|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
|
|
|
|
#3032 |
|
Zadomowienie
|
My zaczniemy 6 miesiąc za tydzień i ciesze się bardzo, ja myślałam że ciąża tak długo trwa ale jdnak się pomyliłam bo mi czas strasznie ucieka, jak nigdy.
U nas cos sie chmurzy, troszkę się przespałam zjadłam zapiekankę i kończe się pakować ![]() Ja też uważam żeby wózek kupić trzeba po sklepie pojeździć, dokładnie obejżeć ja z wózkiem poczekam jeszcze z miesiąc najpiwer chcę skompletować resztę rzeczy, dzisiaj stwierdziłam że małych ubranek mam tyle że starczyło by jak bym bliźniaki urodziła więc już z tych malutkich nie kupuję. A co do pieluszek ja będe uzywała pampersów i tetrowych tak chyba bedzie najrozsądniej
|
#3033 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja dziś zajadam owoce cały dzień i sprzątam
![]() prasowałam i przebrałam pościel, robię pranie, zaraz muszę skończyć robić obiad, odkurzałam, jeszcze zaraz idę sprzątać łazienkę, intensywnie dziś wyjątkowo ![]() ale w końcu jutro Boże Ciało ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- co do pieluszek do u mnie pewnie będą pampersy ![]() wiem, że są różnie opinie na temat tetrowych i na temat pampersów, ale według mnie pampers nie przemaka tak jak tetra i nie powoduje tak odparzeń ale to tylko moje zdanie, każdy robi to co uważa za słuszne
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#3034 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na razie cieszymy się działeczką moich rodziców. chociaż od nas to ok 300km, staramy się tam jeździć jak często się da. kurcze, jakaś nerwowa dziś jestem, nawet nie wiem dlaczego. muszę sobie zaparzyć melisę. ciuchy mi nie wyschły, muszę teraz je prasować, w tym wypadku suszarka bardzo by się przydała
Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-06-10 o 14:36 |
|
|
|
|
#3035 |
|
Zadomowienie
|
ja dzisiaj tez jestem jakas nieswoja - musialam zrobic sobie druga kawe.
|
|
|
|
#3036 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie w ten piekny gorący dzień!!! Odebrałam dziś wyniki badań..cóż.....nadmierne używanie soli dało o sobie znać - od kilku dni czuję się opuchnięta, kostki prawie pozanikały..wyniki badan wskazują że woda w organiźmie mi się zatrzymuje, więc muszę mniej solić, ech... No i ta glukoza, ojj troszkę ponad normę (norma 65-115%) a dokładnie 131%. Pewnie teraz czeka mnie kolejne badanie obciązeniem 75g glukozy, za tydzień dowiem się - mam wizytę.
Ach powiem Wam, że Gabi tak się spodobało sikanie na trawę, że jak dziś byłyśmy na spacerze to najpierw nasikała przed pasmanterią, a potem zachciało jej się w supermarkecie - alez musiało to komicznie wyglądać - ciężarna z pokaźnym brzucholkiem, z 2latką na rękach pędząca jak wicher do wyjścia i wołająca: TRZYMAJ SIKU!!! TRZYMAJ SIKU!!! Co do używania pamperów - jestem jak najbardziej ZA!!! Przy takim maluszku i tak będzie codziennie mnóstwo prania, a jak jeszcze dojdzie do tego 10-20 pieluch tetrowych dziennie (albo i więcej) to można się pochlastać. W naszym przypadku Gabi zużywała 7-10 pieluch dziennie - to na prawdę jest ogromny wydatek, bo takie pampery nie kosztują mało, ale jakby się zastanowić i obliczyć energię zużytą na pranie i prasowanie pieluch+koszt zakupu proszku+ilość wody do prania+czas to i tak moim zdaniem wyjdzie na to samo ) Także jak kto woli, ja jestem chyba bardziej leniwa i pamper dla mnie to istne zbawienie, zamiast ślęczeć nad prasowaniem pieluch, czas ten poświęcam(/łam) dziecku lub odpoczynkowi gdy dziecko śpi.
|
#3037 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam na razie jedną książkę z wegetariańskimi przepisami, ale chętnie skorzystam z Twoich propozycji. Na początku ciąży dostałam od lekarza rozpiskę, w którym tygodniu jakie badania mam mieć i glukoza 50g była w 22-24tc. U mnie wyniki w normie były, więc nie musiałam mieć powtarzanej. Jeżeli chodzi o zakupy to dzisiaj przyszła kolejna paczka z allegro z ciuszkami mogę je oglądać godzinami Niestety moją radość zmąciła wizyta koleżanki, która jest mamą 10 miesięcznych bliźniaków. Koleżanka powiedziała, że niepotrzebnie kupiłam body z krótkim rękawem, bo we wrześniu mi się nie przydadzą i że niepotrzebnie pajace kupowałam, że dzieci najlepiej jak się ubiera w body plus rajstopki/spodnie. Ech... człowiek chyba sam się musi przekonać co mu najbardziej pasuje, bo każdy coś innego radzi.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Też mi ten czas leci, zaczęłam 7 miesiąc. Za 3 miesiące synuś będzie już na świecie, aż trudno uwierzyć, jeszcze niedawno były dwie kreseczki na teście Zanim zaszłam w ciążę to te 9 miesięcy wydawało mi się wiecznością, zastanawiałam się jak te kobiety to wytrzymują, a tu proszę ani się obejrzeć i będziemy rodzić Jeżeli chodzi o torbę to nawet nie mam w domu nic odpowiedniego, bo albo mam małą torbę na treningi (za małą) albo niewielką walizkę na męża delegacje albo wielką walizkę na wakacje. Tylko nie wiem czy nie głupio z walizką do szpitala ![]() Cytat:
Mnie przeraża to siedzenie w szpitalu po porodzie, ogólnie nienawidzę szpitali. Najgorzej jak się urodzi w czwartek i trzeba 2 pełne doby zostać w szpitalu, a w weekend nikt nie wypisuje ze szpitala i trzeba siedzieć aż do poniedziałku.![]() Cytat:
![]() A piwo z soczkiem przed ciążą uwielbiałam
|
||||||
|
|
|
#3038 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję bardzo, jakoś mnie to nie kręci...
|
|
|
|
|
#3039 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dobre co do 1 cm to mam nadzieję, że nie zrobi różnicy faktycznie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
czy wiesz, że naukowcy nadal nie wiedzą jaka ilość alkoholu i wypita w jakim okresie ciązy może go spowodować??? czy wiesz, że czasem dzieci alkoholiczek rodzą się zupełnie zdrowe , a kobietom które miały jeden , dwa niewinne epizody z alkoholem rodzą się dzieci z FAS. nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży. amen. Cytat:
Cytat:
no właśnie sama nie wiem co wychodzi taniej kurcze , muszę to dobrze przemyśleć... Właśnie wróciłam z długiego spacerku. Dzwoniła do mnie koleżanka , gadałyśmy o moich kłopotach troche i mówiła mi, że ona w ciąży też miała kłopoty rodzinne i...urodziła ponad miesiąc przed terminem a do tego mały ważył jedynie 1800... kazała mi robić wszystko by unikać stresu. w sklepie mała mnie skopała, a potem dostałam dziwny kłujący ból w dole podbrzusza po lewej stronie ...robiłam zakupy jak rakieta...sama nie wiem co kupiłam, teraz siedze ale nadal kłuje... ![]() I dziewczyny, naprawdę , to nie paranoja z tym alkoholem, mówię to jako pedagog, jako przyszła mama, jako córka alkoholików, jako siostra dzieci wychodowanych na alkoholu... Alkohol uszkadza mózg i komórki nerwowe dorosłego człowieka a co dopiero mówić a maleńkim rosnącym delikatnym układzie nerwowym...w tej kwestii jestem za paranoją. każda ilość alkoholu to trucizna.
|
|
|
#3040 |
|
Raczkowanie
|
malin chodzilo mi o ogolna nazwe piwa... wiem ze kazde troche ma, moja kolezanka miesiac dalej w ciazy wypila ostatnio na imprezie takie 4 (tyle przy mnie, a bylam tam krocej i pilam tylko sok) ja ostatnio wypilam jedno male 0,33 do 0,5%,znajomi pili, bylo goraco i strasznie mialam ochote, wiec sobie pozwolilam RAZ. mysle ze przez cala ciaze takie cos nie zaszkodzi dziecku, wiadomo zdrowe nie jest, nikogo nie namawiam!!!
|
|
|
|
#3041 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ważne że sie udało ![]() ![]() Eee z tym piciem nie popadajmy w przesade, to dziewczyny jak ze wszystkim... jeden zaszkodzi nie umyty owoc a innej nie ruszy nawet kilka piw ![]() Laski tak mi tu śliczne ciuszki pokazujecie ze skreca mnie z zazdrościc bo ja juz zestaw ciuszkow mam po Werce , ale wymyslilam sobie ze zniose ze strychu kartoniki i przejrze jej ponownie, po 2,5 roku troche pamiec szankuje , Wera była z grudnia teraz dzidzia koniec października, myśle ze zrobie mala wymiane cześc ciuszkow sprzedam na allegro i wymienie na cos innego , żebym potem nie oglądala fotek moich dziewczyn ciagle na fotkach w jednym i tym samym, tak sobie wymyslilam
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-10 o 16:51 |
|
|
|
|
#3042 |
|
Zadomowienie
|
Hej laseczki
Troche was poczytalam, ale w zasadzie siedze teraz na necie tylko w poszukiwaniu domku ![]() Wczoraj bylismy jeden zobaczyc, ale nic z tego Domek co prawda ladny, w cichej okolicy (laki, pola) za domem wielki las . Fajnie, bo jak weszlismy na teren ogrodu przylecial nas york przywitac, pewnie sasiadow ![]() Dzis znowu wypatrzylam kilka domkow w sobote moze je uda sie obejrzec .Oj nie bedzie latwo znalezc dom Podjelam zyciowa decyzje ...zaczynam grac w toto lotka Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-06-10 o 17:34 |
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę nikogo urazić, ale mam na ten temat twardą opinię. Z powodów zawodowych i rodzinnych. właśnie: jednej po paru piwach urodzi się dziecko zdrowe, innej zaszkodzi lampka wina. nigdy nie wiadomo. Kłucie mi przeszło, dzięki Bogu, ale ćwiczeń dziś nie zrobiłam. Na obiad pomidorówka i pierś z kurczaczka...i właśnie się robię głodna...
|
|
|
#3044 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3045 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nikuś ja tez mam awers do alkoholu, mój ojciec od niego cale życie nie stroni i tez mi zrysal dzeciństwo, ale to inna bajka, sama alkohol pije toastowo jeden kieliszek przez cała impreze, w ciąży wcale. Ale dziewczyny tu na watku nie uchlaly sie za przeproszeniem a raczej mysle ze sprobowaly go na zasadzie "ciążowej zachcianki" , mysle że jak ktoraś tu wypila 0,5 % Karmi to ono mialo mniej alkoholu niz niektóre cukierki np Mon Cherry
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-10 o 18:20 |
|
|
|
|
#3046 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla mnie karmi to tez nie piwo ale znam dziewczyne ktora autentycznie po 1 karmi zachowywala sie podpita. zawsze nie moglysmy uwierzyc ze ten "soczek" na nia w ogole dziala ale ona mowila ze taka slaba ma glowe no i wlasnie jak w pracy byly cukierki z alkoholem to ona mowila ze nie bedzie jadla bo wyleja ja za promile |
|
|
|
|
#3047 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.hipernet24.pl/prodinfo.ph...o_id=&char_id= na społe z mama i naprawdę wesolo mi było
|
|
|
|
|
#3048 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3049 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
czyli wie kiedy robi i jak już ma narobione w pampersie to ktoś się go spyta czy zrobił kupę to pokazuje na swoją pupkę tylko dlaczego nie chce wołać czyli jakiś postęp robi w tym kierunku bo jakiś czas temu jak ktoś się go pytał : Szymuś zrobiłeś kupę to on zawsze odpowiadał - NIE Cytat:
|
|
#3050 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja mama przy mojej siostrze miała ciężkie początki pieluchowe i o ile z siku był luz to już przy klocku zaliczała toalete. Ja pampersy zamierzam stosować tylko na spacery, albo do lekarza. Tyle tylko, że to zamierzenia a jak w rezultacie będzie to się okaże. Też mnie ta walizka zastanawia. Chyba by mnie w szpitalu wyśmiali jak bym z walizką przyjechała ![]() ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
A co do wcześniejszych porodów to mnie dzisiaj też w boku kuje i lekarz wczoraj zaniepokojony był moją szyjką no ale po USG okazało się, ze wszystko ok. ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3051 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3052 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie pouczam, tylko napisałam prawdę o micie związanym z piciem alkoholu w czasie ciąży i dla poparcia tych słów wkleiłam link do artykułu na ten temat. Przeczytajcie go dokładnie i przemyślcie jeszcze raz swoje słowa, a potem zastanówcie się, zanim sięgniecie po symboliczną lampkę wina. Koniec kropka ![]() Cukierków z alkoholem też unikam. Dziecko jest najważniejsze. Cytat:
Dziecko nie musi urodzić się z widocznym FAS. Może się wydawać, że dziecko przyszło na świat całkiem zdrowe, a efekty wpływu alkoholu na rozwijający się płód mogą ujawnić się w okresie dojrzewania. To wszystko jest opisane w tym artykule.
|
|
#3053 |
|
Wtajemniczenie
|
ja właśnie bardzo lubię mon cheri, ale chyba tego też nie wolno, bo likier jakis tam ma prawda?
![]() ja wystrzegam się alkoholu, pod każdą postacią..może to dlatego że wychowała mnie matka alkoholiczka, która dawała w kość.. można mon cheri czy nie bo może bym się skusiła? ![]() ale wydaje mi się że mają jakiś %...
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. Edytowane przez aliisanka Czas edycji: 2009-06-10 o 19:14 |
|
|
|
#3054 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3055 |
|
Wtajemniczenie
|
zobaczcie co znalazłam w sieci:
"Oto wyniki minitestu „Dziennika Wschodniego”: • Czekoladka z nadzieniem pistacjowym, "Solidarność” (3 sztuki) - 0,20 promila w wydychanym powietrzu • Baton "Pawełek”, Wedel - 0,38 promila • Baryłki, Wedel (3 sztuki) - 1,12 promila • Czekoladki "Mon Cheri”, Ferrero (3 szt.) - 1,60 promila" na szczęście wybór czekolad na rynku jest taki, że mozna wybierać tez bez % i tego się trzymam, żadnych %! nie toleruję alkoholu pod żadną postacią, nawet pod postacią czekoladek w takim razie.. czasem wydaje mi się, że dzieci alkoholików, którzy wyszli na prostą, i mają swoje rodziny, mają awersję do alkoholu, i naprawdę są przewrażliwione na tym punkcie, jak ja zresztą dla mnie to jest oczywiste, i myślę że dziecko które wychowało się w rodzinie bez alkoholików, nie jest w stanie zrozumieć tego popadania w skrajność...ale w końcu każdy robi to, co uważa za słuszne, i ja jestem z tych osób, co nie zwracają uwagi innym co powinni robić, a czego nie ![]() no chyba że mojemu bratu, bo on to czasem wkurza mnie niemiłosiernie ..
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. Edytowane przez aliisanka Czas edycji: 2009-06-10 o 19:21 |
|
|
|
#3056 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3057 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie wyczytałam
Oto wyniki minitestu „Dziennika Wschodniego”: • Czekoladka z nadzieniem pistacjowym, "Solidarność” (3 sztuki) - 0,20 promila w wydychanym powietrzu • Baton "Pawełek”, Wedel - 0,38 promila • Baryłki, Wedel (3 sztuki) - 1,12 promila • Czekoladki "Mon Cheri”, Ferrero (3 szt.) - 1,60 promila" Czyli wszystko jasne, ani piwka bezalkoholowego ani cukierka z alkoholem |
|
|
|
#3058 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do awersji to nie znam tematu z autopsji, nie mniej jednak napatrzałam się i nasłuchałam sąsiadów. Bardzo się cieszę, że część ludzi z takich rodzin jak choćby Ty czy Nika wychodzi na prostą i odcina się od takiego życia. podziwiam tez Twojego tatę, który pomimo wszystko ma ochotę wracać do takiego domu. U moich sąsiadów niestety powiela się schemat-dzieci mają dzieci, dzieci piją przy swoich dzieciach...
|
|
|
|
|
#3059 |
|
Wtajemniczenie
|
III78
to samo właśnie napisałam wyżej coś musi w tym być.... ja ogólnie choruję na epilepsję i biorę tabletki cały czas, i już to wystarczająco mnie smuci, że może to szkodzić dzieciątku, ale odstawić nie mogłam, bo w ciąży groźniejsze dla dzidziusia byłyby napady, niż tabletki... wcześniej piłam bardzo sporadycznie, kieliszek baileysa raz na jakiś czas, czy malibu, bardzo rzadko i w małych ilościach, więc teraz brak alkoholu to dla mnie żadna nowość, i żadne wyrzeczenie .. liczy się tylko dzidziuś i Jego zdrówko..
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#3060 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

ojej jak ja bym chciala mieszkac nad morzem...

Ja to może i mam pęd do gromadzenia ekwipunku i wicia gniazda, ale TŻ ma luz i spokój
Że jeszcze czas. Tylko że ja już tuptam w miejscu z nerwów lekko, bo znajoma miesiąc przed terminem urodziła i była niespodzianka.

dziękuję bardzo, jakoś mnie to nie kręci...

no i wlasnie jak w pracy byly cukierki z alkoholem to ona mowila ze nie bedzie jadla bo wyleja ja za promile
Będziemy mieć Paulinkę