Mamusie listopadowo-grudniowe 2009, cz. 3 :) - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-06, 00:19   #2371
brombusia
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2009, cz. 3 :)

Cytat:
Napisane przez zaharia Pokaż wiadomość
nie, jesze nie mam ale mam nadzieje, ze koncem pazdziernika beda
wiec ja jeszcze nie nie pralam, zreszta jesze mam remont wiec pylu i kurzu wszedzie.

och okropne to jest ja bezsennosc dopadnie- wspolczuje- ja to przeszlam na poczatku ciazy a teraz ....o spie jak zabita.
Ja też mam remont, ale mnie Mama dzisiaj trochę nastraszyła, więc od jutra się biorę za pranie, a potem chowam głęboko do jakiegoś kartonu i mam nadzieję, że się nie zakurzy

A co do bezsenności, to nie miałam z tym problemu, bo ja generalnie jestem z tych, co to przyłożą głowę do poduszki i już chrapią, ale ostatnio mnie niestety dopadła

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 00:23   #2372
zaharia
Rozeznanie

brombi - a ty juz masz wszystko gotowe???
poprane? poukladane?
to nic tylko teraz lezec z brzuchem do gory i czekac na skurcze

---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ----------

no tak ja z pytaniem a tu juz odpowiedz
a czym ta mama cie straszyla?
12.12.12 zoi

zaharia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 00:24   #2373
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
Ja też mam remont, ale mnie Mama dzisiaj trochę nastraszyła, więc od jutra się biorę za pranie, a potem chowam głęboko do jakiegoś kartonu i mam nadzieję, że się nie zakurzy

A co do bezsenności, to nie miałam z tym problemu, bo ja generalnie jestem z tych, co to przyłożą głowę do poduszki i już chrapią, ale ostatnio mnie niestety dopadła
Oj Brombi bierz sie faktycznie za pranko i prasowanko bo to nigdy nic nie wiadomo

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 00:27   #2374
zaharia
Rozeznanie

ja planuje, wyprac tylko kilka bodziakow i spioszkow, oczywiscie posciel tak na wszelki wypadek jesli miriam bedzie chciala poznac rodzicow wczesniej, a z reszta czekam na zakonczenie remontu.
12.12.12 zoi

Stary 2009-10-06, 00:29   #2375
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
a czym ta mama cie straszyla?
A wiesz, może nie nastraszyła, ale jakoś tak zmobilizowała.
Że już tylko miesiąc został, że lepiej jak teraz zrobię, bo potem nie wiadomo, jak się będę czuła itd.
W ogóle, to widzę że Mama zaczyna się nade mną rozczulać, dzwoni trzy razy dziennie i pyta jak się czuję.
Normalnie nie wiem, jak wytrzymam do porodu, nie jestem do tego przyzwyczajona, bo ja się ze sobą zazwyczaj nie cackam

Stary 2009-10-06, 00:31   #2376
zaharia
Rozeznanie

ok kochane ja ide spac
do jutra kochane.

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ----------

Cytat:
Że już tylko miesiąc został, że lepiej jak teraz zrobię, bo potem nie wiadomo, jak się będę czuła itd.
W ogóle, to widzę że Mama zaczyna się nade mną rozczulać, dzwoni trzy razy dziennie i pyta jak się czuję.
Normalnie nie wiem, jak wytrzymam do porodu, nie jestem do tego przyzwyczajona, bo ja się ze sobą zazwyczaj nie cackam
kochana delektuj sie takim zainteresowaniem, bo po porodzie nawet cie nie zapytaja "jak sie czujesz" a "jak tam maly"???
12.12.12 zoi

Stary 2009-10-06, 00:32   #2377
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
Brombi i mama ma racje moja tez i tak mowila bo ja odkladalm wszystko na pozniej i pozniej i dobrze ze jednak wtedy popralam te wszystkie ciuszki i poprasowalam bo teraz to nie wystala bym tyle z zelazkiem w łapce

Cytat:
ok kochane ja ide spac
do jutra kochane.
Spokojnej nocki

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
Stary 2009-10-06, 00:33   #2378
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:

kochana delektuj sie takim zainteresowaniem, bo po porodzie nawet cie nie zapytaja "jak sie czujesz" a "jak tam maly"???
No tak w sumie racja

Dobranoc, jutro proszę się zameldować

Stary 2009-10-06, 00:38   #2379
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
No tak w sumie racja

Dobranoc, jutro proszę się zameldować
Dobra ja tez juz zmykam do drugiego pokojupoprasowac troche,moze sie zmecze i szybciej zasne,watpie ale nadzieja zawsze jest

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
Stary 2009-10-06, 00:41   #2380
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Dobra ja tez juz zmykam do drugiego pokojupoprasowac troche,moze sie zmecze i szybciej zasne,watpie ale nadzieja zawsze jest
A ja chyba też spać pójdę, może się uda
Do jutra

Stary 2009-10-06, 02:27   #2381
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
A ja chyba też spać pójdę, może się uda
Do jutra

A ja dopiero prasowanko skonczylam,teraz do kąpieli i czekam na tz bo za niedlugo powinien byc w domu

Do juterka a wlasciwie do dzisiaj

---------- Dopisano o 02:27 ---------- Poprzedni post napisano o 02:17 ----------

wkleje jeszcze cos do poczytania

http://kadry.infor.pl/kadry/indywidu..._cz_1.html,2,1

Znalazlam na innym watku ale ciekawe weic mozna poczytac co nam sie nalezy

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
Stary 2009-10-06, 08:02   #2382
xpressja
Zadomowienie

dobryyyy
oj ja dzisiaj poranna ptaszyna - w prawdzie jak patrze za okno to mam ochote zameldować się ponownie do łóżeczka.... i kto wie czy tego nie uczynie

dziewczyny z tym ZUSem to cyrki nad cyrkami,
generalnie jak już widziałyście prawo do urlopu macieżyńskiego i wypłaty świadczeń ma KAŻDA kobietka która pracuje na umowę o pracę, co lepsza przejść na umowę o pracę można w trakcie ciąży - tego nie mogą zabronić ale kontrola z ZUSu w zakładzie pracy murowana!

Ja jestem na zwolnieniu lekarskim w zasadzie od samego początku ciaży, powodem był krwiaczek, który w 4 m-cu się wchłonął, ale decyzją lekarza na zwolnieniu pozostałam, a w zeszłym miesiacu dwie ( bardzo miłe Panie ) odwiedziły mnie w celu kontroli ZUS !

Zerknęły na brzucho - prawdziwe, odnotowały
zapytały o termin porodu - odnotowały
życzyły dużo zdrówka - się oddaliły

powiedziały że teraz zus robi masowe kontrole pracowników na zwolnieniach lek. ze względu na to, że ci wyłudzają je od lekarzy aby nie być zwolnionymi ( kryzys? )

mogę jeszcze na temat ZUSu powiedziec tyle ze pieniażki płaca BAAARDZO regularnie - co też jestem w szoku! Np zwolnienie mam do 10 danego miesiaca, a 12 pieniążki już na koncie!
więc brawo, że coś się w tej kwestii ruszyło!

nom,
buziaki
i miłego dzionka!

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

... a czy ja dobrze rozumiem, że w 2010 roku urlop macierzyński to będzie 20 tyg + 2 tyg ???

xpressja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 08:09   #2383
malina81
Zadomowienie

Witam. Ale szaro za oknem...

Cytat:
witam mamusie

och walczylam dzisiaj z wizazem i tak mnie w pewnym momencie zdenerwowal ze.....

ktos tu juz dzisiaj napisal, ze musimy korzystac z ostatnich swobodnych spotkan towarzyskich i tak wlasnie robie.
w sobote babska imprezka (na ktorej dwie z moich kumelek oficjalnie oglosily, ze sa w ciazy klaski
impra do pozna wiec czesc towarzystwa zostala na noc i kolejny dzien zaczynalysmy od wspolnego sniadanka

ale....tez ma kolejny problem zawsze cos musi byc.
w sobote wieczorem zaczelo mnie bolec gardlo, dotykajac szyji bol sie potegowal, myslalam przeziebienie, ale kiedy juz imprezowiczki poszly spac zerknelam do lusterka a tam..... lewa strona szyji wybrzuszona. juz kiedys wspominalam, ze ma nadczynnosc tarczycy i guz na lewym placie jednak byl on niewidoczny a teraz jest ogromny i bolacy
wiec dzisiaj gonienie po doktorach i..... w piatek mam biopsje bo nie wyglada to dobrze
kochane prosze trzymajcie kciuki - bo ja mam dola. guz jest krwisty i w ciagu kilku dni powiekszyl o 100% swoja objetosc
Zahario trzymam kciuki kochana

A mnie o 2 godzinie obudził potworny ból nerki. Zazyłam No-Spe ale przez godzinę płakać mi sie chcialo z bólu. Później było trochę lepiej ale matrwie sie bo podobnie jak Kolanosia mam kamyczki na nerce- w prawdzie juz dawno nie miałam z tym problemów ale widocznie cos tam sie ruszyło... Jutro musze zrobić badanie moczu i zobaczymy

Kachula też wczoraj prasowałam ale oprócz pieluszek i bodziaków miałam stertę ubrań Kuby wiec pod koniec juz nawet skorzystałam z krzesełka bo coski słabam była

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

Cytat:
Napisane przez xpressja Pokaż wiadomość
dobryyyy
oj ja dzisiaj poranna ptaszyna - w prawdzie jak patrze za okno to mam ochote zameldować się ponownie do łóżeczka.... i kto wie czy tego nie uczynie

dziewczyny z tym ZUSem to cyrki nad cyrkami,
generalnie jak już widziałyście prawo do urlopu macieżyńskiego i wypłaty świadczeń ma KAŻDA kobietka która pracuje na umowę o pracę, co lepsza przejść na umowę o pracę można w trakcie ciąży - tego nie mogą zabronić ale kontrola z ZUSu w zakładzie pracy murowana!

Ja jestem na zwolnieniu lekarskim w zasadzie od samego początku ciaży, powodem był krwiaczek, który w 4 m-cu się wchłonął, ale decyzją lekarza na zwolnieniu pozostałam, a w zeszłym miesiacu dwie ( bardzo miłe Panie ) odwiedziły mnie w celu kontroli ZUS !

Zerknęły na brzucho - prawdziwe, odnotowały
zapytały o termin porodu - odnotowały
życzyły dużo zdrówka - się oddaliły

powiedziały że teraz zus robi masowe kontrole pracowników na zwolnieniach lek. ze względu na to, że ci wyłudzają je od lekarzy aby nie być zwolnionymi ( kryzys? )

mogę jeszcze na temat ZUSu powiedziec tyle ze pieniażki płaca BAAARDZO regularnie - co też jestem w szoku! Np zwolnienie mam do 10 danego miesiaca, a 12 pieniążki już na koncie!
więc brawo, że coś się w tej kwestii ruszyło!

nom,
buziaki
i miłego dzionka!

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

... a czy ja dobrze rozumiem, że w 2010 roku urlop macierzyński to będzie 20 tyg + 2 tyg ???
xpressja ja tez praktycznie od począku na L4 ale miłe panie z ZUS-u mnie jeszcze nie odwiedziłyChociaz z tego co wiem to nie wszystkie są miłe...
Jeśli chodzi o macierzynski to niesłyszałam o tych dodatkowych 2 tyg....
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 08:12   #2384
xpressja
Zadomowienie

Cytat:

w sobote wieczorem zaczelo mnie bolec gardlo, dotykajac szyji bol sie potegowal, myslalam przeziebienie, ale kiedy juz imprezowiczki poszly spac zerknelam do lusterka a tam..... lewa strona szyji wybrzuszona. juz kiedys wspominalam, ze ma nadczynnosc tarczycy i guz na lewym placie jednak byl on niewidoczny a teraz jest ogromny i bolacy
wiec dzisiaj gonienie po doktorach i..... w piatek mam biopsje bo nie wyglada to dobrze
kochane prosze trzymajcie kciuki - bo ja mam dola. guz jest krwisty i w ciagu kilku dni powiekszyl o 100% swoja objetosc

3mam kciuki !!!!!

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Cytat:
Napisane przez malina81 Pokaż wiadomość

xpressja ja tez praktycznie od począku na L4 ale miłe panie z ZUS-u mnie jeszcze nie odwiedziłyChociaz z tego co wiem to nie wszystkie są miłe...

do 2014 mają wydłużyć urlopy o 6 tyg. ale systematycznie i w 2010 będzie pierwsza "rata" 2 tzw. fakultatywnych tygodni,
7 dni przed zakończeniem urlopu 20 tyg, trzeba bedzie złozyć podanie do pracodawcy o kolejne 2 tyg.

zaraz wkleje link z gazety prawnej.

Zawsze to 2 tyg. więcej z maluszkiem!

------->
http://www.prawo.egospodarka.pl/3219...10,1,34,3.html

Edytowane przez xpressja
Czas edycji: 2009-10-06 o 08:16
xpressja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 08:24   #2385
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

matko kochana ja nie spię w nocy ale to przez Izę ale Wy dziewczyny wysypiać sie!
Zhario ja też jestem dobrej myśli, ze będzie OK - pewnie hormony zrobiły swoje

u nas dzis paskudna pogoda ale my z Izą i tak siedzimy w domu - więc nie ma to znaczenia
ja prałam wszystko już na początku września korzystałąm z pięknej pogody, ale z prasowaniem to nie ma mowy abym wszystko uprasowała - i nie ma mi kto pomoc, ale uprasuję kilka a później reszte
dziś postawiłam sobie za punkt honoru spakowac torbę - wczoraj zaczełam kompletować dokumenty ale nie moge znależć HBS i w piątek jak będę na badaniach zapytam czy robią i najwyżej zapłacę - był ujemny zreszta jak WR i HCV ale na słowo kto mi uwierzy
pamiętam jak przy małej miałam z punktu krwiodastwa odpis grupy krwi i miałm kartę leczenia szpitalnego też z grupą - to panie się puszyły że to odpis - nie wiem dlaczego przeciez sama sobie bym nie szkodziła, dlaczego miałabym ryzykować, teraz tez nie robiłam - cały czas mam
a tak generalnie to musze kupić kilka drobiazgów głównie kosmetyki dla dzidka bo chyba nie mam wszystkiego
moja Iza przechodzi sama siebie - nie dość, ze rano o 6 jest tekst - daj mi jeść, to właśnie do mnie rzuciła tekstem - mamo dlaczego łózka sa jeszcze nie pościelone?
i jeszcze do śmiechu z rana
wczoraj leżę z nią na drzemkę i mówię do niej - niunia gdzieś ty sie tak załątwiął? - a ona - mamo wiatr mnie tak załatwił
ma ukałdanke obrazki i literki z których układa sie nazwy co jest na obrazku (zaczynam ją uczyć literek) i jest obrazek 3 piłki dwie normane i jedna jajowata - i ta jajowata kojarzyła jej sie z grzechotką - ja jej tłumacze od czego jest - Iza z tego eszystkiego zapamiętała - jedna piłka okrągła, druga piłka okrągła i jescze piłka jejeczna myśleliśmy z TŻ że padniemy z jej skojarzenia
a tak generalnie to nie śpimy od 5 (Kachula pewnie dopiero poszła do wyrka ) bo musiałąm małej zmierzyć temp - na szczęście nie gorączkuje, więc powinna na drzemkę pojść wcześniej

xpressja to z tym ZUSem tak jest, ja nie miałam kontroli ale jestem dopiero od 1 września na zwolnieniu to już chyba nie przylezą, szkoda tylko, ze oszczedności szukają np. przy ciężarnych zamiast mniej inwestować w rezydencje, ważne że sie do Ciebie nie przyczepili

idę posprzątac i pościelę te łoża - bo jak dziecko ma być złe to lepiej to zrobić

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Malina współczuje
Xpressja ciekawe z tym urlopem - mój szef nie będzie heppy ale cóż - dobrze, ze on jest z tych respektujących przepisy, zawsze to dwa tygodnie dłużej i jeszcze urlop wypoczynkowy o to mi sie może nazbierać
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 08:34   #2386
malina81
Zadomowienie

Madziaale masz mała "aparatkę" w domu Ma zmysł organizatorki wiec trochę wpólczuje Lence bo bedzie pewnie musiała sie podporzątkować siostrzyczce
Stary 2009-10-06, 08:39   #2387
belladonna78
Raczkowanie

Cytat:
witam mamusie

.
o rety - no to bardzo niedobrze... pewnie hormony szaleją od ciąży i stąd ten gwałtowny przyrost objętości, ale oczywiście trzeba to wszystko sprawdzić... i trzymam kciuki, żeby nic poważnego to nie bylo i żeby nie bolało: przytul:

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
Ciuszki śliczne

Przepis jest taki jak na jabłecznik w naszej książce kucharskiej, tyle, że ja często zmieniam owoce i tym razem padło na maliny

A z przytulanek nie tylko ja się cieszę

Jeśli dla zapachu, to całkiem fajny pomysł. Tylko polecałabym tą lawendę wrzucić do jakiegoś małego woreczka bawełnianego, żeby się nic nie sypało i nie zostało na ubrankach. I oczywiście nie za dużo, żeby nie było przepachnione.

to bardzo drogo. Ja podobnie jak Domi kupiłam 12 szt za 17 zł w Auchan.

Dobrze, że po wizycie wszystko w porządku.
I proszę się oszczędzać i leniuchować.

Co do Kareniny, to ostatni milknie wieczorami. W końcu to ostatnie chwile, kiedy może być z tztem tylko we dwoje

My dziś jestesmy już po ostatniej SR i było przesympatycznie . Mieliśmy taką mini kolację z różnymi zakąskami i ciastami, pogadaliśmy sobie o różnych sprawach, obawach i poporodowej demencji . Generalnie było na luzie. Na koniec dostaliśmy po różyczce od położnej. Dziś też położna stwierdziła, że brzuch już mi ładnie zjechał w dół i że widzi po brzuchu, że to już niedługo Zobaczymy, czy dotrwam do końca października

Zahario, trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku

no taki miałam plan, żeby do woreczków - i oczywiście, że nie dużo, ja nie lubię takich przepachnionych rzeczy. Ale skoro mówisz, że nie powinno to w żadnen sposób zaszkodzić dzidziusiowi, to czemu nie sprawić sobie odrobiny węchowej przyjemności)) a poza tym ochrona przed molami przy okazji

A co do SR to ja dzisiaj dopiero drugie spotkanie będę miała - ale jestem z tyłuuu...

Cytat:
Napisane przez malina81 Pokaż wiadomość
Witam. Ale szaro za oknem...

Zahario trzymam kciuki kochana

A mnie o 2 godzinie obudził potworny ból nerki. Zazyłam No-Spe ale przez godzinę płakać mi sie chcialo z bólu. Później było trochę lepiej ale matrwie sie bo podobnie jak Kolanosia mam kamyczki na nerce- w prawdzie juz dawno nie miałam z tym problemów ale widocznie cos tam sie ruszyło... Jutro musze zrobić badanie moczu i zobaczymy

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

No to też fatalnie z nerką - bidulka. a nospa to chyba akurat średnio na to pomaga, co??

ZABRANIAM WAM DZIEWCZYNY JUŻ CHOROWAĆ!!

A jeśli chodzi o dodatkowy urlop macierzyński, to chyba przysługuje wszystkim, które nie tylko urodzily w 2010, ale też są w 2010 w trakcie tego urlopu - tak więc wszystkie listopadówkowo - grudniowe by się załapały na niego. I to jest taki rzeczywiście dodatkowy urlop - bo trzeba wystąpić z wnioskiem o jego przyznanie, ale pracodawca nie ma prawa odmówić

tutaj jest więcej o tym:
http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/612-...-zmianach-w-kp

Asicccca - my chcieliśmy Jagodę dla dziewczynki, tak więc - Jagódka

A u mnie też taka sobie noc - miałam jakieś okropne sny, że boli, że do szpitala muszę się położyć, a jednocześnie z tym bólem brzucha (ale jakoś nawet bardziej klatki piersiowej) musialam biegac po jakichś schodach i załatwiac różne rzeczy. I obudziłam się w nocy i straszliwie mnie plecy bolały... nie wiem czemu. No i kolano lewe cały czas mi dokucza w nocy. Jest to o tyle wkurzające, że nie bardzo mogę przez to długo wytrzymać na lewym boku, a wszędzie piszą że to najlepsza pozycja... ale wtedy spać nie mogę

BARTŁOMIEJ URODZIŁ SIĘ 14.01.10 O 12.12
belladonna78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 08:49   #2388
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:

dobryyyyy... dokladnie tak jest. Tylko dobrze, ze mówicie, że trzeba dodatkowe podanie na te dwa tygodnie złożyć.

Pogoda fatalna, spać sie chce, jak tu przetrwać do popołudnia???

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:03   #2389
AsiCcccCA
Zakorzenienie

GG do AsiCcccCA

Dobry
Stary 2009-10-06, 09:10   #2390
malina81
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez belladonna78 Pokaż wiadomość

o rety - no to bardzo niedobrze... pewnie hormony szaleją od ciąży i stąd ten gwałtowny przyrost objętości, ale oczywiście trzeba to wszystko sprawdzić... i trzymam kciuki, żeby nic poważnego to nie bylo i żeby nie bolało: przytul:

no taki miałam plan, żeby do woreczków - i oczywiście, że nie dużo, ja nie lubię takich przepachnionych rzeczy. Ale skoro mówisz, że nie powinno to w żadnen sposób zaszkodzić dzidziusiowi, to czemu nie sprawić sobie odrobiny węchowej przyjemności)) a poza tym ochrona przed molami przy okazji

A co do SR to ja dzisiaj dopiero drugie spotkanie będę miała - ale jestem z tyłuuu...

No to też fatalnie z nerką - bidulka. a nospa to chyba akurat średnio na to pomaga, co??

ZABRANIAM WAM DZIEWCZYNY JUŻ CHOROWAĆ!!

A jeśli chodzi o dodatkowy urlop macierzyński, to chyba przysługuje wszystkim, które nie tylko urodzily w 2010, ale też są w 2010 w trakcie tego urlopu - tak więc wszystkie listopadówkowo - grudniowe by się załapały na niego. I to jest taki rzeczywiście dodatkowy urlop - bo trzeba wystąpić z wnioskiem o jego przyznanie, ale pracodawca nie ma prawa odmówić

tutaj jest więcej o tym:
http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/612-...-zmianach-w-kp

Asicccca - my chcieliśmy Jagodę dla dziewczynki, tak więc - Jagódka

A u mnie też taka sobie noc - miałam jakieś okropne sny, że boli, że do szpitala muszę się położyć, a jednocześnie z tym bólem brzucha (ale jakoś nawet bardziej klatki piersiowej) musialam biegac po jakichś schodach i załatwiac różne rzeczy. I obudziłam się w nocy i straszliwie mnie plecy bolały... nie wiem czemu. No i kolano lewe cały czas mi dokucza w nocy. Jest to o tyle wkurzające, że nie bardzo mogę przez to długo wytrzymać na lewym boku, a wszędzie piszą że to najlepsza pozycja... ale wtedy spać nie mogę
No-spa troche pomaga ale w dawce której teraz nie mogłabym łyknąc- zwykle jak miałam taka kolkę nerkową to lądowałam w szpitalu bo tego bólu nie da sie wytrzymac. Mam nadzieje że jednak jakos dotrwam do końca i że to tylo jednorazowy atak
A ty belladonna78 zabraniasz nam chorować a tu prosze- plecy bolą, kolano...

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Fajnie z tym urlopem macierzyńskim- niby tylko 2 tygodnie- no ale zawsze coś...
Stary 2009-10-06, 09:15   #2391
paczka22
Raczkowanie

GG do paczka22

DZIEŃ DOBEREK

Cała noc przespana,tylko wstałam po 3 do Nikoli bo płakała coś chyba jej się śniło.Wstałam o 6 zrobiłam kanapki Grzeskowi do pracy,herbatke żeby wypił w domku i sobie też.Położyłam się z powrotem ale nieusnęłam.Po 7 poszłam do sklepu po pączka kawke i bułki 2 kajzerki.Zjadłam 1 z baleronikiem i śmietankowym masłem.Popiłam kawą i teraz siedze i pisze sobie bo co innego do roboty mam.
NA 10 DO GINA IDĘ PROSZE TRZYMAĆ KCIUKI BO MÓWIĘ ŻE MAM SKURCZE COŚ CZĘSTO I JAK MI DA SKIEROWNIE TO SIĘ ZAŁAME.
Zaraz idę się podmyć i uciekam wcześniej do ginka bo może mi się trafi że będę pierwsza hi hi.Później napisze
Stary 2009-10-06, 09:24   #2392
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:
w zeszłym miesiacu dwie ( bardzo miłe Panie ) odwiedziły mnie w celu kontroli ZUS !

A w jakich godzinach panie z ZUSu nawiedzają potencjalnych wyłudzaczy pieniędzy?
tak się zastanawiam, bo ja zameldowana jestem gdzie indziej, a mieszkam gdzie indziej...

ciekawe czy nam będą przysługiwały te 2 dodatkowe tygodnie jeżeli dzieci urodziły się w 2009 a nie w 2010?

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:30   #2393
malina81
Zadomowienie

Paczka

Szkoda, że Gissh nie zostawiła swojego nr telefonu bo teraz to nie wiadomo co tam u niej sie dzieje...

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
A w jakich godzinach panie z ZUSu nawiedzają potencjalnych wyłudzaczy pieniędzy?
tak się zastanawiam, bo ja zameldowana jestem gdzie indziej, a mieszkam gdzie indziej...

ciekawe czy nam będą przysługiwały te 2 dodatkowe tygodnie jeżeli dzieci urodziły się w 2009 a nie w 2010?
z tego co wyczytałam w tych artykułach podanych przez dziewczyny to beda przysługiwały
Stary 2009-10-06, 09:44   #2394
domi7ks
Zakorzenienie

Hej Mamusie

Zahario trzymam kciuki, oby to nic waznego nie bylo z tą tarczyca, a wiem, ze z nia nie ma zartow. Moja mama ma tez nadczynnosc. I kolezanka tez miala i w tamtym roku jej wycinali takiego guzka w Lublinie. Bo tam podobno jest pod tym wzgledem dobry szpital czy lekarz

Dzis wstawalam w nocy 5 razy

A pogoda jest do bani i nie bede prała ciuszkow

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:44   #2395
tarasia
Wtajemniczenie

ja je tez przeczytałam ale żadne słowa w tych artykułach nie przekonały mnie jednoznacznie, że dostanę o 2 tygodnie więcej macierzyńskiego.

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:51   #2396
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:

Tarasiu dzieci urodzą sie w 2009, ale w 2010 bedziesz przebywła na tym zwykłym 20-tygodniowym macierzyńskim i dlatego łapiesz się na zmianę w przepisach o wydłużeniu o kolejne dwa tygodnie.

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:52   #2397
elalank
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
A plamienia...
no nic tylko teraz powinny jakieś baty paść, ale to efekt sprzątania .
to za przemęczanie się!!
No ale dobrze, ze wszystko jest w porządku! To przecież najważniejsze!

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
No wlasnie tz juz dawno mi gadal ze mam zalozyc konto takie ale ja jakos zacofana jestem i wole jak sobie pojde na poczte i zaplace i wiem ze mam wszystko zaplacone,ale wiem ze mnie to jednak czeka
Kachula nie ma porównania z wygodą płacenia wszytskiego przez net, a latanie na pocztę ( i te opłaty na poczcie - ok 3 zł za 1 rachunek!! wcale się to nie kalkuluje + stanie w kolejce + smrodek i duchota) Czym prędzej załóż konto!!!

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
ja sie zawsze balam ze ktos mi na poczcie przekreci jakas cyfre i wysle pieniadze gdzies w kosmos a nie do tego odbiorcy co ja chce taki glupol ze mnie
ja miałam to samo a tak historia rachunku jest na wyciągnięcie ręki i wszystko pod kontrolą

Cytat:
Dziewczyny, przepraszam, że ja znowu o praniu, ale rozumiem, że bez płynu do płukania i jeszcze słyszałam, żeby dodatkowo płukać.
Jak Wy prałyście?
I te bawełniane, białe chyba nastawię na 60 st., skoro 100 % bawełny, to raczej nic się im nie powinno stać
ja prałam w 40, w proszku jelp i mam płyn do płukania dla dzieci, delikatny. Także wszystko mam już poprane i poprasowane, wykorzystałam ładną pogodę, żeby wszystko wyschło.I tak jak Kachula napisała, teraz też bym miała problem stać tak długo przy desce i prasować.

zaharia- trzymam kciuki, żeby to nie było nic poważnego! I żeby guz szybko sie schował lub wyparował!

xpressja- to miałas szczęście, że trafiłaś na miłe panie, bo to raczej rzadkość!
A z tym regularnym wypłacaniem pieniążków to sie nie zgodzę! Ja właśnie dostałam pieniądze dopiero za sierpień!!!!!!!!!!
Więc za wrzesień pewnie w listopadzie dostanę!

Fajnie, że będzie ten urlop wydłuzony, zawsze to 2 tygodnie dłużej z Maluszkiem + urlop za ten rok (nie wykorzystałam )+ gdzieś ok połowa urlopu za 2010! także gdzieś ok 28 tygodni mi sie uzbiera

elalank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:56   #2398
Jil Sander
Raczkowanie

Zahario, 3mam kciuki za Ciebie i Twoją tarczycę . Nie daj się.
Stary 2009-10-06, 09:57   #2399
belladonna78
Raczkowanie

Cytat:
ja je tez przeczytałam ale żadne słowa w tych artykułach nie przekonały mnie jednoznacznie, że dostanę o 2 tygodnie więcej macierzyńskiego.
"Jeżeli dodatkowy urlop macierzyński wypadnie na przełomie 2011 i 2012 roku, lub na przełomie 2013 i 2014 roku, lub jeżeli urlop ojcowski wypadnie na przełomie 2011 i 2012 roku, do przysługującego w momencie rozpoczęcia urlopu wymiaru tego urlopu dolicza się różnicę z wymiaru urlopu określonego na rok następny i wymiaru urlopu określonego na rok bieżący. Czyli, np. urlop macierzyński rozpoczęty w roku 2011, a kończący się w roku 2012, w wypadku jednego dziecka nie będzie wynosił dwóch tygodni, lecz trzy tygodnie, ponieważ dodana została różnica z wymiaru urlopu przewidzianego na trzy tygodnie w roku 2011 i przysługujących Tobie dwóch tygodni w roku 2012. Żeby móc jednak skorzystać z dodatkowej części urlopu należy najpóźniej na 3 dni przed jej rozpoczęciem złożyć u pracodawcy wniosek o jej udzielenie. Pracodawca ma obowiązek uwzględnić ten wniosek. "

Co prawda tutaj jest o przelomie 2011/12, ale z tego co wiem, to zawsze kiedy zwiększano wymiar urlopu macierzyńskiego, prawo do tego wydlużonego nabieraly osoby, które w momencie wejścia przepisów w życie były w jego trakcie.
Oczywiście 100% pewności ci nie dam ani sobie
Ale gdzie indziej też wyczytałam, że przepisy wykonawcze do tego przepisu będą dopiero pod koniec roku i wtedy się wyjaśni na 100%. Ja jednak byłabym dobrej myśli!

A u mnie pogoda calkiem, całkiem - słońce świeci ale zimno strasznie...

Wkurzyłam się! kupiłam wczoraj na rynku 10 jajek i połowę dzisiaj wywaliłam - bo były rozklekotane, ugotowałam sobie dwa, i jednego z nich też nie byłam pewna - więc nie zjadłam. Świństwo - kobiecie w ciąży nieświeże jedzenie sprzedawać!!!

BARTŁOMIEJ URODZIŁ SIĘ 14.01.10 O 12.12
belladonna78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 09:59   #2400
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

z tarczycą nie ma żartów - bardzo wyniszcza organizm

Czyli do Gishh nie ma tel.?
ja tak generalnie to poprosze którejś z mamuś nr tel. bo jak wyladuję w szpitalu to TŻ napewno nic nie napisze - on jest zbyt zaganiany, a jak z małą jeszcze zostanie sam to kaplica
i wogole to patrzyłam na liste mamuś - dużo dziewczyn nie ma na froum, które pisały - mogłyby dac znac co u nich
ja płacę wszystko przez bank - polecenie zapłaty - więc nie pamiętam kiedy co i jak, tylko jak coś nie zapłacą to przychodzi ponaglenie - pisałam ostatnio o zamieszaniu ze swiatłem
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości