|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
)Cytat:
Jest coś takiego jak inne odłamy chrześcijaństwa, a także inne religie, wiesz? I są ludzie, którzy wierzą w jakąś siłę boską a nie identyfikują się z żadną religią. Naprawdę można umieć czytać i o tym nie wiedzieć?
Edytowane przez lady karen Czas edycji: 2009-10-06 o 10:00 |
||
|
|
|
|
#872 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Pozwolę sobie na małe sprostowanie, które uważam za bardzo ważne!!!. Allah to Bóg w języku arabskim, a nie Bóg jako jego nazwa w islamie. Każdy wierzący człowiek posługujący się językiem arabskim modli się do Allaha, ja też, a jestem Chrześcijanką. Dla porównania, wierzący posługujący się językiem angielskim mówią o Bogu, God. Wyznawcami Allaha są wszyscy wierzący, ja też, to jak powiedzieć o wyznawcach God`a.... Głupoty i bzdury pisane przez niedouczonych dziennikarzy niestety wypaczają myślenie. Bóg / Allah / God, itp. to określenia na Boga - JEDNEGO I TEGO SAMEGO BOGA !!! W róznych językach. Jest on wspólny w religiach Judaizmu, Chrześcijaństwa i Islamu. Wiara we wszystkich tych trzech religiach opiera sie na wierze W TEGO SAMEGO BOGA Są to religie ABRAHAMOWE. Na Boga, jak już piszecie o różnicach, to poczytajcie coś wcześniej a nie opierajcie swojej wiedzy na Wiadomościach, Onecie, czy też Gazecie Wyborczej. Wiara w siłę boską/siłę wyższą, itp. to poszukiwanie daru wiary, jeśli ktos szuka, to nie ma w tym nic złego, lecz jeśli ktoś agresywnie wyraża się o innych religiach i o innych wierzących, to już jest religiofobia.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-06 o 10:34 |
|
|
|
|
|
#873 |
|
Rozeznanie
|
O inteligencji tez nie, twoje szczescie.
i vice versa
|
|
|
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
było tylko ceremonią,nie przeżyciem duchowym uczestnicto w tym przedsięwięciu było ważne w celach legalizacji małżeństwa ze wszystkimi skutkami prawnymi. EDIT- a gdzie w twoich wypowiedzich miłość i tolerancja,ktorą uczy wiara katolicka.pełno w nich tylko jadu i zawiści.coś kiepsko u ciebie z miłością do bliźniego przekazywaną od Jezusa Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-06 o 16:11 |
|
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie, tyle ze tak nie jest - co ksiadz mowi podczas slubu? Jak wyglada ta ceremonia? To, ze ktos nie przyjmuje tego do wiadomosci, pewnych faktow nie zmienia. Dla Ciebie jest tylko ceremonia, ale mowisz, ze przysiegasz przed Bogiem, jak to tak?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak już wspomniałam-dla mnie była to tylko ceremonia i formułka, po której byłam legalnie żoną na papierze. nie wyznaję życia na kocią łapę. |
|
|
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w zbyt szybkim wysnuwaniu ocen o ludziach. Nie miałam okazji poznać żadnego Araba muzułmana, znam tylko dziewczynę, której ojciec jest Arabem i żyją to tu/to tam i ona mi opowidała o swojej religii i poleciła przeczytać Koran. Więc robię to i mówię co myślę, mianowicie że podoba mi się lektura Koranu i tyle, a resztę dopisujcie sobie sami, co mi tam.... ![]() ![]() Aha to że ja mam takie a nie inne odczucia nie znaczy że masz mnie Ty czy inna pośrednio krytykować i robić pierwszą głupią co niby poznała Araba i się za nim posikała dosłownie hehe. Poza tym jęzk arabski i ogólnie ich kultura mnie zaciekawia no i co w tym złego ???!!! Nic ![]() ![]() PS>Też uważam za niemądre i naiwne zmieniać religie ze względu na mężczyznę!!!
moja wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261940 moja fragrantica http://www.fragrantica.com/member/213446/ Arabistka, w sercu i na papierze ...ماتت قلوب الناس ماتت بنا النخوة Edytowane przez Latiha Czas edycji: 2009-10-06 o 16:28 |
|
|
|
|
|
#878 | ||
|
|
Cytat:
Pisałam o kobietach, które zmieniają religię ze względu na mężczyznę, jeśli Ty tego nie robisz, to nie masz się czemu oburzać. Z Twojej wypowiedzi wynika jednak, że o islamie masz pojęcie błędne. Nie wszyscy Arabowie, to muzułmanie, wiesz o tym? Widzisz jak generalizujesz? Jeszcze jedno NIGDY nie piszę bajek..... ale to było do Paula78? To przepraszam, dopiero teraz zauważyłam i edytuję. ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
Małe sprostowanie, skłamałaś teraz, czy też w innym wątku?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-06 o 16:48 |
||
|
|
|
|
#879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skąd takie oburzenie? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-10-06 o 16:47 |
|
|
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli ktoś ma ślub kościelny to tak naprawdę nie oznacza że jest katolikiem, bo przecież każdy innowierca czy ateista może mieć taki ślub jeżeli druga polowa jest katolikiem.
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#882 |
|
Zadomowienie
|
ateistka
jest coraz łatwiej - w miarę jak społeczeństwo zostaje częściej uświadamiane prze media, zmienia się trochę podejście, przynajmniej w miastach kiedy odeszłam do kościoła? nigdy - zawsze było tak, ze wiara to byla dla mnie strata czasu i przedstawienie. jak bylam mała, ciągano mnie na siłę co niedziela do kościola, gdzie sie potwornie nudziłam, nigdy nie miałam ochoty słuchać ksiedza, zawsze to co mówil wydawalo mi się czymś w rodzaju bajek andersena, z tą różnicą że opowiadanych przymusowo... jak tylko mogłam się sprzeciwić temu - przestalam robić cokolwiek związanego z regligią. jedyną rzeczą która mnie łączy z chrześcijanstwem jest data świąt - obchodze z rodziną święta bożego narodzenia i wielkanoc - na zasadzie miłej rodzinnej tradycji - cos jak swięto dziękczynienia. tzn babcia widzi w tym rytuał religijny i głębszy sens - i dobrze. a ja i mama po prostu gotujemy, ubieramy choinkę, rozmawiamy, opowiadamy sobie dawnych czasach i planach na przyszłość potem są miłe prezenty i zabawa z kotem i psem na podłodze![]() kocham święta
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
Śmiem twierdzić że żadna z osób która wypowiada się na tym wątku nie jest niestety katolikiem;]
Bo jeżeli według niektórych trzeba czynić wszystko, co Bóg i prawo kościelne nam nakazuje, to ja nie wierzę żeby któryś z was był tutaj katolikiem w pełnym tego słowa znaczeniu. Ja jestem ateistką a mam chrzest.. Ciekawe czemu wtedy przy ołtarzu nie krzyknęłam że chrzestu nie chce.
|
|
#884 |
|
Zakorzenienie
|
Taka z ciebie katoliczka, a do 10 przykazań się nawet nie stosujesz
|
|
|
#885 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zreszta - nie dogodzisz, postepujesz zgodnie z danymi zasadami, to nie masz wlasnego rozumu, nie postepujesz, to zly katolik z Ciebie. Oczywiscie najwiecej do powiedzenia na temat jaki powinien byc katolik maja ateisci
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#888 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
patrz nizej... Cytat:
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-10-06 o 19:49 |
||
|
|
|
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrak ale ja nie mówię przecież że trzeba być świętym i nieskalanym.
Najbardziej jednak rozśmieszają mnie "katoliczki" : w 7 miesiącu ciąży, przy ołtarzu, w białej sukni..
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
To już prawie stało się tradycją
|
|
|
#891 | |
|
|
Cytat:
Ja nie widzę w tym nic śmiesznego, a nawet uważam, że świadczy to o otwartości religii katolickiej. Są religie, w której zajście w ciążę przed ślubem a nawet utrata tylko dziewctwa karana jest śmiercią. To, że dziewczyna wyznania katolickiego zajdzie w ciążę przed ślubem, zostaje to między nią a Bogiem i nikomu nic do tego. Jeśli jesteś taka czysta ateistka, to rzuć kamień, lub po prostu zajmij się swoim życiem.
|
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
Marellic a co w tym smiesznego...serio pytam, czy takim grzechem jest poczac dziecko bez sakramentu ze trzeba czarna sukmane przyodziac?
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
To raczej chodzi o to, że panna młoda w zaawansowanej ciąży przed ołtarzem jest jakby kpiną z założeń własnego wyznania, bo nie przestrzegała zasad.
Dramat polega nie na tym, że dziewczyny w ciąży biorą ślub, ale że często są to dziewczyny bardzo młode, które zwyczajnie zaliczyły wpadkę z równie niedojrzałym chłopakiem,a rodzina zmusza je do brania ślubu kościelnego, bo inaczej to "wstyd" itp. A ksiądz, który powinien od razu zauważyć, że są to ludzie niedojrzali, których związek powinien przejść próbę chociaż roku po urodzeniu dziecka, jakby nigdy nic tego ślubu udziela. |
|
|
|
|
#894 | |
|
|
Cytat:
Znając religię chrześcijańską należy wiedzieć, że to co piszesz o kpinie z założeń, to bzdura. Podstawą wierzeń w religii chrześcijańskiej jest wybaczenie, nie ma znaczenia, czy dziewczyna jest w 9-tym miesiącu, czy też jest dziewicą, nie ma znaczenia dla nikogo oprócz Boga.
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, teoria jest pewnie piękna i górnolotna o wybaczaniu, jednak w praktyce jest to presja rodziny i otoczenia i poczucie wstydu z powodu bycia panną z dzieckiem.
Ja nie uznaję wizji Boga jako wielkiego ginekologa, jak to jest w katolicyzmie made in Poland, dlatego mi wszystko jedno, czy ktoś bierze ślub w ciąży czy nie z punktu widzenia zasad wiary, których i tak niewiele osób przestrzega. Tylko po prostu śluby z powodu ciąży z podudek, jakie podałam, budzą mój niesmak. |
|
|
|
|
#896 |
|
|
Praktyka jest wprowadzana przez ludzi a to co ludzkie, jest tylko ludzkie.
Masz swój niesmak, dokładnie jak ci ludzi, którzy naciskają na dziewczynę aby wyszła za mąż. Ja nie mam niesmaku, to nie moja sprawa.
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle, że mój "niesmak" jest taki ogólny i generalnie nieszkodliwi, a niesmak ludzi zmuszających do slubu dziewczyny w ciąży często skutkuje dramatami i zmarnowanym życiem, w imię oczywiście zasad wiary.
W ogóle to mam wrażenie, że w Polsce obowiązuje wizja Boga jako infantylnego starca, który zajmuje się kontrolą, ile razy kto na msze nie poszedł, kto niecnie zjadł schabowego w piątek, kto przeklinał na rogu ulicy. Największym zaś hobby Boga jest ginekologia: metody antykoncepcji, zalecanie NPR, właściwe miejsce wytrysku spermy, zapłodnienie in vitro jako metoda wyrafinowanej aborcji. |
|
|
|
|
#898 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli moje zdanie :ceremonia była dla mnie tylko ceremonią,nie duchowym przeżyciem nie przemówiło do ciebie,to powiem wprost. byłam stroną już niewierzącą |
|
|
|
|
|
#900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() WSpółżycie przed małżeństwem jest grzechem powinnaś o tym chyba wiedzieć? A to dziecko jak wiadomo, nie jest z Marii i Ducha Św tylko z mężczyzny i kobiety uprawiających seks przed ślubem. A poza tym mało który ksiądz chce rozgrzeszać dziewczynę, która jest w ciąży przed ślubem.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

myslicie ze jest taka moda na ateistow, i wystarczy sie podporzadkowac zeby byc fajnym
i nadal czuja sie ateistkami.
)

potem są miłe prezenty i zabawa z kotem i psem na podłodze