|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2009, cz. 3 :)
Cytat:
![]() A co do bezsenności, to nie miałam z tym problemu, bo ja generalnie jestem z tych, co to przyłożą głowę do poduszki i już chrapią, ale ostatnio mnie niestety dopadła
|
|
#2372 |
|
Rozeznanie
|
brombi - a ty juz masz wszystko gotowe???
poprane? poukladane? to nic tylko teraz lezec z brzuchem do gory i czekac na skurcze ![]() ---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- no tak ja z pytaniem a tu juz odpowiedz ![]() a czym ta mama cie straszyla?
|
|
#2373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2374 |
|
Rozeznanie
|
ja planuje, wyprac tylko kilka bodziakow i spioszkow, oczywiscie posciel tak na wszelki wypadek jesli miriam bedzie chciala poznac rodzicow wczesniej, a z reszta czekam na zakonczenie remontu.
|
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
A wiesz, może nie nastraszyła, ale jakoś tak zmobilizowała.
Że już tylko miesiąc został, że lepiej jak teraz zrobię, bo potem nie wiadomo, jak się będę czuła itd. W ogóle, to widzę że Mama zaczyna się nade mną rozczulać, dzwoni trzy razy dziennie i pyta jak się czuję. Normalnie nie wiem, jak wytrzymam do porodu, nie jestem do tego przyzwyczajona, bo ja się ze sobą zazwyczaj nie cackam
|
#2376 | |
|
Rozeznanie
|
ok kochane ja ide spac
![]() do jutra kochane. ---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Cytat:
|
|
|
#2377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spokojnej nocki
|
|
#2378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobranoc, jutro proszę się zameldować
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra ja tez juz zmykam do drugiego pokoju
![]() poprasowac troche,moze sie zmecze i szybciej zasne,watpie ale nadzieja zawsze jest![]()
|
#2380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do jutra
|
|
#2381 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dopiero prasowanko skonczylam,teraz do kąpieli i czekam na tz bo za niedlugo powinien byc w domu Do juterka a wlasciwie do dzisiaj ![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:27 ---------- Poprzedni post napisano o 02:17 ---------- wkleje jeszcze cos do poczytania http://kadry.infor.pl/kadry/indywidu..._cz_1.html,2,1 Znalazlam na innym watku ale ciekawe weic mozna poczytac co nam sie nalezy
|
#2382 |
|
Zadomowienie
|
dobryyyy
![]() oj ja dzisiaj poranna ptaszyna - w prawdzie jak patrze za okno to mam ochote zameldować się ponownie do łóżeczka.... i kto wie czy tego nie uczynie ![]() dziewczyny z tym ZUSem to cyrki nad cyrkami, generalnie jak już widziałyście prawo do urlopu macieżyńskiego i wypłaty świadczeń ma KAŻDA kobietka która pracuje na umowę o pracę, co lepsza przejść na umowę o pracę można w trakcie ciąży - tego nie mogą zabronić ale kontrola z ZUSu w zakładzie pracy murowana! Ja jestem na zwolnieniu lekarskim w zasadzie od samego początku ciaży, powodem był krwiaczek, który w 4 m-cu się wchłonął, ale decyzją lekarza na zwolnieniu pozostałam, a w zeszłym miesiacu dwie ( bardzo miłe Panie ) odwiedziły mnie w celu kontroli ZUS ! Zerknęły na brzucho - prawdziwe, odnotowały zapytały o termin porodu - odnotowały życzyły dużo zdrówka - się oddaliły ![]() powiedziały że teraz zus robi masowe kontrole pracowników na zwolnieniach lek. ze względu na to, że ci wyłudzają je od lekarzy aby nie być zwolnionymi ( kryzys? ) mogę jeszcze na temat ZUSu powiedziec tyle ze pieniażki płaca BAAARDZO regularnie - co też jestem w szoku! Np zwolnienie mam do 10 danego miesiaca, a 12 pieniążki już na koncie! więc brawo, że coś się w tej kwestii ruszyło! nom, buziaki i miłego dzionka! ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- ... a czy ja dobrze rozumiem, że w 2010 roku urlop macierzyński to będzie 20 tyg + 2 tyg ??? |
|
|
|
#2383 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam. Ale szaro za oknem...
Cytat:
A mnie o 2 godzinie obudził potworny ból nerki. Zazyłam No-Spe ale przez godzinę płakać mi sie chcialo z bólu. Później było trochę lepiej ale matrwie sie bo podobnie jak Kolanosia mam kamyczki na nerce- w prawdzie juz dawno nie miałam z tym problemów ale widocznie cos tam sie ruszyło... Jutro musze zrobić badanie moczu i zobaczymy ![]() Kachula też wczoraj prasowałam ale oprócz pieluszek i bodziaków miałam stertę ubrań Kuby wiec pod koniec juz nawet skorzystałam z krzesełka bo coski słabam była![]() ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
Chociaz z tego co wiem to nie wszystkie są miłe...Jeśli chodzi o macierzynski to niesłyszałam o tych dodatkowych 2 tyg....
|
||
|
|
|
#2384 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3mam kciuki !!!!! ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Cytat:
do 2014 mają wydłużyć urlopy o 6 tyg. ale systematycznie i w 2010 będzie pierwsza "rata" 2 tzw. fakultatywnych tygodni, 7 dni przed zakończeniem urlopu 20 tyg, trzeba bedzie złozyć podanie do pracodawcy o kolejne 2 tyg. zaraz wkleje link z gazety prawnej. Zawsze to 2 tyg. więcej z maluszkiem! -------> http://www.prawo.egospodarka.pl/3219...10,1,34,3.html Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2009-10-06 o 08:16 |
||
|
|
|
#2385 |
|
Wtajemniczenie
|
matko kochana ja nie spię w nocy ale to przez Izę ale Wy dziewczyny wysypiać sie!
Zhario ja też jestem dobrej myśli, ze będzie OK - pewnie hormony zrobiły swoje u nas dzis paskudna pogoda ale my z Izą i tak siedzimy w domu - więc nie ma to znaczenia ja prałam wszystko już na początku września korzystałąm z pięknej pogody, ale z prasowaniem to nie ma mowy abym wszystko uprasowała - i nie ma mi kto pomoc, ale uprasuję kilka a później reszte dziś postawiłam sobie za punkt honoru spakowac torbę - wczoraj zaczełam kompletować dokumenty ale nie moge znależć HBS i w piątek jak będę na badaniach zapytam czy robią i najwyżej zapłacę - był ujemny zreszta jak WR i HCV ale na słowo kto mi uwierzy pamiętam jak przy małej miałam z punktu krwiodastwa odpis grupy krwi i miałm kartę leczenia szpitalnego też z grupą - to panie się puszyły że to odpis - nie wiem dlaczego przeciez sama sobie bym nie szkodziła, dlaczego miałabym ryzykować, teraz tez nie robiłam - cały czas mam a tak generalnie to musze kupić kilka drobiazgów głównie kosmetyki dla dzidka bo chyba nie mam wszystkiego moja Iza przechodzi sama siebie - nie dość, ze rano o 6 jest tekst - daj mi jeść, to właśnie do mnie rzuciła tekstem - mamo dlaczego łózka sa jeszcze nie pościelone? ![]() i jeszcze do śmiechu z rana wczoraj leżę z nią na drzemkę i mówię do niej - niunia gdzieś ty sie tak załątwiął? - a ona - mamo wiatr mnie tak załatwił ma ukałdanke obrazki i literki z których układa sie nazwy co jest na obrazku (zaczynam ją uczyć literek) i jest obrazek 3 piłki dwie normane i jedna jajowata - i ta jajowata kojarzyła jej sie z grzechotką - ja jej tłumacze od czego jest - Iza z tego eszystkiego zapamiętała - jedna piłka okrągła, druga piłka okrągła i jescze piłka jejeczna a tak generalnie to nie śpimy od 5 (Kachula pewnie dopiero poszła do wyrka ) bo musiałąm małej zmierzyć temp - na szczęście nie gorączkuje, więc powinna na drzemkę pojść wcześniejxpressja to z tym ZUSem tak jest, ja nie miałam kontroli ale jestem dopiero od 1 września na zwolnieniu to już chyba nie przylezą, szkoda tylko, ze oszczedności szukają np. przy ciężarnych zamiast mniej inwestować w rezydencje, ważne że sie do Ciebie nie przyczepili idę posprzątac i pościelę te łoża - bo jak dziecko ma być złe to lepiej to zrobić ![]() ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Malina współczuje Xpressja ciekawe z tym urlopem - mój szef nie będzie heppy ale cóż - dobrze, ze on jest z tych respektujących przepisy, zawsze to dwa tygodnie dłużej i jeszcze urlop wypoczynkowy o to mi sie może nazbierać |
|
|
|
#2386 |
|
Zadomowienie
|
Madziaale masz mała "aparatkę" w domu
Ma zmysł organizatorki wiec trochę wpólczuje Lence bo bedzie pewnie musiała sie podporzątkować siostrzyczce
|
|
|
|
#2387 | |||
|
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() : przytul:Cytat:
)) a poza tym ochrona przed molami przy okazji ![]() A co do SR to ja dzisiaj dopiero drugie spotkanie będę miała - ale jestem z tyłuuu... Cytat:
ZABRANIAM WAM DZIEWCZYNY JUŻ CHOROWAĆ!! ![]() A jeśli chodzi o dodatkowy urlop macierzyński, to chyba przysługuje wszystkim, które nie tylko urodzily w 2010, ale też są w 2010 w trakcie tego urlopu - tak więc wszystkie listopadówkowo - grudniowe by się załapały na niego. I to jest taki rzeczywiście dodatkowy urlop - bo trzeba wystąpić z wnioskiem o jego przyznanie, ale pracodawca nie ma prawa odmówić ![]() tutaj jest więcej o tym: http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/612-...-zmianach-w-kp Asicccca - my chcieliśmy Jagodę dla dziewczynki, tak więc - Jagódka ![]() A u mnie też taka sobie noc - miałam jakieś okropne sny, że boli, że do szpitala muszę się położyć, a jednocześnie z tym bólem brzucha (ale jakoś nawet bardziej klatki piersiowej) musialam biegac po jakichś schodach i załatwiac różne rzeczy. I obudziłam się w nocy i straszliwie mnie plecy bolały... nie wiem czemu. No i kolano lewe cały czas mi dokucza w nocy. Jest to o tyle wkurzające, że nie bardzo mogę przez to długo wytrzymać na lewym boku, a wszędzie piszą że to najlepsza pozycja... ale wtedy spać nie mogę
|
|
#2388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogoda fatalna, spać sie chce, jak tu przetrwać do popołudnia???
|
|
|
#2389 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
|
#2390 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ty belladonna78 zabraniasz nam chorować a tu prosze- plecy bolą, kolano... ![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Fajnie z tym urlopem macierzyńskim- niby tylko 2 tygodnie- no ale zawsze coś...
|
|
|
|
|
#2391 |
|
Raczkowanie
|
DZIEŃ DOBEREK
![]() Cała noc przespana,tylko wstałam po 3 do Nikoli bo płakała coś chyba jej się śniło.Wstałam o 6 zrobiłam kanapki Grzeskowi do pracy,herbatke żeby wypił w domku i sobie też.Położyłam się z powrotem ale nieusnęłam .Po 7 poszłam do sklepu po pączka kawke i bułki 2 kajzerki.Zjadłam 1 z baleronikiem i śmietankowym masłem.Popiłam kawą i teraz siedze i pisze sobie bo co innego do roboty mam.NA 10 DO GINA IDĘ PROSZE TRZYMAĆ KCIUKI BO MÓWIĘ ŻE MAM SKURCZE COŚ CZĘSTO I JAK MI DA SKIEROWNIE TO SIĘ ZAŁAME. Zaraz idę się podmyć i uciekam wcześniej do ginka bo może mi się trafi że będę pierwsza hi hi.Później napisze
|
#2392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak się zastanawiam, bo ja zameldowana jestem gdzie indziej, a mieszkam gdzie indziej... ciekawe czy nam będą przysługiwały te 2 dodatkowe tygodnie jeżeli dzieci urodziły się w 2009 a nie w 2010? |
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zadomowienie
|
Paczka
![]() Szkoda, że Gissh nie zostawiła swojego nr telefonu bo teraz to nie wiadomo co tam u niej sie dzieje... ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2394 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Mamusie
![]() Zahario trzymam kciuki ![]() Dzis wstawalam w nocy 5 razy A pogoda jest do bani i nie bede prała ciuszkow ![]() ![]()
|
|
|
|
#2395 |
|
Wtajemniczenie
|
ja je tez przeczytałam ale żadne słowa w tych artykułach nie przekonały mnie jednoznacznie, że dostanę o 2 tygodnie więcej macierzyńskiego.
|
|
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2397 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
to za przemęczanie się!!No ale dobrze, ze wszystko jest w porządku! To przecież najważniejsze! Cytat:
Cytat:
a tak historia rachunku jest na wyciągnięcie ręki i wszystko pod kontrolą Cytat:
zaharia- trzymam kciuki, żeby to nie było nic poważnego! I żeby guz szybko sie schował lub wyparował! xpressja- to miałas szczęście, że trafiłaś na miłe panie, bo to raczej rzadkość! A z tym regularnym wypłacaniem pieniążków to sie nie zgodzę! Ja właśnie dostałam pieniądze dopiero za sierpień!!!!!!!!!! Więc za wrzesień pewnie w listopadzie dostanę! Fajnie, że będzie ten urlop wydłuzony, zawsze to 2 tygodnie dłużej z Maluszkiem + urlop za ten rok (nie wykorzystałam )+ gdzieś ok połowa urlopu za 2010! także gdzieś ok 28 tygodni mi sie uzbiera ![]() |
||||
|
|
|
#2398 |
|
Raczkowanie
|
Zahario, 3mam kciuki za Ciebie i Twoją tarczycę
|
#2399 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co prawda tutaj jest o przelomie 2011/12, ale z tego co wiem, to zawsze kiedy zwiększano wymiar urlopu macierzyńskiego, prawo do tego wydlużonego nabieraly osoby, które w momencie wejścia przepisów w życie były w jego trakcie. Oczywiście 100% pewności ci nie dam ani sobie ![]() Ale gdzie indziej też wyczytałam, że przepisy wykonawcze do tego przepisu będą dopiero pod koniec roku i wtedy się wyjaśni na 100%. Ja jednak byłabym dobrej myśli! A u mnie pogoda calkiem, całkiem - słońce świeci ale zimno strasznie... Wkurzyłam się! kupiłam wczoraj na rynku 10 jajek i połowę dzisiaj wywaliłam - bo były rozklekotane, ugotowałam sobie dwa, i jednego z nich też nie byłam pewna - więc nie zjadłam. Świństwo - kobiecie w ciąży nieświeże jedzenie sprzedawać!!!
|
|
#2400 |
|
Wtajemniczenie
|
z tarczycą nie ma żartów - bardzo wyniszcza organizm
Czyli do Gishh nie ma tel.? ja tak generalnie to poprosze którejś z mamuś nr tel. bo jak wyladuję w szpitalu to TŻ napewno nic nie napisze - on jest zbyt zaganiany, a jak z małą jeszcze zostanie sam to kaplica i wogole to patrzyłam na liste mamuś - dużo dziewczyn nie ma na froum, które pisały - mogłyby dac znac co u nich ja płacę wszystko przez bank - polecenie zapłaty - więc nie pamiętam kiedy co i jak, tylko jak coś nie zapłacą to przychodzi ponaglenie - pisałam ostatnio o zamieszaniu ze swiatłem |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

wiec pod koniec juz nawet skorzystałam z krzesełka bo coski słabam była

to bardzo drogo. Ja podobnie jak Domi kupiłam 12 szt za 17 zł w Auchan.
i leniuchować.
. Generalnie było na luzie. Na koniec dostaliśmy po różyczce od położnej. Dziś też położna stwierdziła, że brzuch już mi ładnie zjechał w dół i że widzi po brzuchu, że to już niedługo 

to za przemęczanie się!!