|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
hej
ja nie mam na nic czasu, mialam poczytac watek, ale ciagle brakuje czasu, teraz tez pisze jedna reka, bo karmie. mala ogolnie malo spi i ciagle wydaje sie glodna, wyjada mi pokarm w zastraszajacym tempie. nie wiem czy sie najada czy nie? chyba ma bole brzuszka czasami, bo ma wtedy brzuszek jak balonik. ale kupki robi ladne, tylko czasami tak sie przy tym napina, ze nie wiem czy nie boli ją to. zeby tylko wiecej spała...... i potoweczki jej sie zrobily, chociaz staram sie jej nie przegrzewac. czekoladka - moja oliwka tez ma czasami zapchany nosek, az sapie sobie tak. ale zapuszczalam jej kropelki soli i odciagalam gruszką. Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2009-08-11 o 09:41 |
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Witam po dłuższej przerwie Pochwalimy się i TUTAJ ![]() Z radością zawiadamiamy, że 4-tego sierpnia do grona wizażowych lipcowo-sierpniowych słoneczek dołączył Urodzony SN waży 3440 g i ma 57 cm Synek i mama czują się świetnie Opis porodu dodam w najbliższym czasie. Pozdrawiamy cieplutko wszystkie mamusie i dzidziusie Załączone zdjęcia IMG_6908 (Zmodyfikowane)2_NK.jpg (21,7 KB, 31 załadowań) Edytowane przez ulika Czas edycji: 2009-08-11 o 09:57 |
|
|
|
#423 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Mamuśki
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
, pionizowanie nie jest dobre dla kręgosłupa, boczek dla bioderek i bądź tu człowieku mądry ![]() Cytat:
Cytat:
, Kubuś też ma chyba bóle brzuszka, bo pręży się i próbuje puszczać bączki i zrobić kupkę i widać, że sprawia Mu to trudność , serce się kraje . Potówki też mamy, a co , ale w ostatnie dni ciężko było nie przegrzać, jak nawet na golasa było za gorąco ![]() Cytat:
|
|
|
#424 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ulika gratulacje
![]() my idziemy na 11.40 z malym do pediatry - noc minela w miare spokojnie a teraz znowu wojna maly cala noc nie robil kupy - a teraz zwalil wielka zielona kupe brudzac cale lozko i wszystko dookola - trzymajcie kciuki aby nic mu nie bylo
|
|
#425 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie zdaza mi sie mala polozyc na boczku, bo ile mozna na pleckach ale nie sa to dlugie leżakowania.Dla mam majacych problem z odbijaniem znalazlam w ksiazce jeszcze taki sposob zeby pocierac plecki dziecka,robic dlonia koleczka na lopatkach, a jak w dalszym ciagu nie pomaga to zaczac delikatnie poklepywac plecki od posladkow po lopatki. Kolejny sposob dla niemowlaka jest na siedzaco, ale dla naszych to za wczesnie. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- czekoladko-wydzielinka tzn smarczki? czy co tam jej wyciagasz? my frida wyciagamy codzien babolki.Mala nie placze przy tym i pozwala sobie wszystko wyciagnac. Mysle ze to normalne ze nasze dzieci wiecej psikaja i nie jest to objawem przeziebienia.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
|
|
|
#426 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
maly zasnal a ja czekam na TZ - pewnie jak zwykle sie spoznimy
co do czyszczenia noska - ja mam taki sposob, ze biore patyczek do uszu i spryskuje go woda morska i delikatnie patyczkiem oczyszczam nosek - to co ma w nosku ladnie przykleja sie do patyczka i wyciagam gruszka nie daje rady, poza tym to meczace dla dziecka, pamietam jak Eryk darl sie jak mu nos czyscilam gruszka
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kochana teraz spi.... hmmm, chyba sie budzi bedzie jedzonko.
|
|
|
|
|
#428 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie
Kuba chyba usnął więc zajrzałam na chwilke na Wizaż Musze zaraz zrobic jakis obiad bo w brzuszku burczy. Jestem nadal na diecie (5 kg spadło) i juz nie wiem co mam jeść. Mam ochote na wszystko co kaloryczne Już znudziły mi sie owoce i warzywa. Zjadłambym jakieś ciasteczko Ale narazie jestem nieugięta i staram sie trzymać diete ![]() Wczoraj jak Kuba usnął siadłam na rowerek i jezdziłam ok 40 min. Stwierdziłam, że nie mam wogole kondycji. Jak zsiadałam z rowerka to nogi sie ugieły, myslałam ze upadne. Ale o dziwo dzisiaj zakwasów nie mam. ![]() Chyba troszke widać mój spadek kilogramów bo nawet wczoraj TZ stwierdził, że laska sie robie ( do tej laski to musze zrzucić jeszcze 15 kg) Cytat:
W tym tyg. idziemy z małym na szczepienie to zapytam sie pediatry czy tak powinno być. Cytat:
ale potrafi zjesć. Kubuś je tylko 90 ml. Jak mu dałam 100 ml to zwymiotował. Cytat:
Czy ten Pas jest skuteczny? Zastanawiam sie od dłuższego czasu nad jego kupnem...mam duży fałd niepotrzebnej skóry Czy jak bede go codziennie nosiła to ten brzuch sie zmniejszy??Cytat:
Na szczescie nie ulewa ale z to zdarza mu sie porządnie zwymiotować. ![]() A o zmiane mleczka najlepiej zapytaj pediatre. Najlepiej doradzi Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czekoladko musisz obserwować pępuszek, żeby nie wyciekała z niego ropa i żeby nie miał brzydkiego zapachu bo wtedy wdała sie infekcja. Cytat:
My wyszliśmy na spacer chyba po tygodniu. Ale wczesniej wystawiałam małego na balkon. Cytat:
Na spacerki chodzimy o różnych porach, w zależności od pogody, humoru malego A kąpiemy zawsze na glodniaka ( Kuba uwielbia sie kąpać i jest wasze bardzo grzeczny. Dopiero jak zaczynam go ubierac to płacze).
|
|
|
#429 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jednak imie zostało zaakceptowane przez mamę? Cytat:
Cytat:
![]() Ja tez sie w nocy wysypiam bo Kuba zaczyna coraz ładniej spać. Tak jakby wiedział, że noc jest od spania a dzien od zabawy ![]() Wczoraj jak zładł o 20 to obudził sie dopiero o 2. A potem juz co 3 godziny. Cytat:
Poszlismy prywatnie, 80 zł wizyta. Na kase trzeba było dłogo czekać. Cytat:
Cytat:
A co ten wasz maluszek taki niespokojny? Pewnie męczą go kolki? Przystojniak z niego Cytat:
Śliczny chłopczyk.
|
|
|
#430 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wrocilismy
![]() no wiec maly ogolnie jest zdrowy ale.....za szybko przybiera na wadze przez to ciagle jedzenie, w miesiac przybral 1700 wazy juz 5kg lekarka powiedziala zeby starac sie go unormowac z tym jedzeniem, dac mu jedna piers, jak nie doje to go odbic i zrobic z 50ml sztucznego mleka - jak dalej tak bedzie, ze bedzie jadl co 5 min i tak przybieral to niestety trzeba bedzie przejsc na sztuczne mleko no i maly ma przepukline - musimy kupic taki plaster, chowac mu pepek do srodka i zaklejac, moze to trwac nawet do 3 miesiecy no i bylismy w hurtowni - kupilam malemu smoczek nuka kauczukowy i to jest strzal w 10 a nie chcial zadnego innego smoka - mysle, ze to tez bylo przyczyna tego jedzenia w dzien co 5min bo maly nie mial zadnego uspokajacza i robil sobie smoczek z piersi a ze lecialo to pilmysle, ze moze dzieki smoczkowi to sie troche unormuje i przestanie jesc jak smok ![]() no i kupilismy lezaczek
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
Svinecka, ten lezaczek jest bardzo fajny, wczoraj zastanawiałam sie nad jego kupnem, ale ostatnecznie padło na cos innego.
Moja kochana zasneła. Pytanie do mamus karmiących piersią. Co jecie? Bo ja boje sie jesc rozne rzeczy i brakuje mi pomysłów na obiad. Podsuncie jakies pomysły. narazie nie jem warzyw wzdymajacych, pomidorów, cebuli. Śliwek tez chyba nie można? a tyle sliwek mam pysznych..... |
|
|
|
#432 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
trzeba jesc ogolnie potrawy lekkie
nie mozna jesc owocow pestkowych, wiec sliwki odpadaja ani cytrusow oraz truskawek bo sa mocno uczulajace nie jesc rzeczy wzdymajacych takich jak groch czy kapusta a ogolnie mozna jesc, miesko, wedliny, warzywa, owoce, ryz, ziemniaki, kasze, makarony itp ja mam dzis np gulasz z mieskiem i papryka z kasza ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Wojtusia a z jakich powodow go nie kupiliscie?
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuba tez preferuje tylko smoczek Nuka, kauczukowy (taki brązowy ) Innego nie wezmie do buzi ![]() A leżaczek super bo to juz 4 dzien a miał byc po 3 dniach. My jutro idziemy na szczepienie...az sie boje. Szkoda mi maluszka Nie chce żeby cierpiał. Od razu pediatra go zbada, obejrzy. I napewno zostanie zwarzony. Wg mojej wagi ma juz 6 kg a dwa tyg. temu miał 5030 kg.
|
|
|
#434 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cass ten tez jest fajny ale my chcielismy grajacy
tylko, ze nasz jest tylko do 9kg i nie wiem czy dobrze zrobilismy, bo ten Twoj to chyba do 18kg ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- lece szykowac nas do ortopedy
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkurzam sie bo kuriera nadal nie ma
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i trzymma kciuki za ortopede.Lezaczek bardzo fajny, tez nad nim myslalam, ale pozniej ogladalismy z mezem Chicco i wybralismy z tej firmy. Tez chcialam grajacy, bo maly uwielbia wszelkie grajace rzeczy, karuzela np jest hitem ![]() Cass, twoj rowniez bardzo ladny Ja tez czekam na przesylke, powinna byc jutro lub pojutrze. Widze, ze maly czasami sie nudzi, a nosic i zabawiac caly dzien (bo malo w dzien spi) jest mi ciezko. Chociaz uwielbia mate z zabka do lezenia na brzuszku i kilka razy dziennie klade go na niej. Smoczek z NUK'a mam od wczoraj i jestem wniebowzieta- maly wreszcie spokojniejszy ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Zapomnialam sie pochwalic, ze mielismy cudowna noc. Maly spal od 21.30 do rana ![]()
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Svinecka, nie kupilismy tego lezaczka, bo brat mój zaoferowal sie ze zasponsoruje nam inny, z hustawką http://www.allegro.pl/show_item.php?item=700943294 taki,
hustawka jest do 9 kg, a pozniej lezaczek-bujaczek do 18. gdybysmy sami kupowali to pewnie wzielibysmy ten co Cass, bo on tez do 18 kg jest. Ale ten co ty kupilas to tez mnie urzekł, bo piekny, kolorowy jest. A czy sos do spaghetti taki z torebki mozna jesc? bo zrobilabym sobie spagetti , z mieskiem mielonym, usmazonym bez tłuszczu, tylko nie wiem jaki sosik do tego zrobic... Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2009-08-11 o 16:53 |
|
|
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
U nas dzisiaj była położna, pooglądała małej pępek, powiedziała, że nadal trzeba przemywać i zapowiedziała się na przyszły tydzień. Najważniejsze z tej wizyty jest to że przegadała mojego Tż w sprawie wychodzenia na spacer
Znokautowała go tekstem, że taki maluszek może w wózku wyjeżdżać nawet na mróz (do -5 stopni) Jak sobie radzicie w nocy w trakcie karmienia ze znużeniem i ochotą na spanie??? Czy to normalne, że jest mi cały czas gorąco??? Upału nie ma, w domu chłodno, a ja jestem cała mokra. |
|
|
|
#439 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurczę, a ja jeszcze nie czyściłam noska ani razu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
, ale cóż począć, jem sucharki . Ważę już tyle, co przed ciążą, tylko ta skóra , no ale to dopiero 2 tygodnie po porodzie.A suszarka na kolkę, tak? Ogrzewasz brzuszek, tak jak Svinecka? Może wypróbuję, jak Kubuś będzie się prężył. Zazdroszczę szybkiego zagojenia pępuszka ![]() Cass przewijasz po czy przed jedzeniem? Bo napisałaś, że po, ale z dalszej części wynika, że jednak przed i zgłupialam ![]() Kubuś nie lubi niczego, co nie jest jedzeniem i spaniem
|
|
|
#440 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
, a ta przepuklina to od czego?Leżaczek super Cytat:
, piję owocową herbatkę i inkę. Tyle... ![]() Cytat:
, a bierzecie zwykłą szczepionkę, czy skojarzoną?Cytat:
, nie boicie się o zgryz?Zazdroszczę nocki i gratuluję jednocześnie
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
ja w nocy karmie na łóżku na lezaco i czasami przysypiam z małą przy piersi
![]() miramej dzieki za info o diecie. ja znowu karmie
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2009-08-11 o 17:30 |
|
|
|
#442 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mojego synka to chyba narazie niemożliwe ![]() I tak jestem w szoku, że od kilku dni śpi po 5-6 godzin i nie budzi sie na mleczko. Cytat:
Odkładam do łożeczka i sama moge położyc sie spać. Ale przyznam, że na początku jak karmiłam smoczkiem o małej dziurce to Kuba potrafił ciągnąć 30-40 min. wtedy oczy mi sie zamykały i przysypiałam już ![]() Już o tym pisałyśmy we wczesniejszych postach. Takie uczucie gorąca, pocenie to sprawka hormonów. Ja sie w nocy strasznie pociłam...cała koszula, włosy mokre. Ale po kilku dniach wszystko sie unormowało Dziewczyny co sie dzieje z Tru? Może ma któraś nr tel. i napisałaby eska ![]() Ania tez gdzieś znikneła... ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
![]() Tak, jak mały bardzo płacze włączam suszarke i kieruje strumien powietrza w strone brzuszka z odpowiedniej odległości, żeby nie oparzyc. Mały od razu sie uspokaja i usypia. Coś mi sie pomieszało Przewijam przed jedzeniemCytat:
Pan doktor juz jak rozebrał Kube, jeszcze nie robiąc usg stwierdził, że z bioderkami jest wszystko ok. A usg tylko to potwierdziło. Bierzemy chyba zwykłe szczepionki. Jutro jest przeciw WZW. Ja sie nie martwie o zgryz. Tyle dziecki ciągnie smoczka i jest ok Zreszta Kuba by nie wytrzymał bez smoczka. To jego przyjaciel
|
|
|
#443 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie też gorąco i się pocę, to podobno normalne po porodzie. Cytat:
![]() Taka tam dieta, boję się jeść więcej, bo jak widzę prężącego się synka, to mi się i jeść odechciewa ![]() Cytat:
A mój Kubuś przekręca się szybciutko z plecków na boczek ![]() Chyba wypróbuję tę suszarkę Co do bioderek - to podobno częściej jakieś nieprawidłowości są u dziewczynek, ale nie wiem, czy to prawda ![]() Już sama nie wiem, czy dać tego smoka, czy nie My byliśmy dziś u pediatry, wszystko w porządku, a Kubuś waży już 4130 g (przez 11 dni przybrał 550 g
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2009-08-11 o 17:57 |
|||
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłaby w końcu sie odezwać ![]() Co do smoczka to już musisz sama zadecydować. Ja nie miałam oporów żeby dać go malemu. Ze smoczkiem szybko usypia, jak płacze i dostanie smoczka to zaraz sie uspokaja. To naprawde jest przyjaciel - Kuby i mój Ładnie Kubus przybiera na wadze. Twoje mleczko mu służy Bo nie dokarmiasz sztucznym? Je tylko z piersi?
|
|
|
#445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, chcialam go nieco przetrzymac i wykapac/nakarmic po 20.00. Zadzialalo i zaowocowalo piekna nocka. Ladnie twoje dziecie przybralo ![]() Cass, to pierwsza taka noc, zazwyczaj sie budzi raz, ale tez i kladlam go spac wczesniej niz wczoraj. A dzisiaj w dzien jadl czesciej i wiecej, wiec nadrobil dluga przerwe nocna. Poza tym moj duzy synek ma juz 2 i pol miesiaca .
|
|
#446 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja czuję, że smoczek stałby się i moim przyjacielem , przed chwilą prawie się złamałam, ale Małż mnie jeszcze powstrzymał.Tak, karmię tylko piersią i na razie ominął mnie problem bolących brodawek Cytat:
|
|
|
#447 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
... troche mnie nie było ale już wróziłam ![]() Dziękuje za pamięć ... W tą niedzielę ochrzciliśmy Barusia ... była wielka impreza - mnóstwo przygotowań - 20 osób ... ale ja z niej mało pamiętam - ciagle tylko przewijanie, karmienie ... marudzenie ... i tak w kółko ![]() W kościele Bartus był bardzo grzeczny - ale dostał smoczka w połowie mszy bo zaczynał wsadzac sobie palce do buzi no ale usnął ... i kupala strzelił - takiego głosnego ze az sie z małzem śmialismy ![]() Cytat:
i czasami nawet pranie zrobię i jakis obiad ... i posprzątam ![]() Co do położnyc to ja nie mogę narzekać ... przynajmniej na niektóre - były bardzo miłe i pomocne Cytat:
![]() Cytat:
... i już sama nie wiem co mogę jesć i pić a czego nie ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#448 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko nie bardzo wiem, na co mogę sobie pozwolic przy karmieniu cycem mój Bartoszek czesem tylko ulewa, ale w tamtym tygodniu tak zwymiotował ze az ochlapał małża ... i to chyba po witaminkach , bo dostał wit D i jakieś witaminki co mam podawać 5 kropelek ... chyba mu nie posamkowały ![]() Jutro idziemy do pediatry to zapytam o ten Espumisan, bo mały co chwile puszcza bąki i cały dzień jest niespokojny ... kupę też robi z trudem ![]() Cytat:
... mam nadzieję, ze przepuklina szybko przejdzie! lezaczek super! Cytat:
co jeść???UnholyOne wklejała kiedyś tego linka .... http://www.dziennik.pl/kobieta/artic...dietetyka.html Cytat:
![]() Cytat:
... a raczej nie dam rady - to jest minus wielkich piersi anusia GRATULACJE!!!!! Miałaś szybki poród! - prawie jak ja ... i braku naciecia Ci zazdroszczę! ... Serafinek jest śliczny! Miramej, ja już skapitulowałam i dałam Bartusiowi smoczka ... bo zaczął ssac kciuka ... to już wolałam zeby smoczek ciągnął ...
|
|||||
|
|
|
#449 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie do smoka przekonał ten kciuk w buzi Bartusia ... a jak uśnie to go wypluwa bo się denerwuje ze mu nic nie leci ![]() super, ze z Kubusiem wszystko ok!!! Cytat:
i obiecuję, ze juz Was nie zostawię na tak długo ![]() ja wytrzymałam 3,5 tygodnia ... smok lezał w szzufladzie ... a potem Bartek musiał sie nauczyć go ssać Cytat:
... chociaz moja brodawka jest w coraz lepszym stanie... i juz nie płaczę przy karmieniu lewa piersią ... jest tylko wielki ból na początku, a potem daje się wytrzymać ... za to z prawej piersi mogła bym karmić na okrągło
|
|||
|
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,1175.html co jeść przy karmieniu - taką ściągawkę znalazłam.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

czasem uleje jak zje niepelna porcje, a czasem jak odrobinke wypije
, pionizowanie nie jest dobre dla kręgosłupa, boczek dla bioderek i bądź tu człowieku mądry 
, Kubuś też ma chyba bóle brzuszka, bo pręży się i próbuje puszczać bączki i zrobić kupkę i widać, że sprawia Mu to trudność
, serce się kraje 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Już znudziły mi sie owoce i warzywa. Zjadłambym jakieś ciasteczko
w sumie wypil 190ml plus
bo to juz 4 dzien a miał byc po 3 dniach. 

... troche mnie nie było
no ale usnął ... i kupala strzelił - takiego głosnego ze az sie z małzem śmialismy