|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!
mam jeszcze jedno pytanie, można brać omega 3 w ciąży?
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
mozna a nawet wskazane tak słyszałam.. poczekaj jeszcze na opinie innych
|
|
#4173 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
też bym tak zrobiła
|
|
|
#4174 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, jak ten tydzień wolno płynie......
|
|
|
#4175 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zleci szybko pamiętasz czekanie na testy i dwie krechy, też sie dłużyło, a teraz masz już brzucholek
|
|
|
#4176 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U nas w rodzinie tez dwu jezycznej, jak dziecko poszlo do zlobka, to poslugiwalo sie dwoma jezykami (polski-niderlandzki)i biedne panie mialy trudnosci ze zrozumieniem dziecka![]() A nawet trzeba , u nas zalecaja od 13 tyg.W Polsce tak samo http://www.kobieta.info.pl/zdrowie-k...-czterokrotnie- Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 11:52 |
||
|
|
|
#4177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po holendersku to tata będzie maluszka szkolił, już kupuje książeczki wariat i od 20 tyg czytamy do brzuszka
|
|
|
#4178 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie ja już po kłuciu pani w labolatorium była delikatna i prawie nic nie czułam, co do witamin to ja wyniki mam bardzo dobre ale lekarz i tak mi kazał kupic witaminy.
Miss.hot trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę ![]() Dzisiaj byłam u mojej kuzynki co ma 3 miesięczną córcie, jaka super dzidzia gaworzy już sobie, normalnie już bym chciała mieć taką kruszynkę swoją
Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-04-22 o 12:02 |
|
|
|
#4179 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nika to to samo, tylko ja napisalam po polsku, zeby dziewczyny zrozumialy .We Flandrii (gdzie mieszkam) nazywa sie to kleuterschool Dziecko z reguly przyjmuje najpierw jezyk matki, ten maly brzdac mojej ciotki rozumial w dwoch jezykach, ale po prostu czasem na pytania po niderlandzku, odpowiadal po polsku . Malemu dziecku nie robi roznicy w jakim jezyku odpowie i Tobie w domu tez to nie bedzie przeszkadzac, ale cyrki dopiero sa w szkole
Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 12:17 |
|
|
|
|
#4180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4181 |
|
Wtajemniczenie
|
hm, a ja biorę cały czas omega 3, brałam nawet przed ciążą jeszcze i teraz nie wiem dobrze czy nie...
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#4182 |
|
Raczkowanie
|
pisalyscie o sukienkach, ta z fotki wlasnie jest z H&M
|
|
|
|
#4183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uyyyyyyyy nie zgodzę się , nie wiem na ile się orientujesz w systemie opieki w Holandii, ale peuterspeelzaal to miejsce dla dzieci od 2/3 rż gdzie dziecko idzie na parę godzin tylko i to 2/3 dni w tygodniu...opcja dla rodzin, gdzie tylko jedno z rodziców pracuje lub gdy drugie pracuje w niepełnym wymiarze godzin... Peuterspeelzaal Een peuterspeelzaal is in Nederland een school-achtige inrichting waar kleine kinderen van twee of drie jaar enige uren per week kunnen verblijven onder leiding van één of twee volwassenen. De inschrijving bij een peuterspeelzaal is volkomen facultatief kinderdagverblijf lub kinderopvang ( nazywa się je też creche) to żłobek całodzienny od 6 tygodnia życia można dac dziecko i to jest taki prawdziwy żłobek gdzie dzieciak jest cały dzień gdy rodzice pracują
|
|
|
#4184 | ||
|
Wtajemniczenie
|
W końcu mam dostęp do internetu i to aż na pół dnia
dzięki kuzynce.U nas robota wre, praktycznie cały dzień na nogach, bo co chwilę trzeba coś zamawiać, oglądać, zgrywać gościa od remontu z tymi od szafy, drzwi itp., co chwilę wychodzą jakieś "pierdułki" które trzeba załatwić, także po kilku takich dniach nie mam już siły na nic. ALe chyba za to dzidzia zaczyna o sobie dawać znać, bo jak padam wieczorem na łóżko taka wymęczona to czuję z prawej strony takie pulsowanie jakby nerw mi drgał - nie wiem czy to TO ![]() Witam Mamusie Grudniowe super że do nas dołączyłyście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dobra idę nadrabiać dalej, jestem na 138 stronie
|
||
|
|
|
#4185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4186 |
|
Zakorzenienie
|
czytałam, że trzeba uważać z soją w czasie ciąży, bo zawiera fitohormony.
|
#4187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i chyba czkawka się maluszkowi zdarza bo czasami odczuwam i nawet widzę, że brzuszek rytmicznie się rusza.
|
|
|
|
|
#4188 |
|
Zakorzenienie
|
mówiąc szczerze pierwsze słysze, soję się bardzo poleca ( niestety okazało się że jej niecierpię ) poza tym w dzisiejszych czasach wszystko "coś" zawiera , zwariować by można było od tego i dostać paranoi.
|
|
#4189 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny! Mam do Was ważne pytanie, jako do starszych mamuś, a przede wszystkim do pracujących. Kiedy powiedziałyscie w pracy? Czy tak same po prostu czy od razu przyniosłyście zaświadczenie od lekarza??? Jak to wygląda w parktyce?
|
|
|
#4190 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tlumaczylam przez wikipedie .W kazdym badz razie mowimy mniej wiecej o tym samym, bo u nas kinderdagverblijf lub kinderopvang tez nie jest obowiazkowy (i to tez sie chyba tlumaczy jako zlobek, no bo jak inaczej ) i mozna oddac dziecko na caly dzien, ale rowniez na pol dnie i wtedy max. 5 godz, a min chyba 3 godz, ale pewna nie jestem musze poszukac. I tak jak napisalas korzystaja z tego glownie rodzice ktorzy pracujaU nas jak pisalam jest kleuterschool, ona jest tez nieobowiazkowa (od 2,5roku), ale praktycznie wszystkie dzieci chodza od 3 roku zycia (codziennie), wiec raczej nasze tam poslemy, zeby "szlo" rowno z reszta klasy i mialo ten sam start jak reszta dzieci Napisalam we wczesniejszym poscie zlobek, bo po polsku jak to inaczej okreslic? Moze przedszkole? Kurcze zaczynam sie w tym wszystkim gubic ![]() Ps. Jak czytam ten moj post to widze, ze sie kompletnie pogubilam W kazdym badz razie nie da sie porownac Hollandii do Belgii ![]() Wiecej porownywac nie bede , poddaje sieEdytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 13:36 |
|
|
|
|
#4191 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moje maleństwo się nauczyło, ze prócz głaskania tak po porstu, jak się powierci to tez je głaszczemy i wieczorkami mu się zbiera na zabawy, wierci się głaszczmy , przestaje i znów i tak w kółko Cytat:
ale mysle, ze to zalezy od tego jakie układy panują u Ciebie w pracy podpytaj moze kolezanki z Twojej pracy
|
|
|
#4192 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przyznałam szefowej gdzieś po miesiącu. Potem sama zaczęła opowiadać innym, no i w końcu nie musiałam tego nigdzie zgłaszać
|
#4193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak więc jak widzisz peuterspeelzaal wcale nie jest odpowiednikiem belgijskiego kleuterschool, bo tam dzieci z tego co piszesz chodzą codziennie. ja bym kinderopvang nie tłumaczyła tylko jak złobek : tutaj funkcjonuje to ogólnie jako miesjce opieki nad dzieckiem nie tylko dla maluśkich dzieci. Słuchajcie.....ja to jednak jestem farciara...przypuściłam dziś znów atak na poszukiwanie dentystów w naszym mieście... dzownię, szukam, w końcu trafiłam na klinikę, okazuje się, że jak się zarejestruję to pani może mnie jużn a przyszły tydzień umówić. więc wchodze na stronę www kliniki, bo tam się wypełnia formularz rejestracyjny i wysyła...i co widzę...? wśród dentystów 3 nazwiska polskie!! wogóle się nie spodziewałam, bo rozmawiałam z panią po holendersku i strona www po holendersku... i w dodatku zaraz jak tylko wysłałam formularz pani oddzwoniła i mam wizytę już w poniedziałek rano. no od razu widać, że Polacy tam palce maczają
|
|
|
#4194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4195 |
|
Zadomowienie
|
Ja na zwolnieniu od 17 tc jestem ale w 6 tc dałam zaświadczenie (w trakcie wypowiedzenia). Generalnie u mnie w firmie szefostwa nie obchodzi co i z kim się dzieje. Firmą kręi kierownictwo. Malin30 piękne foty, zwłaszcza ostatnia!!!
|
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jak rozpoczęłam 12 tc A od tygodnia jestem na zwolnieniu, żadnego zaświadczenia nie dawałam tylko druk zwolnienia i tam jest zaznaczone, że jestem w ciąży Jakaś jestem ospała dziś Właśnie ucięłam sobie drzemkę, ale zbudził mnie głód A kuriera nie ma i ciągle się nie mogę dodzwonić
Edytowane przez miss.hot Czas edycji: 2009-04-22 o 13:40 |
|
|
|
|
#4197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4198 |
|
Rozeznanie
|
co do witamink to ja biore prenatal classic i prenatal DHA, a wyniki badań też mam dobre, choć troszke spadają, dlatego wole brać witaminki, w pierwszej ciazy nie brałam zadnych witaminek
co do gór, to jak byłam w pierwszej ciazy to w 20 tyg wchodziłam na Morskie Oko, ciśnienie mi nie przeszkadzało, lekarz nie widział żadnych przeciwskazań co do wyjazdu w góry |
|
|
|
#4199 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem, że w Polsce nie najlepiej...ale chciałabym teraz być w Polsce, mieć co miesiąc usg , być zbadaną przez gina... ja też dziś niemrawa i nieswoja...idę na spacerek...wywietrzyć głowę..
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

też bym tak zrobiła
Myślę że wiele mamuś ma podobny problem. No ale tak jak powiedziała Nika. Każdy musi wybrać optymalne dla siebie rozwiązanie.... 

Nika to to samo, tylko ja napisalam po polsku, zeby dziewczyny zrozumialy
) i mozna oddac dziecko na caly dzien, ale rowniez na pol dnie i wtedy max. 5 godz, a min chyba 3 godz, ale pewna nie jestem musze poszukac. I tak jak napisalas korzystaja z tego glownie rodzice ktorzy pracuja