|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Czesc
![]() No i przylazla@ jedna jak w zegarku rowne 28dni!! mogloby juz tak zostac regularnieWeronika lezy w lozeczku i gada z ptaszkami z karuzeli
|
#2942 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
elerri - moge podaj miela najlepiej na prov bo pewnie sie tu zgubi jak wsyztskie zaczną pisac;]
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#2943 |
|
Zakorzenienie
|
je to może za dużo powiedziane
, ale jak troszkę zostawię na zęzyczku to co którąś porcję połknieja na razie trę jabłuszko i marchewkę przecieram przez sitko, a w piątek niania mnie nauczy bardziej wykwintnych potraw ![]() sloiczków na razie nie przewiduję, chyba że raz na jakiś czas w ramach urozmaicenia
|
|
#2944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem ze to dosc kontrowersyjne, ale tak mam. I własnie dlatego karmie butelka, ktora uwazam za niesamowite dobrodziejstwo ![]() Eeee a co z tymi kurczakami? ja jem i nic mi nie rosnie A na powaznie to jakie ilosci te dziewczynki tego jadly i jak stwierdzono ze to od kurczaka?az tak widoczna byla roznica?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#2945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2946 |
|
BAN stały
|
Hej
Amelka śpi w leżaczku zagadałam się z mamą i nie dałam biednej jeść to padła bez ![]() co do karmienia piersią to ja jak wychodziłam wcześniej z Amelą na spacer dłuższy to bywało że gdzieś na mieście musiałam znaleźć miejsce i ją pokarmić. zdażyło się że kilku ludzi widziało i reakcje normalne i pozytywne, a w poczekalni przed szczepieniem albo po to już spoko. jeszcze raz zdażyło mi się karmić jak stałam w kolejce na złożenie wniosku o becikowe i rodzinne. też za dobrze się nie czuję wywalajjąc cycki przy obcych, ale pieluszka założona na ramię pomogła. jest to intymna sytuajca i powinno się odbywać w spokoju i przy ewentualnie bliskich ale cóż maleństwu się tego nie powie... dziś idziemy na 14 na bioderka - trzymajcie proszę kciuki zeby nie musiała być więcej pieluszkowana, bo już dość mam. |
|
|
|
#2947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my na razie marchew z jabkiem i burakiem to takna zimno (oczywsice pogrzane) na goraca to : ziemniak z marchewka i maselkiem jako papka ziemniak marchewka pietrucha i seler - na wywarze z kury albo na masle jako zupka i co jakies czas mieso dorzucam oczywscie malo moczone biszkopty w herbacie - jako papka ;> kaszki roznego rodzaju budyn - gotuje budyn na wodzie jak ostudzi sie dodaje mleko w proszku (bebiko) mieszkam i fru malemu no i skonczyly mi sie opcje co jeszcze moge krasnalowi podawac . eleriii -ksiazka poszla, jelsi ktoras jeszcze chce to na prova meila wyslac ;]
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#2948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi się chyba raz zdarzylo karmić w parku, ale nie było żywego ducha, więc spoko, a teraz jak wychodzimy na spacer czy w gości to biorę butelkę, żeby gości przy stole nie zniesmaczaczać (bo niektórych to obrzydza podobno)
|
|
|
#2949 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale powiem tobie ze ja ostatnio mialam takie mysli i wspominalam jak bylam w szpitalu i karmilam mala piersia i brakuje mi tej bliskosci, ktorej przy butli nie ma....... Cytat:
:kciuki :my bioderka mamy za tydzien i tez mam nadzieje ze jest poprawa, a na szczepienie po wszystkich swietych idziemy
|
|
#2950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja poprostu tak zadecydowalam mam "cos" na punkcie swojego biustu, a przede wszystkim w moim mniemaniu spelnia on zupelnie inna funkcje,poprostu ze tak to ujme nie godzi mi sie ![]() Zupelnie swiadomie po porodzie wzielam tabletke na zatrzymanie laktacji i nie zaluje.Ani razu nie mialam watpliwosci ze moze jednak powinnam.Nie mialam zadnych wyrzutow sumienia itp
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#2951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na szczescie zdazylam troche pomrozic i co jestem u mojej mamy odmrazam mleko i podaje malcowi chociaz tak moge mu podac troche przeciwcial moich ;] choc powiem szczerze ze po mimo dosc duzej warstwy tluszczu na mleku moim Nataniel zje 150ml i za 40 minut woła o jedzenie ..wiec tez sie ciesze ze kamri butla bo mam jednak te 4 godziny spokoju - moge popracowac w domku wyjsc z mlodym na spacer nie szukajac miejsca gdzie moge nakarmic mlekiem w cycku, jelsi zlgodnieje a jestemy na spacerku siadam na łace wyciagam butle i cyk ![]() pozatym co zauwazylam ze te jedzenie kupne w słoikach tez musi cos zawierac jakies konserwanty czy utrwalacze a dlaczego - na przykladzie zupek zorbilam zupki na maselku i na