|
|
#91 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opłaty za studia dzienne
Cytat:
Nie wiem, taka moda jest chyba najlepszą modą jaka panowała. Moda na wykształcenie niż moda na zarabianie... Cytat:
Santos - żeby dostać się na filologie ang na UG trzeba mieć maturę rozszerzoną/dwujęzyczną na 90%, rozszerzony polski na 90%, drugi język na podstawie na 90% i wtedy może załapiesz się do niskiego progu. Więc nie uogólniaj, bo to że zainteresowanie jest duże nie czyni kierunku bardziej dostępnym... Zapytam raz jeszcze; na jakich uczelniach ty bazujesz że masz o nich takie złe zdanie?
|
|
|
|
#92 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze chce maly OT zrobic odnosie AWF. Nie uwazam, zeby sam kierunek "wychowanie fizyczne" byl niepotrzebny. Jest, w koncu ktos ten fitness musi prowadzic (chociaz inna sprawa, ze do tego wystarczy kurs ;p) itede. Na calym swiecie na uniwerkach jest PE, norma. Wlasnie, tylko jest na UNIWERKACH przy .... wydziale medycyny najczesciej. I to ma sens. Nasze AWF-y to jest relikt komunizmu, gdy bohaterowie slawiacy narod (czyt. kopacze pilki, sportowcy itd) nie mogli byc gorsi od zawszalych jentelektualystuf i tez musiemi miec tytul, a jak! W zwiazkuz tym na AWFach ucza ludzie, ktorzy w rzeczywistosci nie maja pojecia o dziedzinie, ktora suma summarum jest powiazana z medycyna. Stad biora sie takie kwiatki jak pilkologia itd. Najleprzym przykladem jest to, ze fizjoterapia w Polsce najczesciej wystepuje na 2 uczelniach: Akademiach Medycznych i AWFach. Tajemnica poliszynela jest, ze ta a AMach jest 100x lepsze, konkretniejsza i uczy czegos sensownego. Najlepszy dowod na to, to to, ze jest na nia duzo trudniej sie dostac. Na AWF sa spece od "fizycznosci", ktorzy sa "specami", bo tez kopia pilke lub ustawiaja tych, co kopia pilke. To tak, jakby kazac Wyrakowi (z calym szacunkiem spoko facet, inteligantny) nauczac stomatologii, bo w koncu sam tez ma zeby (a zwlaszcza oczy, jak widac na awku ;p) . Przypuszczam, ze przy urynkowieniu uczelni AWFy natychmiast by wymarly, zwlaszcza gdyby, czujac koniunkture, AMy otworzylu u siebie wychowanie fizyczne
.---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym pisze glownie o tym, ze uczelnie maja problem przez polityke rzadu (placenie od lebka, stad to przyjmowanie miliarda osob na prawo etc.)
|
|
|
|
#93 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem, jak musialaby byc rozbudowana infrastruktura na wydziale , zeby wytworzyla sie relacja uczen-mistrz wsrod 1000 studentów jednego roku. A gdzie cala reszta, osoby na seminariach magisterskich, które czekaja az promotor sprawdzi im prace, cos doradzi. A wybitnych prof nie ma az tak duzo, zeby mieli dla wszystkich czas. Nie ma czasu na podejscie indywidualne do studenta. A juz zwlaszcza student zaoczny nikogo nie interesuje, ma placic i juz. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie pytam o kierunek, ale o jakich uczelniach państwowych ty mówisz - na jakich ty widzisz kosmetologie czy coś?
Cytat:
może być czymś zbędnym ALE LUDZIE na takiej samej podstawie licealista może stwierdzić że w humanistycznej klasie fizyka jest bzdurą i gdyby się jej nie uczyli nauczyciele by mieli mniej lekcji i mniej zarabiali _-__ do czegoś dany przedmiot służy i to że ma głupią nazwę bądź wydaje się naiwny nie oznacza że jest prosty
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Moze dlatego, ze mgr to jest tytul NAUKOWY? za prace MOZGU? a nie miesni?! Haloo halooo. To czemu nie dajemy im tytulu np profesora albo generala albo lekarza medycyny? Tytuly od czegos zaleza, od jakiejs pracy i konkretnej umiejetnosci. Prawie WSZYSCY inni dostaja mgr, dostaja sie, bo (teoretycznie) wykazuja sie praca umyslowa. Oni jedyni za podskoki. Mgr nie powinien zalezez od tego, ile razy potrafisz podskoczyc ;]
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Zbywasz moje pytania i mi smutno :-(
Heh uważasz że wszystkie studia powinny być równie trudne - tudzież bardzo trudne? Na prawdę trudne to jest prawo, medycyna. A jedne z łatwiejszych to pedagogika. Mimo pedagodzy są potrzebni _-_ Nie da się zrównać przecież studia studiom nie równe. To tak samo jakbym powiedziała że w szkole nie ma być wf, plastyki, muzyki, religii, przysposobienia obronnego, chemii i fizyki bo mi się to nigdy nie przyda i w ogóle be be fu zabieranie czasu i pieniędzy. _-_ Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-08-12 o 22:54 |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
tak się teraz wtrącę nie na temat
podoba mi się ta dyskusja ![]() co do tytułu mgr dla wfistów - no to oni się chyba jakąś wiedzą teoretyczną muszą też wykazać.. Przyznaję, że nigdy nie widziałam planu studiów AWFu ale to chyba nie same ćwiczenia fizyczne?
|
|
#98 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
[QUOTE=soko88;13710871 co do tytułu mgr dla wfistów - no to oni się chyba jakąś wiedzą teoretyczną muszą też wykazać.. Przyznaję, że nigdy nie widziałam planu studiów AWFu ale to chyba nie same ćwiczenia fizyczne? [/QUOTE]Nie. Jest tez pilkologia
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
To jakie szkoły będą kształcić wfistów?:P
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Juz pisalam wyzej. Te, ktore maja medycyne. Jak na calym swiecie. U nas to sa Akademie Medyczne.
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
omg to powodzenia :}
|
|
|
#102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() piszesz tak jakbyś myślała, że na Akademii Rolniczej uczą doić krowy i okopywać ziemniaki, a na AWFie przeskakiwać przez kozła i grać w zbijaka ![]() dlaczego nauczyciel wfu ma mniejsze prawo do posiadania tytułu mgr od nauczyciela plastyki w podstawówce? czy fizjoterapia, kosmetologia na uczelni o wysokim poziomie to naprawdę takie nic? nie mówąc już o AR (czy teraz już UR) agroekonomia, ekonomika gospodarki żywnościowej, biologia, inżynieria środowiska, geodezja i kartografia, geodezja rolna, bioinżynieria, zarządzanie i inżynieria produkcji, biotechnologia no tak, co za śmieszne kierunki. a ludzie którzy je ukończyli niegodni zaszczytnego tytułu magistra
|
|
|
|
|
|
#103 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
. AWF nia nie jest.Cytat:
2. Zdaje sie, ze o smiesznosci mgr pisalam glownie w przypadku absolwentow AWF 3. Jeszcze pare lat temu majblizszy mi UP/AR byl na czarnej liscie PAKi (Polska Komisja Akredytacyjna) i na chwile stracil uprawnienia do bycia uczelnia wyzsza i nadawania tytulow w wyniku kardynalnych bledow. Nie kazdy UP taki jest, ale sie trafiaja jak widac. Nie jestem tu specem, ale wiele z wymienionych kierunkow jest tez na Uniwersytetach i Politechnikach (np ZiP). 4. Skoro UP/AR to takie dobre uczelnie to wytlumacz mi, bo tego nie kumam, czemu ludzie wybieraja te same kierunki na innych? Tajemnica nie jest, ze taki ZiP czy biotechnologia ciesza sie wiekszym powodzeniem na Politechnikach niz UPach.
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2009-08-13 o 02:34 |
|||
|
|
|
|
#104 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
są uniwersytety których poziom jest śmiesznie niski, są uczelnie prywatne na których wystarczy mieć pieniądze żeby ukończyć i takie uczelnie też co rok wypuszczają magistrów (znajomi, którzy właśnie te szkoły skończyli nie ukrywają, że 5 lat się opiepszali, ale że szkoła w praktyce jest taka a nie inna to im się udało) samo posiadanie tytułu magistra jak dla mnie nie oznacza teraz nic (chociażby ze względu na to, że tak samo ten tytuł posiada ktoś z jakiegoś wyjątkowo obleganego i ciężkiego kierunku na najlepszej uczelni w kraju, jak ktoś po TiR na jakieś beznadziejnej prywatnej uczelni) dopiero jak ktoś określi jaką uczelnię, jaki kierunek i z jakimi wynikami ukonczył można to uznać za osiągnięcie albo i nie wystarczy porównać z posiadaniem wykształcenia średniego (już nie mówię o perspektywach studiów, tylko o samym fakcie posiadania) tak samo ma je ktoś kto zdał 3 przedmioty na podstawie z wynikami 30pare% jak ktoś z 5 rozszerzonymi i wynikami w granicach 80-90% jedno i drugie nieporównywalne ale i to i to "papier" daje ten sam Cytat:
![]() 3. uniwersytet w mojej okolicy od paru lat jest na skraju utracenia miana uniwersytetu, ale jest uniwersytetem - czy bardziej liczy się to że nazywa się tak a nie inaczej czy to, że ma beznadziejnie niski poziom? jakiś czas temu przeglądałam statystyki i nie zauważyłam tam, żeby na czele listy były wszystkie politechniki, uniwersytety i akademie, a na szarym końcu kolejno AWFy i Rolnicze także uogólnianie że taki a nie inny typ uczelni to jest beznadziejny , sens miałoby raczej stwierdzenie że uczelnie wyższe o niskim poziomie i tyle... 4. wiesz 'student uniwersytetu' brzmi lepiej niz 'student z rolnika' głupie bo głupie, ale znam ludzi którzy wybrali kierunki typu biotechnologia czy ochrona środowiska na już i tak słabym a w dodatku specjalizującym się w kierunkach humanistycznych uniwersytecie tylko dlatego ze to własnie uniwersytet
|
||
|
|
|
|
#105 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 4. To ich problem. Jakby musieli zaplacic za studia, to zapewne lepiej by sprawdzili, co za swe pieniadze dostaja. A tak, podatnik placi, to sobie moga wybierac po nazwach
|
|
|
|
#106 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też uważam, że wiele uczelni i kierunków to pomyłka ale płatne powinny być albo żadne studia albo wszystkie i to adekwatnie do poziomu i do kosztów utrzymania studenta na uczelni i przede wszystkim żeby za tymi opłatami szedł wzrost jakości nauczania niech ktoś w końcu zacznie tym mądrze kierować czemu nie można po prostu kontrolować ile miejsc na jakich kierunkach jest tworzone (w oparciu o jakieś konretne badania - na co będzie zapotrzebowanie na rynku pracy) państwo miało by chyba korzyść w tym, że uczelnie przestałyby ciągnąć kasę na 200 studentów jakiegoś z dupy wziętego kierunku, podczas gdy pracę dostanie z tego 30 a reszta dalej będzie ciągnąć kase na zasiłki to jest idiotyzm co teraz robią: wpadną na jakiś pomysł, podłapią coś z "zachodu" i wprowadzają bez zastanowienia czy to ma w ogólę rację bytu, bez zmian całego mechanizmu - i nie dziwne że się potem wszystko sypie |
|
|
|
|
|
#107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Cytat:
Nikt nie mowi o tym, zeby TYLKO wprowadzic oplaty. za tym powinno isc m.in. uwolnienie sposobu wydawanie pieniedzy przez uczelnie itede.
|
|
|
|
#108 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wspominając o tym, że dobrze wykształceni tłumacze[i nie tylko tłumacze, a w ogóle osoby dobrze władające różnymi językami] są bardziej potrzebni/przydatni niż kolejny politolog czy prawnik bez aplikacji
|
|
|
#109 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale gdzieś w tym wątku ktoś proponował, żeby płatne były te kierunki "bez perspektyw", (że dzięki temu ludzie 2 razy się zastanowią zanim pójdą na europeistykę, politologię czy inną turystykę) i dlatego to podkreśliłam ![]() Cytat:
![]() z wprowadzeniem opłat za studia powinna iść reforma na dużą skalę no i żeby te pieniądze ktoś mądrze zagospodarowywał - na podniesienie poziomu kształcenia, a nie na renowację fasady czy odpicowanie części biurowej uczelni ![]() (tu akurat nie opieram się na przykładzie jakiejś uczelni ale jak widzę wojewódzki oddział NFZtu całego w marmurach i od******go jak jakiś pałacyk, podczas gdy "nie ma pieniędzy" nawet na często podstawowe badania to nóż mi się w kieszeni otwiera |
|||
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#111 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze fizyka czy matma sa trudne na nowej maturze, na rozszerzonym, nie znaczy, ze ta matura jest trudna ani dobra. Na starej maturze tez fizyka i matma byly trudne. Byly tez egzaminy na studia ![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#112 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(tak tak krytykuj coś o czym nie masz pojęcia )No widzisz, "matura jest śmieszna ale nie wybierałam fizyki bo nie umiałam jej na tyle/nie czułam się na siłach" Tudzież dodam że maturę dwujęzyczną można zdawać np z historii - arkusz w języku obcym piszesz.... Tak, faktycznie pikuś dla przeciętnego polaka. klasa dwujęzyczna* klasa gdzie dana grupa przedmiotów wykładana jest w języku obcym + 6-7 godzin danego języka Cytat:
![]() To, ze fizyka czy matma sa trudne na nowej maturze, na rozszerzonym, nie znaczy, ze ta matura jest trudna ani dobra. Jest trudna ale nie jest trudna? Matura międzynarodowa to też pikusik nie? cytaty; Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-08-13 o 20:52 |
||||
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po LO zdalam Proficency i dostalam sie na studia za granica. Nie chodzialm do klasy dwujezycznej ani na kursy . Co do nie czucia sie na silach w fizyce: rozumiem, ze ty zdajesz WSZYSTKIE MOZLIWE przedmioty na maturze? Bo nie kumam czem uargument, ze nie wybieralam fizyki jest zly. Jeden wybiera to, inny tamto. Nikt nie zdaje wszystkich mozliwych przedmiotow przeciez, kazdy ma jakies predyspozycje. Boze, ty zdalas ta mature, bo z logika ciezko widze... Fizyka i matma sa JAKO DZIEDZINY trudne. Na przyklad sa trudniejsze od geografii. Same z siebie. Ergo jak maja byc latwe na maturze? A co, uwazasz, ze nowa matura jest na takim samym poziomie trudnosci jak IB?????
|
|
|
|
#114 | |
|
BAN stały
|
na maturze sa zadania i trudne i latwe. latwo zdac podstawową na ok 30%, ale zeby dostac sie na dobra uczelnia trzeba napisac rozrzerzoną na powyzej 80%.
moze powinni wprowadzic zeby matura byla zaliczana od 50% wtedy wiecej osob by oblalo i nie szlo na studia po papierek i poimprezowac tylko zajeliby sie praca fizyczną czy jakąs inną która nie wymaga niewiadomo jakiego wykształcenia. bo po co komu robotnik na budowie czy kasjerka w sklepie z magistrem z marketingu z zarządzania na wyższej szkole tego i owego. ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
trudne to jest pojecie wzgledne. dla mnie trudna jest np. historia, ale zarówno jedno i drugie jest do nauczenia. |
|
|
|
|
|
#115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak btw tego że nie zwróciłam uwagi na nazwanie mnie "dzieckiem" Kończę ten temat bo jak lwica naskakujesz na każdego kto śmie mieć przeciwne zdanie niż ty, a argumenty jakie podajesz to "bo ja zdałam po liceum to i tamto i ja jestem tu i tu" faktycznie. Nie to że ci nie wierzę ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-08-13 o 21:04 |
||
|
|
|
|
#116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa, ze na UW jakims problemem to zawsze bedzie, bo to po prostu duza szkola. W Stanach na takim Penn State jest ponad 40tys studentow na glownym campusie, a ponad 80tys na wszystkich, to sila rzeczy beda inne doswiadczenia, niz nauka w szkole, ktora ma 5-10tys studentow, czyz nie? Cytat:
Co do AWF - wiesz, sformulowalas to taka nie inaczej. Z pewnoscia duzo blizej jestem pomyslu uczenia wychowania fizycznego i innych awuefowych kierunkow w ramach innych szkol.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
ja generalnie nie jestem zwolennikiem oplat za studia dzienne, zaoczne czy jakiekolwiek inne.
Ale wielkim fanem dwukierunkowcow tez nie. Moje obserwacje: - ktos zle dobral pierwszy kierunek i chce to nadrobic drugim kierunkiem = o ile rozumiem, ze taki zly wybor zdaza sie i najlepszym, uwazam, ze z calymi konsekwencjami powinien zwolnic miejsce na pierwotnym kierunku i przejsc na ten drugi. I nie ma ze szkoda lat - za bledy sie placi. - komus sie zdaje ze chwyci zawodowo dwie sroki za ogon - a i owszem znam nawet takich co i trzy sroki przechwycili, ale nie dzieki 7 fakultetom.... slowem nie tedy droga. - ktos chce sobie sztucznie przedluzyc zycie studenckie. Nie skomentuje. Ogolnie poza wybitnie utalentowanymi naukowcami to sensu na dwa kierunki nie widze. Moim zdaniem wogole nie powinno sie za bardzo na to zgadzac. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2009-08-13 o 21:46 |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Zazwyczaj ksiazki te sa drogie, poza tym wiekszosc up to date publikacji ukazuje sie w czasopismach naukowych. Jesli ciebie stac na placenie kilkunasty tysiecy Euro za prenumerarty czasopism i ksiazki oraz za podroze to fajnie masz. Wiekszosc ludzi nie ma tego lusksusu. Poza tym studia daja tytul, wiekszosc pracodawcow nie zechce z toba rozmawiac tylko dlatego ze im powiesz, ze to twoja pasja i "kupilas sobie ksiazki" i sie doksztalcilas. Troche realizmu, dziewczyno!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

.