|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Wpadam na chwilę, bo mam jeszcze godzinę, żeby popracować. Wróciłam od diabetologa. Od jutra dieta i badanie poziomu glukozy. Za tydzień okaże się, czy to wystarczy (już dzisiaj chciała mi dawać insulinę) i czy raczej nie pójdę na zwolnienie, bo nie wiem, jak uda mi się trzymać rygor posiłków chodząc do pracy - o 13 muszę zjeść obiad. Najwyżej pracę wezmę do domu, bo zwolnienie nie będzie na "leżenie", więc w każdej chwili będę mogła wpaść do pracy.
|
#3722 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja dziewczynka w 31tc była o tydzień za mała, ale lekarz robiący USG powiedział, żeby się nie martwić, bo na tym etapie ciąży ten pomiar jest już nieprecyzyjny. I moja ginka prowadząca potwierdziła, że jak przepływy są OK, a różnica nie przekracza 4 tygodni, to wszystko w porządku. Nie wiem, czemu Ci każą leżeć, ale ja bez nakazu w te upały duż poleguję ![]() Wcale nie chcę Ci dawać szansy, oby Ci ta waga za dużo nie wzrosła!!! Moja lekarka powiedziała, że waga płodu nie zależy od tego, ile ja jem ![]() Mam nadzieję, że tryb oszczędny pomoże i dotrwasz szczęśliwie jak najbliżej terminu!!! ![]() Ja też wielbię lody i wszystko mi jedno, czy odchudzają, czy też nie ![]() Gratuluję hemoglobinki ![]() Miłego weekendowania z Rodzinką i przyjemnego leżakowania ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
W mojej książce ciążowej dr Preeti Agrawal, z której wskazówek jestem jak do tej pory bardzo zadowolona, zaleca głównie gotowane warzywa i kasze przez pierwsze 4 tygodnie karmienia, ostrożnie z nabiałem i całkowitą eliminację surowych warzyw i owoców oraz żywności przetworzonej. Generalnie nie odbiega to od moich zwykłych standardów żywieniowych z wyjątkiem surowych warzyw i owoców, którymi teraz latem żywię się niemal wyłącznie w te upały i jeszcze na początku jesieni będzie ich taki wybór, że zwyczajnie szkoda mi z nich całkowicie rezygnować... Nie wiem więc, jaką podejmę decyzję - okaże się pewnie w praktyce. Ale te Wasze zmasowane opinie też mi dają do myślenia, zwłaszcza, że też jestem za naturalnym podejściem do dziecka, a nie jakimiś akcjami i dietami na siłę ![]() Podobnie ze spaniem z noworodkiem - przytacza teorię, że mama synchronizuje się przez sen z dzieckiem, które przebudza się, nim zgłodnieje na dobre (zmienia mu się oddech) i matka wyczuwa to i zdąży się obudzić, gdy śpią blisko siebie. Dodaje też, że niepotrzebnie straszy się rodziców, że dzieci nie będą chciały spać same - a że wręcz przeciwnie, dzieci śpiące z rodzicami są niezależne emocjonalnie i bardziej samodzielne. Trochę trudno mi wyobrazić sobie dziecko śpiące z nami - zwłaszcza noworodka - łatwo chyba o zgniecenie No i dla higieny psychicznej może by się jednak taka sfera prywatności przydała I w tej kwestii chyba życie zweryfikuje moje poglądy.No nie wiem, każdy wychowuje swoje dziecko jak uważa za stosowne.
|
|
#3723 |
|
Zadomowienie
|
A ja oglądałam ten program o narodzinach i się zdołowałam, była tam kobieta z cukrzycą. Pani doktor jej powiedziała ze pomimo trzymania diety i brania insuliny i tak będzie miała duże dziecko, a ja się tego obawiam najbardziej. Wiem jak moja siostra wyglądała po urodzeniu córki 4600 kg ja nie chce tego przechodzić, jak bym wiedziała nie oglądałabym tego programu
![]() Nie moge się doczekac wizyty u lekarza 14 sierpnia bo mam dużo pytan i watpliwości .
|
#3724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny i dlatego nie ma co czekać do terminu tylko trzeba zorganizować sobie wszystko na kilka tygodni przed Byłam dzisiaj z mamą w mieście pozałatwiać kilka urzędowych spraw. Poszłyśmy sobie na Stary Rynek na obiadek Zaliczyłam po drodze kilka toaletW tramwaju w drodze powrotnej nikt się nie kwapił, żeby mi miejsca ustąpić, więc moja asertywna matka wyprosiła z siedzenia jedną małolatę
|
|
|
|
|
#3725 |
|
Zadomowienie
|
witam ja tylko na chwilę bo na 18 na usg 4d jupiiiii
KTG wyszło bardzo dobrze i lekarz był zadowolony w środę jest następne
|
#3726 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do wizyty to głowa do góry jakby nie było będzie dobrze Cytat:
Cytat:
![]() część z Was czytała ksiązkę "język niemowląt" i jak tam? mozecie ją polecić - czy szkoda czasu na nią? bo nie wiem czy się za nią zabierać czy nie
|
|
|
#3727 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale widocznie ja jakas dziwna jestem bo przeciez wiekszosci dobrze sie ja czyta... dziwne bo ja lubie czytac ksiazki... |
|
|
|
|
#3728 |
|
Rozeznanie
|
chciałam sie z wami pożegnac dziewczynki do niedzieli , bo wyjeżdżamy na weekend do teściów
|
|
|
|
#3729 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja cierpliwie czekam na Nasze wczasy
w lasku sosnowym, drewniany domek tylko dla Nas, 5 minut drogi do plaży.. ![]() żyć nie umierać, i to wszystko już za tydzień ![]() 2 tygodnie odpoczynku, bez gotowania, bez zmywania ![]() wszystko podane pod nosek, od śniadania po kolację
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#3730 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jest jedyną Werą rejestrowana w Czestowskim USC, bynajmniej tak twierdziła Pani ktora pracuej tam od 30 lat![]() ![]() Trzymaj sie i nie rozsypuj za szybko, moze urodzimy te nasze N1 i n2 razem ![]() Cytat:
. Wera spala ze mna/z nami. I mnie i jej bylo z tym dobrze ) wtedy uswiadmoila sobie ze w tej "sztucznej chodowli" zauwazyla luki i tuż przed finiszem z drugim dzieciem chciała jak najwiecej nadrobić i dac Mariance ciepła, tulenia itd i żałowała że nie była z małą tak blisko wczesniej
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
|
||||
|
|
|
#3731 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym ta kobieta chyba ma normalnie cukrzycę i z pierwszym dzieckiem miała już Cytat:
dla mamyCytat:
No i czekamy na relację z USG Cytat:
![]() Ja tęsknię za górami - akurat przed kilkoma minutami oglądałam relację tour de pologne z mety z Zakopanego i tak mi źle się zrobiło, że w tym roku tam na nie ma ![]() No i w końcu się zebrałam i wracam do haftu krzyżykowego - kilka lat temu mama mnie nauczyła (ona prawie od tego uzależniona w zimie jest, bo w lecie nie ma czasu - na głowie ogródek) i zrobiłam wtedy dla małża obrazek mały, a potem zaczęłam takiego konika i doszłam do połowy i wena uleciała.... ![]() A teraz postanowiłam, że to skończę, a i przy okazji jak to skończę to może coś dla synia wyszyję - jakiś wzorek + imię
|
|
#3732 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tez chce!!!
|
|
#3733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3734 |
|
Zadomowienie
|
Za dużo się nie dowiedziałam, ale z tych rzeczy, których nie byłam do końca pewna:
1. Najlepsza oliwka (jedyna, od której nie ma odparzeń) to Bambino. Tak samo - najlepsze chusteczki - też Bambino. 2. Jeszcze lepiej niż chusteczki sprawdza się przegotowana woda, bo chusteczki to jednak chemia i mogą podrażniać. 3. Pierwszy tydzień moja koleżanka spędziła z podkładami, podpaski były za małe, podkłady na łóżku szpitalnym natomiast musiała zmieniać kilka razy dziennie, co przekonało mnie do tego, żeby się w nie zaopatrzyć (myślałam, że wielgachne podpaski Belli wystarczą). 4. Najlepiej sprawdzają się pieluszki Huggies, Bella Happy natomiast - fatalnie. 5. Podobno na każdy dzień w szpitalu trzeba mieć nową koszulę - wiecie coś o tym? 6. Pieluszki z wycięciem na pępek też się nie sprawdzają, wystarczy odwinąć zwykłą pieluszkę (dobrze wiedzieć, bo już chciałam kupować te wycięte, ale one są chyba tylko w rozmiarze 0). 7. 20 pieluch tetrowych to podobno mało - koleżanka ledwo nadąża z praniem. Ja kupiłam na razie 10, ale zgodnie z jej sugestią - dokupię drugie tyle A chłopak jest cudny - śpi od 23 do 6, potem cycek na chwilę i znowu do 8 śpi - oby z moją Małą było podobnie
|
|
|
|
#3735 |
|
Zakorzenienie
|
Masz skierowanie do diabetologa, bo po godzinie od podania 75 g glukozy masz przekroczoną normę (norma jest do 180), a jeśli jedna z trzech norm jest przekroczona, to niestety nieuniknione. Jak zareaguje diabetolog na te wyniki, to nie wiem. Ogólnie powinno się najpierw wprowadzić dietę i badanie poziomu glukozy, a dopiero potem insulinę. Ja mam nadzieję uniknę zastrzyków z insuliny, ale muszę pilnować diety.
|
#3736 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym sprawdziła mi na miejscu poziom glukozy (89 po 3 godzinach od drugiego śniadania w pracy), więc stwierdziła, że chyba faktycznie u mnie zadziała tylko dieta. Od jutra zaczynam. Glukometr dostałam od lekarki, paski kupiłam w aptece (hihi! - 100 pasków za dwa grosze ), część produktów dietetycznych też kupiona.---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Co zabrać ze sobą do szpitala - porady innej mamy: http://www.dzieciowo.pl/2009/03/ratu...-szpitala.html Moją listę tworzę ![]()
|
|
#3739 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też jeszcze nie mam nic poprane, zabiorę się za to w przyszłym tygodniu - chyba ![]() Podobno Lactacyd jest dobry w okresie połogu. Zawsze używałam Ziaji i chyba przy niej zostanę. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To chyba jednak kupię zwykłe prześcieradło i podkład. Jutro mamy jechać po łóżeczko i sobie zaplanowałam, że w związku z tym załatwię wszystko co z tym związane, czyli materac, pościel itp. dlatego teraz tak dumam nad tymi prześcieradełkami. Cytat:
oby dietka pomogła i cukier się unormował.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moje koleżanki z kolei używały tylko Pampersów i były zadowolone. U nas nie ma takiego wymogu z koszulami. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2009-08-07 o 20:52 |
||||||||
|
|
|
#3740 |
|
Zadomowienie
|
malin a ile twoje maleństwo waży? bo ja z tą wagą dziecka w paranoje wpadne, moja mała w 28 tygodniu wazyła 990gram, teraz usg pewnie będe miała pod koniec sierpnia to się dowiem jak dużo urosła.
Miss.hot ja wyszyłam bukiet kwiatów a na poczatku ciązy wyszyłam kotka, teraz bedzie wisiał nad Laury łóżeczkiem jutro zrobie fotki
Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-08-07 o 20:39 |
|
|
|
#3741 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zazdroszczę Ja nie dość, że mam dwie lewe ręce to takich rzeczy to jeszcze brak mi cierpliwości.
|
|
|
|
|
#3742 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziś mój mąż kupował mi staniki do karmienia, możecie sobie wyobazić miny babeczek przechodzących koło niego??? hihihi
Gabrysia Edytowane przez Orzeszek.1 Czas edycji: 2009-08-07 o 21:11 |
||
|
|
|
#3743 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
uff, dziś przystopowałyście
Cytat:
Cytat:
jedna z moich znajomych też parę dni temu urodziła chłopczyka, ale jego wymiary mnie powaliły waga 4.920 i 60 cm (cc) Cytat:
Cytat:
Gdy już ta metoda się nie będzie sprawdzać, wymienię wycieraczkę na nową. Cytat:
wizaz zjadł mi Twój wcześniejszy cytat postu dlatego teraz gratuluję dobrych wieści dot. szybszego powrotu męża Cytat:
ten gościu jest niesamowity - bardzo lubię te wizyty u niego Cytat:
Cytat:
Książka jest napisana prostym językiem, w ogóle wszystko w niej wydaje się takie proste i łatwe, czasami aż za łatwe, że w gruncie rzeczy nie wiadomo co jest grane. Ale tak jak napisałam wcześniej, dla mnie ta książka będzie miała znaczenie jak już pojawi się Witek, wtedy przestudiuję ją z większa dokładnością. Cytat:
![]() Gabi też mi się podoba, poza tym ten śpik na stojąco mnie rozbroił ![]() Dziś kolejny dzień na słonecznej plaży. Chronię brzuszek i często siedzę pod parasolem, wystawiam tylko nogi lub plecy, jutro może uda mi się opalić troszkę twarzy miłego weekendu Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-08-07 o 22:16 |
|||||||||
|
|
|
#3744 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3745 |
|
Zadomowienie
|
Nadrobiłam!
Zakupy w większości mam za sobą i co najważniejsze torba do szpitala prawie kompletna Co do prania koszuli to ja jednak nie zaryzykuję w dzieciowym proszku pomimo, że nie powinien mnie uczulić-dopiero co doprowadziłam skórę do porządku po majowej wysypce. Nie popieram również przebywania dziecka w sterylnych warunkach-szczęsliwe dziecko to takie, które może się czasem ubrudzić. Jako przykład mogę tu moją mamę podać, która z tajniak pożywiała się ze świnkami i nie ma śladu alergii. Mnie alergie przypałętały się z wiekiem (poza jedną-od niemowlęctwa miałam uczulenie na większość antybiotyków) na szczęscie wiem na co, więc mogę unikać kontaktu z alergenami. Wózek też już zamówiliśmy Zastanawiałam się nad pomarańczowym i zielonym a zamówiłam... czerwony ![]() Zaliczaliśmy z małżem biedronkę dzisiaj i kupiliśmy pieluchy (a na tetrę jestem zdecydowana)-paczkę mini (3-6kg) i paczkę midi (4-9 kg) ja nawet zachowałam odrobinę rozsądku i wzięłam jedną, ale małż stwierdził, że lepiej więcej... jak sie nie sprawdzą to nie wiem co z nimi zrobie . Najważniejsze, że wewnętrzna potrzeba posiadania dużej ilosci pieluch została zaspokojona.No i spotkałam znajomą z pracy-czarna seria pod tytułem "zwolnienia" trwa. A jeszcze w marcu było w firmie zebranie, żeby ludzie się nie obawiali bo żadne zwolnienia nie są planowane. Najdziwniejsze dla mnie jest to, że wylatują ludzie naprawdę pracowici (ale bez powiązań rodzinnych) a Ci którzy mają głęboko wszystko i wszystkich spokojnie sobie pracują... Kocur doszedł do siebie i przejrzał na oczy, ale jeszcze nas zastrzyki czekają. Za to dla odmiany Lolita cieczkę dostała - normalnie poczułam się jak matka, która ma córce wytłumaczyć jak to jest z pierwszą @! (stres zrozumiały-w końcu pierwsza suka w moim życiu) myślałam tylko, że później dostanie w końcu dopiero co pół roku skończyła. Może lepiej już się pójdę ululać bo zaraz północ stuknie a co za tym idzie 37 dni do terminu albo nie, poczytam jeszcze trochę ![]() A co do książek typowo ciążowych to mnie zwyczajnie nudzą, wszelkich informacji szukam w necie później omawiam je z mamami a dopiero na końcu zaglądam do książki ( i to pod warunkiem, że do jakiegoś aspektu nie jestem do końca przekonana. |
|
|
|
#3746 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry spiochy
ja na nogach juz od godziny- maz jak zwykle spi do maximum mozliwosci ja jestem rannym praszkiem i nie cierpie spac do pozna.moj synek aktywny od rana- juz jak mylam zeby podskakiwal mi brzuszek- dziwne bo zazwyczaj zaczyna sie uaktywniac w trakcie lub po sniadaniu ![]() o matko jak ja kocham dotykac i czuc ta mala dupeczke, stupeczki lub inne czesci cialka mojego synusia |
|
|
|
#3747 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Mój synio jeszcze w łóżku zaczyna szaleć, tak koło 6-7 rano, często tak, że już nie mogę spać ![]() A dziś jakaś rozbita jestem, nic mi się nie chce...
|
#3748 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Moja tez nie umie przesypiać nocy tyle że coraz mniej wygodniej wchodzi mi sie na pięterko z brzuchem . A od października dobrze by bylo żeby jednak ustapila miejsca w moim łozku siostrze
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-08-08 o 09:01 |
||
|
|
|
#3749 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Napotykam na wiele sformułowań, które słyszymy na SR, więc coś musi być na rzeczy.Cytat:
Dzięki. Za pół godziny będę się kłuć, żeby sprawdzić poziom glukozy po śniadaniu. Cytat:
Nie martw się na zapas. Ja wiem, że kobiety z cukrzycą rodzą dzieci z dużą albo z małą masą urodzeniową, ale my mamy tylko cukrzycę ciążową, a nie tą "prawdziwą", więc mamy szanse na urodzenie normalnie i z normalną wagą. Ja mogę mieć większe dziecko, bo ja sama ważyłam w chwili urodzenia 4 kg przy wielkości 53 cm ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ej! co się dzieje? Ostatnio masz spadek formy
Jasiek Misiek Edytowane przez malin30 Czas edycji: 2009-08-08 o 09:20 |
|||||
|
|
|
#3750 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry i ja się melduję
![]() malin dziekuje ci za odpowiedz ja też ważyłam 4 kg, więc moja córcia raczej mała nie będzie. Ja mam chyba niskie ciśnienie bo jakos dziwnie sie czuję ale zaraz się dotlenie bo jadę do miasta na zakupy
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

Zaliczyłam po drodze kilka toalet

Jest jedyną Werą rejestrowana w Czestowskim USC, bynajmniej tak twierdziła Pani ktora pracuej tam od 30 lat

Ja tez chce!!!

ja jestem rannym praszkiem i nie cierpie spac do pozna.