Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-15, 19:29   #3361
smak6malin
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
to ja może mój dzisiejszy jadłospis...
W ze wskazaniem na "poświąteczny detoks".

Śniadanie - na czczo szklanka wody z cytryną, potem owsianka z 5 łyżek płatków górskich, łychy otrębów pszennych, 200ml mleka i połowy (75g) serka homo naturalnego, do tego wsypana łyżka dużych rodzynek królewskich i pół grejpfruta
II Śniadanie - cukierek czekoladowy ;p, grahamka z sezamem, kminkiem i słonecznikiem z 2 plastrami szynki drobiowej, plastrem sera żółtego FIT i połową zielonego ogórka
Przekąska - wafel ryżowy z jabłkiem, kilka orzechów włoskich i łyżka słonecznika - Wiem, nie bardzo posiłek, ale miałam akurat chęć na wafla z jabłkiem czerwona herbata
Obiad - grubszy plaster schabu nadziewanego suszonymi śliwkami (bez sosu mi się trafił !), makaron razowy (ok 100g), pół ogórka zielonego, 2 łyżki wiórek z buraczków; czerwona herbata
Trening - 30 min biegania, 20 min hula-hop i dużo skrętoskłonów i ćwiczeń rozciągających.
Kolacja - ok 150g białego chudego sera z marchewką i papryką czerwoną
ok 1,5l wody

oceni ktoś ?
No całkiem fajny jadłospis

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
1. mniejsze pół grahamki+ duża kromka razowego z masłem (wiem, że to złe połączenie, ale kupiłam wcześniej i muszę skończyć ;/)
plaster twarogu chudego, 2 plasterki sopockiej, ogórek kiszony, rzodkiewka, jabłko, kawa czarna no tak masło na R to nie najlepszy pomysł tym bardziej z węglami

2. duża kromka grahama z twarogiem chudym, rzodkiewką i masłem (jw.)

3. grahamka z plasterkiem sopockiej ogórkiem i masłem (jw. ;/)

4. duża ryba (chyba dorsz) z jajkiem robiona na teflonie, warzywa na patelnie (kukurydza w nich była, to wiem, że źle), kawa czarna

5. marchewka tarta+ serek wiejski zwykły

Sama ze swojej oceny widzę, że brak NNKT, więc może dorzucę łyżkę orzechów do kolacji?
2 i 3 posiłek w szkole, dlatego tyle chleba ;/
Nie napisałaś czy to R, U, P, W ?
Z tego co kojarzę to chyba R ?!
Sama swoje błędy widzę znasz - to połowa sukcesu, teraz tylko zadbaj o to by się ich pozbyć.

Edytowane przez smak6malin
Czas edycji: 2009-04-15 o 19:32
smak6malin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 19:32   #3362
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smak6malin Pokaż wiadomość

Podoba mi się
Możesz mi powiedzieć jak dokładnie gotujesz tę pierś z kurczaka ? Warzywa dusisz na patelni bez tłuszczu, na teflonie ?
kroje cebule w krazki,daje na patelnie(taka z dziurkami,oddychajaca, nie na teflonowej),kroje papryke w kosteczke dorzucam do cebuli ,potem dodaje pieczarkipotem przyprawy podlewam woda zeby sie dusilo, potem dorzucam piers z kurczaka pokrojona na kawalki ,i dolewam wody zeby sie nie przypalilo.no i przyprawy na miesko-chili i oregano
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 19:43   #3363
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
kroje cebule w krazki,daje na patelnie(taka z dziurkami,oddychajaca, nie na teflonowej),kroje papryke w kosteczke dorzucam do cebuli ,potem dodaje pieczarkipotem przyprawy podlewam woda zeby sie dusilo, potem dorzucam piers z kurczaka pokrojona na kawalki ,i dolewam wody zeby sie nie przypalilo.no i przyprawy na miesko-chili i oregano
Dziękuje bardzo, na pewno kiedyś coś podobnego u mnie się pojawi na obiad

Stary 2009-04-15, 20:02   #3364
Atiya
Raczkowanie

Śniadanie: miseczka owsianki na mleku z łyżką rodzynek i dwoma łyżeczkami syropu klonowego, zielona herbata
Obiad: ok. 300 gram ryby po grecku i mniej więcej tyle samo bigosu z kawałkami mięska, herbata
Podwieczorek: jogurt waniliowo-truskawkowy, kawa z mlekiem
Trening: 60min. na rowerku stacjonarnym, 50 min. tańca
Kolacja: łyzka sałatki z jajka, rzodkiewki, szczypiorku i majonezu light, 2 łyżki houmousa (pasty z cieciorki), 3 kromki pieczywa chrupkiego z masłem, szklanka soku ananasowego.
Atiya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 20:20   #3365
bekii
Rozeznanie

Angry Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30:
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: serek wiejski lekki z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g,do tego 3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów,2 rzodkiewki i kawałek surowej czerwonej papryki pokrojone w małą kosteczkę
II śniadanie 12.00: sałatka owocowa z:1 jabłka,1/2 pomarańczy,1/2 grapefruita,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu z Łowicza (180 g)
Obiad godz. 15.00:salaterka zupy z mrożonek warzywnych (kalafior,fasolka zielona,groszek zielony,marchewka,por) ugotowana na udkach z kurczaka bez skóry doprawiona vegetą,małą ilością soli,pieprzem,zielem angielskim i liściem laurowym + ugotowane 1 dość duże udko z kurczaka bez skóry(ok.25 dag)
Podwieczorek 18.00: 3 nieduże świeżutkie płotki ,posolone i popieprzone pieprzem cytrynowym i koperkiem,posypane mąką i usmażone na patelni na oleju słonecznikowym ( dostałam od sąsiada,bo był nad jeziorem na rybach i dużo nałowił,resztę rybek usmażyłam i zrobiłam w zalewie octowej,bedę jeść w następnych dniach)+surówka z kapustki kiszonej
Kolacja 21.00 :1/3 kostki chudego twarogu 0 % tłuszczu z Łowicza,tj. ok.70 g
Napoje codziennie te same: po śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po południu i wieczorem herbata zielona sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Po świętach przytyłam 1 kg i na razie nie chudnę

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 20:44   #3366
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30:
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: serek wiejski lekki z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g,do tego 3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów,2 rzodkiewki i kawałek surowej czerwonej papryki pokrojone w małą kosteczkę
II śniadanie 12.00: sałatka owocowa z:1 jabłka,1/2 pomarańczy,1/2 grapefruita,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu z Łowicza (180 g)
Obiad godz. 15.00:salaterka zupy z mrożonek warzywnych (kalafior,fasolka zielona,groszek zielony,marchewka,por) ugotowana na udkach z kurczaka bez skóry doprawiona vegetą,małą ilością soli,pieprzem,zielem angielskim i liściem laurowym + ugotowane 1 dość duże udko z kurczaka bez skóry(ok.25 dag)
Podwieczorek 18.00: 3 nieduże świeżutkie płotki ,posolone i popieprzone pieprzem cytrynowym i koperkiem,posypane mąką i usmażone na patelni na oleju słonecznikowym ( dostałam od sąsiada,bo był nad jeziorem na rybach i dużo nałowił,resztę rybek usmażyłam i zrobiłam w zalewie octowej,bedę jeść w następnych dniach)+surówka z kapustki kiszonej smażenie ryb i obtaczanie ich w mące na R nie jest zbyt dobrym pomysłem, bardziej odpowiednie na R byłoby ugotowanie ich na parze, albo mogłaś je udusić bez mąki, zapiec ..
Kolacja 21.00 :1/3 kostki chudego twarogu 0 % tłuszczu z Łowicza,tj. ok.70 g o % ?! nie wiedziałam nawet, że istnieje coś takiego, chyba bardzo bardzo suchy musiał być ten twaróg ?
Napoje codziennie te same: po śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po południu i wieczorem herbata zielona sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Po świętach przytyłam 1 kg i na razie nie chudnę
Jw. Pamiętaj o NNKT.

Cytat:
Napisane przez Atiya Pokaż wiadomość

Śniadanie:
miseczka owsianki na mleku z łyżką rodzynek i dwoma łyżeczkami syropu klonowego, zielona herbata
Obiad: ok. 300 gram ryby po grecku i mniej więcej tyle samo bigosu z kawałkami mięska, herbata
Podwieczorek: jogurt waniliowo-truskawkowy, kawa z mlekiem
Trening: 60min. na rowerku stacjonarnym, 50 min. tańca
Kolacja: łyzka sałatki z jajka, rzodkiewki, szczypiorku i majonezu light, 2 łyżki houmousa (pasty z cieciorki), 3 kromki pieczywa chrupkiego z masłem, szklanka soku ananasowego.
R, U, P, W ?

Stary 2009-04-15, 21:14   #3367
Atiya
Raczkowanie

Cytat:
R, U, P, W ?
Raczej R, bo staram się zgubić nieco tłuszczyku i wyrzeźbić ciało ćwiczeniami. Problem w tym, że nie mam możliwości, aby kupować produkty wyłącznie dla siebie i na potrzeby diety, więc próbuję tworzyć posiłki zdrowe i nietuczące z tego co jest w lodówce. Wiem, że moje zestawy nie będą idealne, ale mam nadzieję że skuteczne.
A co myslisz o powyższym jadłospisie?
Atiya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 21:28   #3368
bekii
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

[quote=smak6malin;11900996]Kolacja 21.00 :1/3 kostki chudego twarogu 0 % tłuszczu z Łowicza,tj. ok.70 g o % ?! nie wiedziałam nawet, że istnieje coś takiego, chyba bardzo bardzo suchy musiał być ten twaróg ?

Właśnie ten twaróg chudy z Łowicza jest wspaniały,jedyny twaróg chudy który mi smakuje,bo wielu już próbowałam,ma on 0 % tłuszczu a nie jest w ogóle suchy, jest mokry i wspaniały w smaku.Naprawdę polecam,spróbujcie,ja spróbowałam i się w nim zakochałam,jem go codziennie na kolację,kupuję go w Polo-Markecie.
Również jogurt naturalny smakuje mi najbardziej ze Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu,inne mi nie smakują
Polecam!

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 21:40   #3369
eweelinaa91
Zadomowienie

Cytat:
Ładnie, ładnie
Dzięki.
eweelinaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 21:46   #3370
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Poświąteczne U:

IS: 2 jajka na twardo z majonezem,2 frankfurterki,dwie kromki razowca z masłem,sałatą i pomidorem,pomarańcza,herb ata earl-grey
Przekąska: kawa z mlekiem,dwa nadziewane jajeczka czekoladowe,kawałek babki z czekoladą,banan
IIS: sałatka z makaronu,brokułów i kukurydzy,grahamka z masłem,szynką drobiową i serem żółtym,z pięć rzodkiewek,sok pomidorowy
O: zupa jarzynowa,4 ziemniaki duże,dwa de volaille,200 gr surówki koperkowej,kompot wiśniowy
P: jogurt naturalny z muesli,ok70 gr orzechów włoskich maczanych w miodzie,kakao
K: ryba po grecku(dorsz)-wielka ilość,sałatka jarzynowa,gotowana nóżka kurczaka,kromka razowca z masłem,zielona herbata
Po tych Świętach tak się rozbestwiłam,że wyszło mi P zamiast U,ale co tam,raz się żyje.Ktoś oceni?
ślicznie! jest wszystko, co byc powinno

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 21:47   #3371
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

moje U :
sn: serek wiejski z kiwi, kromka grahama z pomidorem i jajkiem, kromka grahama z twarogiem; kubek mleka
2sn: marchewka, kanapka z szynka, zoltym serem i jajkiem
obiad: duuuzy talerz zupy pomidorowej zabielanej z makaronem
po treningu: koktajl- bialko, twarog, mrozone truskawki, mleko; kilka drazetek; kilka rzodkiewek
kolacja: salatka- kilka lisci salaty, pol pomidora, troche ogorka, dwie rzodkiewki, jajko, tunczyk w sosie wloskim; zielona herbata

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-15, 21:55   #3372
Sherrie
Rozeznanie

kurcze myslalam ze jest lepiej... ok to na jutro planuje:

sniadanie: 2 kromki chleba zytnio-razowego posmarowanego majonezem, jajko na twardo, 2 plastry lososia wedzonego + ogorek+ plasterek sera zoltego i szynki + musztarda

2 sniadanie: drozdzowka z bialym serem i rodzynkami

obiad: 5 pierogow + serek wiejski z ketchupem

podwieczorek: lod Oskar

kolacja: serek homogenizowany z pomidorem + kromka chleba ziarnistego

lepiej troche??
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 10:11   #3373
wisienka90
Zadomowienie

GG do wisienka90 Send a message via Skype™ to wisienka90

bardzo prosze o ocene mojej REDUKCJI
sniadanie: miseczka otrebow (+ lyzka musli) z mlekiem
II sniadanie: jajecznica z 3 jaj, 2 plasterki chudej szynki, 1 kromka razowca + ogorek i szczypiorek
obiad: grillowana piers z kurczaka z fasola/kalafiorem
podwieczorek: jogurt naturalny z musli i orzechami wloskimi
kolacja: kawalek twarogu ze szczypiorkiem i ogorkiem zielonym
-przygoda z białą perłą i olejkiem rycynowym
-MŻ+WR!
61(19.07)- 60(28.07) - 59 -58 - 57 - 56 - 55!
17.08 przedłużanie i zagęszczanie rzęs
wisienka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 10:14   #3374
child of burning time
Raczkowanie

wczoraj
śniadanie:
platki coco krispies (duuuuuzo) z mlekiem
obiad:
chili con carne + tlusciutkie placki ziemniaczane (4) + kilka łych smietany + salata, pomidor, ogorek, losos wedzony polane dressingiem
caesar, 2 puszki coli light
deserek:
2 ptysie male z budyniem, 2 ciastka z makiem, z 5 jajek czekoladowych
deserek part II (miasto)
sticky caramel frostito z extra karmelem i bita smietana, ciastko caramel brownie tower (coffee heaven) , mcflurry z kitkatem i 3 porcjami karmelu (nie ma to jak karmelowe wariacje... :/)
niekolacjowa-kolacja
2 muffiny czekoladowe (giga ) plus puchar lodow haagen dazs pralines & cream, potem puszka sprite, szklanka soku pomaraczowego....

...to se dogodzilam - dzisiaj mega bol brzucha plus inne nieprzyjemnosci. wrrrr
child of burning time jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 12:37   #3375
Vegetka
Zakorzenienie

Proszę o ocenę

I śn. - Wieśniak, zielony ogorek, kanapka razowca z szynka z indyka
IIśn. Serek homo, grejpfrut
Obiad - makaron razowy, pierś z kurczaka, pomidory
Trening siłowy
Podwieczorek - ryż razowy, tuńczyk, kukurydza, ananas
Kolacja - twarog z rzodkiewka
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 14:14   #3376
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
kurcze myslalam ze jest lepiej... ok to na jutro planuje:

sniadanie: 2 kromki chleba zytnio-razowego posmarowanego majonezem, jajko na twardo, 2 plastry lososia wedzonego + ogorek+ plasterek sera zoltego i szynki + musztarda ja bym tu dorzucila jeszcze jogurt chociazby

2 sniadanie: drozdzowka z bialym serem i rodzynkami ok, ale moze jakis owoc? banan? czy serek jakis? cokolwiek

obiad: 5 pierogow + serek wiejski z ketchupem dziwny obiad ;>

podwieczorek: lod Oskar malo

kolacja: serek homogenizowany z pomidorem + kromka chleba ziarnistego mala kolacja

lepiej troche??
wciaz malo, P to to nie jest... znikoma ilosc tluszczy.

Stary 2009-04-16, 14:45   #3377
Magdalena0603
Rozeznanie

Redukcja...niby...chociaż bardziej pewnie U...hm...

• jajko na miękko,pół kromki razowca z pasztetem Profi,plasterek ogórka
  • bułka pszenna z szynką,niestety-troche majonezu na niej było,poza tym sałata i ogórek
  • pół kubeczka jarzynowej plus połówka zapiekanki warzywnej ( na bułce)
  • kanapka razowca z serkiem wiejskim,plasterek pomidora

mogę prosić o ocenę "tego czegoś"?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 14:50   #3378
Annie1441
Wtajemniczenie

R:
1. graham jakieś 70-80g (podzielone na kilka małych kromek)
cienko posmarowane masłem (wiem! muszę skończyć)
dwa duże plastry szynki wiejskiej
gruby plaster chudego twarogu
jabłko, ogórek, rzodkiewka, pęczek pietruszki na kanapki
kawa czarna

2. serek wiejski light, łyżka czubata orzechów ziemnych bez soli, nieduża podwójna razowa kanapka z masłem (sic) dwoma plastrami sopockiej i pietruszką

3. jajecznica: dwa jaja, pół łyżeczki masła, łyżka orzechów jw. kawałek makreli taki mniej niż średni, fasolka szparagowa, pietruszka, ogórek świeży, kawa

trening 1h sztuki walki

4. 3 duże marchewki, serek wiejski zwykły

Proszę o ocenkę pomijając masło o którym wiem dużo pietruszków itd bo woda przez okres stoi
Muszę się zmobilizować do robienia rano owsianki czasem

Btw. powiem Wam co mnie drażni ;P
Moja ciocia się 'odchudza'. nakupowała mnóstwo tabletek, octów itd. I np. prosi o pomoc w ułożeniu diety. Mówię: ok. Dużo się naczytałam, pomogę. Mówię jej co na śniadanie, ona: ale mi rano nic nie wejdzie. Mówię że na kolacje czyste białko. Ale mi nie smakuje. Mówię ćwicz. Mówi że jej się nie chce. Przy kolejnym 'ale' powiedziałam dość i wyszłam z siebie i stanęłam obok. I ile razy można tłumaczyć co jest białkiem co węglem a co tłuszczem i żeby nie łączyć węgli prostych z tłuszczami nasyconymi... już moja własna mama która nie umie sprostać nadmiarowi informacji od 2 lat próbując mi gotować dietetycznie, załapała że z obiadu: warzywa, ryba na teflonie w jajku będę happy a z samego ryżu z warzywami nie... a ta swoje. OMG! Kiedyś się odchudzała też ciocia. Rano kawa i tabletki w pracy jogurty owocowe z domu smażony kotlet z surówką bez ziemniaków bo tuczące i brak kolacji. I jęczy że jak się odchudza ją głowa boli. ARGH! i to 'ale, ale, ale' i jedząc tartę tłumaczyła mi że owoce to samo zdrowie (całą okrągłą tartę z kremem) a potem na wagę: no kurde znowu przytyłam co jest?!
Sorry za off topa, ale musiałam się wykrzyczeć ;P

Edytowane przez Annie1441
Czas edycji: 2009-04-16 o 14:51
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 15:22   #3379
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eweelinaa91 Pokaż wiadomość
Dzięki.
Nie ma za co, oby tak dalej
Ile kilogramów chcesz zrzucić ?

[quote=bekii;11902030]
Cytat:
Kolacja 21.00 :1/3 kostki chudego twarogu 0 % tłuszczu z Łowicza,tj. ok.70 g o % ?! nie wiedziałam nawet, że istnieje coś takiego, chyba bardzo bardzo suchy musiał być ten twaróg ?

Właśnie ten twaróg chudy z Łowicza jest wspaniały,jedyny twaróg chudy który mi smakuje,bo wielu już próbowałam,ma on 0 % tłuszczu a nie jest w ogóle suchy, jest mokry i wspaniały w smaku.Naprawdę polecam,spróbujcie,ja spróbowałam i się w nim zakochałam,jem go codziennie na kolację,kupuję go w Polo-Markecie.
Również jogurt naturalny smakuje mi najbardziej ze Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu,inne mi nie smakują
Polecam!
Jak spróbuję zdam relacje

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
R:
1. graham jakieś 70-80g (podzielone na kilka małych kromek)
cienko posmarowane masłem (wiem! muszę skończyć)
dwa duże plastry szynki wiejskiej
gruby plaster chudego twarogu
jabłko, ogórek, rzodkiewka, pęczek pietruszki na kanapki
kawa czarna

2. serek wiejski light, łyżka czubata orzechów ziemnych bez soli, nieduża podwójna razowa kanapka z masłem (sic) dwoma plastrami sopockiej i pietruszką

3. jajecznica: dwa jaja, pół łyżeczki masła, łyżka orzechów jw. kawałek makreli taki mniej niż średni, fasolka szparagowa, pietruszka, ogórek świeży, kawa

trening 1h sztuki walki

4. 3 duże marchewki, serek wiejski zwykły

Proszę o ocenkę pomijając masło o którym wiem dużo pietruszków itd bo woda przez okres stoi
Muszę się zmobilizować do robienia rano owsianki czasem

Btw. powiem Wam co mnie drażni ;P
Moja ciocia się 'odchudza'. nakupowała mnóstwo tabletek, octów itd. I np. prosi o pomoc w ułożeniu diety. Mówię: ok. Dużo się naczytałam, pomogę. Mówię jej co na śniadanie, ona: ale mi rano nic nie wejdzie. Mówię że na kolacje czyste białko. Ale mi nie smakuje. Mówię ćwicz. Mówi że jej się nie chce. Przy kolejnym 'ale' powiedziałam dość i wyszłam z siebie i stanęłam obok. I ile razy można tłumaczyć co jest białkiem co węglem a co tłuszczem i żeby nie łączyć węgli prostych z tłuszczami nasyconymi... już moja własna mama która nie umie sprostać nadmiarowi informacji od 2 lat próbując mi gotować dietetycznie, załapała że z obiadu: warzywa, ryba na teflonie w jajku będę happy a z samego ryżu z warzywami nie... a ta swoje. OMG! Kiedyś się odchudzała też ciocia. Rano kawa i tabletki w pracy jogurty owocowe z domu smażony kotlet z surówką bez ziemniaków bo tuczące i brak kolacji. I jęczy że jak się odchudza ją głowa boli. ARGH! i to 'ale, ale, ale' i jedząc tartę tłumaczyła mi że owoce to samo zdrowie (całą okrągłą tartę z kremem) a potem na wagę: no kurde znowu przytyłam co jest?!
Sorry za off topa, ale musiałam się wykrzyczeć ;P
Co do cioci - współczuję, ciężki przypadek
Co do Twojego jadłospisu to całkiem fajnie - poza tym masłem, no ale to wiesz. Ile Ci jeszcze zostało ?
Poza tym urozmaiciłabym trochę ten jadłospis, bo w dwóch posiłkach podstawę stanowi serek wiejski.

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Redukcja...niby...chociaż bardziej pewnie U...hm...

• jajko na miękko,pół kromki razowca z pasztetem Profi,plasterek ogórka czemu tylko pół kormki ? mogła by być cała, poza tym pasztet zastąpiłabym chudą wędliną/ rybą etc.; wiadomo, że w małych ilościach można go jeść, ale to nie najlepszy produkt na redukcje; zawiera dużo tłuszczy nasyconych
  • bułka pszenna z szynką,niestety-troche majonezu na niej było,poza tym sałata i ogórek bułka pszenna na R odpada, majonez także - połączyłaś tłuszcze nasycone z węglami prostymi - unikamy tego na R
  • pół kubeczka jarzynowej plus połówka zapiekanki warzywnej ( na bułce) zupy jarzynowej ? zabielana ? w jaki sposób przyrządzona ta zupa i ta zapiekanka ? nie wiedząc tego trudno ocenić.
  • kanapka razowca z serkiem wiejskim,plasterek pomidora ile tego serka wiejskiego?

mogę prosić o ocenę "tego czegoś"?
Jw. Czemu tylko cztery posiłki ? Nie ma NNKT, mało białka.

Cytat:
Napisane przez Vegetka Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę

I śn. - Wieśniak, zielony ogorek, kanapka razowca z szynka z indyka
IIśn. Serek homo, grejpfrut
Obiad - makaron razowy, pierś z kurczaka, pomidory
Trening siłowy
Podwieczorek - ryż razowy, tuńczyk, kukurydza, ananas
Kolacja - twarog z rzodkiewka
R, U, P ?

Cytat:
Napisane przez child of burning time Pokaż wiadomość
wczoraj
śniadanie:
platki coco krispies (duuuuuzo) z mlekiem
obiad:
chili con carne + tlusciutkie placki ziemniaczane (4) + kilka łych smietany + salata, pomidor, ogorek, losos wedzony polane dressingiem
caesar, 2 puszki coli light
deserek:
2 ptysie male z budyniem, 2 ciastka z makiem, z 5 jajek czekoladowych
deserek part II (miasto)
sticky caramel frostito z extra karmelem i bita smietana, ciastko caramel brownie tower (coffee heaven) , mcflurry z kitkatem i 3 porcjami karmelu (nie ma to jak karmelowe wariacje... :/)
niekolacjowa-kolacja
2 muffiny czekoladowe (giga ) plus puchar lodow haagen dazs pralines & cream, potem puszka sprite, szklanka soku pomaraczowego....

...to se dogodzilam - dzisiaj mega bol brzucha plus inne nieprzyjemnosci. wrrrr
r, u, p ?

Cytat:
Napisane przez wisienka90 Pokaż wiadomość
bardzo prosze o ocene mojej REDUKCJI
sniadanie: miseczka otrebow (+ lyzka musli) z mlekiem a gdzie białko, warzywa/ owoce ?
II sniadanie: jajecznica z 3 jaj, 2 plasterki chudej szynki, 1 kromka razowca + ogorek i szczypiorek
obiad: grillowana piers z kurczaka z fasola/kalafiorem
podwieczorek: jogurt naturalny z musli i orzechami wloskimi jakie musli ? pamiętaj, że nie każde nadaje się na R
kolacja: kawalek twarogu ze szczypiorkiem i ogorkiem zielonym
Jw.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-16, 15:44   #3380
eweelinaa91
Zadomowienie

Cytat:
Nie ma za co, oby tak dalej
Ile kilogramów chcesz zrzucić ?
Sama nie wiem, przede wszystkim zalezy mi na wymiarach i zarysowaniu mięśni, a wiadomo, że te ważą więcej. Kiedyś czułam się najlepiej ważąc 51 kg, ale nie wiem jak będzie teraz.
eweelinaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 15:57   #3381
beaufyf00l
Zadomowienie

W :
Ś: jogurt naturalny danone+ 200g jabłka+ 3 winogronka + 20g otrębów
IIŚ: danio warzywne+ 12g flipsów+ 100g rzodkiewek + 100g pomidora
O: 110g piersi z kurczaka gotwanej+ 180g warzyw z pary+ 80g sosu pudliszki do spaghetti z serem + pół woreczka ryżu basmati z soczewicą czerwoną (170g ugotowanego już)
P: sałatka z: 40g rukoli 60g sałaty lodowej 200g pomidora 50g oliwek nadziewanych czosnkiem 12g szczypiorku 8ml oliwy z pestek winogron + 55g kukurydzy
K: serek wiejski+ jajko + 100g rzodkiewek + 100g pomidora + 12g szczypiorku + przyprawy

jak oceniacie?

jejkuu wychodze z 1000 bardzo szybko. W ciągu dwóch tygodni podniosłam ok.400 kcal, bo musze przytyć! I teraz jak jem takie porcje jak np. dzisiejszy obiad to czuje taki ciężar na żołądku omgg! Cały czas czuje się najedzona bardzo. To chyba normalne w takiej sytuacji, prawda?

Edytowane przez beaufyf00l
Czas edycji: 2009-04-16 o 16:00 Powód: zapomniałam o kukurydzy w sałatce jeszcze ;p
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 17:07   #3382
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
W :
Ś: jogurt naturalny danone+ 200g jabłka+ 3 winogronka + 20g otrębów
IIŚ: danio warzywne+ 12g flipsów+ 100g rzodkiewek + 100g pomidora
O: 110g piersi z kurczaka gotwanej+ 180g warzyw z pary+ 80g sosu pudliszki do spaghetti z serem + pół woreczka ryżu basmati z soczewicą czerwoną (170g ugotowanego już)
P: sałatka z: 40g rukoli 60g sałaty lodowej 200g pomidora 50g oliwek nadziewanych czosnkiem 12g szczypiorku 8ml oliwy z pestek winogron + 55g kukurydzy
K: serek wiejski+ jajko + 100g rzodkiewek + 100g pomidora + 12g szczypiorku + przyprawy

jak oceniacie?

jejkuu wychodze z 1000 bardzo szybko. W ciągu dwóch tygodni podniosłam ok.400 kcal, bo musze przytyć! I teraz jak jem takie porcje jak np. dzisiejszy obiad to czuje taki ciężar na żołądku omgg! Cały czas czuje się najedzona bardzo. To chyba normalne w takiej sytuacji, prawda?
skoro musisz przytyc, to nie baw sie w dodawanie kcal, ale zacznij jesc od razu jak czlowiek. poza tym, proponuję powoli zrywać z nałogiem ważenia wszystkiego, co wpadnie Ci w ręce.

Stary 2009-04-16, 17:17   #3383
orzeszek01
Zakorzenienie

R, z prosba o ocene.
20min biegania(ponoc do 30min mozna na czczo biegac)
Sn: owsianka(100ml wody,100ml mleka1,5%,4lyzki platko owsianych,100gr serka wieskiego,pomarancza,cyna mon)
aeroby
2Sn: bulka pelnoziarnista z pestkami dyni ,2lyzeczki homo nat,2plasterki wedliny z kurczaka,pol pomidora,posypane oregano,male jablko
O : piers z kurczaka gotowana na wodzie z przyprawami(chili,oregano )warzywa duszone na wodzie(5pieczarek,1papryk a,3male cebule,mala filizanka groszku zielonego),3lyzki ryzu brazowego
P:serek wiejki200g,2plasterki wedliny z kurczaka
k: pol ogorka,jajko na twardo lub puszka tunczyka wsw zalezy na co bede miala ochote.
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-16, 17:27   #3384
Jorelia
Rozeznanie

R z tendencją do W... ocenicie?

I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, pół serka homo naturalnego, pół jabłka, cynamon.
II. Pół grahamki z białym serem, sałatą i ogórkiem, pół jabłka, kawa z mlekiem.
III. Jogurt naturalny z łyżką pestek słonecznika.
IV. Kotlet sojowy gotowany w bulionie, kromka grahama, micha warzyw (pomidor, papryka, ogórki, rzodkiewki)
V. Mały kawałek tortu urodzinowego... yhh... załamana jestem.
Trening: 30 minut biegania (Mam nadzieję, że spaliłam ten tort )
VI. Pół serka wiejskiego z pomidorem i szczypiorkiem.

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2009-04-16 o 17:28
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 17:32   #3385
Annie1441
Wtajemniczenie

Masło mam to małe osełkowe, ale że daję mało... no to jeszcze jest :/ powiem mamie żeby zaczęła smarować czy coś.. poświęci się dla mnie ;p Starając się ostatnio słuchać organizmu zauważyłam że jestem już głodna dawno po tym obiedzie no ale nie chcę się zapychać przed treningiem bo potem mi się odbija a że czasem dostaję kopa porządnego, to... psss ;p w ogóle jem więcej ale zdrowiej a jestem bardziej głodna <mysli> jak to tłumaczyć? ;>
A z tymi serkami wiejskimi to masz rację, sama o tym pomyślałam dając do oceny! Poprostu moja ulubiona białkowa kolacja to serek wiejski z marchewką, cynamonem itd. A że chciałam się dzisiaj poprawic i nie brać tyle chleba o szkoły, to żem nic nie wymyśliła i wzięła serek
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 17:45   #3386
paszka016
Raczkowanie

U :

Śn: dwie kromki białego krojonego chlebka z dwoma plastrami sopockiej , ogorkiem i furą szczypiorku

2śn: jabłuszko

O: 3 łyzki ziemniaków , duzooo mizeri , kotlecik schabowy

P: pomarancza, jabłuszko

K: z 100g jak nie lepiej płatków choco muszelki z szklanką mleka 2%

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 17:47   #3387
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

R

A ja dziś jadłam w ten sposób :
5:30 Śniadanie-> owsianka na mleku z rodzynkami
ok.10 II Śniadanie-> grahamka z wędliną i zielonym ogórkiem
ok. 12:30 przekąska-> 2 jabłuszka
15:00 Obiad-> 3 kotleciki sojowe+tzatziki(sporo )
18:20 przekąska-> marchewka surowa
ok.19:00 kolacja->serek homo naturalny

Co o tym myślicie? Kiepsko, co nie? Ale nie umiem sobie z tym poradzić...

Edytowane przez Rodzynka1989
Czas edycji: 2009-04-16 o 18:08
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 17:52   #3388
fucia
Raczkowanie

dziś zjadłam :
Śniadanie : 2 kromki chleba razowego , 2 plastry sera żółtego,ogórek,sałata
Sniadanie II : brak czasu.
Obiad: 3 ziemniaki,mizeria
Podwieczorek : Activia
Kolacja : 2 kromki chleba razowego , 2 plastry sera żółtego,ogórek,sałata
Stary 2009-04-16, 17:53   #3389
beaufyf00l
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
skoro musisz przytyc, to nie baw sie w dodawanie kcal, ale zacznij jesc od razu jak czlowiek. poza tym, proponuję powoli zrywać z nałogiem ważenia wszystkiego, co wpadnie Ci w ręce.
Kurcze ;p Ale właśnie najgorsze jest to, że ja lubie tak sobie ważyć, mierzyć, odliczać ;p po prostu sprawia mi to przyjemność tak się "bawić" jedzeniem.. no, ale muszę żołądek "rozepchać" na nowo.. tak, tak. Ciężka praca przede mną
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 18:29   #3390
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
U :

Śn: dwie kromki białego krojonego chlebka z dwoma plastrami sopockiej , ogorkiem i furą szczypiorku

2śn: jabłuszko

O: 3 łyzki ziemniaków , duzooo mizeri , kotlecik schabowy

P: pomarancza, jabłuszko

K: z 100g jak nie lepiej płatków choco muszelki z szklanką mleka 2%

czyżbym nie widziała żadnej zmiany?

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
Kurcze ;p Ale właśnie najgorsze jest to, że ja lubie tak sobie ważyć, mierzyć, odliczać ;p po prostu sprawia mi to przyjemność tak się "bawić" jedzeniem.. no, ale muszę żołądek "rozepchać" na nowo.. tak, tak. Ciężka praca przede mną
czyli typowe objawy ed - skupianie się na bzdurach typu jedzenie, a zostawianie na boku prawdziwego życia

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości