majeczka993xy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 18:25   #533
123dzemdzemona22
Zadomowienie

GG do 123dzemdzemona22

<brawo> za odpowiedz
Stary 2009-03-18, 12:05   #534
scarsss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Majeczka993xy Pokaż wiadomość
ja tez ciagle jestem zmarznieta. mysle ze jest to zwiazane z ogolnym oslabieniem organizmu ktore wynika wlasnie z tego iz spozywamy zbyt mala ilosc kalorii . poza tym mala ilosc tkanki tluszczowej ktora stanowi tak jakby zabezpieczenie przed nadmierna utrata cieploty ciala . ja tak mysle i zauwazylam ze od kiedy zwiekszylam ilosc spozywanych kcal czuje sie duuuzo lepiej i nie jest mi juz tak starsznie zimno, chodz nadal siedze ubrana 'na cebulke'
hmm czyli mam rozumiec ze trzeba przytyc czy trzeba wprowadzic tluszcze do diety??...swoja droga to wprowadzenie tluszczy pewnie i tak spowoduje przytycie bo skoro malo tkanki tluszczowej to organizm bedzie chcial jej nagromadzic dobrze rozumiem?
Stary 2009-03-18, 15:07   #535
Majeczka993xy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez scarsss Pokaż wiadomość
hmm czyli mam rozumiec ze trzeba przytyc czy trzeba wprowadzic tluszcze do diety??...swoja droga to wprowadzenie tluszczy pewnie i tak spowoduje przytycie bo skoro malo tkanki tluszczowej to organizm bedzie chcial jej nagromadzic dobrze rozumiem?
nie chodzi o to zeby mies 'waly tluszczu' . w organizmie tluszcze rowniez sa potrzebne , oczywiscie w odpowiednich ilosciach . kazdy organizm do normalnego funkcjonowania potrzebuje niezbednych mu skladnikow rowniez tluszczyku , ktorego najwidocziej masz zbyt mao . mysle ze powinnas zwiekszyc ilosc spozywanych kalorii i odzywiac sie prawidlowo tz zdrowo . slodycze itd nie sa rozwiazaniem . chyba sama o tym wiesz
lecz umarli nie wracaja....
Majeczka993xy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 23:14   #536
Curly
Raczkowanie

scarsss

Zimne dłonie, stopy czy nos to może być za niskie ciśnienie ja tak mam i przeważnie mi zimno.. więc to jeszcze może być to
Curly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-06, 15:52   #537
Mekare
Raczkowanie

Ja się muszę przyznać, że jak pierwszy raz zaczęłam się odchudzać, nie miałam o tym BLADEGO pojęcia, dlatego moja dieta była bardzo radykalna, bo myślałam, że tak trzeba. Przez dwa miesiące zamiast okresu miałam tylko plamienia, w 3 miesiącu nie było okresu. Potem trochę przytyłam i miesiączka wróciła. Pani doktor powiedziała mi wtedy, że to normalne przy schudnięciu i że okres wróci. Boję się jak ognia zaniku miesiączki teraz, wiem już jak ma mniej więcej wyglądać zdrowa dieta, ale mimo tego często pytam o coś na dietetyce, czy na pewno postępuję OK. Dlatego dziewczyny przestrzegam, ja akurat miałam szczęście, ale nie zawsze się je ma, dlatego w razie czego zawsze proście kogoś o ocenę Waszego toku odchudzania w miarę możliwości, wiem że to czasem b. trudne
و الأبد في الساعة الواحدة
Mekare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 08:09   #538
niedowiarek0
Raczkowanie

no własnie, to , co kiedyś pisałAM - szkoda zycia i młodości...- I któraś sie oburzyła.Ze łatwo mówić. Nie , nie łątwo.Ale Dziewczyny- ja doprowadziłam sie do stanu, w którym, primo- terapeutka jedna, druga mówi - szpital i jeść ( zmieniłam, ja już jestem stara baba i chyba umiem wyczuć ,czy psycholog ma pojęcie ...a ta pierwszanie nie miała, działałą po omacku...strata czasu i kasy zanik jajników, endokrynolog w szpitalu kaze podpisac papier , ze wiem, o zagrozeniu zycia....waga 37,5 wzrost 163, zmiany w piersiach( a juz miałąm wycinane torbiele)i jedno - niech pani się ratuje. A Pani mieszka sama, mimo wsparcia i uczucia ze strony faceta , z którym była kupę lat- bimba, bo nie widzi..Naprawdę ,piszę to teraz , a jakby jakas ona pisała- dla mnie jestem taką ot dziewczyną zwykła, kobietą...szczupła i już.A usłyszałam,ze jadę na rezerwach organizmu i w każdej chwili mogę , po prsotu stanąć bo paliwko się skończy. NIe warto!!!Ja się madrze, ale mam za sobą ciężką tragedię ( strata Dziecka) , i wszytko mi od lat wisi trochę.Ale gdybym miAŁA córke, siostrę , Chryste, wysłaąłbym wszedzie zrobiła wszystko,żeby pomóc. Dlatego -nie niszcie sie, bo pewne rzeczy nie wrócą, naprawdę...
niedowiarek0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 13:37   #539
xxaur
Rozeznanie

Cytat:
a tu mam spore doświadczenie, brałam 4 rożne rodzaje leków.
1. Duphaston jakieś 3 lata temu po operacji, okres wrócił, nie przytyłam.
2. Cyclo-progynova- brałam 2 miesiące, co prawda waga wzrosła, ale nie sądzę że od tabletek, w tym czasie miałam dużą niedowagę , więc to raczej normalny wzrost, nie spowodowany tabletkami. okres wystapil tylko raz
3. Luteina- fatalnie się po niej czułam, nudności, bóle głowy ,a waga poleciała w dół o 1kg, nie miałam prawie w ogóle apetytu - okres nie wrócił.
4. microgynom 30 - też nie przytyłam, jedynie zatrzymanie wody, ale chwilowe, po okresie wsztystko wróciło do normy.
też brałam luteinę i okres nie wrócił, a po cyclo-progynovie także tylko raz.
A jak u Ciebie jest po tym microgynomie 30 ? występuje już regularnie czy znów zanikł ? bo właśnie wybieram się do gin, i nie wiem czy tego może nie zaproponować...
xxaur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 22:57   #540
brunetka6
Raczkowanie

ja chyba mam, lecz nie wiem czy to skutek akurat diety- okres mi zanika...
"Miłość jest tylko złudzeniem. Opowieścią, którą wymysla się dla siebie o innej osobie. I cały czas się wie, ze nie jest ona prawdziwa. Oczywiście wie sie o tym i dlatego cały czas dba się o to, aby nie zniszczyć tego złudzenia."

Virginia Woolf
brunetka6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości