Mamusie lipcowo-sierpniowe 2009 - "dziewiec miesiecy stwarzania malego swiata"czesc 3 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-15, 11:28   #3781
magi77
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2009 - "dziewiec miesiecy stwarzania malego swiata"c

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Ad.1
Przewozisz w foteliku, tyłem do kierunku jazdy na przednim fotelu bądź z tyłu na kanapie, zapięty pasami jak na fotce. Czasami można jeszcze dokupic bazę, która jest na stałe w samochodzie, ale jest to dodatek. Bez niej normalnie sie przewiozi dzieciaczka.
Ad.2
Swoje pasy? Ja jeszcze się zapinam.
buźka za zdjęcie, teraz wszystko jasne.

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
To ja się pochwalę sukienką i bluzeczką które wczoraj przyszły z Allegro...do tego śpioszek i czapeczka z Pepco

A zaraz chyba przejdę się do H&M na poprawę humoru..
No, no śliczności, jak zwykle

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
hii no ja bede a małym nosidęłku wąłsnie rpzewoziic dzieciaczka, w sumie kupie juz go za miesiac na wszleki wypadek,

nie zgaaldam bo rodzinak na głowie, nauka, praca licencjacka i jeszcze musze czytac ksiazke na zlaiczneie rpemdiotu, tzn musze napsiac test i strescic ksiazke i wtedy bed emiala 5 i bede zowlniona z egzmainu wiec sie mecze !!! ehh
A bronisz się przed porodem, bo niewiem albo cosik przeoczyłam.

A zapisałam się przed chwilą do szkoły rodzenia. Jak zwykle u mnie wszystko na ostatnią chwile, ale się udało dzięki temu, że ktoś zrezygnował. Tylko zajęcia kończą mi się niecały miesiąc przed porodem

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 11:29   #3782
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2009 - "dziewiec miesiecy stwarzania malego swiata"c

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Stopy i kostki rowniez bardzo mi puchna. W aptece polecono mi Latan i faktycznie obrzeki zeszly po 3-4 uzyciu. Chyba kupie sobie maly zapas i wezme z soba do domu.
Ooo jakiś nowy krem Skoro pomaga to napewno kupie

Cytat:
Będąc w Pepco oczywiście skusiłam się na śpiocha i czapeczkę....napisane ma że to rozmiar 0-3 miesięcy, ale jakaś mi duza jest...w każdym razie obwód...32 cm...zmierzyłam też inną z C&A, która jest dla noworodka i ma obwód 30 cm...
Oj to Pepco kusi i kusi... ja wczoraj też zajrzałam i kupiłam 2 koszulki na 68 i kocyk

Cytat:
A to ja mam tak, że jak wyjdę choćby 5 kroków za dom, to Mała napiera na pęcherz i już musiałabym wracać do łazienki więc każdy nawet najmniejszy spacerek kończy się wizytą...
Mam dokładnie tak samo

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
Wrzucam Wam moją fotkę pstrykniętą z nudów w pracy...
Jak siedzę wyglądam tak
A to tak sie pracuje
Brzusio śliczy i mamusia także

Cytat:
Napisane przez miniusia91 Pokaż wiadomość
jestem teraz w 27 tygodniu... lekarz jest prywatny dlatego jestem taka zla. za kazda wizyte placimy po 100 zl a nawet wiecej jesli zl;eci jakies badania. badania na krew od lekarza prywatnego sa platne... ostatnio za morfologie, mocz i ta glukoze zaplacilam 60 zlotych!!!!! teraz to juz troche nie bardzo zmieniac lekarza prowadzacego.... ja mam ten problem ze moja mama pracuje od rana do wieczora i nie mialaby czasu jezdzic ze mna do lekarza panstwowego, a niestety sa takie a nie inne procedury ze musialaby byc przy kazdej wizycie bo jednak do tej osiemnastki brak mi dwoch miesiecy! koszmar! juz mam dosc tego powoli:/
Co za wstrętny facet Już moja noga by tam nie staneła Zmieniłabym od razu lekarza.
On nie podchodzi do Ciebie poważnie. Wydaje mi sie, że wynika to z Twojego młodego wieku. Powinnaś być stanowcza i wyrażnie dać mu do zrozumienia, że nie ma prawa tak Cie traktować.

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Cześc dziewczyny, miałam dzisiaj wizyte i już znam płeć -będzie chłopak Rozwija się prawidłowo , lekarz powiedział że książkowo więc jestem przeszczęśliwa
Kolejny chłopak. Gratuluję

[
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
a ja mam dzis ochote na jakies male zakupki
szkoda, ze kasy brak
ale chyba przejade sie do pepco
Ah ta Svinecka... uzależniona od zakupów

Cytat:
To ja się pochwalę sukienką i bluzeczką które wczoraj przyszły z Allegro...do tego śpioszek i czapeczka z Pepco
Wszystko jak zwykle śliczne

A właśnie ciakawe co u Jusali ? Może zajrzy do nas i pokaże fotki ze slubu

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 11:33   #3783
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
A dzisiaj juz po sniadaniu jestem i przypomniało mi sie kilka pytan do doswiadczonych mam

1. Jak w samochodzie przewozic noworodka? Czy w takim nosidełku? Czy to ma byc cos co sie wpina w jakis stelaz czy jak??
2. Zapinacie pasy jak jedziecie samochodem?
Wojtusia, a czy Ty myślisz, że niedoświadczone mamy to Ci nie odpowiedzą, czy zapinają się w pasy i ich zdanie nie będzie ważne

Hmm, bo w sumie to doświadczone mamy, są tylko dwie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
t
Ja mam nadzieję, że do tej sprawy nie muszę już wracać, mój TŻ akurat też tak uważa, za to teściowa . Wymyśliła nawet, że weźmie urlop, żeby przyjechać do szpitala, kiedy będę rodzić (mieszkają 80 km od nas), a potem to od razu na drugi dzień w odwiedziny . Więc ją poinformowałam, że skoro tak, to nie powiemy jej, kiedy będę rodzić, a o tym kiedy nas odwiedzi decydujemy my . Jestem w stanie nie otworzyć drzwi, skoro tak podchodzi .
Ja do sprawy odwiedzin będę musiała jeszcze wrócić i to nie raz
a w sprawie odwiedzin w domu to pewnie czeka mnie nawet klótnia.

A teściową mam taką samą, pcha się wszędzie tam gdzie jej nie chcą, jest jak ona to mówi "rodzinna"

a jeszcze nie tak dawno kazała się małżowi ze mną rozwodzić i ...
ehh szkoda nawet opowiadać

w każdym razie jest ostatnią osobą (razem z teściem) którą chcę oglądać

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 11:41   #3784
UnholyOne
Ola-Unhola

hehe, tylko dwie doświadczone mamy

Co do odwiedzin, to ja będę odwiedzana na pewno w szpitalu i w domu. Jakoś się tym nie przejmuję, dałam radę za pierwszym razem to mam nadzieję, że i teraz będzie ok. Pożyjemy - zobaczymy
Stary 2009-04-15, 11:45   #3785
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Wojtusia, a czy Ty myślisz, że niedoświadczone mamy to Ci nie odpowiedzą, czy zapinają się w pasy i ich zdanie nie będzie ważne Hmm, bo w sumie to doświadczone mamy, są tylko dwie
Pytanie pierwsze bylo do wszystkich, wszystkie juz jestesmy mamami, a jedne bardziej doswiadczone a inne jak ja mniej. doswiadczenie mozna zdobyc nie tylko majac wlasne dziecko, ale jak sie ma male rodzenstwo, albo duzo dzieci ogolnie w rodzinie badz u znajomych, i tak tez sie zdobywa doswiadczenie.

A pytanie o pasy bylo ogolnie do wszystkch.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 11:47   #3786
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
no juz nie moge sie doczekac tej przeprowadzki - Tz w tym tyg konczy w mieszkaniu, jeszcze z okapem walczy
no i bierze sprzataczke

oj chcialabym ale chyba nie bedzie tak kolorowo
on mnie tknac nie chce
w niedziele u niego spalam i nic
i jeszcze mial mnie ogolic i nie zrobil nawet tego musialam wczoraj sie sama gimnastykowac
dla TŻ-ta!!! moze zmieni swoje podejscie jak juz będziecie sami mieszkac!

truheart jak miło Cie widziec!
Super, ze dostałas zwolenienie teraz dużo odpoczywaj i sie nie przemęczaj!

Cytat:
Jak ja bym chciała mieszkać w domku z ogródkiem
albo chociaż mieć kawałek działki

Za to mój wspaniały małż wymyślił sobie wesele na początku września
wiejskie wesele takie w remizie na minimum 200 osób i okropnie się z nami wybiera

Jednak faceci to nie mają rozumu
hmmm no faktycznie pospieszył się z tym weselem!
Cytat:
Dzisiaj mu wypomniałam, ze mnie nie tyka. Ostatnimi czasy - dawno, to ja go zachęcałam, a teraz bym chciała, zeby to on mnie napastował M.in. ze względu na to, że robię się większa i chciałabym się poczuc pożądana (a nie sama go namawiac), jednak mój małż stwierdził, że to chyba się już robi nie tak bezpieczne jak wcześniej - chodziło mu o możliwośc wywołania przedwczesnego porodu skurczami.
Zaprzeczyłam i powiedziałam, ze ja nawet nie muszę miec orgazmu, chodzi o samą przyjemnośc przytulania. No i zobaczymy, czy coś zadziała...
oby zadziałało!
Mój TZ to by chciał zawsze! Chociaz teraz i tak się troche opamiętam, bo mu mówie, ze mi brzuch przeszkadza
Cytat:
Dzisiaj nastawiam się bojowo na Panią..zobaczymy co z tego wyjdzie...

Dzisiaj juz ostatnia szansa by coś załatwić, więc na pewno będę walczyć...i nie dam się

A ja niestety wczoraj pokłóciłam sie z Tżetem...w zasadzie w sobotę się pokłóciliśmy...póxniej było ok, a wczoraj nagle sprawa wróciła...i spać poszliśmy w niezbyt dobrych humorach, a ja nie miałam siły na nic...zaglądałam do Was, ale ciężko było coś napisać...dzisiaj od rana Tż wyszedł pozałatwiać sprawy a ja siedzę sama i jest mi przykro Ehhhh Ci faceci
oj Ci faceci! Przedwczoraj mój ... wczoraj Twój! Oni naprawde nie mają rozumu!
Cytat:
1. Jak w samochodzie przewozic noworodka? Czy w takim nosidełku? Czy to ma byc cos co sie wpina w jakis stelaz czy jak??

Hmm, zapomniałam o co jeszcze miałam zapytac, pozniej moze sobie przypomnę
ja zawsze zapinam pasy! mam to już tak zakodowane ze robię to automatycznie.
Cytat:
a ja mam pytanie dziewcyzny mozecie rzucic linkiem albo nazwa takiego wałka co sie podklad amiedyz nogi i pod brzuch , zeby kobiecie sie lepiej spało , a pozniej ten wałek wykorzystuje sie jak sie juz dziecko urodzi, z tym ze ja nie pamietam jak sie to nazywa a duzo z was juz to tym mowila i wklejała linki

o wąłsnie taki fotelik jaki wkleila uchulone
http://www.allegro.pl/item592911767_...90cm_prod.html
Cytat:

słodkie!

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
właśnie zmajstrowałam sałatkę, ale chyba będę ja jadła sama (przepraszam - z synusiem ),

a wózka nadal nie widać
a koleżanek nie poczęstujesz???
moze jeszcze przyjdzie!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 11:48   #3787
Cassandra 23
Zakorzenienie

Zapomniałabym... zrobiłam fotkę brzucha w drugi dzień świąt (29 tc)

Oto i on - wielki balon 107 cm w obwodzie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_7059.jpg (21,3 KB, 33 załadowań)

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-04-15, 11:49   #3788
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
ja do lekarza chodzę prywatnie i wszystkie badania też robię w prywatnym laboratorium, więc teoretycznie by im chyba zależało żeby skasować mnie za 3 kłucia
i ja chodzę prywatnie i mnie nie kasują a kłują 3x

Cytat:
oj chcialabym ale chyba nie bedzie tak kolorowo
on mnie tknac nie chce
w niedziele u niego spalam i nic
i jeszcze mial mnie ogolic i nie zrobil nawet tego musialam wczoraj sie sama gimnastykowac
może bał się, lub spodziewał się dalszego ciągu zabawy w golenie
Ach ci meżczyźni...przypomnisz mu to jak bez korbolka bedziesz

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Co do glukozy to mnie pobrały krew od razu po dwóch godzinach i dziś gin oglądając wyniki zwrócił uwagę, że to źle, że właśnie powinny jeszcze po godzinie oznaczyć poziom, ale ponieważ wynik jest ok więc na szczęście nie będę musiała tego powtarzać, uffff
właśnie
A gdzie ty byłas jak cie nie było hm ?

Cytat:
Jak ja bym chciała mieszkać w domku z ogródkiem
albo chociaż mieć kawałek działki

Co do odwiedzin też już napomknęłam małzowi, żeby sobie wybił z głowy najazd jego rodziców do szpitala.
Co do wizytacji w domu to jeszcze mu nie mówiłam bo chciałam, żeby sobie pierwsze przetrawił, że nie zyczę sobie ich oglądać zaraz po porodzie.

Za to mój wspaniały małż wymyślił sobie wesele na początku września
wiejskie wesele takie w remizie na minimum 200 osób i okropnie się z nami wybiera

Jednak faceci to nie mają rozumu
nieeee, no ja nie mogę, te teściowe są nachalne na maxa.Same wiedzą jak to jest i jak kobieta się czuje i że ma akurat njmniejszą ochotę na pogaduchy a pchają się nieproszone.
Ja teściowej się niespodziewam nigdy gościć w swoich progach, z resztą w ciągu ponad 5lat widziałam ją 2x
Ale mam na myśli liczne kuzynostwo, które już napomina o odwiedzinach
Po porodzie, wykończona, zmęczona, wygląd średni, piżama szpitalna najlepiej biała koszula do kolan wiązana na wysokości biustu tak, że wszystko widać, brak majtek, podpaska między nogami, brudny podkład na łóżku, zszyta p.... , 3 inne kobiety na sali i bądź tu gotowa do podtrzymywania dyskusji, bycia miłą itp
Ja już powiedziałam mężowi kto może mnie odwiedzić.Tylko moja mama,2siostry,mamy siostra i oczywiście mąż.Reszta....na drzewo

Cytat:
mój małż stwierdził, że to chyba się już robi nie tak bezpieczne jak wcześniej - chodziło mu o możliwośc wywołania przedwczesnego porodu skurczami.
Zaprzeczyłam i powiedziałam, ze ja nawet nie muszę miec orgazmu, chodzi o samą przyjemnośc przytulania. No i zobaczymy, czy coś zadziała...
A do którego mc ciązy można się że tak powiem bezpiecznie, bez obaw kochać ? Lekarz odradza już w tak zaawansowanej ciąży właśnie ze względu na skurcze mogące wywołać poród, ale kiedy to grozi?

Cytat:
...zaglądałam do Was, ale ciężko było coś napisać...dzisiaj od rana Tż wyszedł pozałatwiać sprawy a ja siedzę sama i jest mi przykro Ehhhh Ci faceci

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Dała mi radę na nękające mnie zaparcia, wypróbowałam dzisiaj i zadziałało (mam nadzieję, że to nie przypadek)

A my z łóżeczkiem robimy tak jak Wy, najpierw w sypialni, a później do swojego pokoiku. Powiedz, tak z własnego doświadcczenia, kiedy najlepiej przenieść małego do swojego pokoju, żeby nie zawcześnie, no i nie za późno ?
podziel się radą, może skorzystam.Swego czasu miałam z tym kłopoty, teraz odpukać wyrabiam norme

A co do przenoszenia dziecka to jesli masz na myśli więź dziecka z rodzicami, że później nie będzie chciało spać, to conajmniej do okoic półtoraroku dziecko nie ma jeszcze takiej świadomości żeby móc "chcieć lub woleć" To samo dotyczy noszenia na rękach.W tym czasie nie jest się w stanie rozpieścic malucha ani nauczyc go noszenia na rekach jak mawiaja ciotki czy babcie.
Dziecko w tym czasie właśnie najwi ecej potrzebuje bliskości, dotyku,zapachu,głosu rodzica.
Z ciekawostek pamięć świadoma wykształca sie doiero około 3roku życia.
Dzieci które pamiętają coś z wczesniejszego okresu...najcześciej są to traumatyczne przezycia

Cytat:
Ja pasy zapinam od początku i będę zapinała do końca...tylko trzeba dolną część jak najniżej pod brzuch włożyć...
prawidłowo.Ja też

Cytat:
Tak się ciągle zastanawiam nad tym śpiworkiem, czy on nie jest za duży dla takiego 2-3 miesięcznego malucha? Porównuję wymiary z jakimiś z allegro, no i ten ma większą szerokość pod paszkami, pomóż .
ja tylko dodam ze moja siostra bardzo sobie chwali spiworek.Nie wiem jaki ma rozmiar, ale odkad zaczela go uzywac mała nie ma katarku ani nie jest wyziębiona jak w nocy budzi się na mleczko, więc i ja będe uzywac jesli mała bedzie kopac.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 11:54   #3789
skierka1981
BAN stały

Witajcie brzuchatki ze słonecznego Olsztyna

gratuluję dobrych wieści ( Afrodyta) i ślicznych zakupów. ja miałam poroić te zdjęcia ale jakoś weny nie mam. ale zrobię i pokolei będę wstawiać teraz to z tymi oddanymi ciuszkami to tyle ich mam że szok. muszę posegregować i poprać i jakoś na półce porządki porobić i zwolnić Amelce jeszcze jedną bo za mało mam miejsca na jednej szkoda mi że już nie poszaleję na zakupach, ale cóż

muszę coś na obiad skombinować, a poza tym mam problem z rocznicą, bo wypada w piątek ( 3 ślubu) i chciałabym coś nietypowego, a kino albo kolacja gdzieś na mieście jakoś mi nie podchodzi. poza tym mąż będzie po pracy i w sobotę też do roboty to tak ciężko się zdecydować. a nie chcę przekładać na niedzielę, bo to do kościoła to coś tam innego i dzień zleci ( a chcę żeby w niedzielę filtry zmienił w motorku i te manetki zamontował ) więc pomysłu nie mam może coś podpowiecie

tak sobie policzyłam i jesteśmy w 28 tc o kurczę jeszcze tylko 12 jak dobrze pójdzie. przeraża mnie to

cass śliczny brzusio

co do pasów to nie wyobrażam sobie żeby nie zapinać.

a właśnie co do szpitalnego ubioru to czy to zależy od szpitala i zwyczju tam panującego, czy to standard co do ubioru? tzn, kupiłam sobie 2 koszule, ale czasami dają te szpitalne co? i zamówiłam na allegro podkłady poporodowe belli 2x10 szt. wystarczy? i co do majteczek to normalnych chyba nie można mieć, ale takie z siateczki lub - to sie chyba fazelina nazywa_ można? czytałam gdzieś że rana najlepiej się goi właśnie gdy jest odkryta, ale jak z takim podkładem leżeć beż majteczek??? przecież on tak samo się przykleja jak podpaski. piszcie co wiecie, bo ja to zielona jestem...

Edytowane przez skierka1981
Czas edycji: 2009-04-15 o 12:02
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:01   #3790
UnholyOne
Ola-Unhola

Katarzynko,
Ważne
jest aby nie odbywać stosunków seksualnych w ostatnich 6 tygodniach ciąży. Utrzymywanie stosunków w tym okresie może doprowadzić do powstania zakażenia lub przyspieszyć akcję porodową.

Karolinko, jak zwykle ciuszki słodziutki

Cass, śliczny domek ma syneczek i wcale nie wygląda na 107 cm.
Jestes bardzo proporcjonalna
Stary 2009-04-15, 12:09   #3791
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

Słodkie

Cytat:
Ja do sprawy odwiedzin będę musiała jeszcze wrócić i to nie raz

A teściową mam taką samą, pcha się wszędzie tam gdzie jej nie chcą, jest jak ona to mówi "rodzinna"

w każdym razie jest ostatnią osobą (razem z teściem) którą chcę oglądać
Najgorsze jest to, że nikt o tej świeżo upieczonej mamie tak naprawdę nie pomyśli , tylko "bo ja chcę..." . Mam nadzieję, że jakoś to się nam ułoży po naszej myśli

Cytat:
Co do odwiedzin, to ja będę odwiedzana na pewno w szpitalu i w domu. Jakoś się tym nie przejmuję, dałam radę za pierwszym razem to mam nadzieję, że i teraz będzie ok. Pożyjemy - zobaczymy
Dać radę, to pewnie też bym dała, to nie o to chodzi , przecież wszyscy bliscy zobaczą dziecko prędzej czy później, uważam, że jeśli ktoś nie ma ochoty na gości tuż po porodzie, albo zanim nie oswoi się z sytuacją, a "goście" i tak wiedzą swoje, to jest po prostu niegrzeczne.

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość

Ładny .

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
ja tylko dodam ze moja siostra bardzo sobie chwali spiworek.Nie wiem jaki ma rozmiar, ale odkad zaczela go uzywac mała nie ma katarku ani nie jest wyziębiona jak w nocy budzi się na mleczko, więc i ja będe uzywac jesli mała bedzie kopac.
Śpiworek kupię na pewno, chcę zasięgnąć jak najwięcej informacji o tym konkretnym .

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:11   #3792
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

wrocilam kupilam polspiochy, koszulke, body i taka narzutke dla siebie - wydalam cale 28zl

Cytat:
Co do odwiedzin też już napomknęłam małzowi, żeby sobie wybił z głowy najazd jego rodziców do szpitala.
Co do wizytacji w domu to jeszcze mu nie mówiłam bo chciałam, żeby sobie pierwsze przetrawił, że nie zyczę sobie ich oglądać zaraz po porodzie.
a ja sobie nie wyobrazam zeby tescie nie przyjechali do szpitala - a juz tymbardziej do domu, ale moze to dlatego, ze jestem z nimi zzyta i sa dla mnie jak drudzy rodzice

chociaz powiem Wam, ze jak rodzilam pierwszy raz to jak bylam w szpitalu i przyjechal moj eks i zapytalam sie czemu nie ma jego rodzicow, czy nie przyjada zobaczyc wnuka - a on mi na to, ze powiedzieli, ze w domu zobacza to zrobilo mi sie przykro, poczulam sie taka olana
Cytat:
Ja też się sama gimnastykowałam z goleniem, jedyne co zrobił Tż - to poradził mi wziąc lusterko do wanny...

Dzisiaj mu wypomniałam, ze mnie nie tyka. Ostatnimi czasy - dawno, to ja go zachęcałam, a teraz bym chciała, zeby to on mnie napastował M.in. ze względu na to, że robię się większa i chciałabym się poczuc pożądana (a nie sama go namawiac), jednak mój małż stwierdził, że to chyba się już robi nie tak bezpieczne jak wcześniej - chodziło mu o możliwośc wywołania przedwczesnego porodu skurczami.
ehhh mnie moj to juz chyba do poorodu nie dotknie :/
Cytat:
A ja niestety wczoraj pokłóciłam sie z Tżetem...w zasadzie w sobotę się pokłóciliśmy...póxniej było ok, a wczoraj nagle sprawa wróciła...i spać poszliśmy w niezbyt dobrych humorach, a ja nie miałam siły na nic...zaglądałam do Was, ale ciężko było coś napisać...dzisiaj od rana Tż wyszedł pozałatwiać sprawy a ja siedzę sama i jest mi przykro Ehhhh Ci faceci
nie przejmuj sie
Cytat:
Sprzątaczkę powiadasz
A my z łóżeczkiem robimy tak jak Wy, najpierw w sypialni, a później do swojego pokoiku. Powiedz, tak z własnego doświadcczenia, kiedy najlepiej przenieść małego do swojego pokoju, żeby nie zawcześnie, no i nie za późno ?
wiesz co chyba Ci nie pomoge bo z racji tego, ze mieszkam u rodzicow i bez ojca malego to maly spi ze mna w pokoju do dzis
ale z tego co zaobserwowalam to najlepiej jak najwczesniej uczyc spac dziecko same
moja kolezanka byla twarda i nie dosc, ze nie bujala nigdy malego to jeszcze bardzo wczesnie go wyprowadzila do swojego pokoju, maly mial pare miesiecy jak zasypial sam a chyba z rok jak spal juz normalnie u siebie w pokoju
Cytat:

Hmm, zapomniałam o co jeszcze miałam zapytac, pozniej moze sobie przypomnę
na pytanie pierwsze odpowiedziala juz Unholy

a co do pasow - jestem w szoku dziewczyny, ze wszystkie zapinacie pasy
ja mimo, ze w pasach jezdze zawsze, nawet 100 metrow to jak tylko dowiedzialam sie o ciazy przestalam zapinac
i nie chodzi o niewygode, ucisk czy cos tylko o to, ze nawet przy malej stluczce napiecie sie pasow moze doprowadzic do zgniecenia dzidziusia a co za tym idzie to wiadomo....
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:11   #3793
megi b
Wtajemniczenie

Hej brzuszki

WrednaAfrodyta
gratuluję synka

Svinecka zazdroszczę Ci tej przeprowadzki my planujemy w maju, ale zobaczymy jak to wyjdzie

truheart no to teraz tylko wypoczynek Cię czeka, wizaż no i zakupy

Karolinak82 nie smutaj się Tż-em , za sprawę z paczką a sukieneczka prześliczna

Cassandra super brzuszek

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:12   #3794
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
istnieja tez przepisy ze kobieta w widocznej ciazy nie musi uzywac pasow.....ale ja tam wole sie zapiac!!
moim zdaniem nie istnieja.
Nie ma żadnego przepisu usprawiedliwiającego kobiete ciężarną podczas wypadku czy kolizji, która nie miała zapiętych pasów bezpieczeństwa.Tłumaczeni e że niewygodnie to żadne tlumaczenie niestety. (bynajmniej ja się z takim nie spotkałam, ani mnie o takim nie uczono)
Tak jak napisała Karolinak to jest opis prawidłowo zapiętego pasu bezpieczeństwa dla kobiety ciężarnej.
Więcej krzywdy można sobie wyrządzić choćby podczas zwykłej stłuczki bez pasa, niebezpieczne jest szybkie, krótkie, nagłe szarpnięcie, hamowanie czy podczas uderzenia w tył pojazdu -uderzenie brzuchem o kierownice itp bez żadnej amortyzacji.
Prawidłowo zapięty pas (maksymalnie pod brzuch) ratuje.Uwierzcie...

Cytat:

a ja drzwi też nie będe otwierać tym nieproszonym
Z resztą wiedzą że ja bojowa jestem więc ich to nie zdziwi.

Tesciowa kazała sie rozwodzić ? a co ona ma dorosłemu synowi do kazania ?

Cytat:

z opowieści myslalam ze wygladasz o wiele, wiele, wiele, wiele gorzej.Poprostu przesadzilas
pozdrowienia dla brzuszka

Stary 2009-04-15, 12:13   #3795
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość

moze jeszcze przyjdzie!
oczywiście - częstujcie się

Cytat:

piękny brzuszek, ale faktycznie jakbyś powiedziała, ze zaraz się rozwiązujesz to bym uwierzyła

Cytat:

Po porodzie, wykończona, zmęczona, wygląd średni, piżama szpitalna najlepiej biała koszula do kolan wiązana na wysokości biustu tak, że wszystko widać, brak majtek, podpaska między nogami, brudny podkład na łóżku, zszyta p.... , 3 inne kobiety na sali i bądź tu gotowa do podtrzymywania dyskusji, bycia miłą itp
Ja już powiedziałam mężowi kto może mnie odwiedzić.Tylko moja mama,2siostry,mamy siostra i oczywiście mąż.Reszta....na drzewo

A do którego mc ciązy można się że tak powiem bezpiecznie, bez obaw kochać ? Lekarz odradza już w tak zaawansowanej ciąży właśnie ze względu na skurcze mogące wywołać poród, ale kiedy to grozi?

.
ale obrazowy opis , ale faktycznie - sama prawda
ja wiem, że od teściów się nie opędzę choćbym goła i ledwo żywa leżała w szpitalu

mój lekarz powiedział, żeby z seksem uważać - tylko delikatnie, żeby nie "rozciągać" szyjki
ale małż jest zwykle taki przestraszony, ze obchodzi się ze mną jak z jajkiem i co chwilę pyta czy wszystko ok...
ale nie narzekam na brak zainteresowania z jego strony - mówi, że jestem taka inna i apetyczna

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:24   #3796
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

z tymi pasami to wiadomo, ze na trasie jak sie szybko jedzie to trzeba zapiac bo przy wypadku lepiej zeby chociaz matka przezyla niz zginela i matka i dziecko
ale jednak przy mniejszch predkosciach i przy malej kolizji uwazam, ze lepiej jest jak pasy nie sa zapiete, moja znajoma tak stracila ciaze wiec wiem co mowie - i nie mam zamiaru sie zapinac jesli moge przez to stracic dziecko

no chyba, ze kupi sie adaptery specjalne, ktore trzymaja pas tak aby w ogole nie uciskal brzucha - koszt ok 170zl

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

ide na ogrodek na lezaczek troszke sloneczka zaczerpnac
Stary 2009-04-15, 12:25   #3797
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

ja mimo, ze w pasach jezdze zawsze, nawet 100 metrow to jak tylko dowiedzialam sie o ciazy przestalam zapinac
i nie chodzi o niewygode, ucisk czy cos tylko o to, ze nawet przy malej stluczce napiecie sie pasow moze doprowadzic do zgniecenia dzidziusia a co za tym idzie to wiadomo....
najnowsze badania dowodzą, że urazy przy niezapiętych pasach są dużo bardziej niebezpieczne niż z pasami - dziecko w brzuszku jest osłonięte i zabezpieczone przed niewielkimi urazami, więc nie widzę problemu, a przy dużym urazie jak mam ucierpi to dzidzia tym bardziej i to raczej nie od pasów tylko od tego, ze mam wypadnie przez przednią szybę auta

poza tym pasy omijają brzuszek - na dole przy podbrzuszu - na wysokości kości łonowej (osłona) i wyżej między piersiami (powyżej macicy)

mam nadzieję, ze trochę Cie przekonałam

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-04-15, 12:29   #3798
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
buźka za zdjęcie, teraz wszystko jasne.

No, no śliczności, jak zwykle

A bronisz się przed porodem, bo niewiem albo cosik przeoczyłam.

A zapisałam się przed chwilą do szkoły rodzenia. Jak zwykle u mnie wszystko na ostatnią chwile, ale się udało dzięki temu, że ktoś zrezygnował. Tylko zajęcia kończą mi się niecały miesiąc przed porodem
tak, mam zamiar choc nie wiem jak to wyjdzie z tym wsyztskim, wiadomo sesja, zaliczenia, egzmainy i jeszcze praca w tym jeszcze coraz wiekszy brzuch ale za radą mojej rodzinki, promotroki nieśłubnego no i Sivnecki iinnych dziewcyzn na forum
Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
dla TŻ-ta!!! moze zmieni swoje podejscie jak juz będziecie sami mieszkac!

truheart jak miło Cie widziec!
Super, ze dostałas zwolenienie teraz dużo odpoczywaj i sie nie przemęczaj!

hmmm no faktycznie pospieszył się z tym weselem!

oby zadziałało!
Mój TZ to by chciał zawsze! Chociaz teraz i tak się troche opamiętam, bo mu mówie, ze mi brzuch przeszkadza

oj Ci faceci! Przedwczoraj mój ... wczoraj Twój! Oni naprawde nie mają rozumu!

ja zawsze zapinam pasy! mam to już tak zakodowane ze robię to automatycznie.

http://www.allegro.pl/item592911767_...90cm_prod.html

słodkie!

moze jeszcze przyjdzie!
dziekuje za link
Cytat:

no ładne mieszkanko

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
najnowsze badania dowodzą, że urazy przy niezapiętych pasach są dużo bardziej niebezpieczne niż z pasami - dziecko w brzuszku jest osłonięte i zabezpieczone przed niewielkimi urazami, więc nie widzę problemu, a przy dużym urazie jak mam ucierpi to dzidzia tym bardziej i to raczej nie od pasów tylko od tego, ze mam wypadnie przez przednią szybę auta

poza tym pasy omijają brzuszek - na dole przy podbrzuszu - na wysokości kości łonowej (osłona) i wyżej między piersiami (powyżej macicy)

zgadza sie, tez o tym czytalam i zawsze zpainam nawte jak jade w krotka 10 minutowa przejazdzke, jak zaczne sie nie miescic w pasy kupie sobie przełuzke do pasów, lepiej byc zapiętym i ochornic siebie i dziecko !

acha łozysko i wody płodowe wytrzymaja duzy ucisk dziecka silniejsyz niz napiecie pasów, tym bardziej jak juz wpsomnialas pasy zaklada sie nad i pod brzuchem bo w sumie chyba przez sordek to juz pasy niktore nie wystarczaja

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2009-04-15 o 12:32
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:32   #3799
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
cass śliczny brzusio
Cytat:
Cass, śliczny domek ma syneczek i wcale nie wygląda na 107 cm.
Jestes bardzo proporcjonalna
Cytat:
Ładny .
Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Cassandra super brzuszek
Cytat:
z opowieści myslalam ze wygladasz o wiele, wiele, wiele, wiele gorzej.Poprostu przesadzilas
pozdrowienia dla brzuszka
Cytat:
piękny brzuszek, ale faktycznie jakbyś powiedziała, ze zaraz się rozwiązujesz to bym uwierzyła
Dzięki dziewczyny.

Cytat:
Ja tez juz nie zapinam pasów

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-04-15, 12:32   #3800
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:

a mialas kiedys wypadek? bo ja mialam i uwierz mi, ze pas napina sie bardzo mocno i spokojnie moze zgniesc porzadnie brzuch
ja nei mowie o nie zapinaniu sie przy duzych predkosciach na trasach itp bo wiadomo, ze jak matka zginie to i dziecko tez

ale przy malej kolizji nie wylecisz przez szybe

ja jestem niska, malutka i nie mam pasa pod brzuchem ani nad brzuchem tylko na brzuchu
musialabym miec adaptery zeby pas byl tam gdzie powinien aby bylo bezpiecznie

no niewazne

ide sie opalac
Stary 2009-04-15, 12:37   #3801
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
a mialas kiedys wypadek? bo ja mialam i uwierz mi, ze pas napina sie bardzo mocno i spokojnie moze zgniesc porzadnie brzuch
ja nei mowie o nie zapinaniu sie przy duzych predkosciach na trasach itp bo wiadomo, ze jak matka zginie to i dziecko tez

ja jestem niska, malutka i nie mam pasa pod brzuchem ani nad brzuchem tylko na brzuchu

no niewazne

ide sie opalac
nie mówię o sytuacjach gdy matka ginie
ale jak się uderzysz głową o kierownicę co w mieście (prędkość 50 km/h) to śpiączka i inne neurologiczne powikłania sa bardzo prawdopodobne

ja wkładam sobie pas pod brzuch i nic mnie nie ciśnie - nie czuję żadnego dyskomfortu

ale przepisy pozwalają jeździć bez pasów także z jakiegoś powodu

każda z nas jest dorosła i sama podejmuje decyzję - nie zamierzam się z nikim kłócić

miłego opalania - ja zaraz idę do pracy opalać się w świetlówkach

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-04-15, 12:39   #3802
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:

no niewazne

ide sie opalac
ja mialam wypadek, i nadal twierdze ze lepiej miec zpainane pasy czy na dlugich cyz na krotkich trasach, zreszta jak policja złapie anie ma sie zwolnienia lekarskiego od pasów to dostanie sie mandat bo juz od paru lat weszlo w yzcie z ekazdy bez wyjatku (wyjatkiem zowlnienie lekarskie) musi miec pasy, stad tez wąłsnie foteliki dla dzieci. a pasy mozna sobie dopasowac do wysokosci ciała w kazydm samochodzi jest regulowana wysokosc pasów (na bocznej belce miedzy drzwami czy syzbami w przypadku 3 drzwiowych samochodów)

oplac sie ? hmm ponoc nie wolno przegrzewac ani siebie ani brzuszka

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:40   #3803
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:

Cass ekstra brzuszek i co to za balon?? przecież to piękne mieszkanko Dzidzia

Cytat:
moim zdaniem nie istnieja.
Nie ma żadnego przepisu usprawiedliwiającego kobiete ciężarną podczas wypadku czy kolizji, która nie miała zapiętych pasów bezpieczeństwa.Tłumaczeni e że niewygodnie to żadne tlumaczenie niestety. (bynajmniej ja się z takim nie spotkałam, ani mnie o takim nie uczono)
Tak jak napisała Karolinak to jest opis prawidłowo zapiętego pasu bezpieczeństwa dla kobiety ciężarnej.
Więcej krzywdy można sobie wyrządzić choćby podczas zwykłej stłuczki bez pasa, niebezpieczne jest szybkie, krótkie, nagłe szarpnięcie, hamowanie czy podczas uderzenia w tył pojazdu -uderzenie brzuchem o kierownice itp bez żadnej amortyzacji.
Prawidłowo zapięty pas (maksymalnie pod brzuch) ratuje.Uwierzcie...
Cytat:

Dziewczyny pięknie napisane
Mnie nikt nie przekona do niezapinania pasów...jeśli się je dobrze ułoży pod brzuchem to nie powinny stanowić problemu a tym bardziej nie są niebezpieczne dla Dziecka...przy wypadku (odpukać) przecież nie da się przewidzieć jak mocno się uderzy...a co z tego że pasy nie zrobią krzywdy dziecku jak z Mamą będzie źle...nie chce pisać zbyt obrazowo, bo to cięzki temat i wierzę że nic nam się nie stanie ani naszym dzidziolkom...

Co do odwiedzin to ja nie mam problemu...na pewno chcialabym by moja Mama była przy mnie w pierwszych domowych obowiązkach, bo wiadomo, to Mama i w razie gdyby "przeszkadzała" to można ją wyprosić i na pewno się nie obrazi... Moi Rodzice mieli pomysł by jechać na wakacje krótko przed terminem moim, ale im to wyperswadowałam, bo jednak fajnie mieć kogoś blisko do kogo można zadzwonić i przyjedzie jak będzie trzeba

Co do (przyszłej) teściowej to problemu nie mam bo mieszka dość daleko i wątpię by przjechała od razu...poza tym to dobra kobieta która nie miesza się niepotrzebnie

Reszta Rodziny myślę że będzie na tyle rozsądna by zadzwonić, a ja im powiem czy to czas na odwiedziny czy nie

Dziękuję dziewczyny za komplementy sukieneczki i za słowa otuchy co do Tżeta...jakoś nie daje mi to spokoju i cały czas jakiegoś dołka mam
Stary 2009-04-15, 12:43   #3804
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
podziel się radą, może skorzystam.Swego czasu miałam z tym kłopoty, teraz odpukać wyrabiam norme

A co do przenoszenia dziecka to jesli masz na myśli więź dziecka z rodzicami, że później nie będzie chciało spać, to conajmniej do okoic półtoraroku dziecko nie ma jeszcze takiej świadomości żeby móc "chcieć lub woleć" To samo dotyczy noszenia na rękach.W tym czasie nie jest się w stanie rozpieścic malucha ani nauczyc go noszenia na rekach jak mawiaja ciotki czy babcie.
Dziecko w tym czasie właśnie najwi ecej potrzebuje bliskości, dotyku,zapachu,głosu rodzica.
Z ciekawostek pamięć świadoma wykształca sie doiero około 3roku życia.
Dzieci które pamiętają coś z wczesniejszego okresu...najcześciej są to traumatyczne przezycia
Dzięki Natomiast jeżeli chodzi o zaparcia, to myślałam, ze się uporałam z nimi, ale tak ok.2tyg. temu się znowu zaczęło, więc pytam ginki i ona na to podała mi przepis:
2 łyżki płatków owcianych+2 łyżki siemnienia lnianego zalać min. ilościa gorącej wody, tak żeby spęczniały, następnie dodać starte jabłko i łyżkę miodu, wymieszać. Tą "potrawkę" zjadać codziennie rano, koniecznie na czczo. Dzisiaj podziałało, zobaczymy jutro
Dodatkowo ugotować kompot z suszonych owoców i popijać cały dzień i zjadać te rozgotowane owoce, ale to wypróbuje jak kupię suszone owoce.

Cass - brzusio cud-miód i orzeszki

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:44   #3805
mirika
Rozeznanie

Cytat:
Przy obciążeniu 50 g glukozy po godzinie do 140.

Przy obciążeniu 75 g - na czczo do 105, po jednej godzinie do 180, a po dwóch - do 140. Jeśli któraś wartość jest przekroczona, to chyba trzeba będzie dietkę
mam wyniki wczorajszej glukozy i z tego co napisała Miramej wszystko jest ok, bo na czczo mam 79 a po obciążeniu 50g glukozy mam 116, ale na wynikach mam podaną normę 70 - 105 i teraz się zastanawiam czego się trzymać
dobrze, że idę dziś na wizytę, bo w ogóle mam takie sobie te badania. mocz niby wszystko w normie, ale ph wyszło mi 9 . w morfologi poprawiła mi się co prawda hemoglobina, ale krwinki nadal lecą w dół, a leukocyty w górę ...nie jestem zadowolona, myślałam, że będzie lepiej. mam nadzieję, że ginka mnie trochę uspokoi.

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Babcia opowiadala mi jakies stare przesady, ze powinno sie kupic jakis ciuszek dla dziecka, bo wtedy niby maluszek to czuje i sie cieszy w brzuszku......
takie przesądy to rozumiem i popieram ...chyba masz bardzo fajną babcię

Cytat:

Cytat:

ja zapinam pod brzuchem

Cytat:

piękny brzuszek

mirika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 12:46   #3806
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
a właśnie co do szpitalnego ubioru to czy to zależy od szpitala i zwyczju tam panującego, czy to standard co do ubioru? tzn, kupiłam sobie 2 koszule, ale czasami dają te szpitalne co? i zamówiłam na allegro podkłady poporodowe belli 2x10 szt. wystarczy? i co do majteczek to normalnych chyba nie można mieć, ale takie z siateczki lub - to sie chyba fazelina nazywa_ można? czytałam gdzieś że rana najlepiej się goi właśnie gdy jest odkryta, ale jak z takim podkładem leżeć beż majteczek??? przecież on tak samo się przykleja jak podpaski. piszcie co wiecie, bo ja to zielona jestem...
w tym w którym ja chce rodzić, to dają koszule szpitalne i szlafrok.Żaden szał, ale pobrudzić wolę szpitalna niż swoja no i codzien dają świerzą.Podkłady też daje szpital wiec swoich nie musze brac, a co do majtek to podobno wrecz zakaz.Rana ma miec dostep powietrza.
A te podpaski co daja sa tak duże, i puchate ze trzymają sie bez niczego.Poprostu wkłada sie je miedzy nogi.Wiadomo, że w szpitalu przemieszczamy się wkolo łóżka i do wc, ale na dłuższe spacery to tez bym miała obawy czy nie wypadnie

Cytat:
to jest niestety błędne myślenie, ale nie mam w zamiarze żadnej kobiety uświadamiać ani przekonywać o słuszności zapinania pasów.
Każdy sam musi wiedziec co będzie najlepsze.

Zmykam do obiadku, będę was podglądac.

Stary 2009-04-15, 12:47   #3807
Karolinak82
Zakorzenienie

A tu bardzo ciekawe artykuły dot. pasów...warto przeczytać
http://www.interweniuj.pl/index.php?...d=165&Itemid=1
http://www.ciaza.kobiety.net.pl/72,0...nstwa,871.html
Stary 2009-04-15, 12:58   #3808
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo fajne arykuły

bez pasów obrażenia w razie małej stłuczki są niewspółmiernie duże w stosunku do ciężkości wypadku

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-04-15, 12:59   #3809
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
ale jednak przy mniejszch predkosciach i przy malej kolizji uwazam, ze lepiej jest jak pasy nie sa zapiete, moja znajoma tak stracila ciaze wiec wiem co mowie - i nie mam zamiaru sie zapinac jesli moge przez to stracic dziecko
jeden przypadek niestety nie potwierdza teorii ...

Cytat:

Cytat:

no niewazne
krótki epizod ratownika medycznego daje mi szerokie pole do dyskusji, mimo to zdania nie zmienie, za duzo moje oczy widziały.
Nawet to ze jak matka ginie, jest nadzieja, by dziecko urotawac zywe.

Jeśli dochodzi do pożadnego zgniecenia brzucha, to jednoznaczne jest to z kasacją auta...
Zgnieciony brzuch, to liczne obrazenia wewnetrzne, urazy, zlamania, wylewy wewnetrzne (puchnie wszystkie narzady wew)podnosi sie cisnienie ,dochodza...otarcia, stluczenia, wtedy owszem, ciąża może w wyniku takich obrazen obumrzec.

Cytat:
nie mówię o sytuacjach gdy matka ginie
ale jak się uderzysz głową o kierownicę co w mieście (prędkość 50 km/h) to śpiączka i inne neurologiczne powikłania sa bardzo prawdopodobne

każda z nas jest dorosła i sama podejmuje decyzję - nie zamierzam się z nikim kłócić

Cytat:
ja mialam wypadek, i nadal twierdze ze lepiej miec zpainane pasy czy na dlugich cyz na krotkich trasach, zreszta jak policja złapie anie ma sie zwolnienia lekarskiego od pasów to dostanie sie mandat bo juz od paru lat weszlo w yzcie z ekazdy bez wyjatku (wyjatkiem zowlnienie lekarskie) musi miec pasy, stad tez wąłsnie foteliki dla dzieci. a pasy mozna sobie dopasowac do wysokosci ciała w kazydm samochodzi jest regulowana wysokosc pasów (na bocznej belce miedzy drzwami czy syzbami w przypadku 3 drzwiowych samochodów)
ciesze sie za takie macie podejscie.

Cytat:
Dzięki Natomiast jeżeli chodzi o zaparcia, to myślałam, ze się uporałam z nimi, ale tak ok.2tyg. temu się znowu zaczęło, więc pytam ginki i ona na to podała mi przepis:
2 łyżki płatków owcianych+2 łyżki siemnienia lnianego zalać min. ilościa gorącej wody, tak żeby spęczniały, następnie dodać starte jabłko i łyżkę miodu, wymieszać. Tą "potrawkę" zjadać codziennie rano, koniecznie na czczo. Dzisiaj podziałało, zobaczymy jutro
Dodatkowo ugotować kompot z suszonych owoców i popijać cały dzień i zjadać te rozgotowane owoce, ale to wypróbuje jak kupię suszone owoce.

Cass - brzusio cud-miód i orzeszki
mnie ratowalo samo siemie lniane zalane gorącą woda i takie ktore stało i pęcznialo przez noc.

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-04-15 o 13:06
Stary 2009-04-15, 13:01   #3810
UnholyOne
Ola-Unhola

Ja zapinac pasy będę, staram sie umieszczac ten dolny pod brzuchem.

Przełozyłam wizytę z 27.04 - u ginka (4d mam 17) na 24.04 wieczór, Bartusia bilans sześciolatka z 28.04 na 06 maja i w sobotę 25.04 śmigamy na tydzień na działeczkę. Juz nie mogę się doczekac, spokój, cisza, ognisko, spacerki. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Mieliśmy jechac po bilansie Bartka, ale wyszły pewne sprawy (ktos tez chciał pojechac na 01-03 maj, a my chcemy byc sami) i jedziemy wczesniej , żeby wrócic 01 juz do domku

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości