|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
R ale nieładne ze względu na wczorajsze całonocne szaleństwa w dyskotece i dzisiejszy ogromny głód
![]() Śniadanie: ser żółty w panierce przysmażony na patelni, mizeria Obiad: miska zupy grochowej, 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem Podwieczorek: 3 kromki pieczywa chrupkiego z dżemem truskawkowym, jogurt waniliowo-truskawkowy Kolacja: 3 parówki, 2 kromki pieczywa chrupkiego z serkiem w plasterkach light |
![]() ![]() |
![]() |
#3452 |
Zakorzenienie
|
moje U: (wiem, trochę z kolacją nawaliłam, ale nie miałam już siły nic sobie robić^)
śniadanie: [miała być owsianka, ale wyszła ohydna.] dwie kromki razowca: jedna z szynką, pomidorem i ogórkiem, druga z twarogiem i pomidorem ; zielona herbata ; wędzony tuńczyk (tak gdzieś z połowę całkiem sporego kawałka, niestety nie sprawdziłam, ile on ważył ;/) ; kilka garści crunchy naturalnego ; kilka garści orzeszków ziemnych 2śn: kilka (a właściwie kilkanaście :P) garści orzeszków ziemnych solonych, spory kawałek mięsa duszonego (to chyba była wieprzowina) w sosie ;p obiad: fuura kopytek (chyba 15 ich było) + kilka łyżek bigosu ; herbata zielona po treningu: kromka razowca z dżemem truskawkowym ; tuńczyk (druga połówka ze śniadania) ; zielona herbata pół paczki słoneczniku, kilka rogalików z powidłami (takie małe, ja wiem z 6 cm mają ![]() kolacja: pół kostki twarogu półtłustego z solą ; kawałek kabanosa ; marchewka ; herbata biała. + teraz jem jeszcze serek wiejski, bo zgłodniałam. w między czasie podjadałam trochę rzodkiewek ![]()
Ale jeszcze tu wrócę ![]() Edytowane przez dontknow Czas edycji: 2009-04-18 o 22:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#3453 |
Gang Iren
|
U:
IS: 2 jajka smażone na bekonie,dwie kromki razowca z masłem,sałatka z ogórka,pomidora i cebuli,2 herbatniki,zielona herbata Przekąska: kawa z mlekiem;bounty,mandarynka IIS: 200 gr szprotek wędzonych,bułka pszenna z masłem,jabłko,herbata czarna z cytryną Obiad:4 ziemniaki z sosem,udko smażone z kurczaka,100 gr buraczków,150 gr fasolki szparagowej z bułką tartą(ok) D: gruszki w sosie waniliowym P: danone fantazja z płatkami czekoladowymi,2 ciasteczka owiane,banan,neska K: sałatka jarzynowa ok 200 gr,kawałek pstrąga w galarecie,troszkę sałatki śledziowej z buraczkami,kromka razowca z masłem,herbata czarna z cytryną Jest OK?
#3454 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3455 |
Przyczajenie
|
![]()
No to teraz może na mnie kolej ... w sumie w tym temacie jeszcze sie nie odezwałam ....
![]() Mój ostatni jadłospis: 1S : Kawa z mlekiem, 3 kromki chleba brązowego bezglutenowego, jajko na twardo 2S : yerba mate Obiad : kasza jaglana, brokuł gotowany polany oliwą z oliwek i posypany zmielonym siemieniem lnianym i zmielonymi ziarnami słonecznika Podwieczorek : 3 krążki chlebka ryżowego z wiesiołkiem posmarowane pasztetem sojowym z oliwkami i z wędliną sojową, do picia yerba mate kolacja : brak niestety wszystko na zimno bo takie warunki daje mi praca ![]() Będę wdzięczna za jakąś ocenę ![]() Edytowane przez emilli Czas edycji: 2009-04-18 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3456 | |
Wtajemniczenie
|
![]()
Wiem,że sama siebie tłumaczę ale dla mnie to i tak jest duży skok na prwadę, tym bardziej, że przez kilka dni moje podejście było takie, że i tak przecież umrę,bo tak ma być więc po co się starać...
Dzisiejsze "coś"- chcę jednak prosić o ocenę,bo muszę wiedzieć czy zmierzam w dobrym kierunku...wolę powoli do przodu niż do tyłu....... Śn(tata mi przyniósł do łóżka ![]() 3 plasterki polędwicy taty roboty z ogórkiem w zalewie curry i musztardą- jejjku tyle czasu nie jadlam musztardy ![]() Ob( u mamy); zupa szczawiowa (zabielana jogurtem, mąką i jajem) z jajami przepiórczymi i marchewą gotowaną ![]() Kol (mama robila); cukinia faszerowana (mięsem mielonym z kurczaka,jajem i przyprawa curry) z ketchupem ![]() po powrocie z kina czyli po 21. wpadł wieśniak z kawą
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Zadomowienie
|
R
śn: owsianka z 3 łyżek, szklanka mleka, łyżka otrębów pszennych, rodzynek, garść BF, 2 kostki gorzkiej czekolady (liczę jako 3, bo duże) II śń: jogurt naturalny z truskawkami ob: cheesburgery (indycze mięso mielone, serek fit, jajko) podw: omlet z 2 jaj, serek fit, szynka, zioła prowansalskie Aeroby kol: wieśniak z warzywami Czy ja jem za dużo? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3458 | |
Zakorzenienie
|
Witajcie po dluzszej przerwie
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do tego wiesniaka to mam pytanko ile tej kawy dajesz? ja ostatnio polubilam z cukrem i dzemem ale powoli juz mi sie nudzi ![]() ![]() U/P? dzampreza ![]() sn; 2 bulki pszenne; jedna z maselkiem oselkowym, sola i szczypiorkiem, druga z serem zoltym i keczupem. sn2; twarog smietankowy mielony z truskawkami z cynamonem ![]() ![]() ![]() ob; (u tzta;d) Zupka chinska ![]() d; budyn smietankowy z malinka ![]() /grill u tzta/ pol kielbaski z grilla, maly szaszlyk, 2 rodzaje salatek; jedna makaronowa druga tunczykowa XD, kawalek sernika, drozdzowka z serem, duuuuzo slodyczy ![]() ![]() i teraz po powrocie wielgasna kanapka z twarogiem jw z cukrem i konfitura ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do biegania, to wyczytalam ze do 30min mozna biegac na czczo, nie mam zadnych skutkow ubocznych ![]() a dzis; R takze z prosba o ocene ![]() Sn: owsianka(100ml mleka 1,5%,100ml wody,3lyzki platkow owsianych,100gr serka wiejskiego,cynamon,male zielone jablko,2lyzki mieszanki studenckiej-->pare rodzynek tez było ![]() 2Sn: 2lyzeczki serka wiejskiego,pol pomidora,oregano,bułka mała trójkątna pełnoziarnista z roznymi ziarnami,herbata miętowa,male jablko O: mała piers z kurczaka gotowana na wodzie z przyprawami(chili,oregano ) z duszonymi warzywami(cebula,pieczark i,mala cukinia)z pół szklanki (przed ugotowaniem)makaronu razowego p: dwa jajka na twardo,marchewka k:tunczyk wsw,pol ogorka czy to nie jest za duzo?
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it Edytowane przez orzeszek01 Czas edycji: 2009-04-19 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3460 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Orzeszek, wszystko super i NIE ZA DUŻO.
![]() ![]() |
![]() |
#3461 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. drugie , to sama chyba wiesz 3.obiad- drugie danie i deserek 4. czemu brak? 5. za mało , bez węgli
![]() |
#3462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3463 |
Rozeznanie
|
Moje R/W, proszę o ocenę
![]() I. 1,5 kromki razowca z twarożkiem, sałatą i pomidorem, kostka gorzkiej czekolady. II. Pół jabłka, parę rzodkiewek ---> późno wstałam i do obiadu było niedaleko ![]() III. Rybka z grilla, mała kromka razowca, dużo surówki z kapusty pekińskiej. IV. Jogurt naturalny z garstką pestek słonecznika, imbirem i cynamonem. V. Sałatka z jajka na twardo, papryki, rzodkiewki, szczypiorku i łyżki serka wiejskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#3464 |
Rozeznanie
|
u mnie wczoraj bylo jakos tak... glupio... ale jadlam to, na co mialam od dawna taka chcice ze masakra...
![]() U Sn - 1,5 mleka 2%, 2 lyzki kaszy manny, 2 kromnki chleba zytniego (to ugotowane z odrobina cukru), polane jogurtem aksamitnym truskawkowym (z 2 lychy) 2 sn - kawalek placka "bycza krew" ![]() 3 sn - 2 galy loda: kokos i sernik (z rodzynkami ![]() pozny obiad - miska ziemniakow (chyba byly smazone, no ale nie za bardzo tluste) i pol porcji sosu czosnkowego (reszte moj TZ mi wyjadl ![]() kolacja (na szybko, przed kinem) - big milk dzisiaj juz bedzie lepiej hehehe |
![]() ![]() |
![]() |
#3465 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję za ocenke!;* co do błonnika Panie w aptece mi go doradziły ponieważ mam problemy z metabolizmem;/. Powiedziały ze dziennie można zjeść 40g bez obawy, że źle wpłynie na moje zdrowie. Drożdżówke zjadłam bo nic innego nie miałam pod ręką, jak już pisałam jestem dość zagoniona i staram się te paskudne obiady nadrabiac przez cały dzień... Chyba musze postarac się bardziej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3466 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3467 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez emilli Czas edycji: 2009-04-19 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3468 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1 sn: gdzie sa warzywa, owoce? chyba troche malo bialka (tak mi sie wydaje) 2 sn: a mozna to tak nazwac?? ![]() ob; brak bialka? jakas ryba albo drob? podwieczorek - moglas z tego zrobic 2 sniadanie ale powinnas dodac jakies warzywo kolacja; bez komentarza ![]() jak waga ma isc w dol skoro jeszcze jak wrobelek... siadzie Ci przemiana materii i bedziesz tyla jak tylko zjesz troche wiecej Edytowane przez Sherrie Czas edycji: 2009-04-19 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3469 |
Przyczajenie
|
No i tu właśnie mam problem bo ryby czy drobiu nie dodam do jadłospisu bo nie jem mięsa od kilkunastu lat :/a słyszałam że zastępowanie mięsa soją nie jest do końca dobre bo białko soi nie jest zdrowe... ??? będę wdzięczna za jakieś rady bo w końcu chce się wziąć za siebie i zacząć dobrze odżywiać ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3470 |
BAN stały
|
Moje R: (pierwszy raz opisuję swój jadłospis i prosiłabym o ocenę, co jest dobrze a co nie
![]() śn (6.50): 2 kromeczki chlebka chrupkiego i 2 kabanosy. (zawsze jem chlep pełnoziarnisty razowy, ale zapomniałam kupić) 2śn (ok.9) - jabłko , ok. godz 12: następne jabłko, pomidor ok. 15- plasterek sera żółtego z dziurami, kilka rodzynek w czekoladzie ( nie mogłam się oprzeć ![]() ![]() obiad(17)- kapusta pekińska, trochę makaronu, mięso gotowane( ale nie wiem jakie ![]() kolacja(po 18)- mała porcja mięsa z tym sosem Właściwie to tylko wczoraj zdarzyło mi się z tymi rodzynkami i deserem, zazwyczaj nie jem takich rzeczy, wolę zastąpić jakąś kiełbasą albo wędliną. Proszę o opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3471 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
-jakieś warzywa do śniadania, kolacji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3472 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyn!
Jestem tu nowa ale ten temat czytam już jakiś czas. Mam problem i mam nadzieje,że pomożecie mi z nim wygrać. Jestem nastolatką(170cm wzrostu).Od początku roku jestem na diecie.Niestety na diecie 1000kcal.Nie wiedziałam,że jest niezdrowa i niemalże gwarantuje efekt jojo ![]() Głupia,myślałam,że 1000kcal to taka zdrowa dieta... Ważyłam 58kg(mam lekkie kości i z tą wagą niestety miałam sporo tłuszczyku na udach i odstający brzuszek,boczki,pulchne policzki).Chciałam schudnąć do 53-52kg bo z taką wagą(wakacje 2008) czułam się i wyglądałam świetnie. Niestety przerosło mnie to.Nie umiałam się powstrzymać gdy waga pokazała 52,51,50,49...teraz jest tak 48kg ![]() To poważna niedowaga,wiem.Nie mam pośladków,biustu,wyglądam okropnie.Jak mama mnie zobaczyła nago i dowiedziła się ile ważę to o mało zawału nie dostała. Był czas kiedy miałam wyżuty sumienia za zjedzenie za dużego jabłka! Ale teraz opamiętałam się.Chce wyjść z tej chorej diety i przytyć tak do 52-53kg.Tylko kochane jak?Napiszę wam co zazwyczaj jadłam(poniedziałek-piątek).Teraz już rozszeżam moje menu.Jem sobie lodzika,słodzę(łyżeczkę)k awę,czasami więcej mięska,nabiału itp. Oto była moja głodowa(szkoda,że dopiero teraz zdałam sobie z tego sprawę) dieta: śniadanie-7:30-płatki(3-4łyżkiFitnessów) zmieszanych z sokiem pomidorowym(bardzo lubię)/kawałek ryby lub kurczaka w galarecie,waza/lub chleb razowy,herbata II śniadanie-10:30-jabłko,marchewka lunch-serek naturalny(150ml) lub Waza z warzywami,polędwicą z indyka obiad-sporo warzyw(ogórek,pomidor,sał aty,papryka,cebula) z mięskiem duszonym/pieczonym/wędzonym ok.25dag(piersi z kury,indyka,mielone z indyka/rybka) kolacja-sałatka z warzyw z jajkiem,waza/serek biały chudy ze szczypiorem,waza/pomidor z cebulą,waza/1 jajko z pomidorem,ogórkiem,waza Między czasie woda,herbata.Ogólnie porcje miałam spore także 1000kcal wyszło chodź wydaje się,że nie. Nigdy nikomu nie polece tego co zrobiłam.Wiem,że mój post pasuje na Krzwe Zwierciadło...ale ja chce przytyć i zacząć zdrowo jeść. Czy wychodząc z tej diety ![]() Oto moja propozycja diety: -ś.2 połówki grahamki z polędwicą z indyka, pomidorem, ogórkiem, sałatą/serem białym(ser chudy/półtłusty,szczypiorek,kef ir) z pomidorem,herbata lub płatki owsiane Nesvita(ok.200kcal-nardzo je lubie) z herbatą -II śniadanie- jabłko,marchewka(nie wiemco mam tu jeść w szkole)+ sok pomidorowy -lunch(też w szkole)-serek naturalny z płatkami pszennymi,papryką/serek wiejski prątnica 3% z płatkami pszennymi,papryką,pomidor em(co lepiej jeść?) -obiad(jakieś chude mięsa-tłustych nienawidzę,rybka duszone,pieczone)warzywa i co ryż/kasza/ziemniaki?,deser jabłko/grejfrut/banan(mogę banana?)/1 gałka loda(sobret lub jakaś truskawka/śnietanka)w małym wafelku(mogę?) -kolacja-twarożek z 2 kromkami chleba razowego,warzywami/2 jajka usmaożne na mleku 0.5% z pomidorem i 2 kromkami chleba/ A myślicie,że mogę do śniadania szkalnke mleka(0.5 lub 1.5%) z 1 lub 2 łyżeczkami kakaa? To nie będzie duży skok kalorii?Bo nie chce znów przytyć do prawie 60kg ale nie chce wyglądać jak anorektyczka. Prosze was,pomóżcie mi z tym menu bo już sama nie wiem co mam jeść.Jak pozwolicie będę codziennie wklejać diete i same będziecie oceniać. Pozdrawiam i skopcie mi t*yłek ![]()
#3473 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3474 |
Raczkowanie
|
Okres zatrzymał mi się 1.5miesiąca temu
![]()
#3475 |
BAN stały
|
Ok, owoc to nie posiłek. To co polecacie zjeść do tego jabłuszka?
A jeśli chodzi o warzywa... Ja nie wiem , jakie jeść, bo większości nie lubię ![]() ![]() Ale warzywa do kolacji moga być? Chce tylko białkową kolację, a warzywka to węgle, czyż nie? Edytowane przez alexiana Czas edycji: 2009-04-19 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3476 |
Zakorzenienie
|
Czy mogę skromnie poprosić o ocenę mojego R, które wygląda następująco:
8:00 Ś-> jajecznica ( 1 jajko, 1 pomidor, 1 cebulka) bez tłuszczu, bo na teflonie 10:00 II Ś-> 1/2 jogurtu naturalnego (ok.90g, bo był spory) 12:00 Ó-> surówka-marchewka starta z jabłkiem i ugotowany kawałek udka z kurczaka 15:00-> pomarańcza 18:00 K-> makrela w sosie pomidorowym albo twaróg ze szczypiorkiem Proszę bardzo o opinie, bo w razie czego mogę jeszcze skorygować... Z góry bardzo dziękuję ![]() Edytowane przez Rodzynka1989 Czas edycji: 2009-04-19 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3477 |
Konto usunięte
|
dubel
Edytowane przez 6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 Czas edycji: 2009-04-19 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3478 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
jestem na R.
![]() mój dzisiejszy jadłospis: Ś: owsianka z mlekiem 1,5% + suszone morele, śliwki IIś: 300g jogurtu naturalnego O: udko z kurczaka gotowane na parze + sałatka (kapusta pekińska, cebula, pomidory, ogórki, trochę fety, szczypiorek) K: wieśniak wymieszany ze świeżym szczypiorkiem. i jak? |
![]() ![]() |
![]() |
#3479 | |
Konto usunięte
|
jestem na R
przed śniadaniem biegałam 4 km(wiem, nie bijcie) ale przed śniadaniem wypiłam kawę z waniliowym mlekiem sojowym Śniadanie: mały jogurt bananowy 60 g 3 kromki pieczywa chrupkiego ( w tym 2 z pastą jajeczną ) II śniadanie: 2 kiwi woda z odrobiną octu jabłkowego 4 chrupkie pieczywa- dwa z pastą łosiową Obiad: Serek wiejski 6% tłuszczu 200 g 2 ogórki konserwowe Podwieczorek: Sok marchwiowy jabłko Kolacja: herbata powiedzcie mi czego za mało/ za dużo, bo ja sama nie wiem jak się żywić ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3480 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;11948430]tak wczesnie a juz kolacja zjedzona?
![]() oczywiście, że nie. ![]() kolacja dopiero w planach, ale wypisałam ją już do oceny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.