|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
A do mnie właśnie zadzwoniła ginka, że idzie na urlop i mam tydzień później przełożoną wizytę
![]() ![]()
#1112 |
Zadomowienie
|
no i teraz się naczytałam o martwych ciązach mi mam taaaakie oczy - po co ja to czytałam
#1113 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Kochane , wpadam życzyć miłego wieczorku i do poklikania jutro ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1114 |
Zadomowienie
|
wiem ze nie wolno - ale za późno ehh
#1115 |
Zakorzenienie
|
No to pierwsze tegoroczne dziecko z naszej grupy znajomych jest już na świecie
![]()
#1116 |
Wtajemniczenie
|
malinko, mówisz o hm, małgosi ? czy już nie pamiętam nicku, o naszej staraczce która po 6 miesiącach zafasolkowała?
![]() ![]() chyba że coś mylę ![]() ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- yyy Malinko, teraz do mnie dotarło że Ty mówisz o Swoich znajomych prywatnych ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- ja dziś miałam na obiad pyszną botwinkę i zapiekankę z szynką i szparagami ![]() ![]() a teraz siedzę ze wzdęciem, i zaczynam się do tego przyzwyczajać ![]() zaraz zjem owocki jakieś.. Nikuś narobiłaś ochoty na brzoskwinkę albo nektarynkę, ale u nas jeszcze nie widziałam ![]() widziałam za to truskawki i czereśnie, ale nie krajowe więc pryskane to odpadają ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też dziś pochodziłam po sklepach i oglądałam wózki ![]() Może to głupio zabrzmi ale w jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? ![]() ![]()
![]() |
#1118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzi Ci o Maugoszatkę ?
![]() |
#1119 |
Zadomowienie
|
sweetpinky z tymi rozmiarami to jest różnie zalezy jakie się dziecko urodzi, jak duże to może 56 byc za małe, ja chyba jednak będe kupować na 62.
Właśnie zjadłam z mężem dwie paczki żelek ![]() ![]() ![]() uciekam kobietki do łóżeczka i męża pomęczyć żeby mi pleczki wymasował bo bolą.
#1120 |
Zadomowienie
|
Ja raczej ponownie urodzę małe dzidzi (nie sądzę by tym razem było większe niż 54-55 cm), więc będę kupować po 3 sztuki śpiochów, body itd=2 szt na 56 i jedna na 62, inne ubranka, jak jakieś spodenki, bluzy itd na 62
#1121 |
Raczkowanie
|
No ja siadłam dopiero teraz do kompa i was nadrabiam bo wczesniej cos mi zaszkodziło i strasznie mnie męczył
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1122 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Podobno ja miałam 56 cm przy urodzeniu - a niemowlęta szybko rosną ![]() Byłyśmy dzisiaj z Mamą u Cioci i chcę się z Wami podzielić jedną obserwacją - moja Mama się niczym nie smarowała w ciąży i ma kilka małych rozstępów, a Ciocia całą ciążę smarowała się wazeliną ( ![]() Ja się zastanawiam, czy wazelina jako pochodna ropy może mieć jakieś działanie natłuszczające oprócz tego, że po prostu wiąże wodę w naskórku ![]() Nasmarowana od kolan po biust uciekam do łożeczka ![]() Spokojnej nocki i do jutra!
![]() |
#1123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() dla większości facetów problemem jest dotknąć klapy sedesowej w celu zamknięcia, a co dopiero mówić o jej umyciu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
poza tym ostatnio to ulubione zajęcie mojej mamy ![]() zmykam, już czas... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1125 |
Zadomowienie
|
Hej mamusie to ja dzisiaj pierwsza
![]() ![]() ![]()
#1126 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() a co do wózka, jak wczoraj chodziłam po sklepie to te co mi się podobały są stasznie drogie albo strasznie ciężkie, a że mieszkam w wieżowcu jeszcze jakieś pół roku to muszę mieć lekki wózek bo jak zabraknie windy to ja chyba wózej będę spuszczać z balkonu ![]() i tak się pomału skłaniam do tego co wybrała Malin bo faktycznie fajnie wyposażony, cenna mała no i leciutki. Dziś jadę do sklepu gdzie chyba są to obejrzę z każdej strony. A co do łóżeczka, jakie wymiary polecacie by starczył na długo? ostatnio oglądałam łóżeczka z dołączonymi szufladami a na tych szufladach przewijak, a że mam mało mebli i miejsca na ciuszki to by było w sam raz tylko nie wiem czy wymiary są dobre ![]() Miss.Hot możesz dopisać do listy imiona Patrycja/Mateusz ![]()
![]() |
#1127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1128 | |
Zakorzenienie
|
Ja pisałam o swoich znajomych. Niedawno wspominałam, że w tym roku nastąpi wysyp dzieciaczków wśród naszych znajomych. Wczoraj urodziło się pierwsze. Następne w lipcu, a potem po kolei
![]() Cytat:
Co do łóżeczka, to kupujemy takie tradycyjne, czyli 120x60 cm, ale z szufladą (Radek VII firmy Klupś). Co do ciuszków, to czytałam, że na początek wystarczy kupić po 4 komplety kaftaników i śpioszków na ten najmniejszy rozmiar, czyli 56-62 cm. No i trzeba pamiętać o skarpetkach, skarpetkach-niedrapkach na rączki, czapeczkach i jakimś cieplejszym ubranku, gdy przyjdzie nam hartować dzidziusia na balkonie. ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Aaaaa! Dzisiaj na 16 idę do gina... Nie wysiedzę w pracy...
![]() |
#1129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na stronie Bebetto niby piszę, że jest. Też oglądałam te łóżeczko co Ty tego Klupsia. Ogólnie mam 2 wolne szuflady w komodzie i 2 malutkie w szafce nocnej i tyle, więc nie wiem czy starczy miejsca jak bym kupiła tylko z jedną szufladą. Chociaż jak mam się przeprowadzać za pół roku to może i starczy ![]() Dzięki za info co do ciuszków ![]()
![]() |
#1130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() E tam do 16 to szybko Ci zleci ![]() Wiecie miałam takie wrażenie wczoraj jak się położyłam, że w dole podbrzusza coś mi się ruszyło - tak od środka to czułam - no i się nie powtórzyło, więc nie wiem czy to dzidzia ![]()
![]() |
#1131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
doradca byla pani w sklepie ktora niedawno urodzila dziecko i w sumie powiedziala mi co sie przydaje..... a wiec kilka ubranek na 56 musicie miec!bo jak dzidzius urodzi sie mniejszy to i tak w nich bedzie plywał.....ja kupilam: -3 x body z krotkim rekawem -2 x body z dlugim rekawem -3 x koszulka z dlugim rekawem zapinana z boku -3 x śpioszki -1 x pajacyk wiadomo ze body czesciej sie zmienia bo ubieramy bezposrednio na pieluszke wiec moze sie zbrudzic czy cos.......na body z dlugim rekawem wystarcza spiochy i to wszystko! a na body z krotkim, koszulka i potem spiochy......wiec ja mam 4 komplety....... na 62cm mozna kupic wiecej rzeczy bo dluzej posluza-pani w sklepie powiedziala ze miala klientke ktora wziela ciuszki tylko w rozm. 62 i potem przyszla dokupic te mniejsze bo okazalo sie ze dziecko malenkie!!ja mam dodatkowo ugadane ze moge te ciuszki w razie czego wymienic na cos innego jak sie okaza za male-tylko kartek nie odrywac... ![]() a to moj spis na 62cm: -2 x spiochy z dlugim rekawek(podobne do pajaca, ale zapinane tylko w kroku) -2 x spiochy - komplet spiochy +kaftanik z dlugim rekawem -pajacyk bawelniany -pajacyk cieply welurowy - 2 x polspiochy -3 x koszulka z dlugim rekawem - 4 x body z krotkim rekawem - 3 x body z dlugim rekawem - 4 x body bez rekawa - 3 bawelniane czapeczki - 2 x skarpetki -bamboszki welurowe -2 x niedrapki ja rodze w lato , a wam przyda sie wiecej body z dlugim rekawem niz bez........ moze cos wam pomoglam ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-05-14 o 07:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1132 |
Zakorzenienie
|
Miss.Hot. może faktycznie to był dzidziuś, pierwszy raz coś takiego poczułaś w życiu? jak tak to był maluszek
![]() Czekoladko dzięki ![]() Ja na innym forum trafiłam na listę wklejoną przez jedną z dziewczyn, jezuuu dużo tego wszystkiego ![]() Ubranka: - 5 koszulek bawełnianych lub body - 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (np.: po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Ja bym jak juz napisalam, koszulki i kaftaniki zastapila body, a wiec 10 sztuk )np. 5 - 56cm i 5 - 62cm) Spanie: - Rożek-becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia - dobry do spania w pierwsze miesiące) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko + materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Fiiki poduszki nie ma do dzis, klada jej pod glowke pieluche flanelowa, ktora zmieniam co drugi dzien Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - chusteczki nawilżane lub waciki bawełniane - krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) - paczka pieluszek jednorazowych - polecane dla noworodów: Pampers Newborn - super wchłaniaja pierwsze kupki dziecka (im większa tym lepsza) Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce lub płyn do mycia (od pierwszego miesiąca lu od urodzenia) - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa (Frida jest najbardziej polecana) Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - termoopakowanie (jak wyżej) - laktator, ja polecam reczny (mam Medela), niektore mamy wola elektryczny Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. (NIE FIZELINOWE TYLKO SIATKOWE) - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek bądż kora dębu) - do higieny intymnej - Tantum Rosa - ma właściwości odkażające i znieczulające DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), - mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy Uwaga!!! Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka. edit: teraz by się przydało by doświadczona mama to zweryfikowała ![]()
♥ Edytowane przez sweetpinky Czas edycji: 2009-05-14 o 08:00 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#1133 |
Zadomowienie
|
A ja znów głupio zapytam: jaki powinno się kupować rozmiar skarpetek dla noworodka?
No a lista rzeczy potrzebnych może być diametralnie różna zależnie od pory roku. Kurde, ja we wrześniu - tak "przejściowo" i miotam się strasznie: więcej grubszych czy lżejszych ciuszków. Jesień bywa baaardzo różna. Co do czyszczenia toalet - to chyba faktycznie jakaś męska fobia. Rozumiałabym obrzydzenie przed toaletą publiczną, ale nasza domowa? Jak kilka lat temu zamieszkaliśmy razem, to mój ukochany zaznaczył, że podział może być w sumie dowolny, ale toalety za nic na świecie nie wyczyści... Mnie to nie przeszkadza - w końcu to jedna z lżejszych prac domowych. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli chodzi o ubieranie we wrzesniu- no coz sama jestem z wrzesnia i mama mowi ze jak sie urodzilam to bylo jeszcze upalne lato..... znalazlam fajna stronke jak ubierac dziecko: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,1326220.html
![]() |
#1135 |
Wtajemniczenie
|
mój mąż nie ma problemu z czyszczeniem łazienki
![]() co do siusiania, to nauczyłam Go siusiać na siedząco ![]() za granicą od dawna panowie tak siusiają i nie uważają tego za ujmę, a jest to o wiele bardziej higieniczne ![]() pisałyście jeszcze o znakach zodiaku ![]() ![]() ja dziś na 10 idę do kosmetyczki na stópki ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1136 | ||||
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Wczoraj wieczorem po obiadku wybraliśmy się z mężem na dłuższy spacerek bo była ładna pogoda i jak wróciliśmy do domku i położyłma się na sofie...nasza maleńka uraczyła nas całą serią kopniaczków ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i dostałam śliczny kombinezon beżowy taki puchaty z kapturkiem z uszami misia... ![]() Cytat:
mój mąż nie ma żadnych fobii pod względem sprzątania. co trzeba to posprząta. teraz jak nie pracuje to ja na siebie wzięłam większość prac domowych, które w sumie lubie, ale wcześniej jak oboje pracowaliśmy to robiliśmy dużo wspólnie. Wczoraj mój mąż wrócił z pracy i mówi: no ładnie wszystko w domu zrobione, obiad pyszny...czy ty wogóle odpoczęłaś przez chwilę..??? jak ja lubie jak on tak łechta moje ego ![]() ![]() co słychać? Malinka dziś do gina??? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |||
Zadomowienie
|
Czes dziewczyny
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do lozeczka to kupimy standardowe ![]() ![]() My wanienke kupimy na stojaku, a tam mozna tez klasc przewijak, wiec dodatkowy mebel nie bedzie potrzebny ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1138 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do skarpetek to te, które oglądałam miały napisane rozmiary w cm, chciałam niby kupić bo cudne były, ale (nie po raz pierwszy w sklepie z ciuszkami) zgłupiałam ![]() Cytat:
![]() Co do znaków zodiaku: ja - ryby, mąż - koziorożec. Hurrra!!!! Mąż dzwonił, zdobył bilety na Star Treck. Dziś idziemy ![]() Mam nadzieje, że nie spłycili tej serii, jak to Amerykanie ostatnio potrafią. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-05-14 o 08:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Oooo super bardzo przydatne listy. Ja jestem na etapie tworzenia własnej więc bardzo mi się przydadzą ![]()
![]() |
#1140 |
Zakorzenienie
|
wiecie co? właśnie przeglądam ciuszki dla niemowląt na allegro i nie wiem czy ja jestem dziwna? przerażają mnie te lalki co mają założone te ciuszki
![]() ![]() straszne są, jak jakieś z horrorów, coś ala laleczka chucky ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:42.