![]() |
#121 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: boże ciało?
Zgadza sie. Do tego - jak pisze katole, to jest "jej zdanie", ale sprobuj uzyc jakiegos pejoratwynego okreslenia na homoseksualistow - to juz homofobia
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oczywiscie najpierw piszesz o narzucaniu ludziom wiary i pogladow a teraz nie bedziesz dyskutowac.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-06-10 o 21:24 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Posłuchajcie, nie każcie mi rozmawiać na temat tego, kto i co mi narzuca. Proszę. Nie chcę robić z siebie ofiary, nie chcę budzić współczucia, nie chcę wywlekać intymnych spraw na forum. Że tak powiem - musicie uwierzyć mi na słowo.
Przyznaję i biję się w piersi - moje posty mogą być czasami "atakujące" katolików. Przepraszam. Po prostu w taki sposób bronię się przed narzuceniem mi właśnie wiary. I obiecuję poprawę ![]()
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
_____
![]() Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Jeanne90, to nie jest kwestia wierzenia na słowo. Jeżeli padłaś kiedyś ofiarą jakiejś napaści na tle religijnej, narzucano Ci wiarę i poglądy i są to jak piszesz sprawy intymne o których nie chcesz pisać na forum to podaj przykłady inne, bo zgodnie z tym co napisałaś nie jesteś jakimś nieszczęśliwym wyjątkiem
Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2009-06-10 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Wiesz co, to już jest trochę poniżej pasa. Zejdź ze mnie.
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-06-10 o 21:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem na pewno, ale swoją hipotezę na ten temat mam
![]() Chodzi o to, żebyś nie wrzucała wszystkich do jednego worka, bo ktoś jeden nadepnął Ci na odcisk. Te sprawy wyjaśniaj z osobą, która ma do Ciebie jakieś ale, a nie z ogółem, który nic do Ciebie nie ma, przecież.
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I proszę, nie rozwijaj już kwestii tego, co konkretnie dzieje się ze mną. Nie o tym wątek ![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem agnostykiem i nie spotkałam się osobiście z jakimkolwiek przejawem dyskryminacji czy nagonki. A szum medialny jaki się roztacza wokół rzekomej "armii moherowych bojowników" olewam (wybaczcie) ciepłym moczem. ![]() Dystans przede wszystkim! ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzeczywiscie, nikt ateistow w Polsce nie kamieniuje i nie naznacza poprzez wypalenie pietna na czole;-) Ale nikt mi nie wmowi, ze ateisci mogą się czuć w Polsce wspaniale, że nie są w jakikolwiek sposób dyskryminowani. A choćby religia w szkole. Dlaczego dziecko czy niewierzący nastolatek nie ma swobody chodzenia na etykę? Jeśli mieszka w Warszawie czy innym duzym miescie, to zapewne znajdzie sie szkola, ktora go na takie lekcje przygarnie. A co z mniejszymi miejscowosciami, wsiami? Ma siedziec godzine na korytarzu lub w bibliotece? O tym, ze zdarzaja sie sytuacje wytykania placem takiego dziecka , nie muszę chyba mówić. Rozumiem, ze tych niechodzących na religię nie jest dużo, ale o nich też trzeba jakoś zadbać. Następna sprawa. Wpływ kościoła na ustawodawstwo. Taki przykład: Dlaczego osoba niewierząca ma mieć utrudniony dostęp do in vitro? Dlaczego kościoł się miesza w takie sprawy? Jak ktos jest prawdziwym katolikiem i zyje zgodnie z zasadami i prawdami głoszonymi przez kościół, to niech nie robi in vitro, jego decyzja, jego życie. Ale dlaczego katolicy mają zabraniac tego osobom, które nie wierzą i nie widzą nic złego w tej metodzie? To tylko 2 przyklady, moglabym pisac wiecej..
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W innym wątku dziewczę skarżyło się na to, że rodzice psy na niej wieszają z powodu braku zainteresowania zamążpójściem, a sąsiedzi wytykają palcami. Miną dekady zanim coś się w tej kwestii zmieni (i to jest znacznie bardziej złożona sprawa niż tylko dychotomia katolik, nie-katolik).
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Hawa ma rację. Moja koleżanka nie chodziła przez dwa lata na religię, tylko na etykę. Z tym że etyką nazwać tego nie było można. Nauczyciel ją kompletnie ignorował, musiała spóźniać się na inne lekcje, bo on sobie zażyczył, żeby do niego przyszła, bo miał jej zadać pracę, a jak przyszła, to zamiast załatwić tę sprawę to sadzał ją na swojej lekcji w ławce i kazał jej czekać, aż łaskawie skończy i znajdzie dla niej chwilę, oceniał ją niesprawiedliwie itd. Powiecie - wina nauczyciela. Powiem - tak, ale nie tylko. System szkolnictwa powinien zapewnić godne warunki prowadzenia lekcji uczniowi, który nie chodzi na religię.
Inna sprawa - rekolekcje. W moich szkołach zawsze uczniowie byli na nie zwalniani, ale jak się nie pojawiali w kościele, to była wielka afera. Jednak zwalniania na rekolekcje nie zaprzestali - ze strachu przed gniewem naszego miejscowego 'ojca dyrektora' prawdopodobnie ![]() W ostatniej klasie poszła na religię. I mówi, że żałuje, iż nie zrobiła tego wcześniej. Jest ateistką, ale zrobiła to dla świętego spokoju - mniej zachodu. Inna kwestia, która mnie powala: stosunek lekarzy i aptekarzy do antykoncepcji. Wiele razy słyszałam (m.in. dziewczyny na wizażu opisywały) sytuacje, kiedy lekarz lub aptekarz wyzywał je od najgorszych lub nie chciał sprzedać/wypisać załóżmy tabletek antykoncepcyjnych ze względów religijnych. Dla mnie takie osoby w ogóle nie powinny być dopuszczone do wykonywania zawodu. Bo idąc do apteki, nie nastawiam się na dyskusje na tematy religijne ![]()
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-06-10 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze ciekawostka- Srodowiska Katolickie żądają odwołanie koncertu Madonny :
http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/1,83..._Madonne_.html Nie chca sluchac, niech nie słuchają. Nikt nie zmusza. Ale niech dadzą żyć innym!
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
A analogicznie czytając innych, człowiek wie jakiego pokroju ludzie byli konkwistadorami.
![]() |
#138 |
Wtajemniczenie
|
Hawa, ja w tych przykładach nie widzę prób narzucania wiary.
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Jeanne, Hawa; Moje takie skromne pytanie; Robicie teraz nalot an katolików czy co to ma być? Co ma koncert madonny czy lekcje religii do Bożego Ciała??
Heloł! I Wy wołacie o tolerancję?? załóżcie sobie wątek "Wady złych, okropnych, brzydkich katolików" i tam sie rozpisujcie. Czy to, że jakiś tam nauczyciel nie był tolerancyjny dla koleżanki to znaczy , że każdy taki jest? Czy to, że jakaś tam grupa katolików nie chce koncertu madonny to znaczy, ze wszyscy nie chcą??? Ręce i majtki opadają moje drogie, wyrozumiałe, tolerancyjne ateistki...
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Madaleinee, Ty naprawdę nie widzisz, o co nam chodzi? Czy udajesz?
![]()
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wątku.. Z pewnością, odzywaliby się tam tylko ateiści ![]()
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie nierówne traktowanie to właśnie próba narzucenia wiary. "Nie wierzysz, to cierp. Zostań katolikiem, to przestaniemy Cię prześladować." To logiczne w końcu.
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
I pokazuję Ci, że Twój argument, dotyczący kryształowej nocy jest śmiesznym, bo analogicznie można znaleźć wiele zbrodni popełnionych przez chrześcijan.
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie pojechał po nich za brak chęci uczestnictwa w życiu Kościoła, ale za krytykę stylu życia innych.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() (pomijam pierwszy post, to chyba owoc złego dnia:P) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
podalam przyklady dyskryminacji
Cytat:
Co do tolerancji, o którą tak apelujesz... Tolerancją byłoby zachowanie - "nie lubię Madonny bo, ale inni lubią, więc niech sobie idą na koncert, mi nci do tego". A nie protesty i odwolywanie go zgodnie z jedynym slusznym katolickim światopoglądem. To jest cenzura w czystej postaci. Ja nie apeluję o odwolywanie festiwali piosenki katolickiej itp., bo wiem ze są tacy, którzy taką muzykę lubią i nic mi do tego. Nie wtrącam się w czyjes gusta muzyczne, filmowe (pamietacie nagonke na Kod L.Da Vinci czy Dogme?) czy inne...I chcialabym, aby jacys fanatycy katoliccy nie mówili mi czego mam sluchac a czego nie , co mam czytac i co oglądać. Jesli chodzi o etykę, to nie wiem czy wiesz, ze: "Na 32 tysiące szkół tylko w 354 jest etyka. Lekcje religii są w 27 tysiącach placówek." (zrodlo wiadomosci24.pl). Czy to jest rowne traktowanie ateistow?
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Absolutnie nie mam nic do tego, że ktoś jest wierzący, ale już mam w momencie, gdy zakłóca mi tym spanie/oglądanie tv, czy cokolwiek mam ochotę robić w tym dniu, jako osoba niewierząca.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.