Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-12, 18:44   #4111
belfegoreczka
Raczkowanie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
no pewnie ze dam rade ...
nie mam innego wyjscia

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

zawsze do szpitala bedzie mogl ci to kolo ktos dowiesc gdyby sie okazało, ze jest strasznie potrzebne

a bol ... jak przyjdzie to dopiero bede sie zastanawiac jak sobie z nim poradze ...
mysle ze nie bedzie wiekszy od tego bolu, ktory czulam, gdy zostalam sama z dzidziusiem, gdy okazalo sie, ze bede samotna matka, i nie bedzie wiekszy od bolu ktory czuje zawsze gdy wchodze na poczekalnie do lekarza ... a tam mezczyzni czekaja na swoje kobiety i towarzysza im podczas ciazy ... mysle ze nie bedzie wiekszy od tego ktory czuje codziennie wieczorem kladac sie do pustego lozka i bojac sie o to czy juz zawsze bede singlem, czy znajde kogos kto mnie pokocha czy moze zostane stara panna ...
bo ten bol porodowy bede miala wynagrodzony, poloza mi na brzuszku dziecko ktoro kocham najbardziej na swiecie!!!! a to zrekompensuje mi te chwile porodowego bólu ...

z
na 100% znajdziesz kogos kto cie pokocha - zycze ci tego z calego serca, a poki co musisz myslec ze najmocniej na swiecie KOCHA CIE twoj dzidziusi dla niego jestes najwazniejsza na calym swiecie i tak juz zostanie zawsze
belfegoreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 18:46   #4112
dessertt
Przyczajenie

GG do dessertt

Fasoleczk4 bardzo współczuje...
różnie to w życiu bywa, ale jestem pewna że jeszcze Ci się wszystko pięknie ułoży!! Jesteś taką zdecydowaną i dzielną babeczką że po prostu nie ma innej opcji Głowa do góry bo przecież co nas nie zabije to nas wzmocni Nieraz i to co złe trzeba przyją żeby móc dostrzec dobro które dopiero się urodzi A to dobro o którym już wiemy urodzi się już niedługo
dessertt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 18:51   #4113
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Cytat:
Napisane przez belfegoreczka Pokaż wiadomość
na 100% znajdziesz kogos kto cie pokocha - zycze ci tego z calego serca, a poki co musisz myslec ze najmocniej na swiecie KOCHA CIE twoj dzidziusi dla niego jestes najwazniejsza na calym swiecie i tak juz zostanie zawsze
dziękuje Ci kochana
Kazde słowa otuchy podnoszą mnie jakoś choć troszeczkę, ale czasami naprawdę jest trudno i przykro ale najwidoczniej tak miało byc ...
tylko ten 8 - 9 miesiac ciazy ... te hormony, mam za duzo czasu na mysli, refleksje i wogole ... zaczyna mnie to przytlaczac coraz bardziej ... dlatego chce jak najszybciej zeby dzidzia byla juz ze mna

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Napisane przez dessertt Pokaż wiadomość
Fasoleczk4 bardzo współczuje...
różnie to w życiu bywa, ale jestem pewna że jeszcze Ci się wszystko pięknie ułoży!! Jesteś taką zdecydowaną i dzielną babeczką że po prostu nie ma innej opcji Głowa do góry bo przecież co nas nie zabije to nas wzmocni Nieraz i to co złe trzeba przyją żeby móc dostrzec dobro które dopiero się urodzi A to dobro o którym już wiemy urodzi się już niedługo

bo trzeba być twardym nie miętkim

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 19:03   #4114
belfegoreczka
Raczkowanie

Cytat:
dziękuje Ci kochana
Kazde słowa otuchy podnoszą mnie jakoś choć troszeczkę, ale czasami naprawdę jest trudno i przykro ale najwidoczniej tak miało byc ...
tylko ten 8 - 9 miesiac ciazy ... te hormony, mam za duzo czasu na mysli, refleksje i wogole ... zaczyna mnie to przytlaczac coraz bardziej ... dlatego chce jak najszybciej zeby dzidzia byla juz ze mna

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

bo trzeba być twardym nie miętkim

Kochaniutka twoja dzidzia już jest z toba w twoim brzuszku i za kazdym razem co sie choć troszke poruszy daje ci znac ze kocha cie z calego tego malenkiego serduszka, a kazde bicie twojego serca odwzajemnia jej milosc i twoje malenstwo najbardzie uwielbia glos twoich slow i bicie twojego serca
Stary 2009-08-12, 19:11   #4115
dessertt
Przyczajenie

GG do dessertt

miss.hot Bardzo proszę o dopisanie do listy oczekujących Termin 16-09-2009 Zanosi się ponoc na synka - Dawida

Edytowane przez dessertt
Czas edycji: 2009-08-12 o 19:13
Stary 2009-08-12, 19:11   #4116
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
a bol ... jak przyjdzie to dopiero bede sie zastanawiac jak sobie z nim poradze ...
mysle ze nie bedzie wiekszy od tego bolu, ktory czulam, gdy zostalam sama z dzidziusiem, gdy okazalo sie, ze bede samotna matka, i nie bedzie wiekszy od bolu ktory czuje zawsze gdy wchodze na poczekalnie do lekarza ... a tam mezczyzni czekaja na swoje kobiety i towarzysza im podczas ciazy ... mysle ze nie bedzie wiekszy od tego ktory czuje codziennie wieczorem kladac sie do pustego lozka i bojac sie o to czy juz zawsze bede singlem, czy znajde kogos kto mnie pokocha czy moze zostane stara panna ...
bo ten bol porodowy bede miala wynagrodzony, poloza mi na brzuszku dziecko ktoro kocham najbardziej na swiecie!!!! a to zrekompensuje mi te chwile porodowego bólu ...

Przyjdzie i na Ciebie czas, że spotkasz mężczyznę, któremu będzie na Was zależało i nic innego dla niego nie będzie ważniejsze

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 19:11   #4117
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
Kochaniutka twoja dzidzia już jest z toba w twoim brzuszku i za kazdym razem co sie choć troszke poruszy daje ci znac ze kocha cie z calego tego malenkiego serduszka, a kazde bicie twojego serca odwzajemnia jej milosc i twoje malenstwo najbardzie uwielbia glos twoich slow i bicie twojego serca
zaraz się rozpłyne

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-08-12, 19:23   #4118
belfegoreczka
Raczkowanie

miss.hot ja w takim razie tez prosze o dopisanie mnie do listy termin na 30.09.2009 córeczka Pulinka

Fasoleczk4 masz w swoim brzuszku, tak jak my wszystkie i to jest najważniejsze
Stary 2009-08-12, 19:27   #4119
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
miss.hot ja w takim razie tez prosze o dopisanie mnie do listy termin na 30.09.2009 córeczka Pulinka

Fasoleczk4 masz w swoim brzuszku, tak jak my wszystkie i to jest najważniejsze
a pewnie, że tak

kręgosłup dzisiaj tak mi już w kość dał, że ledwo wytrzymuję ...
nawet nie moge sie polozyc, bo jak tylko to zrobie, to zaraz biodra mnie cholernie bolą ... i w nocy potem nie dalabym sobie z nimi rady ... i tak kolejny dzien przesiedze, przechodze i wkoncu jak pojde spac, to nawet bol juz tak nie przeszkadza ...
niech te 43 dni zleca jak najszybciej!!!!

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-08-12, 19:48   #4120
belfegoreczka
Raczkowanie

Cytat:
a pewnie, że tak

kręgosłup dzisiaj tak mi już w kość dał, że ledwo wytrzymuję ...
nawet nie moge sie polozyc, bo jak tylko to zrobie, to zaraz biodra mnie cholernie bolą ... i w nocy potem nie dalabym sobie z nimi rady ... i tak kolejny dzien przesiedze, przechodze i wkoncu jak pojde spac, to nawet bol juz tak nie przeszkadza ...
niech te 43 dni zleca jak najszybciej!!!!

Ja na razie nie mam problemow z kregoslupem, ale za to czasami w nocy nie umie spac z bólu bioder i nog, bol nie do zniesienia, staram sie ratowac herbatka z bio activ na 3 trym. ona wlasnie jest na bole nog i powiem szczerze ze czasem pomaga, ale trzeba ja wypic 3 razy dziennie.
Mnie zostalo 7 tyg. wiec jak dobrze licze to 49 dni, tez bym chciala zeby zlecialy jak najszybciej, oby do 37 tyg. bo boje sie ze pojde za wczesnie.
Stary 2009-08-12, 20:00   #4121
aniago25
Zadomowienie

Milibili cieszę się ze masz dobre wyniki, co do bananów jeśli nie masz wysokiego cukru po nich to jedz śmiało, ja wczoraj zjadłam loda i w ogóle mi cukier nie skoczył tak jak powiedziała jesienna_noc kazdy reaguje inaczej na różne produkty, ja mam wizytę u dietetyczki 27 zobaczymy co powie mam nadzieje że już mi nie podniesie dawek insuliny.

Zadzwoniła dzisiaj do mnie moja szwagierka że była w pon.u lekarza i ma krótką szyjkę gotową do porodu a zaczeła 35 tydzień, wczoraj i dzisiaj miała bóle jak nie miną jutro jedzie do szpitala, miałam jechac do niej w piatek ale jednak pojadę jutro bo tak prosiła że nie mam serca jej odmówić.
Dziewczyny ja już dzisiaj odszukałam torbe i wole ją wcześniej spakować bo takie przypadki mnie tylko mobilizują.

Edytowane przez aniago25
Czas edycji: 2009-08-12 o 20:02
aniago25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:14   #4122
belfegoreczka
Raczkowanie

No nic, ja uciekam bo jakos zaczyna mnie pobolewac brzuszek
Zycze Wam dobrej i spokojnej nocki
Stary 2009-08-12, 20:17   #4123
dessertt
Przyczajenie

GG do dessertt

No właśnie, te bóle bioder... a ja się ostatnio zastanawiałam dlaczego mnie w nocy biodra bolą, jak to się tłumaczy.....? bo że kręgosłup to wiadomo (chociaż ja nieczęsto miewam bóle kręgosłupa)

Mam takie pytanko,

1 czy polecano Wam na SR masaż krocza?? Czytałam że niby regularny masaż uelastycznia i potem łatwiej się rodzi i może pomóc uniknąc nacinania.

2 czy hartujecie sutki? może znacie jakieś metody żeby uchroni się przed późniejszym bólem czy pękaniem brodawek?

Edytowane przez dessertt
Czas edycji: 2009-08-12 o 20:18
Stary 2009-08-12, 20:17   #4124
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

hej mamuśki - witam nową mamusię

codziennie Was czytam, ale jakoś nie mam weny na pisanie, a poza ty o czym ja mam pisać, jak żadnych zakupów nie zrobiłam i wszystko stoi w miejscu
no chyba, że chcecie wiedzieć, jak bardzo ostatnio cierpię na zgagę
to jakaś masakra, szczególnie gdy złapie mnie w nocy, aż płakać się chce, tak boli, tak pali, spać nie daje
są wakacje, tyle pokus - jak się im nie oprzeć ... tylko co zjem to zaczyna palić, dziś nawet dziewczynka się ze mnie śmiała; "hihihi, pani beka"
na dodatek dziś w nocy złapał mnie skurcz - kolejny powód do płaczu - już czuję się jak męczennica

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
No to bedzie maly strzelec piekny znak, bo ja nim jestem, tzn jestem z ostatniego dnia strzelca, wiec pewnie i koziorozec jakis cien na mnie rzuca
Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
a to ja juz wiem skąd u ciebie to piękne poczucie humoru ...postrzeleńcu
wiem to ja też Strzelec i moja Werka też
STRZELCE GÓRĄ

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Po wizycie już jestem. Szyjka zamknięta, ale wizyty już co dwa tygodnie. Lekarz mnie uprzedził, że jak za dwa tygodnie zacznę rodzić to nie będzie nic wstrzymywał. Ogólnie wszystko ok. I na następne badania mam sobie zrobić HBS.
Po badaniach krwi stwierdzam, że feminatal chyba zakłócał mi wchłanianie witamin itd, bo odkąd biorę go co trzeci dzień badania znacznie się poprawiły.
dobre wieści
ja też coraz częściej chciałabym być już "po" a do października jeszcze tyle czasu ... jeszcze niejedną zgagę przeżyję...

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Dzisiaj zaczynam 32 tc, czyli już oficjalnie jestem w 8 miesiącu
fiu, fiu już niedługo będzie 9

Cytat:
Napisane przez jesienna_noc Pokaż wiadomość
To bywa dziedziczne więc może akurat, kto wie? np mnie mama rodziła 12 godzin i ja swoje dziecko też 12
ooo nieeee - nie pocieszasz mnie w ogóle tą informacją - moja mama 3 dni mnie rodziła, biedaczka ...

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
dziś na 20 idę do gina, ciekawe ile przytyłam i oczywiście zapytam o tą glukozę czemu nie kazał mi jej zrobić ciekawe co odpowie
wizyta w toku za to by była udana

nadrabiam dalej, może się jeszcze udzielę ...
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:17   #4125
woman31
Zadomowienie

wow ale mialam dzisiaj dzien....praktycznie caly dzien mialam gosci- najpierw siostry, a potem kolezanka... naprawde milo i szybko minal mi dzien ale... jestem zmeczona, bardzo zmeczona, a wiecie czym? siedzeniem a tak serio jak tak dlugo posiedze,a nie poleze to mi brzuch boli jak na okres i mam mocne twardnienie teraz sobie leze i juz mi troche lepiej...

wiecie co? do mnie jeszcze nie dociera ze ja bede juz niedlugo miala dziecko:confuse d: prawdziwe, wlasne dzieckomoj e dziecko
wow 8 miesiecy chodze w ciazy, od paru miesicy kompletuje wyprawke, od tylu miesicy planujemy z mezem wiele spraw zwiazanych z nasza majaca sie powiekszyc rodzinka, o niczym innym nie mysle od 8 miesiecy jak tylko o ciazy, a tak naprawde to do mnie niedociera CZY JA JESTEM NIENORMALNA?:confuse d:
woman31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:19   #4126
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Niech w Tako wietrzą Właściwie to zwlekamy bo chcemy załatwić, żeby był na aluminiowym stelażu (takie idą za granicę) ale jeszcze nie wiemy czy da radę, więc się wstrzymujemy.
Ooo, tego to nie wiedziałam

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
to prawda , mojej matce dopeiro trzeci zastrzyk na wywołanie pomógł i to się niebieska urodziłam.
ja jeśli uda się rodzić w domku też się postaram jak najdłużej chodzic, kołysac się itp, wszystko na sr przećwiczyliśmy.
ćwiczyliśmy też pozycje do parcia i musze powiedzieć, że ta leżąca/półleżąca byłą dla mnie irytująca, nawet wtedy gdy musiałam tylko udwać , że prę, mimo, że z pomocą męża.. chyba sobie nie wyobrażam rodzić na leżąco...
chyba wolę na czworakach, choć położna będzie ze sobą miałą specjalne krzesełko porodowe ( baarkruk) i mogę na nim rodzić ale na nim nie dłużej niż 30 minut mozna, więc jedynie finał.
Na SR mówiły nam położne, że kobiety same z siebie bardzo szybko kładą się na łóżku porodowym i już z niego nie wstają, bo skurcze tak "zwalają" z nóg, a nie rodzi się całkiem na leżąco, bo łóżko porodowe ma regulowaną wysokość oparcia.
Co do tego krzesełka, to jest dobre tylko na rodzenie główki. Bardzo utrudnia przekręcanie dziecka, by urodziły się barki bez ryzyka. Dziecko trzeba potem wyciągać za pomocą kleszczy czy vacum.

Cytat:
Napisane przez Milibili Pokaż wiadomość
Malin nie denerwuj się, bedzie wszytko dobrze! I ja na Twoim miejscu skonsultowałam się z innym lekarzem bo jednak chęć pakowania insuliny na dzien dobry jest trochę dziwna... Jakie dostałaś normy?
Góra 125 po godzinie od posiłku.

Cytat:
W poniedziałek byłam w poradni cukrzycowej. Jest nieźle cukry w normie i to czesto w dolnych granicach mimo iż zaczełam jeść więcej (ale dzieki temu pozbyłam sie w koncu ketonów ) Jeśli teraz przetrwam najblizsze 2 tygodnie z podobnymi wynikami to podobno juz do konca ciazy powinno być ok, bo ewentulane zaostrzenie może pojawić się po 32 tygodniu. Potem juz nie powinno sie zmienić.
Mogę sobie nawet pozwolić raz na jakiś czas na coś słodkiego np. lody

Dziewczyny z cukrzycą mam pytanie: Podobno Banany są zabronione ale ja np. juz kilkakrotnie jadłam na podwieczorek zmiksowany twaróg półtłusty z bananem i wynik po godzinie to max 100 wiec z tego rozumiem, ze jesli w poradni mi powiedzieli ze moge raz na jakis czas zjesc lody to tym bardziej mogę jeść banany w takiej postaci skoro wyniki mam ok ?? Bo chyba wazniejsze są wyniki po danej potrawie niż zalozenie, ze moze ona szkodzić? Zapomniałam o to zapytac...
Mi też lekarka mówiła o bananie, że mogę go wkroić do płatków, ale cały ten zestaw bardzo podnosił mi cukry, więc zrezygnowałam. Czytałam, że co jednej osobie służy, drugiej może podwyższać cukry.

Qrcze, też bym chciała wiedzieć, czy mogłabym pozwolić sobie od czasu do czasu na lody, ale nie mogę teraz zbyt eksperymentować, bo jestem na okresie próbnym. W piątek mam wizytę, to się wszystko wyjaśni. ale i tak spróbuję w przyszłym tygodniu skonsultować się z innym diabetologiem, żeby może dobrał do mnie dietę pod rzeczywiście moim kątem.

Cytat:
Dziś byłam na usg wszytsko w porzadku maleństwo dobrze się rozwija - wszystkie organy wewnętrzne są w porządku, dojrzałość łożyska I, waga ok 1780 w 32 tygodniu, lekarz stwierdził, że jest małe ryzyko makrosomii tylko trochę się martwię jedno sprawą... zauważyłam, że dookoła główki ma pępowinę, ale wiem, że raczej na to nic się nie da poradzić...
Widzieliśmy też obraz usg 3D/4D ale z powodu łożyska na przedniej ścianie obraz był trudny do uchwycenia... momentami wyglądało lekko koszmarkowato ale dla nas i tak jest piękne
Tobie powiedział lekarz, że istniej ryzyko makrosomii przy takiej wadze dziecka w 32 tc? Ja na początku 31 tc miałam dziecko o wadze 1850 g i lekarz nic nie mówił, że będzie duże
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:26   #4127
madziarek1
Rozeznanie

hej dziewczynki dawno mnie nie było bo się przeprowadzałam w końcu...

Jestem w 35 tygodniu ciąży, 27.08 mam ostatnią wizytę u gina na której będę się umawiała na poród... będzie wywołany 2 tyg przed terminem (czyli jakoś 07.09.09) bo mi się łożysko zaczyna starzeć:/... więc ostatnie chwilki mi zostały

Dziś kupiłam wózek - Tako Jumper X i jestem jak narazie bardzo zadowolona hehe

Widzę że jedna mamusia się już rozpakowała - GRATULACJE!!
no i teraz się posypią dzidziuśki
pozdrawiam wszystkie bo nie wiem kiedy znowu tu wpadne, zdrówka i cierpliwości
madziarek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:30   #4128
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez madziarek1 Pokaż wiadomość

Jestem w 35 tygodniu ciąży, 27.08 mam ostatnią wizytę u gina na której będę się umawiała na poród... będzie wywołany 2 tyg przed terminem (czyli jakoś 07.09.09) bo mi się łożysko zaczyna starzeć:/... więc ostatnie chwilki mi zostały

O! To prawie w moją drugą rocznicę ślubu

Widzę, że założymy klub posiadaczek wózków Tako Jumper X
Stary 2009-08-12, 20:34   #4129
madziarek1
Rozeznanie

nom, zauważyłam że są te jumpery popularne, no ale mają wszystkie potrzebne funkcje i nie są drogie w porównaniu do innych tego typu:
madziarek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:50   #4130
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Ooo, tego to nie wiedziałam
Ja też nie wiedziałam. Ta dziewczyna która mi załatwia zapytała czy nie wolałabym na aluminiowym bo takie tako na eksport ma a wagowo wychodzi około 4 kg mniej. No i jest w trakcie załatwiania sprawy z kierownikiem, mam nadzieję, że załatwi. Zwłaszcza, że cenowo nic mi to nie zmieni.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:

Nieuchronnie zaczynamy się rozpakowywać.
A jaki kolor kupiłaś Jumpera?
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:52   #4131
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
nom, zauważyłam że są te jumpery popularne, no ale mają wszystkie potrzebne funkcje i nie są drogie w porównaniu do innych tego typu:
Właśnie. Ja nie miałam zamiaru wydawać na wózek więcej niż 1500 zł. W końcu gondola posłuży nam ok. pół roku, a spacerówka pozostałe 1,5 roku. wolę zainwestować w porządny fotelik do samochodu.

A propos fotelika - położna mówiła nam wczoraj, że jest propagatorką przewożenia dziecka ze szpitala w samochodzie właśnie w gondoli. To nas ucieszyło, bo nie mamy teraz musu, że do porodu fotelik trzeba mieć kupiony.
Stary 2009-08-12, 20:57   #4132
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
hej mamuśki - witam nową mamusię

codziennie Was czytam, ale jakoś nie mam weny na pisanie, a poza ty o czym ja mam pisać, jak żadnych zakupów nie zrobiłam i wszystko stoi w miejscu
no chyba, że chcecie wiedzieć, jak bardzo ostatnio cierpię na zgagę
to jakaś masakra, szczególnie gdy złapie mnie w nocy, aż płakać się chce, tak boli, tak pali, spać nie daje
są wakacje, tyle pokus - jak się im nie oprzeć ... tylko co zjem to zaczyna palić, dziś nawet dziewczynka się ze mnie śmiała; "hihihi, pani beka"
na dodatek dziś w nocy złapał mnie skurcz - kolejny powód do płaczu - już czuję się jak męczennica
Mnie zgaga też nie odpuszcza i najgorzej jest właśnie w nocy... skurcze na szczęście odpuściły i w ostatnim czasie jeden mnie dopadł, ale bez porównania z poprzednimi po których dwa kolejne dni cierpiałam.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
Właśnie. Ja nie miałam zamiaru wydawać na wózek więcej niż 1500 zł. W końcu gondola posłuży nam ok. pół roku, a spacerówka pozostałe 1,5 roku. wolę zainwestować w porządny fotelik do samochodu.

A propos fotelika - położna mówiła nam wczoraj, że jest propagatorką przewożenia dziecka ze szpitala w samochodzie właśnie w gondoli. To nas ucieszyło, bo nie mamy teraz musu, że do porodu fotelik trzeba mieć kupiony.
I ogólnie cena Tako z drugiej ręki jest spora więc przy ewentualnej sprzedaży sporo się zwraca.
My też mamy ciśnienie na porządny fotelik. Zwłaszcza, że sporo dzieci dosyć szybko nie mieści sie w tych fotelikach 0 - 11
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:58   #4133
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Ja też nie wiedziałam. Ta dziewczyna która mi załatwia zapytała czy nie wolałabym na aluminiowym bo takie tako na eksport ma a wagowo wychodzi około 4 kg mniej. No i jest w trakcie załatwiania sprawy z kierownikiem, mam nadzieję, że załatwi. Zwłaszcza, że cenowo nic mi to nie zmieni.
Uuuu! Zazdraszczam
Stary 2009-08-12, 21:29   #4134
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość

a ja to właściwie nic nie mam jeszcze do porodu koszuli, wkładów, kometyków, tyle co ciuszki i w większości po Werce, chyba czas zacząc kompletować wszystko... zostało mi 67 dni dużo
pocieszyłaś mnie - nie jestem sama
jeszcze tyle rzeczy dla synka muszę kupić nie wspominając o zakupach dla siebie.
żyję w przekonaniu, że to tylko jedno wyjście i zakupy zrobione

Cytat:
w piątek po długiej nie obecnosci pójdę odwiedzić swoją pracę bo podobno strasznie się o mnie wypytują co u mnie i takie tam, ciekawe czy szczerze
ja też jestem przed taką wizytą, tylko mi powoli się ona śni, ostatnio jawiła mi się jako trzecia wojna światowa - nie wiem skąd takie sny, bo przecież lubię swoją pracę i ludzi

Cytat:
Dziś byłam na usg wszytsko w porzadku maleństwo dobrze się rozwija - wszystkie organy wewnętrzne są w porządku, dojrzałość łożyska I, waga ok 1780 w 32 tygodniu, lekarz stwierdził, że jest małe ryzyko makrosomii tylko trochę się martwię jedno sprawą... zauważyłam, że dookoła główki ma pępowinę, ale wiem, że raczej na to nic się nie da poradzić...
Widzieliśmy też obraz usg 3D/4D ale z powodu łożyska na przedniej ścianie obraz był trudny do uchwycenia... momentami wyglądało lekko koszmarkowato ale dla nas i tak jest piękne
super wieści
a pępowiną się nie przejmuj, mój mały też miał na karku korale z pępowiny, gin mówił, że to normalne i nie ma się czym przejmować, że jeszcze zdąży się obrócić i rzeczywiście na ostatniej wizycie pępowina swobodnie zwisała przed nim.
zresztą jak pisała Nika, jeśli przy porodzie pępowina nadal będzie dookoła główki to już położna będzie wiedziała jak postąpić by wszystko było dobrze.

Cytat:
ja sie zastanawiam czy moge odwiedzic porodowke u siebie w miesice i dochodze do wniosku ze nie
mam do wyboru dwa szpitale, postanowiłam we wrześniu przejść się do jednego i drugiego i zdecydować, w którym chce rodzić

Cytat:
bo to wstrętne miasto, miasteczko, mieścinka ... jeden szpital zero wyboru czegokolwiek ... a wszyscy mi odradzają i mówią, żeby lepiej nie iść, nawet nie pytać, bo nawet jeśli mam takie prawo ... to w tym szpitalu popukają sie w głowe i nikt nie bedzie zawracal sobie dupy oprowadzaniem mnie po nim .. a jak bym sie uparla ... to taka delikwetke (czyli mnie) polozne dobrze zapamietaja i ... przy porodzie moga robic problemy .... ehhh chelmskie zadupie
czyżbyś zapomniała jak szybko i sprawnie zajęli się Tobą gdy byłaś tam z mamą ... ...

Cytat:
Mam takie pytanko,

1 czy polecano Wam na SR masaż krocza?? Czytałam że niby regularny masaż uelastycznia i potem łatwiej się rodzi i może pomóc uniknąc nacinania.

2 czy hartujecie sutki? może znacie jakieś metody żeby uchroni się przed późniejszym bólem czy pękaniem brodawek?
ad.1
badania naukowe dowodzą, że masaż obniża konieczność przeprowadzenia nacięcia krocza oraz prawdopodobieństwo pęknięcia tkanek krocza, choć liczba przypadków, w których to się rzeczywiście potwierdziło, niej jest zbyt duża.
nie zaszkodzi jednak spróbować...
ja nic sobie nie masuję, bo w większości szpitali i tak rutynowo nacinają krocze...wole ćwiczyć mięśnie kegla...choć i do tego trudno mi się zabrać...ale ze mnie to śmierdzący leń jest

ad.2
metody:
- można spróbować delikatnie pocierać i masować je między palcami
- wystawiać na działanie powietrza
- myć je delikatną gąbką
- nosić specjalne biustonosze ciążowe z otwartymi klapkami (by brodawki ocierały się o ubranie)

kremy i oliwki przeciwdziałają wzmacnianiu, więc nie powinno się ich nakładać na brodawki

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
będąc nad morzem zauważyłam, że co drugi to X-lander lub wózek firmy coneco

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-08-12 o 21:33
Stary 2009-08-12, 21:31   #4135
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
ad.2
metody:
- można spróbować delikatnie pocierać i masować je między palcami
- wystawiać na działanie powietrza
- myć je delikatną gąbką
- nosić specjalne biustonosze ciążowe z otwartymi klapkami (by brodawki ocierały się o ubranie)

kremy i oliwki przeciwdziałają wzmacnianiu, wieć nie powinno się ich nakładać na brodawki
Brodawek nie można masować, bo to powoduje wydzielanie oksytocyny i skurcze macicy.

Jak smaruję piersi kremem, to "przejeżdżam" nakremowaną ręką i przez sutki. Jednak lepiej, żeby skóra była nawilżona niż przesuszona. Przesuszenie skóry na brodawkach powoduje mydło.

Popękanie brodawek raczej nie ominie żadnej z nas na samym początku, gdy zaczniemy karmić. W końcu musimy i my, i dziecko się tego nauczyć. Jeśli brodawki będą długo popękane, będzie to wina złego przystawiania dziecka do piersi.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
będąc nad morzem zauważyłam, że co drugi to X-lander lub wózek firmy coneco
Tak, X-landery królują, ale i wózki Mutsy. Widziałam ich pełno w maju Wiśle, a teraz w Ustce i Rowach.
Stary 2009-08-12, 21:33   #4136
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
no pewnie ze dam rade ...
nie mam innego wyjscia

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

zawsze do szpitala bedzie mogl ci to kolo ktos dowiesc gdyby sie okazało, ze jest strasznie potrzebne

z
Fasoleczko pięknie to napisałaś Aż się rozczuliłam

Cytat:
No właśnie, te bóle bioder... a ja się ostatnio zastanawiałam dlaczego mnie w nocy biodra bolą, jak to się tłumaczy.....? bo że kręgosłup to wiadomo (chociaż ja nieczęsto miewam bóle kręgosłupa)

Mam takie pytanko,

1. Nie polecano ale myślę że jak tylko masz zacięcie to warto się masować być może unikniesz nacięcia krocza. Ja jakoś nie mam weny do tego.....

2. Nie hartuję. Mam nadzieję że bez tego dam radę. Grunt to odpowiednio przystawiać dzidzię do piersi. Jak będę mieć z tym problem to poproszę kogoś z poradni laktacyjnej o pomoc. Nie wyobrażam sobie żeby cokolwiek przeszkodziło mi w karmieniu dzidzi piersią

Cytat:

Ojej to już niedługo...

Cytat:

Qrcze my też się zastanawiamy co będzie lepsze czy gondola czy fotelik u nas w SR nic nie mówili na ten temat

Mąż wyciągnął mnie na wieczorny spacerek do parku i jestem cała ściachana przez komary Wszędzie mnie swędzi Czyżby zapowiadała się kolejna noc nieprzespana?
Stary 2009-08-12, 21:45   #4137
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Brodawek nie można masować, bo to powoduje wydzielanie oksytocyny i skurcze macicy.

Jak smaruję piersi kremem, to "przejeżdżam" nakremowaną ręką i przez sutki. Jednak lepiej, żeby skóra była nawilżona niż przesuszona. Przesuszenie skóry na brodawkach powoduje mydło.

Popękanie brodawek raczej nie ominie żadnej z nas na samym początku, gdy zaczniemy karmić. W końcu musimy i my, i dziecko się tego nauczyć. Jeśli brodawki będą długo popękane, będzie to wina złego przystawiania dziecka do piersi.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Tak, X-landery królują, ale i wózki Mutsy. Widziałam ich pełno w maju Wiśle, a teraz w Ustce i Rowach.
wiele jest teorii na temat hartowania sutków. Jedne zachęcają inne przestrzegają przed przedwczesnym porodem - i bądź tu mądra kobieto

Osobiście, z racji tego, że jestem śmierdzącym leniem, jakoś szczególnie nie przygotowuję siebie ani swojego ciała do porodu.
Dotyczy to zarazem krocza jak i sutków. Czasami z ciekawości pocisnę brodawki, zetrę z cycków plażowy piasek a wieczorem posmaruję kremem m-pharmaceris

może i ten leń wyjdzie mi na dobre
Stary 2009-08-12, 21:50   #4138
sweetpinky
Zakorzenienie

i po wizycie
maluszek zdrów, jak zwykle dawał popisy swojej ruchliwości
lekarz mnie zachwalał jak nie wiem co, bo znów mało przytyłam
od początku przytyłam 9,5 kg więc jestem super zadowolona bo dziś mi powiedział, że przewidywal u mnie jakieś 14 kg
na 24 sierpnia jak wróci gin z urlopu mam przyjść na USG do szpitala i mają mi zrobić wszelkie badania m.in. słynne obciążenie glukozą, przyznal się, że przegapił ale stwierdził, że patrząc na cukier który miałam badany normalnie na czczo nie powinno mi nic grozić, zobaczymy
zwolnienie kolejne mam do 3 września i od tego dnia będę mieć wizyty co tydzień
aaa i po wymacaniu brzuszka powiedział, że malec nie jest zabiedzony

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 21:58   #4139
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
wiele jest teorii na temat hartowania sutków. Jedne zachęcają inne przestrzegają przed przedwczesnym porodem - i bądź tu mądra kobieto

Osobiście, z racji tego, że jestem śmierdzącym leniem, jakoś szczególnie nie przygotowuję siebie ani swojego ciała do porodu.
Dotyczy to zarazem krocza jak i sutków. Czasami z ciekawości pocisnę brodawki, zetrę z cycków plażowy piasek a wieczorem posmaruję kremem m-pharmaceris

może i ten leń wyjdzie mi na dobre
Ja też nie ćwiczę ani krocza, bo i tak nacinają, ani brodawek, bo są idealne (i mam nadzieję, że takie zostaną po porodzie, bo ponoć to czasem się zmienia). A kremem smaruję się także tylko wieczorem

Cytat:
i po wizycie
maluszek zdrów, jak zwykle dawał popisy swojej ruchliwości
lekarz mnie zachwalał jak nie wiem co, bo znów mało przytyłam
od początku przytyłam 9,5 kg więc jestem super zadowolona bo dziś mi powiedział, że przewidywal u mnie jakieś 14 kg
na 24 sierpnia jak wróci gin z urlopu mam przyjść na USG do szpitala i mają mi zrobić wszelkie badania m.in. słynne obciążenie glukozą, przyznal się, że przegapił ale stwierdził, że patrząc na cukier który miałam badany normalnie na czczo nie powinno mi nic grozić, zobaczymy
zwolnienie kolejne mam do 3 września i od tego dnia będę mieć wizyty co tydzień
aaa i po wymacaniu brzuszka powiedział, że malec nie jest zabiedzony
Nie chcę Cię straszyć, ale ja też miałam na czczo dobry cukier. Życzę Ci jednak, żeby wyniki po obciążeniu były także OK (przy okazji małe pytanko - jakie obciążenie glukozą będziesz miała?)
Stary 2009-08-12, 22:13   #4140
beata 76
Raczkowanie

witam nowa i rozpakowana mamuske...jutro ide do diabetologa i chyba dzisiaj ostatnie czekoladki wcinam,nie wiem jak sie obedzie bez slodyczy ,lodow,itd...ale bede sie musiala poswiecicchcialam sie pochwalic moim wypadkiem dzisiejszym...jestem taka wielka i ociazala ze jak tylko o cos sie potkne to od razu leze jak kloda,dzisiaj mi sie nogi o wlasne lozko zaplataly i padlam jak dluga brzuch byl o 1cm od kantu lozka,efektem jest krwiak na kolanie i opuchlizna,ale od razu zjadlam czekoladke zeby sprawdzic czy niunia sie rusza i sie uspokoilam bo od razu zaczela szalec..jutro dam wam znac co mi diabetolog powiedzial i spokojnej nocki zycze
beata 76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości