Scent Bar X - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-13, 23:37   #3841
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka
Dot.: Scent Bar X

Gryksiu - przekłuwaj sobie co chcesz, byle nie fistaszka

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-13, 23:38   #3842
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez edytapa68 Pokaż wiadomość
Na tyle ile mogłam, tak. Kilka razy pisałam na wspólnych zakupach i pisałam PW do niektórych wizażanek,które w moim mniemaniu mogły miec do Aggie namiary. Wiecej nie moge zrobic,chyba,ze napisać do Złosia,ale to chyba nie wchodzi w rachubę.
Edyto, zadzwonię do Niej jutro i zapytam, dobrze?
Myślę, że nie powinnaś (nie powinnyście) się niepokoić. Na Wizażu zdarzały się wspólnozakupowe wpadki równie duże jak ta, która przytrafiła się Gothic. Zwykle jakoś się rozwiązywały, choć czasem długo to trwało i było emocjonalnie trudne.

Cytat:
Napisane przez LouLou25 Pokaż wiadomość
Probowalam i dziala Pisalam jakis czas temu o tych produktach z Vichy. Testowalam rozne preparaty bo swego czasu mialam ostre zaburzenia hormonalne i co za tym idzie wypadajace garsciami klaki ,ale tylko aminexil pomogl. Pomogl to malo powiedziane, bo mialam po tych produktach istna burze (czy tez szope) wlosow, trudnych do ulozenia
Sama nie dowierzalam ale to jest autentycznie cudo Zreszta nie tylko Vichy ten aminexil kupilo...

Pierwsze co mialam to ampulki, zuzulam ze 3 opakowania i bylam zadowolona. Jedyny minus to taki, ze niewygodne w uzyciu. Trzeba wcierac w skore i stoi sie przed lustrem z 15 min.
Pozniej odkrylam szampon, ktory jest rownie skuteczny. Zawsze kiedy myje wlosy zostawiam go na ok 3-4 min. Efekty sa takie, ze przy polowie drugiej butelki (moze nawet w koncowce pierwszej) NIC nie wypada (gora 3-4 wloski) podczas mycia. Wlosy sa 2x gesciejsze i ze 3x grubsze, nie wypadaja ( nawet ciezko cokolwiek wyrwac jak sie bardzo chce) Nie przepadam za agresywnym marketingiem reklamowym tej firmy ale w tym wypadku sciemy brak
Kurczę. Przekonałaś mnie. Kupię to, choć drogie jak nieszczęście...
Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
pogieło Cię.
To samo powiedziałam.

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
No, to w kolory jestem nienjagorzej obstawiona
W płaszczach dwurzędowych z ta moją 38 wyglądam jak kretyn, guziki mi spływaja bokami.
Golfik pod bluzeczke i blezery wyglądają koszmarnie, pozostanę przy moim stylu, czy raczej braku stylu.
Eeee... Tam braku stylu. Kolejna się kryguje.
Ja na przykład jestem nietrendy, niemodna i nieładna, ale styl.... Styl to ja mam!
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-13, 23:38   #3843
porzeczki
Zadomowienie

Edytapa68,

Sama miałam podobne przejścia z jedną z wizażanek na targowisku (tyle, że jej nie było kilka miesięcy a nie 2 tygodnie Ale wszystko się dobrze skończyło.

Myślę, ze jak najbardziej możesz napisać na do Supermoderatora (albo innego "superwizora" modów)- może wiedzą, czy coś się stało.

Edit: A, już widze, że Sabbath ma kontakt do Aggie.

Edytowane przez porzeczki
Czas edycji: 2009-10-13 o 23:40
porzeczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-13, 23:43   #3844
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

No tak, ale faktem jest, że znajoma krawcowa szyje Ci po kosztach i jeszcze ciasto piecze kiedy przyjedziesz na przymiarki, a znajomy mechanik bierze tylko za części plus "piwo", które mu stawiasz przy okazji. Podobnie znajomy informatyk przyskoczy naprawić kompa jak trzeba, a znajomy fotograf zrobi zdjęcia.
Jako nastolatka chodziłam na konwersacje z angielskiego do sąsiadki, która jest szefową instytutu lingwistycznego na Uniwersytecie Śląskim i grosza nie chciała brać. Inna sprawa, że moi rodzice by nie dali, bo nie należeli do ludzi, którzy marnują kasę na dziecko.

Podobnie ja, jeśli nie jest to stałe zlecenie, tylko pogotowie - kilka spotkań - biorę dzieciaki znajomych na korki po prostu z troski o ich oceny, podobnie innej sąsiadce tłumaczę listy od lat za friko... Niedawno zajmowałam się synem koleżanki/przyjaciółki przez kilka miesięcy. Rano robiłam mu śniadanie, po szkole przychodził na obiad, potem sprawdzałam mu lekcje, pilnowałam żeby zjadł kolację i poszedł spać, a rano znów wyprawiałam do szkoły. I podciąganie z angielskiego też w to wchodziło - w ciągu 2 miesięcy wyszedł z zagrożenia niedostatecznym na dobry.
Miałam napisać niemal dokładnie to samo. Właściwie to napisałam, ale zaczęłam myśleć że
albo ja czegoś nie zrozumiałam, albo jestem dziwna...
No ale wymiana przysług czy poświęcanie swojego czasu bliskim to chyba troszkę inna sprawa.

Cytat:

Wow! Jestem modna!
Mimo wszystko gratuluję

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
[FONT=Times New Roman]
Gdyby nie moje planowane wizyty w solarium, zamówiłbym sobie jakieś kwasy z allegro Myślałem nad Diacneal, który polecała swojego czasu Betty, ze względu na działanie niwelujące niedoskonałości i przeciwzmarszczkowe jednocześnie. Osławiony Lysanel Active nie przyniósł przykładowo zbyt spektakularnych rezultatów (choć poprawa stanu skóry była, nie moge zaprzeczyć)
Trzeba jednak pamiętać, że stosowanie kwasów wymaga systematyczności i konsekwencji. Na efekt lepiej trochę poczekać, niż próbować go przyspieszać.

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam od mojego ortopedy, bo ostatnio coś moje zwyrodniałe kolana bardziej niż zwykle się odzywają i po raz kolejny usłyszałam ze to już tak zawsze będzie i muszę się przyzwyczaić bo taka moja uroda ja dziękuję z taką urodą... no ale cóż, mogło być gorzej
A zaglądał kiedykolwiek do środka?
Może lepiej skonsultować to z innym specjalistą?

Cytat:
Napisane przez Mendosita Pokaż wiadomość
A te buty są mi naprawdę potrzebne, niezależnie od ilości posiadanych kozaków, ponieważ kozaki mam wysokie wszystkie (tzn z cholewą), natomiast nie mam płaskich botków za kostkę. Mam botki za kostkę, ale na obcasie, a nie lubię w zasadzie obcasów i niewygodnie mi się w nich jeździ autem. Więc te botki są mi potrzebne ze względów bezpieczeństwa również (wygoda za kierownicą to wszak podstawa ).
Bardzo logiczny tok rozumowania

Ja już chyba dłużej nie wytrzymam i kupię wreszcie jakieś nowe kozaki.
Tylko ja mam odwrotny problem, podoba mi sie ok 20 par, które widziałam...
Lubie te ścięte obcasy, stabilnie mi się w nich chodzi.

Gryksiu, świetne, a błyszczą jak....
Stary 2009-10-13, 23:44   #3845
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Nie wiem, czy Osiecka była głupia, ale takich tekstów piosenek już nikt nie napisze A Agatę uwielbiam (a ściślej - jej felietony)
A to jej matką jest Osiecka??? Skąd mam wiedzieć, jeśli nie ma jej nazwiska?
Pism plotkarskich nie czytam, a do głowy mi przyszło, że skoro ma nazwisko jednego rodzica, to znaczy, że ten drugi się nie liczy. Ja to widzę w ten sposób.
W sumie, ciekawe, czemu ludzie rezygnują z nadania swojego nazwiska dziecku? Nie pojmę tego nigdy.
Stary 2009-10-13, 23:46   #3846
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Probowalam i dziala Pisalam jakis czas temu o tych produktach z Vichy. Testowalam rozne preparaty bo swego czasu mialam ostre zaburzenia hormonalne i co za tym idzie wypadajace garsciami klaki ,ale tylko aminexil pomogl. Pomogl to malo powiedziane, bo mialam po tych produktach istna burze (czy tez szope) wlosow, trudnych do ulozenia
Sama nie dowierzalam ale to jest autentycznie cudo Zreszta nie tylko Vichy ten aminexil kupilo...

Pierwsze co mialam to ampulki, zuzulam ze 3 opakowania i bylam zadowolona. Jedyny minus to taki, ze niewygodne w uzyciu. Trzeba wcierac w skore i stoi sie przed lustrem z 15 min.
Pozniej odkrylam szampon, ktory jest rownie skuteczny. Zawsze kiedy myje wlosy zostawiam go na ok 3-4 min. Efekty sa takie, ze przy polowie drugiej butelki (moze nawet w koncowce pierwszej) NIC nie wypada (gora 3-4 wloski) podczas mycia. Wlosy sa 2x gesciejsze i ze 3x grubsze, nie wypadaja ( nawet ciezko cokolwiek wyrwac jak sie bardzo chce) Nie przepadam za agresywnym marketingiem reklamowym tej firmy ale w tym wypadku sciemy brak
mówisz o tym szamponie z seri Dercos? z czerwoną nalepką?

Cytat:

Eeee... Tam braku stylu. Kolejna się kryguje.
Ja na przykład jestem nietrendy, niemodna i nieładna, ale styl.... Styl to ja mam!

taaa......powiedziala ta co sie nie kryguje , jesteś po prostu niemozliwa z tą nieladnością zwłaszcza ze jestes wyją tkowo ładna, a zgrabna to już wyjątkowo wyjątkowo
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-13, 23:56   #3847
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
Jak oczy po atropinie?

Cytat:
Nie, no... myślałem, że wiesz i dlatego moje "oburzenie"

---

Madzik, Lenny Kravitz to mój Idol
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-13, 23:56   #3848
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Jak oczy po atropinie?

ómarłam
Stary 2009-10-13, 23:57   #3849
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Pism plotkarskich nie czytam, a do głowy mi przyszło, że skoro ma nazwisko jednego rodzica, to znaczy, że ten drugi się nie liczy. Ja to widzę w ten sposób.
W sumie, ciekawe, czemu ludzie rezygnują z nadania swojego nazwiska dziecku? Nie pojmę tego nigdy.

Moje dzieci też nie mają mojego nazwiska....
Podobno w tej sytuacji mogę zmienić swoje na ich drogą urzędową za 35,50zł...
Moja znajoma tak właśnie zrobiła, aby nosić nazwisko córki (po ojcu dziecka) bez zawierania ślubu.
Stary 2009-10-13, 23:58   #3850
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Madzik, Lenny Kravitz to mój Idol
I rozumiem, że musisz wiernie skopiować jego "styl"?

Frank Zappa

Stary 2009-10-14, 00:00   #3851
Sabbath
Wiedźma

Nie nadążam!
Co napiszę posta, to nad nim już coś przybywa.
Cytat:
Miałam napisać niemal dokładnie to samo. Właściwie to napisałam, ale zaczęłam myśleć że
albo ja czegoś nie zrozumiałam, albo jestem dziwna...
No ale wymiana przysług czy poświęcanie swojego czasu bliskim to chyba troszkę inna sprawa.
No, ja jestem dziwna.
Ale fakt - co innego praca zarobkowa, a co innego przysługa.
Cytat:
Mimo wszystko gratuluję

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
taaa......powiedziala ta co sie nie kryguje , jesteś po prostu niemozliwa z tą nieladnością zwłaszcza ze jestes wyją tkowo ładna, a zgrabna to już wyjątkowo wyjątkowo
A, że nie jestem zgrabna to nie pisałam. Jestem bardzo zgrabna, tylko trochę krótka.
A co do urody - ja na serio nie spełniam żadnych kanonicznych standardów. Rysy twarzy mam nafatalniejsze z fatalnych. Nadrabiam stylem - i zupełnie serio to piszę. Wyciskam ze swojego nietypowego wyglądu ile się da. Uśmiechem, nietypowym stylem ubierania, dbaniem o formę, dbaniem o zęby etc. Ale bazę sprzętową mam kiepską.
Stary 2009-10-14, 00:03   #3852
rachell111
Zakorzenienie

będę monotematyczna - Gryxie - bucik pierwsza kalsa a w zasadzie klasa sama w sobie

notabene błysk jest chyba w modzie tez ale tak obstawiam z obserwacji nie żebym wiedziałą to an pewno

no i bucik skojarzył mi sie z Krzysiem Balem ( balem ) we Wrogach Publicznych taki trochę retro mraaaaau

( za niedługo mi się kefir z krzysiem skojarzy ale to jest silniejsze )

muszę sobie powtarzać mantrę prawdziwe życie nie TV, życie nie TV
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-14, 00:03   #3853
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
co do korków, pewna anegdotka:
TZ dostał do korekty językowej pracę doktorską ( po polsku), no ok. Okazało sie ze gościu doktoryzuje sie z endodoncji (leczenie kanałowe zębów) to my z TZ , no ale ok...jedziemy z koksem....gościu dzwonił i prosił aby mu zmienić czasowniki na czas teraźniejszy...otwieramy plik a tam...lista pacjentów + jakieś pojedyncze cyfry i litery. Mysleliśmy z pół godziny, o co loto, zeby sie nie zbłaźnić...a tu nagle tel...pan dzwoni ze chyba zły plik wysłał
chciałabym zobaczyć Wasze miny w tamtym momencie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość

Niemoc totalna mnie dziś ogarnęła.
Zrobiłam konieczne minimum na jutro i oddaję się przyjemnościom Dalej będę się martwić jutro, jak mi się praca skumuluje. A teraz będę oglądać Dextera
czyżby nowy odcinek już był? (nigdy nie ogarniam kiedy jaki serial ma emisję )

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Gryksiu - przekłuwaj sobie co chcesz, byle nie fistaszka
skąd ja wiedziałam że to napiszesz?

Cytat:

A zaglądał kiedykolwiek do środka?
Może lepiej skonsultować to z innym specjalistą?
Zaglądał zarówno za pomocą rezonansu jak i skalpela. Ogólnie ten jest już z wyższej półki, naprawdę znający się na rzeczy (wcześniej zmieniałam wielokrotnie lekarzy, bo tylko psuli zamiast naprawiać) Naprawił co się dało, żebym mogła chodzić (bo przez dłuższy czas nie chodziłam w ogóle) i tak sobie funkcjonuję. Jednak w kwestii całkowitego zredukowania bólu zostałam zakwalifikowana jako przypadek beznadziejny

Cytat:

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-14, 00:05   #3854
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

A, że nie jestem zgrabna to nie pisałam. Jestem bardzo zgrabna, tylko trochę krótka.
A co do urody - ja na serio nie spełniam żadnych kanonicznych standardów. Rysy twarzy mam nafatalniejsze z fatalnych. Nadrabiam stylem - i zupełnie serio to piszę. Wyciskam ze swojego nietypowego wyglądu ile się da. Uśmiechem, nietypowym stylem ubierania, dbaniem o formę, dbaniem o zęby etc. Ale bazę sprzętową mam kiepską.

ale piep...... przecież widze samą paszczę na zdjęciach i widze ze ładna!, a kanoniczne standarty trzeba mieć zeby zostać świetym- do ładności nie są potrzebne

jest jeszcze jedno wytłumaczenie-mam zwichnięte poczucie estetyki, ale to ttwierdzenie sie nie obroni, bo bym studiów tak gładko nie przeszła

a teraz zegnam bo ide zjeśc wuzetkę na kolację

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2009-10-14 o 00:08
Stary 2009-10-14, 00:10   #3855
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Ewusiu - skąd wiedziałaś...?

Wytłumaczenia są dwa: albo zapamiętałaś, że jestem gorącą przeciwniczką kolczyków w penisach, albo przylgnęła do mnie, już na amen, etykieta Największego Zboczuszka na tym Podforum i nic was już nie zdziwi w tej kwestii, jeżeli chodzi o moją osobę

Frank Zappa

Stary 2009-10-14, 00:13   #3856
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Zaglądał zarówno za pomocą rezonansu jak i skalpela. Ogólnie ten jest już z wyższej półki, naprawdę znający się na rzeczy (wcześniej zmieniałam wielokrotnie lekarzy, bo tylko psuli zamiast naprawiać) Naprawił co się dało, żebym mogła chodzić (bo przez dłuższy czas nie chodziłam w ogóle) i tak sobie funkcjonuję. Jednak w kwestii całkowitego zredukowania bólu zostałam zakwalifikowana jako przypadek beznadziejny

o kurczak to twarda z Ciebie sztuka, nie letko masz. Podziwiam za siłę.

seriale - tez nigdy nei wiem kiedy - sciągaj z netu. jest bez rekalm mozna stop klatke na papu itp itd. Ale ja to maniak jestem.

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Ewusiu - skąd wiedziałaś...?

Wytłumaczenia są dwa: albo zapamiętałaś, że jestem gorącą przeciwniczką kolczyków w penisach, albo przylgnęła do mnie, już na amen, etykieta Największego Zboczuszka na tym Podforum i nic was już nie zdziwi w tej kwestii, jeżeli chodzi o moją osobę
największą to będziesz jak zmienisz zdanie i zaczniesz nakłaniać do przekłuwania fistaszka. chcoiaz nie, bo mówiłąś na tym forum, no to jednak chyba tak. zwracam honor.
Stary 2009-10-14, 00:16   #3857
Sabbath
Wiedźma

Cytat:

Nie, no... myślałem, że wiesz i dlatego moje "oburzenie"
Twoje oburzenie jest najzupełniej zrozumiałe. Osiecka wielka jest (celowo piszę "jest", a nie "była").
Passent też jest wielki. Uwielbiam go.

Cytat:
Moja znajoma tak właśnie zrobiła, aby nosić nazwisko córki (po ojcu dziecka) bez zawierania ślubu.
Ale czemu ona ma nosić nazwisko jakiegoś faceta?
Tego też nie rozumiem. Bo przecież w wyniku takiej zamiany to nie będzie tak, że jej córka będzie miała jej nazwisko, tylko one obie będą miały nie jej nazwisko.
Nie wiem. Dla mnie przekazanie swojego nazwiska dziecku jest sprawa bardzo ważną. Moje dziecko, moja krew, moje serducho w nie pakuję i chcę, żeby było wiadomo, że to moje serducho i moja krew. Nawet to serducho i miłośc ważniejsze, niż krew.
Dlatego zgodziłam się na coś, co osobiście odczuwam jako upokorzenie okropne - przyjęłam jako dodatek do swojego nazwisko męża. Nie przyznaję się do tego, nawet umowy podpisuję na pojedyncze nazwisko, ale nie miałam wyjścia, bo w USC powiedziano nam, że dziecko nie może nosić nazwisk dwojga rodziców, tylko jednego. A ponieważ obojgu nam zalezało na nadaniu swojego nazwiska dziecku i oboje uznawaliśmy za upokarzające dodanie drugiego nazwiska do swojego - ustąpiłam ja. Ale głównie dlatego, że wykalkulowałam sobie, że w razie rozwodu ja zmieniam nazwisko (to znaczy usuwam to gówienko z tyłu) i dziecko automatycznie ma moje.

edit:
W sumie u mnie to dłuższa, wieloetapowa opowieść. Ale finał jest taki właśnie. Dziecko niby ma moje, ale ja mam za to dwa, w tym jedno swoje, a drugie cudze. Transakcja wiązana. Tak, jak pisze Gryxio: impreza + kac.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2009-10-14 o 00:22
Stary 2009-10-14, 00:17   #3858
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
będę monotematyczna - Gryxie - bucik pierwsza kalsa a w zasadzie klasa sama w sobie

notabene błysk jest chyba w modzie tez ale tak obstawiam z obserwacji nie żebym wiedziałą to an pewno

no i bucik skojarzył mi sie z Krzysiem Balem ( balem ) we Wrogach Publicznych taki trochę retro mraaaaau
Gryksiu, jest argument nie do przebicia. Teraz negocjuj: za parę butów jak Ch. Bale - para kolczyków od Krawca
Stary 2009-10-14, 00:28   #3859
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Sabb, czy ja właściwie Cię zrozumiałam- nie wiedziałaś, że jej matką była Osiecka? Do tego chyba nie trzeba czytać plotkarskich pism, bo jeśli już się wie, kto ona jest, to skąd? Jeżeli z jej felietonów albo TV, to Passentówna często wspomina swoją matkę (zresztą kiedyś nie najlepiej, dopóki nie doszło do niej, że lepiej nie pluć na legendę).
I czy uważasz, że dziecko powinno mieć dwoje nazwisk, bo inaczej dyskryminuje się np. matkę (jeśli zwyczajowo dziecko dostaje nazwisko po ojcu)? Hm.

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------

Cytat:
Czekaj, Betty, bo nie nadążam, chcesz zrezygnować ze swojego nazwiska? (tzn. to miałaś na myśli pisząc?)
justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-14, 00:29   #3860
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:

Kurczę. Przekonałaś mnie. Kupię to, choć drogie jak nieszczęście...

Czasami sa promocje, trzeba sie rozgladac.

Cytat:
mówisz o tym szamponie z seri Dercos? z czerwoną nalepką?
aaaa i zapomnialam dodac, ze wazna jest regularnosc stosowania. U mnie akurat z tym nie ma problemu bo musze myc skalp codziennie...

Cytat:

Przesadzasz! Przestan tak pisac o sobie, bo ludziska wezma lupe i beda wyszukiwac co z Toba nie tak
Moim skromnym zdaniem wszystkie kobiety sa piekne, a te z nietypowymi rysami najpiekniejsze. Jesli ktos uwaza inaczej to wspolczuje bo ma spartolony gust i poczucie estetyki. Niedoskonalosci tylko dodaja twarzy charakteru.

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Jeżeli z jej felietonów albo TV, to Passentówna często wspomina swoją matkę (zresztą kiedyś nie najlepiej, dopóki nie doszło do niej, że lepiej nie pluć na legendę).

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------
Ja tam jej wspolczuje. Legenda byla dla tlumu, a dla niej byla tylko matka i az matka. A posiadanie matki alkoholiczki nie jest chyba przyjemne i moze sie czknac w pozniejszym, doroslym zyciu.

sure. fine. whatever.

Edytowane przez LouLou25
Czas edycji: 2009-10-14 o 00:36
LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-14, 00:32   #3861
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Gryksiu, jest argument nie do przebicia. Teraz negocjuj: za parę butów jak Ch. Bale - para kolczyków od Krawca

Frank Zappa

Stary 2009-10-14, 00:35   #3862
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Tego też nie rozumiem. Bo przecież w wyniku takiej zamiany to nie będzie tak, że jej córka będzie miała jej nazwisko, tylko one obie będą miały nie jej nazwisko.
Nie wiem. Dla mnie przekazanie swojego nazwiska dziecku jest sprawa bardzo ważną. Moje dziecko, moja krew, moje serducho w nie pakuję i chcę, żeby było wiadomo, że to moje serducho i moja krew. Nawet to serducho i miłośc ważniejsze, niż krew.
Dlatego zgodziłam się na coś, co osobiście odczuwam jako upokorzenie okropne - przyjęłam jako dodatek do swojego nazwisko męża. Nie przyznaję się do tego, nawet umowy podpisuję na pojedyncze nazwisko, ale nie miałam wyjścia, bo w USC powiedziano nam, że dziecko nie może nosić nazwisk dwojga rodziców, tylko jednego. A ponieważ obojgu nam zalezało na nadaniu swojego nazwiska dziecku i oboje uznawaliśmy za upokarzające dodanie drugiego nazwiska do swojego - ustąpiłam ja. Ale głównie dlatego, że wykalkulowałam sobie, że w razie rozwodu ja zmieniam nazwisko (to znaczy usuwam to gówienko z tyłu) i dziecko automatycznie ma moje.

edit:
W sumie u mnie to dłuższa, wieloetapowa opowieść. Ale finał jest taki właśnie. Dziecko niby ma moje, ale ja mam za to dwa, w tym jedno swoje, a drugie cudze. Transakcja wiązana. Tak, jak pisze Gryxio: impreza + kac.
Nie za dobrze znam jej motywy. Zrobiła to po rozstaniu z ojcem dziecka i przeprowadzce do innego miasta. Może z wygody, może aby uniknąć krępujących pytań, bo ładniejsze było, bardziej znane...
Natomiast teraz, po śmierci Łukasza, ma to już inny wymiar, myśle....

Justyno, nie, nie mam takich zamiarów. Napisałam tylko o takiej możliwości.
Chociaż pewnie żyłoby mi się łatwiej z ich nazwiskiem.
Bo np: moje, pomimo nagromadzenia polskich znaków z ogonkami, bywa trudne nawet dla Polaków. nie mówiąc już o obcokrajowcach próbujących je czytać i wypowiedzieć
Stary 2009-10-14, 00:38   #3863
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Sabb, czy ja właściwie Cię zrozumiałam- nie wiedziałaś, że jej matką była Osiecka? Do tego chyba nie trzeba czytać plotkarskich pism, bo jeśli już się wie, kto ona jest, to skąd? Jeżeli z jej felietonów albo TV, to Passentówna często wspomina swoją matkę (zresztą kiedyś nie najlepiej, dopóki nie doszło do niej, że lepiej nie pluć na legendę).
I czy uważasz, że dziecko powinno mieć dwoje nazwisk, bo inaczej dyskryminuje się np. matkę (jeśli zwyczajowo dziecko dostaje nazwisko po ojcu)? Hm.
Naprawdę nie wiedziałam. Jej ojca znam z felietonów (głównie w Polityce), jaj matkę z tekstów. Samą Passentównę z kilkudzieści (więcej niż naście, ale mniej niż dziesiąt) felietonów i odbieram ją jako osobę bez dystansu, mocno zadufaną w sobie. Nie lubię - wolno mi.
Telewizji nie oglądam z zasady - pisałam wielokrotnie, że ostentacyjnie kontestuję to medium (z wyjątkiem programów, które oglądam z dzieckiem na Discovery czy TVN Turbo ), życie prywatne twórców mnie nie interesuje, więc, mimo sympatii dla Passenta nie wiedziałam, że był w związku z Osiecką. Dla usprawiedliwienia - wiem, że był ambasadorem w Chile.
I tak szczerze - nie uwazam, żeby miało znaczenie kto ona jest i skąd. jak ktoś publikuje w prasie, to wymagam od niego nie tego, żeby miał zdolną mamę i inteligentnego tatę, lecz żeby jego teksty broniły się same. Passent mnie nie odpowiada. I ani myslę traktować jej ulgowo ze względu na rodziców.

A co do nazwisk. tak. Uważam, że oboje rodzice mają równe prawo nadania swego nazwiska dziecku. Gdybym miała (teoretycznie oczywiście, bo praktycznie tak nie jest i raczej nie będzie) wybierać, które bardziej, to postawiłabym na matkę.
Podobno ma to być wkrótce możliwe także w Polsce - nadanie dziecku nazwisk obojga rodziców.

Wiem, teraz dojdzie do dyskusji o tym, co w przypadku kiedy wiąże się dwoje ludzi o dwojgu nazwiskach. Co z ich dzieckiem? W Hiszpanii (tam się ta opcja ponoć często zdarza - nie byłam, nie sprawdzałam, ale opowiadała mi znajoma, która spędziła tam trzy lata) wybiera się wówczas po jednym członie z każdego z rodzicielskich nazwisk. A który - decyduje ów rodzic.
Ładne, nie?
Stary 2009-10-14, 00:43   #3864
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Passent też jest wielki. Uwielbiam go.

Passenta no...nie uwielbiam. Żadnego TW nie uwielbiam. I nie cenię. Żadnego.

Przepraszam, Sabb, za pośpieszne moje pytanie powyżej dot. nazwisk.
Kurczę, kalkulować, co będzie po rozwodzie i to przy ślubie- to faktycznie musi być zawiła historia

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ----------

Cytat:

Ja tam jej wspolczuje. Legenda byla dla tlumu, a dla niej byla tylko matka i az matka. A posiadanie matki alkoholiczki nie jest chyba przyjemne i moze sie czknac w pozniejszym, doroslym zyciu.
No tak, nie pomyślałam, masz rację. Ma prawo się czknąć.
Stary 2009-10-14, 00:45   #3865
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Czasami sa promocje, trzeba sie rozgladac.
Będę.
Rozważałam ten zakup od dawna, potrzebowałam tylko świadectwa kogoś, czyjemu osądowi ufam. twoja wypowiedź mnie przekonała.
Dziękuję.
Cytat:
Przesadzasz! Przestan tak pisac o sobie, bo ludziska wezma lupe i beda wyszukiwac co z Toba nie tak
Moim skromnym zdaniem wszystkie kobiety sa piekne, a te z nietypowymi rysami najpiekniejsze. Jesli ktos uwaza inaczej to wspolczuje bo ma spartolony gust i poczucie estetyki. Niedoskonalosci tylko dodaja twarzy charakteru.
Bardzo ładnie powiedziane. I owszem - także prawdziwe.
Ja nie chcę tu biadolić - lubię swoją nietypową urodę i lubię ten "charakter" którego nadają mu niedoskonałości. Pasuje do mnie.
Ale z klasyczną urodą niewiele ma wspólnego.

Cytat:
Oj bardzo może.
W tym kontekście mi jej żal. Choć nadal nie zmienia to mojego stosunku do jej pisarstwa.
Cytat:
Nie za dobrze znam jej motywy. Zrobiła to po rozstaniu z ojcem dziecka i przeprowadzce do innego miasta. Może z wygody, może aby uniknąć krępujących pytań, bo ładniejsze było, bardziej znane...
Natomiast teraz, po śmierci Łukasza, ma to już inny wymiar, myśle....
No tak. Ale to zwykle tak jest, że nasze czyny mają nie jeden, a wiele powodów.
Cytat:
Justyno, nie, nie mam takich zamiarów. Napisałam tylko o takiej możliwości.
Chociaż pewnie żyłoby mi się łatwiej z ich nazwiskiem.
Bo np: moje, pomimo nagromadzenia polskich znaków z ogonkami, bywa trudne nawet dla Polaków. nie mówiąc już o obcokrajowcach próbujących je czytać i wypowiedzieć
Z moim z kolei problem największy mają Polacy. Obcokrajowcy sobie radzą.
Stary 2009-10-14, 00:47   #3866
rachell111
Zakorzenienie

temat nazwiska bardzo jest dla mnei wazny gdyz wszystko ( miejmy nadzieję ) przede mną. Nie chce przyjmować nazwiska po męzu ( zgodzę sie an ewent "gówienko" jako drugi człon Sabb no po prostu boskie to )

ale właśnie chciałabym mieć przejrzystą sytuację co do anzwiska dziecka.
Dzieci nie mam wiec głowy nie zamartwiam ale jak coś się ma dziać w tej kwestii w tym kraju to neich się dzieje szybciej. MArzenia sciętej głowy, ale dla mnei to przeistotna sprawa. Fajnie że na drodze urzedowej mozna to koniec końców zmeiniać. Ale obawiam się tego starcia o nazwisko dla mojego dziecka. Nie chciałąbym ustepowac, ale nie wiem co by da niego było lepsze. Zobaczymy jakie czasy będa, choć technicznie dziecko wcale nei musi nadejść za lata świetlne.
Stary 2009-10-14, 00:48   #3867
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Passenta no...nie uwielbiam. Żadnego TW nie uwielbiam. I nie cenię. Żadnego.
Justyno, przepraszam jeśli wykaże się jakimś strasznym niekumactwem. Co to jest TW?
Pytam bez podtekstów i ukrytych intencji. po prostu nie załapałam.
Cytat:
Przepraszam, Sabb, za pośpieszne moje pytanie powyżej dot. nazwisk.
Kurczę, kalkulować, co będzie po rozwodzie i to przy ślubie- to faktycznie musi być zawiła historia
Oj, zawiła. Jak ciężka straszna i drastyczna cholera.
Stary 2009-10-14, 00:48   #3868
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę nie wiedziałam. Jej ojca znam z felietonów (głównie w Polityce), jaj matkę z tekstów. Samą Passentównę z kilkudzieści (więcej niż naście, ale mniej niż dziesiąt) felietonów i odbieram ją jako osobę bez dystansu, mocno zadufaną w sobie. Nie lubię - wolno mi.
O, to, to! Podpisuję się. Ja też nie lubię- kto bogatemu zabroni?
Stary 2009-10-14, 00:50   #3869
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
A co do nazwisk. tak. Uważam, że oboje rodzice mają równe prawo nadania swego nazwiska dziecku. Gdybym miała (teoretycznie oczywiście, bo praktycznie tak nie jest i raczej nie będzie) wybierać, które bardziej, to postawiłabym na matkę.
Podobno ma to być wkrótce możliwe także w Polsce - nadanie dziecku nazwisk obojga rodziców.
A czy przy tym rodzice pozostaną przy swoich, sprzed zawarcia związku małżeńskiego?
Ciekawy model rodziny by się tworzył....

Cytat:
Wiem, teraz dojdzie do dyskusji o tym, co w przypadku kiedy wiąże się dwoje ludzi o dwojgu nazwiskach. Co z ich dzieckiem? W Hiszpanii (tam się ta opcja ponoć często zdarza - nie byłam, nie sprawdzałam, ale opowiadała mi znajoma, która spędziła tam trzy lata) wybiera się wówczas po jednym członie z każdego z rodzicielskich nazwisk. A który - decyduje ów rodzic.
Ładne, nie?
A o tym wiedziałam.
Mam kumpelę w Hiszpanii i chciała tak dla swojej córki. Ale zniechęcili ją, bo podobno masa problemów w następstwie, przy wyrabianiu polskich dokumentów, czy jakichkolwiek pism, pozwoleń i na lotniskach mogą za to nie przepuszczać.
Stary 2009-10-14, 00:54   #3870
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Justyno, przepraszam jeśli wykaże się jakimś strasznym niekumactwem. Co to jest TW?
Pytam bez podtekstów i ukrytych intencji. po prostu nie załapałam.

Oj, zawiła. Jak ciężka straszna i drastyczna cholera.
tajny wspolpracownik ja tam nie oceniam, to byla inna rzeczywistosc a niektorzy mieli najwyrazniej slaba dupe

sure. fine. whatever.

LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości