|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Zimowe Listopadowo-Grudniowe
Jako ta ktora juz jeden poród przeżyla niestety nie rozwieje waszego strachu -i chociaz jestem dowodem na to ze jest to do przezycia sama teraz chce sie zdecydowac na cesarkę bo niewyobrazan sobie kolejnego porodu SN
![]() Jesli chodzi o zmiany w życiu gdy pojawia sie dziecko- to tu bede wieksza optymistką bo tych przezyć jakie dostarcza macierzynstwo nie da sie porównac z tą beztroską i imprezowym zyciem z którym nietóre z was sie roztały(rozstają)- to jest cos tak pieknego ze nic innego do tego sie nie da porównac- mimo ze na poczatku bywa ciezko- zmeczenie, nieprzespane noce itp-to kazdy usmiech dziecka jego gest spojrzenie a potem słowo rekompensuje wszystko
|
|
|
|
#4292 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
jestesmy juz po usg polowkowym i bylo niesamowicie po prostu... ![]() Maluszek jest bardzo dlugi - 28 cm i okolo 550 gr wagi i lekarz stwierdzil, ze gdyby nie to, ze nasz termin poczecia jest bardzo dokladny to myslalby, ze dzidzi jest starsze i przesunalby date porodu... ![]() A na dole dwa zdjecia i pierwsze z dosc waznym szczegolem...
|
#4293 |
|
Zakorzenienie
|
Kareninka!!!dowód jest, kurde, ale ja nie widze
|
|
|
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspaniale wieściDziewczynki poruszacie bardzo ważne kwestie. Chyba każda z nas ma takie obawy. Ja myślę tak jak nasza mamusia z doświadczeniem - dzidzia wynagrodzi wszystko i poza tym chcę juz być mamą, chce kogoś wprowadzac w życie, a poza tym myślę że swoje sie już wybawilam i wyszlalam . A jeszcze poza tym jakoś to wszytsko przy odrobinie dobrej woli, pomocy bliskich mozna pogodzić...Ale sam poród i obawy co do powrotu naszego ciala do normalnosci to inna sprawa... boję sie czy trafie na ludzkich lekarzy i personel, ktorzy nie zrobią mi krzywdy na całe zycie. Ale ponieważ za duzego wpływu na to nie ma pozostaje wierzyć że bedzie ok...
|
|
|
#4295 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do 'ograniczenia wolnosci'... hmm, tez tak wczesniej myslalam. I podobnie przechodzilam rozterki kiedy mialam sie przeprowadzac i musialam 'zostawiac' swoich znajomych. Ale tak mysle, ze kazdy etap zycia ma swoje prawa. I tak, jesli chodzi o znajomych, to w pewnym momencie i tak bysmy sie rzadziej spotykali, bo kazdy ma przeciez swoje prywatne zycie i rozne zajecia. A teraz jak jade do Polski to i tak sie z nimi spotykam i wychodzi na to samo. Co do macierzynstwa, to moi znajomi tez maja lub planuja miec dzieci, wiec rozrywki zawsze sie w towarzystwie znajda, tylko sa inne niz przedtem. A jak dzieci sa juz duze, to wraca troche tej 'utraconej' wolnosci. Przynajmniej moi rodzice chodzili sobie do kina, na rozne imprezy, spotykali sie z przyjaciolmi. W samym macierzynstwie przeraza mnie jednak najbardziej to czy dam rade pogodzic wszystko. Bo chcialabym rozijac sie dalej zawodowo, moze nawet zrobic doktorat, ale tez chcialabym miec jeszcze jedno dziecko pozniej. Karenino, gratuluje jeszcze raz zdrowego synka
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-07-07 o 09:08 |
|
|
|
|
#4297 |
|
Raczkowanie
|
Karenino dzieki za zdjecia!
Gratuluję synka!
|
#4298 |
|
Wtajemniczenie
|
ja także przeżyłam jeden poród - cc, a tak bardzo chciałam sn, ale...
bałam sie wtedy i boję się teraz, raczej będę miała cc wiec boję się znieczulenia itd itd itd to tak jak się bałam ciąży i każdego tygodnia czy nie poronię, czy nie urodze zbyt wcześnie aby przeżyło, również boję się kazdego badania czy aby z dzidkiem jest wszystko OK przed urodzeniem Izy bałam się czy podołam temu wszystkiemu - jak wróciłam z nią ze szpitala to bałam sie spac oddzielnie, że nie usłyszę, bałam się zgasic światło w nocy i tak naprawdę wstydziłam się moich dziecinnych obaw bo okazało się, ze kazdy ruch amłej itp świetnie słyszałam i tak jest do dziś - instynkt i intuicja. Wiadomo strach czy uda mi się ją uchronić przed wszystkim złym włącznie z chorobami cały czas mi towarzyszy, kazdego dnia boję się, ze popełnie błedy których nie da sie odwrócic a teraz boję się jak pogodze wszystko jak urodzi sie drugie, czy uda mi się bo już jestem odpowiedzialna nie za siebie nie za jedno dzieciatko ale i za drugie ale tak jak napisała Malina - śmiech radość słowa wypowiadane - no poprostu wszystko co związane z dzieckiem z jego rozwojem pomimo że przysparza masę zmartwień to wynagradza wszystko - nawet brak wolności zresztą w chwili pojawienia sie malca na swiecie same zobaczycie, ze nie rozterki wezmą góre ale szczęście, ze już jest i wówczas róniez zauważycie jak się Wam przewrtościowuje świat Karenina no dowód jest
|
|
|
|
#4299 | |
|
Wtajemniczenie
|
a jednak!
cieszę się, że wreszcie mogłaś poznać płeć. a ta długość to chyba po tacie... Cytat:
Dzisiaj na 17 idziemy do gina. Już się denerwuję ale mam wielką nadzieję, że może zobaczy co ten nasz dzidź ma między nóżkami w końcu to już 17 tydz.
Edytowane przez tarasia Czas edycji: 2009-07-07 o 09:39 |
|
|
|
|
#4300 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie ta ciąża to błogosławieństwo i ogromna radość, jest tak, jak zawsze marzyłam, tylko czasem dopadają mnie takie głupie myśli... Chyba po prostu się trochę boję, czy temu wszystkiemu podołam... Ja mam tak, że to, co robię musi być zawsze tak na 100%, ważnym sprawom poświęcam się bez reszty i daję z siebie wszystko, a dziecko i jego pojawienie się na świecie jest dla mnie najważniejszą z tych ważnych w życiu spraw... Pewnie dlatego mam mnóstwo obaw - czy sobie poradzę, czy będę dobrą matką, czy będę umiała wychować swoje dziecko na mądrego, dobrego człowieka... Ale to chyba normalne obawy każdej poważnie podchodzącej do roli matki kobiety
|
|
#4301 |
|
Zakorzenienie
|
Karenina serdecznie gratuluję, i w ogóle długi ten synio
fajnie, ja też się nie moge doczekac swojego usg ale to chyba jeszcze trochę. chcę sie pochwlic na prawo i lewo ze wczoraj o godz 21:40 poczułam wreszcie ruchy! dzisiaj rano czekaliśmy na jakieś show ale też nic. no cóż, jak to mówi Tż - jeszcze wszystko przed nami mnie też poród przeraża ale staram sie o tym jeszcze nie myślec (chociaż nie zawsze sie udaje). ostatnio natknęłam sie na jakiś artykuł o "dobrych i złych stronach nacinania krocza przy porodzie" to mnie poprostu przeraża ![]() dziewczyny ile Wy macie tych usg? ja miałam dopiero jedno w 7 tyg i teraz mi ginka powiedziała że następne będzie po 20 tyg. wizytę mam 16 i wtedy się będe zapisywała ale biorąc pod uwagę ze tam się trochę czeka to pewnie mnie doleci ok 23-24 tyg. czytałam wczoraj na linku który podała Konspiracja no i nie jest źle a raczej tak jak powinno byc ale mam wrażenie że Wy macie jakoś częściej
|
|
|
|
#4302 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też przybyło na nogach pajączków.
Gin na ostatniej wizycie poradził mi branie Rutinoscorbinu żeby uszczelnić żyły. Są też jakieś lekarstwa ale ja wolę nie testować.
|
#4303 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Hehehe...jest jest ![]() Cytat:
![]() To trzymam kciuki dzisiaj ![]() Cytat:
Teraz bedzie juz czesciej do mamusi pukac....
|
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie tak raz urzadzilam na poczatku ciazy i sie zaczytalam na rozne zle tematy. I tak sie zdenerwowalam, ze nie moglam po nocach spac, a to przeciez bardziej moze zaszkodzic niz pomoc, wiec stiwerdzilam, ze dosc tego, bo nie warto. A co do atrakcyjnosci seksualnej, no coz mam pewne obawy, ale rozmawiam o tym z mezem, przynajmniej po to, zeby w razie czego rozumial moje rozterki. A on mnie zawsze zapewnia, ze i tak dla niego jestem najpiekniejsza ![]() A z usg, to mysle, ze to zalezy od lekarza. I kraju zamieszkania. Ale jesli malenstwo poki co rozwija sie prawidlowo, to chyba nie ma znaczenia. Nasze mamy nie znaly przeciez usg i tez rodzily zdrowe dzieci.
|
|
#4305 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4306 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Mamusie
Karenina, moje gratulacje Cytat:
i mam nadzieję, że dzidzia zdradzi płećCytat:
I gratuluję pierwszych ruchów Cytat:
Guciu, ja prawie nic nie czytam z tych rzeczy, bo straszna panikara jestem. I tak ciągle się boję, czy dziecko zdrowe będzie. A jeśli chodzi o poród, to się nie zastanawiam nad tym za bardzo, będzie co ma być. Co do macierzyństwa, to ja dojrzewałam do tego długo, dopiero w tym roku się zdecydowałam, a mam przecież już 29 lat. I teraz trochę żałuję, że nie podjęłam tej decyzji wcześniej. Plus jest taki, że nie mam wrażenia, że z powodu dziecka coś mnie omija, owszem miewam rozterki jak każda z nas, ale generalnie czuję, że już przyszedł mój czas i najlepsze w życiu dopiero przede mną. Mój TŻ zawsze mówi, że dzieci nadają życiu sens i ja się z nim zgadzam.
|
|
#4307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to żel do smrowania nóg? a jak sie nazywa?
|
|
|
#4308 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam ostatnio normalnie jakąś obsesję jeśli chodzi o "oczekiwanie na ruchy" - nigdy w życiu tak się w siebie nie "wsłuchiwałam" jak ostatnio... Ale dzieciątko na razie nic a nic sobie z tego nie robi i siedzi w brzuszku cichutko... a mamusi pozostaje cierpliwość ![]() Co do USG to ja jak dotąd miałam 3 - pierwsze na potwierdzenie ciąży było w 6. tygodniu, potem drugie w 10. (bo z ciążą były problemy) no i trzecie z przeziernością w 13. tygodniu. Z tego, co tutaj piszą dziewczyny niektóre mają USG częściej - nawet co miesiąc podczas każdej wizyty, ale moja ginka aż tak często nie robi (oczywiście jeśli nic się nie dzieje...) Teraz jestem w 18. tygodniu (17+3 dokładnie) i następną wizytę mam 17 lipca - pewnie wtedy ginka mnie umówi na USG połówkowe... Swoją drogą już się nie mogę tego USG doczekać - od ostatniego upłynął miesiąc i strasznie bym już chciała zobaczyć dzidzia ![]() Kurczę, ale ja jestem niecierpliwa
|
|
#4309 |
|
Zakorzenienie
|
Konspiracjo to jest Veno Spray - żel musujący na zmęczone nogi. Jak sie go napsiuka na nogę i zaczyna smarowac to strzela jak takie cukierki musujące
daje uczucie ochłodzonej nogi i później trzeba chwilę poleżec z nóżkami uniesionymi do góry. zapłaciłam za niedo 25 zł, ma 150 ml pojemności. mi pomoga na tyle że przestają mnie bolec żyły
|
|
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
Simpatico a w którym jestes dokładnie tygodniu?
gratuluje ruchów, ja ciagle czekam, ale w sumie mam jeszcze czas, bo dzis jest 16+5 lub wg ostatniego usg 17+2 wczoraj miałam jakies bulgotanki, ale to mogły być kiszki, no i to swedzenie. Raczej nie wiąże tego z ruchami maleństwa![]() Co do porodu to ja jestem jakaś dziwna, bo w ogóle nie mysle o nim tak jakby go miało nie byc. Nie zastanawiam się czy to straszne i czy boli, nie czytam zadnych artykułow, bo nie ma sensu. Moze jak już bedzie bliżej to złapie mnie stres, ale mysle, że wolalabym rodzic naturalnie, żeby zobaczyc jak to jest
|
|
|
|
#4311 |
|
Zakorzenienie
|
ehh dziewczyny, nie wiem jak tam u was, ale u mnie pogoda jest beznadziejna, ze nic sie robic nie chce. Do tego jestem niewyspana, chyba powoli zaczyna mnie dopadac kryzys rozlaki z tz i ludzie mnie wkurzaja w pracy, zwlaszcza faceci, ktorzy mysla, ze ja sie im bede pierwsza klaniala. Tylko z jakiej paki? Bo jestem mlodsza? Przeciez pracujemy na tej samej plaszczyznie, poza tym mam wyzsze wyksztalcenie od wielu z nich, poza tym halo, jestem kobieta dorosla i jakis szacunek mi sie nalezy. No coz niektorym widocznie uprzejmosc trzeba wbijac mlotkiem do glowy
Ale nic to. Sprobuje sie nie denerwowac tym i miec to wszystko w
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
Gucia myslałam o Tobie wczoraj przed zaśneciem ,ze zapomniałam sie spytac jak Ci mija czas bez Tz? w sumie szybko leci, bo juz chyba dwa tygdonie prawda?
U mnie tez doopna pogoda, jestem senna, w dzien m isie chce spac, w nocy mam koszmary, tak jak dzis
|
|
|
|
#4313 |
|
Zadomowienie
|
karenina -gratulacje!!!! ale kurcze jak mam patrzeć na to zdjęcie, bo ja nie widzę tam klejnotów
simpatica- gratuluję ruchów! Ilość USG zależy od tego czy chodzi się prywatnie czy na NFZ a także czy wszystko jest w porządku z Dzidzią. Ja chodzę na NFZ i w pierwszym trym miałam 3 lub nawet 4 USG, ze względu, że miałam mały problem. Mi tez wyszły malutkie, delikatne pajączki, to myślicie, ze Rutinoscorbin mogę brać bez konsultacji z moim ginem? I nogi mi już puchną, tym bardziej na taką pogodę, duchota i nie ma czym oddychać! A jeśli chodzi o utratę wolności- ja osobiście podobnie jak brombusia, dojrzałam już do bycia mamą, bardzo pragnęłam dziecka i nie odczuwam tzw utraty beztroski. Bardzo się cieszę, z mojego stanu i z niecierpliwością czekam na Nasze Maleństwo!! miłego dnia |
|
|
|
#4314 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to wczoraj to było nareszcie to na co czekałam od 16 tyg ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do Usg to mialam pierwsze, 2-przezierność i teraz ostatnio. Połówkowe bede mieć w 22 tyg. Cytat:
|
|
|
#4316 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje wam dziewczyny za wsparcie. Przynajmniej z wami czas mija przyjemniej
Domi, poki co jakos mija. Widomo dosc dlugo siedze w pracy, bo troche musze pokonczyc przed macierzynskim, a potem wieczorami tez mam co robic, bo musze w koncu uporzadkowac zdjecia ze slubu (bo mamy ich blisko 15 GB, zebrane z wielu aparatow), powalczyc z moim linuxem i czesto sie relaksuje, zeby poobserwowac jak mi corcia brzuch wypycha . A weekendy tez sobie jakos zapycham spotykajac sie ze znajomymi.Simpatica, ja mam nadzieje tez rodzic naturalnie. Wszystko oczywiscie zalezy od tego czy mala mi sie obroci, bo poki co jest nozkami w dol. Ale na obracanie ma jeszcze czas Kkonspiracjo, tym moim palantom to nawet kawy nie postawie na pozegnanie. Mam ich i tej firmy serdecznie dosc.
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-07-07 o 11:23 |
|
|
|
#4317 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego kłaniania, to niektórzy mężczyźni są po prostu niewychowani Ja tak mam z niektórymi sąsiadami, przecież jestem dorosłą kobietą a niektórzy z nich wyraźnie oczekują, że pierwsza będę się im kłaniać. I nie mówię tu o starszych panach, bo to stara szkoła i oni wiedzą, że mają kłaniać się kobietom, ale o facetach w średnim przedziale 30-50 lat. I nie są to ludzie, którzy mnie znają od dziecka, bo mieszkam tu dopiero 4 lata. Strasznie mnie to wkurza ![]() Cytat:
Tak w ogóle, to nogi dawaj do góry i zimne okłady sobie rób Co do rutinoscorbinu, to tylko rutyna i witamina C, ale może lepiej zapytaj przy okazji lekarza, albo gina albo internistę. Domi, pamiętasz jak ja się nie mogłam doczekać ruchów? Już niedługo dziewczyny, zobaczycie
|
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietam ![]() Gucia a że ak spytam, to sa niemcy ci panowie a raczej chłopy? czy to nie jest takie zachowanie typowe dla tego narodu??
|
|
|
|
|
#4319 |
|
Zakorzenienie
|
Takie bulgotki nieśmiałe to gdzieś od 18 tc, a takie ruchy wyraźne, których już z niczym innym pomylić nie mogłam, to gdzieś od 3 tygodni czyli od 20 tc.
I od tamtej pory czuję codziennie, Mały rośnie, więc czuję je coraz silniej i wyraźniej I oczywiście bardzo to lubię
|
#4320 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie ja znowu tylko na chwilke bo zaraz wybywam z domku
Kareninko serdecznie gratuluje jajeczek!!!Kolejny kolega do druzyny bedzie Ciekawe ile chilliderek sie uzbiera zeby kibicowac naszym chłopakom
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.

wspaniale wieści
. A jeszcze poza tym jakoś to wszytsko przy odrobinie dobrej woli, pomocy bliskich mozna pogodzić...

Teraz bedzie juz czesciej do mamusi pukac....