wywarze z kury, dalam do malych sloiczkow i zapasteryzowalam - cyzli zakrecone zanurzylam w w wodzie i gotowalam przez 20 minut i co ? o tygodniu siegam po te zupki i sie zepsuly , wiec powiedzzcie mi jak to mozliwe ze te kupne zupki moga i 3 lata stac na polce ? to smao z tymi piure(czy jak sie to tam pisze) z ryzu cyz zimeniakow z dodatkami ? ? - moze te sloiczki te dziewcyznki tez jadly + kura i efekt w postaci piersi ? sama nie wiem ja poki co mam czas to gotuje i przecieram mlodemu (zupki w malakserze wiruje i sa fajnej konsystencji nie trzeba ich przez sitko przecierac jak w wypadku blendera) ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Aaaaaaaaaaaaaaaa sorki ze post pod postem ale wlasnie mlody mial brzuszkowanie cyzli lezenie na brzuchu i co sie tak skubacniec podpar ze ramiona wyprstowane a stopami sobie glowe dotknol - nosz akrobata ;>
|
|
|
|
#2952 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki Cytat:
pewnie, ze się podzielę ale na miesku to chyba można dopiero od pół roku robić
|
|
|
#2953 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I dzis znów jak pojadła o 21:45 tak o 6:00 dopiero. Zjadła 100ml z zamknietymi slipkami i obudziła sie o 9tej tylko ok 4 dałam jej monia bo sie kreciła ale przez sen. Nawet przed 5ta jedzonka przygotowalam ale wtedy nagle znowu isneła na amen ![]() za okulisteCytat:
A z tymi kurczakami to nie gadaj... Dobrze ze moi rodzice maja pare kurczaczków własnej hodowli to chyba skorzystam Cytat:
![]() A z tym ulewaniem to fakt... Nie bede ryzykowac. Koło połowy grudnia bede chciała cos jej zaczac dawac, zanim do pracy pojde Cytat:
Edytowane przez mayaha Czas edycji: 2009-10-21 o 11:33 |
||||
|
|
|
#2954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zupka na miesku niby tak ale my mamy zielone siwtlo bo i pani pediatra i pani z kliniki patologi noworodka stwierdzily ze nataniel ani na zupkach (warzywnych) ani na samym mleku nie wydoli wiec kazaly wprowadzac - pomalutku. i juz tam od ...hmm Nataniel mial 2,5 miesiaca jak zaczelam soczki i gotowane warzywa dawac..... nistety ten moj wczesniak to apetyt ma za 5 dzieciakow dobrze ze nie wygalda jak klucha ;] bo w sumie to nie wyglada na grubasa(nie lieczac policzkow) i wszyscy sie zastanwiaja gdzie sa te kilogramy ? Skierka - trzymam kicukasy , ale babcina metoda na sprawdzanie cyz biodrami jest ok to patrzec czy fałdki na nogach sa rownomierne i symetryczne cyzli czy na jednej i drugiej szlapce wygladaja tak samo - jelsi tak to nie ma sie cyzm martwic ;] u nas sie sprawdzilo;]
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-10-21 o 11:42 |
|
|
|
|
#2955 |
|
Zakorzenienie
|
A oglądalyscie DD TVN? dzisiaj p. Zawitkowski pokazywal chusty
ja osobiscie tez polecam, moja mala miala raz kolke, albo po prostu cos marudny dzien strasznie i w chuscie od razu sie uspokoiła i zasneła
|
|
|
|
#2956 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
o matko moje dziecko znow sobie wstaje po kilka razy w nocy
![]() co do cyca, ja tez nie lubie wywalac go w miejscu publicznym i nigdy tego nie robie - a po szczepieniu nigdy nie karmilam go w przychodni tylko w samochodzie ![]() wiecie co? chyba musze zrobic test, okresu jeszcze nie mam ale przytylam chyba ostatnio i jem jak smok, byc moze to przez ta pore roku ale juz trzy osoby powiedzialy mi, ze sie objadam jakbym w ciazy byla ![]() skierko trzymam kciuki za bioderka
|
|
#2957 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam ![]() Co do karmienia piersia publicznie, juz to przerabialam. Raz w samochodzie na parkingu, a ostatnio w kafejce- zalozylam szal, aby nie wystawiac sie na widok publiczny. Coz zrobic, jesli dziecko glodne. ![]() Urozmaicac jadlospis bede Ani po skonczeniu 6-ego miesiaca, na razie daje tylko piers. Bardzo lubie karmic piersia, ogromnie nie wzruszaja te momenty. Aneczka spi, w domu cicho. Musialam posegregowac Jej ciuszki, bo mi dziewczyna dawno wyrosla z rozmiaru 56, a juz 62 staja sie za ciasne. Uwielbiam Ja stroic
|
|
#2958 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() albo matka karmiąca butelką ![]() na wizażu widziałam już wątek na ten temat i co ciekawe wypowiadały się na nim dziewczyny/kobiety które też brzydził widok matki karmiącej ![]() tylko że cycki po to są żeby nimi karmić potomstwo ![]() i tylko w tym celu natura je stworzyła Cytat:
najlepiej mieć chyba swoje z własnego ogródka - jak kto może i mówisz że się zepsuły ![]() myślałam że te słoiczki są jednak pasteryzowane ![]() ja robiłam np. mus jabłkowy i się trzyma szkoda że mu nie cykłaś fotki
|
|
|
#2959 |
|
BAN stały
|
dzięki za kciuki niedługo trzeba sie szykować - aż mi się nie chce jechać...
jak wrócę to napiszę co i jak buźka |
|
|
|
#2960 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
aaa chcialam dac malemu jabluszko ale nie mam lyzeczki :/
no nic, rozrzedze z woda i dam z butelki
|
|
#2961 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może przez te uszka - mam nadzieję no to co, trzymać już kciuki żeby tym razem była dziewczynka ![]() może dwie ![]() Cytat:
choć przyznaję młody czasem przesadza jak mnie tak przeżuwa zamiast smoczka
|
|
|
#2962 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Na poczatku chciałam podziekować w imieniu Kuby za zyczonka Mały śpi juz od godzinki a ja snuje sie pod domu i co chwila zaglądam to lodówki w poszukiwaniu czegos do jedzenia mam na cos smaka ale nie wiem na co... zjadłam juz kawałek czekolady, 2 kanapki, parówke, pomidora, jabłko, paluszki...i jeszcze mi czegos brakuje Kubcio ładnie przespał noc, ale o 4 rano zebrało mu sie na zabawe, smiał sie od ucha do ucha. Jakos potem sam usnał i spalismy do 7.30 (chyba rekord). A tak poza tym u mnie nudy, pada deszcz, zimno, szaro i ponuro Miało dzisiaj nie byc prądu od 8 do 18. Ale o dziwo jest
|
|
#2963 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo mojej znajomej mała ma 1,5 roczku a piersi jej zaczęły rosnąć jak miała jakieś 6 miesięcy. Jeżdżą z nią co miesiąc do pediatry bo ma anemię i podczas jednej z wizyt lekarz zauważył, że ma powiększone piersi, kazał odstawić kurkę i wszystko się zatrzymało. Strach się bać.Cytat:
Spróbuje więc jej dodawać do tego mleka kleik żeby zagęścić, może nie zmieni za bardzo smaku. skierka1981 powodzenia na bioderkach ![]() Cytat:
nie kupowałam chusty, ale ostatnio zastanawiałam się nad nosidełkiem i już wiem żeby nie kupować. Ja wczoraj padłam, poszłam spać ok 21. Wykąpałam się szybciutko, kolacyjka, cyk m jak m a tu mnie tak głowa rozbolała więc poszłam lulu
|
|
#2964 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja np. powiedziała, żebym po 4 miesiacu dawała troszke startego jabłka a zupke dopiero po 5 . Czy ona nie zna tych nowych schematów żywienia niemowląt Po 5 miesiacu to dziecku zaczyna wprowadzac sie mięsko, gluten. Tym bardziej, że Kuba jest butelkowy. Dlatego ja robie i tak po swojemu, bo założe sie ze jak bym poszła do innej lekaki (co napewno uczynie niebawem) to bedzie mówiła co innego Cytat:
Od kurczaka? Pierwsze słysze ![]() Cytat:
Cytat:
Biedna Laurka To było dla niej stresujące przeżycie Kasiu, czym ty ją karmisz, że Ci tak rośnie? Podziel sie informacją ![]() Cytat:
![]() Aha i jeszcze Kuba dostał nosidełko. Ale po obejrzeniu dzisiejszego DD Tvn stwierdzam, że chyba nam nie posłuży a przynajmniej jeszcze nie teraz. Kilka razy nosiłam w nim małego i jeszcze nie ma na tyle stabilnej postawy zeby uzywac nosidła. Tak dziwnie nozki mu zwisają i są takie szeroko rozstawione w biodrach.
|
|
|
#2965 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
zwariowalam z mojego dziecka
![]() rozrzedzilam mu troche jablka z woda i dalam z butelki, zjadl w minute i jak zabralam butelke to wielki krzyk ![]() no wiec wzielam taka mala lyzeczke, sloik z jablkiem i sru do buzi malego - ten banan od ucha do ucha i mlaska tym jablkiem hehe juz od drugiej lyzki wiedzial, ze trzeba buzie otworzyc - zjadl ze smakiem prawie caly sloik, musialam mu wrecz na sile juz zabrac no bo na pierwszy raz to chyba troszke za duzopraktycznie nic nie wyplul, wszystko ladnie memlal i polykal ![]() Cytat:
![]() trzymac kciuki zeby nic nie bylo! Cytat:
no i dalej jeszcze ma ale odpadaja mu cale kawalki tego juz a podobno nawet trzy tygodnie to sie utrzymuje
|
|
|
#2966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój jak widzi łyżeczke protestuje Juz tak ładnie otwierał buzke a dzisiaj pluł jedzeniem.
|
|
|
#2967 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
jutro na 13.30 idziemy na usg brzuszka
|
|
|
#2968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2969 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poprostu mi to nie odpowiada. Cycki na reklamach "wystepuja" w charakterze seksualnym, a nie "pokarmowym" i byc moze ich dlatego nie brzydza-ale to moje domysly. Zgadzam sie ze natura je m.in po to stworzyla,ale ewolucja czlowieka,czasy itp tez miały wplyw na pogląd w tym temacie. Osobiscie jestem pelna podziwu dla kobiet ktore potrafia wykarmic swoje dzieci, a ze niektore robia to w miejscu publicznym bez zadnego okrycia to wplyneło tez na moja postawe. Nigdy nie wzielam bym udzialu w takiej dyskusji(w watku), bo to dla mnie hmmm zbyt intymne ... i raczej nie ma tu powodu do zadowolenia z samej siebie.Niemniej nie jest mi z tym zle.Byla to moja indywidualna decyzja. Cytat:
Tak mysle dlaczego moglo popsuc ci sie jedzonko... bo ja duzo mroze i pasteryzuje.Równiez roznego rodzaju sosy,spageti,warzywa,sala tki itp. Moze gdzies sie dostalo powietrze, albo zakretka przepuscila w pasteryzacji,mogl tez byc niedokladnie wyparzony słoik lub za krotki czas pasteryzacji. Mi sie jeszcze nidy nic nie popsulo, a jak zakretka puscila to staralam sie jaknajszybciej to wykorzystac. Ja mysle ze bede malej podawala sloiczki.Napewno nie bede sie bawila w osobne gotowanie.Predzej mysle ze bede starala sie nam gotowac tak by cos z naszego dla niej bylo, bo jak mnie mąż nie wnerwia to codzien jest jeden cieply posilek.
||
|
|
|
#2970 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
a my sie oddalamy na dlugi spacer
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

jak w zegarku rowne 28dni!! mogloby juz tak zostac regularnie

, ale do tej pory nic, więc to chyba w mojej głowie bolało.... póki co 
nie pisze tego bo mam cos przeciwko sztucznemu kamieniu czy Tobie - tylko to byla pierwsza mysl jaka wpadla mi do glowy gdy czytalam Twojego posta, bo co tu czytam to kazdy dzieciaczek sie uspokajal po szczepieniu przy cycu, zreszta moj tez
takze bez urazy
Wiem ze to dosc kontrowersyjne, ale tak mam. I własnie dlatego karmie butelka, ktora uwazam za niesamowite dobrodziejstwo 

ale na szczescie zdazylam troche pomrozic i co jestem u mojej mamy odmrazam mleko i podaje malcowi chociaz tak moge mu podac troche przeciwcial moich ;] choc powiem szczerze ze po mimo dosc duzej warstwy tluszczu na mleku moim Nataniel zje 150ml i za 40 minut woła o jedzenie ..wiec tez sie ciesze ze kamri butla bo mam jednak te 4 godziny spokoju - moge popracowac w domku wyjsc z mlodym na spacer nie szukajac miejsca gdzie moge nakarmic mlekiem w cycku, jelsi zlgodnieje a jestemy na spacerku siadam na łace wyciagam butle i cyk 

... tak bez jedzenia??? 

Biedna Laurka