|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Fasoleczk4 niezła ta Twoja kolekcja
![]() Jeśli chodzi o urlopy to mam 4 dni zaległe z 2008 r. , na ten 26 i na przyszły 2010r. 26 dni + 22 tyg. macierzyńskiego + 2 tyg. fakultatywnego no to ładna sumka wychodzi + ew. bezpłatny wychowawczy ![]() ![]() Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-07-06 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#872 | |||||||
Rozeznanie
|
cześć dziewczynki
![]() cena czapeczki ![]() ![]() najlepszego ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Śliczny brzucholek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My w weekend bylismy w odwiedzinach u mojego kuzyna, tydzień temu urodził mu sie synek, jak popatrzyłam na takie maleństwo to juz zapragnęłam mieć takiego dzidziusia, takie dzieci są strasznie słodkie ![]() Pochwale wam sie dziś na obiadek mieliśmy pierogi z jagodami ![]() ![]() Nie zacytowało mi wszystkich postów. Ja juz pomału zaczynam kupować kosmetyki dla dzidzi, dzisiaj kupiłam chusteczki Nivea w pudełku takie jak na tej aukcji http://www.allegro.pl/item675155867_...t_pudelko.html W rossmannie była promacja i kupiłam też oliwke Nivea i mam też mydełko nivea, jeszcze kupie coś do smarowania tyłka i naraz\ie wystarczy. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#873 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj poszłam zarejestrować się do UP i nie wiedziałam czy smiac się czy płakac po wyjściu, kobieta mnie uswiadomiła że nie ma becikowego mało tego mają zlikwidować urlop macierzyński dla bezrobotnych i powiedział że jeśli będzie oferta pracy nawet 2 tygodnie po urodzeniu to mam się zgłośić.
Miss.hot ja chodzę prywatnie, ale tylko po to się zarejestrowałam żeby za szpital nie płacić jak urodzę to mogą mnie pocałowac daleko chyba sobie żartują że ja zostawie malenkie dziecko i pójdę do pracy. Muszę wziąć zwolnienie od lekarza żeby mi dali spokój do porodu. Po wizycie w UP pojechałam do lumpka poprawić sobie humor i chyba dzisiaj lekko przesadziłam z zakupami ale że było wszystko 50% to wróciłam z całą reklamówą ubranek dla mojej niuni a sobie kupiłam dwie pary spodni ciążowych ![]() ![]() Fasoleczka super ciuszki. Nika cieszę się że impreza sie udała. Kikunia ta posciel jest cudna.
#874 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
o. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak jak Orzeszek napisała jest lekki i zajmuje mało miejsca po złożeniu, jak dla nas to duzy plus. ja88- co do lekarzy z NFZ-tu, to brak słow , ja chodze tylko po skierowania na badania, żeby nie płacić za badania, leakarz od początku ciąży jeszcze ani razu mnie nie zbadał, tylko sie pyta na wizycie jak sie czuje i czy mocno kopie ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#875 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Tak, w 2009 r. jest 20 tygodni i jeśli w dniu 01 stycznia 2010 r. jest się jeszcze na macierzyńskim to dodatkowo ma się prawo do tych 2 tygodni - czyli w sumie 22 tygodnie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Rozeznanie
|
Fasoleczka, normalnie dostałam oczopląsu
![]() Teraz pewnie pobiłaś Miss Hot w ilości ciuszków ![]() Bardzo ładne ubranka i niezła kolekcja bucików ![]() ![]() Oddałam tą koszmarną czapeczkę dzisiaj ![]() I zamiast tego kupiłam dwie tańsze (jedna za 2,90, druga za 5,50) i komplecik szczotka do włosów i grzebień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Zadomowienie
|
precious mi pani dzisiaj powiedziła że nie dostane becikowego a co do urlopu to jeszcze w tym momencie jest urlop dla bezrobotnych ale mają to zlikwidować więc jak ja rodze w październiku to już nie bedzie.
#878 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
a dwa lata na bezpłatnym to rzeczywiście przesada. zastanawiam się tylko czy warto go brać czy nie...tak by jak najdłużej z małym zostać ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-07-06 o 21:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#879 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie miałam to samo napisać ![]()
![]() |
#881 |
Wtajemniczenie
|
ja tak sobie planuję do 3-4 roku życia siedzieć z maluszkiem
![]() czyli na wychowawczym ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#882 |
Zakorzenienie
|
My myślimy z mężem o drugim dziecku jakoś tak w ciągu 2-3 lat
![]() Zobaczymy oczywiście jak to będzie - życie zweryfikuje pewnie plany nasze ![]()
#883 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze ja też chciałam się w UP zarejestrować po porodzie, bo mam umowę tylko do porodu (firma w której pracowałam zbankrutowała). Z tego co się orientowałam to zamiast urlopu macierzyńskiego płaci zus zasiłek macierzyński przez 20tyg, a potem chciałam się zarejestrować w UP i dostawać zasiłek dla bezrobotnych przez pół roku, a potem przejść na łaskę i niełaskę męża ![]() Też chodzę prywatnie do gina. Wcześniej zazwyczaj korzystałam z państwowej służby zdrowia (oprócz dentysty), ale z dzieciulkiem wolę nie ryzykować. Cytat:
Ja poszłam raz do mojej lekarki rodzinnej, żeby mi przepisała skierowanie na badania krwi, ale dała mi z taką łaską, że teraz chodzę też prywatnie do laboratorium, które jest czynne od 8 do 11, więc nie muszę się rano zrywać i mam bliziutko. Na szczęście nie kosztuje to tak dużo jak myślałam i nie na każdą wizytę u gina muszę mieć wyniki. Przynajmniej nie muszę od 7 rano kiblować w przychodni i użerać się w poczekalni z mocherami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Rozeznanie
|
Te ciuszki to tylko kropla w morzu ...a tak naprawdę to cieszę się, że dostałam tyle, bo ja kupiłam zaledwie 20 ciuszków, a 3 razy więcej dostałam
![]() ![]() Nózie zaczynają lekko puchnąć ![]() ![]()
#885 |
Zadomowienie
|
Jutro idę jeszcze raz do UP po papier że jestem ubezpieczona to zapytam o becikowe i niech mi powiedzą dlaczego mi sie nie należy bo ja tego też nie rozumiem.
Kikunia ja nie wiem jak jest z zasiłkami dla bezrobotnych u ciebie ale ja byłam w zimie pół roku zarejestrowana i kobieta mi powiedziała że dawno takie cos jak zasiłek sie skończyło i ja nic nie dostawałam
![]() ![]() Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-07-06 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#887 |
Zadomowienie
|
Ja poszłam tam tylko ze względu na ubezpieczenie mi na pracy nie zależy bo nie mam z kim dziecka zostawic więc przez najblizszy rok może dwa nigdzie sie nie szykuje do pracy.
#888 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja może się jutro w takim razie do ZUS pofatyguję i zorientuję się jak wygląda sytuacja z zasiłkiem macierzyńskim. Aha, nawet jak się nie jest ubezpieczonym to państwo gwarantuje opiekę nad ciężarną i poród za darmo. Dzisiaj miałyśmy dyskusję na ten temat u mam lipcowo sierpniowych i nawet specjalnie znalazłam ustawę o tym. Edytowane przez Kikunia81 Czas edycji: 2009-07-06 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#889 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym endokrynolog z innego szpitala chciał mi wypisać skierowanie na na te badania, by tak dużo mnie nie kuli - głupia podziękowałam (mając już skierowanie od lekarki) i teraz żałuję, bo bym za jednym razem zrobiłabym wszystko i miałabym z głowy ![]() a o tym macierzyńskim, wychowawczym to muszę poczytać bo szczerze powiedziawszy zupełnie się nie orientuję. Całe szczęście, że w firmie mam fajne babki z działu płac i personalnego, to wszystko wytłumaczą i poradzą co i jak ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#890 |
Zadomowienie
|
Witam wieczorową porą!
Dzisiaj pospałam za wszystkie czasy ![]() ![]() ![]() Co do zostania z maluszkiem to ja bym BARDZO chciała zostać do około 3 roku życia i wtedy oddać małego do przedszkola i sama rozejrzeć się za pracą. Mam umowę do końca 2010 i wiem, ze nie zostanie mi przedłużona, bo w końcu tylko dzięki ciąży pracuje w mojej "ukochanej" firmie (a raczej siedzę na L4) i zaraz jak tylko będą mogli to mi podziękują i dadzą wymówienie. Nawet jak bym wróciła do pracy to nie mam z kim zostawić małego-obie babcie pracują, dziadek też pracujący. Z drugiej strony jak zostanę w domu to nie wiem czy damy radę finansowo bo płatny wychowawczy nie należy mi się. I tak jestem zawieszona między młotem a kowadłem... Z innej strony myślę o jakiejś pracy chałupniczej tak, żeby być z małym w domu i coś tam dorobić. Małż by się chętnie za jakąś pracą dodatkową rozejrzał, ale przez to, że pracuje w takim systemie pracy (4 brygady) to nie tak łatwo coś znaleźć bo przez to, że w tej branży w której pracuje kryzys jest niestety duży nie może sobie dorobić. Rodzice nam na pewno nie pomogą. Moja mama musi sama siebie utrzymać a wiadomo jakie są zarobki kobiet. A teściowa zawsze twierdzi, że jest biedna no chyba, ze ma sobie coś kupić ![]() Już sie nie użalam bo mnie zamordujecie ![]() Ps. Widziałam słynną krewetkę u mamy na komputerze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#891 | ||||||
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczynki po weekendzie!
![]() Była śliczna pogoda, spędziliśmy miło czas w leśnym domku u znajomych ![]() Byłam w centrum zainteresowania z moim brzuchem - jedyna brzemienna wśród znajomych... Imiona wywołały marne reakcje, ale za to idea mojego porodu domowego całkiem pozytywne. Gospodarz mieszka na stałe w Niemczech, więc go to nie zdziwiło. I nagle okazało się, że prawie wszyscy rodzice zebranych rodzili się po domach i jak pięknie, zdrowo wyrośli ![]() Miss.Hot, Aniu - piękne brzuszki Wam rosną! ![]() Tysiak, Kikuniu, Fasoleczko - gratuluję zakupów / nabytków ![]() Cytat:
![]() ![]() Wierzę Irenie Chołuj, która po 40 latach praktyki położniczej twierdzi, że ciało wie, jak urodzić. Ale akurat z tą lewatywą to się zgadzam... Przydaje się, gdy termin porodu mija, a dziecię nie chce na świat. W innych sytuacjach - hej, taka natura? Wszystko się może zdarzyć, w końcu poród to przeżycie ekstremalne. Jestem przekonana, że dla personelu klinicznego to powszednie zdarzenia... A jeśli krępujeszsię męża, to może jednak poród rodzinny nie dla Was? Pot, krew, łzy i cała reszta... Może swobodniej by Ci było rodzić z mamą, siostrą, przyjaciółką? Cytat:
![]() ![]() Hej, ja też swoją przegapiłam ![]() ![]() I też zaczynam 30 tc ![]() Co do wód wysokozmineralizowanych, to nie słyszałam o przeciwwskazaniach. Czaję się jeszcze na Jana i Słotwinkę, ale nie mogę znaleźć... Nie lubię łykać syntetycznach preparatów, bo badania wykazują niską przyswajalność biologiczną, a na dodatek zawierają substancje pomocnicze. Wolę śmierdzącego Zuberka i garść pestek dyni - po skurczach ani wspomnienia ![]() Cytat:
Moja ginekolożka też mi nie zleciła badania glukozy i ja się nie dopominam. Czytałam, że takie nienaturalne warunki (kto przyjmuje taką dawkę glukozy w rzeczywistości?) dają niemiarodajne rezultaty (ile dziewczyn ma tu powtarzanych badanie) i niepotrzebnie obciążają organizm. Co do anemii zaś, to moja mądra Preeti Agrawal pisze, że duszność, zmęczenie, osłabienie serca i bladość to znacznie lepsze wyznaczniki anemii w ciąży niża badanie poziomu hemoglobiny. Infekcje moczowe zazwyczaj są bolesne, chociaż ja właśnie miałam bezobjawową, wykazaną w badaniu. Nie możesz oddać moczu do laboratorium odpłatnie, bez skierowania? A ja dzisiaj uszyłam w końcu moje zasłony! ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A za pozytywny wynik powtórnej glukozy trzymam kciuki ![]() Cytat:
![]() Nie wiem, jak jest z urlopem macierzyńskim dla bezrobotnych, ale to o czym piszecz zakrawa na absurd. Zrób tak, jak piszesz - zarejestruj się dla ominięcia problemów z ubezpieczeniem i NFZ, a potem trudno... Wydaje mi się jednak, że opieka okołoporodowa należy się wszystkim obywatelom, niezależnie od statusu - pracownikom, bezrobotnym i niezarejestrowanym ![]() Dobrej nocki i do wkrótce ![]()
![]() |
#892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w mojej firmie szanuje się każdego pracownika, a w szczególności matki ale mimo to przezorny zawsze ubezpieczony i ja planując ciąże załatwiłam sobie podpisanie umowy na czas nie określony, a co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#893 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
1000 złotych becikowego dostają rodzice każdego dziecka któro przyjdzie na świat. Jedynym warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia. http://www.becikowe.com/ Cytat:
Macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia z ostatniego roku, płaci ZUS ![]() http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie na przykład dopiero trzecia umowa jest na czas określony, a teraz kończy mi się pierwsza, którą mam na 2,5 roku do końca 2009 właśnie. I aktualnie nie wiem czy będzie przedłużona czy nie - jest osoba na zastępstwo, na umowę zlecenie, więc jest nadzieja dla mnie na powrót ![]() Zresztą zobaczymy, na razie o tym nie myślę - co ma być to będzie, a jak nie przedłużą, to z pensji męża też sobie poradzimy ![]() Jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem, to moi rodzice pracują jeszcze, teściowa już na emeryturze, a teść idzie jakoś na jesieni - ale i tak nie chciałabym, żeby tyle godzin dzienne dziecko musiało przebywać u teściów z ich podejściem wychowawczym ![]()
![]() |
#895 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i mój pracodawca ewidentnie wychodzi z założenia, że każdy pracownik jest ciężarem bo bezczelnie oczekuje wynagrodzenia za swą pracę. No i trzeci czynnik (bardzo istotny w tej firmie) jeśli pracujesz i nie masz w tej firmie powiązań rodzinnych to niestety jesteś z automatu na niższej pozycji w hierarchii (nawet jeśli twojej pracy nie mogą nic zarzucić) niż ktoś kto ma tam matkę, babkę i diabli wiedzą kogo jeszcze... tacy ludzie mogą sobie pozwolić na ciągłe siedzenie na zwolnieniu, ba osoba przychodząca do pracy w stanie permanentnego upojenia alkoholowego została kierownikiem ... (no ale mama w biurze przecież pracuje) ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() Moja teściowa to dziwny człowiek, który własnym dzieciom zazdrości tego, ze do czegoś doszły... Małż był wczoraj zobaczyć jak tam nasze mieszkanko się buduje. Tynki już położone, terakota też, panele i reszta wykończenia czeka na swą kolej. Tak sobie myślę, że jak się panowie budowlańcy sprężą to może zdążę się wprowadzić zanim mały się urodzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#896 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
trzymam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#897 |
Zadomowienie
|
karamari ja jutro to chyba powiem tej pani w UP żeby sie doinformowała skoro tam parcuje, dowiem sie jutro wszystkiego. Uciekam do łóżeczka, dobranoc.
#898 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zresztą miałam przyjemność przez rok odbywać staż w takiejże instytucji i wiem jak to wszystko wygląda ale widocznie u prywaciarzy ten system tez działa ![]() ja pracuję w dużym koncernie i wbrew temu co się mówi uważam, że lepiej trafić nie mogłam ![]() Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-07-06 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#899 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mąż i tak postawił na swoim, bo dociekliwy, więc to i owo gdzieś podłapał, ale jego brat żyje sobie beztrosko i wciąż (zresztą razem z żoną) uważają, że wszystko im się od świata należy ![]() I to najważniejszy powód, dla którego nie chcę zostawiać dziecka u nich - no chyba, że w razie czego - wyjazdu czy na krótko to ok, ale nie wyobrażam sobie, żeby mieli się synkiem zajmować non stop, a mamę by widział tylko kilka godzin dziennie + weekendy ![]() Cytat:
![]() Bo z moim kierownikiem to dobrze żyję i gdyby to on miał zdecydować, to mogłabym z nim pogadać i by się zgodził, ale póki co zależy co w stolicy wymyślą pod koniec roku ![]()
![]() |
#900 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co wyczytałam: Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu. wynika, że dostanę normalnie zasiłek macierzyński, a po nim pójdę zarejestrować się do UP i chcę dostać zasiłek dla bezrobotnych. Do pracy mnie nie przymuszą jak powiem, że nie mam z kim zostawić dziecka ![]() ![]() Nie będę wklejać linka do całej ustawy, ale zacytuję ważniejsze artykuły USTAWA z dnia 23 stycznia 2003 r. o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia Art. 53. 1. Ubezpieczony ma prawo do bezpłatnych podstawowych świadczeń zdrowotnych lekarza stomatologa oraz podstawowych materiałów stomatologicznych stosowanych przy udzielaniu tych świadczeń. 2. Dzieci i młodzież do ukończenia 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i w okresie połogu mają prawo do bezpłatnych dodatkowych świadczeń zdrowotnych lekarza stomatologa oraz materiałów stosowanych przy udzielaniu tych świadczeń. [...] Art. 197. 1. Niniejsza ustawa nie narusza przepisów o świadczeniach zdrowotnych udzielanych bezpłatnie przez zakłady opieki zdrowotnej bez względu na uprawnienia z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego: [...] 2. Świadczenia zdrowotne: 1) związane z ciążą, porodem i połogiem, 2) dzieciom do ukończenia 18 roku życia - są udzielane bezpłatnie niezależnie od uprawnień z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.