Aparaty ortodontyczne, cz. V :) - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-27, 21:13   #4711
Kaslatko
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)

hej dziewczyny! powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi alergiami?? Czy któraś z Was ma tak ze ma uczulenie na kolczyki, metalowe sprzączki od pasków i zegarków itd i nosi metalowy aparat? jak to z tym wszystkim jest??
Kaslatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 21:49   #4712
susinka1
Raczkowanie

Gonia - świetny filmik i jakie postępy ahhh....

Ja dziś ściągnęłam szwy w swej paszczy Niestety nadal zakaz gryzienia prawą stroną

Zaczynam ze zdumieniem zauważać jak wyciągi dają radę, że tak powiem. Widzę u siebie już niesamowite efekty noszenia tego ustrojstwa

Ha! No i pochwalić się muszę, że zielone gumasy ani nie pociemniały ani nie wyblakły. Jak nowe.
I oczywiście mam dylemat, jakie wziąć przy okazji kolejnej wizyty, a ta już w przyszły czwartek.
Zróbmy quiz Co polececie?

Jestem zdolna do założenia każdego koloru, zgodnie z mym postanowieniem wypróbowania wszystkich
susinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 21:56   #4713
edziek244
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susinka1 Pokaż wiadomość
Gonia - świetny filmik i jakie postępy ahhh....

Ja dziś ściągnęłam szwy w swej paszczy Niestety nadal zakaz gryzienia prawą stroną

Zaczynam ze zdumieniem zauważać jak wyciągi dają radę, że tak powiem. Widzę u siebie już niesamowite efekty noszenia tego ustrojstwa

Ha! No i pochwalić się muszę, że zielone gumasy ani nie pociemniały ani nie wyblakły. Jak nowe.
I oczywiście mam dylemat, jakie wziąć przy okazji kolejnej wizyty, a ta już w przyszły czwartek.
Zróbmy quiz Co polececie?

Jestem zdolna do założenia każdego koloru, zgodnie z mym postanowieniem wypróbowania wszystkich
Mi się marzą malinowe, lub ciemny fiolet, więc obstawiam takie kolory Niestety moja orto takich nie ma, a przynajmniej jak w czw. zakładałam aparata to nie miała

Powiedzcie mi, czy z aparatem dam radę się kiedyś nauczyć jeść tak, żeby mi nie zostawały "resztki na później" ? Bo póki co, to jakaś masakra z tym jest...

[ross_i]216904[/ross_i]

edziek244 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 22:10   #4714
bastylianka
Raczkowanie

Susinka1 a może błękitne? o ile takie są
13.06.2009
bastylianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 22:18   #4715
Lady No Nick
Raczkowanie

Wklejam fotki moich zębów Jedno z wyciągami, drugie bez (dziwne kolory zdjęć, jedno jakieś za jasne )

edziek244 - jasne, że się nauczysz jeść bez zostawiania na później po jakimś czasie można opanować wszystko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0028.jpg (19,4 KB, 80 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0034.jpg (17,8 KB, 86 załadowań)

Edytowane przez Lady No Nick
Czas edycji: 2009-04-27 o 22:26 Powód: dopis
Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 22:19   #4716
susinka1
Raczkowanie

malinowe hmmm nie wiem czy orto ma takie. Mam zagwozdkę teraz, muszę oblukać

błękitne są chyba też
Stary 2009-04-27, 22:31   #4717
kosheen
Rozeznanie

Witam witam

Widziałam, że gdzieś padało pytanie odnośnie hyraxów. Ogłaszam zatem, że ja już się tego ustrojstwa pozbyłam

susinka ja też bym była za błękitnymi sama takie chcę jak będę mieć dół zakładany

Ktoś miał wątpliwości czy porcelana z metalem dobrze wygląda. Moja koleżanka ma (ja też tak będę miała) u góry szafir na dole metal, nie wygląda to dziwnie, w zasadzie to dołu praktycznie nie widać, także nie ma się co przejmować

edziek moja koleżanka po prawie roku nauczyła się tak jeść, żeby bynajmniej z przodu nie zostawały resztki jedzenia. Trochę jej to zjęło, ale może Ty się nauczysz szybciej No ale wiesz przynajmniej, że można

A ja miałam dzisiaj miło ,,aparatowy" dzień że tak powiem. Od dwóch osób usłyszałam, że ,,jakie już masz ładne zęby", a aparatu nie mam nawet miesiąca Więc to chyba dobry znak no i chyba ząbki się szybko prostują

LadyNoNick bardzo ładne masz ząbki

Edytowane przez kosheen
Czas edycji: 2009-04-27 o 22:32
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 22:46   #4718
susinka1
Raczkowanie

ja tam się po tygodniu nauczyłam jeść bez "resztek na później"
Stary 2009-04-27, 22:56   #4719
ksylwia
Zadomowienie

Dziewczyny, trzymajcie kciuki za jutrzejsze założenie dołu. Przyjemne to to nie jest (zwłaszcza założenie pierścieni). Już jutro po 13.00 będę zadrutowana na maksa Jadę w górki i boję się, że grzmoty będę przyciągać.

Ludki nie zauważają, że mam aparacik, muszę się szeeroookoo roześmiać
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 22:57   #4720
MeMyselfI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kosheen Pokaż wiadomość
Witam witam

Widziałam, że gdzieś padało pytanie odnośnie hyraxów. Ogłaszam zatem, że ja już się tego ustrojstwa pozbyłam

Szczęściara A bardzo bolało zdejmowanie ?

MeMyselfI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:13   #4721
Kaslatko
Przyczajenie

hej dziewczyny! powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi alergiami?? Czy któraś z Was ma tak ze ma uczulenie na kolczyki, metalowe sprzączki od pasków i zegarków itd i nosi metalowy aparat? jak to z tym wszystkim jest??
Kaslatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:26   #4722
szpiczasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez susinka1 Pokaż wiadomość

Ja we Wrocławu w prywatny gabineci za wyrwanie poziomo położonej niewyrżniętej ósemki zapłaciłam 350 zł. Nawet jak by to pomnożyć przez 4 to wyjdzie mniej niż u Ciebie. A Wrocław to przecież duże i z pewnością droższe miasto niż Białystok...
Dzisiaj dowiedziałam się, że też prawdopodobnie będę musiała usunąć prawą dolną poziomo położoną ósemkę. Strasznie się boję. Susinka1 napisz proszę czy bolało. Dentystka powiedziała, że robią to w takim zwykłym znieczuleniu a mi się wydaje, że powinno być mocniejsze.. Płakać mi się chce... wspominała coś o wycinaniu kawałka kości w którą chyba ósemka zapuściła korzeń...
Czy ktoś ma to już za sobą i jakieś nienajgorsze wspomnienia? Sadystycznymi wizjami w necie tylko się nakręciłam i zastatnawiam się czy się odważę...

Już kiedyś zwiałam z fotela dentystycznego jak zobaczyłam strzykawkę.. co prawda miałam sześć lat ale boję się tak samo albo starzej...

Edytowane przez szpiczasta
Czas edycji: 2009-04-27 o 23:30 Powód: uściślenie
szpiczasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:36   #4723
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:
Napisane przez Kaslatko Pokaż wiadomość
Podobno uczulenie na nikiel w obrębie jamy ustnej jest bardzo rzadkie, nawet u osób które mają alergię skórną. A tu masz wypowiedź ortodonty z forum gazety.pl:
Cytat:
Warto sprawdzić czy jest alergia na Ni w jamie ustnej. najczęściej, mimo alergii kontaktowej ze skórą, w kontakcie z błoną śluzową jej nie ma. Nie pamiętam pacjenta, który miałby alergie na nikiel w kontakcie z błona śluzową, to jest naprawdę rzadkość. Zdarzają się skórne ,często, ale praktycznie nigdy nie pojawiają się w jamie ustnej.
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:37   #4724
susinka1
Raczkowanie

Sam zabieg nie jest aż taki straszny Troszkę boli znieczulenie tzn wbijanie igły. Taki prąd przechodzi po szczęce. Ale trwa to może 2 sekundy. Ja akurat trafiłam na specjalistę w wyrywaniu. Niestety do delikatnych nie należał. Rozciął dziąsło ( nawet nie wiedziałam kiedy ) Powiercił wiertłem i próbował wyciągnąć zęba. A ósemka się ruszyć nie chciała więc znowu wiercił, swoją drogą tak, że wiertło było prawie gorące, znowy podważał, ciągnął i nic. Aż mnie staw bolał. Za 4 razem mu się udało wyciągnąć zęba w całości. Fakt trochę to ciągnięcie nieprzyjemne i odgłosy jakby pękającej kości też do najprzyjemniejszych nie należał. A potem już tylk kilka szwów i ząb na pamiątkę. Wszystko zupełnie bezboleśnie, tylko to ciągnięcie.

W domu łykasz ketonal i na prawdę potem nic nie boli. Jedyny dyskomfort to szczękościsk i opuchlizna. U mnie utrzymywała się przez 6 dni a szczękościsk trochę dłużej. Jeszcze mnie ciut trzyma ale zkażdym dniem coraz lepiej jest. Otwieram już buzię prawie normalnie

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

aaaa i wydaje mi się, że znieczulenie jest mocniejsze od tego zwykłego.
Stary 2009-04-27, 23:38   #4725
sQuara
Rozeznanie

a mi odwolali wizyte a pozniej pani zadzownila i powiedziala ze sie pomylila!

Edytowane przez sQuara
Czas edycji: 2009-04-27 o 23:39
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:54   #4726
kosheen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MeMyselfI Pokaż wiadomość
Szczęściara A bardzo bolało zdejmowanie ?
No do przyjemności ciężko to zaliczyć :P Co prawda jak szłam zdejmować to już był w jedej strony lekko zsunięty (miałam ten z akrylowymi płytkami), więc zdejmowanie jakoś przeżyłam. Jak mi się za pierwszym razem odkleił i mi go podklejała, to było strasznie. Ale potem najgorsze to czyszczenie zębów z tego cementu I tak mi do końca nie oczyściła, bo miałam wrażenie, że zaraz mi zęby powypadają. Traumatyczne przeżycie, mam nadzieje, że już nic gorszego mnie nie czeka.
Stary 2009-04-28, 07:16   #4727
1405
Raczkowanie

wczoraj mialam zdjecia....panoramiczne i to cos tam cos tam cos tam ...w zwarciu....hehe
przy tym drugi pani wkladala mi takie cos do uszu i na czolo przylozyla....kurde a dzis rano zauwazam ze w uchu pelno krwi... wkurzona jestem...chyba tak nie powinno byc...a jakby komus przede mna stalo sie to samo i mial jakas chorobe np HIVa chyba powinni to chociaz jakos osłaniac albo cos....i obrzydzilo mi juz inne wizyty...ale bede twarda eh
moze jestem przewrazliwiona...ale tak byc nie powinno

Kosheen ja chciałam miec aparacik na urodzinki, chyba sie nie wyrobie....ale za to Ty w nie bedziesz miała dół hehehe...a masz taki prezencik na moje a co tam
z - umiejetność trzymania języka za zębami.

Wystarczy, że zaczniesz kreować swoją rzeczywistość tak, jak tego chcesz...

Edytowane przez 1405
Czas edycji: 2009-04-28 o 07:40
1405 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 07:50   #4728
chococat
Przyczajenie

chciałam Was zapytać czy są różne wielkości zamków metalowych?
czy to zależy od ceny? na niektórych zdjęciach są takie malutkie i bardzo ładnie to wygląda, a widziałam też takie masakrycznie duże na pół zęba...
chococat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 08:33   #4729
ksylwia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chococat Pokaż wiadomość
czy to zależy od ceny? na niektórych zdjęciach są takie malutkie i bardzo ładnie to wygląda, a widziałam też takie masakrycznie duże na pół zęba...
Są zamki mini i normalne. Ale czy są 'masakrycznie' duże? ja mam kryształ z tymi wieeelkimi zamkami i nie zamieniłabym pewnie na inne do wszystkiego można się przyzwyczaić. Chyba najważniejsze jest to, żeby działało.
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 08:58   #4730
kosheen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1405 Pokaż wiadomość
wczoraj mialam zdjecia....panoramiczne i to cos tam cos tam cos tam ...w zwarciu....hehe
przy tym drugi pani wkladala mi takie cos do uszu i na czolo przylozyla....kurde a dzis rano zauwazam ze w uchu pelno krwi... wkurzona jestem...chyba tak nie powinno byc...a jakby komus przede mna stalo sie to samo i mial jakas chorobe np HIVa chyba powinni to chociaz jakos osłaniac albo cos....i obrzydzilo mi juz inne wizyty...ale bede twarda eh
moze jestem przewrazliwiona...ale tak byc nie powinno

Kosheen ja chciałam miec aparacik na urodzinki, chyba sie nie wyrobie....ale za to Ty w nie bedziesz miała dół hehehe...a masz taki prezencik na moje a co tam
Noo taki prezent dla mnie z okazji Twoich urodzin

