|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
Cytat:
jak się ma Twój Tato??? Cytat:
ja już kurcze mam chyba wszystkie ubranka na rozmiar 56... dostałam od siostry i teściowej , kilka sama kupiłam i okazuje się, że mam mnóstwo body, kaftaników, śpioszków, pajacyków, spodenek... więcej nie będę kupować, teraz będę polować na 62 ![]() Cytat:
my mamy wózeczek, bo to była okazja, na mebelki polujemy, ciuszki mamy, pokoik jeszcze nie gotowy bo nadal dopracowujemy wizję ![]() na naszym ślubie ja i mój mąż również nie piliśmy alkoholu- nie żałujemy- byliśmy pijani ze szczęścia i bawiliśmy się super...
|
|
|
#3092 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
ja też rozglądam się za mebelkami do pokoju dziecinnego, może uda się upolować coś fajnego i używanego no ale mebelki nie wcześniej jak w październiku jak się wprowadzimy do siebie.
|
||
|
|
|
#3093 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a swoja droga ale mu zwiekszylas ogladalnośćc przedstawiajac go z imienia i nazwiska Cytat:
, brzuch rosł a jakoś to było "poza mną" kopniaki troche mnie obudzily z letarku a potem z czasem dorasta sie do wszystkiego a dzieciak to juz diametralnie wszystko
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-11 o 10:58 |
||
|
|
|
#3094 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do windy ja mam ![]() Cytat:
od czego to zależy to nie wiem. Może i dobrze ![]() a co do tych cukierków z alkoholem ich też nie ruszam a po drugie ze względu na ten alkohol. Przynajmniej pod tym kontem nie będę mieć wyrzutów sumienia.Ja byłam na takim kursie gdzie był poruszany na paru zajęciach problem FAS-u i po tym co się naoglądałam i nasłuchałam to tym bardziej nie narażę swojego dziecka nawet na pół % niebezpieczeństwa
|
|
#3095 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć mamuśki
Już jesteśmy w domciu, wróciliśmy wczoraj, na dłużej nie dałabym rady zostać, no i pogoda się zaczyna psuć ![]() Mam 6 stron do nadrobienia A raptem dwa dni mnie nie było ![]() Wyjazd się udał - dużo chodziliśmy, że prawie nóg nie czuję, na szczęście pogoda dopisała i nawet troszkę słońce mnie złapało ![]() Dzidziol kopie coraz bardziej, we wtorek wieczorem szalał i w końcu mężowi udało się poczuć ręką kuksańca - z czego oczywiście był bardzo zadowolony No to zaczynam zaległości
|
#3096 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tu się wiecznie zastanawiam, dlaczego nie ma mniejszych szaf dla dzieci...po co mi taka olbrzymia szafa...? w dodatku pokoik małej jest nieduży , i nie chcę go całkiem zastawiać. Ale chyba kupimy ten komplet, a szafę wstawimy do drugiego pokoju albo na dół do "bijkeuken" ( pokoju za kuchnia, gdzie mamy pralkę, szafy z różnymi pierdołami itp itd) tam jest dużo miejsca jeszcze...sama nie wiem... ten komplet jest śliczny biały z drewnianymi wykończeniami...:rolleyes : ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
co do alkoholu zgadzam się w 100% . nie odczuwam tego nawet jako poświęcenie. poza tym, że mnie zapach alkoholu odrzuca, to po studiach wiem, że żadna ilość % nie jest bezpieczna.. noale to decyzja indywidualna, każda z nas ryzykuje zdrowie własnego dziecka. co do małej gondoli to myślę, że te gondole jednak są robione wg jakiś standardów i mówiąc szczerze ja się wogóle nie przejmuje rozmiarem mojej gondoli moim zdaniem jest w sam raz, a sprawdzi się w praniu. Cytat:
|
|
|
#3097 |
|
Raczkowanie
|
Ale wam zazdroszcze tych pokoikow, mebelkow, urzadzania my niestety do konca roku nie zmienimy mieszkania, a obecne jest malutkie i osobnego pokoiku nie mamy.,
Co do alkoholu, to ja uwazam, ze naprawde nie ma co kombinowac z bezalkoholowymi, bo to tam tak czy siak alkochol sie znajduje, a to zadne wyrzeczenie. Jesli jest nawet najmniejsze prawdopodobienstwo ze cos sie moze stac mojemu dziecku, to napewno tego nie tkne. Mnie za to gnebi ostatnio problem depresji poporodowej . Nie wiem jeszcze do konca jak to z tym jest, musze poczytac, ale mam stresa ze mnie to dotknie. Mieszkam za granica, cala rodzina w Polsce, jestesmy tu zupelnie sami. W razie problemow moge liczyc chyba tylko na polozna. Oczywiscie mam kontakt z rodzina - telefon, skype itp. ale wiadomo to nie to samo co obecnosc np mamy w domu. Musze chyba zainwestowac w sluchawki z mikrofonem bezprzewodowe i zeby miec z mama kontakt nieprzerwany
|
|
#3098 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko chodzi o to, żeby nie szerzyć zabobonów. Tak z ciekawości jabłek też nie jecie? bo kilka miesięcy temu zatrzymano jakiegoś posła po spożyciu i tłumaczył się jabłkami. Cytat:
czyli we krwi nie ma? Sądziłam, że post napisany był w kontekście tego, że zjedzenie pawełka może zaszkodzić maluszkowi w brzuchu? Cytat:
Cytat:
Jak już wspomniałam wcześniej, sama nie piję coli, kawy, napojów energetycznych, nie jem chipsów i ograniczyłam produkty zawierające glutaminian sodu i nie odczuwam tego jako jakiekolwiek poświęcenie. |
||||
|
|
|
#3099 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3100 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3101 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Uff w końcu przytałam wasze posty
![]() Cytat:
A lista robi nam się coraz bardziej kolorowa ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas dziś brzydko - chyba pierwszy raz odkąd pamiętam taka pogoda w Boże Ciało Byłam tylko w kościele (a właściwie stałam przed) i chwilami było mi słabo, na procesję już nie poszłam Chyba czas na drugie śniadanie, dzidzia się domaga
|
|
#3102 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zjadl i wychuchal to co zjadl, jak jesz jakas potrawe to jak chuchniesz to bedzie czuc co jadlas ... palacz jak chucha to czuc ze palil ... wiec jak zjadlam kotlety schabowe i chuchniesz to masz kotleta schabowego we krwi????
|
|
#3103 |
|
Zadomowienie
|
Nie zmienia to faktu, że alkohol w takich słodyczach jest. Nie ma żadnej ustawy dotyczącej alkoholu w słodyczach dlatego producenci nie maja obowiązku informowania ile go tam jest. A jak nie ma informacji to można sprzedawać i dzieciom i dorosłym bez żadnych ograniczeń. Wszelkie normy obowiązują tylko alkoholi płynnych. Zresztą już tu na forum było wspominane o matce karmiącej piersią, która zjadła Pawełka i dziecko po karmieniu przelewało jej się przez ręce.
|
|
|
|
#3104 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozmawiałam o tym z mężem i ty ze swoim porozmawiaj, powiedz mu , że jeśli zauważy u ciebie takie objawy ( daj mu coś do poczytania o tym) powinien zawiadomić położna. depresja poporodowa jest kwestią braku równowagi hormonalnej, zwykle jest to do wyleczenia poprzez podanie odp hormonów , z tego co wiem. warto o tym poczytać. ja mam ten sam kłopot - mieszkam daleko od swojej rodziny i przyjaciół, nie martw się kochana Cytat:
moje uwagi dotyczące spożywania alkoholu i zagrożeń dotyczyły sytuacji picia alkoholu ze świadomością , że jest to ryzykowne ( nie pamiętam która z dziewcząt pisała o niewinnej lampce wina czy innym alkoholu) przeciwko czemu będę się buntować. kto chce koniecznie jeść te cukierki proszę bardzo. nie sądzę, aby były bardzo szzkodliwe, ale ponieważ straciłam jedną ciążę, jestem pewnie przewrażliwiona. każda z nas ryzykuje zdrowie swojego dziecka, więc mówiąc szczerze nie interesuje mnie ( choć oburza) że inne kobiety piją. Ale mówienie , że całkowite unikanie nawet najmniejszej ilości alkoholu jest przesadą i paranoją ( a były takie komentarze) jest wg mnie po prostu .... stąd moje oburzenie i silne reakcje. powtarzam, temat nie jest mi zawodowo i osobiście obcy... a tak na marginesie...skoro te cukierki takie niewinne to dałabyś je swojemu dziecku do zjedzenia? albo te piwo "bezalkoholowe" - dasz się dziecku napić? w końcu to tylko 0,5% ...albo łyka niewinnego winka? dasz mu się napić? w końcu to tylko łyk... ja tak o tym myślę... i nie chcę nikogo urazić albo wszczynać kłótni. nasze dzieci w brzuszku jedzą, piją to, co my. nie dałabym dziecku nawet łyczka piwa czy winka czy czegokolwiek z alkoholem- więc teraz gdy jest w moim brzuchu też tego nie robię.
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-06-11 o 12:23 |
||
|
|
|
#3105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3106 |
|
Zakorzenienie
|
czasem lepiej dmuchać na zimne...
Dziewczyny.. przeglądałam właśnie oferty mebli uzywanych do pokoików, okazało się, że moje wymarzone oczywiście sprzedane szybko buuu, ale... znalazłam całkiem inne drewniane, komoda, półka nad komode , łożeczko no i szafa ale jednodrzwiowa! hurra! wszystko śliczne, jak nowe, i za naprawdę maleńką cenę...wysłałam mężowi linka i ... tak mu się spodobał pokoik, że kazał składać ofertę za tyle kasy ile chcą oni i bedziemy dzwonic... mebelki można odebrać za 6-8 tyg ale przecież nam póki co niepotrzebne a w tym czasie pomalujemy może wreszcie pokoik... jestem w szoku, ciekawe czy je kupimy...
|
|
#3107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do przykładu dawania małemu dziecku alkoholu jest dla mnie wystarczająco zrozumiałe. Co to za różnica dać się napić wina noworodkowi a dać się napić dziecku w brzuchu ja nie widzę różnicy
|
|
#3108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się właśnie zorientowałam, że dziś w Polsce Boże Ciało, to wy kobietki wolne macie! jak tam pogoda? dopisuje?u nas niestety dzień pracujący właśnie dzwonił mój mąż , bo jest w tych mebelkach zakochany i do tego jedziemy patrzeć znów na farby do pokoiku, bo oboje stwierdziliśmy, że ten zielony , który wybraliśmy jednak nie będzie pasował do tych drewnianych mebelków. więc będziemy szukać innego koloru.
|
|
|
#3110 |
|
Zadomowienie
|
witam
dziewczyny blagam o pomoc... jestem juz w 23 tygodniu, w tamtym tygodniu mialam ostre klocia podbrzusza (tak centralnie) i lezalam w szpitalu. okazalo sie ze to nic groznego- poprostu macica sie rozrasta. pare dni temu brzuch bolal mnie jak na okres, dwa dniu temu zauwazylam na papierze dostownie malutki slad krwi- mniej niz po ukluciu igla- doslownie tyci tyci. kurcze dzisiaj to samo ale to nie jest nawet kropla, tak jakby slad po malutkim skaleczeniu. ostatnio sie nie golilam wiec to nic z tych rzeczy. myslicie ze to cos wpowaznego???? powinnam skontaktowac sie z lekarzem?????blagam powiedzcie czy wam cos sie takiego zdarzylo. |
|
|
|
#3111 |
|
Przyczajenie
|
Widzę, że dużo mówicie i zastanawiacie sie nad wózkami. Kiedy ostatnio był mój mąż kupiliśmy wózek Espiro Atlantic gondola + spacerówka ze skretnymi kolami i jak do tej pory jestesmy bardzo zadowoleni. Wozek jest dosyć cięzki, ale za to bardzo mięko sie go prowadzi. Na stronie www.espiro.pl zakladka atlantic do obejrzenia.
|
|
|
|
#3112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
być może to nic groźnego ( np tylko krew z ściany szyjki macicy po stosunku) ALE dla pewności kochana dzwoń do lekarza albo jedź do szpitala niech sprawdzą skąd te bóle brzucha i ślady krwi. ja trzymam kciuki zaraz jeszcze zajrzę do książki żeby zobaczyć co piszą i ci napiszę
|
|
|
#3113 |
|
Przyczajenie
|
Woman31, moze lepiej dla pewnosci skontaktowac sie z lekarzem... Lepiej dmuchac na zimne. I moim zdaniem - LEŻEĆ! Trzymam kciuki, bedzie dobrze
|
|
|
|
#3114 |
|
Zakorzenienie
|
woman w ksiażce piszą, że każde krwawienie po 20 tyg ciązy powino być zgłoszone do lekarza, może być objawem infekcji, niewydolności szyjki macicy itp- szczególnie jeśli występuje ból.
może to być też niegroźne krwawienie z pochwy, ale to musi tak czy siak obejrzeć lekarz. dzwońkochana lepiej
|
|
#3115 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro na cukierku pisze, że zawiera alkohol to ja go po prostu nie jem i już. wybór jest tu prosty. a co do wprowadzanie w błąd skontaktuj się z kimś kto informacje cytowane przez Aliisankę umieścił na internecie. przy czym wiem z doświadczenia, że na alkomacie po zjedzeniu neiktórych cukierków wychodzą % w wydychanym powietrzu. badań z krwi nie robiłam, ja badałam tylko alkomatem.
|
|
|
#3117 |
|
Rozeznanie
|
wszem i wobec alkohol jest zabroniony... każdy zrobi, to co będzie uważał ... wazne, żeby każdy był mądry i podejmował decyzje z konsekwencją!!!!!!!!!!
co do wyprawki ... to kupiłam ostatnio pierwsza parę śpiochów ![]() jestem w 24 tygodniu i mam tylko ta jedną parę spiochow. oprocz tego nic wiecej , ani łóżeczka, ani wozka, ani skarpetek, pampersow nic ![]() Kikunia to o schabowym, bylo do twojej wypowiedzi o tym, czy moj tato mogl prowadzic samochod ... a na dziecko czy to wplywa? nie wiem, ale sprawdzac nie bede!!!! zdrowie dziecka jest najwazniejsze!
69 będzie 54 kiedyś napewno ... ![]() 111 dni bez słodyczy 111 dni bez fastfoodów 111 dni systematycznych ćwiczeń 111 dni wytrwałej diety 111 dni i będzie OKEJ Edytowane przez Fasoleczk4 Czas edycji: 2009-06-11 o 13:41 |
|
|
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
"Jedzenie cukierków z wódką grozi alkoholizmem?
Aż 5% alkoholu zawierają słodycze niektórych producentów - twierdzi "Dziennik Łódzki". Niedługo może się okazać, że aby nabyć cukierki z wódką, trzeba będzie udowodnić ukończenie 18 lat. Od łakoci z okazji Dnia Dziecka niejednemu maluchowi może więc zakręcić się w głowie, i to dosłownie. Przestrzega przed tym Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, która zwraca uwagę na cukierki z wódką, likierem czy spirytusową kuwerturą. Samowolę niektórych producentów słodyczy trzeba ukrócić - uważa Krzysztof Brzózka, dyrektor PARPA. Wytwórcy umieszczają wprawdzie na opakowaniach czekoladek informacje o zawartości alkoholu, jednak są one mało widoczne. Jak wynika z dociekań gazety, owych procentów bywa wcale sporo. Np. likworki "Finlandia" mają w składzie 3,8% alkoholu. Wiśnie w likierze jednej ze znanych firm - aż 5%. Specjaliści od profilaktyki antyalkoholowej chcą zaostrzenia przepisów i wprowadzenia zakazu sprzedaży nieletnim słodyczy z alkoholem. Niektórzy producenci twierdzą jednak, że to nonsens." Faktycznie niewinne są te cukierki...jedynie 5% alkoholu...
|
|
#3119 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nic dziwnego ze policja sadzila, ze moj tato prowadzil po pijanemu ..... chociaz teraz to juz nie wiem, moze i mu zaszumialo w glowie ... staram sie o tym nie myslec :/
|
|
#3120 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dlatego nie jestem zdziwiona, że Twój tata nie poniósł żadnych konsekwencji prawnych, ponieważ nie był pod wpływem alkoholu - nie miał go we krwi, chociaż alkomat go wykazał.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.

ja wiedziałam, że nawet ciąża nie zmusi mnie do jedzenia śledzi ;/ I alkoholu też zadnego. Może jestem przewrażliwiona, ale jak bralam ślub, to dosłownie łyka szampana wziełam i tyle. Nie chcę później pluć sobie w brode, że uszkodziłam maluszka. A mam takie nietypowe pyt: czy każda z Was tak konkretnie zdaje sobie sprawe z tego ze jest w ciązy? Bo ja mam z tym maly problem, choc bardzo sie ciesze to jakos tak nie zawsze to dociera. Widze rosnący brzuszek, czuję je, ale to tak jakby bylo gdzies obok mnie...

A raptem dwa dni mnie nie było
. Nie wiem jeszcze do konca jak to z tym jest, musze poczytac, ale mam stresa ze mnie to dotknie. 

Będziemy mieć Paulinkę
ZDROWY CHLOPAK