|
|
#4711 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
hej dziewczyny! powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi alergiami?? Czy któraś z Was ma tak ze ma uczulenie na kolczyki, metalowe sprzączki od pasków i zegarków itd i nosi metalowy aparat? jak to z tym wszystkim jest??
|
|
|
|
|
#4712 |
|
Raczkowanie
|
Gonia - świetny filmik
i jakie postępy ahhh....Ja dziś ściągnęłam szwy w swej paszczy ![]() Zaczynam ze zdumieniem zauważać jak wyciągi dają radę, że tak powiem. Widzę u siebie już niesamowite efekty noszenia tego ustrojstwa ![]() Ha! No i pochwalić się muszę, że zielone gumasy ani nie pociemniały ani nie wyblakły. Jak nowe. I oczywiście mam dylemat, jakie wziąć przy okazji kolejnej wizyty, a ta już w przyszły czwartek. Zróbmy quiz Co polececie?Jestem zdolna do założenia każdego koloru, zgodnie z mym postanowieniem wypróbowania wszystkich
|
|
|
|
|
#4713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedzcie mi, czy z aparatem dam radę się kiedyś nauczyć jeść tak, żeby mi nie zostawały "resztki na później" ? Bo póki co, to jakaś masakra z tym jest...
|
|
|
#4714 |
|
Raczkowanie
|
Susinka1 a może błękitne? o ile takie są
|
|
#4715 |
|
Raczkowanie
|
Wklejam fotki moich zębów
Jedno z wyciągami, drugie bez (dziwne kolory zdjęć, jedno jakieś za jasne )edziek244 - jasne, że się nauczysz jeść bez zostawiania na później po jakimś czasie można opanować wszystko
Zadrutowana od 16.06 i 01.09 /2008r. ![]() Edytowane przez Lady No Nick Czas edycji: 2009-04-27 o 22:26 Powód: dopis |
|
|
|
|
#4716 |
|
Raczkowanie
|
malinowe hmmm nie wiem czy orto ma takie. Mam zagwozdkę teraz, muszę oblukać
![]() błękitne są chyba też
|
|
|
|
|
#4717 |
|
Rozeznanie
|
Witam witam
![]() Widziałam, że gdzieś padało pytanie odnośnie hyraxów. Ogłaszam zatem, że ja już się tego ustrojstwa pozbyłam susinka ja też bym była za błękitnymi ![]() Ktoś miał wątpliwości czy porcelana z metalem dobrze wygląda. Moja koleżanka ma (ja też tak będę miała) u góry szafir na dole metal, nie wygląda to dziwnie, w zasadzie to dołu praktycznie nie widać, także nie ma się co przejmować edziek moja koleżanka po prawie roku nauczyła się tak jeść, żeby bynajmniej z przodu nie zostawały resztki jedzenia. Trochę jej to zjęło, ale może Ty się nauczysz szybciej No ale wiesz przynajmniej, że można ![]() A ja miałam dzisiaj miło ,,aparatowy" dzień że tak powiem. Od dwóch osób usłyszałam, że ,,jakie już masz ładne zęby", a aparatu nie mam nawet miesiąca Więc to chyba dobry znak no i chyba ząbki się szybko prostują LadyNoNick bardzo ładne masz ząbki
Aparatka szafirowo-metalowa góra -9.04.2009 dół - 13.05.2009 Edytowane przez kosheen Czas edycji: 2009-04-27 o 22:32 |
|
|
|
|
#4718 |
|
Raczkowanie
|
ja tam się po tygodniu nauczyłam jeść bez "resztek na później"
|
|
|
|
|
#4719 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, trzymajcie kciuki za jutrzejsze założenie dołu. Przyjemne to to nie jest (zwłaszcza założenie pierścieni). Już jutro po 13.00 będę zadrutowana na maksa
Jadę w górki i boję się, że grzmoty będę przyciągać. ![]() Ludki nie zauważają, że mam aparacik, muszę się szeeroookoo roześmiać
|
|
|
#4720 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczęściara A bardzo bolało zdejmowanie ?
|
|
|
|
|
|
#4721 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny! powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi alergiami?? Czy któraś z Was ma tak ze ma uczulenie na kolczyki, metalowe sprzączki od pasków i zegarków itd i nosi metalowy aparat? jak to z tym wszystkim jest??
|
|
|
|
|
#4722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy ktoś ma to już za sobą i jakieś nienajgorsze wspomnienia? Sadystycznymi wizjami w necie tylko się nakręciłam i zastatnawiam się czy się odważę... Już kiedyś zwiałam z fotela dentystycznego jak zobaczyłam strzykawkę.. co prawda miałam sześć lat ale boję się tak samo albo starzej...
Edytowane przez szpiczasta Czas edycji: 2009-04-27 o 23:30 Powód: uściślenie |
|
|
|
|
|
#4723 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4724 |
|
Raczkowanie
|
Sam zabieg nie jest aż taki straszny
Troszkę boli znieczulenie tzn wbijanie igły. Taki prąd przechodzi po szczęce. Ale trwa to może 2 sekundy. Ja akurat trafiłam na specjalistę w wyrywaniu. Niestety do delikatnych nie należał. Rozciął dziąsło ( nawet nie wiedziałam kiedy ) Powiercił wiertłem i próbował wyciągnąć zęba. A ósemka się ruszyć nie chciała więc znowu wiercił, swoją drogą tak, że wiertło było prawie gorące, znowy podważał, ciągnął i nic. Aż mnie staw bolał. Za 4 razem mu się udało wyciągnąć zęba w całości. Fakt trochę to ciągnięcie nieprzyjemne i odgłosy jakby pękającej kości też do najprzyjemniejszych nie należał. A potem już tylk kilka szwów i ząb na pamiątkę. Wszystko zupełnie bezboleśnie, tylko to ciągnięcie.W domu łykasz ketonal i na prawdę potem nic nie boli. Jedyny dyskomfort to szczękościsk i opuchlizna. U mnie utrzymywała się przez 6 dni a szczękościsk trochę dłużej. Jeszcze mnie ciut trzyma ale zkażdym dniem coraz lepiej jest. Otwieram już buzię prawie normalnie ![]() ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- aaaa i wydaje mi się, że znieczulenie jest mocniejsze od tego zwykłego. |
|
|
|
|
#4725 |
|
Rozeznanie
|
a mi odwolali wizyte a pozniej pani zadzownila i powiedziala ze sie pomylila!
Edytowane przez sQuara Czas edycji: 2009-04-27 o 23:39 |
|
|
|
|
#4726 |
|
Rozeznanie
|
No do przyjemności ciężko to zaliczyć :P Co prawda jak szłam zdejmować to już był w jedej strony lekko zsunięty (miałam ten z akrylowymi płytkami), więc zdejmowanie jakoś przeżyłam. Jak mi się za pierwszym razem odkleił i mi go podklejała, to było strasznie. Ale potem najgorsze to czyszczenie zębów z tego cementu
|
|
#4727 |
|
Raczkowanie
|
wczoraj mialam zdjecia....panoramiczne i to cos tam cos tam cos tam ...w zwarciu....hehe
![]() przy tym drugi pani wkladala mi takie cos do uszu i na czolo przylozyla....kurde a dzis rano zauwazam ze w uchu pelno krwi... chyba powinni to chociaz jakos osłaniac albo cos....i obrzydzilo mi juz inne wizyty...ale bede twarda ehmoze jestem przewrazliwiona...ale tak byc nie powinno ![]() Kosheen ja chciałam miec aparacik na urodzinki, chyba sie nie wyrobie....ale za to Ty w nie bedziesz miała dół hehehe...a masz taki prezencik na moje a co tam ![]()
Edytowane przez 1405 Czas edycji: 2009-04-28 o 07:40 |
|
|
|
|
#4728 |
|
Przyczajenie
|
chciałam Was zapytać czy są różne wielkości zamków metalowych?
czy to zależy od ceny? na niektórych zdjęciach są takie malutkie i bardzo ładnie to wygląda, a widziałam też takie masakrycznie duże na pół zęba... |
|
|
|
|
#4729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mam kryształ z tymi wieeelkimi zamkami i nie zamieniłabym pewnie na inne do wszystkiego można się przyzwyczaić. Chyba najważniejsze jest to, żeby działało.
|
|
|
|
#4730 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ksylwia kryształ wygląda zupełnie inaczej z dużymi niż metal, nie ma się co oszukiwać
|
|
|
#4731 |
|
Raczkowanie
|
a jakie u was sa ceny...?
bo ja będe płaciła tak i wydaje mi sie ze drogo, ale chociaz do orto nigdzie nie musze dojezdzac bo jest w mojej miescinie: pierwsza wizyta(10 minut ) - 60złdruga wizyta 80zł aparacik góra 1500zł dół 1500zł wizyta przy jednym łuku 60zł przy dwóch 100zł retencyjny na dwa łuki 800zł (cena może ulec zmianie) aha i te modele gipsowe i wyciski darmowe... za zdjecia płaciłam 70złnie wiem czego sie jeszcze musze spodziewać...ale juz jestem przygotowana na 6000zł - całe leczenie a niestety sama je sobie musze zasponsorować
Edytowane przez 1405 Czas edycji: 2009-04-28 o 09:14 |
|
|
|
|
#4732 |
|
Raczkowanie
|
No to u mnie tak samo cenowo...Całkowity koszt leczenia orto wyliczyła mi 6300..Tylko,że do tego jeszcze dochodzą mi dojazdy 30 zł..Przez dwa lata to troszkę wyjdzie.I jeżeli to będzie dla Ciebie pocieszeniem to też sponsoruję je sobie sama
![]() Aparat mam drugi tydzień.Poradźcie co najlepsze do czyszczenia ząbków począwszy od szczoteczek jakie i jakiej firmy,past i płynów.Z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#4733 |
|
Raczkowanie
|
Dziewoje utłukę Was normalnie
Przez te Wasze opowieści o snach i mnie się udzieliło. Śniło mi sie dziś, że odpadł mi zamek z jedynki górnej i na zębie został biały kwadracik po zamku. Reszta zęba w osadzie, który odłaził jak skorupka od jajka i wcale nie znikał. Do tego jeszcze druga jedynka przekrzywiła się i moje zęby wyglądały jak na wpół otwarta książka grzbietem do wewnątrz szczęki. Masakra. Jak wy tu dalej będziecie takie przekazy podprogowe fundować to marnie skończymy wszystkie
|
|
|
|
|
#4734 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Na dół lepiej jest zakładać metal, jak zęby nachodzą na siebie, wtedy jest bardziej prawdopodobne, że zerwiesz zamek górą. Zamki porcelanowe są większe od metalowych i mniej trwałe, tak samo jak kryształowe, które są bardzo kruche. Jak już zerwiesz zamek, to Twoja orto musi go przykleić , niestety może nie nakleić go tak samo jak przed zerwaniem i będzie musiała wtedy zastosować druk np. sprzed zerwania co powoduje, że jesteś miesiąc z leczeniem w plecy.Wszystko zależy jaką masz wadę. Ja też wołałabym porcelanę na dół. Teraz jak mam porównanie to polecam porcelanę, dla osób, które jak ja mało piją kawy, herbaty itp to super rozwiązanie, a porcelanowy aparat jest piękny, taki subtelny .Nie lubię mojego metalowego - drapie mnie i w ogóle jest brzydki ![]() Np. ja chce jak najszybciej zdjąć ten aparat więc jakoś wytrzymam z tym metalem ![]() Mam jeszcze takie pytanka: 1. Czym się różni kontrolna z aparatem, a wymiana łuku. To są dwa zabiegi niezależne, czyli, jeżeli mi będzie mi wymieniać co wizytę drut i ligarury to będę płacić np. wizyta+wymiana? Jak to jest u Was? 2. Powiedzcie mi proszę, czy do tego podwyższonego zgryzu można się przyzwyczaić? Mam do teraz i nie mogę nić jeść, a jak ustawiam szczękę bardziej do przodu to się boję, że zerwę zamki :-( 3. Czy aparat metalowy kiedyż przestanie drapać, czy jestem skazana na wosk do końca noszenia go :-( ? Edytowane przez MSdrucia Czas edycji: 2009-04-28 o 11:32 |
|
|
|
|
|
#4735 |
|
Raczkowanie
|
Z tymi wizytami to nie wiem.Ale jeżeli chodzi o te drapanie to też zadawałam sobie te pytanie i myślałam,że będę cały czas męczyła się z tym woskiem.Ale po tygodniu mineło i teraz jest ok
|
|
|
|
|
#4736 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#4737 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
całkowity koszt mojego leczenia to max. 5500 zł, być może wyjdzie mniej, ale więcej napewno nie.
|
|
|
#4738 |
|
Zadomowienie
|
Są zamki zwykłej wielkości, albo zamki mini. Z reguły zamki mini są minimalnie droższe, chociaż cena zależy od orto.
|
|
|
#4739 |
|
Rozeznanie
|
ja bede miala kolo 6500... ale juz tylko tydzien do wizyty zalozenia separacji !! jeeejeje
![]() generalnie to bede miec duze zamki metalowe orto powiedzial ze mam duze zeby i nie bedzie zle wygladac ot co. ![]() susinka1 przeczytalam Twoj sen jak jadlam... nie najlepiej ostrzegajcie![]()
|
|
|
|
|
#4740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I prawdę mówiąc wolę chyba zapłacic więceji mieć pewność niż zaoszczędzić trochę grosza i potem walczyć z konowałami bo mi zęby do tragicznego stanu doprowadzą zamiast wyleczyć. A i dziewczyny mam taką prośbę, mogłaby kóraś wrzucić fotkę zwykłych zamków ( nie mini tylko zwykłych ) bo mnie ciekawość zje. Szperam po niecie i nie mogę znaleźć nigdzie. Edytowane przez susinka1 Czas edycji: 2009-04-28 o 12:57 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

i jakie postępy ahhh....

(dziwne kolory zdjęć, jedno jakieś za jasne 

chyba powinni to chociaz jakos osłaniac albo cos....i obrzydzilo mi juz inne wizyty...ale bede twarda eh
) - 60zł