Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-13, 16:28   #1111
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

A do mnie właśnie zadzwoniła ginka, że idzie na urlop i mam tydzień później przełożoną wizytę Teraz muszę czekać do 6 czerwca

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 16:45   #1112
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

no i teraz się naczytałam o martwych ciązach mi mam taaaakie oczy - po co ja to czytałam
Stary 2009-05-13, 16:54   #1113
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
A do mnie właśnie zadzwoniła ginka, że idzie na urlop i mam tydzień później przełożoną wizytę Teraz muszę czekać do 6 czerwca
do 6 czas szybko zleci , no worries z nami ci raźniej będzie a nim się obejrzysz będzie 6 czerwca

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
no i teraz się naczytałam o martwych ciązach mi mam taaaakie oczy - po co ja to czytałam
o rrreeetttyyy nie wolno takich smutasów czytać , nie wolno!

Kochane , wpadam życzyć miłego wieczorku i do poklikania jutro

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:10   #1114
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

wiem ze nie wolno - ale za późno ehh
Stary 2009-05-13, 18:15   #1115
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

No to pierwsze tegoroczne dziecko z naszej grupy znajomych jest już na świecie Ola ma 53 cm, 3400g, 10/10 punktów, a urodziła się o 15.25 (w szpitalu byli od 1 w nocy - moja mama też tyle mnie rodziła).
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 18:36   #1116
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

malinko, mówisz o hm, małgosi ? czy już nie pamiętam nicku, o naszej staraczce która po 6 miesiącach zafasolkowała? bo ona miała termin na maj
chyba że coś mylę

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

yyy Malinko, teraz do mnie dotarło że Ty mówisz o Swoich znajomych prywatnych

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

ja dziś miałam na obiad pyszną botwinkę i zapiekankę z szynką i szparagami pycha
a teraz siedzę ze wzdęciem, i zaczynam się do tego przyzwyczajać
zaraz zjem owocki jakieś..
Nikuś narobiłaś ochoty na brzoskwinkę albo nektarynkę, ale u nas jeszcze nie widziałam
widziałam za to truskawki i czereśnie, ale nie krajowe więc pryskane to odpadają
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 19:22   #1117
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Mój też jak trzeba to wszystko zrobi, ale łazienki się nie tyka...

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Ja tam już o sklepach latam. Ciągnie mnie do różowych rzeczy... ujawniło by się to moje dzieciątko to bym poszalała
chyba porostu każdy facet tak ma

ja też dziś pochodziłam po sklepach i oglądałam wózki ale jednego co bym chciala niestety nie było.

Może to głupio zabrzmi ale w jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? na 56 cm? bo chyba jutro podjadę do sklepu i zacznę wkońcu kupować

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 19:32   #1118
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
do 6 czas szybko zleci , no worries z nami ci raźniej będzie a nim się obejrzysz będzie 6 czerwca
Wiem, że zleci, ale jakoś się nastawiałam ciągle na 30 maja, a teraz zmiana

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
No to pierwsze tegoroczne dziecko z naszej grupy znajomych jest już na świecie Ola ma 53 cm, 3400g, 10/10 punktów, a urodziła się o 15.25 (w szpitalu byli od 1 w nocy - moja mama też tyle mnie rodziła).
Chodzi Ci o Maugoszatkę ?

Stary 2009-05-13, 19:41   #1119
aniago25
Zadomowienie

sweetpinky z tymi rozmiarami to jest różnie zalezy jakie się dziecko urodzi, jak duże to może 56 byc za małe, ja chyba jednak będe kupować na 62.
Właśnie zjadłam z mężem dwie paczki żelek jutro przyjeżdża moja mama i już dzwoniła żebym nic jutro nie gotowała bo przywiezie nam pierogi z mięsem kochana jest a ja mam wolny dzien od gotowania
uciekam kobietki do łóżeczka i męża pomęczyć żeby mi pleczki wymasował bo bolą.
Stary 2009-05-13, 20:20   #1120
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
Może to głupio zabrzmi ale w jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? na 56 cm? bo chyba jutro podjadę do sklepu i zacznę wkońcu kupować
Ja raczej ponownie urodzę małe dzidzi (nie sądzę by tym razem było większe niż 54-55 cm), więc będę kupować po 3 sztuki śpiochów, body itd=2 szt na 56 i jedna na 62, inne ubranka, jak jakieś spodenki, bluzy itd na 62
Stary 2009-05-13, 20:54   #1121
Madzialinda
Raczkowanie

GG do Madzialinda

No ja siadłam dopiero teraz do kompa i was nadrabiam bo wczesniej cos mi zaszkodziło i strasznie mnie męczył. Co do ubranek ja zobacze co dostane bo w rodzinie ostatnio tez sie chłopcy rodzili to może cos się przyda...
Madzialinda jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 21:32   #1122
karamari
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
Ja raczej ponownie urodzę małe dzidzi (nie sądzę by tym razem było większe niż 54-55 cm), więc będę kupować po 3 sztuki śpiochów, body itd=2 szt na 56 i jedna na 62, inne ubranka, jak jakieś spodenki, bluzy itd na 62
Hmm, mam dokładnie te same wątpliwości... A że dziecię to moje pierwsze, to trudno mi ocenić potencjalne parametry Ale te ubranka na 56 cm wydały mi się w sklepie tak miniaturowe, że skutecznie powstrzymały mnie od zakupu
Podobno ja miałam 56 cm przy urodzeniu - a niemowlęta szybko rosną

Byłyśmy dzisiaj z Mamą u Cioci i chcę się z Wami podzielić jedną obserwacją - moja Mama się niczym nie smarowała w ciąży i ma kilka małych rozstępów, a Ciocia całą ciążę smarowała się wazeliną () i nie ma.
Ja się zastanawiam, czy wazelina jako pochodna ropy może mieć jakieś działanie natłuszczające oprócz tego, że po prostu wiąże wodę w naskórku Skłonności po dziadkach obie mogły odziedziczyć podobne, więc jeśli nie preparat był tu skuteczny, to może chociaż codzienny masaż?

Nasmarowana od kolan po biust uciekam do łożeczka
Spokojnej nocki i do jutra!
karamari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 21:33   #1123
beata 76
Raczkowanie

Cytat:
ty to dowcipna jestesmoja miala 53cm 4150 wazyla i byla uwazana za duze dziecko twoja Gabi byla olbrzymem
beata 76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 23:52   #1124
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

Dlatego napisąłam w swoim poście " wg TEJ teorii psychologicznej..." ( a we wcześniejszym poście napisałam jaka to teoria.

rzeczywiście, nie doczytałam - zwracam honor

ja osobiście uważam, że każdą teorię - szczególnie dotyczącą relacji między ludźmi- nalezy patrzeć przez pryzmat indywidualnego przypadku.

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
A Ty się Sorejna nie naśmiewaj, tylko też masuj!

Może być migdałowy, może być z wiesiołka. Warto używać zimnotłoczonych olejków organicznych. Np. tu takie mają:
http://www.zrobsobiekrem.pl/
Do tego kilka kropel naturalnej wit. E i do dzieła
poproszę mojego aby mnie wyręczył w tej czynności

Cytat:

Cytat:
chyba porostu każdy facet tak ma
dla większości facetów problemem jest dotknąć klapy sedesowej w celu zamknięcia, a co dopiero mówić o jej umyciu

Cytat:
ja też dziś pochodziłam po sklepach i oglądałam wózki ale jednego co bym chciala niestety nie było.
u nas raczej problem wózka rozwiązany. gratis od znajomych znajomych. tylko nie wiem jeszcze jaki to wózek

Cytat:
ciuszków jeszcze nie kupuję.
poza tym ostatnio to ulubione zajęcie mojej mamy

zmykam, już czas...
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 06:31   #1125
aniago25
Zadomowienie

Hej mamusie to ja dzisiaj pierwsza wstawać śpiochy ,wczoraj akurat opowiadała mi teściowa jak się mój mąż urodził i miał 49 cm to wszystkie ubranka były na niego za duże on się urodził w 33 tygodniu więc był malusi ale nie leżał w inkubatorze bo miał wagę dobrą i takiego malusiego do domu wysłali
Stary 2009-05-14, 07:01   #1126
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
sweetpinky z tymi rozmiarami to jest różnie zalezy jakie się dziecko urodzi, jak duże to może 56 byc za małe, ja chyba jednak będe kupować na 62.
Właśnie zjadłam z mężem dwie paczki żelek jutro przyjeżdża moja mama i już dzwoniła żebym nic jutro nie gotowała bo przywiezie nam pierogi z mięsem kochana jest a ja mam wolny dzien od gotowania
uciekam kobietki do łóżeczka i męża pomęczyć żeby mi pleczki wymasował bo bolą.
gadałam z koleżanką i powiedziała mi jedną rzecz, że jak się dziecko rodzi z 56 cm to i tak ubranka na 56 są trochę za dużo bo dziecko jest nie wyprostowane czy tak jest naprawdę?
Cytat:
no dobra, ale ile trzeba kupić by było w porządku? nie chcę kupić za dużo ani też za mało
Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
Hmm, mam dokładnie te same wątpliwości... A że dziecię to moje pierwsze, to trudno mi ocenić potencjalne parametry Ale te ubranka na 56 cm wydały mi się w sklepie tak miniaturowe, że skutecznie powstrzymały mnie od zakupu
Podobno ja miałam 56 cm przy urodzeniu - a niemowlęta szybko rosną

Byłyśmy dzisiaj z Mamą u Cioci i chcę się z Wami podzielić jedną obserwacją - moja Mama się niczym nie smarowała w ciąży i ma kilka małych rozstępów, a Ciocia całą ciążę smarowała się wazeliną () i nie ma.
Ja się zastanawiam, czy wazelina jako pochodna ropy może mieć jakieś działanie natłuszczające oprócz tego, że po prostu wiąże wodę w naskórku Skłonności po dziadkach obie mogły odziedziczyć podobne, więc jeśli nie preparat był tu skuteczny, to może chociaż codzienny masaż?

Nasmarowana od kolan po biust uciekam do łożeczka
Spokojnej nocki i do jutra!
no właśnie dlatego też mi jest trudno
Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość

poproszę mojego aby mnie wyręczył w tej czynności

dla większości facetów problemem jest dotknąć klapy sedesowej w celu zamknięcia, a co dopiero mówić o jej umyciu

u nas raczej problem wózka rozwiązany. gratis od znajomych znajomych. tylko nie wiem jeszcze jaki to wózek

ciuszków jeszcze nie kupuję.
poza tym ostatnio to ulubione zajęcie mojej mamy

zmykam, już czas...
ano właśnie
a co do wózka, jak wczoraj chodziłam po sklepie to te co mi się podobały są stasznie drogie albo strasznie ciężkie, a że mieszkam w wieżowcu jeszcze jakieś pół roku to muszę mieć lekki wózek bo jak zabraknie windy to ja chyba wózej będę spuszczać z balkonu ...żarcik!
i tak się pomału skłaniam do tego co wybrała Malin bo faktycznie fajnie wyposażony, cenna mała no i leciutki. Dziś jadę do sklepu gdzie chyba są to obejrzę z każdej strony.

A co do łóżeczka, jakie wymiary polecacie by starczył na długo?
ostatnio oglądałam łóżeczka z dołączonymi szufladami a na tych szufladach przewijak, a że mam mało mebli i miejsca na ciuszki to by było w sam raz tylko nie wiem czy wymiary są dobre

Miss.Hot możesz dopisać do listy imiona Patrycja/Mateusz

Stary 2009-05-14, 07:02   #1127
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
O tak - skąd ja to znam - mój małż zamyka deskę używając nogi () i otwiera tak samo No i sprzątanie łazienki oczywiście na mojej głowie

Stary 2009-05-14, 07:31   #1128
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Chodzi Ci o Maugoszatkę ?
Ja pisałam o swoich znajomych. Niedawno wspominałam, że w tym roku nastąpi wysyp dzieciaczków wśród naszych znajomych. Wczoraj urodziło się pierwsze. Następne w lipcu, a potem po kolei

Cytat:
i tak się pomału skłaniam do tego co wybrała Malin bo faktycznie fajnie wyposażony, cenna mała no i leciutki. Dziś jadę do sklepu gdzie chyba są to obejrzę z każdej strony.

A co do łóżeczka, jakie wymiary polecacie by starczył na długo?
ostatnio oglądałam łóżeczka z dołączonymi szufladami a na tych szufladach przewijak, a że mam mało mebli i miejsca na ciuszki to by było w sam raz tylko nie wiem czy wymiary są dobre
Jak zobaczysz ten wózek, to napisz na Wizażu, jak wygląda w rzeczywistości. Bo ja dopiero za dwa tygodnie będę miała (prawdopodobnie) możliwość jego obejrzenia.

Co do łóżeczka, to kupujemy takie tradycyjne, czyli 120x60 cm, ale z szufladą (Radek VII firmy Klupś).

Co do ciuszków, to czytałam, że na początek wystarczy kupić po 4 komplety kaftaników i śpioszków na ten najmniejszy rozmiar, czyli 56-62 cm.
No i trzeba pamiętać o skarpetkach, skarpetkach-niedrapkach na rączki, czapeczkach i jakimś cieplejszym ubranku, gdy przyjdzie nam hartować dzidziusia na balkonie.

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Aaaaa! Dzisiaj na 16 idę do gina... Nie wysiedzę w pracy...
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 07:39   #1129
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Ja pisałam o swoich znajomych. Niedawno wspominałam, że w tym roku nastąpi wysyp dzieciaczków wśród naszych znajomych. Wczoraj urodziło się pierwsze. Następne w lipcu, a potem po kolei

Jak zobaczysz ten wózek, to napisz na Wizażu, jak wygląda w rzeczywistości. Bo ja dopiero za dwa tygodnie będę miała (prawdopodobnie) możliwość jego obejrzenia.

Co do łóżeczka, to kupujemy takie tradycyjne, czyli 120x60 cm, ale z szufladą (Radek VII firmy Klupś).

Co do ciuszków, to czytałam, że na początek wystarczy kupić po 4 komplety kaftaników i śpioszków na ten najmniejszy rozmiar, czyli 56-62 cm.
No i trzeba pamiętać o skarpetkach, skarpetkach-niedrapkach na rączki, czapeczkach i jakimś cieplejszym ubranku, gdy przyjdzie nam hartować dzidziusia na balkonie.

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

nie ma sprawy, jak będzie w sklepie to przejrzę go na wylot
na stronie Bebetto niby piszę, że jest.

Też oglądałam te łóżeczko co Ty tego Klupsia. Ogólnie mam 2 wolne szuflady w komodzie i 2 malutkie w szafce nocnej i tyle, więc nie wiem czy starczy miejsca jak bym kupiła tylko z jedną szufladą. Chociaż jak mam się przeprowadzać za pół roku to może i starczy
Dzięki za info co do ciuszków

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-14, 07:40   #1130
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Aha

Cytat:
E tam do 16 to szybko Ci zleci

Wiecie miałam takie wrażenie wczoraj jak się położyłam, że w dole podbrzusza coś mi się ruszyło - tak od środka to czułam - no i się nie powtórzyło, więc nie wiem czy to dzidzia

Stary 2009-05-14, 07:47   #1131
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

tak was podczytuje i powiem ze ja wczoraj kupilam pierwsze ciuszki na wyprawke!!
doradca byla pani w sklepie ktora niedawno urodzila dziecko i w sumie powiedziala mi co sie przydaje.....
a wiec kilka ubranek na 56 musicie miec!bo jak dzidzius urodzi sie mniejszy to i tak w nich bedzie plywał.....ja kupilam:
-3 x body z krotkim rekawem
-2 x body z dlugim rekawem
-3 x koszulka z dlugim rekawem zapinana z boku
-3 x śpioszki
-1 x pajacyk

wiadomo ze body czesciej sie zmienia bo ubieramy bezposrednio na pieluszke wiec moze sie zbrudzic czy cos.......na body z dlugim rekawem wystarcza spiochy i to wszystko! a na body z krotkim, koszulka i potem spiochy......wiec ja mam 4 komplety.......

na 62cm mozna kupic wiecej rzeczy bo dluzej posluza-pani w sklepie powiedziala ze miala klientke ktora wziela ciuszki tylko w rozm. 62 i potem przyszla dokupic te mniejsze bo okazalo sie ze dziecko malenkie!!ja mam dodatkowo ugadane ze moge te ciuszki w razie czego wymienic na cos innego jak sie okaza za male-tylko kartek nie odrywac...

a to moj spis na 62cm:
-2 x spiochy z dlugim rekawek(podobne do pajaca, ale zapinane tylko w kroku)
-2 x spiochy
- komplet spiochy +kaftanik z dlugim rekawem
-pajacyk bawelniany
-pajacyk cieply welurowy
- 2 x polspiochy
-3 x koszulka z dlugim rekawem
- 4 x body z krotkim rekawem
- 3 x body z dlugim rekawem
- 4 x body bez rekawa
- 3 bawelniane czapeczki
- 2 x skarpetki
-bamboszki welurowe
-2 x niedrapki

ja rodze w lato , a wam przyda sie wiecej body z dlugim rekawem niz bez........

moze cos wam pomoglamwiadomo ze na wyjscie przydadza sie jakies cieple dresiki czy sweterki.......w wozeczku starczy przykryc dziecko cieplym kocykiem, a jak bedzie zimno to wykorzystac rozek to przykrycia, bo w zime wiadomo ze kombinezon sie przyda....

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-05-14 o 07:50
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 07:58   #1132
sweetpinky
Zakorzenienie

Miss.Hot. może faktycznie to był dzidziuś, pierwszy raz coś takiego poczułaś w życiu? jak tak to był maluszek

Czekoladko dzięki

Ja na innym forum trafiłam na listę wklejoną przez jedną z dziewczyn, jezuuu dużo tego wszystkiego wkleję Wam to sobie zobaczycie

Ubranka: - 5 koszulek bawełnianych lub body - 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (np.: po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Ja bym jak juz napisalam, koszulki i kaftaniki zastapila body, a wiec 10 sztuk )np. 5 - 56cm i 5 - 62cm)
Spanie: - Rożek-becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia - dobry do spania w pierwsze miesiące) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko + materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Fiiki poduszki nie ma do dzis, klada jej pod glowke pieluche flanelowa, ktora zmieniam co drugi dzien
Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - chusteczki nawilżane lub waciki bawełniane - krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) - paczka pieluszek jednorazowych - polecane dla noworodów: Pampers Newborn - super wchłaniaja pierwsze kupki dziecka (im większa tym lepsza)
Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce lub płyn do mycia (od pierwszego miesiąca lu od urodzenia) - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa (Frida jest najbardziej polecana)
Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - termoopakowanie (jak wyżej) - laktator, ja polecam reczny (mam Medela), niektore mamy wola elektryczny Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha
Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. (NIE FIZELINOWE TYLKO SIATKOWE) - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek bądż kora dębu) - do higieny intymnej - Tantum Rosa - ma właściwości odkażające i znieczulające DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), - mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy Uwaga!!! Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

edit: teraz by się przydało by doświadczona mama to zweryfikowała

Edytowane przez sweetpinky
Czas edycji: 2009-05-14 o 08:00 Powód: dopisek
Stary 2009-05-14, 08:06   #1133
Foka29
Zadomowienie

A ja znów głupio zapytam: jaki powinno się kupować rozmiar skarpetek dla noworodka?

No a lista rzeczy potrzebnych może być diametralnie różna zależnie od pory roku.

Kurde, ja we wrześniu - tak "przejściowo" i miotam się strasznie: więcej grubszych czy lżejszych ciuszków. Jesień bywa baaardzo różna.

Co do czyszczenia toalet - to chyba faktycznie jakaś męska fobia. Rozumiałabym obrzydzenie przed toaletą publiczną, ale nasza domowa?
Jak kilka lat temu zamieszkaliśmy razem, to mój ukochany zaznaczył, że podział może być w sumie dowolny, ale toalety za nic na świecie nie wyczyści...
Mnie to nie przeszkadza - w końcu to jedna z lżejszych prac domowych.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-14, 08:15   #1134
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
A ja znów głupio zapytam: jaki powinno się kupować rozmiar skarpetek dla noworodka?

No a lista rzeczy potrzebnych może być diametralnie różna zależnie od pory roku.

Kurde, ja we wrześniu - tak "przejściowo" i miotam się strasznie: więcej grubszych czy lżejszych ciuszków. Jesień bywa baaardzo różna.

Co do czyszczenia toalet - to chyba faktycznie jakaś męska fobia. Rozumiałabym obrzydzenie przed toaletą publiczną, ale nasza domowa?
Jak kilka lat temu zamieszkaliśmy razem, to mój ukochany zaznaczył, że podział może być w sumie dowolny, ale toalety za nic na świecie nie wyczyści...
ja skarpetki kupilam bezrozmiarowe....typowe dla noworodka.....
jesli chodzi o ubieranie we wrzesniu- no coz sama jestem z wrzesnia i mama mowi ze jak sie urodzilam to bylo jeszcze upalne lato.....
znalazlam fajna stronke jak ubierac dziecko:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,1326220.html

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 08:17   #1135
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

mój mąż nie ma problemu z czyszczeniem łazienki
co do siusiania, to nauczyłam Go siusiać na siedząco
za granicą od dawna panowie tak siusiają i nie uważają tego za ujmę, a jest to o wiele bardziej higieniczne
pisałyście jeszcze o znakach zodiaku ja z mężem też oboje jesteśmy raczki
ja dziś na 10 idę do kosmetyczki na stópki
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 08:19   #1136
Nika1980
Zakorzenienie

Witajcie

Wczoraj wieczorem po obiadku wybraliśmy się z mężem na dłuższy spacerek bo była ładna pogoda i jak wróciliśmy do domku i położyłma się na sofie...nasza maleńka uraczyła nas całą serią kopniaczków wcześniej to były dwa czy trzy a wczoraj cała seria, raz delikatniejsze raz troszkę mocniejsze....chyba się dobrze ułożyła i kopała...wooooow...byłam taka szczęśliwa...i dziś od rana już też mnie przywitała

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
Nikuś narobiłaś ochoty na brzoskwinkę albo nektarynkę, ale u nas jeszcze nie widziałam
widziałam za to truskawki i czereśnie, ale nie krajowe więc pryskane to odpadają
u nas są już brzoskwinki nektarynki truskawki też ale tylko takie w supermarkecie , to kupuję tylko jak deser z galaretką i lodami robię.

Cytat:

ja dostałam mnóstwo ciuszków na 50/56 cm , sama kupiłam dwa kompleciki na 50 i dwa na 56 i teraz już będę kupować na 62 cm bo malutkich mam już naprawdę dużo.

Cytat:

.
dokładnie to ważne, ja już dostałam od siostry takie skarpetki kilka par więc myslę, że starczy.
i dostałam śliczny kombinezon beżowy taki puchaty z kapturkiem z uszami misia... jest śliczny i praktyczy bo ma stópki zakryte i takie wbudowane rękawiczki, że mozna dziecku na rączki założyć albo odchylić.

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość

Foczko, kupuj najmniejsze, dzieci mają małe stópki a jak będą za luźna skarpetki to je sobie dziecko zsunie jak się będzie wierciło... moja siostra miała malutkie lda synka a i tak czasem zsunęły się w czaise jak spał.

mój mąż nie ma żadnych fobii pod względem sprzątania. co trzeba to posprząta.
teraz jak nie pracuje to ja na siebie wzięłam większość prac domowych, które w sumie lubie, ale wcześniej jak oboje pracowaliśmy to robiliśmy dużo wspólnie.

Wczoraj mój mąż wrócił z pracy i mówi: no ładnie wszystko w domu zrobione, obiad pyszny...czy ty wogóle odpoczęłaś przez chwilę..???

jak ja lubie jak on tak łechta moje ego

co słychać?
Malinka dziś do gina???

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 08:20   #1137
zartownis
Zadomowienie

Czes dziewczyny, znowu mam troche zaleglosci do nadrobienia

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Hej mamusie to ja dzisiaj pierwsza wstawać śpiochy ,wczoraj akurat opowiadała mi teściowa jak się mój mąż urodził i miał 49 cm to wszystkie ubranka były na niego za duże on się urodził w 33 tygodniu więc był malusi ale nie leżał w inkubatorze bo miał wagę dobrą i takiego malusiego do domu wysłali
Ja widzialam w sklepie ubranka ....40cm to chyba dla wczesniakow blizniakow, a w kazdym sklepie mozna takie male spotkac, widocznie sie tu czesto takie maluchy rodza

Cytat:
O tak - skąd ja to znam - mój małż zamyka deskę używając nogi () i otwiera tak samo No i sprzątanie łazienki oczywiście na mojej głowie
, a cos wiekszego to tez na stojaco robi?

Cytat:
gadałam z koleżanką i powiedziała mi jedną rzecz, że jak się dziecko rodzi z 56 cm to i tak ubranka na 56 są trochę za dużo bo dziecko jest nie wyprostowane czy tak jest naprawdę?
moja siostra mowila, ze jej cora miala 57cm, a spokojnie miescial sie w 56cm, taka skurczona

Co do lozeczka to kupimy standardowe, u nas popularne sa takie male kwadratowe, ale takie na dlugo nie starczy.
My wanienke kupimy na stojaku, a tam mozna tez klasc przewijak, wiec dodatkowy mebel nie bedzie potrzebny.
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 08:26   #1138
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
ja skarpetki kupilam bezrozmiarowe....typowe dla noworodka.....
jesli chodzi o ubieranie we wrzesniu- no coz sama jestem z wrzesnia i mama mowi ze jak sie urodzilam to bylo jeszcze upalne lato.....
znalazlam fajna stronke jak ubierac dziecko:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,1326220.html
O, fajny artykulik. Dzięki!
Co do skarpetek to te, które oglądałam miały napisane rozmiary w cm, chciałam niby kupić bo cudne były, ale (nie po raz pierwszy w sklepie z ciuszkami) zgłupiałam

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
mój mąż nie ma problemu z czyszczeniem łazienki
co do siusiania, to nauczyłam Go siusiać na siedząco
za granicą od dawna panowie tak siusiają i nie uważają tego za ujmę, a jest to o wiele bardziej higieniczne
pisałyście jeszcze o znakach zodiaku ja z mężem też oboje jesteśmy raczki
ja dziś na 10 idę do kosmetyczki na stópki
Mój też w domu na siedząco - nie uczyłam go, on sam z siebie. Cieszy mnie to bardzo, bo skoro nie sprząta, to nie sieje chociaz spustoszenia

Co do znaków zodiaku: ja - ryby, mąż - koziorożec.

Hurrra!!!!
Mąż dzwonił, zdobył bilety na Star Treck. Dziś idziemy
Mam nadzieje, że nie spłycili tej serii, jak to Amerykanie ostatnio potrafią.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-05-14 o 08:27
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 08:28   #1139
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
Aha

E tam do 16 to szybko Ci zleci

Wiecie miałam takie wrażenie wczoraj jak się położyłam, że w dole podbrzusza coś mi się ruszyło - tak od środka to czułam - no i się nie powtórzyło, więc nie wiem czy to dzidzia
Bardzo możliwe że to dzidzia! Ja na początku i przez długi czas czułam pojedyńcze kopniaczki w okolicach pępka a od tygodnia moja Malutka tak się ułożyła że kopie mnie od środka i czuję jak się tam w środku wierci ale nie zawsze czuję te kopniaczki przez brzuch. Jak byłam dwa dni temu na usg to się okazało że faktycznie tak się dziwnie ułożyło moję dziecię że przy brzuchu ma głowę a z tyłu nóżkami kopie. I to jest właśnie takie odczucie jakby się tam w środku coś ruszało Czasami też dostaję kopa w pęcherz i wtedy to już nie jest miłe uczucie zwłaszcza jak jestem na spacerku i toalety nie ma w pobliżu

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
tak was podczytuje i powiem ze ja wczoraj kupilam pierwsze ciuszki na wyprawke!!
doradca byla pani w sklepie ktora niedawno urodzila dziecko i w sumie powiedziala mi co sie przydaje.....
a wiec kilka ubranek na 56 musicie miec!bo jak dzidzius urodzi sie mniejszy to i tak w nich bedzie plywał.....ja kupilam:
-3 x body z krotkim rekawem
-2 x body z dlugim rekawem
-3 x koszulka z dlugim rekawem zapinana z boku
-3 x śpioszki
-1 x pajacyk

wiadomo ze body czesciej sie zmienia bo ubieramy bezposrednio na pieluszke wiec moze sie zbrudzic czy cos.......na body z dlugim rekawem wystarcza spiochy i to wszystko! a na body z krotkim, koszulka i potem spiochy......wiec ja mam 4 komplety.......

na 62cm mozna kupic wiecej rzeczy bo dluzej posluza-pani w sklepie powiedziala ze miala klientke ktora wziela ciuszki tylko w rozm. 62 i potem przyszla dokupic te mniejsze bo okazalo sie ze dziecko malenkie!!ja mam dodatkowo ugadane ze moge te ciuszki w razie czego wymienic na cos innego jak sie okaza za male-tylko kartek nie odrywac...

a to moj spis na 62cm:
-2 x spiochy z dlugim rekawek(podobne do pajaca, ale zapinane tylko w kroku)
-2 x spiochy
- komplet spiochy +kaftanik z dlugim rekawem
-pajacyk bawelniany
-pajacyk cieply welurowy
- 2 x polspiochy
-3 x koszulka z dlugim rekawem
- 4 x body z krotkim rekawem
- 3 x body z dlugim rekawem
- 4 x body bez rekawa
- 3 bawelniane czapeczki
- 2 x skarpetki
-bamboszki welurowe
-2 x niedrapki

ja rodze w lato , a wam przyda sie wiecej body z dlugim rekawem niz bez........

moze cos wam pomoglamwiadomo ze na wyjscie przydadza sie jakies cieple dresiki czy sweterki.......w wozeczku starczy przykryc dziecko cieplym kocykiem, a jak bedzie zimno to wykorzystac rozek to przykrycia, bo w zime wiadomo ze kombinezon sie przyda....
Cytat:
Miss.Hot. może faktycznie to był dzidziuś, pierwszy raz coś takiego poczułaś w życiu? jak tak to był maluszek

Czekoladko dzięki

Ja na innym forum trafiłam na listę wklejoną przez jedną z dziewczyn, jezuuu dużo tego wszystkiego wkleję Wam to sobie zobaczycie

Ubranka: - 5 koszulek bawełnianych lub body - 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (np.: po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Ja bym jak juz napisalam, koszulki i kaftaniki zastapila body, a wiec 10 sztuk )np. 5 - 56cm i 5 - 62cm)
Spanie: - Rożek-becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia - dobry do spania w pierwsze miesiące) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko + materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Fiiki poduszki nie ma do dzis, klada jej pod glowke pieluche flanelowa, ktora zmieniam co drugi dzien
Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - chusteczki nawilżane lub waciki bawełniane - krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) - paczka pieluszek jednorazowych - polecane dla noworodów: Pampers Newborn - super wchłaniaja pierwsze kupki dziecka (im większa tym lepsza)
Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce lub płyn do mycia (od pierwszego miesiąca lu od urodzenia) - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa (Frida jest najbardziej polecana)
Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - termoopakowanie (jak wyżej) - laktator, ja polecam reczny (mam Medela), niektore mamy wola elektryczny Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha
Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. (NIE FIZELINOWE TYLKO SIATKOWE) - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek bądż kora dębu) - do higieny intymnej - Tantum Rosa - ma właściwości odkażające i znieczulające DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), - mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy Uwaga!!! Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

edit: teraz by się przydało by doświadczona mama to zweryfikowała

Oooo super bardzo przydatne listy. Ja jestem na etapie tworzenia własnej więc bardzo mi się przydadzą
Stary 2009-05-14, 08:39   #1140
sweetpinky
Zakorzenienie

wiecie co? właśnie przeglądam ciuszki dla niemowląt na allegro i nie wiem czy ja jestem dziwna? przerażają mnie te lalki co mają założone te ciuszki
straszne są, jak jakieś z horrorów, coś ala laleczka chucky

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości