Kara śmierci - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA
TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona 147 55,89%
NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci 102 38,78%
NIE MAM ZDANIA 15 5,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-01, 20:17   #61
Lucka91
Wtajemniczenie

Dot.: Kara śmierci

Co wy macie z ta praca?
Zdajecie sobie sprawe z tego, ze to byloby wieksze obciazenie finansowe dla panstwa niz korzysc?
Stary 2009-07-01, 20:20   #62
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez masmeli Pokaż wiadomość
OK każdy ma prawo do życia i wolności, ale wolność się kończy jeżeli wyrządza się krzywdę drugiemu!!! Więc taki przetępca może żyć i może zabijać, a społeczeństwo ma być bezsilne. W więzieniach teraz mają się jak w hotelach na wczasach tv, net, siłownia, obiadki nie byle jakie... A my za to płacimy. A dla takiej osoby to nie jest żadna resocjalizacja bo czuje się bezkarnie, wyjdzie po 15 latach (jak nie wcześniej) i znowu kogoś zabije...

A tak byłby spokój....
dlatego mówię: najgorsi przestępcy powinni dostawać dożywocie w cięzkich warunkach.
nie chodzi o to że ja ich usprawiedliwiam, masz 100% rację: w tym momencie kończy się ich wolność i zasługują na karę.
Tylko, że karanie zabójstwem za zabójstwo wydaje mi się mało trafionym pomysłem. Przestępca, nawet najgorszy z najgorszych, nadal pozostaje człowiekiem. A moim zdaniem nikt nie ma prawa do decydowania o śmierci innych ludzi.
Stary 2009-07-01, 20:23   #63
Malinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masmeli
OK każdy ma prawo do życia i wolności, ale wolność się kończy jeżeli wyrządza się krzywdę drugiemu!!! Więc taki przetępca może żyć i może zabijać, a społeczeństwo ma być bezsilne. W więzieniach teraz mają się jak w hotelach na wczasach tv, net, siłownia, obiadki nie byle jakie... A my za to płacimy. A dla takiej osoby to nie jest żadna resocjalizacja bo czuje się bezkarnie, wyjdzie po 15 latach (jak nie wcześniej) i znowu kogoś zabije...

A tak byłby spokój....

a bylas kiedys w wiezieniu, albo ktos z rodziny byl? Czy ogladalas amerykanski filmik, albo kolezanka ci powiedziala???

Czemu wszyscy pisza, ze ich utrzymujemy.... A moze poaptrzcie na to w kategoriach, ze ONI SA IZOLOWANI jak powiedział wyrak.... tzn. ze placimy za NASZE biezpieczenstwo... zeby zaden psychopata nam krzywdy nie zrobil...

Oni tam nie sa na wczasach, warunki maja nedzne... fakt, ze maja dach nad glowa, ale to nie hotel 5* z wszystkimi wygodami... na obiadek tez nie jadaja krewetek a cos zupelnie podrzednego... zaden tam nie ma internetu ani silowni... kibel maja w swoje salce i musza wachac swoje smrody siedza i nic nie robia... fakt, ze przydali by sie w robotach, ale kto odwarzyl by sie wypuscic do roboty bandziora ktory ma 3 osoby na sumieniu...

Jak byscie sie czuli gdyby teraz wypuscic ich wszystkich na wolnosc... czulibyscie sie bezpiecznie? Bo ja nie... i wole zaplacic te podatki dla swojego dobra... zeby wiedziec, ze zaden z tych bandziorow mnie nie napadnie, nie zgwalci nie okradnie... Wiadomo sa jeszcze inni na wolnosci...

Edytowane przez Malinn
Czas edycji: 2009-07-01 o 20:24
Malinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 20:30   #64
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malinn Pokaż wiadomość

a bylas kiedys w wiezieniu, albo ktos z rodziny byl? Czy ogladalas amerykanski filmik, albo kolezanka ci powiedziala???

Czemu wszyscy pisza, ze ich utrzymujemy.... A moze poaptrzcie na to w kategoriach, ze ONI SA IZOLOWANI jak powiedział wyrak.... tzn. ze placimy za NASZE biezpieczenstwo... zeby zaden psychopata nam krzywdy nie zrobil...

Oni tam nie sa na wczasach, warunki maja nedzne... fakt, ze maja dach nad glowa, ale to nie hotel 5* z wszystkimi wygodami... na obiadek tez nie jadaja krewetek a cos zupelnie podrzednego... zaden tam nie ma internetu ani silowni... kibel maja w swoje salce i musza wachac swoje smrody siedza i nic nie robia... fakt, ze przydali by sie w robotach, ale kto odwarzyl by sie wypuscic do roboty bandziora ktory ma 3 osoby na sumieniu...

Jak byscie sie czuli gdyby teraz wypuscic ich wszystkich na wolnosc... czulibyscie sie bezpiecznie? Bo ja nie... i wole zaplacic te podatki dla swojego dobra... zeby wiedziec, ze zaden z tych bandziorow mnie nie napadnie, nie zgwalci nie okradnie... Wiadomo sa jeszcze inni na wolnosci...
A ja słyszałam coś innego
Podobno mają dobre warunki, nieraz lepsze niż w domu .
OneLoveOneHeart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 20:33   #65
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
skoro tak źle jest w więzieniu ,to czemu nie targają się na życie.cały czas wierza,że jeszcze zobaczą niebo na wolności.
do czynów samobójczych dochodzi często ale nie o tym chciałam napisać
więźniowie skazani na karę dożywotniego pozbawienia wolności nie tylko wierzą, że zobaczą niebo na wolności, ale to wiedzą - ponieważ polski kodeks karny nie przewiduje bezterminowego dożywocia. Oznacza to, że jeśli Sąd skazujący nie zwiększył granicy przedterminowego zwolnienia do 34/40 czy 50 lat, to takowy więzień ma prawo do ubiegania się do przedterminowego opuszczenia zakładu karnego już po 25 odsiedzianych latach. Ba! Sąd nie może ustalić za wysokiej granicy, która w praktyce uniemożliwiłaby zaistnienie warunkowego zwolnienia.

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Cytat:
Napisane przez OneLoveOneHeart Pokaż wiadomość
wszystko zależy od tego jakie warunki dany więzień ma w domu
jeśli ktoś żyje w jednej izbie z całą trzypokoleniową rodziną, gdzie ściany są pokryte czarnym grzybem, to cela więzienna jest dla niego jak czterogwiazdkowy hotel

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 20:33   #66
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A co do innej pracy, to powinni przykładowo pracować dla miasta - odśnieżać itp.
Innymi slowy, przetransportuj takich x kilometrow z ZK (koszty: amortyzacja transportu, paliwo, niewykorzystanie tego transportu w innym celu), pilnuj caly dzien (koszty: placa klawisza, niemozliwosc wykorzystania go gdzie indziej), po to, zeby ktos zrobil prace o wartosci zblizonej do 0 odsniezajac. Jest sens ?

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Pocieszna perspektywa...zwłaszcza dla Pana w jego wieku.
E tam, i tak ma dobrze - cale zycie sie plawil w dostatku za cudze pieniadze, ma jak w banku trafienie do ksiazek z historii i teraz musi troche posiedziec, a juz sie wybiera w strone lepszego swiata...

Cytat:
No dobrze, dobrze...mogliby na nich leki testować.
Albo kary cielesne - takie miłe jak w średniowieczu.
(to znowu tak w sferze "marzeń" ).
Wszystko oczywiscie nie przejdzie.

Ja mam takie dziwne skojrzenia, bo przy "testowaniu lekow" przychodzi mi z miejsca na mysl Mengele i Oddzial 731...

Cytat:
Napisane przez NiebanalnyBanal Pokaż wiadomość
Moim zdaniem - NIE. Człowiek, który mógłby być skazany na śmierć - to człowiek z ciężkimi wyczynami- czyli morderstwo. A śmierć dla takiego człowieka, to moim zdaniem ucieczka od sumienia. Człowiek ten powinien być skazany na roboty dla społeczeństwa- nie wiem- praca na wysypisku, cokolwiek co byłoby dla niego karą. I powinien siedzieć w więzieniu nie mając dostępu do świata zewnętrznego. Powinien "czuć" swoją winę. A śmierć dla mnie była by zwykłą ucieczką. Nie zrozumiałby co zrobił innemu człowiekowi, itp.
Co prawda- zgadzam się z poniektórymi osobami, że płaci się za tych ludzi podatki i to my ich utrzymujemy w tych więzieniach. Ale znów- każdy ma prawo do życia.
Przeciez to sie jedno z drugim wyklucza...

Cytat:
Wylęgarnia socjopatów...tacy są często gorsi, niż przed wejściem do "ciupy". Między innymi dlatego, że resocjalizacja u nas leży i kwiczy, więzienia są przepełnione i z reguły nie ma nadzoru nad tymi, których się wypuszcza (przydałoby się wszczepianie czipów - jeżeli to możliwe, plus obowiązkowy nadzór kuratora).
Wiesz, nie wydaje mi sie, zeby kogos z 25letnia odsiadka dalo sie przysposobic do zycia na zewnatrz... To juz abstrahujac od tego co lezy i kwiczy.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 20:34   #67
Monifash34
Zadomowienie

W sumie na dzień dzisiejszy nie mam zdania w tej sprawie.
Stary 2009-07-01, 20:35   #68
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

[QUOTE=Wyrak;13045203]Innymi slowy, przetransportuj takich x kilometrow z ZK (koszty: amortyzacja transportu, paliwo, niewykorzystanie tego transportu w innym celu), pilnuj caly dzien (koszty: placa klawisza, niemozliwosc wykorzystania go gdzie indziej), po to, zeby ktos zrobil prace o wartosci zblizonej do 0 odsniezajac. Jest sens ?

Kurcze, no o tym to nie pomyślałam
Zgadza się, sensu nie ma xD

Co do suzana - niekoniecznie ! Jak oglądałam jakiś polski dokument nt więzień w Polsce, to widziałam,że mają telewizory, mogą korzystać z biblioteki...

Edytowane przez OneLoveOneHeart
Czas edycji: 2009-07-01 o 20:37
Stary 2009-07-01, 20:35   #69
Malinn
Zakorzenienie

Cytat:
taaaaa a widzialas w rzeczywistosci czy slyszalas?

lepsze maja ci co zyja jak bezdomni, albo z 8innymi osobami w jednym pokoju....
Stary 2009-07-01, 20:35   #70
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Sprawa jest relatywna, bo np. dla bezdomnego nawet przepełniona, śmierdząca cela będzie hotelem na miarę Hiltona.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 20:37   #71
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

Już napisałam, że oglądałam dokument na ten temat. Ale tytułu nie pamiętam.
Stary 2009-07-01, 20:38   #72
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Co do suzana - niekoniecznie ! Jak oglądałam jakiś polski dokument nt więzień w Polsce, to widziałam,że mają telewizory, mogą korzystać z biblioteki...
Wydaje mi sie, ze to zalezy od rodzaju ZK - wiadomo, ze w otwartych i polotwartych beda lepsze warunki niz w zamknietych.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-01, 20:39   #73
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie, ze to zalezy od rodzaju ZK - wiadomo, ze w otwartych i polotwartych beda lepsze warunki niz w zamknietych.
No też mi się tak wydaje. Dlatego nie można "wrzucać" do jedno wora wszystkich więzień. I mówić,że warunki są tragiczne.
Stary 2009-07-01, 20:40   #74
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mam takie dziwne skojrzenia, bo przy "testowaniu lekow" przychodzi mi z miejsca na mysl Mengele i Oddzial 731...
Uch...nie, nie - ja czegoś takiego nie postuluję. Tylko czasem sobie w myślach daję upust emocjom, bo na co dzień "trza być twardym, nie miętkim" i oceniać sprawy w chłodnym tonie, bez emocji.

Cytat:
Wiesz, nie wydaje mi sie, zeby kogos z 25letnia odsiadka dalo sie przysposobic do zycia na zewnatrz... To juz abstrahujac od tego co lezy i kwiczy.
Też tak myślę, chociaż pozytywne przypadki pewnie się zdarzają...sporadycznie.. .chyba?
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
Stary 2009-07-01, 20:48   #75
masmeli
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malinn Pokaż wiadomość

Tak nie z rodziny, a kilku znajomych i dokładnie wiem jak to wyglada moze nie we wszystkich przypadkach. mialam kontakt z wiezniami w pracy i sa takie zk ze jedzenie maja z cateringu.

Wiem, ze Ty tez masz racje ale to co ja napisalam to tez nie jest wyssane z palca
masmeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 20:53   #76
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
ależ oczywiście, że mamy w Polsce śliczne zakłady karne, nowiutkie i pachnace
ale te z "kiblami" na środku celi też istnieją

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Edytowane przez suzana
Czas edycji: 2009-07-01 o 20:54
suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 21:06   #77
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:

Uwazam, ze w ogole by nie spadla. To nie sa czyny popelniane na podstawie racjonalnego, zdrowego myslenia, wiec taki bodziec by wg mnie nie dzialal.
W pewnym stopniu by działał. Myślę, że facet który pokazywał światu na necie, jawnie, jak gwałci 5letniego adoptowanego syna, nie zrobiłby tego gdyby miał świadomość kary. W pewnym stopniu ograniczyłoby to SZERZENIE się pedofilii. A nawet jeśli nie działałoby to ostrzegawczo, to na pewno uratowałoby kolejne dzieciaki przed wykorzystywaniem. Ile razy już słyszałam jak pedofil wyszedł z więzienia i znów zgwałcił dziecko? Są takie przypadłości których nie da się wyleczyć, i żadna odsiadka nie zmieni myślenia człowieka ze spaczoną psychiką. Zresztą, chyba większość ludzi wie że funkcja resocjalizacyjna więzień to mit.

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Tak? To co wtedy powstrzymywałoby gwałciciela przed zabiciem ofiary? Skoro wie, że i tak pójdzie na krzesło/pod zastrzyk?
Im gorsza kara, tym większa chęć pozbycia się wszelakich świadków. Teraz gwałciciele liczą na strach ofiar i zawiasy w sądzie. A gdyby mieli pewną karę śmierci, wątpię, by wypuszczali swe ofiary żywe
Napisałam ogólnikowo, nie miałam na myśli że za każdy gwałt byłaby tylko jedna kara w postaci śmierci. Zawsze jest jakieś zróżnicowanie zarówno przestępstwa, jak i kary. Co innego jak kolega z klasy wykorzysta pijaną koleżankę na imprezie, a co innego jak facet napada kobiety i brutalnie je gwałci, przy tym okaleczając. Przy czym absolutnie nie mówię, że pierwszy przypadek jest dopuszczalny. To inna kategoria.

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Kara śmierci niestety u nas nie wróci, co jest sprzeczne z tym po co istnieje prawo, ale są lepsze wyjścia. Gdybym miał odpowiednią władzę przeniósłbym więźniów do cel dwuosobowych o wymiarach metr na metr, dwie owsianki dziennie do podziału.

Savathus, znawczyni Ksiąg: Stary Testament, Księga Wyjścia, Rozdział 21, dwie strony po dekalogu, Prawo karne: "Jeśli kto tak uderzy kogoś, że uderzony umrze, winien sam być śmiercią ukarany." 'Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią." "Kto by porwał człowieka i sprzedał go, albo znaleziono by go jeszcze w jego ręku, winien być ukarany śmiercią." "Kto by złorzeczył ojcu albo matce, winien być ukarany śmiercią." "oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec."
piękna riposta )

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 21:13   #78
cal
Raczkowanie

więzienia w polsce są przepełnione, nie pamiętam już dokładnie o ile % .
hotelem ZK nazywać mogą chyba tylko bezdomni albo jak już wspomniano ludzie z czarnym grzybem na ścianach. nie wiem skąd ktoś wytrzasnął informacje że neta mają, ?! taa i solarium może jeszcze. ( może ktoś widział cele siary w kilerze )

biblioteka to chyba żaden luksus, już bez przesady

naprawde mało ludzi siedzi za bardzo poważne przestępstwa jak np morderstwa połełnione z zimną krwią

co do zdania ze resocjalizacja w polsce lezy i kwiczy to musze powiedziec
że wszędzie tak jest

dodać trzeba że w wiezieniach siedza czesto "zwykli ludzie"
każdego z nas może spotkac taka tragedia w rodzinie
naprawde żadna bliska wam osoba nie jechała nigdy przenigdy pod wpływem alkoholu np? gdyby doszło do wypadku to może dostać wyrok a przecież "taki dobry człowiek był"
wiecie ilu ludzi siedzi np za długi których nie oddali?

tego typu historii jest mnósto

ale do rzeczy

jestem za bardzo surowymu karami za cięzki przestępstwa jak zabójsto z premedytacją, gwałty czy pedofilia

ale za karą śmierci nie

ps żeby nie było...
nie mam nikogo z bliskich/znajomych w więzieniu i jestem daleka od katolickiego podejścia do tych spraw

po prostu interesuje się tematyką więzienną i tyle

jak w więzieniu nie ma kuchni to może i catering mają
zupki chińskie albo sucharki 365 dni w roku mają jeść?
polska to cywilizowany kraj, nie łamiemy tu praw człowieka

poza tym chyab z ue nas wywalą jak przywrócimy kare śmierci

Edytowane przez cal
Czas edycji: 2009-07-01 o 21:18 Powód: dopisek
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 21:15   #79
byliczka
Zakorzenienie

Moim zdaniem kara śmierci w przypadku morderców, gwałcicieli itp. to żadna kara, a wybawienie. Chwila strachu i po nim. Kłopot z głowy. I co to za kara? Gdzie ten człowiek odczuł jakąkolwiek odpowiedzialność za to co zrobił? Przez kilka dni, tygodni siedział w celi czekając na śmierć.. no w porządku, strach na pewno jest ogromny.
Ale uważam że takim ludziom należy się dożywocie w bardzo rygorystycznych zakładach karnych. Zwłaszcza pedofile, z obserwacji wynika że to właśnie oni oraz gwałciciele mają w więzieniach najciężej. I to by była najodpowiedniejsza kara.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-07-01 o 21:17
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 21:16   #80
stasiek
Wtajemniczenie

gdy mówimy o cięższych przestępstwach więzniowie siedzą na oddziałach zamkniętych. Żadnego neta, czy siłownii, oni nie mogą celi opuszczać praktycznie.
Stary 2009-07-01, 21:42   #81
masmeli
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cal Pokaż wiadomość
, nie nie wiem skąd ktoś wytrzasnął informacje że neta mają, ?! taa i solarium może jeszcze. ( może ktoś widział cele siary w kilerze

Jak wy sie czepiacie nie chodzi o to, że w celi ale ogólnie maja wydzielone świetlice i tam własnie jest net moze nie w kazdym wiezieniu ale ja znam takie w ktorych tak jest.
Takie trudne do zorientowania sie
ps. a o solarze jeszcze nie słyszałam (to jest żart jakby ktos nie skumał znowu )
Stary 2009-07-01, 21:45   #82
Lucka91
Wtajemniczenie

skąd wy w ogole wzieliscie ten pomysl o necie w wiezieniu? :P
przeciez to nierealne.

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Napisane przez masmeli Pokaż wiadomość
Jak wy sie czepiacie nie chodzi o to, że w celi ale ogólnie maja wydzielone świetlice i tam własnie jest net moze nie w kazdym wiezieniu ale ja znam takie w ktorych tak jest.
Takie trudne do zorientowania sie
ps. a o solarze jeszcze nie słyszałam (to jest żart jakby ktos nie skumał znowu )
serio pozwalaja wiezniom do woli kontaktowac sie ze swiatem zewnetrznym? ;o

swiat na uszach stanał....
Stary 2009-07-01, 21:55   #83
cal
Raczkowanie

tak jak wyrak wspominal zalezy od zakladu, jesli półotwarty to wiadomo że mają dostęp do pewnych rzeczy w końcu w takich zakładach nie siedzi sie za ciezkie przestepstwa.

ja bym w dalszym ciagu nie powiedziała, że tv w świetlicy i ogladanie wiadomości to luksus

wiele razy słyszałam od naprawdę różnych ludzi że więzienie to hotel, trzęsie mną jak to słysze

w takim razie dlaczego tak mało chętnych na odsiadkę ? no może jeszcze ktoś powie że SPA
:P
(żart)
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 22:12   #84
masmeli
Wtajemniczenie

Polemizować to tu możemy na ten temat w nieskończoność
Więc lepiej piszmy o karze śmierci bo po to ten wątek, a nie o więzieniach bo ilu użytkowników tyle racji
Stary 2009-07-01, 22:16   #85
byliczka
Zakorzenienie

Istotnie tak jest że niektórzy traktują więzienie jako "hotel". Sama mam sąsiada, degenerata, który w lecie pije równo u siebie, a jak przychodzi zima i nie ma za co opłacić węgla do domu żeby w piecu zapalić to idzie, buchnie coś ze sklepu i idzie sobie na miesiąc, dwa.. Podejrzewam że do jakiegoś pół otwartego.

Ale ludzie z jakimiś ciężkimi przewinieniami trafiają do zakładów zamkniętych, gdzie mają cele pojedyncze, bądź podwójne, w których współwięźniów dobiera się na zasadzie dwóch biegunów.
Siedzenie w ciężkim więzieniu na pewno jest większą karą niż śmierć. Proponuje choć jednej osobie z Was posiedzieć chociażby przez tydzień bez TV, internetu, z kiepskim jedzeniem i z kimś kto ciągle nad Wami siedzi i pilnuje, a zobaczymy ilu z Was to wytrzyma psychicznie.
Więźniowie nawet z kilkuletnim wyrokiem po paru miesiącach dostają fisia do głowy, a mówie to na przykładzie zakładu półotwartego w którym miałam praktyki i naszym zadaniem było przeprowadzanie testów wśród skazanych do 21 r.ż za małe przewinienia typu kradzież czy napad.

Zamiast kary śmierci, powinni trafiać nie na krzesło, zastrzyk tylko np. do takiego Czarnego Delfina.. zaraz by sięo zastrzyk czy cokolwiek innego modlili.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-07-02 o 00:07
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 23:35   #86
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak myślę, chociaż pozytywne przypadki pewnie się zdarzają...sporadycznie.. .chyba?
Tak. W The Shawshank Redemption A tak powaznie, to pewnie sie zdarzaja, mam wrecz nadzieje i mysle, ze tak

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
W pewnym stopniu by działał. Myślę, że facet który pokazywał światu na necie, jawnie, jak gwałci 5letniego adoptowanego syna, nie zrobiłby tego gdyby miał świadomość kary. W pewnym stopniu ograniczyłoby to SZERZENIE się pedofilii. A nawet jeśli nie działałoby to ostrzegawczo, to na pewno uratowałoby kolejne dzieciaki przed wykorzystywaniem. Ile razy już słyszałam jak pedofil wyszedł z więzienia i znów zgwałcił dziecko? Są takie przypadłości których nie da się wyleczyć, i żadna odsiadka nie zmieni myślenia człowieka ze spaczoną psychiką. Zresztą, chyba większość ludzi wie że funkcja resocjalizacyjna więzień to mit.
Jakim cudem ? Przeciez za szerzenie materialow z pornografia dziecieca kary smierci nikt by nie dostal, wiec w zaden sposob by to nie zapobieglo szerzeniu sie czegokolwiek Nie mowiac o tym, ze sklonnosci pedofilskie nabyte raczej nie sa.

Przestepcy na tle seksualnym, osoby z glebokimi zaburzeniami, nawet jesli wracaja na wolnosc, powinni byc monitorowani i nadzorowani.

Nie rozumiem dlaczego piszesz o mysleniu i resocjalizacji w kontekscie pedofilow - ciezko mowic o mysleniu, a resocjalizacja to jest dla osob, ktore sa w pelni poczytalne, popelniaja przestepstwa z premedytacja i nie maja takich zaburzen psychicznych.

Stary 2009-07-01, 23:49   #87
shockwaves
Wtajemniczenie

Śmierć to nie kara- to uwolnienie od odpowiedzialności za popełniony czyn, od wyrzutów sumienia. Aby człowiek naprawdę poczuł, że jest karany, o wiele lepiej zmusić go do pożytecznej, acz ciężkiej fizycznej pracy. I oczywiście dożywocie, jeśli czyn był tego zasługujący.
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 00:29   #88
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Śmierć to nie kara- to uwolnienie od odpowiedzialności za popełniony czyn, od wyrzutów sumienia. Aby człowiek naprawdę poczuł, że jest karany, o wiele lepiej zmusić go do pożytecznej, acz ciężkiej fizycznej pracy. I oczywiście dożywocie, jeśli czyn był tego zasługujący.
Tylko po co komukolwiek jego wyrzuty sumienia i poczucie winy? Żeby powiedział 'przepraszam' które nikomu poza nim by nie pomogło? Kara ma służyć przede wszystkim społeczeństwu. Albo się zresocjalizuje jednostkę i będzie się nadawała, albo nie i nie wróci. Tylko co innego z tymi którzy łamią reguły i można ich trochę przechować i wytresować, a co innego kiedy bezpośrednio społeczeństwu zagrażają. Na temat gwałtów i pedofilii mam swoją nieetyczną teorię którą nie będę się dzielił - pozdrawiam moderatorów - ale zabójstwo z premedytacją jest już czymś, co dyskwalifikuje osobnika i jasne, można wierzyć w poprawę, ale nie kiedy umieści się takich ludzi na 25 lat z innymi zabójcami i liczy, że wyjdą gotowi normalnie funkcjonować. Powiedzmy, że będzie ciężko pracował, choćby do końca życia. Umrze, cierpiał, ukarany, ale co z tego? Ktoś poczuje się lepiej?
Stary 2009-07-02, 00:39   #89
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Jakim cudem ? Przeciez za szerzenie materialow z pornografia dziecieca kary smierci nikt by nie dostal, wiec w zaden sposob by to nie zapobieglo szerzeniu sie czegokolwiek Nie mowiac o tym, ze sklonnosci pedofilskie nabyte raczej nie sa.
Facet pokazywałby siebie gwałcącego dziecko, co byłoby oglądane przez 100 pedofilów, ale (być może) nie pokaże tego bo jeśli zostanie namierzony, dostanie karę śmierci -> 100 pedofilów nie obejrzy tego -> będą się bardziej bali ujawniać i porozumiewać internetowo -> ograniczy się wzajemne nakręcanie internetowych pedofilów. Może się mylę, ale w jakimś stopniu może ograniczyłoby to ten chory proceder. Ale nie wiem jak działa psychika takiego człowieka, nie wiem czym się kieruje. Snuję domysły

Cytat:
Przestepcy na tle seksualnym, osoby z glebokimi zaburzeniami, nawet jesli wracaja na wolnosc, powinni byc monitorowani i nadzorowani.
Ale to też kosztuje I co, pójdzie 25letni pedofil do więzienia na 10 lat, wyjdzie jako 35 latek ze skłonnościami i do końca życia będzie monitorowany? Do jakiego stopnia, żeby zapewnić bezpieczeństwo dzieciom? Im wyższy stopień nadzoru, tym wyższe koszty

Cytat:
Nie rozumiem dlaczego piszesz o mysleniu i resocjalizacji w kontekscie pedofilow - ciezko mowic o mysleniu, a resocjalizacja to jest dla osob, ktore sa w pelni poczytalne, popelniaja przestepstwa z premedytacja i nie maja takich zaburzen psychicznych.
To akurat już nie było o pedofilach, tylko ogólnie o więźniach - zdarza mi się zrobić skróty myślowe i nie wyjaśniać dokładnie wszystkiego

---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:36 ----------

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Tylko po co komukolwiek jego wyrzuty sumienia i poczucie winy? Żeby powiedział 'przepraszam' które nikomu poza nim by nie pomogło? Kara ma służyć przede wszystkim społeczeństwu. Albo się zresocjalizuje jednostkę i będzie się nadawała, albo nie i nie wróci. Tylko co innego z tymi którzy łamią reguły i można ich trochę przechować i wytresować, a co innego kiedy bezpośrednio społeczeństwu zagrażają. Na temat gwałtów i pedofilii mam swoją nieetyczną teorię którą nie będę się dzielił - pozdrawiam moderatorów - ale zabójstwo z premedytacją jest już czymś, co dyskwalifikuje osobnika i jasne, można wierzyć w poprawę, ale nie kiedy umieści się takich ludzi na 25 lat z innymi zabójcami i liczy, że wyjdą gotowi normalnie funkcjonować. Powiedzmy, że będzie ciężko pracował, choćby do końca życia. Umrze, cierpiał, ukarany, ale co z tego? Ktoś poczuje się lepiej?

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 00:41   #90
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Facet pokazywałby siebie gwałcącego dziecko, co byłoby oglądane przez 100 pedofilów, ale (być może) nie pokaże tego bo jeśli zostanie namierzony, dostanie karę śmierci -> 100 pedofilów nie obejrzy tego -> będą się bardziej bali ujawniać i porozumiewać internetowo -> ograniczy się wzajemne nakręcanie internetowych pedofilów. Może się mylę, ale w jakimś stopniu może ograniczyłoby to ten chory proceder. Ale nie wiem jak działa psychika takiego człowieka, nie wiem czym się kieruje. Snuję domysły
Parafrazując reklamę środka na zgagę: zwalcza objawy, a nie przyczynę.
Przyczyna tkwi w tych chorych jednostkach, a internet to tylko forma przekazu. Ja uważam wręcz odwrotnie - dzięki internetowi policja może namierzać całe siatki pedofilów.

Tak myślę...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości