![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Młoda mama szuka porady:)
Cytat:
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Tak albo kolek, ale ogólnie zanim jeszcze się coś pojawi, to istnieje taki stereotyp, że od razu musi być super ścisła dieta. Rzadko spotykam mamy karmiące, które nie stosują jakieś super diety. Wiadomo, że na początku trzeba uważać, ale bez przesady! A taka przesada jest w Polsce na porządku dziennym ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A oto parę przykładów: ryba w sosie , curry, tosty z dżemem truskawkowym, spaghetti , do tego sok pomarańczowy itp. Dla kobiet to nie było nic dziwnego mimo, że karmiły piersią. To tylko w Polsce kobietę karmiącą traktuje się jak chorą. I to niestety przenosimy na nasze dzieci. Pozdrowienia dla mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy dla dziecka, kuchnia /dania/ niemowlaka- zbiorczy
witajcie mamusie
mój synek konczy w tym miesiacu 7 miesięcy ![]() Zjada juz mięcho-piersi kurze lub z indyka, króliczka, tez lubi. Jedynym felerem jest to, ze od poczatku jest diagnozowany jako skazowiec ale ja jakos nie mialam do tego przekonania i zamiast bebilonu pepti do mieszania kaszek podaje bebilon Comfort ale jakos ostatnio znopwu go obsypało to chyba jednak to pepti pojdzie w ruch,,,, wystawiam go na gluten-przygotowuje osobno kaszke manne na wodzie i mieszam z obiadkiem. Pczywiście cały czas pije cycusia To tytułem wstępu ![]() Teraz pytanie": Co podawac na śniadanie? te wszystkie kaszki pyszne sniadanko i inne sa glutenowe a tutaj jeszce nie moge chyba takiej ilosci bo 2 miesiace ekspozycji nie minęly ![]() jak urozmaicic takiemu bobaskowi jedzenie- mam wrazenie ze te kaszki ryzowe troche go zatwardzają ![]() moge mu podac rozgotowany ryż?-wiem ze efekt bedzie taki sam ale zawsze to co innego prawda? Innymi słowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie,
podaję stronę, z której ja często korzystam : http://www.przepisydladzieci.webpark.pl/index.htm I jednocześnie mam pytanie, bo z rożnymi opiniami się spotkałam: od kiedy można podać dziecku żółtko?.Czy dodawać je do zupki, czy może osobno?A od kiedy jogurt naturalny? Mam siedmiomiesięczną córeczkę, gotowanie jest u mnie na etapie raczkowania niestety, chociaż staram się i widzę, że Pszczółce smakuje to co dla niej zrobię. Pozdrawiam wszystkie mamy Edytowane przez Dadu Czas edycji: 2009-03-26 o 14:11 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
no własnie...mówią ze mleko krowie niet do 3 roku a przeciez jogurt jest z mleka...a misiowy jogurcik z nestle jest po 6 miesiącu, to juz nie wiem.... moj synek mial podejrzenie skazy białkowej i zalecono bebilon pepti, ja ciagle karmie piersią ale kasszki robie na mleku modyfikowanym bebilon comfort 2 (synus skonczył 7 miesiąc), ostatnio znowu go cos obsypało i podałam pepti...było jeszcze gorzej, mało tego, mały zaczał chudnąć!! a zjada porzadna zupkę z mięchem, mieszam mu to z kaszką manną, zjada kaszki, pije soczki, je owoce, zrobiłam sobie specjalna tabelke i wypisuje co o ktorej zjada zeby w razie czego wiedziec po czym ewentualnie mogłoby go obsypac, jesli chcecie to moge przesłac gotowca hehe
olałam to pepti i znowu zaczełam mieszac kaszki bebilonem comfort, moze mu to pozchodzi z dzioba ![]() zauwazyłam ze kiedy podaje smykowi jakis produkt ktorego wczesniej nie jadł, np dzisiaj cielęcinkę, pojawiaja mu sie na buzi czerwone plamy, najgorzej wokół ust i po kilku h to schodzi, ostatnio tak miał po burakach i po żóltku z jaja przepiórczego, dziwne.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | ||
szeryfcio
|
Cytat:
Cytat:
U nas też tak było przez jakiś okres czasu (dziecko niealergiczne), że pojawiała mu się czerwona plamka i po paru godzinach znikała. I nie mogłam dojść po czym, bo nic nowego nie dawałam. Obstawiałam kaszki wieloowocowe. Na szczęście trwało to krótko, organizm się przyzwyczaił i już tak nie robi.
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Mleka samego nie należy podawać, ale produkty takie jak np. jogurt można. Wiadomo, że jak przy wszystkim trzeba uważać i obserwować czy dziecko nie reaguje jakąś wysypką. Ja przyznam, że miałam opory przed podaniem jogurtu, ale w końcu się zdecydowałam i córci bardzo posmakowały i nic się na szczęście po nich nie dzieje, ale tak jak pisałam wcześniej nie podaje ich też za często.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Dziękuję pięknie za odpowiedź, każda opinia jest dla mnie cenna.
Ciekawa byłam Waszego zdania na temat jogurtu, ponieważ mam znajomą która właśnie w 7-mym miesiącu zaczęła podawać swojej Małej jogurt naturalny Danone z ziarnami, mówi że inne powodowały u córeczki krostki na buzi a ten Mała zaakceptowała od razu. Dziś podam swojej Pszczółce brokuły, na razie wszystko co jej przygotowuję toleruje. Pozdrawiam ciepło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
podałam maluszkowi pierwszy raz jogurcik na sniadanko z kleikiem kukurydzianym na mleku bebilon comfort, wywaliłam to cholerne Pepti, musze chyba lekarza zmienić albo isc do dermatologa, albo przeczekac...główke ma czysta juz nie pamietam kiedy ostatnio miał jakies łuseczki czy plamy a miał okropnie, swedzace placki, teraz tylko na policzkach ma, nie wiem, moze to po prostu kontaktowe..
![]() wczoraj dałąm mu zupke z kukurydza i groszkiem, qrde ale sie bałąm ale nie było mu nic, zaczynam mu juz wszystko dawac powoli, niech sie bąbel przyzwyczaja ![]() ciekawam czy cos mu wyskoczy po tym jogurciku ![]() a powiedzcie mi, czy takiem 7-mio miesięczniakowi moge zmiksowac banana ze zwykłym jogurtem naturalnym? i co mogłabym podac małemu na sniadanie takiego nie-kaszkowego? moze jajecznice na parze?ale co do tego? a moze jeszcze za wczesnie? dodam, ze małemu zaczyna dopiero wybijac sie pierwszy ząbek.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
szeryfcio
|
Cytat:
Ja do tej pory daję misiowe. (13 mies.) Jak będzie więcej owoców weźmiemy się za naturalne.
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
A co z Danonkami? nie pisze na nich ze sa np po ktoryms tam miesiacu, mozna je podac 7-mio miesiecznemu dziecku?
A kiedy [podac kasze? 9.04 upływa pełne 2 miesiace ekspozycji na gluten, choc juz teraz tego nie przestrzegam tak bardzo, od czasu do czasu podaje na deserek biszkopta namoczonego w soku lub herbatce, widze ze kupki piękne robi wiec sie nie martwie.. A co do bułeczki na śniadanko-taka zwykła kajzerka tak? czy coś podac do popicia? qrcze ja sie tak przejmuje co i kiedy podac a znam osobiscie dziewczyny ktore swojemu 4 miesiecznemu dziecku daja do possania kiełbase, podaja żurek, jedna to nawet pizze dała dzieciakowi-jest w wieku mojego syna, a ja małemu dałam polizac ogórka kiszonego i sie bałam....choc nawet sie nie skrzywił, zasmakowało mu ze hej a jak sie domagał o więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Danonki to nie jestem pewna, moja koleżanka podawała córeczce (głównie na śniadanie) dopiero jak skończyła rok, ale dziecko miało skazę. Co do bułeczek to po podaniu warto dać dziecku coś do picia. A co do pizzy czy kiełbasy to bez komentarza ![]() ![]() ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. Edytowane przez Spoora Czas edycji: 2009-03-28 o 17:41 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | ||
szeryfcio
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2009-03-28 o 22:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
zrobiłam smykowi na drugie śniadanie jajecznice na parze z 2 jajek przepiórczych i masełka i wymieszałam ze srodkiem bułeczki, do tego soczek, z poczatku zdziwiony konsystencja, ze niby nie kaszkowata ale kiedy zaskoczył to memlał tym ozorkiem jak szalony hehe a teraz śpi jak suseł
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
nie wiem o co jej chodziło, chyba ze laktacja sama zniknie...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
wiecie co....mam qrcze problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Violette_24 zacznij oduczać małego tego nocnego karmienia, bo tak jak sama napisałaś on nie jest głodny. Mały nie lubi butelek, to trudno, albo nic mu nie podawaj (jak nie płacze, a tylko szuka cyca) albo daj w ostatecznej ostateczności smoczka. A co do braku apetytu może podajesz mu jedzenie wtedy gdy nie jest głodny lub karmisz go za często albo dajesz to czego nie lubi?? Moja córcia też czasem zaciska buzię (a raczej robi taką śmieszną minę i wydyma usta
![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. Edytowane przez Spoora Czas edycji: 2009-04-15 o 21:56 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
staram sie karmic małego o stałych porach, no, mniej więcej, wczesniej jadł ze smakiem wszystko, teraz mu sie odwidziało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Może by i przysłali
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
moj synek ma 4,5 miesiaca czy moge mu podac cos do jedzonka innego niz oczywiscie mleko z piersi??
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
teoretycznie zaleca sie azeby dziecko karmione piersia otrzymywało pierwsze posiłki 5 lub 6 miesiącu, ja swojemu synkowi zaczełam juz pod koniec 4 wprowadzac kaszki, mozesz na poczatek odciagnac mleko i podac dzidzi z kaszka ryżową i tak stopniowo, powolutku rozne nowiastki podawaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
dzieki
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
mamuśki a jaka rybka dla smyka 8-mio miesięcznego? dopiero teraz zaczynam podawac bo ma podobno jakies tendencje alergiczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Violette_24 zdecydowanie dorsz! Ja o pandze słyszałam same złe rzeczy i tym bardziej nie dałam bym jej dziecku. Sami też się przerzucamy na dorsze lub inne niepangowe
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Rozeznanie
|
zdecydowanie dorsz. chuda, pyszna rybka.
pandze tez nie ufam. po dorszu polecam makrele, ze wzgledu na kwasy omega, dorsz jest chudy i ma ich malo. nie polecam tunczyka- duza ryba, zyje dlugo, chlonie mnostwo zanieczyszczen (rtec) podczas swego dlugiego zycia. ja z kolei nie ufam jogurcikom owocowym. po pierwsze cukier, po drugie zero owocow, po trzecie te dla dzieci to taki chwyt marketingowy. po czwarte zdarzaly sie zab. endokrynologiczne ( powiekszenie sutkow u dziewczynek) po jogurtach... bede starala sie je wprowadzic jak najpozniej (tymbardziej, ze mamy podejrzenie alergii na mleko), a najlepiej wydaje mi sie zrobic na naturalnym i dodac owoce... mozna tez zrobic domowy jogurt, jest mnostwo przepisow w necie. nie mam tez zaufania do porowek- jest to zazwyczaj mieso gorszeo sortu, zwykle parowki czesto maja dodatek roznych swinstw. w dodatku slone. aha. to , ze dziecku nic sie nie dzieje po jakims pokarmie, nie znaczy, ze pokarm nie szkodzi dlugofalowo. nowotwory niestety sa choroba cywilizacyjna, ich przyczyna jest nieznana, jednak w jakis sposob laczy mi sie to z wszelkimi dodatkami do zywnosci. wywieraja one skutek, ktorego na pierwszy rzut oka nie widac. jeszcze A. nie karmie niczym poza mlekiem, wiec moze zycie zweryfikuje moje poglady ![]() ![]() aha sloiczki nie moga zawierac konserwantow, barwnikow i zbyt duzej ilosci azotanow . jest to regulowanie odpowiednimi przepisami, zywnosc dla dzieci nalezy do kategorii "srodki spozywcze specjalnego przeznaczenia zywieniowego". oczywiscie producenci pewnie dodaja wszystko czego sie nie da wykryc badaniami, tym niemniej sadze, ze konkurencja medzy firmami jest na tyle duza, ze sa dosyc ostrozni. jedna wpadka i firma musi odbudowywac na nowo utracone zaufanie.straty milionowe. to samo jest z mlekami sztucznymi,smoczkami,kosm etykami, butelkami itp. zdaje sie, ze napis na bobofrutach o tym, ze nalezy przekladac jedzenie lyzeczka plastikowa a nie metalowoa, zeby nie uszkodzic sloika (szklanego) pochodzi od tego, ze znaleziono w gerberze chyba kawalki szkla. z kolei oddzialy noworodkowe, po aferze z bebiko przechodza masowo na humane. wiecej na temat konkurencji i afer w necie slowa klucze: melamina, bisfenol A...
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-06-27 o 07:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.