![]() |
#1051 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Cytat:
ehh cóż mogę powiedzieć... jeśli chodzi o mycie to teoria niestety musi iść z praktyką. poczytajcie sobie o mechanizmie usuwania brudu to zobaczycie, że mycie odżywką jest nieskuteczne. możecie też zrobić eksperyment, bo żeby usunąć brud z włosów trzeba umożliwić zmieszanie wody i tłuszczu, więc spróbujcie zmieszać wodę z niewielką ilością oleju i odrobiną płynu do płukania tkanin (kationowe antystatyki), i zobaczycie ze olej się z woda nie zmiesza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1052 | ||
The Pink Power Mołderajtor
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
Cytat:
Cytat:
![]() Takie są fakty, potwierdzone doświadczeniami wielu wizażanek i tutaj nie ma raczej pola do polemiki, bo owych faktów tym nie zmienisz, możesz się co najwyżej z nimi nie zgodzić, z punktu widzenia teorii. Powiem więcej, choć to kłóci się z teorią, nasze spryciule wizażowe potrafią zmyć odżywką nawet olej z włosów ![]() ![]() Nie sądzę, aby chcialo im się wymyślać bajki w tym temacie, a nie mam podstaw by im nie wierzyć ![]() Zatem warto czasem wyjść poza książkowe definicje... W końcu to nie pierwszy taki przypadek ![]() PS. Przeniosłam posty do właściwego wątku, żeby nie robić OT na składowym. PS2. Viki1988 już o tym wspominała, ale chyba umknęło - jeśli robisz analizy, niech zostaną przeprowadzone wg kolejności zgłoszeń w wątku, bo potem wizażanki skarżą się, że zostały pominięte, a ogólnie tworzy się wielki bałagan.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1053 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1054 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli komuś odpowiada takie "mycie" (mycie odżywką to jak świnka morska, ani świnka, ani morska) to proszę bardzo, ja po prostu chce uświadomić wam błędne podejście do niektórych spraw, bo to forum jest chyba także od tego... no chyba że się mylę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1055 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak skoro niby odżywka włosów nie umyje to czemu wiele z nas z powodzeniem stosuje tę metodę i w dodatku zmywa odżywką oleje? W dodatku coraz popularniejsze są wszelkiego typu olejki myjące, w których surfaktantów nie uświadczysz. Aż tak teoria z praktyką mijać się chyba nie może ![]()
![]() |
![]() |
#1056 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To proszę napisz to na Biochemii, gdzie 99% dziewczyn (łącznie ze mną) myje twarz olejkami myjącymi (zazwyczaj własnej produkcji), w których skład wchodzi tylko olej i emulgator. Wiesz mi wiem z doświadczenia, że taki olejek zmywa największy brud, łój, makijaż i co tam tylko chcesz. Nie wierzysz mi to zapytaj na biochemii ![]() ![]() Po drugie kwas stearynowy. Świece teraz zazwyczaj są produkowane z parafiny to raz. Po drugie świece stearynowe nie składają się z czystego kwasu stearynowego. Dodawane są tam parafina, woski, estry kwasów tłuszczowych (stearynowego też) i inne śmieci. Zresztą ten Twój przykład jest zupełnie z choinki urwany i nie ma się nijak do tematu (bo równie dobrze ja mogę to przerobić na swoją modłę - kwas stearynowy jest też jednym z głównych składników mydła. I powiedz mi czy mydło nie zmywa brudu ![]() ![]() No i jeszcze sprawa szamponów. Wiadomo, że te myją bardziej/dokładniej niż odżywka. Nikt temu na tym wątku nie zaprzecza. Ale odżywki (przynajmniej część z nich) też mają pewne właściwości myjące. Nie zmyją one czystego oleju (a może inaczej - zmyją ale wtedy trzeba użyć naprawdę duuużej ich ilości), ale do codziennego mycia włosów nieprzetłuszczających się (zwróć uwagę, że przez cały wątek dziewczyny piszą, że jeśli masz włosy przetłuszczające się to nie jest to prawdopodobnie metoda dla ciebie), suchych, do podrażnionych przez detergenty skalpów i loczków (bo tym nawilżenia nigdy za wiele ![]() Nie wszystkim też ta metoda pasuje - ja myję odżywką włosy raz na jakiś czas i preferuję jednak szampon. W każdym razie wypróbowałam tą metodę i wiem, że odżywka jest w stanie zmyć brud i łój z włosów i skóry. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1057 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
przytoczone przez ciebie olejki myjące to zupełnie inny system myjący, o ile tak można wogóle powiedzieć. odżywka zawiera około 3-5% emolienta, natomiast taki olejek około 20%. olejki działają na zasadzie rozpuszczania tłuszczu zawartego np. w makijażu. olejki zawierają bardziej tłuste emolienty, które silniej rozpuszczają zanieczyszczenia tłuszczowe, a odżywki alkohole tłuszczowe o króetkich łańcuchach, albo oksyetylenowane alkohole, które i tak są w formie związanej (emulgują emolient w wodzie). a jeśli chodzi o kwas stearynowy to błagam nie wmawiaj mi że jest on emulgatorem bo jednak 5 lat studiów (specjalność związki powierzchniowo czynne) czegoś mnie nauczyła, poza tym z racji wykonywanego zawodu też muszę być w tej branży na bieżąco. jeśli nie wierzysz mimo wszystko to kup sobie świecę stearynową (takie są jeszcze dostępne) stop ją i dodaj do wody zobacz czy się pomieszają. a mydło wcale nie jest kwasem stearynowym jak piszesz, ale solą sodową (potasową) kwasu stearynowego, a to zmienia diametralnie postać rzeczy (nadaje kw. stearynowemu właściwości powierzchniowo czynnych). dołączam obrazek który pokaże wam co sie dzieje z włosami po nałożeniu takiej odżywki. czerwony to brud, zielony to emolient z odżywki wtarty we włos, niebieskie to związki kationowe zaadsorbowwane na włosie. po strzałce macie sytuację po spłukaniu wodą. część brudu napewno zostanie i nawet możecie tego nie odczuwać. Załącznik 2582483. po zastosowaniu odżywki do mycia włosy są napewno niedomyte |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1058 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Przeczytałam uważnie dyskusję i - choć nie jestem ani kosmetologiem, ani biochemikiem - pozwolę sobie na wypowiedź jako osoba praktycznie stosująca metode mycia odżywką.
Mam kręcone włosy i po żadnym innym środku myjącym nie wyglądają one tak dobrze, jak po odżywce. I - co pewnie zadziwi - nie wyglądaja tak źle, jak przed myciem (a w końcu wiem, kiedy moje włosy sa brudne, a kiedy nie). Olejów odżywką nie domyłam, robiłam to różnymi szamponami, nawet tymi delikatnymi. Wiem, że są dziewczyny, które odżywka domywaja włos po olejach. Też do tego dążę z niezwykle prostego powodu - KAŻDY szampon drażni moją skórę głowy. Próbowałam już nawet szamponów aptecznych, polecanych też przez dermatologów, ale po drugim umyciu był ten sam efekt - świąd już po godzinie od umycia. W efekcie bałam się kolejnego mycia włosów. Fakt, Kosmetolog1 i nie tylko mogą stwierdzić, że się nie znam, i to będzie prawda. Nie znam się. Ale po doświadczeniach związanych z szamponami i unikaniu mycia włosów, wiem, że nie wrócę do mycia wyłącznie szamponem. Nie mam łupieżu, nie ma świądu, a włos - w moim przypadku, gdy brudny, to obciążony i prosty, więc rewelacyjnie widać - uniesiony i ładnie skręcony. Na kilka dni z rzędu. Jeśli mycie odżywką ma mi zaszkodzić i powinnam wrócic do szamponu, bo nosze brud na głowie, to ja bardzo proszę o wskazanie czym powinnam myć, jeśli każdy produkt zawierający składnik typu SLS, SLES i inne skutecznie podrażnia (i podrażnia to delikatnie powiedziane) skórę głowy.
![]() |
#1059 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a teraz co do twojego swędzenia głowy po użyciu szamponu. swędzenie niewątpliwie może być spowodowane przez SLES, ale nie musi. próbowałaś szamponów zawierających w sobie np. Lauryl Glucoside, Coco Glucoside, lub Capryl Glucoside?? jeśli i po nich odczuwasz swędzenie to jestem na 90% pewna że podrażnienie wywołuje inny składnik. spróbuj np. użyć szamponu bez ekstraktów (one bardzo często wywołują swędzenie), innym powodem mogą być konserwanty. użyj np. szamponu bez phenoxyethanolu, albo DMDM Hydantoin bo to one ze wszystkich konserwantów najczęściej wywołują "reakcje alegiczne". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1060 |
|
Kiedy próbowałam różnych szamponów, nie znałam jeszcze Wizażu i nie zwracałam uwagi na to, co dokładnie jest w składzie, więc trudno będzie mi powiedzieć, co zawierały poprzednie specyfiki.
Na dziś raz w tygodniu (i to ze zgrzytaniem zębów) używam szamponu do zmycia olejów. Szampon zawiera SLES i żadnych z wymienionych substancji, a po umyciu odczywam nadal swędzenie (już nie tak potworne, jak niegdyś, ale jest ![]() Wiem, że nie chodzi o nawracanie nikogo na swoją modłę, ale o wyrażenie innego poglądu. W końcu forum jest od wymiany myśli, a od nawracania mamy inną instytucję. Mój głos to wyraz poparcia dla mycia odżywką, które nie tylko świetnie robi moim włosom (widzę i czuję), ale też jako jedyne pomogło na świąd skóry głowy (bo nawet wcieranie aloesu nie dawało rady). Miło wiedzieć, że ktoś ma takie doświadczenie w materii kosmetycznej/biochemicznej, szczere ![]() Czasem jednak nauka zapomina o czymś z pozoru nieistotnym dla niej - o czynniku ludzkim. Czuję, że tutaj mamy z tym właśnie do czynienia.
![]() |
#1061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli na Wizażu mówią, że można umyć włosy odżywką - to wiem że można. Mam do tej społeczności Wizażanek większe zaufanie niż do kosmetologów profesjonalistów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1062 |
BAN stały
|
dołączam się do pochwał Waszego profesjonalizmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1063 |
BAN stały
|
mam małe pytanko do kosmetolog1: jak wg. tego co się nauczyłaś poradzi sobie z usuwaniem brudu specyfik o takim składzie:
Aqua, prunus armeniaca kernel oil*, glycerin*, glyceryl stearate se, cetyl alcohol, butyrospermum parkii butter*, cetearyl olivate, sorbitan olivate, simmondsia chinensis cera*, citrus grandis seed extract, calendula officinalis*, helianthus annuus seed oil*, citric acid. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1064 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-14 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1065 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1066 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1067 |
BAN stały
|
odżywka urtekram dla dzieci to powinna być, chociaż jest kilka wersji składu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1068 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1069 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli rozumiem, że jednak zgadzasz się z tym, że emulgator może myć? Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1070 | |
|
Cytat:
A co do producentów kosmetyków, to się zgodzę, wiedzę czerpiąc z własnego, smutnego przykładu.
![]() |
![]() |
#1071 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jutro jak bede w pracy to z bardziej uzdolnioną plastycznie koleżanka tzn. ona ![]() ![]() Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-14 o 19:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1072 |
Wtajemniczenie
|
Przeczytałam cały wątek i dziś po raz pierwszy umyłam włosy odżywką. włosy jeszcze sobie schną, zobaczymy jak będą wyglądać jutro rano.
Mam do Was pytanie, jako, że moje włosy się puszą muszę wspomagać ich skręt. Używam balsamu Nivea flexible curls. W jego składzie nie dopatrzyłam się silikonów, mogłybyście zerknąć jeszcze fachowym okiem, czy nie zawiera innych oblepiaczy, które wymagałyby zmycia szamponem? ![]() podaję skład: aqua, glicerin, C12-15 alkyl benzoate, polyglyceryl-3 mythyglucose distearate, PVP, panthenol, niacinamide, aloe barbadensis, sorbitan stearate, sodium carbomer, cetyl alcohol, trisodium EDTA, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben, parfum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1073 | |
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1074 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny!
![]() Wczoraj pierwszy raz umyłam włosy odżywką i jestem w szoku ![]() ![]() ![]() Farmona, Jantar, odżywka do włosów i skóry głowy Skład: Aqua, Propylene Glycol, Glucose, Calendula Officinalis Extract, Chamomilla Recutita Extract, Rosmarinus Officinalis Extract, Salvia Officinalis Extract, Pinus Sylvestris Extract, Arnica Montana Extract, Arctium Majus Extract, Citrus Medica Limonum Extract, Hedera Helix Extract, Tropaeolum Majus Extract, Nasturtium Officinale Extract, Amber Extract, Disodium Cystinyl Disuccinate, Panax Ginseng, Arginine, Acetyl Tyrosine, Hydrolyzed Soy Protein, Polyquaternium-11, Peg-12 Dimethicone, Calcium Pantothenate, Zinc Gluconate, Niacinamide, Ornithine Hci, Citrulline, Glucosamine HCI, Biotin, Panthenol, Polysorbate 20, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Linoleic Acid, PABA, Triethanolamine, Carbomer, Parfum, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methyldibomo Glutaronitrile, Dipropylene Glycol, Limonene, Linalool MRS. POTTER'S BALSAM moc bursztynu do włosów suchych i łamiących się [ekstrakt z bursztynu i keratyna] aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copoyol, hydrolyzed keratin, amber (succinum) extract, parfum, isopropyl alcohol, propylene glycol, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol. citric acid, hexyl cinnamal, limonene, linolool, CI 19140 Forte Sweden, Mrs. Potter's, Odżywczy balsam z aloesem i keratyną do włosów suchych i zniszczonych Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Hydrolyzed Keratin, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, Propylene Glycol, Alcohol, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Citric Acid, Benzyl Salicylate, Geraniol, Linalool, CI 19140. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#1075 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli używasz czegoś takiego to dla twojego dobra lepiej myj włosy szamponem. poliwinylopirolidon oblepia włos a odżywką go nie usuniesz, wręcz przeciwnie jeszcze silniej utrwalisz go na włosie pod błonką emolientów z odżywki Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-16 o 16:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1076 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szkoda, bo to najlepszy ujarzmiacz moich loków, jaki miałam. No, ale jeśli powiedzmy co 3 mycie użyję szamponu, to chyba wystarczy żeby oczyścić włosy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1077 |
Raczkowanie
|
zrobisz oczywiście jak chcesz, ale ja bym radziła nie używać odżywki do mycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1078 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1079 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a czego wy używacie do mycia ciała?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1080 |
BAN stały
|
czystej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.