|
|
#151 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naduzywanie czyjejs uprzejmosci- czyli jak sobie z tym radzic
Cytat:
. Dowodzi jedynie ze tej pani brak profesjonalizmu i byla po prostu chamska .Gdyby mi sie cos takiego przytrafilo to skarga murowana. Moze zamiast snuc teorie troche praktyki - sama jestem mniejszoscia i jestem, traktowana na rowni a czasami wydaje mi sie ze nawet lepiej .Pomaganie komus sprawia radosc jak sie chce, a nie musi to robic. Rozumiem autorke watku, bo tez nie lubie jak ktos mi przerywa gdy akurat koduje cos waznego. Nie ukrywajmy, ale im wiecej wyniesie sie z wykladu/ seminarium, tym mniej potem w domu trzeba sie uczyc. Do tego jeszcze dochodzi, ze to nie jezyk ojczysty - trzeba byc bardziej skupionym i wybicie z rytmu bywa denerwujace. Ja bym poczekala na rozwuj sytuacji, jesli sie nic nie zmieni na lepsze, to po pierwsze, powiedziala wprost ze jej ciagle pytania przeszkadzaja mi i grupie. Mozna cos wytlumaczyc, ale na przerwie. Uwazam ze ta dziewczyna powinna zapisywac czego nie rozumie i poswiecac wiecej czasu wolnego na nauke. Nie wiem jak u autorki, ale na moich studiach wszystkie materialy byly dostepne, a wyklady czy cwiczenia byly tylko uzupelnieniem. Na miejscu tej dziewczyny przygotowywala bym sie do cwiczen, czytajac material 'do przodu'. A ten angielski to calkiem dobry pomysl - szkoda ze nie chce skorzystac. |
|
|
|
|
|
#152 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I, czy to za granicą, czy w Polsce, powiedziałabym takiej nachalnej osobie kulturalnie, acz dobitnie - Daj mi spokój. Gorzej, jeśli ta osoba nie reaguje. Współczuję nachalnej "koleżanki". Jeśli nie zna języka to po co porywa się na studia w owym języku?
|
|
|
|
#153 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie bardzo mam czas wpedzac ja w wir towarzyski, bo pracuje (dzisiaj to moj pierwszy jakikolwiek dzien wolny od miesiaca) i mam inne zajecia. Ma naprawde duze mozliwosci ku temu, bo mieszka w akademiku, co juz sugerowalam 'Idz, zapukaj do sasiada, zapros go do siebie'. Dziewczyna uzanala, ze z Brytyjczykami nie dogada sie ze wzgledu na roznice kulturowe, co prawda nie jest, bo dogadac z nimi sie da, jak najbardziej. Z jednej strony mi jej szkoda, ale z drugiej moglaby juz przestac narzekac, ze jej lokatorzy tylko imprezuja. Cytat:
Poza tym nikt jej psami gonic nie chce. Gwiazdeczko, ja nie twierdze, ze jest slabo kapujaca. Ma trudnosci z jezykiem i tyle.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
||
|
|
|
|
#154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Wenedko, nie mowie, ze akutrat Ty, inni dopisali to za Ciebie, ale odnosnie Twoich wypowiedzi. Coz szkoda mi dziewczyny, ale coz, jak nie da sobie rady, moze zrezygnowac, przeniesc sie do Polski. Ogolnie nie moja sprawa i raczej nie miałam w swoim otoczeniu takich nachalnych osob. Jesli przebrnie przez pierwszy, najtrudniejszy okres, powinno jej byc łatwiej. Choc w sumie z takim nastawieniem, ze Brytyjczycy to taka odrebna, inna kultura, rzeczywiscie moznaby sie zastanawiac, co ona tam robi.
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie tworzmy opini o francuzach czy mniejszoscich narodowych, na podstawie jednej anegdoty .Moje dwie kuzynki wyemigrowaly do Francji i maja jak najlepsze zdanie o swojej nowej ojczyznie .
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjaciel mojego taty wyemigrowal do Francji w czasie stanu wojennego (nie pytajcie, jak to zrobil, bo sama nie wiem) i do tej pory powtarza, ze nikt w zyciu mu tak nie pomogl, jak Francuzi wlasnie. Obcy wtedy ludzie. Gwiazdeczko, dlatego widzisz, trudno mi sie z nia dogadac. Nie jestem w stanie potwierdzic jej uprzedzen wobec tubylcow, bo w nie nie wierze.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem doskonale slowo "zacofani", tylko nie wiem o czym konkretnym piszesz, Ty chyba tez nie bardzo wiesz, bo jakos nie potrafisz tego powiedziec.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#160 |
|
Raczkowanie
|
Polska jest zacofana - zacofanie : opóźnienie w rozwoju społecznym, ciemnota umysłowa, drobnomieszczańskość, niski poziom wykształcenia ludności, przestarzałe techniki wytwarzania- nie zabardzo rozumie co bym miała Ci jescze tłumaczyć? O jakieś przykłady Ci chodzi? Poszukaj sobie w internecie!
|
|
|
|
|
#161 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wenedko, ja Cię rozumiem, ponieważ tez bywałam w takich sytuacjach. Chetnie pomagam, bo niby dlaczego nie. Ale pomagam na początku, żeby ten ktos komu pomagam miał czas na jakie takie przystosowanie do sytuacji. A potem coraz częście "bardzo Cię przepraszam ale nie mam czasu" i pomagam tylko w naprawdę ważnych sprawach. I aga378, wiesz co zauważyłam? Że ludziom to wychodzi na dobre, jak musza się sami zabrac za swoje sprawy. Dlatego dla dobra tej koleżanki Wenedka powinna ograniczac powoli swoja pomoc.
|
|
|
#162 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to chodziło osobie, która Ci zwracała uwagę w jakimś z poprzednich postów ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo zboczyłam z tematu, aż mi głupio! Jednak powiedz mi, czy taka skarga poza zwolnieniem z pracy urzędniczki ma jakies inne skutki? Ktoś dostanie prace, bo komuś zamkneliśmy usta? Zmieni się nastawienie ludzi czy tylk przestaną mówić?
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie koleżanka moze mogłaby dostac prace po takiej skardze, jesli oczywiście spełnia warunki. I ja mam wrażenie, ze to nastawinie ludzi wcale nie jest jakies tragiczne. Uważam, że takie osoby jak ta pani to wszędzie się zdarzaja ale nie są regułą tylko wyjątkiem. Przynajmniej w tej bardziej myslącej cześci wszelkich społeczeństw, bo wiadomo, że i sa tacy dla których obcokrajowiec to wszelkie zło. Na szczęscie osoby tak myslace niezbyt często dochodzą w swej karierze zawodowej tak wysoko by ich poglądy mogły innym w czyms zaszkodzić Twoja koleżanka miała pecha, niestety zdarza się. Osobiście znam niemieckiego profesora który wykłada we Francji
|
|
|
#165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
|
|
|
#166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeszcze mi powiedz, że mamy niski poziom nauczania i niski poziom na uniwersytetach. Dziewczyno, masz porównanie ? Przeciętny student filologii z belgii polskiemu studentowi się powinien kłaniać, w pas! Przeciętny maturzysta w Europy zachodniej ma taki poziom angielskiego, jak u nas przeciętny uczeń podstawówki. przeciętny 25leni, a więc młody (!) Włoch czy Hiszpan, nie umie po angielsku powiedzieć nawet: łazienka jest po prawej stronie. I my jesteśmy zacofani? My kompleksy mamy i nie umiemy się cenić. O tym ile osób w Polsce ma wykształcenie wyższe pisać nie będę. Ciemnota umysłowa czym się objawia, bo ja nie widzę? Wyjedź za granicę i pobądź tam parę lat, to zobaczysz jaki ten cudny zachód jest naprawdę, co się dzieje w służbie zdrowia i jakich niekompetenych ludzi będziesz spotykać w bankach i urzędach, a koleżankom z pracy odpowiadać na 2 pytania: pierwsze: gdzie leży Polska w Europie... ![]() drugie: aaaa... koło Niemiec... A gdzie leżą Niemcy? ![]() _______________________ przepraszam Wenedko za offtopa, ale nie mogę czytać jak ktoś pisze takie rzeczy
Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2009-10-17 o 20:28 |
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak na serio, porozmawiam z nia przy najblizszej okazji. Jesli nie poskutkuje, trudno, probowalam, bede musiala sie drastycznie odsunac. stasiek, ten przyklad jest tak prawdziwy, ze az zatrwazajacy.
|
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Do vixen : prosiłabym, abyś mnie nie strofowała, nie o to chodzi w tej dyskusji.. Edytowane przez aga378 Czas edycji: 2009-10-17 o 20:31 |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
O polskie zacofanie też tutaj nie chodzi.
|
|
|
|
|
#170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tematu: miałam z taką osobą do czynienia: uwaga na polskim uniwersytecie- niestety dałam sobie wejść na głowę i trochę to trwało, ale powiedziałam wprost że ja nikogo niańczyć nie mam zamiaru, owszem mogę pomóc w ważnych sprawach, ale zadań czy słówek za tę osobę pisać nie będę - chyba nie muszę mówić, że "przyjaciółka" dosyć szybko się obraziła, ale przynajmniej już nie męczyła. |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ok, eot. |
|
|
|
|
|
#173 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie, oczywiście lepiej sobie ponarzekać. Nic nie zrobić i anegdotę bez happy endu puszczać dalej. Uważam, że wenedka niesłusznie jest obrażana, to krzywdzące zarzucać komuś, że zbyt mało się stara kiedy tylko i wyłącznie próbuje wyekzekwować gradację ważności pytań. Przecież w najważniejszych sprawach pomagałaby bez problemu. Może to po prostu chodzi o to, że ja jestem Zosia-samosia, zanim poproszę, sama wyszukam, owszem nie wstydzę się zadawać konkretnych pytań ułatwiających pracę (wszystkim nie tylko mi), chociaż krępuję się wypytywać ludzi o ich życie prywatne. Chyba, że bliskie osoby lub te, które dają przyzwolenie. No taka jestem. Ale wiem, że są ludzie, którzy są nieporadni życiowo, łatwiej im zadać komuś pytanie niż osobiście poszukać. No i do tego uważają, że odpowiedź z uśmiechem na ustach to psi obowiązek pytanego. spójrzcie chociażby na wizażu, wyszukiwarka gryzie, google ucieka, encyklopedia jest niezrozumiała. Lepiej zapytać na wizażu co to jest borowik szlachetny, bo odpowiedź potrzebna jest na biologię niż samemu poszukać w bibliotece lub chociażby w wikipedii.
|
|
|
#174 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to ja poprosiłam o rozwinięcie terminu zacofany, Twoja odpowiedź o wrzuceniu w google mija się z moim pytaniem. dlaczego- bo ja chciałam wiedzieć co poeta miał na myśli obrażając mój kraj, którego ja absolutnie nie uważam za zacofany. a termin "zacofany" sam w sobie znam od wielu lat, więc dziękuję nie muszę googlować Cytat:
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
wiesz co- słów brakuje...nie skomentuje..... |
|||
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie unikam odpowiedzialności za swoje słowa- Polska zacofana: no np. o wykształceniu już pisałam do Wyraka. " Przestarzałe techniki wytwarzania" - no chyba nasz przemysł nie należy do nowoczesnych?
Nie rozumie zupełnie tego dlaczego Polacy tak chełpią się swoją wiedzą. To się nie sprawdza w praktyce, znamy "czarną mapę"? Ale co z tego wynika?? Banki w obcych rękach, przemysł ledwo zipie.. Mam kontakt w pracy z Niemcami, tam ludzie po szkole średniej znają 3 języki , a my ile? My nie potrafimy wykorzystac swojej wiedzy, tak krytykujemy innych, bo nie znają "mapy" a w jakiej kondycji jest nasz kraj? Chyba to nasze niezacofanie powinno się wiązać z gospodarką? A My jak stoimy jako Kraj?Korupcja jak w Afryce, łapówki, afery- gdzie wy widzicie ten rozwój? A wiecie ile ziem jest sprzedanych obcokrajowcą? W czyich rekach jest majątek Polski? Piękne tereny, łaki,lasy, dworki , kamienice - to już nie nasze- i gdzie ta nasza mądrość? Edytowane przez aga378 Czas edycji: 2009-10-17 o 22:30 |
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobieto... ![]() Ty z Ligi Polskich Rodzin czy z PiSu jesteś? |
|
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
A co się takiego dzieje?
Nigdy nie rozumiałam, co ludziom przeszkadza, że obcokrajowiec wydzierżawi ziemię, włoży kupę kasy i doprowadzi do świetności ruinę będącą kiedyś dworkiem. I nie przesadzajmy, masowego wykupu ziemi przez obcokrajowców nie ma, taka paranoja jak u Ciebie kojarzy mi się z LPRem. |
|
|
|
|
#179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ma masowego wykupu? ok, śpij spokojnie. |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
Ciężko musi się żyć mając w głowie pełno teorii spiskowych i takie złe zdanie o własnym panstwie, prawda?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.

. Dowodzi jedynie ze tej pani brak profesjonalizmu i byla po prostu chamska
.
.

Jeszcze mi powiedz, że mamy niski poziom nauczania i niski poziom na uniwersytetach. Dziewczyno, masz porównanie ? Przeciętny student filologii z belgii polskiemu studentowi się powinien kłaniać, w pas! Przeciętny maturzysta w Europy zachodniej ma taki poziom angielskiego, jak u nas przeciętny uczeń podstawówki. 
burza mnie bardzo.