Cytat:
Napisane przez chococat
Cytat:
ksylwia
Są zamki mini i normalne. Ale czy są 'masakrycznie' duże? ja mam kryształ z tymi wieeelkimi zamkami i nie zamieniłabym pewnie na inne do wszystkiego można się przyzwyczaić. Chyba najważniejsze jest to, żeby działało.
Już teraz raczej rzadko zakładają metalowe z tymi dużymi zamkami.
ksylwia kryształ wygląda zupełnie inaczej z dużymi niż metal, nie ma się co oszukiwać
Stary 2009-04-28, 09:11   #4731
1405
Raczkowanie

a jakie u was sa ceny...?
bo ja będe płaciła tak i wydaje mi sie ze drogo, ale chociaz do orto nigdzie nie musze dojezdzac bo jest w mojej miescinie:

pierwsza wizyta(10 minut) - 60zł
druga wizyta 80zł
aparacik góra 1500zł
dół 1500zł
wizyta przy jednym łuku 60zł przy dwóch 100zł

retencyjny na dwa łuki 800zł (cena może ulec zmianie)

aha i te modele gipsowe i wyciski darmowe...

za zdjecia płaciłam 70zł

nie wiem czego sie jeszcze musze spodziewać...ale juz jestem przygotowana na 6000zł - całe leczenie a niestety sama je sobie musze zasponsorować
z - umiejetność trzymania języka za zębami.

Wystarczy, że zaczniesz kreować swoją rzeczywistość tak, jak tego chcesz...

Edytowane przez 1405
Czas edycji: 2009-04-28 o 09:14
1405 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 09:33   #4732
miminka10
Raczkowanie

No to u mnie tak samo cenowo...Całkowity koszt leczenia orto wyliczyła mi 6300..Tylko,że do tego jeszcze dochodzą mi dojazdy 30 zł..Przez dwa lata to troszkę wyjdzie.I jeżeli to będzie dla Ciebie pocieszeniem to też sponsoruję je sobie sama

Aparat mam drugi tydzień.Poradźcie co najlepsze do czyszczenia ząbków począwszy od szczoteczek jakie i jakiej firmy,past i płynów.Z góry dziękuję
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 09:58   #4733
susinka1
Raczkowanie

Dziewoje utłukę Was normalnie
Przez te Wasze opowieści o snach i mnie się udzieliło. Śniło mi sie dziś, że odpadł mi zamek z jedynki górnej i na zębie został biały kwadracik po zamku. Reszta zęba w osadzie, który odłaził jak skorupka od jajka i wcale nie znikał. Do tego jeszcze druga jedynka przekrzywiła się i moje zęby wyglądały jak na wpół otwarta książka grzbietem do wewnątrz szczęki.

Masakra. Jak wy tu dalej będziecie takie przekazy podprogowe fundować to marnie skończymy wszystkie
Stary 2009-04-28, 10:42   #4734
MSdrucia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Widzicie co orto to inne zdanie. Ja mam górę kryształowa i taki sam raczej dół chcę mieć, a moja orto namawiała mnie na metal. heheheh jednak jej argumentem nie było to, że jest mocniejszy, lepszy itp tylko, żebym kaskę oszczędziła. Może któraś z Was czytała jakiś w miarę obiektywny artykuł dotyczący porównania leczenia tymi dwoma aparatami.

Z separacją jakoś żyję - jutro zakładam dół

A listerine stay white... bbrrrr jak dla mnie to oblecha ...
Ja rozmawiałam z moją orto tak jak kobita z kobitą i ona mi wytłumaczyła o co chodzi.
Na dół lepiej jest zakładać metal, jak zęby nachodzą na siebie, wtedy jest bardziej prawdopodobne, że zerwiesz zamek górą. Zamki porcelanowe są większe od metalowych i mniej trwałe, tak samo jak kryształowe, które są bardzo kruche.
Jak już zerwiesz zamek, to Twoja orto musi go przykleić , niestety może nie nakleić go tak samo jak przed zerwaniem i będzie musiała wtedy zastosować druk np. sprzed zerwania co powoduje, że jesteś miesiąc z leczeniem w plecy.
Wszystko zależy jaką masz wadę. Ja też wołałabym porcelanę na dół. Teraz jak mam porównanie to polecam porcelanę, dla osób, które jak ja mało piją kawy, herbaty itp to super rozwiązanie, a porcelanowy aparat jest piękny, taki subtelny .
Nie lubię mojego metalowego - drapie mnie i w ogóle jest brzydki
Np. ja chce jak najszybciej zdjąć ten aparat więc jakoś wytrzymam z tym metalem

Mam jeszcze takie pytanka:
1. Czym się różni kontrolna z aparatem, a wymiana łuku. To są dwa zabiegi niezależne, czyli, jeżeli mi będzie mi wymieniać co wizytę drut i ligarury to będę płacić np. wizyta+wymiana?
Jak to jest u Was?
2. Powiedzcie mi proszę, czy do tego podwyższonego zgryzu można się przyzwyczaić? Mam do teraz i nie mogę nić jeść, a jak ustawiam szczękę bardziej do przodu to się boję, że zerwę zamki :-(
3. Czy aparat metalowy kiedyż przestanie drapać, czy jestem skazana na wosk do końca noszenia go :-( ?

Edytowane przez MSdrucia
Czas edycji: 2009-04-28 o 11:32
MSdrucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 11:59   #4735
miminka10
Raczkowanie

Z tymi wizytami to nie wiem.Ale jeżeli chodzi o te drapanie to też zadawałam sobie te pytanie i myślałam,że będę cały czas męczyła się z tym woskiem.Ale po tygodniu mineło i teraz jest ok
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:01   #4736
MSdrucia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
Z tymi wizytami to nie wiem.Ale jeżeli chodzi o te drapanie to też zadawałam sobie te pytanie i myślałam,że będę cały czas męczyła się z tym woskiem.Ale po tygodniu mineło i teraz jest ok
mam nadzieję, bo jak tak dalej pójdzie to zabraknie mi wosku
MSdrucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:37   #4737
dzastairasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1405 Pokaż wiadomość
a jakie u was sa ceny...?
bo ja będe płaciła tak i wydaje mi sie ze drogo, ale chociaz do orto nigdzie nie musze dojezdzac bo jest w mojej miescinie: (...)

nie wiem czego sie jeszcze musze spodziewać...ale juz jestem przygotowana na 6000zł - całe leczenie a niestety sama je sobie musze zasponsorować

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
No to u mnie tak samo cenowo...Całkowity koszt leczenia orto wyliczyła mi 6300..Tylko,że do tego jeszcze dochodzą mi dojazdy 30 zł..Przez dwa lata to troszkę wyjdzie.I jeżeli to będzie dla Ciebie pocieszeniem to też sponsoruję je sobie sama
To nie jest tak dużo. Mieści się w normie. Mój orto powiedział, że jeśli cały koszt leczenia zamyka się w kwocie do 7000 zł to nie jest to jeszcze naciąganie, także jest spoko całkowity koszt mojego leczenia to max. 5500 zł, być może wyjdzie mniej, ale więcej napewno nie.

Razem: 22.02.2008r.

najszczęśliwsza.

dzastairasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:41   #4738
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez chococat Pokaż wiadomość
Są zamki zwykłej wielkości, albo zamki mini. Z reguły zamki mini są minimalnie droższe, chociaż cena zależy od orto.

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:52   #4739
sQuara
Rozeznanie

ja bede miala kolo 6500... ale juz tylko tydzien do wizyty zalozenia separacji !! jeeejeje
generalnie to bede miec duze zamki metalowe orto powiedzial ze mam duze zeby i nie bedzie zle wygladac ot co.
susinka1 przeczytalam Twoj sen jak jadlam... nie najlepiej ostrzegajcie
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:54   #4740
susinka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzastairasta Pokaż wiadomość
To nie jest tak dużo. Mieści się w normie. Mój orto powiedział, że jeśli cały koszt leczenia zamyka się w kwocie do 7000 zł to nie jest to jeszcze naciąganie, także jest spoko całkowity koszt mojego leczenia to max. 5500 zł, być może wyjdzie mniej, ale więcej napewno nie.
Cóż, całkowity koszt mojego leczenia to 8,5 tyś w ciągu 30 miesięcy i jakoś nie czuję się naciągana. Wszystko mam na papierze i jest ok.
I prawdę mówiąc wolę chyba zapłacic więceji mieć pewność niż zaoszczędzić trochę grosza i potem walczyć z konowałami bo mi zęby do tragicznego stanu doprowadzą zamiast wyleczyć.

A i dziewczyny mam taką prośbę, mogłaby kóraś wrzucić fotkę zwykłych zamków ( nie mini tylko zwykłych ) bo mnie ciekawość zje. Szperam po niecie i nie mogę znaleźć nigdzie.

Edytowane przez susinka1
Czas edycji: 2009-04-28 o 12:57
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości