|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2009 - "dziewiec miesiecy stwarzania malego swiata"c
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A zapisałam się przed chwilą do szkoły rodzenia. Jak zwykle u mnie wszystko na ostatnią chwile, ale się udało dzięki temu, że ktoś zrezygnował. Tylko zajęcia kończą mi się niecały miesiąc przed porodem
|
|
|
#3782 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2009 - "dziewiec miesiecy stwarzania malego swiata"c
Cytat:
Skoro pomaga to napewno kupie Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Brzusio śliczy i mamusia także ![]() Cytat:
Już moja noga by tam nie staneła On nie podchodzi do Ciebie poważnie. Wydaje mi sie, że wynika to z Twojego młodego wieku. Powinnaś być stanowcza i wyrażnie dać mu do zrozumienia, że nie ma prawa tak Cie traktować. Cytat:
[ Cytat:
![]() Cytat:
A właśnie ciakawe co u Jusali ? Może zajrzy do nas i pokaże fotki ze slubu
|
|
|
#3783 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ich zdanie nie będzie ważne Hmm, bo w sumie to doświadczone mamy, są tylko dwie Cytat:
![]() a w sprawie odwiedzin w domu to pewnie czeka mnie nawet klótnia. A teściową mam taką samą, pcha się wszędzie tam gdzie jej nie chcą, jest jak ona to mówi "rodzinna" ![]() a jeszcze nie tak dawno kazała się małżowi ze mną rozwodzić i ... ehh szkoda nawet opowiadać ![]() w każdym razie jest ostatnią osobą (razem z teściem) którą chcę oglądać
|
|
|
#3784 |
|
Ola-Unhola
|
hehe, tylko dwie doświadczone mamy
![]() Co do odwiedzin, to ja będę odwiedzana na pewno w szpitalu i w domu. Jakoś się tym nie przejmuję, dałam radę za pierwszym razem to mam nadzieję, że i teraz będzie ok. Pożyjemy - zobaczymy
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pytanie o pasy bylo ogolnie do wszystkch. |
|
|
|
|
#3786 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze zmieni swoje podejscie jak juz będziecie sami mieszkac! ![]() truheart jak miło Cie widziec! Super, ze dostałas zwolenienie Cytat:
Cytat:
oby zadziałało! ![]() Mój TZ to by chciał zawsze! Chociaz teraz i tak się troche opamiętam, bo mu mówie, ze mi brzuch przeszkadza ![]() Cytat:
Oni naprawde nie mają rozumu! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
moze jeszcze przyjdzie!
|
||||||||
|
|
|
#3787 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałabym... zrobiłam fotkę brzucha w drugi dzień świąt (29 tc)
![]() Oto i on - wielki balon 107 cm w obwodzie
|
|
#3788 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mnie nie kasują a kłują 3x ![]() Cytat:
![]() Ach ci meżczyźni...przypomnisz mu to jak bez korbolka bedziesz Cytat:
A gdzie ty byłas jak cie nie było hm ? Cytat:
Ja teściowej się niespodziewam nigdy gościć w swoich progach, z resztą w ciągu ponad 5lat widziałam ją 2x ![]() Ale mam na myśli liczne kuzynostwo, które już napomina o odwiedzinach Po porodzie, wykończona, zmęczona, wygląd średni, piżama szpitalna najlepiej biała koszula do kolan wiązana na wysokości biustu tak, że wszystko widać, brak majtek, podpaska między nogami, brudny podkład na łóżku, zszyta p.... , 3 inne kobiety na sali i bądź tu gotowa do podtrzymywania dyskusji, bycia miłą itpJa już powiedziałam mężowi kto może mnie odwiedzić.Tylko moja mama,2siostry,mamy siostra i oczywiście mąż.Reszta....na drzewo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co do przenoszenia dziecka to jesli masz na myśli więź dziecka z rodzicami, że później nie będzie chciało spać, to conajmniej do okoic półtoraroku dziecko nie ma jeszcze takiej świadomości żeby móc "chcieć lub woleć" To samo dotyczy noszenia na rękach.W tym czasie nie jest się w stanie rozpieścic malucha ani nauczyc go noszenia na rekach jak mawiaja ciotki czy babcie. Dziecko w tym czasie właśnie najwi ecej potrzebuje bliskości, dotyku,zapachu,głosu rodzica. Z ciekawostek pamięć świadoma wykształca sie doiero około 3roku życia. Dzieci które pamiętają coś z wczesniejszego okresu...najcześciej są to traumatyczne przezycia ![]() Cytat:
prawidłowo.Ja też ![]() ja tylko dodam ze moja siostra bardzo sobie chwali spiworek.Nie wiem jaki ma rozmiar, ale odkad zaczela go uzywac mała nie ma katarku ani nie jest wyziębiona jak w nocy budzi się na mleczko, więc i ja będe uzywac jesli mała bedzie kopac.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||||||||
|
|
|
#3789 |
|
BAN stały
|
Witajcie brzuchatki ze słonecznego Olsztyna
gratuluję dobrych wieści ( Afrodyta) i ślicznych zakupów. ja miałam poroić te zdjęcia ale jakoś weny nie mam. ale zrobię i pokolei będę wstawiać szkoda mi że już nie poszaleję na zakupach, ale cóż muszę coś na obiad skombinować, a poza tym mam problem z rocznicą, bo wypada w piątek ( 3 ślubu) i chciałabym coś nietypowego, a kino albo kolacja gdzieś na mieście jakoś mi nie podchodzi. poza tym mąż będzie po pracy i w sobotę też do roboty to tak ciężko się zdecydować. a nie chcę przekładać na niedzielę, bo to do kościoła to coś tam innego i dzień zleci ( a chcę żeby w niedzielę filtry zmienił w motorku i te manetki zamontował ) więc pomysłu nie mam może coś podpowiecie ![]() tak sobie policzyłam i jesteśmy w 28 tc o kurczę jeszcze tylko 12 jak dobrze pójdzie. przeraża mnie to ![]() cass śliczny brzusio co do pasów to nie wyobrażam sobie żeby nie zapinać. a właśnie co do szpitalnego ubioru to czy to zależy od szpitala i zwyczju tam panującego, czy to standard co do ubioru? tzn, kupiłam sobie 2 koszule, ale czasami dają te szpitalne co? i zamówiłam na allegro podkłady poporodowe belli 2x10 szt. wystarczy? i co do majteczek to normalnych chyba nie można mieć, ale takie z siateczki lub - to sie chyba fazelina nazywa_ można? czytałam gdzieś że rana najlepiej się goi właśnie gdy jest odkryta, ale jak z takim podkładem leżeć beż majteczek??? przecież on tak samo się przykleja jak podpaski. piszcie co wiecie, bo ja to zielona jestem... Edytowane przez skierka1981 Czas edycji: 2009-04-15 o 12:02 |
|
|
|
#3790 |
|
Ola-Unhola
|
Katarzynko,
Ważne jest aby nie odbywać stosunków seksualnych w ostatnich 6 tygodniach ciąży. Utrzymywanie stosunków w tym okresie może doprowadzić do powstania zakażenia lub przyspieszyć akcję porodową. Karolinko, jak zwykle ciuszki słodziutki Cass, śliczny domek ma syneczek i wcale nie wygląda na 107 cm. Jestes bardzo proporcjonalna
|
#3791 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
, tylko "bo ja chcę..." . Mam nadzieję, że jakoś to się nam ułoży po naszej myśli ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3792 | |||||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wrocilam
kupilam polspiochy, koszulke, body i taka narzutke dla siebie - wydalam cale 28zl ![]() Cytat:
chociaz powiem Wam, ze jak rodzilam pierwszy raz to jak bylam w szpitalu i przyjechal moj eks i zapytalam sie czemu nie ma jego rodzicow, czy nie przyjada zobaczyc wnuka - a on mi na to, ze powiedzieli, ze w domu zobacza to zrobilo mi sie przykro, poczulam sie taka olana Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale z tego co zaobserwowalam to najlepiej jak najwczesniej uczyc spac dziecko same moja kolezanka byla twarda i nie dosc, ze nie bujala nigdy malego to jeszcze bardzo wczesnie go wyprowadzila do swojego pokoju, maly mial pare miesiecy jak zasypial sam a chyba z rok jak spal juz normalnie u siebie w pokoju Cytat:
a co do pasow - jestem w szoku dziewczyny, ze wszystkie zapinacie pasy ![]() ja mimo, ze w pasach jezdze zawsze, nawet 100 metrow to jak tylko dowiedzialam sie o ciazy przestalam zapinac i nie chodzi o niewygode, ucisk czy cos tylko o to, ze nawet przy malej stluczce napiecie sie pasow moze doprowadzic do zgniecenia dzidziusia a co za tym idzie to wiadomo....
|
|
|
#3793 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej brzuszki
WrednaAfrodyta gratuluję synka Svinecka zazdroszczę Ci tej przeprowadzki my planujemy w maju, ale zobaczymy jak to wyjdzie ![]() truheart no to teraz tylko wypoczynek Cię czeka, wizaż no i zakupy ![]() Karolinak82 nie smutaj się Tż-em , za sprawę z paczką a sukieneczka prześliczna ![]() Cassandra super brzuszek
|
#3794 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma żadnego przepisu usprawiedliwiającego kobiete ciężarną podczas wypadku czy kolizji, która nie miała zapiętych pasów bezpieczeństwa.Tłumaczeni e że niewygodnie to żadne tlumaczenie niestety. (bynajmniej ja się z takim nie spotkałam, ani mnie o takim nie uczono) Tak jak napisała Karolinak to jest opis prawidłowo zapiętego pasu bezpieczeństwa dla kobiety ciężarnej. Więcej krzywdy można sobie wyrządzić choćby podczas zwykłej stłuczki bez pasa, niebezpieczne jest szybkie, krótkie, nagłe szarpnięcie, hamowanie czy podczas uderzenia w tył pojazdu -uderzenie brzuchem o kierownice itp bez żadnej amortyzacji. Prawidłowo zapięty pas (maksymalnie pod brzuch) ratuje.Uwierzcie... Cytat:
![]() Z resztą wiedzą że ja bojowa jestem więc ich to nie zdziwi. Tesciowa kazała sie rozwodzić ? a co ona ma dorosłemu synowi do kazania ? ![]() Cytat:
![]() pozdrowienia dla brzuszka
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||
|
|
|
#3795 | ||
|
Zakorzenienie
|
oczywiście - częstujcie się
![]() Cytat:
Cytat:
ja wiem, że od teściów się nie opędzę choćbym goła i ledwo żywa leżała w szpitalu ![]() mój lekarz powiedział, żeby z seksem uważać - tylko delikatnie, żeby nie "rozciągać" szyjki ale małż jest zwykle taki przestraszony, ze obchodzi się ze mną jak z jajkiem i co chwilę pyta czy wszystko ok...ale nie narzekam na brak zainteresowania z jego strony - mówi, że jestem taka inna i apetyczna
|
|
|
#3796 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
z tymi pasami to wiadomo, ze na trasie jak sie szybko jedzie to trzeba zapiac bo przy wypadku lepiej zeby chociaz matka przezyla niz zginela i matka i dziecko
ale jednak przy mniejszch predkosciach i przy malej kolizji uwazam, ze lepiej jest jak pasy nie sa zapiete, moja znajoma tak stracila ciaze wiec wiem co mowie - i nie mam zamiaru sie zapinac jesli moge przez to stracic dziecko no chyba, ze kupi sie adaptery specjalne, ktore trzymaja pas tak aby w ogole nie uciskal brzucha - koszt ok 170zl ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- ide na ogrodek na lezaczek troszke sloneczka zaczerpnac
|
|
#3797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym pasy omijają brzuszek - na dole przy podbrzuszu - na wysokości kości łonowej (osłona) i wyżej między piersiami (powyżej macicy) mam nadzieję, ze trochę Cie przekonałam
|
|
|
#3798 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale za radą mojej rodzinki, promotroki nieśłubnego no i Sivnecki iinnych dziewcyzn na forum Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
acha łozysko i wody płodowe wytrzymaja duzy ucisk dziecka silniejsyz niz napiecie pasów, tym bardziej jak juz wpsomnialas pasy zaklada sie nad i pod brzuchem bo w sumie chyba przez sordek to juz pasy niktore nie wystarczaja
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-04-15 o 12:32 |
||||
|
|
|
#3799 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3800 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ja nei mowie o nie zapinaniu sie przy duzych predkosciach na trasach itp bo wiadomo, ze jak matka zginie to i dziecko tez ale przy malej kolizji nie wylecisz przez szybe ja jestem niska, malutka i nie mam pasa pod brzuchem ani nad brzuchem tylko na brzuchu musialabym miec adaptery zeby pas byl tam gdzie powinien aby bylo bezpiecznie no niewazne ide sie opalac
|
|
|
#3801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale jak się uderzysz głową o kierownicę co w mieście (prędkość 50 km/h) to śpiączka i inne neurologiczne powikłania sa bardzo prawdopodobne ja wkładam sobie pas pod brzuch i nic mnie nie ciśnie ale przepisy pozwalają jeździć bez pasów także z jakiegoś powodu każda z nas jest dorosła i sama podejmuje decyzję - nie zamierzam się z nikim kłócić miłego opalania - ja zaraz idę do pracy opalać się w świetlówkach
|
|
|
#3802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oplac sie ? hmm ponoc nie wolno przegrzewac ani siebie ani brzuszka
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#3803 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co to za balon?? przecież to piękne mieszkanko Dzidzia![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mnie nikt nie przekona do niezapinania pasów...jeśli się je dobrze ułoży pod brzuchem to nie powinny stanowić problemu a tym bardziej nie są niebezpieczne dla Dziecka...przy wypadku (odpukać) przecież nie da się przewidzieć jak mocno się uderzy...a co z tego że pasy nie zrobią krzywdy dziecku jak z Mamą będzie źle...nie chce pisać zbyt obrazowo, bo to cięzki temat i wierzę że nic nam się nie stanie ani naszym dzidziolkom... Co do odwiedzin to ja nie mam problemu...na pewno chcialabym by moja Mama była przy mnie w pierwszych domowych obowiązkach, bo wiadomo, to Mama i w razie gdyby "przeszkadzała" to można ją wyprosić i na pewno się nie obrazi... Moi Rodzice mieli pomysł by jechać na wakacje krótko przed terminem moim, ale im to wyperswadowałam, bo jednak fajnie mieć kogoś blisko do kogo można zadzwonić i przyjedzie jak będzie trzeba![]() Co do (przyszłej) teściowej to problemu nie mam bo mieszka dość daleko i wątpię by przjechała od razu...poza tym to dobra kobieta która nie miesza się niepotrzebnie ![]() Reszta Rodziny myślę że będzie na tyle rozsądna by zadzwonić, a ja im powiem czy to czas na odwiedziny czy nie ![]() Dziękuję dziewczyny za komplementy sukieneczki i za słowa otuchy co do Tżeta
|
|
#3804 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2 łyżki płatków owcianych+2 łyżki siemnienia lnianego zalać min. ilościa gorącej wody, tak żeby spęczniały, następnie dodać starte jabłko i łyżkę miodu, wymieszać. Tą "potrawkę" zjadać codziennie rano, koniecznie na czczo. Dzisiaj podziałało, zobaczymy jutro ![]() Dodatkowo ugotować kompot z suszonych owoców i popijać cały dzień i zjadać te rozgotowane owoce, ale to wypróbuje jak kupię suszone owoce. Cass - brzusio cud-miód i orzeszki
|
|
|
#3805 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dobrze, że idę dziś na wizytę, bo w ogóle mam takie sobie te badania. mocz niby wszystko w normie, ale ph wyszło mi 9 . w morfologi poprawiła mi się co prawda hemoglobina, ale krwinki nadal lecą w dół, a leukocyty w górę ...nie jestem zadowolona, myślałam, że będzie lepiej. mam nadzieję, że ginka mnie trochę uspokoi. Cytat:
![]() Cytat:
ja zapinam pod brzuchem Cytat:
|
|
#3806 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te podpaski co daja sa tak duże, i puchate ze trzymają sie bez niczego.Poprostu wkłada sie je miedzy nogi.Wiadomo, że w szpitalu przemieszczamy się wkolo łóżka i do wc, ale na dłuższe spacery to tez bym miała obawy czy nie wypadnie ![]() Cytat:
Każdy sam musi wiedziec co będzie najlepsze. Zmykam do obiadku, będę was podglądac.
||
|
|
|
#3807 |
|
Zakorzenienie
|
A tu bardzo ciekawe artykuły dot. pasów...warto przeczytać
http://www.interweniuj.pl/index.php?...d=165&Itemid=1 http://www.ciaza.kobiety.net.pl/72,0...nstwa,871.html
|
#3808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez pasów obrażenia w razie małej stłuczki są niewspółmiernie duże w stosunku do ciężkości wypadku
|
|
|
#3809 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nawet to ze jak matka ginie, jest nadzieja, by dziecko urotawac zywe. Jeśli dochodzi do pożadnego zgniecenia brzucha, to jednoznaczne jest to z kasacją auta... Zgnieciony brzuch, to liczne obrazenia wewnetrzne, urazy, zlamania, wylewy wewnetrzne (puchnie wszystkie narzady wew)podnosi sie cisnienie ,dochodza...otarcia, stluczenia, wtedy owszem, ciąża może w wyniku takich obrazen obumrzec. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-04-15 o 13:06 |
||||||
|
|
|
#3810 |
|
Ola-Unhola
|
Ja zapinac pasy będę, staram sie umieszczac ten dolny pod brzuchem.
Przełozyłam wizytę z 27.04 - u ginka (4d mam 17) na 24.04 wieczór, Bartusia bilans sześciolatka z 28.04 na 06 maja i w sobotę 25.04 śmigamy na tydzień na działeczkę. Juz nie mogę się doczekac, spokój, cisza, ognisko, spacerki. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Mieliśmy jechac po bilansie Bartka, ale wyszły pewne sprawy (ktos tez chciał pojechac na 01-03 maj, a my chcemy byc sami) i jedziemy wczesniej , żeby wrócic 01 juz do domku
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY 
więc każdy nawet najmniejszy spacerek kończy się wizytą...
Już moja noga by tam nie staneła
i ich zdanie nie będzie ważne
. Wymyśliła nawet, że weźmie urlop, żeby przyjechać do szpitala, kiedy będę rodzić (mieszkają 80 km od nas), a potem to od razu na drugi dzień w odwiedziny 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

prawidłowo.Ja też
może coś podpowiecie