|
|
#121 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Opłaty za studia dzienne
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i jesli ci sie wydaje, ze WYCIECZKA do kraju pozwala ci poznac doglebnie jezyk, system prawny i polityke to brawo. 4 lata mieszkalam i studiowalam w UK i mimo, ze sie orientuje w polityce i troche interesuje to ci nie powiem jak wyglada dokladnie system sadowniczy itd . Raczej jezyka w stopniu perfect tez bym sie , od zera, nie nauczyla. Moze jakas glupia jestemRozumiem, ze ci sie wydaje, ze wystarcza umiejetnosci, dyplom ci nie ptrzebny i zatrudnia cie jako fizyka atomowego, bo czytalas literature, a masz tylko mature? <hahahahahahahhahahahahah ahahah>
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2009-08-13 o 22:54 |
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ad.2 - czytanie ze zrozumieniem się kłania - nikt nie poruszał tematu matur IB, tylko zwykłych. Nie powiesz mi chyba, że polska matura w takiej formie, jaką ma teraz, jest trudna do zdania? Ad.3 - wbrew pozorom nie jest to nic wybitnie trudnego. Jeśli zna się język na tyle, by zrozumieć zajęcia i tematy na nich omawiane, to co w niej, przepraszam, trudnego? Fizyka po angielsku jest trudniejsza od tej po polsku? Tja, ale wtedy zamiast mieć tę wiedzę zaklasyfikowaną w Wykształceniu [w CV], wpiszesz to sobie w Hobby. Rzeczywiście, wyjdzie na to samo, nie?
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2009-08-13 o 23:13 |
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podrozowac mozna nawet stopem czy kupowac na promocji bilety lotnicze - trzeba tylko chciec. A studia bardzo duzo kosztuja nas wszystkich podatnikow, wiec nie ma co szastac publiczna kasa. Studia daja tytul, ale chyba jeden starczy? Co do pracodawcow to wlasnie ja obecnie jestem pracodawca - mam prowadzic monologi wewn. ? Bo headhunterow, ktorzy do mnie dzwonia splawiam. |
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Fizyka po angielsku jest trudniejsza od tej po polsku? - dla polaka - owszem.
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wiesz, do biblioteki masz dostep gdy... JESTES STUDENTEM. Cytat:
Nie. Na przyklad firmy zajmujace sie produkcja i dystrybucja implantow kosci zatrudniaja ludzi, ktorzy skonczyli i medycyne i mechanike. Zadzwon do nich i uswiadom, ze wystarczyloby im satrudnic pasjonata, ktory przeczytal ksiake do anatomii
|
|
|
|
#127 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie się na mnie jak na wielbłąda patrzyli niektórzy bo "umiałam" teorie a nie ze ściągą przyszłam... kwestia tego - na laborki, zadania trzeba umieć ale u nas niestety mało kto się uczy teorii i w sumie sama tego nie lubię bo naprawdę jak masz nagle sie n auczyć suchej regułki a chwilę temu robiłaś formę z masy formierskiej i zalewałaś gorącym żlezem to się odechciewa czytać z tym że ja mam szacunek do swojej wiedzy i swoich ocen i wolę dostać 2 i iść poprawić albo w ogóle nie nauczyć się i od razu iść na drugi termin niż iść ze ściągą a widzę, że niewielu ludzi już tak "czuję"a co do 2) ja mam to szczęscie, że rok rocznie mam około 35-40h samych zajeć, oczywiscie biegam między wydziałami bo przedmioty mam z różnych dyscyplin ( ot taki kierunek na którym nie dość, ze trzeba wszystko z jednej dziedziny wiedzieć to jeszcze trzeba się z każdym dogadac w jego jezyku branzowym ;D) no to okienek... ze hej. Eh marzy mi się takie uczelniane zorganizowanie co do planów ale chyba na marzeniach się skończy... Cytat:
ja w tej kwestii uważam, że uczelnie same powinny "odsiewać" studentów wewnetrznymi testami bo jak ja patrzę co się ostatnio przez ta durną maturę dzieje to szok... za przeproszeniem ale co rocznik to gorszy - z matematyki głąby, lektur nie czytaja, mapy nie rozumieją... eh wiadomo sa wyjatki ale tendencja jest oglupiająca niestety ;/ a co do awf całe życie uważałam, że to w sumie takie trochę "odwal się" studia i teraz wiem dlaczego - na uczelni mam aerobik z osoba ktora ma totalne pojecie o miesniach i cwiczy z takim sensem i taka rozwaga ze nawet jak czlowiek 2 lata tylka nie ruszal to wyjdzie od niej z intensywnych zajec bez zakwasow.. po prostu ma dziewczyna wiedze o ciele i anatomii a nigdy nie spotkalam osoby z taka wiedza wiec najwyrazniej czegos tam ucza madrego tylko nie kazdy korzyszta niestety ;/
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
zlikwidujmy szkoły aktorskie ;}
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie nie chodzisz do teatru to nie widzisz zasadnosci istnienia wykwalifikowanych aktorow ;-)
---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#130 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
niech nie będzie niczego :s
santos zacytuje cię "ALE PRZECIEŻ NA AWF TO SAMA PRAKTYKA A TAK MAŁO NAUKI!" Bo na ASP czy w szkole aktorskiej jest inaczej
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na ASP czy akademii teatralnej jest sporo praktyki, tak dla porownania. Swoja droga gazetki sie czyta, czajniczkow uzywa... wzornictwo przemyslowe jest na ASP. Tam nie tylko natchnione dziewoje maluja abstrakcyjne obrazy. I, w przeciwienstwie do AWF ciezko pomyslec o uczelni , ktora mialaby alternatywnie taki kierunek miec :}
|
|
|
|
#134 | |||
|
Zakorzenienie
|
ale przecież każdy po ASP i szkole aktorskiej ma pracę!
Cytat:
A fu co to w ogóle jest magister sztuki? Magistra dostaje się za prace umysłową Cytat:
---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ---------- właśnie pękło mi serce Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-08-14 o 01:22 |
|||
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale oczywiscie jak ktos chce pracowac na takim a nie innym stanowisku to mu mgr fizyki wystarczy nie musi miec jeszcze 5 innych mgr. No chyba ze chce robic dr to to ma juz sens. Nigdzie nie pisalam, ze specjaliscie wystarczy matura. po pierwsze sa biblioteki miejskie, gdzie kazdy moze sie zapisac, po drugie dyskusja jest o drugim kierunku nie o studiach w ogole. Nie pisalam, ze ludzie maja nie studiowac tylko ze wystarczy im jeden kierunek. Wiec jak maja ten jeden kierunek to moga sobie pojsc do biblioteki uczelnianej bo wlasnie sa juz studentami. Ja w czasie swoich studiow nie raz pozyczalam z uczelnianej biblioteki ksiazki spoza dziedziny ktora studiowalam i nigdy nie bylo z tym problemow, wiec nie wiem czemu to mlodsze pokolenie mialo by z tym miec. Az tak sie chyba nie zmienilo. Szczerze? Nawet po 5 kierunkach trafi sie jakis temat, ktorego tam nie przerobia, a Tobie bedzie potrzebny. I co wezmiesz 6 kierunek ? Pieniadze publiczne sa po to, by je wydawac. ROZSADNIE. Ty chcesz u nich pracowac? |
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdyby jeszcze w tych bibliotekach były potrzebne książki ... mam poprawkę we wrześniu i w ani uczelnianej, ani w wojewódzkiej bibliotece nie znalazłam tego, czego chcę. poza tym drażni mnie wrzucanie wszystkich ludzi studiujących dwa kierunki do jednego worka. Nie uważam, by ktoś studiujący dwa ciężkie kierunki robił to z nudów, braku pomysłu na życie itp. No chyba, że jest masochistą ![]() znam takich, którzy studiują równocześnie budownictwo i np. automatykę i robotykę. Fakt, obijanie się jak nic.
|
|
|
#138 |
|
maszyna, nie człowiek
|
O matko, cały czas jak widze kłócicie się o jedną jedyną rzecz - o to ze kazdy akiegos tam magistra moze skonczyc. A problem tkwi nie w tym z czego mozna byc magistrem, ale w tym, że prawie każdy może iść na uczelnię (prywatną lub tez nie) i studiować. To taka sama durnota jak matura z progiem 30% (30% z podstawy to przeciez śmiech na sali, szczególnie ze kazdy moze wybrac przedmiot z ktorego czuje sie najlepszy w kwestii nauczenia się i jakoś zdać).
Kolejny smiech na sali - reforma edukacji po ktorej stworzono gimnazja - przechowalnię dla młodziezy oraz test gimnazjalny, ktory zdaje kazdy i kazdy moze isc zarówno do liceum, technikum czy zawodówki. Uwierzcie mi, ze w miastach, gdzie jest po 30 ogólniakow (chocby Kraków), do niektorych szkół wystarczyło 60/200 pkt (łącznie za egzamin i oceny!) żeby pójśc do LO, a w klasach i tak dalej były wolne miejsca. Wykształcenie dla każdego - to jest coś śmiesznego, o czym warto dyskutować. Reformy zanizają poziom po to, aby jak najwięcej ludzi mialo wykształcenie średnie i wyższe, a uczelnie zeby mieć więcej studentów (= więcej pieniędzy) zwiększają limity miejsc i nagle tworzy się 200 miejsc na samej socjologii/politologii/polonistyce/czymkolwiek. Pytanie nie brzmi - "co jest nam potrzebne? zlikwidujmy socjologię!" tylko "po co nam tyle osób z papierkiem?"...
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze szczegolnym uwzgledniem tych ostatnich. Juz na powaznie - troche mnie martwi co pisza tu obecne studentki dwoch kierunkow - studia maja uczyc tez zycia i samodzielnosci a tu jak ktos przez chwile nie poprowadzi za reke na wykladzie czy nie poda na tacy ksiazek to taki lament. I my mamy sponsorowac takie przedszkole? Jak cos za latwo przychodzi, to ludzie potem tego nie szanuja. ![]() Tak samo nie widze sensu placic za widzimisie jakis niszowych pracodawcow, ktorym sie zachciewa mechaniko-lekarzy dwojga tytulow zawodowych. Jak maja takie wymagania to niech sami za nie placa.
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Uwierzcie mi, ze w miastach, gdzie jest po 30 ogólniakow (chocby Kraków), do niektorych szkół wystarczyło 60/200 pkt (łącznie za egzamin i oceny!) żeby pójśc do LO, a w klasach i tak dalej były wolne miejsca.
u nas na fryzjerkę do zawodówki wystarczyło 15 punktów, co z tego? co ci przeszkadza że jakiś głąb nie poszedł na test i ma 15 pkt wydziobane z ocen?;p
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do reform edukacji to się niestety zgadzam. Gimnazjum? Nie wiem co miało na celu. Z obserwacji wynika, że co najwyżej wpędzić większą ilość zastraszonych uczniów w depresję (chyba każdy wie, co zwykle wyprawia się w takich gimnazjach). Przez cały okres trwania tej wspaniałej szkoły nie nauczyłam się w sumie nic konkretnego. Taka tam przechowalnia młodzieży, która skończyła podstawówkę i nie chce być traktowana jak dzieci, ale z drugiej strony nie jest na tyle dojrzała jak chociażby uczniowie szkół średnich.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2009-08-14 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#142 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 2. Tak i miejskie biblioteki prenumeruja specjalistyczne czasopisma 3. Tu chodzi o wymaania pracodawcow. Niektorzy wymagaja znajomosci X i Y a nie tylko X, tak jak ty. I co zabronisz im tego wymagac? Dla nich, tak jak zapewne dla ciebie, potwierdzeniem wiedzy pracownika jest odpowiedni tytul nadany przez odpowiednia uczelnie. Smieje sie z tego, co piszesz i mowie o maturze, bo nie kukam, czemu, skoro drugi kierunek mozna "odbebnic" czytajac ksiazki w domu, to i pierwszego nie? Czemu nie zatrudnisz na stanowisko, ktore wymaga znajomosci jak ze studiow X (jednych tylko) po prostu kogos, kto sobie w domciu poczytal o X zamiast marnowac pieniadze podatnikow na studiowanie X? 4. Problem w tym, ze to co ty uwazasz za rozsadne wydawanie, ja nie. A pieniadze sa tak twoje jak i moje. Wprowadzenie oplat za studia sprawi, ze kazdy bedzie mogl sobie decydowac o SWOICH pieniadzach, a nie wrzucac je do wspolnej puli i sie klocic jak je wydac, bo ty uwazasz tak, a ja inaczej. Gdyby byly oplaty, ja bym sobie pogla studiowac tysiac pincet kierunkow i placic za to i nic by ci nie bylo do tego, a ty bys mogla nie studiowac wcale i nie tracic kasy na studia tylko sobie czytac azety w domu ![]() 5. A co to ma dorzeczy? Zapytaj moze, czy ludzie ktorzy MUSZA MIEC IMPLANT kosci chcieliby by dobieral go ktos niewykwalifikowany? Nie zycze ci tego, ale a nuz ci sie zdazy ze bedziesz zmuszona miec np implant kregoslupa. Pokroja cie m wytna ci kosc i sie nagle okaze, ze implant ci nie pasuje i nie mozesz chodzic, bo ktos to zle policzyl. No bo ten ktos konczyl tylko medycyne, bo jeden kierunek wystarczy, a nie konczyl mechaniki to nie potrafil policzyc naprezen. Brawo brawo. Nie potrafisz zrozumiec, ze sa takie zawody ktore wymagaja wiedzy nie z jednego ,a zdwoch roznych kierunkow studiow? To, ze ty takich ludzi nie zatrudniasz, nie znaczy, ze takich nie potrzeba. Tu nie chodzi o hobbistyczne interesowanie sie czyms, tylko o wykonywanie w tym kierunku ZAWODU. I jeszcze dodam, ze sa takie przedmioty, ktorych nie da sie samemu nauczyc z ksiazki. I co wtedy? A ja widze. Ci pracodawcy placa dobrze (ludzie lczacy naprezenia implantow zarabiaja bardzo duzo). Z tego wynika, ze ci ludzie po dwoch kierunkach zarabiaja srednio wiecej, niz ci po jednym. Z tego wynika, ze placa wiecej podatkow. Z tego wynika ze wkladaja do budzetu wiecej, tak, jak wiecej wczesniej wyjeli. Z tego wynika, ze sie zwraca. Masz problem z tym, jak dziala kapitalizm widze.
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2009-08-14 o 11:23 |
||
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
No to niech studia są bezpłatne i niech każdy studiuje tyle kierunków, ile mu się podoba. Ale niech państwo zlikwiduje te wszystkie beznadziejne uczelnie (prywatne i państwowe, bez różnicy). A na tych uczelniach, które pomyślnie przejdą selekcję, wystarczy zdecydowanie zmniejszyć limity przyjęć na wiadomo jakie kierunki.
Tym sposobem ludzie, którzy obecnie studiują "bo tak wypada" i przez 5 lat korzystają bez sensu z państwowych pieniędzy (które mogłyby być wydane na inny cel) wezmą się do pracy od razu po skończeniu liceum. Mówię o ludziach, którym wyższe wykształcenie jest zupełnie niepotrzebne do pracy (np. po studiach pracują jako instruktorzy jazdy, rozwożą pizzę, sprzedają bułki w piekarni czy jeżdżą wózkiem widłowym).
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czemu? Na prywatnych płaci kupę kasy ;/ I to nie państwa sprawa...
Czemu was aż tak gryzie ten tytuł naukowy mgr :} Jedyne co bym uważała za niepotrzebne to studia zaoczne. Kupy się nie trzyma większość, spotkanie raz na 3 tygodnie (???)
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Bo te trzy literki przed nazwiskiem powinny świadczyć o tym, że dana osoba reprezentuje pewien poziom.
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Noto rozumiem że cię to gryzie.
To że ktoś zdał maturę nie oznacza niczego. Zdać ją można w słabiuśkim technikum na 30% podstawy a zdać ją można w świetnym liceum - rozszerzenia na 100% Nie wiem cóż was tak gryzie. Idąc tym tropem wolałabym żeby wszystkie uczelnie były prywatne :} Tam student jest kimś, jest szanowany, bo to on tą instytucje utrzymuje i to on jest panem. Nie wiem cóż was tak to gryzie, a prestiż uczelni? Jak przyjmują nauczyciela do dobrej szkoły to nie patrzą że ma MaGazynieRa tylko jak dobrą szkołę skończył. Heloł, są bardziej prestiżowe uczelnie i mniej. I sądzę że nie tobie oceniać jaki dana osoba poziom reprezentuje ;}
|
|
|
#147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Z punktu widzenia budzetu jest tanie jurynkowic uczelnie niz powolywac tysiac pincet komisji badajacych, ktora uczelnia sie nadaje, ile na konkretny kierunek przyjac, czy zajecia takie czy smakie maja sens itp.---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
To, na przyklad, mnie gryzie, ze Polska mimo potencjalu na uczelniach (dobrzy wykladowcy, uczelnie z tradycjami) i studentach (duzo inteligentnych mlodych ludzi) jest na szarym koncu swiatowym.... Poki bedziemy dawac magistry na AWFach itp kwiatki to inaczej nie bedzie. Za tym tez idzie sceptycyzm zagranicznych inwestorow, ktorzy maja wiele zastrzezen co do jakosci tych niby-wyksztalconych pracwnikow w Polsce. Z drugiej strony dowala to tez ekonomii kraju tym, ze nie dosc, ze placimy komus za 5 lat takich "studiow" to trzymamy go z dala od rynku pracy i jak na niego wkracza, to ma przerost ambicji plus jest juz stary, a kwalifikacji, de facto nie podniosl. 5 lat i qpa kasy stracone O maturze juz wspominalismy, ze tez jest zenujaca wiec mozesz nie wyskakiwac z tym argumentem. Nasza, przede wszystkim, jest zbyt skomplikowana i wlasnie wychodzi, ze ktos kto zdal minimalna ilosc przedmiotow na minimalny zdawalny prog ma mature jak ktos, kto zdal X przedmiotow na rozszerzonym.
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2009-08-14 o 12:01 |
||
|
|
|
|
#148 | ||
|
Zakorzenienie
|
TAAAA a zapomniałaś że można bez problemu studiować za granicą?
Niestety niewiele ludzi się na to decyduje ze względu na pieniądze. Cytat:
A Program Socrates-Comenius pt:Europa globalnym graczem ( w tym roku - klasy europejskie)? Jak dla mnie przesadzasz Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-08-14 o 12:11 |
||
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, wlasnie skonczylam tam studia. Ale nie rozumiem twojego myslenia: to co, lepiej olac sprawe cieplym moczem, a ci, ktorzy inteligentnijsi nie godza sie byc zrownywaniu z ludzmi po AWFie niech sobie wyjada??!!
Jestem w szoku. Lubisz Polske? Ja lubie i zycze jej jak najlepiej. Odplyw inteligencji dobrze nam nie zrobi, zwlaszcza po wymordowaniu polskiej inteligencji w latach 39-45 i 50 latach komunizmu! Ja uwazam, w przeciwienstwie do ciebie, ze nalezy dolozyc wszelkich staran by zatrzymac potencjal intelektualny w karju ![]() I rozumiem, ze chcesz by tak pozostalo? U nas tez jest takich wielu. Bys sie zdziwila. Takie pisanie to typowe leczenie wlasnei kompleksu marnych szkol. "Na zachodzie uwazaja, ze UJ to kiepski uniwerek? Tak, ale u nas 100% mlodziezy wie, co jest stolica Bangladeszu!!! Wiec jestesmy madrzejsi!". Nie zmienia to faktu, ze nasz kraj ma kiepskie uczelnie. W skali swiatowej UJ, najlepszy w Polsce, jest na miejscu chyba 300. Nawet Czechy maja uniwersytet, ktory sie plasuje wyzej, a nie mozna im zarzucic, ze mieli lepszy start. Gadanie o tym, jakto Amerykanie nie znaja geografii to zaslanianie swoich wlasnych wad. Moze nie znaja (aczkolwiek powatpiewam, ze zaraz wszyscy Polacy sa z niej taaaacy swietni). Za to USA ma tez Harvard, Berkeley, Columbie i wiecej Nobli powojennych niz cala Europa razem wzieta ;]
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2009-08-14 o 12:18 |
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym.. nie czarujmy sie, że ma się to sam,o po X przedmiotach na rozszerzonyma po 2 na podstawie na 30%... bo na studia się ten z podstawa nie dostanie albo dostanie się na bylejakie studia różnica jest.. chyba, że ktoś planuje karierę sprzątacza to wtedy nie wiem język obcy się może co najwyżej przydac ![]() === poza tym pojęcia nie mam czemu odnosicie te całe dwa kierunki do wymagań pracodawców... 1) głupia sprawa protez itp itd.. z całym szacunkiem ale to już nie jest zajęcie dla lekarza tylko dla inżynieria właśnie dlatego, że lekarz ma zielone pojęcie o mechanice i powstała taka dziedzina jak inżynieria biochemiczna np która się z natury zajmuje protezami, implantami, wplącze się w to jeszcze nanotechnologie.. 2) każde sensowne przedsiębiostwo gdzieś ma tak naprawdę nasze wykształcenie - musimy mieć taki a taki papierke żeby go w segragator włożyć a w pracy i tak będziemy mieć multum szkoleń - nie czarujmy się z kolei że na 5 kierunkach studiów dowiemy się akurat tego czego potrzebują w danej firmie... teraz rynek bazuje na komórkach B+R i na własnych patentach i rozwiązaniach.. generalnie uczelnie są często kilka lat do tyłu za technologią przemysłu i modlą się o możliwość poznania rozwiązań tej czy tamtej firmy. Firmo z kolei naprawdę nic po naszych studiach... idziesz do pracy i na dzień dobry 5 szkoleń wewnętrznych z ich rozwiązań a kierunków kończ sobie ile chcesz... 3) ja widzę, że osoby które sutdiują dwa kierunki to najczęsciej : a) ktoś nie poszedł na medycyne to sobie robi naraz chemie i biologie ( osobiście nie ogarniam) b) ktoś sobie robi namiętnie każdą dostępną filologię ;D c) ktoś po 4 latach studiów odkrył, że w jego zawodzie nie ma pracy ( i znowu z całym szacunkiem ale u mnie rok rocznie na kierunek kilku matmeatyków z 4 roku przychodzi na studia bo się budza że u nich roboty nie ma)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

. Raczej jezyka w stopniu perfect tez bym sie , od zera, nie nauczyla. Moze jakas glupia jestem
[2]

<ot, żarcik taki

A fu co to w ogóle jest magister sztuki? Magistra dostaje się za prace umysłową
Jestem w szoku. Lubisz Polske? Ja lubie i zycze jej jak najlepiej. Odplyw inteligencji dobrze nam nie zrobi, zwlaszcza po wymordowaniu polskiej inteligencji w latach 39-45 i 50 latach komunizmu! Ja uwazam, w przeciwienstwie do ciebie, ze nalezy dolozyc wszelkich staran by zatrzymac potencjal intelektualny w karju