Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-26, 14:29   #4921
woman31
Zadomowienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
A wiesz, ja mam podobnie... sypialnia i pokoik dla Basi sa na górze, a na dole mam kuchnię, jadalnię, salon i całe dnie spędzam na dole. Mamy podobny dylemat. Albo na początku łóżeczko wniesiemy do naszej sypialni, a dopiero po kilku miesiącach przeniesiemy je do pokoju Basi., albo skończy się na tym, że przez jakiś czas po porodzie będę nocowała w pokoju dziecka

ja oprocz tego ze bede miala dalej do naszej sypialni niz do pokoiku dziecka (najbardziej co mnie powstrzymuje przed rozwiazaniem by dziecko tam przebywalo takze w dzien), to obawiam sie jednej rzeczy- ze maly sie przyzwyczai do sypialni i potem bedzie ciezko go przekwaterowac do jego pokoju. wszystkie moje kolezanki mnie pouczaja zebym tak nie robila- ze tak wlasnie u nich bylo i dziecko za nic w swiecie nie chcialo spac samo w swoim pokoju nawet do poznego wieku). no i po trzecie w pokoiku dzieciecym bede miala wszystko, i szafki w ktorych beda niezbedne rzeczy dla malenstwa, i przewijak i cala reszta. dla mnie byloby niewygodne caly tej majdan przenosic do sypialni....
woman31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 14:32   #4922
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość
wlasnie zastanawiam sie nad pewnym rozwiazaniem ale nie mam pomyslu... zaloze sie ze Wy mi pomozecie
w naszym domku planujemy odzielny pokoik dla dziecka. jest on na pietrze. chce by od poczatku synek z niego "korzystal". nasza sypialnia jest blisko. no w zwiazku z tym, czy powinnam kupic drugie lozeczko do naszej sypialni, by dziecko w nocy bylo bezposrednio przy nas???? a nie chce tego lozeczka ktore planuje miec w pokoju malego codzinnie przenosic w te i z powrotem.planuje by w dzien dziecko spalo jednak w swom pokoju , pomimo ze ja bede w wiekszosci "funkcjonowac na dole.a i tak bede miala elektroniczna nianie...takze chyba nie bedzie problemu jak ja bede na dole a dziecko na gorze?????
co wy o tym myslicie?? Nika Ty tez chyba mieszkasz w domku i tez planujesz oddzielny pokoik dla Lenki i jak wy rozwiazujecie ten problem?
Matylda będzie miała swój osobny pokoik i swoje łóżeczko, jednak w nocy, przynajmniej przez kilka pierwszych miesięcy będzie spała z nami w sypialni, w kołysce. No i kołyskę można będzie w ciągu dnia, gdy będę chciała ją mieć na oku łatwo przetransportować do innej części mieszkania.

Nika Dziękuję
Stary 2009-06-26, 14:37   #4923
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kashin Pokaż wiadomość
Matylda będzie miała swój osobny pokoik i swoje łóżeczko, jednak w nocy, przynajmniej przez kilka pierwszych miesięcy będzie spała z nami w sypialni, w kołysce. No i kołyskę można będzie w ciągu dnia, gdy będę chciała ją mieć na oku łatwo przetransportować do innej części mieszkania.

no wlasnie- o kolysce myslalam i nawet widzialam taka ktora mi sie podoba- piekna wiklinowa kolyska i tylko 300zl. jak ja zobaczylam to od razu sie zakochalam. no i masz racje- ze jaby cos to mozna ja zawsze przeniesc na dol bo nie jest ciezka.
Stary 2009-06-26, 14:37   #4924
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Tak właśnie zrobimy. Zwłaszcza, że Lolita choćby nie wiem co do rozrodu się nie nadaje. Jest drobniutka no i ta nóżka (myśleliśmy, że naderwana) niestety nie rozwija się tak jak potrzeba, wet stwierdziła, że dostała to w spadku od swoich rodziców którzy byli spokrewnieni ze sobą. Więc chociażby dlatego, nie chcę żeby następne słabe pokolenie pojawiło się na świecie.
Myślałam, że Ci ludzie od których ją zabrałam trochę zmądrzeli, niestety myliłam się... Mama Loli ma być znowu dopuszczona.
Dopoki jedni beda kupowac za pol ceny psy w typie dopoty beda one rozmnazane, ze szkoda dla psiakow

A tu znowu znecanie sie nad zwierzetami, pewnie jacys malolaci.
A pozniej sie dziwia, ze dzieci po smietnikach, albo maltretowane
http://www.gazeta24.tv/gazeta24tv/0,....%20Wydarzenia

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
a ja dziś pierwszy raz żeberka robię z ... kapustką modrą, oczywiście

może warto spróbować jak jesteś w ciąży, przynajmniej brzusio Cie utrzyma jak boje

-------------------------------------

a ja dziś byłam na badaniach związku z tą moją tarczycą. w poniedziałek odbieram wyniki i w wtorek idę do endokrynologa.
przy okazji załatwiłam, u lekarza pierwszego kontaktu przepianie badań zleconych przez gina prywatnego m.in. mocz, morfologię i glukozę, przynajmniej będę miała za darmo

dziś synuś mój jakiś taki niemrawy, może z 3 razy czułam lekkie ruchy, a ja znów się martwię

aha, co do glukozy to mi lekarka pierwszego kontaktu mówiła abym przygotowała się na 3 kłucia (przed, godzinę po i po dwóch godz.) glukozę sama mam kupić i ją rozpuścić, ale te badanie zrobię sobie dopiero za 2 tyg.

Dziś zaczynamy 24 tydzień
Zeberka i kapustka

Chetnie chodzilabym np na aqua-aerobik, ale ze wzgledu, ze ginek nie bada mnie ginekologicznie nie chce jakas grzybica ryzykowac
Wiec plywanie po porodzie

Nie martw sie o malucha, bo moj ostatnia dni w poludnie tez siedzi dziwnie cicho, moze mu goraco
Rano mu pospiewalam to kopal jak szalony, chyba woli jednak jak siedze cicho
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 14:38   #4925
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem ze i w dzien bedzie spala w waszej sypialni??? mi niestety nie pasuje by dziecko w dzien spalo w naszej sypialni poniewaz z dolu bede miala dalej do naszej sypialni niz do pokoiku malenstwa (celowo na pokoj dziecinny wybralismy ten pokoj ktory jest najblizej schodow).
a nie da sie ukryc ze wiekszosc dnia bede spedzala na dole- kuchnia i wszystkie inne niezbedne pomieszczenia (na gorze sa tylko sypialnie).
tak w dzień też będzie spała u nas.

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
My też planujemy takie rozwiązanie- do 6 miesiąca życia mała będzie spała u nas, a potem ląduje w swoim pokoju. Mamy jedno łóżeczko, w którym będzie spała, mamy też łóżko turystyczne, ale te wykorzystamy w czasie wyjazdów.
dokładnie tak jak u nas

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
woman31 co do spania w nocy dziewczny proponuja dobre rozwiaznia. Nika chce na pierwsze 3 miesiace wstawic do sypialni łózeczko, bardzo rozsadnie po pierwsze pod ręką dziecko (ja mam uraz i taumne co ulewania wiec tez wolabym miec dziecko na oku) ale wiadmo kazde dziecko inne. taka zamiana pokoju nie wplynie na dziekco, wzrok mu sie dopiero bedzie wyostrzal więc pewnie nawet nie zakuma zmiany pomieszczenia bo najwyzej bedzie kojarzyc tylko łózeczko i pościel Co do dnia to pytanie co ty chcesz moze spać na górze skoro masz elektroniczna nianie, jeśli jednak wolałalbys widziec dziecko, to może poprostu w wozku głebokim jak np gotujesz obiad, nie bedziesz miała dodatkowego wydatku z drugim łozeczkiem
Cytat:
ja oprocz tego ze bede miala dalej do naszej sypialni niz do pokoiku dziecka (najbardziej co mnie powstrzymuje przed rozwiazaniem by dziecko tam przebywalo takze w dzien), to obawiam sie jednej rzeczy- ze maly sie przyzwyczai do sypialni i potem bedzie ciezko go przekwaterowac do jego pokoju. wszystkie moje kolezanki mnie pouczaja zebym tak nie robila- ze tak wlasnie u nich bylo i dziecko za nic w swiecie nie chcialo spac samo w swoim pokoju nawet do poznego wieku). no i po trzecie w pokoiku dzieciecym bede miala wszystko, i szafki w ktorych beda niezbedne rzeczy dla malenstwa, i przewijak i cala reszta. dla mnie byloby niewygodne caly tej majdan przenosic do sypialni....
wyżej Tysiak już ci ładnie napisała : dziecko na początku nie zauważy różnicy chyba że będziesz je zbyt długo noclegować w wasze jsypialni wtdy może być kłopot z przeniesiem.
poza tym nie widzę sensu : dwa łóżeczka ( koszty) dwie pościele ( koszty) - to nie dla mnie.
a może tak jak Tysiak radzi nie ch śpi w wóżku. tutaj wiele osób tak robi i dzieck ośpi w sypialni z rodzicami w gondoli od wózka.

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 14:46   #4926
joannah
Rozeznanie

GG do joannah

Cześć dziewczynki
Czytam, czytam, ale nie m0ge was nadrobić

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
Gratuluję zdanego egzaminu i gratuluję rocznicy
Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
wielkie gratulacje
Dziekuje bardzo

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
Mam pytanie o to co łykacie za witaminki - bo mi się kończą i nie wiem czy chce dalej tego prenatala ciągnąć czy może coś innego ( jem prenatal classic i drugi prenatal z DHA)
Co do witaminek to ja łykam co ty, prenetal classic i prenatal z DHA

Co do butelek z Aventu i karmienia piersią, to ja musiłam dokarmiać synka od początku mlekiem modyfikowanym i dawałam mu właśnie butelke Avent i nie zabuzyło to karmienia piersia, chętnie ssał pierś, nawet zabardzo, bo traktował ją jako smoczek

Ostatnio udało nam sie kupić leżaczek taki jak ten, uzywany,za połowe ceny nowego lezaczka http://www.allegro.pl/item669931565_...ozowe_sny.html

Wczoraj bylismy na zakupach i udało mi sie kupic taniej torbe do szpitala taka jak ta, troche wygląda jak męska, ale to nic najważniejsze że jest ciemna, podem przyda nam sie na wyjazdy. http://www.allegro.pl/item663079009_..._podrozna.html

Oglądałam staniki do karmienia w Triumphie ale nie było mojego rozmiaru, bo bym kupiła taki jak ten http://www.allegro.pl/item672007543_...ilia_80_e.html
joannah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 14:47   #4927
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Dopoki jedni beda kupowac za pol ceny psy w typie dopoty beda one rozmnazane, ze szkoda dla psiakow

A tu znowu znecanie sie nad zwierzetami, pewnie jacys malolaci.
A pozniej sie dziwia, ze dzieci po smietnikach, albo maltretowane
http://www.gazeta24.tv/gazeta24tv/0,....%20Wydarzenia

Zeberka i kapustka

Chetnie chodzilabym np na aqua-aerobik, ale ze wzgledu, ze ginek nie bada mnie ginekologicznie nie chce jakas grzybica ryzykowac

Nie martw sie o malucha, bo moj ostatnia dni w poludnie tez siedzi dziwnie cicho, moze mu goraco
zastanawiam się czy wsadzanie sobie mini tampona w czasie takich kąpieli nie byłoby jakimś rozwiązaniem

mam wrażenie, ze odkąd przemieścił się w dół mniej kopie, ale ostatnio to wyjątkowo cicho siedzi. może pępowina, którą założył sobie na kark, mu w tym nie przeszkadza
boję się aby się w nią nie zaplątał
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 14:49   #4928
woman31
Zadomowienie

Cytat:

wyżej Tysiak już ci ładnie napisała : dziecko na początku nie zauważy różnicy chyba że będziesz je zbyt długo noclegować w wasze jsypialni wtdy może być kłopot z przeniesiem.
.
zakladanie ze sie odstawi dziecko zalozmy po trzech miesiacach moze nie wypalic moje 3 najlepsze kolezanki ktore w ciazy mialy zelazne postanowienia (m.in odstawienia dziecka po 2,3 miesiacach do ich pokoikow) poszly w niepamiec... a to z prostego powodu, WYGODA, WYGODA, i jeszcze raz WYGODA kazda powtarzala ze jeszcze tydzien, jeszcze dzien, i odstawiam... no i skonczylo sie na tym ze wszystkie 3 teraz spia ze swoimi dziecmi (wiekowo, od paru miesiacy do 3 latek). ja sie zawsze smieje jak sie z nimi spotykam ze one takie ZELAZNE ZASADY USTANAWIALY a one sie smieja ze ja taka madra jestem, do czasu.....:hahaha :
teraz one bardzo by chcialy odstawic dzieci ale co wieczor jest wisk i przechodzenie dzieci w nocy lub wieczorem spowrotem do sypialniu rodzicow...
Stary 2009-06-26, 14:50   #4929
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez joannah Pokaż wiadomość
Ostatnio udało nam sie kupić leżaczek taki jak ten, uzywany,za połowe ceny nowego lezaczka http://www.allegro.pl/item669931565_...ozowe_sny.html
a w takim leżaczku-bujaczku to dziecko, od którego miesiąca może leżeć
Stary 2009-06-26, 14:57   #4930
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:
no wlasnie- o kolysce myslalam i nawet widzialam taka ktora mi sie podoba- piekna wiklinowa kolyska i tylko 300zl. jak ja zobaczylam to od razu sie zakochalam. no i masz racje- ze jaby cos to mozna ja zawsze przeniesc na dol bo nie jest ciezka.
Też przeglądam kołyski na allegro i nad tymi wiklinowymi także dumałam (trzeba wspierać polską sztukę rzemieślniczą). Tylko się zastanawiam, czy taka kołyska nie będzie przypadkiem skrzypieć?
Obserwowałam niedawno kołyskę, która mi się szczególnie spodobała, ale jakoś ją przegapiłam. Przed chwilą dziewczyna mi odpisała że sprzeda ją za 160 zł + 50 przesyłka. No to już prawie kupiona jest. Tylko TŻ musi zatwierdzić

Cytat:

joannah przypomniałaś mi właśnie że ani torby, ani koszulek do karmienia, ani biustonosza takowegoż nie mam Very sexy - podoba mi się strasznie. A ten leżaczek przesłodki. Dają taką dzidzię jak na zdjęciu w zestawie?
Leżaczek już mamy, był w zestawie z 80-cioma ciuszkami w paczce z allegro. KOCHAM ALLEGRO!
Kurcze, nie wytrzymałabym teraz bez basenu. Dzięki temu że pływam wcale mnie nie boli kręgosłup a i kondycja poprawiona. Z domu wychodzić nie mogę, zero spacerów, ale basenowy przywilej pozostał
A może maleństwo właśnie daje Ci sygnał, że masz kontynuować, nie przerywać, albo śpiewać głośniej?
Stary 2009-06-26, 14:58   #4931
woman31
Zadomowienie

Cytat:
zastanawiam się czy wsadzanie sobie mini tampona w czasie takich kąpieli nie byłoby jakimś rozwiązaniem

mam wrażenie, ze odkąd przemieścił się w dół mniej kopie, ale ostatnio to wyjątkowo cicho siedzi. może pępowina, którą założył sobie na kark, mu w tym nie przeszkadza

wlasnie czytalam ze wskazane jest zakladnie tampona podczas takich kapieli.

dzisiaj jak maly buszuje w brzuszku wlaczam mu te kolysanki ktore dziewczyny powyzej podeslaly i wiecie co? moje dziecko natychmiast sie uspakaja.... szok jakie te malenstwa sa madre to niesamowite....
Stary 2009-06-26, 14:59   #4932
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joannah Pokaż wiadomość

Wczoraj bylismy na zakupach i udało mi sie kupic taniej torbe do szpitala taka jak ta, troche wygląda jak męska, ale to nic najważniejsze że jest ciemna, podem przyda nam sie na wyjazdy. http://www.allegro.pl/item663079009_..._podrozna.html

Oglądałam staniki do karmienia w Triumphie ale nie było mojego rozmiaru, bo bym kupiła taki jak ten http://www.allegro.pl/item672007543_...ilia_80_e.html
Sliczny lezaczek, a torba super, przydalaby mi sie taka na fitnes, chyba tez kupie cos podobnego

Nie wiedzialam, ze Triumph ma staniki do karmienia i do tego tak tanio
Cytat:

Tak czytalam o tym w polskiej gazecie, i to pewnie jakies rozwiazanie w normalnym kraju. Troche jednak boje sie ryzyka bez badan
Stary 2009-06-26, 15:00   #4933
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Też przeglądam kołyski na allegro i nad tymi wiklinowymi także dumałam (trzeba wspierać polską sztukę rzemieślniczą). Tylko się zastanawiam, czy taka kołyska nie będzie przypadkiem skrzypieć?
Obserwowałam niedawno kołyskę, która mi się szczególnie spodobała, ale jakoś ją przegapiłam. Przed chwilą dziewczyna mi odpisała że sprzeda ją za 160 zł + 50 przesyłka. No to już prawie kupiona jest. Tylko TŻ musi zatwierdzić
koniecznie podeslij link jak juz kupisz, albo fotki pleaseee
Stary 2009-06-26, 15:00   #4934
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:

dzisiaj jak maly buszuje w brzuszku wlaczam mu te kolysanki ktore dziewczyny powyzej podeslaly i wiecie co? moje dziecko natychmiast sie uspakaja.... szok jakie te malenstwa sa madre to niesamowite....
Hmmm. A gdzie o tym czytałaś? Bo ja czytałam że w ciąży pod żadnym pozorem nie wolno stosować tamponów. W ogóle.

Cytat:
koniecznie podeslij link jak juz kupisz, albo fotki pleaseee
Z chęcią wyślę. Tylko musisz trzymać kciuki żeby TŻ się zgodził, bo na niektóre pomysły kręci nosem...

Edytowane przez kashin
Czas edycji: 2009-06-26 o 15:02
kashin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 15:06   #4935
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Hmmm. A gdzie o tym czytałaś? Bo ja czytałam że w ciąży pod żadnym pozorem nie wolno stosować tamponów. W ogóle.

no wlasnie w ktorej z gazet dla mam oczekujacych dziecka mam tego cale stosy i w tej chwili nie chce mi sie przegladac kazdej. ale jak sie przypadkowo znowu natkne to koniecznie napisze gdzie to bylo i co konkretnie pisali...
o cholercia czy to oznacza ze w kazdej gazecie pisza inaczej????

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 15:06   #4936
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
zakladanie ze sie odstawi dziecko zalozmy po trzech miesiacach moze nie wypalic moje 3 najlepsze kolezanki ktore w ciazy mialy zelazne postanowienia (m.in odstawienia dziecka po 2,3 miesiacach do ich pokoikow) poszly w niepamiec... a to z prostego powodu, WYGODA, WYGODA, i jeszcze raz WYGODA kazda powtarzala ze jeszcze tydzien, jeszcze dzien, i odstawiam... no i skonczylo sie na tym ze wszystkie 3 teraz spia ze swoimi dziecmi (wiekowo, od paru miesiacy do 3 latek). ja sie zawsze smieje jak sie z nimi spotykam ze one takie ZELAZNE ZASADY USTANAWIALY a one sie smieja ze ja taka madra jestem, do czasu.....
teraz one bardzo by chcialy odstawic dzieci ale co wieczor jest wisk i przechodzenie dzieci w nocy lub wieczorem spowrotem do sypialniu rodzicow...
Bo taka prawda czesto sie ludzie zarzekaja, ze bedzie inaczej, a potem no coz
Ja zarzelakam sie, ze pies nie bedzie spal na tapczanie i co? Poszlismy na kompromis, klade mu kocyk na nim, zeby psinka miala miekko w dupcie
A dziecko to pewnie jeszcze gorzej bedzie rozbestwione

Cytat:
Z tego co wiem od narodzin, w naszym lezaczko -krzeselku tez.
Stary 2009-06-26, 15:06   #4937
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
zakladanie ze sie odstawi dziecko zalozmy po trzech miesiacach moze nie wypalic moje 3 najlepsze kolezanki ktore w ciazy mialy zelazne postanowienia (m.in odstawienia dziecka po 2,3 miesiacach do ich pokoikow) poszly w niepamiec... a to z prostego powodu, WYGODA, WYGODA, i jeszcze raz WYGODA kazda powtarzala ze jeszcze tydzien, jeszcze dzien, i odstawiam... no i skonczylo sie na tym ze wszystkie 3 teraz spia ze swoimi dziecmi (wiekowo, od paru miesiacy do 3 latek). ja sie zawsze smieje jak sie z nimi spotykam ze one takie ZELAZNE ZASADY USTANAWIALY a one sie smieja ze ja taka madra jestem, do czasu.....:hahaha :
3 miesiące to jest moje minimum kiedy dziecko będzie u nas , a 6 miesięcy maksimum. jak wyjdzie zobaczymy, w kązdym razie taki jest plan.

Żartowniś ale ty masz dziwnego gina w tej Belgii, moja siostra ( mieszka w Belgii) miała badanie usg na każdej wizycie, badanie ginekologiczne prawie na każdej wizycie i na każdej wizycie badanie moczu. Ja właśnie do jej ginekologa jadę przed porodem.
jej koleżanka, która rodziła też w Belgii miała innego gina, ale podobny system.

---------------------

Wiecie co! ? mój mąż zrobił mi niespodziankę i wrócił dziś dwie godzinki wcześniej do domku!
Więc zmykam i trzymajcie kciuki za moje usg jak zdąże to odezwę się jeszcze w weekend a jak nie to w poniedziałek

w razie co życzę pięknego weekendu!!!!

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 15:11   #4938
woman31
Zadomowienie

Cytat:

Z chęcią wyślę. Tylko musisz trzymać kciuki żeby TŻ się zgodził, bo na niektóre pomysły kręci nosem...
trzymam i nie puszczam wiem cos na ten temat

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Wiecie co! ? mój mąż zrobił mi niespodziankę i wrócił dziś dwie godzinki wcześniej do domku!
Więc zmykam i trzymajcie kciuki za moje usg jak zdąże to odezwę się jeszcze w weekend a jak nie to w poniedziałek

nie zartuj!!! jeszcze dzisiaj masz nam zdac relacje chcesz zebysmy z ciekawosci poumieraly??
TRZYMAMY KCIUKI MOCNO
Stary 2009-06-26, 15:15   #4939
zartownis
Zadomowienie

Cytat:

Tamponow zamiast wkladki nie wolno, ale na basen (godzina dwie)mozna

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
A może maleństwo właśnie daje Ci sygnał, że masz kontynuować, nie przerywać, albo śpiewać głośniej?
Jak usiade nie dobrze i malego scisne to tez kopie, odpowiedz jest prosta, "matka zamnij sie i daj mi spac"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 15:17   #4940
woman31
Zadomowienie

Cytat:

Jak usiade nie dobrze i malego scisne to tez kopie, odpowiedz jest prosta, "matka zamnij sie i daj mi spac"

: hahaha:twoje teksty powalaja mnie z nog:hahah a:
Stary 2009-06-26, 15:17   #4941
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Żartowniś ale ty masz dziwnego gina w tej Belgii, moja siostra ( mieszka w Belgii) miała badanie usg na każdej wizycie, badanie ginekologiczne prawie na każdej wizycie i na każdej wizycie badanie moczu. Ja właśnie do jej ginekologa jadę przed porodem.
jej koleżanka, która rodziła też w Belgii miała innego gina, ale podobny system.
Moze jest Holendrem Wczesniej mialam dobrego gina mam nadzieje, ze znajde jeszcze takiego, a narazie sie mecze
Stary 2009-06-26, 15:18   #4942
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:

mądre po mamusiach
a z tymi tamponami to nie wiem...dajcie znaka jak już któraś będzie pewna na 100%

Cytat:
Z tego co wiem od narodzin, w naszym lezaczko -krzeselku tez.
w takim razie trzeba będzie się rozejrzeć za takim bajerem. tylko czy mi to będzie niezbędne, jak my na razie jeden pokój mamy

wczoraj zaczęłam czytać o wyprawkach i jeszcze wiele muszę się nauczyć np. co to pajacyk, body, kaftanik, śpioszki - dla mnie to jedno i to samo !!! o innych zasypkach, rożkach, śpiworkach już nie wspomnę

Dziewczyny czy do łóżeczka kupujecie te osłonki ? ja dostałam taką gratis do łóżeczka (cienką na całą długość) jak już to wolałabym szerszą no i myślałam też o baldachimie co osłoni małego od światła czy takiego dziennego, czy od lampy, tv ( nasze mieszkanie to jedno duże pomieszczenie) wiem, że niektórzy uważają to za siedlisko kurzu, ale u mnie kurzu nie ma (sprzątam codziennie). Co Wy o tych akcesoriach myślicie?

No i pościel...jak to z nią jest? potrzebna na początku, czy nie? bo wiem, że poduszka w pierwszych miesiącach jest zbędna ale kołderka? chyba, że ten rożek? eh...

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-06-26 o 15:32
Stary 2009-06-26, 15:31   #4943
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
mądre po mamusiach
a z tymi tamponami to nie wiem...dajcie znaka jak już któraś będzie pewna na 100%

w takim razie trzeba będzie się rozejrzeć za takim bajerem. tylko czy mi to będzie niezbędne, jak my na razie jeden pokój mamy

wczoraj zaczęłam czytać o wyprawkach i jeszcze wiele muszę się nauczyć np. co to pajacyk, body, kaftanik, śpioszki - dla mnie to jedno i to samo !!! o innych zasypkach, rożkach, śpiworkach już nie wspomnę
Mysle, ze latwiej bedzie mu w takiej pozycji obserwowac otoczenie, ale z drugiej strony na pewno nie moze lezec tak za dlugo i zawsze pod kontrola. A na kazdy odpoczynek, drzemke musi wracac do lozeczka. Na pewno nie jest to cos niezbednego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 15:36   #4944
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
My stosowaliśmy takie leżaczek od samego początku, a jakaś to jest pomoc!!! Kładłam takie maleństwo w leżaczku , stawiałam na ziemi czy w innym miejscu i tak wszystko mogłam przy dziecku robić - prać, sprzątać, gotować, zmywać.. dosłownie wszystko, a dziecko cieszyło się że jak się poruszy to się huśta :-D

Cytat:
mądre po mamusiach

Właśnie czyszczę komp stacjonarny i trafiłam na informacje zapisane przy pierwszej ciąży, a mianowicie - co zabrać do szpitala i co powinno być w wyprawce dla bobaska )
Stary 2009-06-26, 15:37   #4945
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny czy do łóżeczka kupujecie te osłonki ? ja dostałam taką gratis do łóżeczka (cienką na całą długość) jak już to wolałabym szerszą no i myślałam też o baldachimie co osłoni małego od światła czy takiego dziennego, czy od lampy, tv ( nasze mieszkanie to jedno duże pomieszczenie) wiem, że niektórzy uważają to za siedlisko kurzu, ale u mnie kurzu nie ma (sprzątam codziennie). Co Wy o tych akcesoriach myślicie?
Oslonki na szczebelki chce kupic, ale w zasadzie chyba na poczatku tez powinno ich nie byc (smierc lozeczkowa)
Baldachim tez raczej odradzaja, ale jeszcze musze o tym odczytac

Ogolnie baldachim jest dobry jesli chodzi np o muchy i komary, a u nas na wiosce tego ci dostatek. Ale wtedy trzeba kupic ten uchwyt do baldachimu, zeby mozna bylo cale lozeczko zakryc.
Ja na razie chyba nie kupie, bo maly urodzi sie jesienia, a much i komarow o tej porze nie ma
Stary 2009-06-26, 15:39   #4946
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:

Kochany mężuś! Ja już przywykłam do tego że od 8 do 18:30 jestem sama z brzuchem

Cytat:
Tamponow zamiast wkladki nie wolno, ale na basen (godzina dwie) mozna
Nie używam tamponów od wielu lat i teraz tym bardziej nie wyobrażam sobie "instalacji". Tyle że jestem szczęściarą i mam basen w piwnicy, a woda jest czysta, więc nie muszę się obawiać grzybicy. A przynajmniej nie tak jak na publicznym basenie.

Zmykam. Za chwilę mam gościa a i TŻ wrócił, więc trzeba by mu miejsce przed jego kompem zrobić Miłego weekendu!
Stary 2009-06-26, 15:43   #4947
zartownis
Zadomowienie

No i sie posmialam, przypomninaja mi sie niektore watki z Wizazu
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=906909
Stary 2009-06-26, 15:44   #4948
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

A ja złapałam doła i się popłakałam
Bez powodu

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 15:46   #4949
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
My stosowaliśmy takie leżaczek od samego początku, a jakaś to jest pomoc!!! Kładłam takie maleństwo w leżaczku , stawiałam na ziemi czy w innym miejscu i tak wszystko mogłam przy dziecku robić - prać, sprzątać, gotować, zmywać.. dosłownie wszystko, a dziecko cieszyło się że jak się poruszy to się huśta :-D

Właśnie czyszczę komp stacjonarny i trafiłam na informacje zapisane przy pierwszej ciąży, a mianowicie - co zabrać do szpitala i co powinno być w wyprawce dla bobaska )
skasowałaś jakże cenne te informacje

zarownis a co śmierć łóżeczkowa ma wspólnego z osłonką bo nie kumam za bardzo
Stary 2009-06-26, 15:58   #4950
Orzeszek.1
Zadomowienie

Och moje drogie, TE JAKŻE CENNE INFORMACJE PRZETRANSPORTOWAŁAM NA LAPTOPA )
Chciałam je wkleić tu, ale teks jest za duży, także będę wklejać partiami

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu powinniście spakować torbę z następującymi rzeczami:

Dla kobiety:
- Szlafrok, skarpetki, klapki (jedne pod prysznic drugie do chodzenia)
- Wygodna nocna bielizna umożliwiająca karmienie piersią (3 szt)
- Biustonosz do karmienia piersią
- 2 paczki podkładów poporodowych (BELLA)
- przybory toaletowe, w tym stosowany dotychczas preparat do higieny intymnej
- dwa ręczniki (kąpielowy i zwykły)
- ręczniki papierowe
- woda mineralna niegazowana (2 butelki na początek)

Dla dziecka:
- 3 cienkie bawełniane kaftaniki lub body (wg mnie lepsze body)
- 3 pary śpioszków lub 3 pajacyki (ja brałam śpioszki)
- kilka pieluszek tetrowych (ja brałam 4)
- paczka pampersów (ja kupiłam BELLA HAPPY)
- krem ochronny do pupy (najlepiej linomag)
- 2 pary skarpetek
- 2 bawełniane czapeczki z wiązaniem (wzięłam ale nie były potrzebne w szpitalu)
- kocyk lub rożek (wzięłam rożek ale nie używałam bo był za ciepły)
- ręcznik (nie bralam bo nie trzeba było, o to zapytaj położnej czy u Ciebie będzie potrzebny)
- mały jasiek przydatny przy karmieniu (nie brałam)
Wszystkie rzeczy nawet nowe powinny być uprzednio wyprane w proszku dla dzieci.

Niezbędne dokumenty:
- dowód tożsamości
- karta przebiegu ciąży
- ważne ubezpieczenie
- NIP pracodawcy

Niezbędne oryginały wyników badań z okresu ciąży:

- grupa krwi i RH z przeciwciałami odpornościowymi
- morfologia i badanie moczu z miesiąca poprzedzającego hospitalizację
- HBS Ag – ważne 3 miesiące lub szczepienie WZW
- WR- ważne 2 tygodnie
- Wyniki posiewu z przedsionka pochwy
- Wszystkie wyniki badań USG wykonywane w obecnej ciązy
- Inne istotne wyniki badań lub konsultacji

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Wyprawka
1.Łózeczko - podstawowy mebel w pokoju dziecięcym Producenci oferują np. modele z szufladą na pościel i drobiazgi. Szuflada jest zwykle zakryta dyktą, a więc rzeczy w niej schowane są niewidoczne. Każde łóżeczko ma trzy wyjmowane szczebelki, po wyjęciu których starsze dziecko może swobodnie z niego wyjść. Łóżeczka mają przeważnie trzy poziomy. Najwyższy dla noworodka. drugi przeznaczony na okres przejściowy, kiedy to maluch staje się ruchliwy, a trzeci najniższy poziom dla dziecka już siedzącego, próbującego wstawać. Łóżeczko należy kupić co najmniej miesiąc przed urodzeniem maleństwa i przynajmniej wyjąć z kartonu, aby wywietrzało.

2.Materacyk - dobrany rozmiarem do łóżeczka. Do wyboru: piankowe, kokosowe, kokosowo-piankowe, gryczano-kokosowe. Prawie wszystkie materace są pokryte materiałową poszewką, którą można prać.
3.Pościel - np. 6 elementowa: poszewka na poduszkę, poszewka na kołdrę, ochraniacz, baldachim, poduszka i kołderka. Kupować można dowolną ilość elementów. Oprócz kołderki przydatnym też jest wygodny śpiworek do spania, który nie pozwoli naszemu maleństwu rozkopać się i spać bez przykrycia.
4.Prześcieradła - najlepiej 3 na zmianę na gumce, dostosowane wymiarem do łóżeczka. Bywają frotte, bawełniane i z falbanką zakrywającą szufladę.
5.Podkład ceratkowy - zapobiegający zmoczeniu materaca. Musi być on nieco szerszy niż materac, gdyż podwijamy go pod materac i zabezpieczamy prześcieradłem z gumką zapobiegając przesuwaniu. Możemy również używać frotty gumowanej, która zastąpi prześcieradło, albo zapobiegnie przemoczeniu łóżka rodziców, kiedy będziemy chcieli poleżeć z maleństwem.
6.Rożek - używany jest na samym początku, kiedy noworodek potrzebuje ciepła. Potem może przydać się jako kołderka lub do wyściełania wózka głębokiego.
7.Kocyk - miękki, z naturalnych surowców, ciepły polarowy zapobiegający wyziębieniu i przegrzaniu (w gorące dni). Mniejszy przyda się do wózka, a także w domu, gdy kołderka stanie się zbyt ciepłym okryciem, większy do przykrycia w chłodne dni.
8.Pieluszki tetrowe - przydają się w różnych sytuacjach. Pieluszką wycieramy dziecku buzię, zabieramy na każdą wizytę w przychodni, szpitalu. przebieramy maluszka położonego na pieluszce, przyda się ok. 20 sztuk.
9.Pieluszki flanelowe - grubsze, możemy ich używać zamiast tetry. np. wyłożyć nią chłodny ceratkowy przewijak, lub zastąpić noworodkowi poduszkę, a także wyściełać rożek. Dostępne białe, jak również w kolorowe wzory. Przyda się ok. 10 sztuk.
10.Wanienka większa lub mniejsza w zależności od tego jak długo chcemy aby nam służyła i na co pozwalają nam warunki mieszkaniowe. Najprostsze modele są najlepsze.
11Ręcznik z kapturkiem - z grubej frotty. Kapturkiem zakrywamy mokrą główkę niemowlęcia. Najlepiej 2 sztuki na zmianę.
12.Myjka lub gąbka do mycia - to dodatkowe ułatwienie dla rodziców, mydło łatwiej pieni się na zmoczonej gąbce lub myjce.
13.Nożyczki do paznokci / obcinacz - z zaokrąglonymi lub wygiętymi końcami w zależności od upodobania rodziców, obcinacz tylko przeznaczony dla niemowląt
14.Szczotka do włosów - miękka z włosia dla szczęściarzy urodzonych z włosami. Dziecko odczuwa czesanie jako delikatny masaż. Twarda szczoteczka z włosia pobudza skórę do jej naturalnych funkcji.
15.Gruszka do nosa - używana do czyszczenia, udrażniania noska. Najlepsze są tradycyjne, gumowe.
16.W przypadku karmienia sztucznego -butelki i smoczki - np. 4 sztuki. Smoczki do wyboru- lateksowe i silikonowe. Butelki o różnej pojemności: Avent., Nuk. Najlepszym produktem do karmienia jest zestaw łyżeczki Medela.
17.Sterylizator - bardzo przydatny w przypadku karmienia sztucznego.
18.Smoczek uspokajacz - lateksowy lub silikonowy, np. Avent, NUK. Nie jest niezbędną częścią wyprawki.
19.Termometr pokojowy - do mierzenia temperatury w pomieszczeniu.
20.Termometr do mierzenia temperatury ciała - zwykły rtęciowy- lub elektroniczny wskazujący temperaturę po sekundzie a także pasek termiczny na czoło
21.Przewijak -na łóżeczko lub komodę umożliwia swobodne i bezpieczne przewijanie maleństwa.
22. Laktator - według opinii klientek najlepszy Medela- powszechnie obecny w szpitalach- lub Avent nie budzący zastrzeżeń.
23. Wkładki laktacyjne- zabezpieczające przed przesiąkaniem pokarmu przez biustonosz i ubranie.
24. Zioła laktacyjne - herbatka i kawka Bocianek wspomagająca laktację, wpływająca korzystnie na przemianę materii u mamy i dziecka.
25. Wózek - powinien mieć duże pompowane koła, być miękki, dobrej firmy gwarantującej rzetelny serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Powinien być prosty w obsłudze, wykonany z materiałów impregnowanych i mieć regulowaną wysokość rączki. W okresie zimowym w naszym klimacie niezbędna jest gondola. W okresie wiosenno-letnim dobra spacerówka powinna wystarczyć, np. BebeCar, Emmaljunga
26. Fotelik samochodowy-nosidło - od 0 do 13 kg dla posiadaczy samochodu, niezbędny od momentu wyjścia ze szpitala.
27. Torba - przydatna do zapakowania niezbędnych rzeczy dla maleństwa w czasie spaceru, wizyty w przychodni, u znajomych.
28. Parasolka - osłoni nasze maleństwo przed ostrymi promieniami słońca.
29. Osłona przeciwdeszczowa - zabezpieczy dziecko i wózek przed przemoczeniem.
30.Moskitiera - zapewni maleństwu spokojny sen chroniąc go przed muszkami.
Ubranka
rozmiar 56 cm - dwa, trzy komplety: kaftan, śpiochy, body, pajac. rozmiar 62 cm:
1.Kaftanik z długim rękawem x4
2.Koszulka z długim rękawem x4
3.Body z długim/krótkim rękawem x4 - body jest dobrym rozwiązaniem, gdyż szczelnie zakrywa plecy dziecka. Rozpinane na boku lub na środku, nie wymagające zakładania przez głowę
4.Śpioszki x 4 - rozpięcie w kroku ułatwia zmianę pieluszki, nie trzeba wtedy zdejmować całego ubranka, wystarczy rozpiąć krok (nie dotyczy to ubranek dla wcześniaków).
5.Pajacyki x 4 -. zakłada się niezwykle szybko, kładąc maleństwo na ubranku i zapinając potrzebne zatrzaski. Zalecane są oprócz bawełnianych pajacyki z termofroty przeciwdziałające przegrzaniu lub wychłodzeniu dziecka.
6.Czapeczka bawełniana wiązana x4 (cienka) - przydatna np. po kąpieli lub zimą pod inną grubszą czapkę.
7.Skarpetki bawełniane x 4 - skarpetki zakładamy często na inne ciuszki, żeby chronić zimne stópki maleństwa. W przypadku większego rozmiaru np. śpioszków skarpetka trzyma zbyt długą nogawkę na miejscu.
8.Rękawiczki ochronne na rączki, tzw. łapki- wykonane z cienkiej bawełny uniemożliwiają noworodkowi drapanie się ostrymi paznokietkami po buzi, utrzymują ciepło.
9.Bluza lub sweterek 2x - na chłodniejsze dni, do wyjścia.
10.Kombinezon za zimę - ciepły, rozpinany na całości, zakończony nogawkami lub nie, tzw. worek z otworem na pasy do fotelika samochodowego.
11.Ciepła zimowa czapka -np. polarowa 2 szt.
12.Wdzianko polarowe z kapturkiem - na chłodniejsze letnie dni.
Kosmetyki
1.Oliwka - do wyboru zapachowe oliwki wielu firm np.Bubchen, Nivea, Bambino.
2.Krem do pupy przeciw odparzeniom - np. Sudocrem, Linomag,
3.Krem do buzi - pielęgnacyjny, ochronny, np.Bubchen, Nivea, Bambino.
4.Mydło - do kąpieli
5.Mokre chusteczki do pupy - do wyboru pudełko początkowe i wkłady zamienne,
6.Pieluszki - rozmiar pierwszy, np. Pampers Newborn, dostępne też specjalne pieluszki dla wcześniaków powyżej 1,5 kg.
7.Patyczki do uszu i pępka - specjalne okrągłe, uniemożliwiające za głębokie włożenie do uszu. Przydają się też w pielęgnacji kikuta pępowiny.
8.Płatki kosmetyczne - miękkie, bawełniane do czyszczenia buzi czy oczu.
9.Akcesoria do pielęgnacji pępka - waciki, patyczki, spirytus 70%, gencjana.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości