|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Cytat:
|
|
#3002 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja miałam usg ostatnio robione też dokładnie w 31tc i 1 dzień i synuś ważył sobie 2040g!!! Ciekawe jak ja go donoszę i urodzę, jak w takim tempie będzie rósł. Chyba jakąś głodówkę zastosujęCytat:
Cytat:
![]() Chyba rzeczywiście słonia urodzę Cytat:
Dla dziecka też nie trzeba nic brać - mleko, pampersy, chusteczki, ubranka - to wszystko zapewnia szpital. Dopiero na wyjście trzeba mieć swoje ubranko. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dobrze, że akurat młody się teraz rusza.Cytat:
Jakoś mam opory, żeby wszystkie kolory łączyć w praniu. Osobno wyprałam: białe/kremowe, niebieskie, zielone i jeszcze osobno pościele, rożki i ochraniacze. Mam jeszcze do prania kilka pomarańczowych ciuszków i kilka brązowych, ale przepiorę je w rękach, bo bez sensu włączać pralkę. Też nie czułabym się w obecnym stanie na spotkaniu klasowym Jak tylko synek wyjdzie z brzuszka biorę się za dietę, a jak tylko mi zdrowie pozwoli to ruszam z ćwiczeniami i wracam na konie Mój mąż już się śmieje, że jak Blanka (moja ulubiona klacz) zobaczy mój tyłek to ucieknie![]() Cytat:
![]() A storczyk przepiękny. Ja mam białego, ale jakoś się obraził i nie kwitnie... Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
#3003 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3004 |
|
Zadomowienie
|
Miss.hot przepiękne storczyki, ja też je bardzo lubię
![]() Zaczełam czytać opinie na temat naszego szpitala i szybciutko przestałam czytać, bo jak wezme do serca to co piszą różne kobiety to osiwieje do porodu.
Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-07-31 o 15:04 |
|
|
|
#3005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą każda kobieta ma inne zdanie i wymagania
|
|
#3006 | |||
|
Zakorzenienie
|
skończyłam sprzątanko
Cytat:
u mnie w komodzie własnie tak leżą poukładane ciuszki a w szafie wiszą na drewnianych wieszaczkach -króliczkach ( mąż kupił takie słodziutkie wieszaczki...) ja mam jednego storczyka, dostałam chyba 3 lata temu od męża na dzień kobiet i teraz kwitnie co roku na przełomie lutego i marca...jestem w szoku, że kwitnie, bo ja ręki do kwiatów nie mam... ![]() Cytat:
kochana, ja też wcale tak dużo nie mam, w dodatku kupiłam dosłownie parę sztuk, resztę dostałam. Cytat:
o rety dziewczyny naprawdę tak się czujecie? ja się czuję super sexy i generalnie wszędzie mogłabym z dumą obnosić mój brzuszek ![]() ale kurde mnie nikt na spotkanie klasowe nie zaprasza..zresztą tak troszke daleko bym miała...![]() chce ktoś danonka i ciemnego chleba z nutellą? zastanawiam się jak sięmiewa Kashin.....??? ma ktoś jakieś wieści od niej????
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-07-31 o 15:11 |
|||
|
|
|
#3007 |
|
Zadomowienie
|
a mi storczyki kiwitną jak głupie jeden za drugim i przez cały rok mam wysyp kwiatów i wcale jakoś szczególnie o nie nie dbam stoją na prapecie w słońcu na podłożu z kory jak sobie przypomne to je podleje i to wodą z kranu i czasami je nawoże, ale żeby szczgólnie o nie dbać to nie...
|
#3008 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie przejmuj się wagą, koleżanki może są szczupłe, ale Ty jesteś teraz wyjątkowa, bo w stanie błogosławionym ![]() Widzę, że i u nas są storczykomaniaczki? Kocham storczyki, mam w domu 14 sztuk. One jednak nie lubią upałów bo kiepsko wygladają ostatnio ![]() Dziewczyny pomocy! Ile cm może mierzyć stópka noworodka? Wydziergałam buciki i nie wiem czy nie są za malutkie. Wstawiłabym fotkę ale aparat mi się zepsuł Edytowane przez Tequillla Czas edycji: 2009-08-05 o 22:19 |
|
|
|
|
#3009 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja słyszałam o ogólnej zasadzie, która mówi, że powinno wyczuć się około sześć ruchów na godzinę po obiedzie w czasie odpoczynku (liczy się nawet najmniejsze poruszenie) Jeśli występuje jakieś szczególne ryzyko powikłań albo gdy się potrzebuje konkretnych wytycznych co do śledzenia ruchów płodu, lekarz może zlecić prowadzenie dziennika ruchów od 28 tyg. Na wiele sposobów można obserwować ruchy dziecka. Jednym z nich jest położenie się na lewym boku po posiłku i ich policzenie. Innym jest położenie się codziennie na godzinę, liczenie ruchów i nanoszenie na wykres dany przez lekarza. W ten sposób można ustalić tryb aktywności dziecka. Cytat:
to tak jak u mnie |
|||
|
|
|
#3010 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Naprawdę cudny ![]() Jak tak oglądam te wasze kolekcje ubranek dla maluszków to jestem przerażona ja mam o połowę mniej. Poza tym ani łóżeczka ani wózka .Nie wiem kiedy najlepiej zamówić łóżeczko - chyba powinno wcześniej postać żeby ewentualnie wywietrzało? Na pewno jeszcze połowy rzeczy nie mam Dzisiaj przyszły mi kurierem butelki z TT , pieluszko-ceratki i pieluszki flanelowe i trochę kosmetyków z nivea baby
Edytowane przez belfegoreczka Czas edycji: 2009-07-31 o 15:55 |
|
|
|
|
#3011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3012 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak by mi tylko sam brzuszek wyskoczył to też bym się z dumą obnosiła Niestety reszta ciała również znacząco się powiększyła, łącznie z twarzą, więc nie czuję się najlepiej wśród ludzi. Myślę, że każda z nas inaczej w ciąży wygląda, jedna lepiej druga gorzej. Mi nawet nos i usta "urosły", tak jakby napuchły. Nie dość że wyglądam jak słoń, to jeszcze tak się czuję, powoli wchodzenie do wanny albo wstawanie z łóżka sprawia mi trudność... Też myślałam o Kashin. Chyba nikomu nie zostawiła nr tel? Miss Hot, wiesz coś na ten temat? |
|
|
|
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3014 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, wracając do ubranek, że wyprane i najlepiej wyprasowane to wiem ale słyszałam, że należy też się pozbyć metek - wy tak robicie
![]() skąd potem mam wiedzieć jakie ubranko na jaki rozmiar, jak prać itp. chyba, że te znajdujące się z tymi informacjami zostawić (zazwyczaj są w środku z boku) a pozbyć się tych przy karku , bo one rzeczywiście mogą drapać maluszka
|
|
|
|
#3015 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ku mojemu zaskoczeniu jednak wszyscy sprzedawcy odpowiedzieli na moje głupie pytania i to mile Nadal nie wiem, który kupić![]() Przyszły za to polecane przez Was prześcieradełka nieprzemakalne na materac: http://www.allegro.pl/item695173373_...zemakalne.html http://www.allegro.pl/item695173379_...zemakalne.html Jeszcze ich nie prałam, więc nie wiem jak to jest do końca z jakością, ale przynajmniej to welurowe jest słodziutkie w dotyku - mięciutkie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może musicie zapytać i w Waszych sklepach też jest to praktykowane? Wydaje mi się to bardzo wygodne i z tego względu też kupimy nowy wózek w sklepie, a nie na allegro - jeśli nie trafi się jakaś okazja ![]() Co do prania zaś, to ja też kupiłam po długich rozterkach ekologicznych Jelp i nie pachnie po dwukrotnym płukaniu Za to od Teściowej dostałam worek ciuszków, które musiałam przeprać, bo uprała je w jakimś megaperfumowanym dzidziusiowym wynalazku Niestety, zapach mi nie przypadł do gustu i nie chciałam tą chemią pachnącą tydzień jeszcze po praniu nacierać skóry noworodka
|
|
#3016 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja nie licze tylko obserwuje tak normalnie - w koncu mam to na codzień wiec wiem ze coś się zmieniło - dlatego pytałam o ten charakter ruchów dziecka Cytat:
a swoją droga jak ja czasem mówie , ze czuje sie jak wieloryb, to mężul mówi , ze tak nie jest no i jak mam nie wyjśc z nim, zresztą i tak wychodzę codziennie do pracy a tam mnie dużo ludzi ogląda - na szczęscie nie ma juz studnetów, wiec jest spokojniej ale ogólnie szybciej sie męcze i jak mam wyjścia towarzyskie to krotsze Cytat:
a ja wlaśnie wyciągnęlam z piekarnika ciasto gruszkowe - po kawałku dla kazdej leci i tak się kończy moje wczesniejsze wyjście z pracy
|
|
|
#3017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tez bym pojezdzila konno w Polsce bralam lekcje, moze skusze sie w przyszlym roku na wiosne na koniki---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Az tyle ![]() to ja mam za male skarpetki![]() Co do orchidei to moze ma za cieplo zima? Moze sprobuj ja przezimowac w jakims chlodniejszym pomieszczeniu, ale nie za zimnym
Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-07-31 o 16:38 |
|
|
|
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
Przypominam o przysyłaniu na PW numerów telefonów
Lista jest w trakcie tworzenia – po ukończeniu lub uzupełnieniu większości podeślę ją tym, które będą chciały
|
#3019 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
malemu tez zaatakowal gronkowiec stawy![]() Cytat:
Od kilku dni nie mam wiadomosci co z malym
|
||
|
|
|
#3020 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Miss.Hot, świetne storczyki
Cytat:
Cytat:
Hahaha, my też czasami kopiemy tatusia w plecki, jak się do niego przytulamy Mężczyźni tak śmiesznie reagują I miłej zabawy na feście! ![]() Cytat:
Cytat:
Graj w totka, trzeba łapać szczęście ![]() Co do zapachów, to te syntetyczne mogą podrażniać nie do końca ukształtowaną jeszcze skórę noworodka - np. właśnie w kosmetykach dla dzieci czy mamy i w proszkach. Dlatego dziwię się, że dopuszczone przez IMiDz kosmetyki dzieciowe i proszki mają tyle intensywnych perfum w składzie Poza tym, myślę, że masz rację z tymi preferencjami maluchów do naturalnego zapachu skóry mamy, po którym nas poznają ![]() A jak moja kruszynka ważyła 1500g w 30 tc to doktor na USG nas straszył, że dzidzia mała I ja przez to spać nie mogłam i się martwiłamCytat:
Zresztą moja ginka nie zalecała mi liczenia ruchów, tylko jak zauważę mniejszą ogólną ruchliwość dziecka, to mam się zgłosić. A że dziecko mam ogólnie dosyć ruchliwe, to się nie stresuję ![]() Cytat:
|
|
#3021 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam taką stronę http://zapytajpolozna.pl/
|
#3022 |
|
Zadomowienie
|
Miss.hot masz PW
Mozna miec w szpitalu laptopa ?Wtedy by mi sie na pewno nie nudzilo |
|
|
|
#3023 | ||
|
Zakorzenienie
|
poćwiczyłam. muszę powiedzieć, że mam wrażenie, iż co tydzień jest mi ciężej i szybciej się męczę, choć ćwiczenia nie są forsujące...
![]() Cytat:
![]() oj...no niestety w ciązy organizm zatrzymuje wodę, więc może tak być , że wszystko wydaje się opuchnięte... mi też ![]() biedna Kashin....mam nadzieję, że jej córeńka nadgoni zaległości wzrostowe i urodzi się silna i zdrowiutka... no to poczekamy na jakieś wieści od niej... mam nadzieję, że dobre Cytat:
![]() wdech wydech - zachowajmy spokój ![]() moja mała ma też swoje spokojniejsze dni czy godziny i wtedy wogóle jej nie czuć. ale w końcu musi czasem spać.... ![]() popytam na wszelki wypadek położną o to liczenie ruchów. jak mam gorszy dzień i doła z powodu wyglądu to też idę do męża się przymilać i skomleć po komplementy. ważne, że się jemu podobam, reszta świata może się chować. poza tym ja się nawet całkiem dobrze czujęw tych krągłościach. najpierw byłam w szoku, bo zawsze 45 kg, wszystkie ciuchy wiecznie za duże w sklepach, a tu nagle w coś się wcisnąć nie mogę ale jak wyszłam z fazy szoku to zaczęło mi się to podobać. ciekawe jak będzie za miesiąc hihihihimuszę się za obiadek brać, rybka i warzywka....
|
|
|
#3024 |
|
Zadomowienie
|
Karamari dziękuje za życzenia dla męża
![]() Tequilla moje mają 8 cm zrobiła je koleżanka mojej mamy troszke za duże jak na noworodka ale na zimę będą już dobre
|
#3025 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I kilka rzeczy, których nie było z czym kolorystycznie połączyć przeprałam ręcznieA na spotkaniu ze znajomymi z liceum byłam niedawno Czułam się owszem jak dinozaur albo egzotyczny ptak, bo jako pierwsza i jedyna w ciąży![]() Ale nie przyszło mi do głowy stresować się wagą - kobiety w ciąży mają wystające brzuchy i nie jestem w tym wyjątkowa Cytat:
Mam przede wszystkim świetną cerę, te hormony ciążowe odmładzają I lśniące, gęste włosy, które mi się pierwszy raz w życiu nie przetłuszczają Mam owszem coraz większy brzuch, no ale w ciąży to normalne Nie wiem, czy to dla mnie taki powód do dumy, ale na pewno nie do zmartwieniaWłaśnie też myślałam dzisiaj o Kashin, jak tam się miewa... Cytat:
Cytat:
I totalną złością na lekarzy i ich metody postępowaniaWszystkiego dobrego dla maluszka i rodziny Twojego brata A jak byś mogła przy okazji ich zapytać, w którym to szpitalu, to byłabym wdzięczna i omijała szerokim łukiem!!!
|
|
#3026 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a poza tym od czasu jak jestem w ciąży to jestem taka mniej spiesząca się - wcześniej zawsze w pośpiechu a teraz na luzie, ucieknie mi pociąg do pracy - przyjedzie następny itp i masz rację PARANOI MÓWIMY NIE!!!!!!!!! i masz drugą rację ważne, że nasi mężowie nas kochają nawet jak byśmy wyglądały jak wieloryby swoją drogą jak mnie wczoraj bolały piersi to obwieścilam, ze już wiem co czuje niewydojona krowa no i jak tu byc powazną
|
|
|
#3027 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tekst z wystającym brzuchem rozwalający na wieści od Kashin musimy poczekać aż się tu pojawi...miejmy nadzieję, że wszystko się dobrze skończy...póki co trzymam mocno kciuki za nią i maleńką Cytat:
mi ostatnio mąż zaproponował kąpiel w wannie, więc pytam go : a nie boisz się, że greenpeace wskoczy? mina męża: yyyyyyyyyyy??a ja na to: no co? ratować wieloryba.... kąpiel wzięliśmy...greenpeace nie przybył na ratunek więc źle nie jest. no właśnie staram się nie popadać w paranoje, a ja człowiek z emocji zbudowany jestem + końska dawka hormonów ciążowych = wzmożona podatność na paranoję. stosuję technikę oddychania oraz tumiwisizmu. zwykle działa ![]() miłego weekendu , do poklikania w poniedziałek!
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-07-31 o 17:46 |
||
|
|
|
#3028 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wyprasowałam ciuszki teraz je składam i żałuję, że się za to tak wcześnie zabrałam, bo przepełnia mnie radość ale i zniecierpliwienie zarazem - już bym chciała aby mały był z nami ![]() a jeśli chodzi o ciążowe samopoczucie, to ja czuję się wspaniale Mój stwierdził, że chyba jestem stworzona do rodzenia dzieci, bo żadne ciążowe dolegliwości (prócz zgagi) mnie nie dosięgły. Dobrze się czuję, dobrze wyglądam i jakoś psychicznie się ustabilizowałam, bo z tym u mnie różnie bywało ( jestem cholerykiem, choć nadal bywam niecierpliwa...) Gdyby u mnie był zlot ludzi z podstawówki, szkoły średniej czy ze studiów to byłabym jedną z nielicznych osób, które dopiero dziecka się spodziewają. Choć już wśród tych najbliższych znajomych (zaprzyjaźnionych par) , to my pierwsi będziemy paradować z dzieciem (ale ja niestety wśród lasek najstarsza jestem)
|
|
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
A my jutro jedziemy na wesele do Zwierzyńca - także kawałek drogi, mam nadzieję, że będę miała ciut lepsze samopoczucie niż dziś
![]() Jeśli chodzi o listę z telefonami, to mam ich już 23 numery na 48 mamuś
|
#3030 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Witam w piatkowy dzien
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

Ja miałam usg ostatnio robione też dokładnie w 31tc i 1 dzień i synuś ważył sobie 2040g!!! Ciekawe jak ja go donoszę i urodzę, jak w takim tempie będzie rósł. Chyba jakąś głodówkę zastosuję
Ale do porodu to jescze mogą różnie nasze dzieciaczki rosnąć.

Niestety, zapach mi nie przypadł do gustu i nie chciałam tą chemią pachnącą tydzień jeszcze po praniu 

Dla bratanka najlepsze życzenia zdrowia