Opłaty za studia dzienne - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-12, 21:45   #91
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Opłaty za studia dzienne

Cytat:
Wlasnie o to chodzi, ze w modzie - ide na studia, bo wszyscy ida, nic zdrowego nie ma.
Oj tam, kiedyś było pełno punków którzy kończyli tylko zawodówki, palili zioło i pili wino. Dziś wyrzucają wielu strażaków (przeciętny wiek to 40-45 lat) z pracy ze względu na brak matury.
Nie wiem, taka moda jest chyba najlepszą modą jaka panowała. Moda na wykształcenie niż moda na zarabianie...

Cytat:
Bez obrazy, ale bzdura, gdyby nie logopeda, to zastepy ludzi do dzis by jakis liter nie wymawialy (wlacznie z piszacym te slowa).
Może niefortunnie stwierdziłam, faktycznie. Dlatego dziwie się o jakich uczelniach my mówimy, na żadnej 'poważnej' uczelni nie spotkałam wydziału który nie jest potrzebny. Jeżeli my mówimy o "prywatnej uczelni im. Gabrysi Siarzewskiej w Koziołkach Dolnych" gdzie to student jest panem bo płaci, to gdzie problem?

Santos - żeby dostać się na filologie ang na UG trzeba mieć maturę rozszerzoną/dwujęzyczną na 90%, rozszerzony polski na 90%, drugi język na podstawie na 90% i wtedy może załapiesz się do niskiego progu. Więc nie uogólniaj, bo to że zainteresowanie jest duże nie czyni kierunku bardziej dostępnym...

Zapytam raz jeszcze; na jakich uczelniach ty bazujesz że masz o nich takie złe zdanie?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 22:09   #92
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Jeszcze chce maly OT zrobic odnosie AWF. Nie uwazam, zeby sam kierunek "wychowanie fizyczne" byl niepotrzebny. Jest, w koncu ktos ten fitness musi prowadzic (chociaz inna sprawa, ze do tego wystarczy kurs ;p) itede. Na calym swiecie na uniwerkach jest PE, norma. Wlasnie, tylko jest na UNIWERKACH przy .... wydziale medycyny najczesciej. I to ma sens. Nasze AWF-y to jest relikt komunizmu, gdy bohaterowie slawiacy narod (czyt. kopacze pilki, sportowcy itd) nie mogli byc gorsi od zawszalych jentelektualystuf i tez musiemi miec tytul, a jak! W zwiazkuz tym na AWFach ucza ludzie, ktorzy w rzeczywistosci nie maja pojecia o dziedzinie, ktora suma summarum jest powiazana z medycyna. Stad biora sie takie kwiatki jak pilkologia itd. Najleprzym przykladem jest to, ze fizjoterapia w Polsce najczesciej wystepuje na 2 uczelniach: Akademiach Medycznych i AWFach. Tajemnica poliszynela jest, ze ta a AMach jest 100x lepsze, konkretniejsza i uczy czegos sensownego. Najlepszy dowod na to, to to, ze jest na nia duzo trudniej sie dostac. Na AWF sa spece od "fizycznosci", ktorzy sa "specami", bo tez kopia pilke lub ustawiaja tych, co kopia pilke. To tak, jakby kazac Wyrakowi (z calym szacunkiem spoko facet, inteligantny) nauczac stomatologii, bo w koncu sam tez ma zeby (a zwlaszcza oczy, jak widac na awku ;p) . Przypuszczam, ze przy urynkowieniu uczelni AWFy natychmiast by wymarly, zwlaszcza gdyby, czujac koniunkture, AMy otworzylu u siebie wychowanie fizyczne .

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Santos - żeby dostać się na filologie ang na UG trzeba mieć maturę rozszerzoną/dwujęzyczną na 90%, rozszerzony polski na 90%, drugi język na podstawie na 90% i wtedy może załapiesz się do niskiego progu. Więc nie uogólniaj, bo to że zainteresowanie jest duże nie czyni kierunku bardziej dostępnym...
Ekhm. No i ? Czemu ma byc bardziej dostepny? Zauwaz tez, ze uczelnie ustalaja jakis tam prog zeby wybrac tych, ktorzy w ich mniemaniu, podolaja kierunkowi

Cytat:

Zapytam raz jeszcze; na jakich uczelniach ty bazujesz że masz o nich takie złe zdanie?
Jakie zle zdanie? O AWFach chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie miec dobrego zdania, wystarczy popatrzec na plan zajec, czego tam ludzi "ucza". O tym, ze wystarczy popaptrzec na wiedze o np dietetyce czy anatomii przecietnego absolwenta AWFu nie wspomne.
Poza tym pisze glownie o tym, ze uczelnie maja problem przez polityke rzadu (placenie od lebka, stad to przyjmowanie miliarda osob na prawo etc.)

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 22:20   #93
lejdibird
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Dlaczego? Przy odpowiedniej infrastrukturze to nie ma znaczenia. Jesli ona jest, to dopoki reprezentuja soba odpowiedni poziom, to czy jest 100 czy 1000 studentow, to nie ma znaczenia.

Nie zapominajmy, ze duza czesc z nich studiuje wieczorowo, wiec sila rzeczy nie zageszczaja tak bardzo.
Chyba dawno na polskiej uczelni nie byles, bo niestety nie masz racji w tym aspekcie.
Nie wiem, jak musialaby byc rozbudowana infrastruktura na wydziale , zeby wytworzyla sie relacja uczen-mistrz wsrod 1000 studentów jednego roku. A gdzie cala reszta, osoby na seminariach magisterskich, które czekaja az promotor sprawdzi im prace, cos doradzi. A wybitnych prof nie ma az tak duzo, zeby mieli dla wszystkich czas.
Nie ma czasu na podejscie indywidualne do studenta. A juz zwlaszcza student zaoczny nikogo nie interesuje, ma placic i juz.
lejdibird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 22:26   #94
rapifen
Zakorzenienie

Ja nie pytam o kierunek, ale o jakich uczelniach państwowych ty mówisz - na jakich ty widzisz kosmetologie czy coś?

Cytat:
O AWFach chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie miec dobrego zdania
Proszę cie, ja bym się tam nie dostała - zero kondycji. Tam idą specyficzni ludzie którzy cenią sobie sport... Co ci to przeszkadza że kogoś to interesuje? Dla takiego wuefisty makroekonomia czy maszynoznastwo z rysunkiem technicznym
może być czymś zbędnym ALE LUDZIE na takiej samej podstawie licealista może stwierdzić że w humanistycznej klasie fizyka jest bzdurą i gdyby się jej nie uczyli nauczyciele by mieli mniej lekcji i mniej zarabiali _-__
do czegoś dany przedmiot służy i to że ma głupią nazwę bądź wydaje się naiwny nie oznacza że jest prosty

Stary 2009-08-12, 22:31   #95
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

Proszę cie, ja bym się tam nie dostała - zero kondycji. Tam idą specyficzni ludzie którzy cenią sobie sport... Co ci to przeszkadza że kogoś to interesuje?
Moze dlatego, ze mgr to jest tytul NAUKOWY? za prace MOZGU? a nie miesni?! Haloo halooo. To czemu nie dajemy im tytulu np profesora albo generala albo lekarza medycyny? Tytuly od czegos zaleza, od jakiejs pracy i konkretnej umiejetnosci. Prawie WSZYSCY inni dostaja mgr, dostaja sie, bo (teoretycznie) wykazuja sie praca umyslowa. Oni jedyni za podskoki. Mgr nie powinien zalezez od tego, ile razy potrafisz podskoczyc ;]

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2009-08-12, 22:53   #96
rapifen
Zakorzenienie

Zbywasz moje pytania i mi smutno :-(

Heh uważasz że wszystkie studia powinny być równie trudne - tudzież bardzo trudne? Na prawdę trudne to jest prawo, medycyna. A jedne z łatwiejszych to pedagogika. Mimo pedagodzy są potrzebni _-_ Nie da się zrównać przecież studia studiom nie równe.

To tak samo jakbym powiedziała że w szkole nie ma być wf, plastyki, muzyki, religii, przysposobienia obronnego, chemii i fizyki bo mi się to nigdy nie przyda i w ogóle be be fu zabieranie czasu i pieniędzy. _-_

Cytat:
Oni jedyni za podskoki.
Omg nawet nie wiesz jak takimi wypowiedziami możesz skrzywdzić innych. Na studiach wojskowych też liczy się tężyzna fizyczna przecież :| na Akademii Marynarki Wojennej masz na wstępie testy na wytrzymałość. HELOŁ HELOŁ HELOŁ _-_

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-08-12 o 22:54
Stary 2009-08-12, 23:00   #97
soko88
Rozeznanie

tak się teraz wtrącę nie na temat

podoba mi się ta dyskusja

co do tytułu mgr dla wfistów - no to oni się chyba jakąś wiedzą teoretyczną muszą też wykazać.. Przyznaję, że nigdy nie widziałam planu studiów AWFu ale to chyba nie same ćwiczenia fizyczne?

soko88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 00:02   #98
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

Heh uważasz że wszystkie studia powinny być równie trudne - tudzież bardzo trudne? Na prawdę trudne to jest prawo, medycyna. A jedne z łatwiejszych to pedagogika. Mimo pedagodzy są potrzebni _-_ Nie da się zrównać przecież studia studiom nie równe.
Nie chodzi o to zeby byly rowne. Chodzi mi jedynie o to, zeby zadne nie byly ponizej pewnego poziomu. Wiadomo, ze ponad tym poziomem beda i latwiejesze i trudniejsze

Cytat:

Omg nawet nie wiesz jak takimi wypowiedziami możesz skrzywdzić innych. Na studiach wojskowych też liczy się tężyzna fizyczna przecież :| na Akademii Marynarki Wojennej masz na wstępie testy na wytrzymałość. HELOŁ HELOŁ HELOŁ _-_
Niom, tylko oni nie produkuja bezrobotnych i ciezko im zarzucic, ze nie przystosowuja zawodu ani ze nie wpajaja uzytecznej wiedzy. Poza tym na calym swiecie szkoly wojskowe to jest w ogole odrebna kategoria. Pokaz mi nie-post-komunistyczny kraj, w ktorym wystepuja AWFy. Czekam
[QUOTE=soko88;13710871

co do tytułu mgr dla wfistów - no to oni się chyba jakąś wiedzą teoretyczną muszą też wykazać.. Przyznaję, że nigdy nie widziałam planu studiów AWFu ale to chyba nie same ćwiczenia fizyczne?[/QUOTE]
Nie. Jest tez pilkologia

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 00:08   #99
rapifen
Zakorzenienie

To jakie szkoły będą kształcić wfistów?:P

Stary 2009-08-13, 00:14   #100
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
To jakie szkoły będą kształcić wfistów?:P
Juz pisalam wyzej. Te, ktore maja medycyne. Jak na calym swiecie. U nas to sa Akademie Medyczne.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 00:28   #101
rapifen
Zakorzenienie

omg to powodzenia :}

Stary 2009-08-13, 01:50   #102
..::anvastra::..
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Nie napisalam, ze sa glupi. Napisalam, ze wstyd, ze maja mgr. Bo wstyd, ze za COS TAKIEGO maja mgr. Nie musza byc glupi przeciez

piszesz tak jakbyś myślała, że na Akademii Rolniczej uczą doić krowy i okopywać ziemniaki, a na AWFie przeskakiwać przez kozła i grać w zbijaka

dlaczego nauczyciel wfu ma mniejsze prawo do posiadania tytułu mgr od nauczyciela plastyki w podstawówce?
czy fizjoterapia, kosmetologia na uczelni o wysokim poziomie to naprawdę takie nic?

nie mówąc już o AR (czy teraz już UR)
agroekonomia, ekonomika gospodarki żywnościowej, biologia, inżynieria środowiska, geodezja i kartografia, geodezja rolna, bioinżynieria, zarządzanie i inżynieria produkcji, biotechnologia
no tak, co za śmieszne kierunki. a ludzie którzy je ukończyli niegodni zaszczytnego tytułu magistra
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 02:32   #103
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość

dlaczego nauczyciel wfu ma mniejsze prawo do posiadania tytułu mgr od nauczyciela plastyki w podstawówce?
Nauczyciel to zawod. Nie dyskutujemy tu o zawodach tylko o tytulach naukowych. Mozemy co najwyzej porownac kwalifikacje pani od plastyki z pania od wfu. Nie napisalas, jaka szkole ta pani od plastyki konczyla he he ;-)

Cytat:

czy fizjoterapia, kosmetologia na uczelni o wysokim poziomie to naprawdę takie nic?
Hallooooo pisalam juz o dobrych fizjoterapiach. Pisalam takze o tym, ze WF jako kierunek jest potrzebny. Wlasnie na uczelni O WYSOKIM POZIOMIE . AWF nia nie jest.

Cytat:

nie mówąc już o AR (czy teraz już UR)
agroekonomia, ekonomika gospodarki żywnościowej, biologia, inżynieria środowiska, geodezja i kartografia, geodezja rolna, bioinżynieria, zarządzanie i inżynieria produkcji, biotechnologia
no tak, co za śmieszne kierunki. a ludzie którzy je ukończyli niegodni zaszczytnego tytułu magistra
1. To, ze teoretycznie kierunki sa przydatne, zyciowe, ciekawe i duzo ucza nie znaczy, ze w praktyce sie to sprawdza. Czasem tak, a czasem nie.
2. Zdaje sie, ze o smiesznosci mgr pisalam glownie w przypadku absolwentow AWF
3. Jeszcze pare lat temu majblizszy mi UP/AR byl na czarnej liscie PAKi (Polska Komisja Akredytacyjna) i na chwile stracil uprawnienia do bycia uczelnia wyzsza i nadawania tytulow w wyniku kardynalnych bledow. Nie kazdy UP taki jest, ale sie trafiaja jak widac. Nie jestem tu specem, ale wiele z wymienionych kierunkow jest tez na Uniwersytetach i Politechnikach (np ZiP).
4. Skoro UP/AR to takie dobre uczelnie to wytlumacz mi, bo tego nie kumam, czemu ludzie wybieraja te same kierunki na innych? Tajemnica nie jest, ze taki ZiP czy biotechnologia ciesza sie wiekszym powodzeniem na Politechnikach niz UPach.

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2009-08-13 o 02:34
Stary 2009-08-13, 09:53   #104
Zadomowienie

Cytat:
Nauczyciel to zawod. Nie dyskutujemy tu o zawodach tylko o tytulach naukowych. Mozemy co najwyzej porownac kwalifikacje pani od plastyki z pania od wfu. Nie napisalas, jaka szkole ta pani od plastyki konczyla he he ;-)
albo uogólniamy (jak ty w tym twoim twierdzeniu), albo patrzymy na to indywidualnie i bierzemy pod uwagę jaka dokładnie uczelnia, wydział, kierunek, jakie ktoś miał wyniki itd itd

są uniwersytety których poziom jest śmiesznie niski, są uczelnie prywatne na których wystarczy mieć pieniądze żeby ukończyć
i takie uczelnie też co rok wypuszczają magistrów (znajomi, którzy właśnie te szkoły skończyli nie ukrywają, że 5 lat się opiepszali, ale że szkoła w praktyce jest taka a nie inna to im się udało)

samo posiadanie tytułu magistra jak dla mnie nie oznacza teraz nic
(chociażby ze względu na to, że tak samo ten tytuł posiada ktoś z jakiegoś wyjątkowo obleganego i ciężkiego kierunku na najlepszej uczelni w kraju, jak ktoś po TiR na jakieś beznadziejnej prywatnej uczelni)
dopiero jak ktoś określi jaką uczelnię, jaki kierunek i z jakimi wynikami ukonczył można to uznać za osiągnięcie albo i nie

wystarczy porównać z posiadaniem wykształcenia średniego (już nie mówię o perspektywach studiów, tylko o samym fakcie posiadania)
tak samo ma je ktoś kto zdał 3 przedmioty na podstawie z wynikami 30pare% jak ktoś z 5 rozszerzonymi i wynikami w granicach 80-90%
jedno i drugie nieporównywalne ale i to i to "papier" daje ten sam

Cytat:
1. To, ze teoretycznie kierunki sa przydatne, zyciowe, ciekawe i duzo ucza nie znaczy, ze w praktyce sie to sprawdza. Czasem tak, a czasem nie.
2. Zdaje sie, ze o smiesznosci mgr pisalam glownie w przypadku absolwentow AWF
3. Jeszcze pare lat temu majblizszy mi UP/AR byl na czarnej liscie PAKi (Polska Komisja Akredytacyjna) i na chwile stracil uprawnienia do bycia uczelnia wyzsza i nadawania tytulow w wyniku kardynalnych bledow. Nie kazdy UP taki jest, ale sie trafiaja jak widac. Nie jestem tu specem, ale wiele z wymienionych kierunkow jest tez na Uniwersytetach i Politechnikach (np ZiP).
4. Skoro UP/AR to takie dobre uczelnie to wytlumacz mi, bo tego nie kumam, czemu ludzie wybieraja te same kierunki na innych? Tajemnica nie jest, ze taki ZiP czy biotechnologia ciesza sie wiekszym powodzeniem na Politechnikach niz UPach.
2. "AWF-y, Akademie Rolnicze i inne uczelnie tego typu..." po czym w tym zdaniu mam wywnioskować o którym mówisz głównie a o którym mniej?
3. uniwersytet w mojej okolicy od paru lat jest na skraju utracenia miana uniwersytetu, ale jest uniwersytetem - czy bardziej liczy się to że nazywa się tak a nie inaczej czy to, że ma beznadziejnie niski poziom?
jakiś czas temu przeglądałam statystyki i nie zauważyłam tam, żeby na czele listy były wszystkie politechniki, uniwersytety i akademie, a na szarym końcu kolejno AWFy i Rolnicze
także uogólnianie że taki a nie inny typ uczelni to jest beznadziejny , sens miałoby raczej stwierdzenie że uczelnie wyższe o niskim poziomie i tyle...
4. wiesz 'student uniwersytetu' brzmi lepiej niz 'student z rolnika' głupie bo głupie, ale znam ludzi którzy wybrali kierunki typu biotechnologia czy ochrona środowiska na już i tak słabym a w dodatku specjalizującym się w kierunkach humanistycznych uniwersytecie tylko dlatego ze to własnie uniwersytet
Stary 2009-08-13, 10:27   #105
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
wystarczy porównać z posiadaniem wykształcenia średniego (już nie mówię o perspektywach studiów, tylko o samym fakcie posiadania)
tak samo ma je ktoś kto zdał 3 przedmioty na podstawie z wynikami 30pare% jak ktoś z 5 rozszerzonymi i wynikami w granicach 80-90%
jedno i drugie nieporównywalne ale i to i to "papier" daje ten sam
Jednak zauwaz, ze nigdy nie jest to ponizej pewnego poziomu. To juz kwestia opnii. Moim zdaniem nauczanie na AWFach jest ponizej dolnej granicy przyzwoitosci w przyznawaniu mgr. Ot i tyle. Swoja droga nowa matura to tez jest porazka i gwozdz do trumny poziomu nauczania na uczelniach wyzzych.

Cytat:

3. uniwersytet w mojej okolicy od paru lat jest na skraju utracenia miana uniwersytetu, ale jest uniwersytetem - czy bardziej liczy się to że nazywa się tak a nie inaczej czy to, że ma beznadziejnie niski poziom?
jakiś czas temu przeglądałam statystyki i nie zauważyłam tam, żeby na czele listy były wszystkie politechniki, uniwersytety i akademie, a na szarym końcu kolejno AWFy i Rolnicze
także uogólnianie że taki a nie inny typ uczelni to jest beznadziejny , sens miałoby raczej stwierdzenie że uczelnie wyższe o niskim poziomie i tyle...
4. wiesz 'student uniwersytetu' brzmi lepiej niz 'student z rolnika' głupie bo głupie, ale znam ludzi którzy wybrali kierunki typu biotechnologia czy ochrona środowiska na już i tak słabym a w dodatku specjalizującym się w kierunkach humanistycznych uniwersytecie tylko dlatego ze to własnie uniwersytet
3. Zakladam, ze to dlatego, ze jest to jakis kolejny kwiatek typu niwersytet Zielonogorski . Te dla mnie mieszcza sie w " i inne tego typu uczelnie "
4. To ich problem. Jakby musieli zaplacic za studia, to zapewne lepiej by sprawdzili, co za swe pieniadze dostaja. A tak, podatnik placi, to sobie moga wybierac po nazwach

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 12:45   #106
Zadomowienie

Cytat:
Jednak zauwaz, ze nigdy nie jest to ponizej pewnego poziomu. To juz kwestia opnii. Moim zdaniem nauczanie na AWFach jest ponizej dolnej granicy przyzwoitosci w przyznawaniu mgr. Ot i tyle. Swoja droga nowa matura to tez jest porazka i gwozdz do trumny poziomu nauczania na uczelniach wyzzych.
3. Zakladam, ze to dlatego, ze jest to jakis kolejny kwiatek typu niwersytet Zielonogorski . Te dla mnie mieszcza sie w " i inne tego typu uczelnie "
4. To ich problem. Jakby musieli zaplacic za studia, to zapewne lepiej by sprawdzili, co za swe pieniadze dostaja. A tak, podatnik placi, to sobie moga wybierac po nazwach
AWFy może i tak, chociaż z drugiej strony, żeby być dobrym nauczycielem wfu czy trenerem, nawet największa wiedza teoretyczna nie wystarcza. tak przynajmniej uważa wiele osób, które mają z tym doświadczenie - że trener, który sam poważnie uprawiał jakiś sport ma nieporównywalnie lepsze podejście

też uważam, że wiele uczelni i kierunków to pomyłka
ale płatne powinny być albo żadne studia albo wszystkie i to adekwatnie do poziomu i do kosztów utrzymania studenta na uczelni
i przede wszystkim żeby za tymi opłatami szedł wzrost jakości nauczania

niech ktoś w końcu zacznie tym mądrze kierować
czemu nie można po prostu kontrolować ile miejsc na jakich kierunkach jest tworzone (w oparciu o jakieś konretne badania - na co będzie zapotrzebowanie na rynku pracy)
państwo miało by chyba korzyść w tym, że uczelnie przestałyby ciągnąć kasę na 200 studentów jakiegoś z dupy wziętego kierunku, podczas gdy pracę dostanie z tego 30 a reszta dalej będzie ciągnąć kase na zasiłki

to jest idiotyzm co teraz robią: wpadną na jakiś pomysł, podłapią coś z "zachodu" i wprowadzają bez zastanowienia czy to ma w ogólę rację bytu, bez zmian całego mechanizmu - i nie dziwne że się potem wszystko sypie
Stary 2009-08-13, 14:23   #107
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
AWFy może i tak, chociaż z drugiej strony, żeby być dobrym nauczycielem wfu czy trenerem, nawet największa wiedza teoretyczna nie wystarcza. tak przynajmniej uważa wiele osób, które mają z tym doświadczenie - że trener, który sam poważnie uprawiał jakiś sport ma nieporównywalnie lepsze podejście

t
Na kazdej zachodniej uczelni PE (Physical Education) to kierunek w 40% (!) oparty na praktyce. 40% swojego czasu nauczania studenci z np. mojej uczelni spedzaja w szkolach, halach sportowych itd najpierw obserwujac profesjonalnych trenerow i wuefistow, potem prowadzac zajecia pod ich okiem .

Cytat:
też uważam, że wiele uczelni i kierunków to pomyłka
ale płatne powinny być albo żadne studia albo wszystkie i to adekwatnie do poziomu i do kosztów utrzymania studenta na uczelni
i przede wszystkim żeby za tymi opłatami szedł wzrost jakości nauczania
Normalne. Nawet w krajach o niepelnej odplatnosci jest roznica w "cenie". Medycyna i prawo zawsze sa drozsze.

Nikt nie mowi o tym, zeby TYLKO wprowadzic oplaty. za tym powinno isc m.in. uwolnienie sposobu wydawanie pieniedzy przez uczelnie itede.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 18:13   #108
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Swoja droga nowa matura to tez jest porazka i gwozdz do trumny poziomu nauczania na uczelniach wyzzych.
Tu się zgodzę. A najbardziej załamują mnie osoby, które na tej karykaturze egzaminu dostają mniej niż 30% i rozpaczają jak to możliwe, bo oni na studia planowali iść

Cytat:
niech ktoś w końcu zacznie tym mądrze kierować
czemu nie można po prostu kontrolować ile miejsc na jakich kierunkach jest tworzone (w oparciu o jakieś konretne badania - na co będzie zapotrzebowanie na rynku pracy)
No właśnie mnie zastanawia jak rozdzielane są miejsca na kierunki - skąd kilkaset miejsc na prawie czy wspomnianej politologii, a 20-60 na filologiach, które, jakby nie było, dają większą szansę na zarobek
Nie wspominając o tym, że dobrze wykształceni tłumacze[i nie tylko tłumacze, a w ogóle osoby dobrze władające różnymi językami] są bardziej potrzebni/przydatni niż kolejny politolog czy prawnik bez aplikacji

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 19:50   #109
Zadomowienie

Cytat:
Na kazdej zachodniej uczelni PE (Physical Education) to kierunek w 40% (!) oparty na praktyce. 40% swojego czasu nauczania studenci z np. mojej uczelni spedzaja w szkolach, halach sportowych itd najpierw obserwujac profesjonalnych trenerow i wuefistow, potem prowadzac zajecia pod ich okiem .
no jeśli tak by to wyglądało, to jestem jak najbardziej za też nie wiem co na AWFie robi np. kosmetologia, fizjoterapii wydaje mi się bliżej do medycyny niż do sportu. sportowcy trenują zdaję się w SMSach i klubach. AWFy to takie 'wszystko' że aż 'nic' i w zasadzie mogłoby ich nie być

Cytat:
Normalne. Nawet w krajach o niepelnej odplatnosci jest roznica w "cenie". Medycyna i prawo zawsze sa drozsze.
tego nie kierowałam do żadnej twojej wypowiedzi
ale gdzieś w tym wątku ktoś proponował, żeby płatne były te kierunki "bez perspektyw", (że dzięki temu ludzie 2 razy się zastanowią zanim pójdą na europeistykę, politologię czy inną turystykę) i dlatego to podkreśliłam

Cytat:
Nikt nie mowi o tym, zeby TYLKO wprowadzic oplaty. za tym powinno isc m.in. uwolnienie sposobu wydawanie pieniedzy przez uczelnie itede.
no właśnie o to chodzi, żeby te opłaty nie były wprowadzane za drugi kierunek, czy tam kierunek "bez przyszłości", żeby niby zniechęcić tych, co drugi kierunek biorą z nudów bo darmowy i przez to żerują na biednych podatnikach

z wprowadzeniem opłat za studia powinna iść reforma na dużą skalę no i żeby te pieniądze ktoś mądrze zagospodarowywał - na podniesienie poziomu kształcenia, a nie na renowację fasady czy odpicowanie części biurowej uczelni

(tu akurat nie opieram się na przykładzie jakiejś uczelni
ale jak widzę wojewódzki oddział NFZtu całego w marmurach i od******go jak jakiś pałacyk, podczas gdy "nie ma pieniędzy" nawet na często podstawowe badania to nóż mi się w kieszeni otwiera )
Stary 2009-08-13, 20:32   #110
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Swoja droga nowa matura to tez jest porazka i gwozdz do trumny poziomu nauczania na uczelniach wyzzych
Karykatura? Życzę powodzenia w zdawaniu rozszerzonej fizyki. Dwujęzycznego angielskiego pewnie też byś nie zdała. Może aż tak nie przesadzaj 8-|

Stary 2009-08-13, 20:43   #111
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Karykatura? Życzę powodzenia w zdawaniu rozszerzonej fizyki. Dwujęzycznego angielskiego pewnie też byś nie zdała. Może aż tak nie przesadzaj 8-|
Nie wybieralam scislych przedmiotow na maturze. Co to jest dwujezyczny angielski? Tak z ciekawosci pytam. (nie bede komentowac, jak smieszne jest mowic mi ze nie zdalabym angielskiego na maturze, oszczedze ci szczegolowego pojazdu).

To, ze fizyka czy matma sa trudne na nowej maturze, na rozszerzonym, nie znaczy, ze ta matura jest trudna ani dobra. Na starej maturze tez fizyka i matma byly trudne. Byly tez egzaminy na studia

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
no jeśli tak by to wyglądało, to jestem jak najbardziej za też nie wiem co na AWFie robi np. kosmetologia, fizjoterapii wydaje mi się bliżej do medycyny niż do sportu. sportowcy trenują zdaję się w SMSach i klubach. AWFy to takie 'wszystko' że aż 'nic' i w zasadzie mogłoby ich nie być

)
Dokladnie. Sie zgadzamy wreszcie. Nota bene kierunkow pasujacych do opisu w pogrubionym jest sporo na polskich uczelniach, ktore lubia wpakowac 64647929224 godzin zajec o niczym.

Cytat:
z wprowadzeniem opłat za studia powinna iść reforma na dużą skalę no i żeby te pieniądze ktoś mądrze zagospodarowywał - na podniesienie poziomu kształcenia, a nie na renowację fasady czy odpicowanie części biurowej uczelni

(tu akurat nie opieram się na przykładzie jakiejś uczelni
ale jak widzę wojewódzki oddział NFZtu całego w marmurach i od******go jak jakiś pałacyk, podczas gdy "nie ma pieniędzy" nawet na często podstawowe badania to nóż mi się w kieszeni otwiera )
Wbrew pozorom na uczelniach jest duzo sensownych ludzi. Zwlaszcza te lepsze uczelnie jak Politechniki w duzych miastach czesto gesto wspolparcuja z zachodem, maja granty z UE . Raz, ze jest od nich, czy tam poszczegolnych wydzialow wymagany odpowiedni poziom i organizacja, dwa ludzie stajacy na czele dobrze wiedza jak tym zarzadzac i jak zarzadzac finansami. Nalezy im oddac pelna wladze, a nie zeby ich ustawa igraniczala ile komu mogla zaplacic. W ten sposob tam, gdzie nie ma ludzi znajacych sie na rzeczy kasa bedzie marnowana = zla uczelnia umrze smiercia naturalna.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 20:44   #112
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wybieralam scislych przedmiotow na maturze. Co to jest dwujezyczny angielski? Tak z ciekawosci pytam. (nie bede komentowac, jak smieszne jest mowic mi ze nie zdalabym angielskiego na maturze, oszczedze ci szczegolowego pojazdu).

To, ze fizyka czy matma sa trudne na nowej maturze, na rozszerzonym, nie znaczy, ze ta matura jest trudna ani dobra. Na starej maturze tez fizyka i matma byly trudne.
Dwujęzyczny - czyli poziom biegły, po klasie gdzie masz podreczniki advanced i proficiency. Po klasie dwujęzycznej* taką mature zdajes
(tak tak krytykuj coś o czym nie masz pojęcia )
No widzisz, "matura jest śmieszna ale nie wybierałam fizyki bo nie umiałam jej na tyle/nie czułam się na siłach"
Tudzież dodam że maturę dwujęzyczną można zdawać np z historii - arkusz w języku obcym piszesz.... Tak, faktycznie pikuś dla przeciętnego polaka.

klasa dwujęzyczna* klasa gdzie dana grupa przedmiotów wykładana jest w języku obcym + 6-7 godzin danego języka
Cytat:
Jeśli któryś spośród przedmiotów: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, historia, matematyka był nauczany w języku obcym, to obowiązkowo dostaje się dodatkowy arkusz w tym języku.
Już nie róbmy takiej tragedii że matury są tak banalnie proste

To, ze fizyka czy matma sa trudne na nowej maturze, na rozszerzonym, nie znaczy, ze ta matura jest trudna ani dobra.

Jest trudna ale nie jest trudna?

Matura międzynarodowa to też pikusik nie?

cytaty;
Cytat:
Matura dwujęzyczna opłaca się, jest cholernie trudna, a zdaje sie ją po to aby otrzymać certyfikat (w moim przypadku od ambasady Francji)
Cytat:
problem dopiero pojawia się przy literaturze czyli części w której zakładają, że znasz ten język jak ojczysty i jesteś w stanie np rozłożyć zdanie na czynniki pierwsze, wyciągnąć z textu środki artystyczne

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-08-13 o 20:52
Stary 2009-08-13, 20:50   #113
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Dwujęzyczny - czyli poziom biegły, po klasie gdzie masz podreczniki advanced i proficiency. Po klasie dwujęzycznej* taką mature zdajes
(tak tak krytykuj coś o czym nie masz pojęcia )
No widzisz, "matura jest śmieszna ale nie wybierałam fizyki bo nie umiałam jej na tyle/nie czułam się na siłach"
Tudzież dodam że maturę dwujęzyczną można zdawać np z historii - arkusz w języku obcym piszesz.... Tak, faktycznie pikuś dla przeciętnego polaka.
Przecietny Polak wydaje rocznie na ksiazki 1.50 zl. Wyksztalcenie wyzsze ma kilkanascie % spoleczenstwa, mature wiecej, ale nawet nie 50% pewnie wiec co mi wyskakujesz z przecietnym polakiem i matura?

Po LO zdalam Proficency i dostalam sie na studia za granica. Nie chodzialm do klasy dwujezycznej ani na kursy .

Co do nie czucia sie na silach w fizyce: rozumiem, ze ty zdajesz WSZYSTKIE MOZLIWE przedmioty na maturze? Bo nie kumam czem uargument, ze nie wybieralam fizyki jest zly. Jeden wybiera to, inny tamto. Nikt nie zdaje wszystkich mozliwych przedmiotow przeciez, kazdy ma jakies predyspozycje.

Cytat:

Jest trudna ale nie jest trudna?
Boze, ty zdalas ta mature, bo z logika ciezko widze... Fizyka i matma sa JAKO DZIEDZINY trudne. Na przyklad sa trudniejsze od geografii. Same z siebie. Ergo jak maja byc latwe na maturze?

Cytat:

Matura międzynarodowa to też pikusik nie?
A co, uwazasz, ze nowa matura jest na takim samym poziomie trudnosci jak IB?????

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 21:02   #114
RabbitHeart
BAN stały

na maturze sa zadania i trudne i latwe. latwo zdac podstawową na ok 30%, ale zeby dostac sie na dobra uczelnia trzeba napisac rozrzerzoną na powyzej 80%.
moze powinni wprowadzic zeby matura byla zaliczana od 50% wtedy wiecej osob by oblalo i nie szlo na studia po papierek i poimprezowac tylko zajeliby sie praca fizyczną czy jakąs inną która nie wymaga niewiadomo jakiego wykształcenia. bo po co komu robotnik na budowie czy kasjerka w sklepie z magistrem z marketingu z zarządzania na wyższej szkole tego i owego.

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
Fizyka i matma sa JAKO DZIEDZINY trudne. Na przyklad sa trudniejsze od geografii. Same z siebie. Ergo jak maja byc latwe na maturze?
nie uwazam ze geografia jest latwiejsza od matmy. ja sama i wielu moich znajomych zdalo matme rozszerzona powyzej 95%. zdanie geografii na powyzej 80% jest trudniejsze niz matmy, przy tym samym nakladzie pracy.
trudne to jest pojecie wzgledne. dla mnie trudna jest np. historia, ale zarówno jedno i drugie jest do nauczenia.
RabbitHeart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 21:03   #115
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Przecietny Polak wydaje rocznie na ksiazki 1.50 zl. Wyksztalcenie wyzsze ma kilkanascie % spoleczenstwa, mature wiecej, ale nawet nie 50% pewnie wiec co mi wyskakujesz z przecietnym polakiem i matura?

Po LO zdalam Proficency i dostalam sie na studia za granica. Nie chodzialm do klasy dwujezycznej ani na kursy .

Co do nie czucia sie na silach w fizyce: rozumiem, ze ty zdajesz WSZYSTKIE MOZLIWE przedmioty na maturze? Bo nie kumam czem uargument, ze nie wybieralam fizyki jest zly. Jeden wybiera to, inny tamto. Nikt nie zdaje wszystkich mozliwych przedmiotow przeciez, kazdy ma jakies predyspozycje.

Boze, ty zdalas ta mature, bo z logika ciezko widze... Fizyka i matma sa JAKO DZIEDZINY trudne. Na przyklad sa trudniejsze od geografii. Same z siebie. Ergo jak maja byc latwe na maturze?

A co, uwazasz, ze nowa matura jest na takim samym poziomie trudnosci jak IB?????
omg rozumiem że jesteś cudownym dzieckiem z palcem w oku zdałaś wszystko ;} ale z kulturą rozmowy trochę na bakier. Wrzucasz pełno znaków zapytania i emotkę "" - średnio sympatyczne, a każda odpowiedź wieje agresją.
To tak btw tego że nie zwróciłam uwagi na nazwanie mnie "dzieckiem"
Kończę ten temat bo jak lwica naskakujesz na każdego kto śmie mieć przeciwne zdanie niż ty, a argumenty jakie podajesz to "bo ja zdałam po liceum to i tamto i ja jestem tu i tu" faktycznie. Nie to że ci nie wierzę

Cytat:
trudne to jest pojecie wzgledne. dla mnie trudna jest np. historia, ale zarówno jedno i drugie jest do nauczenia.
No przestań, santos zdałaby wszystko rozszerzone na 100% bo dla niej każda matura jest prosta i bez sensu

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-08-13 o 21:04
Stary 2009-08-13, 21:04   #116
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lejdibird Pokaż wiadomość
Chyba dawno na polskiej uczelni nie byles, bo niestety nie masz racji w tym aspekcie.
Nie wiem, jak musialaby byc rozbudowana infrastruktura na wydziale , zeby wytworzyla sie relacja uczen-mistrz wsrod 1000 studentów jednego roku. A gdzie cala reszta, osoby na seminariach magisterskich, które czekaja az promotor sprawdzi im prace, cos doradzi. A wybitnych prof nie ma az tak duzo, zeby mieli dla wszystkich czas.
Nie ma czasu na podejscie indywidualne do studenta. A juz zwlaszcza student zaoczny nikogo nie interesuje, ma placic i juz.
No przeciez mowilem - przy odpowiednij infrastrukturze, ale oznacza - odpowiednia ilosc kadry i aktywow stalych.

Inna sprawa, ze na UW jakims problemem to zawsze bedzie, bo to po prostu duza szkola. W Stanach na takim Penn State jest ponad 40tys studentow na glownym campusie, a ponad 80tys na wszystkich, to sila rzeczy beda inne doswiadczenia, niz nauka w szkole, ktora ma 5-10tys studentow, czyz nie?

Cytat:
No ale to nie przesadza o tym, ze wszystkie AR takie sa, nieprawdaz? To tak, jak twierdzic, ze sa super, bo prosze spojrzec na SGGW (czy jak sie to teraz zwie).

Co do AWF - wiesz, sformulowalas to taka nie inaczej. Z pewnoscia duzo blizej jestem pomyslu uczenia wychowania fizycznego i innych awuefowych kierunkow w ramach innych szkol.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 21:44   #117
Rena
Zakorzenienie

ja generalnie nie jestem zwolennikiem oplat za studia dzienne, zaoczne czy jakiekolwiek inne.

Ale wielkim fanem dwukierunkowcow tez nie. Moje obserwacje:
- ktos zle dobral pierwszy kierunek i chce to nadrobic drugim kierunkiem = o ile rozumiem, ze taki zly wybor zdaza sie i najlepszym, uwazam, ze z calymi konsekwencjami powinien zwolnic miejsce na pierwotnym kierunku i przejsc na ten drugi. I nie ma ze szkoda lat - za bledy sie placi.
- komus sie zdaje ze chwyci zawodowo dwie sroki za ogon - a i owszem znam nawet takich co i trzy sroki przechwycili, ale nie dzieki 7 fakultetom.... slowem nie tedy droga.
- ktos chce sobie sztucznie przedluzyc zycie studenckie. Nie skomentuje.

Ogolnie poza wybitnie utalentowanymi naukowcami to sensu na dwa kierunki nie widze. Moim zdaniem wogole nie powinno sie za bardzo na to zgadzac.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2009-08-13 o 21:46
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 21:47   #118
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
ja generalnie nie jestem zwolennikiem oplat za studia dzienne, zaoczne czy jakiekolwiek inne.

Ale wielkim fanem dwukierunkowcow tez nie. Moje obserwacje:
- ktos zle dobral pierwszy kierunek i chce to nadrobic drugim kierunkiem = o ile rozumiem, ze taki zly wybor zdaza sie i najlepszym, uwazam, ze z calymi konsekwencjami powinien zwolnic miejsce na pierwotnym kierunku i przejsc na ten drugi. I nie ma ze szkoda lat - za bledy sie placi.
- komus sie zdaje ze chwyci zawodowo dwie sroki za ogon - a i owszem znam nawet takich co i trzy sroki przechwycili, ale nie dzieki 7 fakultetom.... slowem nie tedy droga.
- ktos chce sobie sztucznie przedluzyc zycie studenckie. Nie skomentuje.

Ogolnie poza wybitnie utalentowanymi naukowcami to sensu na dwa kierunki nie widze. Moim zdaniem wogole nie powinno sie za bardzo na to zdadzac.
A co z tymi, ktorzy chca studiowac cos, czego nie ma na 1 kierunku, np. polityke krajow beneluksu? Nie ma tkiego kirunku to ida na Niderlandystyke i Politologie. DLa mnie to akurat dobrze

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-08-13, 22:25   #119
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
A co z tymi, ktorzy chca studiowac cos, czego nie ma na 1 kierunku, np. polityke krajow beneluksu? Nie ma tkiego kirunku to ida na Niderlandystyke i Politologie. DLa mnie to akurat dobrze
a to nie prosciej kupic ksiazki na ten temat tudziez ruszyc 4 litery i pojechac do Belgii, Holandii i Luksemburgu? Podroze ksztalca.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 22:29   #120
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
a to nie prosciej kupic ksiazki na ten temat tudziez ruszyc 4 litery i pojechac do Belgii, Holandii i Luksemburgu? Podroze ksztalca.
Zazwyczaj ksiazki te sa drogie, poza tym wiekszosc up to date publikacji ukazuje sie w czasopismach naukowych. Jesli ciebie stac na placenie kilkunasty tysiecy Euro za prenumerarty czasopism i ksiazki oraz za podroze to fajnie masz. Wiekszosc ludzi nie ma tego lusksusu. Poza tym studia daja tytul, wiekszosc pracodawcow nie zechce z toba rozmawiac tylko dlatego ze im powiesz, ze to twoja pasja i "kupilas sobie ksiazki" i sie doksztalcilas. Troche realizmu, dziewczyno!

Santosowa rzezba ;-)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości