Dlaczego na allegro w komentarzach piszecie " Polecam!"??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-18, 11:36   #1
melancholijny artyzm
Przyczajenie

Dlaczego na allegro w komentarzach piszecie " Polecam!"???

Zauwazylam, ze wiekszosc ludzi w komentarzach po zakonczonej transakcji pisze ze poleca dana osbe jako kupującego czy sprzedającego. DLa mnie to chore, bo jak mozna polecac, skoro nie zna sie tej osoby- to ze kupujacy wplacil kase nam, nie znaczy przeciez ze inny sprzedajacy nie bedzie mial z nim problemow. Ja zawsze w komentarzu pisze ze dziekuje za transakcje, ze szybko sprawnie itp, ale nigdy nie pisze ze polecam kogos, bo dla mnie to bez sensu.. Nie mam przeciez pewnosci, ze ta osoba jest na 100% wiarygodna. Przeciez sa ludzie , którzy zamawiaja cos na allegro wszystko jest ok, a nieraz cos zamawiaja i w ogole znaku zycia nie daja. Juz nie raz tak mialam, ze kupujacy mial swietne komentarze, wylicytowal przedmiot i sie nie odzywal. Dopiero interwencja allegro pomogla.
melancholijny artyzm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 11:42   #2
generma
Raczkowanie

Dot.: Dlaczego na allegro w komentarzach piszecie " Polecam!"???

Ja polecam, gdy aukcja naprawdę jest ok w 100% czyli bardzo dobry kontakt, miła i uprzejma obsługa, informacje kiedy dotarły pieniądze, kiedy została wysłana paczka i kiedy można się jej spodziewać, czyli polecam gdy transakcja jest profesjonalnie przeprowadzona bo wiem, że jeśli mnie tak obsługują to innych też.

Natomiast jeśli ze strony sprzedającego nie ma żadnych informacji a ja się produkuję w mailach to standardowo pisze ze aukcja ok.
generma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 12:01   #3
awia
Zakorzenienie

Ja tak samo polecam, jesli aukcja przebiega wzorowo, czyli jest dobry kontakt ze sprrzedajacym, sprzedajacy szybko wysyla dobrze zapakowana paczke i generalnie jestem zadowolona z transakcji.
Mnie polecaja bo zawsze sie kontaktuje ze sprzedawca po zakupie i szybko wplacam pieniadze.

Nie wiem czemu dla ciebie jest to "chore"
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 12:09   #4
201607291951
Konto usunięte

Też polecam, bo niby dlaczego nie ,jeśli moja transakcja przebiegła pomyślnie, szybko i sprawnie polecam innym tą osobę ,by tranzakcie wyglądały tak jak moja
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 12:19   #5
illuvies
Wtajemniczenie

Polecam, ale tylko w wypadku gdy kupuję więcej niż jeden przedmiot i gdy naprawdę byłam zadowolona z przebiegu transakcji.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 12:21   #6
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez melancholijny artyzm Pokaż wiadomość
DLa mnie to chore, bo jak mozna polecac, skoro nie zna sie tej osoby- to ze kupujacy wplacil kase nam, nie znaczy przeciez ze inny sprzedajacy nie bedzie mial z nim problemow.
A od kiedy znajomość kontrahenta gwarantuje udaną transakcję? Można się przejechać nawet na własnym rodzeństwie, które zna się od małego. Bezgraniczne zaufanie nie jest dla Ciebie chore?

Nie rozumiem Twojego oburzenia. Polecając kogoś nie przyjmujesz za niego żadnej odpowiedzialności, tylko sugerujesz udaną transakcję.

Przykro mi, że traktujesz życie tak bardzo serio. Dla mnie TO WŁAŚNIE jest smutne.
Stary 2009-07-18, 13:26   #7
mOna01
Zakorzenienie

Omg... A coś się tak uczepiła tego "polecam"? Przecież już sam komentarz pozytywny jest oznaką rekomendacji sprzedawcy. Co Ci to przeszkadza? Poza tym od kiedy polecać można tylko osobę którą się zna Jak sprzedawca utrzymuje kontakt, wysyła szybko paczkę, nie ma żadnych problemów to warto go polecić. Przecież po to jest system komentarzy.
hahah to jest dopiero zeschizowany wątek

edit:
chyba znalazłam powód takiej frustracji :P http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=351041

Edytowane przez mOna01
Czas edycji: 2009-07-18 o 13:33
mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 13:41   #8
lukrecja222
Zakorzenienie

Nie rozumiem czemu to dla Ciebie chore. Jeśli transakcja przebiegła pomyślnie, to polecam sprzedającego. Skoro towar do mnie doszedł, jest zgodny z opisem, wysyłka była szybka, to czemu mam nie polecić??
Tak samo jest np. z lekarzem, idziesz i jeśli Ci odpowiadał, to polecisz go koleżance.
Zupełnie nie rozumiem oburzenia.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 13:48   #9
masmeli
Wtajemniczenie

O kurde, ale masz problem no koniec świata. jak sie komuś podoba "polecam" to niech sobie pisze.
Nie obraź się, ale większości osób to nie przeszkadza (pierwszy raz się z tym spotykam) a Tobie tak to zastanów się czy to Twoje myśli raczej nie sa chore.

Bez sensu wątek

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Omg... A coś się tak uczepiła tego "polecam"? Przecież już sam komentarz pozytywny jest oznaką rekomendacji sprzedawcy. Co Ci to przeszkadza? Poza tym od kiedy polecać można tylko osobę którą się zna Jak sprzedawca utrzymuje kontakt, wysyła szybko paczkę, nie ma żadnych problemów to warto go polecić. Przecież po to jest system komentarzy.
hahah to jest dopiero zeschizowany wątek

edit:
chyba znalazłam powód takiej frustracji :P http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=351041

Własnie weszłam w ten link i to jest.... żenada, kurcze jakaś fanatyczka allegro i musi sie poradzić jaki koment wystawić no nie
masmeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 14:00   #10
Jeanne90
Zakorzenienie

Nie rozumiem takiego podejścia. Jeśli załóżmy boli Cię głowa i znalazłaś super tabletki, które ten ból likwidują, to nie polecisz ich załóżmy przyjaciółce, którą też boli głowa? Przecież na nią te tabletki mogą nie działać. No ale polecasz jej, bo w końcu Ty byłaś zadowolona.
Tak samo jest na allegro. Jeśli jestem zadowolona, to polecam
Stary 2009-07-18, 14:05   #11
euforia112
Raczkowanie

Wow ale problem

euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-18, 14:18   #12
madmuazelle
BAN stały

Skomentowałam w inym twym wątku i skomentuje jeszcze tutaj.Skoro ja coś kupuje na allegro,to nowe rzeczy a nie używane smierdzące.I jeśli jestem zadowolona z tranzakcji bo przebiegła bez problemowo,to chyba jasne jest że dam pozytywny komentarz pisząc,że polecam bo jestem zadwolona z zakupu,tranzakcja przeszła pomyslnie/sprawnie itp.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 14:30   #13
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Zauwazylam, ze wiekszosc ludzi w komentarzach po zakonczonej transakcji pisze ze poleca dana osbe jako kupującego czy sprzedającego. DLa mnie to chore, bo jak mozna polecac, skoro nie zna sie tej osoby- to ze kupujacy wplacil kase nam, nie znaczy przeciez ze inny sprzedajacy nie bedzie mial z nim problemow. Ja zawsze w komentarzu pisze ze dziekuje za transakcje, ze szybko sprawnie itp, ale nigdy nie pisze ze polecam kogos, bo dla mnie to bez sensu.. Nie mam przeciez pewnosci, ze ta osoba jest na 100% wiarygodna. Przeciez sa ludzie , którzy zamawiaja cos na allegro wszystko jest ok, a nieraz cos zamawiaja i w ogole znaku zycia nie daja. Juz nie raz tak mialam, ze kupujacy mial swietne komentarze, wylicytowal przedmiot i sie nie odzywal. Dopiero interwencja allegro pomogla.

Tak, takie zachowanie jest rzeczywiście chore.

Człowiek kontaktuje się mailowo, błyskawicznie wysyła towar / przelewa kasę, więc polecam go innym na podstawie MOICH doświadczeń z nim.
Stary 2009-07-18, 14:39   #14
Asienia1603
Rozeznanie

GG do Asienia1603

Cytat:
Napisane przez generma Pokaż wiadomość
Ja polecam, gdy aukcja naprawdę jest ok w 100% czyli bardzo dobry kontakt, miła i uprzejma obsługa, informacje kiedy dotarły pieniądze, kiedy została wysłana paczka i kiedy można się jej spodziewać, czyli polecam gdy transakcja jest profesjonalnie przeprowadzona bo wiem, że jeśli mnie tak obsługują to innych też.

Natomiast jeśli ze strony sprzedającego nie ma żadnych informacji a ja się produkuję w mailach to standardowo pisze ze aukcja ok.
Ja tak samo jak generma. I nie rozumiem, dlaczego dla Ciebie jest to 'chore'. Może mam jakieś wąskie pole myślenia, ale dla mnie jest to normalne...
Stary 2009-07-18, 14:47   #15
agness86
Zakorzenienie

Bo jak jestem z przebiegu transakcji zadowolona i użytkownik jest godny polecenia to naturalne chyba jest, że go polecę innym

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 14:56   #16
untouchable
Wtajemniczenie

pisze ze polecam, dlatego bo jesli transakcja jest udana to nie widze problemu zeby o tym napisac. z reszta piszac "dziekuje, przesylka szybka, bez problemu" dla mnie znaczy to automatycznie to samo co "polecam".
Stary 2009-07-18, 15:22   #17
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

A niby czemu mam nie polecać skoro jestem zadowolona z transakcji?

Moonwalker

Kasieńka_666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 15:39   #18
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Ale masz problem. Naprawde wczytujesz sie w kazdy komentarz i analizujesz kazde slowo? Jakie slowa jeszcze Ci oburzaja , moze "super" ,"solidny" albo "odradzam"?
Poza tym skoro nie umiesz sama rozwiazac prostej sprawy ze spodniami i musisz prosic o rade na wizazu, to moze lepiej poczytac regulamin Allegro niz robic analize jezykową komentarzy?

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 17:42   #19
ulinkaaa
Zakorzenienie

Polecam Ci poszukac sobie innego problemu
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-18, 22:21   #20
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Jak się komuś nudzi to znajdzie problem we wszystkim i czepi się wszystkiego

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 23:25   #21
ola090492
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
A od kiedy znajomość kontrahenta gwarantuje udaną transakcję? Można się przejechać nawet na własnym rodzeństwie, które zna się od małego. Bezgraniczne zaufanie nie jest dla Ciebie chore?

Nie rozumiem Twojego oburzenia. Polecając kogoś nie przyjmujesz za niego żadnej odpowiedzialności, tylko sugerujesz udaną transakcję.

Przykro mi, że traktujesz życie tak bardzo serio. Dla mnie TO WŁAŚNIE jest smutne.

Niestety zgadzam się z komentarzem wyżej. Jeżeli dla mnie transakcja przebiegła wzorowo to czemu mam nie polecić? Przecież ludzie, którzy czytają te komentarze też nie biorą treści do siebie, ważne że jest POZYTYW.
Ale zgadzam się z tym, że czasami ludzie nadużywają tego słowa. Bo np. chciałam się dowiedzieć co piszą ludzie po zakupieniu produktu, bo sama chciałam go nabyć, czy po prostu nie będę załowała. No i czytam, że fajny, że polecam, że super itp. itd
Więc postanowiłam napisać do autorki takiego komentarza co słodziła na maksa. Cytuję: Że polecam wszystkim, produkt się naprawdę sprawdził, jestem zadowolona. Transakcja przebiegła wzorowo...

I pytam się czy faktycznie ten produkt jest taki super, jaka jest wydajność i jak ona ocenia produkt.
I jaką dostałam odpowiedź? Że już nigdy tego nie kupi, że produkt jest mało wydajny i nie daje takich efektów jak na filmie i prezentacji, i że jeżeli miałaby mi doradzić to żebym nie kupowała. I proszę jaka ściema.
Ale mówię, może po prostu pani tak napisała. I piszę do innego użytkownika co również, opisywał produkt w samych superlatywach. I spotkałam się z tą samą opinią. Więc uważajcie najpierw się upewnijcie. Prawda, że produkt może na konkretną osobę inaczej zadziałać ale jeżeli negatywne opinie się powtarzają to juz coś chyba znaczy.

Mówię, już z takimi ściemnionymi komentarzami się się spotkałam.
Stary 2009-07-22, 13:54   #22
EsTeLL25
Zakorzenienie

Ja gdy jestem zadowolona z kupna czegoś albo gdy sama cos sprzedaję zawsze piszę Polecam ale tylko wtedy kiedy jest dobry kontakt, wszystko gra pieniądze/towar jest szybko sprawnie i bezproblemowo.
Natomiast z tego co zauwazylam i teraz kupując cos często zwracam na to uwagę ze niektórzy sprzedający mają kilka pod rząd takich samych komentarzy od tej samej osoby np: wszystko ok polecam!"i pod spodem to samo. wydaje mi się to podejrzane i myśle ze są to pozytywy wystawiane na "lewo".

EsTeLL25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:03   #23
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EsTeLL25 Pokaż wiadomość
Natomiast z tego co zauwazylam i teraz kupując cos często zwracam na to uwagę ze niektórzy sprzedający mają kilka pod rząd takich samych komentarzy od tej samej osoby np: wszystko ok polecam!"i pod spodem to samo. wydaje mi się to podejrzane i myśle ze są to pozytywy wystawiane na "lewo".
A nie przyszlo Ci do glowy, ze ktos mogl od tego samego sprzedawcy kupic kilka rzeczy zeby oszczedzic na przesylce i nie chce mu sie pisac roznych komentarzy, i wkleja ten sam? bo ja tak czesto robie, zwlaszcza przy kosmetykach, jesli wszytsko jest w porządku wklejam ten sam komentarz do kazdej aukcji.
Nie wiem co w tym podejrzanego
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:11   #24
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
A nie przyszlo Ci do glowy, ze ktos mogl od tego samego sprzedawcy kupic kilka rzeczy zeby oszczedzic na przesylce i nie chce mu sie pisac roznych komentarzy, i wkleja ten sam? bo ja tak czesto robie, zwlaszcza przy kosmetykach, jesli wszytsko jest w porządku wklejam ten sam komentarz do kazdej aukcji.
Nie wiem co w tym podejrzanego
ja też, kupię u kogoś parę rzeczy i jeszcze będę urozmaicać
-uroczy kontakt i szybka wysyłeczka, towar zgodny z opisem
- towar jak na zdjęciu, jak szybko doszło i jakie miłe mejle
- dochodzi szybciutko, kontakt milutki a towarek tip top

Brakuje mi nieraz ikonki pukania się w czoło.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:17   #25
Aguśka17
Raczkowanie

kolejny bezsensowny wątek, chyba Ci się dziewczyno nudzi.niech ludzie piszą sobie w komentarzach co chcą. jak mnie by miały denerwować takie rzeczy to już dawno bym padła na zwał.
Aguśka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:30   #26
Wyrak
Zakorzenienie

Niby nie ma tematow bezsensownych... czy tak ciezko ogranac, ze na podstawie danej transakcji, ktos poleca dana osobe jako kupujacego/sprzedajacego ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 15:16   #27
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
polecasz, dlatego, ze TY nie mialas klopotow w czasie tranzakcji. Wiadomo, ze nie znasz tej osoby osobiscie, ale slowo "polecam"tyczy sie spraw stricte biznesowych w tym przypadku.
Jesli osoba jest w 100% ok, jest dobry z nia kontakt, nie ma problemow z dlugim czekaniem na kase etc. to taka notke mozna dac, ale jesli juz jest jakis maly problem, to przeciez nie musisz pisac slowa polecam.

Edytowane przez srubka
Czas edycji: 2009-07-22 o 15:17
srubka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 16:43   #28
go2me
Rozeznanie

po to sa komentarze aby ocenić tranzakcję, jeśli wszystko poszło ok i nie było żadnych problemów to poleca się danego osobnika przyszłym potencjalnym kupcom, sprzedawcom czyż nie?

tak mi się wydaje , bo nie korzystam z allegro ale na innych stronach tego typu tak właśnie to działa

go2me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:10   #29
kofeinetka
Raczkowanie

Ciekawi mnie czy autorka wątku nigdy nie poleciła np. fryzjera, kosmetyczki, dentysty. To przecież analogiczne sytuacje - nie ma się pewności, że osoba której polecamy zostanie "obsłużona" tak jak my. Idąc tym tokiem rozumowania całe polecanie/recenzje są bez sensu.
kofeinetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 08:39   #30
Alexandraa
Zakorzenienie

GG do Alexandraa

Kobieto, czy Ty nie masz innych problemów?

Ktoś wywiązał się z zadania, wpłacił pieniążki, kontakt dobry więc polecasz bo TY nie miałaś z nim problemu.
Ja też polecam kogoś jeśli mam z nim dobry kontakt mailowy czy telefoniczny, towar jest dobrze zapakowany i świetnie się prezentuje, opis jest dobry.

Królowa Aleksandra
Blog <- klik

Alexandraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości