Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-26, 09:43   #3091
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

Cytat:
Napisane przez madzya Pokaż wiadomość
Trzy lata temu miałam ogromne problemy z miesiączkowaniem ( miesiączka nie pojawiała się przez 4 miesiące , i tak co jakiś czas ).

Otóż , jak od 1 grudnia nie biorę tabletek,to do tej pory nie mam miesiączki,
I co na to Twój lekarz teraz?? Czeka aż stanie się cud?

Cytat:
Nie powinno się normalizować zaburzonych krwawień miesiączkowych przy pomocy tabletek hormonalnych, nie wyjaśniwszy uprzednio przyczyny tych nieprawidłowości.
Święte słowa.

Antykoncepcja działa gdy coś nie tak z pracą jajników (np. PCO), gdy cykl się nieco wydłuża i w paru innych przypadkach.
Gdy kobieta nie ma okresu 4 miesiące, należałoby sprawdzić poziom hormonów, a nie przepisywać tabletki.

Ja bym zmieniła gina na takiego, który najpierw sprawdzi co Ci jest, bo coś jest na pewno skoro masz takie koszmarnie długie cykle.

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
ja nie brałam duphastonu a luteinę, ale działanie jest identyczne.Rozmawiałam troszkę z siostrą,wiekowo i doświadczeniowo starszą o tym jak się powinno przepisywać tabletki antykoncepcyjne. I o zgrozo ! Powiedziala mi, że na prośbę badań hormonalnych lekarz mi odpowie - NIE MA TAKIEJ POTRZEBY.
Jeżeli to prawda, to widocznie każdy z nas może zostać lekarzem "na oko ".
Jeśli po kilku latach takiego nieregularnego krwawnia lekarz mówi pacjentce coś takiego tzn. że liczy kasę z NFZ, a nie przejmuje się zdrowiem kobiety. Wtedy należy wstać, ładnie się ukłonić i powiedzieć panu papa.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 13:47   #3092
kermit baba
Raczkowanie

Dot.: brak okresu dlaczego ??

Cytat:
Napisane przez HAMALIELKA Pokaż wiadomość
Owe czynniki nie istnieja.
To niedobrze. A jak się zabezpieczacie?
kermit baba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 16:16   #3093
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Napisane przez kermit baba Pokaż wiadomość
To niedobrze. A jak się zabezpieczacie?
Ze względu na problemy zdrowotne nie mogę przyjmować tabletek anty. wiec generalnie pozostała prezerwatywa, tudzież stosunek przerywany.
Dlatego nie wykluczyłam prawdopodobieństwa zajścia w ciąze i zrobiłam test. To dobry test , którego skutecznosc wynosi 99%, czy zatem istnieje mozliwosc,ze jestem tym 1% ? he. Troche to absurdalne.
Jednakze wciąz nie mam miesiączki i dolegliwosci z nią związanych. Sutki są nadal wrażliwe na ucisk, a dotego, podczas dzisiejszego prysznicu poczułam mdłości....hmmm...dziwne
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 19:36   #3094
kermit baba
Raczkowanie

Jedyne co mogę zaproponować to powtórzenie testu lub wizyta u ginekologa.
kermit baba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 20:00   #3095
asia3
Przyczajenie

A ja mam takie pytanie od siebie. dostałam pierwszy raz okres 28 grudniA i do dziś nie mam następego! o co chodzi? czasem mam taki biały śłuz jakby i nie wiem co zrobic ... do lekarza nie pójdę bo się boję .. a i czy masturbacja ma na to jakis wpływ?
asia3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 20:04   #3096
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia3 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie od siebie. dostałam pierwszy raz okres 28 grudniA i do dziś nie mam następego! o co chodzi? czasem mam taki biały śłuz jakby i nie wiem co zrobic ... do lekarza nie pójdę bo się boję .. a i czy masturbacja ma na to jakis wpływ?
Masturbacja nie ma wpływu.
Ehhh wizyta u ginekologa konieczna: może się spóźniać bo: masz infekcję, masz problemy hormonalne. Tak czy siak nikt ci przez internet nie przywróci okresu - kobieto to prawie 4 miesiące ! Do gina marsz!
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 22:30   #3097
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Napisane przez kermit baba Pokaż wiadomość
Jedyne co mogę zaproponować to powtórzenie testu lub wizyta u ginekologa.

Test powtórzyłam dzis rano i ponownie wyszedł ujemny. Jutro mam umówiąna wizytę u ginekologa. Napisze jakby co ...
Stary 2009-03-28, 13:36   #3098
zaluzja55
Rozeznanie

Napisze na tym temacie,bo po co zaśmiecać wątek.Już tydzień spóźnia mi się okres.Ala dzisiaj pojawił się w małych ilościach taki jasnobrązowy śluz.Czy to może być oznaka nadchodzącego okresu?
Stary 2009-03-28, 17:37   #3099
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Bylam dzis u ginekologa.
To nie ciąża, choc objawy podobne
Mam torbiel w macicy ....
Stary 2009-03-28, 19:00   #3100
asia3
Przyczajenie

a czy ginekolog moze sprawdzic ze ktos sie masturbuje czy nie?
Stary 2009-03-28, 20:24   #3101
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
a czy ginekolog moze sprawdzic ze ktos sie masturbuje czy nie?
Stary 2009-03-28, 21:05   #3102
asia3
Przyczajenie

czyli ze jak?
Stary 2009-03-28, 21:33   #3103
dwadziesciacztery
Raczkowanie

Cytat:
zaraz zaraz, pierwszy raz?? czyli wczesniej nie mialas okresu?! jesli moj trop myslenia jest dobry to jestes nastolatka ktora 4 miesiace temu zaczela byc kobietą....
no to mysle ze nie masz az tak duzych powodów do zmartwien, poczatkowe okresy sa bardzo nieregularne... ale przede wszystkim to chyba powinnas pogadac z mamą albo coś, bo to troche dziwne żeby w czasach dosc intensywnego rozprzestrzeniania wiedzy na takie tematy,dziewczyna sie nie orientowala....

dwadziesciacztery jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 15:21   #3104
asia3
Przyczajenie

tak, pierwszy raz .. ale co ja mam powiedziec mamie?
Stary 2009-03-29, 16:08   #3105
vanilliaslim
Przyczajenie

Dot.: nie mam okresu

Okres dostalam w wieku 13 lat. Mialam zawsze regularny. Po roku przesunal mi sie tylko o tydzien. Powinnam dostac w lutym, a nie dostalam. Powinnam dostac w marcu, a nie dostalam. Czy to jest normalne?? Nie wspolzylam jeszcze (tylko seks oralny). Ciaze wyeliminowalam, bo sprawdzalam 2 razy. Mysle, ze pojde do ginekologa z mama. Tylko nie chcialabym, zeby sie dowiedziala, ze nie jestem dziewica (bo prawdopodobnie nie jestem). Czy gdybym sie chciala o to ginekologa spytac to czy mama musi sie dowiedziec?? Nie chcialabym, zeby o tym wiedziala. Prosze o odp
vanilliaslim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 16:51   #3106
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vanilliaslim Pokaż wiadomość
Okres dostalam w wieku 13 lat. Mialam zawsze regularny. Po roku przesunal mi sie tylko o tydzien. Powinnam dostac w lutym, a nie dostalam. Powinnam dostac w marcu, a nie dostalam. Czy to jest normalne?? Nie wspolzylam jeszcze (tylko seks oralny). Ciaze wyeliminowalam, bo sprawdzalam 2 razy. Mysle, ze pojde do ginekologa z mama. Tylko nie chcialabym, zeby sie dowiedziala, ze nie jestem dziewica (bo prawdopodobnie nie jestem). Czy gdybym sie chciala o to ginekologa spytac to czy mama musi sie dowiedziec?? Nie chcialabym, zeby o tym wiedziala. Prosze o odp
Ee?? Widzę sprzeczność Przez seks oralny nie traci się dziewictwa (no chyba że mentalnego dziewictwa - nie będę się tu wdawać w szczegóły) Zresztą ile masz lat? Bo jeśli 16 to możesz iść bez mamy, a nawet jeśli masz mniej niż 16 to powiedz mamie prawdę albo poproś by nie wchodziła z tobą do gabinetu.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 19:28   #3107
pajka26
Raczkowanie

cinderella - lekarz przepisał Ci tylko duphaston, zeby okres przywrócić,a chciałaś coś więcej?
pajka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 23:53   #3108
Neciak89
Zakorzenienie

zapewne chodzilo jej o to ze paluszki faceta poszly w ruch i nie ma blony dziewiczej

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 19:27   #3109
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

Hm, a czy tycie może być problemem spóźniania się miesiączki ? (np. duże przybranie masy w krótkim czasie)

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 20:00   #3110
roza1234
Rozeznanie

Dot.: Nieregularne miesiączki - wątek zbiorczy!

Witam!
Mam 15 lat a miesiaczki dostalam 1,5r temu.Slyszalam ze nieregularne miesiaczki to w tym wieku normalne ale od jakiegos czasu mam miesiaczki co 15 dni a nie jak kiedys co 30 i troche mnie juz to meczy. Czym to jest spowodowane??
roza1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 20:43   #3111
~~Cinderella~~
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pajka26 Pokaż wiadomość
cinderella - lekarz przepisał Ci tylko duphaston, zeby okres przywrócić,a chciałaś coś więcej?
heh.. to moze zacczne od poczatku... bo ja bralam przez ponad 2 lata tabletki antykoncepcyjne, rok temu odstawilam i wszystko bylo cacy. Ale jakos tak od sierpnia okres zaczal mi sie spozniac o ok. 2-3 tyg. przez kolejne 3 miesiace. Poszlam do lekarza i przepisal mi najpierw luteine a potem dupahostom na wyregulowanie cyklu o badaniach nie bylo mowy. Bralam ten dupahostom tak jak bylo zalecone, potem dostalam okres i mialam znowu brac ale zapomnialam i nie mam okresu juz od 2 mcy. Wybieram sie w tym tyg. do lekarza ale innego.
Moze to i moja wina... ze zapomnialam dalej brac te tabletki. nie wiem sama, moze nie trzeba bylo w ogole isc do gin. - okres byl nieregularny ale byl a teraz nie mam wcale

a co do tabletek i badan to prawda - tez uslyszalam, ze nie sa potrzebne badania hormonow. Tabletki wlasnie mialam dobrane ,,na wyczucie". A przez te ponad 2 lata tylko raz mialam zrobiona probe watrobowa
Stary 2009-03-30, 20:56   #3112
madzya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ~~Cinderella~~ Pokaż wiadomość
heh.. to moze zacczne od poczatku... bo ja bralam przez ponad 2 lata tabletki antykoncepcyjne, rok temu odstawilam i wszystko bylo cacy. Ale jakos tak od sierpnia okres zaczal mi sie spozniac o ok. 2-3 tyg. przez kolejne 3 miesiace. Poszlam do lekarza i przepisal mi najpierw luteine a potem dupahostom na wyregulowanie cyklu o badaniach nie bylo mowy. Bralam ten dupahostom tak jak bylo zalecone, potem dostalam okres i mialam znowu brac ale zapomnialam i nie mam okresu juz od 2 mcy. Wybieram sie w tym tyg. do lekarza ale innego.
Moze to i moja wina... ze zapomnialam dalej brac te tabletki. nie wiem sama, moze nie trzeba bylo w ogole isc do gin. - okres byl nieregularny ale byl a teraz nie mam wcale

a co do tabletek i badan to prawda - tez uslyszalam, ze nie sa potrzebne badania hormonow. Tabletki wlasnie mialam dobrane ,,na wyczucie". A przez te ponad 2 lata tylko raz mialam zrobiona probe watrobowa

ja przez półtora roku tabletek i dłuższą opieką ginekologa ( pierwsza wizyta w wieku 16 lat ) miałam tylko na pierwszym badaniu usg dopochwowe, a pozniej cytologię.tyle badań.

madzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 21:28   #3113
pajka26
Raczkowanie

u mnie cały czas podejrzewano ze mam zbyt niski progesteron dlatego dostalam duphaston mimo braku badan - głupia brałam. Po roku sie okazało, u innego lekarza , że progesteron mam ok a problem tkwi w prolaktynie. Ale mój gin uwaza ze moge brac lutke i bromergon bo czasami przy wyzszej prolaktynie waha sie tez progesteron Warto najpierw zrobic badania niz sie faszerowac wiem z własnego doswiadczenia a duphastonu nie polecam mnie osobiscie nic nie pomogl tylko zamiast skracac tez wysłuzał cykle
pajka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 21:41   #3114
madzya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pajka26 Pokaż wiadomość
u mnie cały czas podejrzewano ze mam zbyt niski progesteron dlatego dostalam duphaston mimo braku badan - głupia brałam. Po roku sie okazało, u innego lekarza , że progesteron mam ok a problem tkwi w prolaktynie. Ale mój gin uwaza ze moge brac lutke i bromergon bo czasami przy wyzszej prolaktynie waha sie tez progesteron Warto najpierw zrobic badania niz sie faszerowac wiem z własnego doswiadczenia a duphastonu nie polecam mnie osobiscie nic nie pomogl tylko zamiast skracac tez wysłuzał cykle

Duphastonu nie brałam, bralam luteinę na wywoływanie miesiączki co rzeczywiście skutkowało,ale po pewnym czasie problem powracał.
Widze,że miło wypowiadasz się o swoim Gin, jestes może z kuj-pom?

madzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 08:29   #3115
ewa20
Przyczajenie

brak okresu :/

Hej,

Bylam w piatek u ginekologa i pani doktor stwierdzila ze wlasnie zaczyna mi sie okres (plamienie), czego ja jeszcze nie zauwazylam... Powiedziala ze powinien mi sie okres zaczac tego same dnia i ze tak to wszystko wyglada ok... No i zgryz jest taki ze dzis jest wtorek, okresu brak a ja nie wiem czy sie tym przejmowac...Drugi raz mnie nie stac na wizyte (podrozaly do 80zl:/) a sie martwie... Moze ktos cos moze poradzic?

Pozdrawiam
ewa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 08:55   #3116
paula78
Zakorzenienie

Dot.: brak okresu :/

Poczekac / zapisac sie na wizyte na nfz.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 11:54   #3117
kropka75
Zakorzenienie

Poczekaj jeszcze. Może u Ciebie to trwa trochę dłużej po prostu.

A jak nic się nie wydarzy do końca tygodnia to do lekarza, można z NFZ.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 11:59   #3118
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

A ja mam okres i właśnie umieram więc chętnie bym się z Tobą zamieniła

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 12:32   #3119
asia3
Przyczajenie

a ja dostałąm pierwszy raz 28 grudnia i do dzis nie mam nastepnego! co teraz?
Stary 2009-03-31, 14:51   #3120
solange421
Zakorzenienie

GG do solange421 Wyślij wiadomość przez MSN do solange421 Send a message via Skype™ to solange421
Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
Hm, a czy tycie może być problemem spóźniania się miesiączki ? (np. duże przybranie masy w krótkim czasie)
ogólnie zaburzenia odzywiania mogą byc powodem na brak okresu
solange421 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości