Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 22:29   #751
Ania0104
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

witajcie mamusie
cały dzień Was podczytukje ale czasu brak zeby coś skrobnąć
Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Obiecane fotki Kubusia (robione 2-3 dni temu)
słodki
Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
miesiac temu o tej porze bylam zaledwie 20min po porodzie
zmęczona, zmasakrowana i szczesliwa
A tymczasem Laurka najedzona w foteliku stoi na stole i mruczy cos pod nosem.

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Dziewczyny melduję sie na wątku jako prawdziwa mama

Tomuś urodził się w 39 tygodniu ciąży 18.08. , waga-3560 i 58 cm przez cc.

Narazie tylko tyle , bo Mały cały czas wisi przy cycku -nawet nie ma czasu zjeść.
witaj ... ... po raz drugi
Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość

Moja Zuzinka standardowo raz dziennie siusia w czasie gdy ja przebieram, dobrze ze to nie chłopak

Własnie stanełam na wadze i mam tylko 1,5 kg wiecej niz przed ciaza ale jak bede tak jesc to pewnie przytyje :/

fajna stronka -
https://mamotoja.pl/kalendarz_rozwoj...year=&cac_no=2
noooo ... a mój chłopak sika gdzie popadnie ... a ja cigle ścieram podłogę

ja waze tyle co przed ciażą, ale faktycznie przy takim jedzeniu to nadrobie kilogramów ... i ciagle mi sie chce słodkiego!!!

fajna stronka
Cytat:
Napisane przez Nikka1221 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny i ja sie tu melduje!Leos spi to moze nadgonie watek
helooo
miło że wpadłaś!
Cytat:
Mamuski czym smarujecie buzki maluszkow? Czy wogole smarujecie? Kuba po tej wysypce ma taka szorstką i suchą skórę nie jest taka gładziutka jak byc powinna. Dzisiaj posmarowałam te szorstkie miejsca oliwką Bambino ale chciałabym kupić jakis krem do buźki, tylko nie wiem jaki
a przeszła mu już ta wysypka? Mój Bartek tez ma jakąś wysypkę ... i na klatce piersiowej ma duzo krostek mam nadzieję ze to nie zadne uczulenie
Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Mam krem z Oilatum soft
http://allegro.pl/item713971726_oila...ki_gratis.html
smaruję nim ciałko, ale nie wiem czy do buźki można.

A jeszcze do polecanych rzeczy dodam Paklanki
ja narazie smaruje Bartusia oliwką z oliwek ... bardzo fajna!
ale o kremie do buźki muszę też pomyśleć

a tak wogóle to każdy kto go zobaczy to mówi że opalony! ... babcia się nawet pytała czy go samoopalaczem smaruje

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 22:33   #752
Ania0104
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Laura mimo ze jest odprezona w nocy to tak łapczywie ssie kora ze lyka powietrze.Zartobliwie mąż mówi do niej zeby psa nie wołała tak glosno jej to wychodzi.
Dzis w nocy znowu zalała mamie dekolt.Poszlo, az milo.Koszula do prania,ja do kąpania ok 3nad ranem.

to jest dobre pytanie
jak to przeczytalam to wybuchnelam takim gromkim smiechem ze nie moglam sie opanowac...
a wszystko za sprawa mojego męża ktory dzis odstawil mega numer...

Kapiel byla dzis wspolna.Sama zawsze wszytko sobie przygotuje a dzis jak męża mialam na podorędziu to go co chwile po cos wysylalam.Przynies pampersa, podaj to, wylej wode itp,az do momentu az poprosilam go zeby przyniosl wacik namoczony woda(do umycia buzi) bo jakos woda z wanienki jej twarzyczki nie myje.To chyba moje zboczenie przekladam na coreczke bo sama nie znosze myc buzi byle czym...
A mąż w łazience dla zartu mowi..."namocze jej woda termalna" (vichy) a ja mu na to "ok"
Ale swiecie bylam przekonana ze zartuje, jak w milionie innych sytuacji gdzie zartuje i udaje ze Laura jadla z nim obiad, ze cos tam jej smakuje, ze posadzil ja na motor i takie tam bzdury...
Ja jej wytarlam tym buzke, bedac przekonana ze to woda, az na policzku nienaturalny bąbelek jej sie zrobil(ze zwyklej wody taki ciezko zeby sie zrobil)
Pytam go "czy on naprawde ta woda termalna to nasaczyl" a on z pelna powaga" no tak,przeciez pozwolilas"
I biegiem woda, juz ta z wanienki kilkakrotnie malej buzinke przetarlam i na sucho , smiejac sie na maxa... myslalam ze popuszcze
taki stary osioł no, miesiecznej coreczce Vichy serwuje w koncu woda to woda
Potem lecial czytac co zawiera i mowi spokojnie kochanie jest hypoalergiczne itp...

Wiec tu odp na pyta czym smarujemy a na powaznie smaruje jak idziemy na dworek nivea od pierwszych dni.
ja Bartokowi tez myję buzie wodą - albo przegotowaną, albo roztw. soli fizjologicznej

a z małza niezły agent ... no ale to facet- On się nie zna na kosmetykach
Cytat:
Pytanie do mam karmiących mlekiem modyfikowanym. Jakie kupki robia wasze maluchy?
Kuba robi codziennie zieloną. A ostatnio to juz jest taka ciemniejsza zieleń. Chociaż dzisiaj zrobił tez taką zółtą. Już nie wiem czy to dobrze. Wszedzie czytam, że Nan ma duzo żelaza i to jest normalne.

Dzisiaj odkryłam nową zdolnośc Kubcia. Jak dałam mu swoją ręke, złapał mnie za kciuki i chciał sie podnosic z leżaczka. Normalnie podnosił głowe i tułów, co prawda na krótko ale dość wysoko. A jak mnie mocno oscisnął za palce. Siłacz mój mały
Jest taki pocieszny, zakochyje sie w nim coraz bardziej
Ten jego usmiech jak sie rano budzi i mnie zobaczy Serce sie raduje
Teraz smacznie śpi. Wykapany, naoliwkowany, najedzony.
a ja mam to smao pytanie do mam karmiacych piersią ... jakie kupki robia Wasze dzieci???

a z Kuby siłacz niezły! ... ale cieszy takie obserwowanie malucha - pierwszy uśmiech ... podniesiona głowka ... ja w Bartusiu też się zakochuje coraz bardziej

teraz śpi moje słoneczko ... i mam nadzieję, ze pośpi do 1

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

mariola współczuje przygody z wózkiem ... mam nadzieję, ze nie będziesz musiała kupować nowego, a ten naprawią

Ja przbiłam dwa koła w naszym wózku ... na szczęście małż je naprawił - okazało się, że jak pojechałam na budowę pooglądać domek to wbiły się kawałki blachy ... no i kapeć ... ale już jest ok i fura jeździ jak nowa!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-08-21, 22:48   #753
katarzynka00
Zakorzenienie

Moja robi zółciótką, konsystencja wodnista
Zielona ze 2x sie zdazyla
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 23:19   #754
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
a przeszła mu już ta wysypka? Mój Bartek tez ma jakąś wysypkę ... i na klatce piersiowej ma duzo krostek mam nadzieję ze to nie zadne uczulenie
Mój Adrianek od 4 dni ma krostki na buzi i brzuszku. Dzisiaj poszlam z tym do lekarza a on mi mówi że podejrzewa uczulenie na mleko (ja karmie butelką sztucznym mlekiem i tyle ile udaje mi sie ściągnąć to moim też). Kazał mi zmienić mleko i dał coś do smarowania krostek.

Ale ty chyba karmisz piersią prawda?

Cytat:
Pytanie do mam karmiących mlekiem modyfikowanym. Jakie kupki robia wasze maluchy?
Kuba robi codziennie zieloną. A ostatnio to juz jest taka ciemniejsza zieleń. Chociaż dzisiaj zrobił tez taką zółtą. Już nie wiem czy to dobrze. Wszedzie czytam, że Nan ma duzo żelaza i to jest normalne.
Mój od początku robił żółte i to tak żółte że wygląda jakby jakiś barwnik w nich był Czasem były w nich grudki ale to ponoć od mieszanego mleka (sztucznego i mojego). Położna to widziała i mówiła że ok.

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Jeszcze pytanie do Marioli : czy to dobry pomysł żeby takiemu maluchowi tak poprostu zmienić mleko? I wogóle to jakie uważasz za najlepsze? Ja daje Cow&Gate ale to raczej przypadek niż świadomy wybór bo opinie są różne. Jestem ciekawa twojej. I jakie ty podajesz?

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 23:19   #755
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

a mnie TZ dzis pochwalil a to dlatego, ze zostal na pol godziny z malym bo ja pojechalan na solarium a maly jak zwykle marudzil - TZ sie nie mogl nadziwic jak ja caly dzien tak daje rade i jeszcze posprzatalam, umylam lazienki i zrobilam pyszny obiad hihi

Cytat:
Cass, ale Kuba już dużym Bąbelkiem jest i jak słodko wygląda w tym leżaczku.
My mamy leżaczek w stylu fisherprice na cienkich drutach (taki z Mapetami) - ma wibracje i muzyczke. Na razie Antoś nie jest zachwycony. Poczekam jeszcze z miesiąc i jak go nie zainteresuje tego typu rozrywka to nic nie będę kupowała. Jeżeli jednak będzie mu się to podobało mam w planach taki do 18kg.
to mamy ten sam lezaczek
moj maly skonczyl wczoraj 6tyg i dopiero od kilku dni zaczal sie nim interesowac, a jeszcze ze dwa tygodnie temu olweka totalna

co do odbijania i ulewania - ja mam to samo, Eryka w ogole prawie nie musialam odbijac, nigdy nie mial kolki ani nie ulewal a Marcel non stop ulewa i kolki wiec zawsze staram sie go odbijac, nawet w nocy mimo iz to go wybudza - bo od ciaglego ulewania boli gardlo i potem dziecko meczy sie jedzac

niestety tak juz jest, ze jedne dzieci sa ulewajace inne nie - ale odbijanie za kazdym razem pomaga i jeszcze kupilismy mleko dla dzieci ulewajacych i dostaje jedna butelke na dobe tego mleczka
Cytat:
no wlasnie ja dzis tez zauwazylam, ze maly ma wysypke jakas na calej klatce piersiowej nie wiem co to jest, 16 bede na szczepieniu to zapytam

mariolu wspolczuje z powodu wozka oby go naprawili
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 23:53   #756
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Moj robi takie, jak piszesz- raz zielone, raz żółte, z grudkami. Ja z kolei podaję żelazo w syropie. Odkąd podaję BioGaia są zazwyczaj żółte z grudkami.
Wszystkie uważam za prawidłowe
Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
Jeszcze pytanie do Marioli : czy to dobry pomysł żeby takiemu maluchowi tak poprostu zmienić mleko? I wogóle to jakie uważasz za najlepsze? Ja daje Cow&Gate ale to raczej przypadek niż świadomy wybór bo opinie są różne. Jestem ciekawa twojej. I jakie ty podajesz?
Ja również podaję Cow&Gate i jestem zadowolona. Kierowałam się smakiem i zapachem . Testowałam na sobie wszystkie w ciąży. SMA mamy w szpitalu i moim zdaniem śmierdzi, Aptamil mamy chwalą, podobnie Cow & Gate. Jeśli poczytasz opakowania, to na wszystkich rodzajach mleka pisze to samo, a jeśli są różnice, to naprawdę minimalne. Oczywiście każdy producent ma swojej stronie pisze, że jego najlepsze, bo ma cuda wianki i ja np w takie porównania nie wierzę. Czasami bywa tak, że jakiś rodzaj mleka maluszkowi nie podchodzi, np mamy twierdzą, że bardziej maluchy ulewają, mają zaparcia itp itd. Powiedzialabym, że każdy rodzaj mleka ma podobną ilość zwolenniczek.
Czy zmienić? Jeśli lekarz twierdzi, że to od mleka i ty też tak myślisz, to zmień. Pomyśl jeszcze, czy nie zmieniałaś jakiś kosmetyków, proszku, płynu do plukania i czy aby na pewno to nie są potówki lub tzw trądzik. Zmiana mleka co tydzień czy dwa nie jest dobrym pomysłem (czy mieszanie różnych), ale jak zmieniasz i później się tego mleka trzymasz, to ok. Czasami warto zmienić, jeśli coś się niepokojącego dzieje.
Mój mały miał zmienione np mleko z SMA na Cow & Gate był naprawde mały, bo to był 35 tydzień, tuż przed wyjściem do domu), bo wymiotowołabym, gdybym miała mu te mleko codziennie robić. To oczywiście moje osobiste preferencje, znam wiele mam, ktore z SMA są zadowolone i dzieci też. Tak więc uważam, że Twoj synuś nie jest za mały na zmianę.

Aniu, Svinecko dziękuję i również mam taką nadzieję

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2009-08-21 o 23:56
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 08:41   #757
Miramej
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki

Cytat:
Napisane przez Nikka1221 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny i ja sie tu melduje!Leos spi to moze nadgonie watek
Witaj na Odchowalni , rozgość się i zaglądaj tak często, jak się da

Cytat:
Cześć Mamusie
(...)
Miramej, chciałabym Cię przeprosić, ale moja Szwagierka będzie dopiero w połowie września u siebie (teraz jest na wakacjach na Krecie) i wtedy się rozejrzy nad Sab Simplexem.
Może spróbuj przez kogoś (no gdyby nie ja, poprosiłabyś Svineckę i iałabyś już w domciu....) lub z tych stron:
http://shop.ebay.pl/?_from=R40&_trks...All-Categories
http://www.docsimon.pl/towar/sab-sim...suspensja-30ml
(...)
Dodatkowo zaniepokoiły mnie żółte gałki oczne u niego. Nie miał żółtaczki, więc skąd ten kolor białek???? I to do tego czasu???
Ola, no co Ty, nic się nie stało , może to i lepiej, bo na razie podaję Esputicon, w kolejce czeka Debridat (trzeba go zużyć w 4 tygodnie), więc Sab Simplex będzie po Debridacie jakby co
A czy żółtaczki fizjologicznej nie przechodzą wszystkie dzieci?

Cytat:
Mamuski czym smarujecie buzki maluszkow? Czy wogole smarujecie? Kuba po tej wysypce ma taka szorstką i suchą skórę nie jest taka gładziutka jak byc powinna. Dzisiaj posmarowałam te szorstkie miejsca oliwką Bambino ale chciałabym kupić jakis krem do buźki, tylko nie wiem jaki
Niczym nie smaruję, ale też się za czymś rozglądam.

Cytat:
Zastanawiałam sie dzisiaj nad tym kremem z Hippa ale stwierdziłam, że chyba lepsze bedzie coś aptecznego.

Ten krem Emolium ma dobre opinie...chyba spróbuje, jest od 1-go miesiaca zycia.
Mnie też się ten podoba

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 08:42   #758
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Byliśmy dzisiaj na drugim szczepieniu. Wszystko poszło sprawnie i obylo sie bez wielkiego płaczu. Od razu umowiłam nas za miesiąc na 3 szczepienie. Antoś, podobnie jak za pierwszym razem, nie jest marudny, nie ma gorączki, nawet spał popołudniu 3 godziny!

Niestety humor mi sie zepsuł w drodze powrotnej z poradni, ponieważ wjechałam wózkiem na kamień (nie widziałam go) i złamało mi sie to łączenie pomiędzy kółkiem, a stelażem. Stelaż aluminiowy, ale łączenie już nie.
Pojechałam do sklepu i powiedziano mi, że mam czekać na decyzję, czy wymienią mi na nowy, ale zasrzegli, że to wygląda, jakby sie zepsuło z mojej winy i pewnie mi nie wymienią. Świetnie, że Antosia nie zabiłam i że stało się to tuz koło domu .
No i co mam zrobić, jak mi tego nie wymienią? Nowego wózka nie kupię, bo się nie opłaca, gondola i tak jest nie za duża, w zimie z penwością Antoś by się do niej nie zmieścił, a na spacerówkę jest za wcześnie . Nie jestem też przygotowana finansowo teraz na taki wydatek

I jka mam jeździć na spacery?
Mariola super, że Antonio tak dobrze znosi szczepienia , zuch
Współczuję historii z wózkiem, trzymam kciuki, żeby wymienili , daj znać.

Cytat:
to dzis ja mam problem z wyobraznia... jakie drobinki, jak sie unosza? bo ja juz sobie wyobrazam niezly kosmos

Laura mimo ze jest odprezona w nocy to tak łapczywie ssie kora ze lyka powietrze.Zartobliwie mąż mówi do niej zeby psa nie wołała tak glosno jej to wychodzi.
Dzis w nocy znowu zalała mamie dekolt.Poszlo, az milo.Koszula do prania,ja do kąpania ok 3nad ranem.

Zzdroszcze po stokroc.
Kiedy ja wejde w swoje ciuchy...Bog jeden wie...

to jest dobre pytanie
jak to przeczytalam to wybuchnelam takim gromkim smiechem ze nie moglam sie opanowac...
a wszystko za sprawa mojego męża ktory dzis odstawil mega numer...

Kapiel byla dzis wspolna.Sama zawsze wszytko sobie przygotuje a dzis jak męża mialam na podorędziu to go co chwile po cos wysylalam.Przynies pampersa, podaj to, wylej wode itp,az do momentu az poprosilam go zeby przyniosl wacik namoczony woda(do umycia buzi) bo jakos woda z wanienki jej twarzyczki nie myje.To chyba moje zboczenie przekladam na coreczke bo sama nie znosze myc buzi byle czym...
A mąż w łazience dla zartu mowi..."namocze jej woda termalna" (vichy) a ja mu na to "ok"
Ale swiecie bylam przekonana ze zartuje, jak w milionie innych sytuacji gdzie zartuje i udaje ze Laura jadla z nim obiad, ze cos tam jej smakuje, ze posadzil ja na motor i takie tam bzdury...
Ja jej wytarlam tym buzke, bedac przekonana ze to woda, az na policzku nienaturalny bąbelek jej sie zrobil(ze zwyklej wody taki ciezko zeby sie zrobil)
Pytam go "czy on naprawde ta woda termalna to nasaczyl" a on z pelna powaga" no tak,przeciez pozwolilas"
I biegiem woda, juz ta z wanienki kilkakrotnie malej buzinke przetarlam i na sucho , smiejac sie na maxa... myslalam ze popuszcze
taki stary osioł no, miesiecznej coreczce Vichy serwuje w koncu woda to woda
Potem lecial czytac co zawiera i mowi spokojnie kochanie jest hypoalergiczne itp...

Wiec tu odp na pyta czym smarujemy a na powaznie smaruje jak idziemy na dworek nivea od pierwszych dni.
No bo wygląda jak kosmos , no są takie małe drobinki zanurzone w jakimś płynie i jak lampka się rozgrzewa, to one zaczynają się unosić. To jest taka mała lampka wkładana do kontaktu.

Ja się tak nie cieszę bardzo, bo zawsze byłam chudzielcem, myślałam, że po ciąży trochę mi zostanie, a tu

Historia z wodą termalną niezła

Cytat:
Dzisiaj odkryłam nową zdolnośc Kubcia. Jak dałam mu swoją ręke, złapał mnie za kciuki i chciał sie podnosic z leżaczka. Normalnie podnosił głowe i tułów, co prawda na krótko ale dość wysoko. A jak mnie mocno oscisnął za palce. Siłacz mój mały
Jest taki pocieszny, zakochyje sie w nim coraz bardziej
Ten jego usmiech jak sie rano budzi i mnie zobaczy Serce sie raduje
Teraz smacznie śpi. Wykapany, naoliwkowany, najedzony.
Kubcio jest duży, to i silny Zanim się obejrzysz będzie chodził
A uśmiecha się już świadomie?

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-22, 08:43   #759
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
ja waze tyle co przed ciażą, ale faktycznie przy takim jedzeniu to nadrobie kilogramów ... i ciagle mi sie chce słodkiego!!!
(...)
ja narazie smaruje Bartusia oliwką z oliwek ... bardzo fajna!
ale o kremie do buźki muszę też pomyśleć

a tak wogóle to każdy kto go zobaczy to mówi że opalony! ... babcia się nawet pytała czy go samoopalaczem smaruje
Mi też się chce słodkiego , pozwoliłaś sobie na coś?
Ja niczym nie smaruję Kubusia, kąpię Go w Emolium i smaruję jedynie tam, gdzie jeszcze skórka Mu się łuszczy (stópki) emulsją nawilżającą też Emolium. No i główką oliwkuję, bo już zaczyna Mu się ciemieniucha robić
A mnie pediatra powiedziała, że to, że jest "śniady" to od żółtaczki

Cytat:
a ja mam to smao pytanie do mam karmiacych piersią ... jakie kupki robia Wasze dzieci???
Kubuś już ponad 3 dni nie zrobił kupki , ale jak robił to były żółciutkie, czasem z grudkami.

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-22, 08:49   #760
frida110
Zakorzenienie

Cześć mamusie. U mnie noc w miarę przespana, ale chyba zaczynają się kolki Mała po kąpieli ładnie usypia i budzi się po około pół godzinie z krzykiem. Krzyk nie trwa cały czas, przechodzi na trochę, mała w tym czasie przysypia i budzi się znów po chwili z krzykiem. W nocy też budzi się częściej - co godzinę lub dwie.

Kończę, bo płacze.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 08:50   #761
Miramej
Zakorzenienie

Mam też już swoją krótką listę fajnych i niefajnych rzeczy

Fajne:
- emulsja do kąpieli Emolium
- spray do noska Disnemar + frida
- paklanki
- Linomag zielony
- łyżeczka do lekarstw Nuby (daję w niej Kubusiowi Esputicon, Vigantol i Vita K)
- smoczek Nuk
- pajacyki

Niefajne:
- jeszcze nie zanotowałam

Dziewczyny, poradźcie cos

Kubuś ładnie śpi w nocy, ale ja mam schizę na punkcie ewentualnego odparzenia pupki, więc 3 godziny w pampersie to już max (nieważne siku czy kupka), zmieniam Mu więc pieluszkę, ale to Go wybudza. Nie wiem, co robić : czekać ze zmianą, aż się obudzi? Czy zmieniać i skracać Mu przez to okresy snu? Pomóżcie

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-22, 09:37   #762
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Miramejku czekaj az sie obudzi sam, jesli nie ma kupki to nie ma sensu go wybudzac

ja nawet nieraz w ciagu jednego karmienia mu nie zmieniam w nocy i dopiero przy nastepnym jak juz jest pelna
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 11:07   #763
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

ja co prawda nie karmie piersia, a mała robi kupki żółte, raz byla zielona ale pewnie z tego katarku

Weronika juz zdrowieje , jeszcze zakraplam jej nosek i odciagam frida, ale juz nie ma zatkanego noska tylko wszystko ladnie splywa

dzisiaj w nocy moja mała pobila sama siebie, polozylam ja na boczku przy samych szczebelkach lozeczka zeby sie nie przekrecila -budzi mnie jej kwek po 3 godzinach a ona lezy na brzuchu w poprzek
rano to samo wstaje patrze a ona tym razem na plecach w poprzek!!
potem polozylam ja na lozku obok siebie i odsunelam sie troche -juz po chwili byla znowu przy mnie oj bardzo ruchliwa jest i teraz bede ja kladla chyba tylko brzuszku w nocy bo wtedy juz sie nie przekreci a ze ona uwielbia tak spac to problem z glowy

wczoraj znowu mialam depreche wieczorem - plakalam chyba z godzine, a dzisiaj jak reka odjal........niech to juz sie wreszcie skonczy

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 11:13   #764
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry

muszę powiedzieć ze dzisiaj była super nocka
wykąpalismy Bartusia przed 21 ... zjadł i usnął ... i spał tak do 1.20 ... znów zjadł - duuużo bo domagał się drugiego cycka ... i znów spał do 6,10 ... potem oczywiście krótka drzemka i wojowanie ... o 10 dopeiro zasnął
Cytat:
Mój Adrianek od 4 dni ma krostki na buzi i brzuszku. Dzisiaj poszlam z tym do lekarza a on mi mówi że podejrzewa uczulenie na mleko (ja karmie butelką sztucznym mlekiem i tyle ile udaje mi sie ściągnąć to moim też). Kazał mi zmienić mleko i dał coś do smarowania krostek.

Ale ty chyba karmisz piersią prawda?
tak, ja karmię piersią ... kurcze muszę zapytać pedaitre w poniedziałek
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
a mnie TZ dzis pochwalil a to dlatego, ze zostal na pol godziny z malym bo ja pojechalan na solarium a maly jak zwykle marudzil - TZ sie nie mogl nadziwic jak ja caly dzien tak daje rade i jeszcze posprzatalam, umylam lazienki i zrobilam pyszny obiad hihi

no wlasnie ja dzis tez zauwazylam, ze maly ma wysypke jakas na calej klatce piersiowej nie wiem co to jest, 16 bede na szczepieniu to zapytam
miło jak ktoś docenia nasze poswięcenie i czasem pochwali

zapytaj ... i daj znać co Ci powiedział
Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Mi też się chce słodkiego , pozwoliłaś sobie na coś?
noooo co chwile ktos ciastkiem poczęstuje ... i już nawet małża prosiłam zeby mi herbatniki kipił
Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Cześć mamusie. U mnie noc w miarę przespana, ale chyba zaczynają się kolki Mała po kąpieli ładnie usypia i budzi się po około pół godzinie z krzykiem. Krzyk nie trwa cały czas, przechodzi na trochę, mała w tym czasie przysypia i budzi się znów po chwili z krzykiem. W nocy też budzi się częściej - co godzinę lub dwie.

Kończę, bo płacze.
biedna
Cytat:
Mam też już swoją krótką listę fajnych i niefajnych rzeczy

Fajne:
- emulsja do kąpieli Emolium
- spray do noska Disnemar + frida
- paklanki
- Linomag zielony
- łyżeczka do lekarstw Nuby (daję w niej Kubusiowi Esputicon, Vigantol i Vita K)
- smoczek Nuk
- pajacyki

Niefajne:
- jeszcze nie zanotowałam

Kubuś ładnie śpi w nocy, ale ja mam schizę na punkcie ewentualnego odparzenia pupki, więc 3 godziny w pampersie to już max (nieważne siku czy kupka), zmieniam Mu więc pieluszkę, ale to Go wybudza. Nie wiem, co robić : czekać ze zmianą, aż się obudzi? Czy zmieniać i skracać Mu przez to okresy snu? Pomóżcie
hmmm ja przewijam jak Bartus sie budzi na jedzenie ... nogdy go nie wybudzałam, bo potem pewnie by nie usnął tak łatwo

U nas narazie odparzeń brak - po każdej zmianie pieluszki pudruję mu pupkę Alantanem i jest ok!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-08-22, 11:23   #765
Cassandra 23
Zakorzenienie

Witam weekendowo

Cytat:
Moja robi zółciótką, konsystencja wodnista
Zielona ze 2x sie zdazyla
To moze rodzaj kupki zależy od mleka? Ty karmisz Bebiko a ja Nanem Activ.
Tak sie zastanawiam, że moze jednak mały ma alergie na to mleko skoro takie zielone robi ale krostki mu poginely. Już zgłupiałam totalnie chce dla niego jak najlepiej, nawet zieloną kupką sie martwie Wczoraj kupiłam Trilac, probiotyk troszke mocniejszy. Bede wsypywała co 2 dzien do mleczka, podobno pomaga.
aha i odstawiłam wszelkie herbatki, podaje sama wode z odrobinką glukozy. Może to od tych herbatek kupcia jest taka zielona?

Cytat:

Mój od początku robił żółte i to tak żółte że wygląda jakby jakiś barwnik w nich był Czasem były w nich grudki ale to ponoć od mieszanego mleka (sztucznego i mojego). Położna to widziała i mówiła że ok.
Kuba tez miał wysypke na buzi, po bokach głowki i klatce piersiowej. Ale juz wyraznie zanikła, tylko skóra jest taka szorstka i sucha.

Cytat:
Moj robi takie, jak piszesz- raz zielone, raz żółte, z grudkami. Ja z kolei podaję żelazo w syropie. Odkąd podaję BioGaia są zazwyczaj żółte z grudkami.
Wszystkie uważam za prawidłowe
To może to od tego żelaza ta zieleń?

Cytat:
Kubcio jest duży, to i silny Zanim się obejrzysz będzie chodził
A uśmiecha się już świadomie?

Tak, bardzo swiadomie

Cytat:
Ja w nocy staram sie jak najrzadziej zmieniac pieluszke wlasnie dlatego, żeby go nie rozbudzac. Na noc zakładam juz wieksze pampersy żeby nic sie z nich nie wylało. Ale zauwazyłam, że Kuba w nocy jakos mniej sika bo papmers po 4 godz. jest prawie suchy.
A co do odparzen to jak narazie nie miał żadnego, na poczatku tylko miał lekko czerwona pupkę w jednym miejscu ale Linomag od razu pomógł.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 11:35   #766
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Miramejku czekaj az sie obudzi sam, jesli nie ma kupki to nie ma sensu go wybudzac

ja nawet nieraz w ciagu jednego karmienia mu nie zmieniam w nocy i dopiero przy nastepnym jak juz jest pelna
, a powiedz mi jeszcze jak sprawdzasz, czy w pieluszce jest kupka, jeśli zapach niekoniecznie na to wskazuje?

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Weronika juz zdrowieje , jeszcze zakraplam jej nosek i odciagam frida, ale juz nie ma zatkanego noska tylko wszystko ladnie splywa

dzisiaj w nocy moja mała pobila sama siebie, polozylam ja na boczku przy samych szczebelkach lozeczka zeby sie nie przekrecila -budzi mnie jej kwek po 3 godzinach a ona lezy na brzuchu w poprzek
potem polozylam ja na lozku obok siebie i odsunelam sie troche -juz po chwili byla znowu przy mnie oj bardzo ruchliwa jest i teraz bede ja kladla chyba tylko brzuszku w nocy bo wtedy juz sie nie przekreci a ze ona uwielbia tak spac to problem z glowy

wczoraj znowu mialam depreche wieczorem - plakalam chyba z godzine, a dzisiaj jak reka odjal........niech to juz sie wreszcie skonczy
Cieszę się, że Weroniczka już lepiej się czuje

czekoladko wydaje mi się, że takie małe dzieci nie powinny spać na brzuszku w nocy (tj. bez nadzoru), bo to może zwiększać prawdopodobieństwo śmierci łóżeczkowej. Poszukaj jeszcze gdzieś, bo nie chcę Cię straszyć, ale tak nam mówiono na SR i na kursie pierwszej pomocy.

, kiedyś musi się skończyć

Cytat:
dzień dobry

muszę powiedzieć ze dzisiaj była super nocka
wykąpalismy Bartusia przed 21 ... zjadł i usnął ... i spał tak do 1.20 ... znów zjadł - duuużo bo domagał się drugiego cycka ... i znów spał do 6,10 ... potem oczywiście krótka drzemka i wojowanie ... o 10 dopeiro zasnął
(...)
noooo co chwile ktos ciastkiem poczęstuje ... i już nawet małża prosiłam zeby mi herbatniki kipił
(...)
hmmm ja przewijam jak Bartus sie budzi na jedzenie ... nogdy go nie wybudzałam, bo potem pewnie by nie usnął tak łatwo

U nas narazie odparzeń brak - po każdej zmianie pieluszki pudruję mu pupkę Alantanem i jest ok!
Gratuluję fajnej nocki

Ja jem ze słodyczy tylko biszkopty, mam straszną ochotę na coś czekoladowego, ale wiadomo - alergizujące

Czyli kolejny głos za czekaniem do karmienia

Cytat:
Tak, bardzo swiadomie

Ja w nocy staram sie jak najrzadziej zmieniac pieluszke wlasnie dlatego, żeby go nie rozbudzac. Na noc zakładam juz wieksze pampersy żeby nic sie z nich nie wylało. Ale zauwazyłam, że Kuba w nocy jakos mniej sika bo papmers po 4 godz. jest prawie suchy.
A co do odparzen to jak narazie nie miał żadnego, na poczatku tylko miał lekko czerwona pupkę w jednym miejscu ale Linomag od razu pomógł.
Ja z utęsknieniem czekam na pierwszy świadomy uśmiech

Dzięki za odpowiedź , czyli chyba będę czekała, aż Mały zgłodnieje, ja przy każdej zmianie pieluszki smaruję Linomagiem, do tego co 2 dni porządne 30-minutowe wietrzenie i pupa jest ładna, chcę, żeby taka została . A sika i w dzień i w nocy na potęgę

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-22, 12:18   #767
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
ja co prawda nie karmie piersia, a mała robi kupki żółte, raz byla zielona ale pewnie z tego katarku

super ze Weroniczka czuje się juz coraz lepiej ... mam nadzieję ze Tobie tez szybko przejdą te napady depresji
Cytat:
, a powiedz mi jeszcze jak sprawdzasz, czy w pieluszce jest kupka, jeśli zapach niekoniecznie na to wskazuje?

Ja jem ze słodyczy tylko biszkopty, mam straszną ochotę na coś czekoladowego, ale wiadomo - alergizujące

Ja z utęsknieniem czekam na pierwszy świadomy uśmiech
ja zaglądam odchylając kawałek pieluszki nad udem

mój Bartuś chyba od wczoraj się uśmiecha świadomie ... dzisiaj rano tak się cieszył jak nigdy słodki jest jak sie tak uśmiecha pełną buzią !

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-08-22, 12:24   #768
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość

Kończę, bo płacze.
no nie ominie to chyba zadnego naszego dzieciatka

Cytat:

ja tez nie budze i zdaza mi sie jak Svinecce ze przewijam przy nast.karmieniu.Mam wrazenie ze spiac mniej siusia.Przeciez od kąpieli tylko mleko pije,to nie jest w stanie szybko przesikac pampersa.
W ciagu dnia i ost upałów jak duzo piła to oczywiście często pieluszka zmieniana.
Pupke wietrzymy codziennie przed kąpiela, a kazdorazowo przy przewijaniu kremikem "impregnujemy"
Na noc to juz naprawde gruuubo.

Cytat:
i teraz bede ja kladla chyba tylko brzuszku w nocy bo wtedy juz sie nie przekreci a ze ona uwielbia tak spac to problem z glowy
czekoladko- Miramej bardzo dobrze tobie radzi.Ja dołaczam sie do prosby zebys nie zostawiala Weroniczki na brzuszku bez nadzoru...

Cytat:
mi zdaza sie nogaweczka looknąc, tak boczkiem ale zdecydowanie czuje jak nosek przyloze do spodenenk

Dzis nad ranem wydawalo mi sie Laurka ma katar.Oddychala inaczej.Oczywiscie wydawalo mi sie ze jest rozpalona, ale zmierzylam temp nie ma gorączki.
Wyczyscilam nosek i juz jest w porzadku,oddycha normalnie.
Sól wedruje po calym łóżku...I glowka na ulubionym boczku spoczywa
Musze pod materac podlozyc cos wyzszego.Poradze sie siostry bo ona cos kladla synkowi tylko nie pamietam co.

Stary 2009-08-22, 12:27   #769
eleeri
Zakorzenienie

Cześć i znowu noc do
Ale dzisiaj wykorzystałam małża bo dzisiaj sobota i nie trzeba iść do pracy

Cytat:
widzialam, ze pisalyscie o ciuszkach - moj nosi juz na 68 i sa na styk - masakra jak on mi rosnie, wyglada jak trzy miesieczne dziecko

zimy w gondoli na bank nie przetrwa, juz jest prawie na styk
bede musiala kupic spiwor i wozic go w spacerowce

a dzis udana noc - maly zasnal po 22, obudzil sie o 2, 6 i 9

No to faktycznie klocuszek z niego
Daj zdjęcie
Gratuluję i zazdroszczę udanej nocy

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
dziś noc o wiele bardziej udana - budził się standardowo, ale zjadł i zasypiał, a ja nie odbijałam go na siłę... potrzymałam chwilkę na siedząco (nie kładłam sobie na brzuchu) i jak mu się nie odbiło po chwili to odkładałam go na boczek z drżeniem serca i o dziwo super spał... i już sama nie wiem co robić - za wszelką cenę odbijać go czy pozwolić mu spać...

Ja w nocy nie odbijam na siłę, bo nie poszłabym w ogóle spać

Cytat:
mam pytanko - szukam podgrzewacza, bo mialam stary i sie popsuł (cały zas grzeje na maxa). Jaki byscie mi poleciły?

Własnie stanełam na wadze i mam tylko 1,5 kg wiecej niz przed ciaza ale jak bede tak jesc to pewnie przytyje :/
Ja mam podgrzewacz z Aventu, ale użyłam tylko kilka razy, na razie mi niczym nie podpadł

Dziewczyny jak Wy to robicie, że waga Wam spada
Mi jakoś nie może
Do wagi sprzed ciąży dzieli mnie 8 kg, a do wagi normalnej aż ponad 20 kg.

Cytat:
Myślę, że spokojnie na boczku możesz Go zostawić, najwyżej zabezpiecz plecki jakimś wałeczkiem, żeby mieć pewność, że się nie przekręci. Poza tym czytałam, że w nocy nie jest konieczne dawać do odbicia, bo dziecko jest odprężone i łyka mało powietrza.

Ja ważę tyle, co przed ciążą i chodzę już w starych jeansach

Mój jest tak łakomy, że w dzień i w nocy łyka jakby od tego zależało jego życie

Ja też tak chce

Cytat:

Mój robi na zmianę, raz żółte (taka jajecznicę) raz zielone (jakby najadł się trawy)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 13:31   #770
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
Wierz mi, po rezonansie magnetycznym, robionym z powodu silnych migrenowych blow glowy w ogole nie było mi wesoło . Guz był ciut mniejszy niż wielkościowa granica pomiędzy leczeniem operacyjnym i farmakologicznym. No i ja uparłam się, że chcę jednak zacząć od tabletek.
PCO również jest paskudne
Najważniejsze jednak, że mamy swoje pociechy!
Masz racje, to jest najważniejsze.

Cytat:
Moja Zuzia robi taką żółtawa z grudkami. A jakiej wody używasz do przygotowania mleczka? Bo mi Żywca polecono i w sumie OK tylko czesto kupke robi(6-8 dziennie), ale może ona jeszcze malutka jest i to dlatego Tyle ze po wodzie z kranu rzadziej te kupki były i chyba brzuszek ja bolał

Miramej, ja zmieniam jak jest mokra lub kupisko. Niekoniecznie przy kazdym karmieniu.

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ja mam podgrzewacz z Aventu, ale użyłam tylko kilka razy, na razie mi niczym nie podpadł

Mi jakoś nie może
Hmmm, dzieki za opinie
A co do wagi to rano jak sie waże to nawet tylko 0,5 wiecej ja niewiele przytyłam w ciązy, bo niecałe 10 kg. Po porodzie miałam silna anemie (niewiem czy to ma jakis zwiazek), no i zmeczenie i wogóle. I waga szybko sama spadła. Ale czuje ze cos mi przybedzie

Jeszcze jedno pytanko - jakich termometrów uzywacie? I czekam na wiecej opinii o podgrzewaczach

Edytowane przez mayaha
Czas edycji: 2009-08-22 o 13:33
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 13:50   #771
eleeri
Zakorzenienie

Dodam jeszcze z przydatnych rzeczy:
- Aspirator do nosa (taki do odkurzacza )
- pajace i body,
- pampersy z Pampersa (nie pamiętam czy pisałam) te z Huggies`a są znośne
- chusteczki Nivea Soft & Care (ale najlepsza jest woda + wata )
- laktator

Rzeczy do
- półśpiochy : ((
- linomag,
- sudocrem,
- chusteczki Bobini,
- chusteczki Dzidziuś (wyciągają się albo po kilka na raz albo wychodzi jedna i następną trzeba wydłubywać)
- chusteczki z Biedronki (śmierdzą na potęgę)
- pampersy z Belli

Cytat:

Ja zmieniam jak jest kupa (młody i tak zawsze płacze jak ma kupę w majtkach) i przed karmieniem. Po karmieniu też jak przy jedzeniu pójdzie kupa.

Miramej a ta łyżeczka to dobra jest ?
Dziecko się nie zadławi jak mu dajesz lek w płynie ?
Ja mam schizę na tym punkcie

Stary 2009-08-22, 14:06   #772
skierka1981
BAN stały

przesyłam buziaczki wszystkim mamusiom i ich pociechom
znowu mam na chwilkę neta, trochę poczytałam ale mało i nigdy tego nie nadrobię
u nas ok mała noce fajnie przesypia, w dzień potrafi nieźle dac w kośc , ale cóż...
smaruję jej buziaczka maścią trochę lepiej jest ale kiedy ona będzie miała taka fajną skórę jak kiedys ...ja to z wagą jeszcze zrzucę przez ten brak nabiału
i od dwóch dni jak mała jest najedzona i ogólnie jej dobrze to sie patrzy na mnie i słodko uśmiecha 20 skończyła miesiąc...super uczucie

i będę miała leżaczek, tzn Amelka dostanie na chrzciny od mojej siorki fisher price taki do 18 kg teraz linka nie wstawie bo lece do małej, buzka
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 14:08   #773
p4w
Zakorzenienie

ja też mam podgrzewacz Avent IQ - ale jego wadą jest to, ze tylko butelki aventu tam wchodzą (mała Tommee tippee też wejdzie )

ogólnie jestem bardzo zadowolona - szybki i łatwy w obsłudze, ale ja nie używam często, bo dokarmiam max 2 razy na dobę

robię tak, ze staram się miec zawsze przygotowaną buteleczkę z odpowiednio przygotowaną wodą, więc jak w czasie karmienia mały zaczyna kwękać, ze mu słabo leci to szybko buteleczkę do podgrzewacza, wsypuję Bebilon i po 2-3 min gotowe
ogólnie przydatne to fajne urządzenie , wcześniej myślałam, ze to zbędny gadżet

- do fajnych rzeczy moge jeszcze doliczyć wanienkę Onda Evolution - mały ją uwielbia, bo mu wygodnie jak leży sam bez podtrzymania i się śmieje jak kopie nóżkami i robią się fale, albo jak podnosi pupę i pod pleckami mu pluska woda

- kolejny hit to mata (ja mam Fisher Price z dżunglą) - Tomasz macha rączkami - trąca grzechotkę, a jak kopie nóżkami to liść mu szeleści, a on jest taki zdziwiony...
a jak wieczorem zgasimy światło i właczymy kolorowe światełka na szczycie maty jest zachwycony

z kitów to przychodzi mi do głowy butelka i smoczek dynamiczny Tommee Tippee - butelka cienka i mleczko szybko stygnie, a smoczek za bardzo się wygina jak mały ją zasysa, czasem się tak zniekształca, ze muszę mu wyciągnąc butlę, żeby wróciła do kształtu 9mimo odpowietrzacza)

a kolejny to husteczki Huggies - dosyć grube i srednio mi się to podoba, wolę cieniutkie Pampers

więcej mi nie przychodzi do głowy póki co (kupiliśmy jeszcze nosidełko Baby Bjorn dla naszego miłośnika noszenia, więc jak się sprawdzi to dam znać jakby kogos interesowało)

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 14:09   #774
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
A co do wagi to rano jak sie waże to nawet tylko 0,5 wiecej ja niewiele przytyłam w ciązy, bo niecałe 10 kg. Po porodzie miałam silna anemie (niewiem czy to ma jakis zwiazek), no i zmeczenie i wogóle. I waga szybko sama spadła. Ale czuje ze cos mi przybedzie

Jeszcze jedno pytanko - jakich termometrów uzywacie? I czekam na wiecej opinii o podgrzewaczach
Ja też miałam silną anemię, zmęczona jestem ciągle ale waga ani drgnie

Co do termometru to ja mam taki :http://www.flandria.pl/oscpremium/te...Csid=sdzxnzzfs

Stary 2009-08-22, 14:49   #775
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
jeden mam zwykly,drugi elektroniczny, trzeci w smoczku.Na szczescie nie byly jeszcze mocno potrzebne.Chce jeszcze kupic pasek na czolo.

Podgrzewacz mam canpola.Dziala od ok miesiąca dzien i noc.Wciaz w gotowosci wode grzeje.Jestem bardzo zadowolona, ale z drugiej strony czego tu oczekiwac od podgrzewacza Potem sloiczki bede w tym podgrzewala, bo tez wchodza, no i w zestawie byla miseczka i łyzeczka.Miseczke nakłada sie na podgrzewacz.

Cytat:
Dodam jeszcze z przydatnych rzeczy:
- Aspirator do nosa (taki do odkurzacza )
- pajace i body,
- pampersy z Pampersa (nie pamiętam czy pisałam) te z Huggies`a są znośne
- chusteczki Nivea Soft & Care (ale najlepsza jest woda + wata )
- laktator

Rzeczy do
- linomag,
- sudocrem,
- chusteczki Bobini,
- chusteczki Dzidziuś (wyciągają się albo po kilka na raz albo wychodzi jedna i następną trzeba wydłubywać)
- pampersy z Belli
wstawisz linka tego aspiratora?
z twoich kitów moimi hitami są:linomag no i chusteczki z biedronki(lepsze sa lawendowe od sensitive)

Stary 2009-08-22, 14:59   #776
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:

wstawisz linka tego aspiratora?
Proszę bardzo
http://www.katarek.pl/

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

PS
fajny jest film pokazowy

Stary 2009-08-22, 15:16   #777
cashmeree
Zakorzenienie

GG do cashmeree

Dziewczyny ja tylko na chwilkę cały czas próbuję się odnaleźć z moim małym chłopaczkiem w domu i poukładać sobie plan dnia.
Mam prośbę do mam które przechodziły odparzoną pupkę u swojej pociechy czym ją wyleczyłyście? ja próbowałam już wszystkiego chyba min. Linomag, Nivea na oparzenia i teraz stanęłam przy Sudocremie i nie stosuję chusteczek tylko przemywam dupkę rumiankiem ale może macie jakieś sprawdzone sposoby??
I jeszcze jeedno ale mniej ważne jaki leżaczek bujaczek polecacie tzn jakiej firmy bo planuję kupić a nie wiem jaki?
cashmeree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 15:21   #778
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Cieszę się, że Weroniczka już lepiej się czuje

czekoladko wydaje mi się, że takie małe dzieci nie powinny spać na brzuszku w nocy (tj. bez nadzoru), bo to może zwiększać prawdopodobieństwo śmierci łóżeczkowej. Poszukaj jeszcze gdzieś, bo nie chcę Cię straszyć, ale tak nam mówiono na SR i na kursie pierwszej pomocy.

, kiedyś musi się skończyć

nawet nie wiedzialam ze smierc lozeczkowa jest od spania na brzuchu
a co mam zrobic jak ona lubi tak spac?? teraz tez wlasnie tak spi

Cytat:

czekoladko- Miramej bardzo dobrze tobie radzi.Ja dołaczam sie do prosby zebys nie zostawiala Weroniczki na brzuszku bez nadzoru...
i teraz caly czas mam to w glowie a tak bylam nieswiadoma........to teraz chyba spac w nocy nie bede

Cytat:

Ja w nocy nie odbijam na siłę, bo nie poszłabym w ogóle spać

Mi jakoś nie może

ja tez , czekam chwilke jak sie nie odbije to klade ja na boczku

a mi waga stanela w miejscu jak 14kg poszlo szybko tak teraz 10kg do wagi wyjsciowej nadal jest i nie chce ruszyc

Cytat:

To moze rodzaj kupki zależy od mleka? Ty karmisz Bebiko a ja Nanem Activ.
Tak sie zastanawiam, że moze jednak mały ma alergie na to mleko skoro takie zielone robi ale krostki mu poginely. Już zgłupiałam totalnie chce dla niego jak najlepiej, nawet zieloną kupką sie martwie Wczoraj kupiłam Trilac, probiotyk troszke mocniejszy. Bede wsypywała co 2 dzien do mleczka, podobno pomaga.
aha i odstawiłam wszelkie herbatki, podaje sama wode z odrobinką glukozy. Może to od tych herbatek kupcia jest taka zielona?

ja tez karmie nan active i mala ma kupki zolte
herbatki tez dostaje 2 razy dziennie po 20ml z hippa koperkowa i rumiankowa do tego wit.c-tak kazala mi pediatra zeby zwiekszyc odpornosc malej przy katarku

u mnie hity to:
-pieluszki Pampers i Baby dream-innych nie probowalam
-chusteczki nivea soft&care i pampers z aloesem
-maść Bepanthen na odparzenia i na potowki swietna!!
-podklady do przewijania z rossmana
-plyn do kapieli Hippa i puderek Nivea
-body , śpiochy i pajace oraz bamboszki na stopki-nie uciskaja tak jak skarpetki
-Frida

nie sprawdzilo sie:
-sudocrem- mala miala jeszcze wieksze podraznienie po nim
-gruszka canpol

od kiedy moge malej powiesic karuzele nad lozeczkiem tak zeby juz ja to interesowalo? bo narazie chyba nie bardzo co?

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 16:51   #779
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Miramejku, nie wybudzaj go. Małe dzieci szczegolnie potrzebują zdrowego, niezakłócanego snu, aby rosnąć . możesz robic tak, jak dziewczyny- nakładać grubszą warstwę kremu przed snem.
Cytat:
teraz bede ja kladla chyba tylko brzuszku w nocy bo wtedy juz sie nie przekreci a ze ona uwielbia tak spac to problem z glowy
Maluszki nie moga spać w nocy na brzuszku bez nadzoru, z powodu o którym dziewczyny pisały juz wyżej.
Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
przesyłam buziaczki wszystkim mamusiom i ich pociechom
znowu mam na chwilkę neta, trochę poczytałam ale mało i nigdy tego nie nadrobię
u nas ok mała noce fajnie przesypia, w dzień potrafi nieźle dac w kośc , ale cóż...
smaruję jej buziaczka maścią trochę lepiej jest ale kiedy ona będzie miała taka fajną skórę jak kiedys ...ja to z wagą jeszcze zrzucę przez ten brak nabiału
i od dwóch dni jak mała jest najedzona i ogólnie jej dobrze to sie patrzy na mnie i słodko uśmiecha 20 skończyła miesiąc...super uczucie

i będę miała leżaczek, tzn Amelka dostanie na chrzciny od mojej siorki fisher price taki do 18 kg teraz linka nie wstawie bo lece do małej, buzka
witaj Skierko . Miło czytać, że u ciebie wszystko w porządku

Zielone kupki zazwyczaj nie sygnalizują, że dzieje sie cos złego
Przyczyn zielonych kupek jest kilka.

Dzieci karmone butelką:
  • mleko z dodatkiem żelaza może powodowac zielony kolor kupek. Jeśli dziecko nie ma zaparć, to nie powinien to być powod do zmartwień.
  • dziecko może zjadać za mało lub za dużo
Dzieci karmione piersią:
  • czasami jest objaw nadwrażliwości na nabiał
  • może oznaczać też, że dziecko zjada głównie rzadkie mleko, ktore zawiera dużo laktozy, natomiast nie najada się tym bardziej gęstym, ktore jest później. Dzieje się tak często, chociaż nie tylko, gdy mamy zamieniają piersi podczas karmienia, a nie karmią z jednej, aż będzie pusta i później ew oferują drugą.
Dzieci, które mają żółtaczkę zazwyczaj mają bardziej zielone kupki, poza tym niektore dzieci z natury mają kupki zielone, ale jeśli dobrze przybieraja na wadze, nie mają zaparć to ok.

Zawsze można skonsultować się z pediatrą

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

Termometr mam Braun IRT 4520 i jestem bardzo zadowolona. W pracy również korzystam z podobnego.

Podgrzewacz mam Aventa i nie narzekam. Oprócz butelek Avent wchodzą do niego także NUK.
Stary 2009-08-22, 16:53   #780
Miramej
Zakorzenienie

Angry Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
ja tez nie budze i zdaza mi sie jak Svinecce ze przewijam przy nast.karmieniu.Mam wrazenie ze spiac mniej siusia.Przeciez od kąpieli tylko mleko pije,to nie jest w stanie szybko przesikac pampersa.
W ciagu dnia i ost upałów jak duzo piła to oczywiście często pieluszka zmieniana.
Pupke wietrzymy codziennie przed kąpiela, a kazdorazowo przy przewijaniu kremikem "impregnujemy"
Na noc to juz naprawde gruuubo.
(...)
mi zdaza sie nogaweczka looknąc, tak boczkiem ale zdecydowanie czuje jak nosek przyloze do spodenenk
Dziękuję za radę z tym "impregnowaniem", posmaruję grubo i zobaczymy . U mnie jest ten problem, że Kuba naprawdę duuużo sika
Ale żeby zerknąć nogaweczką, trzeba zdjąć część ubranka, na bank Kuba się obudzi

Cytat:
Mój jest tak łakomy, że w dzień i w nocy łyka jakby od tego zależało jego życie

Ja też tak chce

A ja nie chciałam tak schudnąć , nic nie robię, samo poszło, po wyjściu ze szpitala miałam 2 kg więcej niż przed ciążą, 2 dni później już wagę wyjściową.

Cytat:
Miramej, ja zmieniam jak jest mokra lub kupisko. Niekoniecznie przy kazdym karmieniu.
(...)

Ja kupiłam Scaneo, na podczerwień, ale jakoś nie wzbudza mojego zaufania

Cytat:
Rzeczy do
- linomag,
- sudocrem,
- chusteczki Bobini,
- pampersy z Belli

Ja zmieniam jak jest kupa (młody i tak zawsze płacze jak ma kupę w majtkach) i przed karmieniem. Po karmieniu też jak przy jedzeniu pójdzie kupa.

Miramej a ta łyżeczka to dobra jest ?
Dziecko się nie zadławi jak mu dajesz lek w płynie ?
Ja mam schizę na tym punkcie
A dla mnie to hit, przynajmniej na razie
Przed karmieniem już nie zmieniam, bo Kubuś za bardzo płakał, a tak 20-30 min. po i luzik

Mnie ta łyżeczka pasuje, choć jest jeszcze ciut za duża, Kuba sobie z nią radzi, fajna jest, bo ma dozownik i jak się źle przechyli, to płyn nie wylewa się, tylko wpływa do tego dozownika , mam 2 sztuki, tak mi podpasowała.

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość

Witaj skierko , mój Kubuś też ciągle ma jakieś krostki , jak nie będą schodzić, to chyba przejdziemy się do lekarza.
Gratuluję przyszłego leżaczka

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
- kolejny hit to mata (ja mam Fisher Price z dżunglą) - Tomasz macha rączkami - trąca grzechotkę, a jak kopie nóżkami to liść mu szeleści, a on jest taki zdziwiony...
a jak wieczorem zgasimy światło i właczymy kolorowe światełka na szczycie maty jest zachwycony
(...)
a kolejny to husteczki Huggies - dosyć grube i srednio mi się to podoba, wolę cieniutkie Pampers
p4w kiedy Tomuś zaczął interesować się matą?

A dla mnie chusteczki Pampers (sensitive) to kit , Huggiesów nie próbowałam.

Cytat:

nawet nie wiedzialam ze smierc lozeczkowa jest od spania na brzuchu
a co mam zrobic jak ona lubi tak spac?? teraz tez wlasnie tak spi

i teraz caly czas mam to w glowie a tak bylam nieswiadoma........to teraz chyba spac w nocy nie bede
czekoladko nie wiem, może zabezpiecz ją jakimiś wałeczkami, żeby się nie przekręcała , lepiej chyba być jednak świadomą takich rzeczy

Cytat:
Miramejku, nie wybudzaj go. Małe dzieci szczegolnie potrzebują zdrowego, niezakłócanego snu, aby rosnąć . możesz robic tak, jak dziewczyny- nakładać grubszą warstwę kremu przed snem.
(...)
Dzieci karmione piersią:
  • czasami jest objaw nadwrażliwości na nabiał
  • może oznaczać też, że dziecko zjada głównie rzadkie mleko, ktore zawiera dużo laktozy, natomiast nie najada się tym bardziej gęstym, ktore jest później. Dzieje się tak często, chociaż nie tylko, gdy mamy zamieniają piersi podczas karmienia, a nie karmią z jednej, aż będzie pusta i później ew oferują drugą.
Dzieci, które mają żółtaczkę zazwyczaj mają bardziej zielone kupki, poza tym niektore dzieci z natury mają kupki zielone, ale jeśli dobrze przybieraja na wadze, nie mają zaparć to ok.

Zawsze można skonsultować się z pediatrą
Mariola dziękuję , czekałam, aż się wypowiesz

To drugie też dla mnie, w razie jakby co, bo teraz to my 4 dzień czekamy na kupsztala

H. MacLeod

.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości