tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-14, 21:48   #3481
kawoszka
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez agatko Pokaż wiadomość
Obyś miała rację.. Jeżeli brałabym poprzednie opakownie w całości wg. schematu nie martwiłabym się, ale nie wzięłam jednej, postąpiłam wg. zaleceń, ale mimo to się boję.
A kiedy dostajesz okres? Zawsze pierwszego dnia białych tabletek, a tylko tym razem jest inaczej?
kawoszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 21:57   #3482
agatko
Przyczajenie

Pisałam wcześniej. To dopiero moje 2 opakowanie. Po 1 nie miałam okresu bo przez pomyłkę wziełam białą choć miałam jeszcze 2 różowe, więc zgodnie z zaleceniami z ulotki przeszłam od razu do różowych z kolejnego blistra, po czym okresu nie miałam, tak jak pisalo w ulotce. Teraz kończę tęn 2 blister.
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 23:02   #3483
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Pisałam wcześniej. To dopiero moje 2 opakowanie. Po 1 nie miałam okresu bo przez pomyłkę wziełam białą choć miałam jeszcze 2 różowe, więc zgodnie z zaleceniami z ulotki przeszłam od razu do różowych z kolejnego blistra, po czym okresu nie miałam, tak jak pisalo w ulotce. Teraz kończę tęn 2 blister.
Możesz dostac na placebo masz jeszcze 4. tabletke do wzięcia. A możesz dostac dopiero na pierwszych różowych. Może też okazac się tak, że te tabletki nie są dobre dla Ciebie bo np. okaże się że te 4 dni przerwy są za krótkie by dostac krwawienie z odstawienia. Nie miałaś jeszcze normalnego krwawienia z odstawienia, to dopiero 2. opakowanie. Na pierwszych 3. opakowaniach rózne rzeczy mogą się dziac. Nie masz się co martwic, skoro dobrze brałaś tabletki Trochę cierpliwości
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 05:28   #3484
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Koleżanki, pisałam stronę wcześniej. Powiedzcie co sądzicie bo się strasznie martwię. Dodam tylko, że wczoraj odczuwałam ból w okolicy podbrzusza i nic poza tym.

Boje się.

Powiedzcie coś..mam strasznego stracha..

Jeszcze dla jasności, wzięłam już dziś 3 białą i umieram ze strachu...
a seksu się nie boisz..?
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 06:54   #3485
Karolcia593
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
u mnie cały miesiąc i co miesiąc
dlatego właśnie rzuciłam YAZ...
ale niekoniecznie musi tak być i w Twoim przypadku - wszystko powinno się unormować przez 1-wsze 3 opakowania
:| no oby u mnie tak nie było.. masakra!!
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 08:10   #3486
marcia
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Cytat:
Napisane przez Beataboni Pokaż wiadomość
Wszystkie rozowe tabletki maja ten sam sklad. Dlatego nie ma znaczenia, ktore wezmiesz. Chodzi tu o komfort przymowania - masz przeciez oznaczone, ze zaczynasz cykl np. w czwartek i dzieki temu wiesz, czy wzielas wczoraj tabletke czy nie.
Dziewczyny - doskonale to rozumiem, ale przez "kilkadziesiąt" opakowań innych tabletek przyzwyczaiłam się, że nie zaczynam od 1-szego i tym razem kilkanaście dni temu wzięłam jako pierwszą tabletkę nr 5 - "piątkową". Ja rozumiem, że trzeba zacząć od: start, ale "z pamięci" nie zaczęłam. Przyklejenie dni tygodnia było dla mnie wtórne. Śmiać mi się chce z siebie, bo "zawsze" ulotki czytałam; po prostu mam za swoją głupotę, bo... tak mi zależało na lepszym balansie hormonów i YAZ to jest moja nadzieja. W sumie też zrozumiałam, że pomylenie tabletek na działanie antykoncepcyjne nie wpływa, ale na "komfort" - jak to ładnie ujęła Poprzedniczka.
marcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 11:23   #3487
eva
Raczkowanie

Cool Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Dziewczyny, dajcie znać, czy którakolwiek miała problem z kompletnym brakiem okresu przez kilka miesięcy z rzędu zażywania YAZ...?
Nic złego w organiźmie się nie dzieje, ciąża wykluczona, a ginekolożka robi wielkie oczy, że nie mam nic, nawet plamienia pomiędzy blistrami.... Innych działań niepożądanych brak.
Zaczynam się jednak niepokoić, że organizm przecież potrzebuje przeciez takiego "oczyszczenia" (czuję to lekkim bólem podbrzusza) i nie jest taki stan do końca w porządku....
eva jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 11:35   #3488
montyl18
Przyczajenie

mam takie pytanie.... czy mozna normalnie przerwac tabletki w kazdym momencie ( ja chce przerwac na pol roku) poniwaz moj facet wyjezdza.... czy wszystko bedzie ok?
no i mam pytanie czy biorac 1. opakowanie mozna od poczatku samego sie kochac? czy juz 4 tabletka zapewnia ochrone?
montyl18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 12:33   #3489
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez montyl18 Pokaż wiadomość
mam takie pytanie.... czy mozna normalnie przerwac tabletki w kazdym momencie ( ja chce przerwac na pol roku) poniwaz moj facet wyjezdza.... czy wszystko bedzie ok?
no i mam pytanie czy biorac 1. opakowanie mozna od poczatku samego sie kochac? czy juz 4 tabletka zapewnia ochrone?
od czegoś tez jest ulotka, jest tam napisane, że można przerwać zażywanie tak jak każdych innych, no i też jest opisane, że działanie (jeżeli pierwszą przyjmuje się 1go dnia okresu) jest od 1 tabletki
Stary 2009-07-15, 13:40   #3490
montyl18
Przyczajenie

dzieki bardzo
montyl18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 16:29   #3491
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eva Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dajcie znać, czy którakolwiek miała problem z kompletnym brakiem okresu przez kilka miesięcy z rzędu zażywania YAZ...?
Nic złego w organiźmie się nie dzieje, ciąża wykluczona, a ginekolożka robi wielkie oczy, że nie mam nic, nawet plamienia pomiędzy blistrami.... Innych działań niepożądanych brak.
Zaczynam się jednak niepokoić, że organizm przecież potrzebuje przeciez takiego "oczyszczenia" (czuję to lekkim bólem podbrzusza) i nie jest taki stan do końca w porządku....
I masz dalej brac Yaz mimo, że nie miałaś krwawienia na Yazie?

Przecież mogłabyś brac np. Yasminelle taki sam skład a schemat 21+7, może po prostu schemat 24+4 Tobie nie służy, za któtki by miec krwawienie

Cytat:
Napisane przez montyl18 Pokaż wiadomość
Tak możesz przerwac. Przerwa na 6 miesięcy ma sens
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 17:52   #3492
eva
Raczkowanie

No niestety, Yasminelle to już zupełnie mi nie służył- bolał brzuch i przez 30 dni miałam krwawienie , żeby było śmiesznie....
Natomiast myślę o przejściu na Mercilon, Cerazet albo Marvelon.
Zapytam rzecz jasna lekarza o wybór, ale co Waszym zdaniem byłoby tu najkorzystniejsze?
Stary 2009-07-15, 19:41   #3493
cthuga
Przyczajenie

po porodzie

hej dziewczyny mam taki maly problem. jestem 7 tygodni po porodzie. od poprzedniego poniedzialku biore yaz. do teraz mam okres i caly czas bardzo obfity. przed ciaza bralam juz hormony (dwa rodzaje) i wszystko bylo ok. moze ktoras z was zaczela je tez brac od pierwszej miesiaczki po porodzie? dodam jeszcze, ze w czwartek przed pierwsza miesiaczka bralam escapelle.
cthuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 20:21   #3494
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eva Pokaż wiadomość
hmmm
piszesz, że w organizmie wszystko ok, a miałaś robione USG? moja znajoma podczas stosowania hormonów miała zanik miesiączki na 5 miesięcy potem okazało się, że ma mięśniaka... a na weekend przed zabiegiem trafiła z krwotokiem do szpitala. Jeżeli nie miałaś USG (chociaż w to wątpię, skoro piszesz, że ok w organizmie ) to polecam dla sprawdzenia całej sytuacji
Stary 2009-07-16, 10:40   #3495
sagaice
Przyczajenie

witam. wiem że niektóre antybiotyki osłabiają skuteczność tabletek, dlatego mam pytanie, może się orientujecie, ile czasu po skończeniu leczenia antybiotykami mogę czuć się bezpieczna?
sagaice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 10:49   #3496
Karolcia593
Raczkowanie

Hej dzisiaj po okresie mam juz 4 dzień plamienia.... fakt że to jest strasznie skąpe plamienie no ale jest... ciekawe ile to jeszcze potrwa.
Stary 2009-07-16, 10:55   #3497
wioletap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sagaice Pokaż wiadomość
witam. wiem że niektóre antybiotyki osłabiają skuteczność tabletek, dlatego mam pytanie, może się orientujecie, ile czasu po skończeniu leczenia antybiotykami mogę czuć się bezpieczna?
generalnie o takie sprawy musisz od razu się pytać lekarza, który wypisuje Ci receptę na anybiotyki, aczkolwiek z własnego doświadczenia wiem, że tydzień po skończeniu antybiotyków trzeba odczekać, ew. baraszkować w gumce
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 11:05   #3498
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sagaice Pokaż wiadomość
zajrzyj do ulotki, tam jest jasno napisane.
Stary 2009-07-16, 12:10   #3499
misia2811
Przyczajenie

Question Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

hej.biore tabletki yaz od 11 dni i w nocy miewam bóle brzucha i jest mi nie dobrze od 11 dni mam okres znaczy skonczył mi sie w niedziele a teraz mam plamienie.juro wyjezdzam na wczasy i to troche uciązliwe.prosze o porade czy wy tez sie tak czujecie??
misia2811 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-16, 12:43   #3500
wioletap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia2811 Pokaż wiadomość
hej.biore tabletki yaz od 11 dni i w nocy miewam bóle brzucha i jest mi nie dobrze od 11 dni mam okres znaczy skonczył mi sie w niedziele a teraz mam plamienie.juro wyjezdzam na wczasy i to troche uciązliwe.prosze o porade czy wy tez sie tak czujecie??
a o której bierzesz tabletkę?
odnośnie plamienia miałam identycznie - miesiączka trwała 7 dni, a potem przez kolejne 17 plamienie - aż do następnej miesiączki. i od tego czasu żadnych plamień śródcyklicznych
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 13:04   #3501
Karolcia593
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wioletap Pokaż wiadomość
a o której bierzesz tabletkę?
odnośnie plamienia miałam identycznie - miesiączka trwała 7 dni, a potem przez kolejne 17 plamienie - aż do następnej miesiączki. i od tego czasu żadnych plamień śródcyklicznych
heh ja miałam okres 2 dni i teraz juz 4 dzien plamien... oby szybko mi to przeszło ;pp
Stary 2009-07-16, 13:26   #3502
kapeluszka17
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kapeluszka17

plamienia juz praktycznie nie mam okres trwal 7dni..i plamienia kilka dni.ale to moje pierwsze opakowanie. Ahhh...dzis spóźniłam sie godzine z tabletka..;/ ale niby takie spóźnienie to nie spóznienie.. ale czy przy pierwszym opakowaniu to nic nie szkodzi??
Stary 2009-07-16, 14:06   #3503
eva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ironcia Pokaż wiadomość
hmmm
piszesz, że w organizmie wszystko ok, a miałaś robione USG? moja znajoma podczas stosowania hormonów miała zanik miesiączki na 5 miesięcy potem okazało się, że ma mięśniaka... a na weekend przed zabiegiem trafiła z krwotokiem do szpitala. Jeżeli nie miałaś USG (chociaż w to wątpię, skoro piszesz, że ok w organizmie ) to polecam dla sprawdzenia całej sytuacji
Miałam robione usg "dowcipne"
Stary 2009-07-16, 14:07   #3504
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kapeluszka17 Pokaż wiadomość
plamienia juz praktycznie nie mam okres trwal 7dni..i plamienia kilka dni.ale to moje pierwsze opakowanie. Ahhh...dzis spóźniłam sie godzine z tabletka..;/ ale niby takie spóźnienie to nie spóznienie.. ale czy przy pierwszym opakowaniu to nic nie szkodzi??
nie, nic nie szkodzi.
Stary 2009-07-16, 14:11   #3505
kapeluszka17
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kapeluszka17

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
nie, nic nie szkodzi.
to dobrze bo jakos sie zagadalam i zapomnialam
Stary 2009-07-16, 17:10   #3506
Szizu
Raczkowanie

Cytat:
Koleżanki, pisałam stronę wcześniej. Powiedzcie co sądzicie bo się strasznie martwię. Dodam tylko, że wczoraj odczuwałam ból w okolicy podbrzusza i nic poza tym.

Boje się.

Powiedzcie coś..mam strasznego stracha..

Jeszcze dla jasności, wzięłam już dziś 3 białą i umieram ze strachu...

mnie tez boli brzuch co jakis czas odczowam i juz od chyba okolo 2tyg. ale powiem Ci ze watpie ze to ciaza jesli bierzesz je nie zapominajac o nich to w 99% w ciazy nie jestes ;p ;]
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 17:18   #3507
Amani
Zakorzenienie

Dziewczyny, poradźcie, proszę...
Jestem na trzytygodniowych wakacjach i zmieniłam strefę czasową (różnica 6 godzin) i tak zamiast o 18:00 polskiego czasu, powinnam brać tutaj tabletkę o 12 w południe. Średnio mi to odpowiada i chciałabym brać dalej o 18:00 (czyli o 12 w nocy w pl).
Nie wiem czy od razu jednego dnia nie wziac tabletki po prostu 6 godzin później i codziennie przez 3 tygodnie tak brać? mam jeszcze 2 tabletki różowe, a potem chciałabym przejść od razu do następnego opakowania... Poradźcie... pilne
A i na domiar złego, jeszcze utrzymuje się u mnie biegunka po podróży więc nie wiem czy jest sens brać tabletkę teraz...

-26kg

Edytowane przez Amani
Czas edycji: 2009-07-16 o 17:20
Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 17:47   #3508
maya23
Raczkowanie

Tak na chlopski rozum,to chyba mozna bo przeciez dopuszczalne jest spoznienie do 12 godz.
...baw sie dobrze na wakacjach!!!!
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 17:56   #3509
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
Tak na chlopski rozum,to chyba mozna bo przeciez dopuszczalne jest spoznienie do 12 godz.
...baw sie dobrze na wakacjach!!!!
teoretycznie tak... tylko boję się, bo będę przez 3 tygodnie tak zażywać (a nie będzie to jednorazowe spóźnienie)
...Dziękuję

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 18:08   #3510
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
teoretycznie tak... tylko boję się, bo będę przez 3 tygodnie tak zażywać (a nie będzie to jednorazowe spóźnienie)
...Dziękuję
Wiec ewentualnie zrob sobie spoznienie stopniowo...
w pierwszy dzien po 3 godz,w drugi po 5 ,potem po 6 az w koncu przez 3 tyg.zostaniesz przy stalej porze!
Ja np.biore o 20 ale zdarza mi sie przelozyc na 22 czy nawet na 24 i sie tym nie przejmuje bo wiem ,ze jest dopuszczalne takie spoznienie!
moim zdaniem mozesz tak zrobic...ale jak masz watpliwosci poczekaj na porade kolezanek z forum!
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości