tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-31, 10:59   #2341
Tereskaa
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Ciekawa sprawa z tym używaniem prezerwatyw w połączeniu z prawidłowym braniem tabletek Przecież tabletka antykoncepcyjna dwuskładnikowa ma bardzo dużą skuteczność 99,99%, oczywiście przy prawidłowym braniu (!), dlatego nie widzę powodu by stosować jeszcze gumkę. Nie po to się faszerujesz hormonami by im nie wierzyć. A jeśli im nie ufasz, to nie bierz tabletek - taniej i zdrowiej A z przedwczesnym wytryskiem to po prostu niewiedza lub lenistwo faceta, bo to mechanizm, nad którym można zapanować, oczywiście jeśli zechce się nad sobą popracować. Mój facet jak go poznałam kończył po minucie, a teraz kochamy się nawet 4-5 godzin, więc dla chcącego nic trudnego Naprawdę nie ma sensu utrudniać sobie życia i męczyć się z gumami skoro bierzesz już tabletki, bo one są wystarczającym i najlepszym zabezpieczeniem przed ciążą.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 11:40   #2342
Evellinne
Przyczajenie

Ja wiem, że są najlepszą metodą, ale mnie mama straszy, że jak będę sie odchudzać to nie będą działać i w ogóle, a właśnie jestem na diecie i zgubiłam to kilka kilo..
Tworzy mi się mętlik w głowie, nie wiem co już jest prawdą co nie ehh
Ja wiem, że to sie może wydawać śmieszne z czyjegoś punktu widzenia, ale tam..
Evellinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 11:50   #2343
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Evellinne Pokaż wiadomość
Ja wiem, że są najlepszą metodą, ale mnie mama straszy, że jak będę sie odchudzać to nie będą działać i w ogóle, a właśnie jestem na diecie i zgubiłam to kilka kilo..
To raczej jest odwrotnie, gdybyś miała bardzo wysoką wagę to masz mniejsze prawdopodobieństwo, że tabletki będą działały prawidłowo, tak jak jest u mnie... ale ja się nie obawiam, wierzę tym tabletkom, a kończę już drugie opakowanie

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 11:56   #2344
disna
Przyczajenie

cześć dziewczyny
biorę już 3. opakowanie Yaz i co do skutków ubocznych zauważyłam powiększenie piersi i żył piersiowych,poprawa cery, ale też zmniejszenie apetytu, 1. i 2. okres dostałam na 3.placebo
ale od początku 3. opakowania nie mam już kompletnie apetytu a ponad to jest mi słabo i ogólnie mam niestrawności i mnie to troche męczy i martwi...
dodam że nie mam nic na sumieniu w sensie,że nie pominęłam żadnej tabletki nie miałam biegunki wymiotów nie brałam innych leków
a okres również był normalny taki sam jak pierwszy
disna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 12:08   #2345
Evellinne
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
To raczej jest odwrotnie, gdybyś miała bardzo wysoką wagę to masz mniejsze prawdopodobieństwo, że tabletki będą działały prawidłowo, tak jak jest u mnie... ale ja się nie obawiam, wierzę tym tabletkom, a kończę już drugie opakowanie

W takim razie nie mam się czym martwić. Dziękuje za radę i uprzejmosć
Evellinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 12:08   #2346
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez disna Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny
biorę już 3. opakowanie Yaz i co do skutków ubocznych zauważyłam powiększenie piersi i żył piersiowych,poprawa cery, ale też zmniejszenie apetytu, 1. i 2. okres dostałam na 3.placebo
ale od początku 3. opakowania nie mam już kompletnie apetytu a ponad to jest mi słabo i ogólnie mam niestrawności i mnie to troche męczy i martwi...
dodam że nie mam nic na sumieniu w sensie,że nie pominęłam żadnej tabletki nie miałam biegunki wymiotów nie brałam innych leków
a okres również był normalny taki sam jak pierwszy
ja mam dokładnie tak samo!
qrde, żeby nie okres to normalnie bym pomyślała, że zaciążyłam - identyczne objawy
masakra...
cały czas tłumaczę sobie, że może sie czymś zatrułam albo coś no ale ile można
a juz było tak pięknie - chwyciło mnie dopiero na placebo z 3 opakowania
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 12:45   #2347
disna
Przyczajenie

wiesz co littleblackwitch wydaję mi się że skutki uboczne moga pojawiać się dopiero po jakimś czasie stosowania np. jeżeli do kobiety piszą że spadło im libido to zauważyły to na któryms z kolei opakowaniu albo suchość pochwy itp.
a na ciążę przy tabletkach wskazuje tylko brak okresu... mam rację?
disna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 13:48   #2348
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez disna Pokaż wiadomość
wiesz co littleblackwitch wydaję mi się że skutki uboczne moga pojawiać się dopiero po jakimś czasie stosowania np. jeżeli do kobiety piszą że spadło im libido to zauważyły to na któryms z kolei opakowaniu albo suchość pochwy itp.
a na ciążę przy tabletkach wskazuje tylko brak okresu... mam rację?
tak a do tego nie pojawiający się 2 razy z rzędu
Stary 2009-05-31, 14:01   #2349
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Używając gumek znacznie powiększam komfort współżycia , bo się mniej boję
poza tym chłopak za wcześnie dochodzi, więc używamy prezerwatyw opóźniających wytrysk, także działanie podwójne
No ja nie miałam widocznych żył, więc dla mnie to nie jest normalne i miałam prawo się zaniepokoić
Osobiście uważam, że gumki znacznie obniżają komfort współżycia. Bez jest dużo lepiej
Ale to Twój wybór, rozumiem, że masz ku temu powody..

Cytat:
Napisane przez FaberCastell Pokaż wiadomość
witam
mimo że ostatnio nic sie tu nie odzywałam ale cały czas śledzę wątek na bierząco ( w sumie to jest moja poranna obowiązkowa lektura przy śniadaniu w pracy ) i czytam te wypociny co poniektórych dziewczyn i normalnie płakać mi się chce bo czytam nie dość że jedno i to samo przez parę stron to poruszane są tak czasem banalne i niemożliwe problemy, albo zadawanie pytań typu : "...po 13 h wystąpiła u mnie biegunka, ale w ulotce piszą że po 3-4 h[...] czy tabletka się wchłonęła..", albo stosowanie tabletek, gumek, i bóg wie jeszcze zcego dodatkowego, czy panika że jestem w ciąży bo pare dni mi się okres spóźnia .... -- to ja sie zastanawiam czy co poniektóre osoby dojżały do używania tabletek antykoncepyjnych, a przedewszystkim czy dojżały do współżycia z partnerami...
- przepraszam, nie chce tu nikogo urazić i zcepaiać ale ta myśl nasówa mi sie już od dłuższego czytania tego wątku, a uwierzcie mi śledze go od samego poczatku

a żeby nie było że to jakiś off... to ja aktualnie kończe 2- opakowanie bo dzisiaj już 3 tabetka placebo będzie i tak jak na pierwszym opakowaniu okres wystąpił w tym samym dniu tzn. na tej 3 tabletce i z wahaniem co do 2-3 godzin), i na szczęście jest narazie mniej bolesny niz ten poprzedni, choć czuję że on jest , no i co najwazniejsze jakiś uciążliwych skutków ubocznych brak - no oprócz może troszke wysuszonej skóry, ale to bardziej chyba wina ostatniego wylegiwania sie na słoneczku ....

pozdrawiam i jeszcze raz zaznaczam że nie chce tu nikogo urazić moją pierwszą częścią wypowiedzi...
Zgadzam się trochę z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi. Od dłuższego czasu odnoszę wrażenie, że są to wypowiedzi osób bardzo młodych. Dlatego nie dziwi mnie taka niedojrzałośc. Oczywiście nie chce nikogo urazic, ale po prostu niektóre wypowiedzi wydają się niedojrzałe.
Ja po prostu nawet nie zastanawiam się nad takimi sprawami i nie mam takich problemów całe szczęście.

Ja jestem na 4. opakowaniu (6.tabletka) i wszystko w porządku tak jak było. Skróciłam sobie przerwę, okres i tak pojawił się w tym samym czasie co poprzednio. Udało mi się nawet zrzucic 2kg bez żadnej diety - teraz już wiem, że to lek na migrenę powodował zwiększenie apetytu i tycie, bo go odstawiłam i od razu apetyt mniejszy i waga w dół

Pozdrawiam
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 14:18   #2350
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Osobiście uważam, że gumki znacznie obniżają komfort współżycia. Bez jest dużo lepiej
Ale to Twój wybór, rozumiem, że masz ku temu powody..

Zgadzam się trochę z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi. Od dłuższego czasu odnoszę wrażenie, że są to wypowiedzi osób bardzo młodych. Dlatego nie dziwi mnie taka niedojrzałośc. Oczywiście nie chce nikogo urazic, ale po prostu niektóre wypowiedzi wydają się niedojrzałe.
Ja po prostu nawet nie zastanawiam się nad takimi sprawami i nie mam takich problemów całe szczęście.

Ja jestem na 4. opakowaniu (6.tabletka) i wszystko w porządku tak jak było. Skróciłam sobie przerwę, okres i tak pojawił się w tym samym czasie co poprzednio. Udało mi się nawet zrzucic 2kg bez żadnej diety - teraz już wiem, że to lek na migrenę powodował zwiększenie apetytu i tycie, bo go odstawiłam i od razu apetyt mniejszy i waga w dół

Pozdrawiam
tez sie zgadzam no ale co zrobic

moja waga mnie przeraża
spodnie, w które nie mieściłam się 2 m-ce temu teraz są mi za duże
apetytu wręcz zero - i to dopiero na 3 op. mi się to 'objawiło'

hmmm.. już sama nie wiem czy to wina YAZu czy nie
Stary 2009-05-31, 14:38   #2351
kik
Raczkowanie

A mi przybył kilogram i mam nadzieję, że drugiego już nie będzie apetyt mam niesamowicie wielki Oby przeszło niedługo ;( Ej... A czy to normalne, żeby już na pierwszej placebo mieć bóle brzucha jakby okres miał być jutro albo pojutrze? Trochę to dziwne, żeby tak wcześnie, nie? Miała już któraś z was tak, czy to po prostu zwykły objaw uboczny?
kik jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-31, 14:51   #2352
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kik Pokaż wiadomość
A mi przybył kilogram i mam nadzieję, że drugiego już nie będzie apetyt mam niesamowicie wielki Oby przeszło niedługo ;( Ej... A czy to normalne, żeby już na pierwszej placebo mieć bóle brzucha jakby okres miał być jutro albo pojutrze? Trochę to dziwne, żeby tak wcześnie, nie? Miała już któraś z was tak, czy to po prostu zwykły objaw uboczny?
normalne.
Stary 2009-05-31, 14:58   #2353
kik
Raczkowanie

No to super Dzięki
Stary 2009-05-31, 15:16   #2354
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kik Pokaż wiadomość
Czemu Ty sie wszędzie nienormalności doszukujesz?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 17:02   #2355
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gizus88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, no każdy robi co uważa, my z chłopakiem nie lubimy gumek dlatego też, zdecydowałam się na tabletki i mam teraz ten komfort, jednak skoro koleżanka tak jak pisze, że gumki opóźniają wytrysk jej chłopaka to niech też ich używają, tylko są też różne inne środki, żele i maści, które też opóźniają wytrysk, musiałabyś się zapytać w aptece, bo szkoda się truć, skoro i tak używacie gumek, chyba, że tabletki bierzesz nie tylko ze względu na antykoncepcje
środków jest mnóstwo, poza tym jest masa sposobów naturalnych na opóźnienie wytrysku typu masaże w odpowiednim miejscu i momnecie - a tego typu zabawy na pewno lepiej wpłyną na komfort niz gumka

Cytat:
i sie znalazł pogrzebany pies.. jak zwykle w "zabobonach"

jedyne co może ci zaszkodzi to wszystko co przeczyszczające poza tym dopóki nie głodujesz możesz sie odchudzac

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
To jest mój wybór i myśle że powinno się krytykować osoby które w ogóle sie nie zabezpieczają, poza tym pisałam że prezerwatywy pozwalają mi się kochać dłużej z chłopakiem..
jasne, że twój

tylko dla mnie skoro można krytykować osoby które przeginają z brakiem antykoncpecji równie dobrze można postawić ciebie po drugiej strony barykady bo Ty dla odmiany przesadzasz - i co ktoś kto przegina z czyms w te czy tamta strone tak jak ty moze byc krytykowany ?!

ja zreszta nie krytykuje tylko wyrazam sobie zdanie, to ze brzmi odmiennei od tego co robisz to nie znaczy ze krytykuj ( ani do takiej krytyki nie nawołuję - bo przeciez jak ktos sie nie zabezpiecza to tez jego wybor co nie ? nie jestes lepsza ani ty, ani ja ani ktokolwiek inny)

===========

swoja drogą bardzo mnie cieszy, że tutaj wiele osób traci apetyt, marzę o tym - właśnie dlatego zmieniłam pigułki bo niestety na poprzednich sie nieco przybrało ;/

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2009-05-31 o 17:03
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 17:16   #2356
MegNavy
Raczkowanie

Z kolei ja w połowie 3 op. miałam jakieś mdłości.Ale na szczęście krótkotrwałe
Wiecie co kobietki?Tak się chwaliłam,że nie mam skutków ubocznych,a jak już mam to te które mi "pasują"...Aż tu ostatnio byłam się opalać...wracam do domu po 3 godzinkach..i na brzuchu mam jakieś białe plamki..jakby się tam nie "dopaliło".Bardzo mnie to martwi,gdyż opalanie to mój ulubiony wakacyjny sport;].
I nie wiem czy zwalić to na Yaz.A wy jak sądzicie?Spotkało to którąś z was??I może wiecie jak sobie z tym poradzić??
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 18:29   #2357
uzytkowniczka87
Przyczajenie

Witam dziewczyny Jestem tu nowa ale chetnie podziele sie obserwacjami po skonczeniu 1 opakowania Yazu. Wiec ogolnie bylo niezle choc nie idealnie Prawie rpzez caly miesiac z niewielka przerwa na koniec mialam plamienia, i choc wiem ze to normalne jednak nie bylo to przyjemne miec okres prawie miesiac..Ale mam nadzieje ze przy drugim lub trzecim to minie i bedzie ok Poza tym jakos ok 16tej tabletki dopadla mnie 3 dniowa migrena co sie u mnie raczej wczsniej nie zdarzalo.. ale nie ma co panikowac czasami odczuwalam jakby lekkie odretwienia nog ale nie wiem czy to tlko wina Yazu,bo zaczelam brac magnez i jest ok Poza tymi drobnostkami wzystko ok, zaczelam juz drugie opakowanie , okrs dostalam przy trzeciej placebo i trwal jak na mnie bardzo krotko bo 4 dni z tego tylko 1 byl bolesny Ale mam pytanie do was, (bycmoze bylo to juz poruszane wczesniej ale nie do konca mam wolnych pare godzinek zeby przeyjrzec 80 str). W ulotce przeczytalam ze kazda tabletka ma taki sam sklad, to samo mowil tez moj ginekolog. Wiec w razie sytuacji awaryjnej tj np wymioty niedlugo po wzieciu aktywnej tabletki, mozna wziac np ktoras rozowa z konca opakowania jako ta jeszcze jedna? Nie posiadam chwilowo zapasowego opakowania poniewaz pani w aptece miala tylko 1 dlatego mnie to ciekawi Z gory dziekuje za odpowiedz,Pozdrawiam
uzytkowniczka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 18:38   #2358
klaudia08888
Przyczajenie

od miesiąca stosuje te tabletki, spóznia mi się okres, nie wiem dlaczego, dodam że się nie kochałam lekarz przepisał mi yaz bo mam torbiel;/ czy któraś miala podobny przypadek?
klaudia08888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 18:52   #2359
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez klaudia08888 Pokaż wiadomość
od miesiąca stosuje te tabletki, spóznia mi się okres, nie wiem dlaczego, dodam że się nie kochałam lekarz przepisał mi yaz bo mam torbiel;/ czy któraś miala podobny przypadek?
co rozumiesz przez "spóźnia mi się okres"?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-31, 19:03   #2360
klaudia08888
Przyczajenie

powinnam mieć juz tydzień temu a tu nic
Stary 2009-05-31, 19:05   #2361
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
powinnam mieć juz tydzień temu a tu nic
a skąd wiesz ze tydzien temu?
a ulotkę czytałaś? nie...
a wątek czytałaś? nie...

Cytat:
Napisane przez MegNavy Pokaż wiadomość
Z kolei ja w połowie 3 op. miałam jakieś mdłości.Ale na szczęście krótkotrwałe
Wiecie co kobietki?Tak się chwaliłam,że nie mam skutków ubocznych,a jak już mam to te które mi "pasują"...Aż tu ostatnio byłam się opalać...wracam do domu po 3 godzinkach..i na brzuchu mam jakieś białe plamki..jakby się tam nie "dopaliło".Bardzo mnie to martwi,gdyż opalanie to mój ulubiony wakacyjny sport;].
I nie wiem czy zwalić to na Yaz.A wy jak sądzicie?Spotkało to którąś z was??I może wiecie jak sobie z tym poradzić??
Nie poradzisz nic na to. Tabletki zwiększają ryzyko przebarwień przy opalaniu.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-31, 19:07   #2362
klaudia08888
Przyczajenie

okres miala juz uregulowany a 7 dni sie spóznia to chyba nie jest ok
Stary 2009-05-31, 19:09   #2363
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
okres miala juz uregulowany a 7 dni sie spóznia to chyba nie jest ok
możesz napisać ile tabletek wzielas?
możesz łaskawie przeczytać ulotkę?
poza tym przy tabletkach nie ma czegoś takiego jak okres.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-31, 19:18   #2364
klaudia08888
Przyczajenie

czytałam ulotke nie jeden raz a okrez powinien wystapic po wzięciu okolo 24 tabletek
Stary 2009-05-31, 19:33   #2365
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
czytałam ulotke nie jeden raz a okrez powinien wystapic po wzięciu okolo 24 tabletek
no nie bardzo....
poza tym jest napisane ze po pierwszym opakowaniu moze nie wystapic wcale.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-31, 19:42   #2366
klaudia08888
Przyczajenie

czyioli nie powinnam sie martwic bo to normalne tak?
Stary 2009-05-31, 20:09   #2367
coquelicot
Przyczajenie

GG do coquelicot

przeczytaj JESZCZE RAZ ULOTKĘ! jest wyraźnie napisane w skutkach ubocznych, że okres nie musi się pojawić po pierwszym opakowaniu, nie musi się pojawić w ogóle na tabletkach placebo tylko dopiero na różowych z kolejnego blistra
coquelicot jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-31, 20:10   #2368
klaudia08888
Przyczajenie

uważaj bo złość piękności szkodzi
Stary 2009-05-31, 20:12   #2369
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez coquelicot Pokaż wiadomość
przeczytaj JESZCZE RAZ ULOTKĘ! jest wyraźnie napisane w skutkach ubocznych, że okres nie musi się pojawić po pierwszym opakowaniu, nie musi się pojawić w ogóle na tabletkach placebo tylko dopiero na różowych z kolejnego blistra

Albo tyle razy ile trzeba zeby to bylo ze zrozumieniem

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-31, 20:25   #2370
kik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Czemu Ty sie wszędzie nienormalności doszukujesz?

No bo pierwszy raz biorę tabsy i nie wiem co mogę uznawać za rzecz normalną, a co nie Muszę się zapoznać z tym wszystkim, a z wami mi łatwiej, bo nie będę przecież latała co chwilę do mojego gina, pytała czy to, czy to jest normalne i płaciła fortune za wizyty

O takie błahostki można przecież zapytać na forum
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości