|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
TmargoT - dziękuję
|
|
|
|
|
|
#1262 | |
|
Zakorzenienie
|
A co Ty znowu wypisujesz - jak to sie niby odnosi do tego co pisalem? Bo wyskoczylas jak filip z konopii z tym
![]() Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze niezaleznie od tego, jak na to nie patrzec, wynagrodzenie katechetow nie usprawiedliwia w zadnym wypadku twierdzenia, ze panstwo utrzymuje zwiazki wyznaniowe.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bądź łaskaw przejrzec co wkleiłam,a potem wyskakuj jak filip z konopii. a pisząc o równych i nie równych miałam na myśli mniesze związki wyznaniowe,ktore nie mają takich dotacji,jak KK Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-26 o 15:30 |
|
|
|
|
|
#1264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#1265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dlaczego nie dokłada do innych wyznań? |
|
|
|
|
|
#1266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sprawa - doedukuj sie w temacie do jasnej anielki, a nie wypisujesz wierutne bzdury: panstwo tak samo doklada do konserwacji zabytkow prawoslawnych, muzulmanskich, ewangelickich itd. jak do katolickich; tak samo jak katecheci katoliccy w szkole na etatach sa katecheci prawoslawni; w WP sa kapelani polowi roznych wyznan; wsrod szkol wyzszych dotowanych przez panstwo sa szkoly prawoslawne; podobnie, Fundusz Koscielny przeznacza swoje dotacje na cele roznych wyznan. Jesli nie masz o tym pojecia, to zamiast pisac androny, poczytaj na ten temat.
|
|
|
|
|
#1267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kultrura wypowiedzi pokazuje jakimi jesteśmy ludźmi na codzień. nie będę analizowała twoich słówi,bo ty także często się mylisz. wracając do dotacji religijnych,otóż znów bzdury piszesz,bo pomimo dotacji pańtswa do wyznan,ktore wypisałeś są mniesze religie np:kościół zielonoświątkowy. jest wyznaniem zatwierdzonym przez panstwo,ale nie dotaje takich uprawnien,jak ci więksi. a skąd wiem,bo moją przyjaciółką jest żona pastora.otóz to ty się doszkól,bo posiadasz mylne wiadomości. po raz kolejny piszę,ze SA RÓWNI I RÓWNIEJSI,a co z tą teorią zrobisz,nie moja potargana brocha ![]() i znów słowa poparte dowodami: Autor tekstu: Paweł Borecki; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,4561 Dz. U. Nr 103, poz. 650). Projekty są niezgodne z zasadą bezstronności władz publicznych w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych obywateli, wyrażoną w art. 25 ust. 2 Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. Podejmując decyzję o finansowaniu działalności kościelnych uczelni teologicznych z budżetu państwa władze publiczne, zwłaszcza Sejm, w bardzo wymierny, finansowy sposób, popierają rozwój i propagowanie katolickiej doktryny religijnej. Finansują bowiem jej nauczanie, kształcenie kadr duchownych i świeckich, które mają upowszechniać założenia doktryny katolickiej, w szczególności teologii, w społeczeństwie. Państwo wskazuje zatem czytelnie, że założenia katolicyzmu są mu bliższe, są lepsze, niż inne wyznania religijne, czy postawy światopoglądowe. Oznacza to odrzucenie ustrojowej zasady neutralność światopoglądowej władz publicznych. Wskazuje na afirmację przez państwo doktryny katolickiej. Skarb Państwa finansuje częściowo działalność kościołów i związków wyznaniowych w Polsce. Największe dotacje są przekazywane na Kościół katolicki. Poniżej wyszczególnione są aktualne regulacje prawne z tym związane oraz lista metod finansowania. Lista ta jest niekompletna, jak dotąd nie ma żadnego pełnego oszacowania dotacji państwa dla Kościoła, ani państwowego ani kościelnego. Lektura wspomnianego fragmentu arendy przywodzi na myśl brzmienie art. 114 Konstytucji marcowej z 1921 r. stanowiącego, że religia rzymskokatolicka jako wyznanie przeważającej większości narodu zajmuje naczelne stanowisko wśród równouprawnionych wyznań. [6] Prezentowany punkt widzenia Umawiających się Stron skutkuje pośrednią deprecjacją wiernych wyznań nierzymskokatolickich oraz osób niewierzących. Jawią się oni jako gorsi obywatele państwa polskiego, a ich wspólnoty jako co najmniej drugorzędni uczestnicy życia publicznego. Co prawda z preambuły nie wynika wprost dyrektywa uprzywilejowania prawnego Kościoła katolickiego oraz jego wyznawców, ale wykładnia historyczna odpowiednich sformułowań preambuły traktatu uzasadnia hipotezę, że tego rodzaju aprecjacja mogła być celem strony kościelnej. [7] Reasumując należy stwierdzić,
że istnieje wyraźne napięcie między analizowanymi fragmentami preambuły Konkordatu a Racjonalista.pl Strona 1 z 10wyrażoną w art. 32 ust. 1 ustawy zasadniczej zasadą równości wszystkich wobec prawa oraz Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-26 o 17:23 |
|
|
|
|
|
#1268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znowu wypisujesz androny- najpierw sie pytasz, dlaczego inne wyznania poza KK nie sa dotowane, a teraz piszesz, ze nie wszystkie sa dotowane. Dwa zupelnie rozne stwierdzenia. To, ze tylko KK jest dotowany, jest oczywista bzdura, co juz wyzej udowodnilem. Nigdzie nie twierdzilem, ze kazdy zwiazek wyznaniowy dostaje takie czy inne wsparcie. Tylko, ze to nie zadne "rowni i rowniejsi", tylko wzgledy czysto praktyczne - jesli nie ma wystarczajacej ilosci wyznawcow danej religii, to logiczne, ze szkola np. nie zatrudni do nich katechety.
|
|
|
|
|
#1269 |
|
Zakorzenienie
|
Ok Wyrak, ale wyjaśnij mi racjonalnie PO CO w ogóle religia w szkołach? kiedyś się chodziło na plebanię do salek, księża robili to chyba za darmo, i co, źle było?
|
|
|
|
|
#1270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
idę na spacer,to lepsze niż walenie głową w mur |
|
|
|
|
|
#1271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
^(#$_+%@4234$!#@$*_@ ![]() Na prawdę sądzę iż wszelkie rozmowy straciły sens.
|
|
|
|
#1272 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1273 |
|
Zakorzenienie
|
Margo w skrocie
-panstwo nie utrzymuje KK a dotuje -panstwo dotuje rowniez inne wyznania |
|
|
|
|
#1274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I gim. 2 religie,1 historia,1 chemia,1 fizyka. II kl gimn-to samo III kl gim.-2 hist,2 fizyki,2 chemie,3 religie-nosz kuzia twarz ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
Lektura wspomnianego fragmentu arendy przywodzi na myśl brzmienie art. 114 Konstytucji marcowej z 1921 r. stanowiącego, że religia rzymskokatolicka jako wyznanie przeważającej większości narodu zajmuje naczelne stanowisko wśród równouprawnionych wyznań. [6] Prezentowany punkt widzenia Umawiających się Stron skutkuje pośrednią deprecjacją wiernych wyznań nierzymskokatolickich oraz osób niewierzących. Jawią się oni jako gorsi obywatele państwa polskiego, a ich wspólnoty jako co najmniej drugorzędni uczestnicy życia publicznego. Co prawda z preambuły nie wynika wprost dyrektywa uprzywilejowania prawnego Kościoła katolickiego oraz jego wyznawców, ale wykładnia historyczna odpowiednich sformułowań preambuły traktatu uzasadnia hipotezę, że tego rodzaju aprecjacja mogła być celem strony kościelnej. [7] Reasumując należy stwierdzić,
że istnieje wyraźne napięcie między analizowanymi fragmentami preambuły Konkordatu a Racjonalista.pl Strona 1 z 10wyrażoną w art. 32 ust. 1 ustawy zasadniczej zasadą równości wszystkich wobec prawa oraz |
||
|
|
|
|
#1275 |
|
Zakorzenienie
|
Margo ja wiem o co Ci chodzi...ale Racja to typowe żrodlo...
nie mowie ze złe, ale raczej malo obiektywne,najlepiej poszukac w tych neutralnych tam znjadziesz info bez subiektywnego zabarwienia |
|
|
|
|
#1276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fakt jest jeden,kościół nigdy nie utrzymywał się sam,a pomoc państwa jest nierownomierna. |
|
|
|
|
|
#1277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak to nigdy nie utrzymywal sie sam? A kto go teraz niby utrzymuje, badz utrzymywal za PRLu? Pewnie, ze jest niewspomierna, jak jedno wyznanie ma 90% obywateli ochrzczonych, to oczywiscie, ze bedzie dostawac wiecej, niz inne. Wiesz, sama sie przyczyniasz do nabijania statystyk tym, ze wzielas slub koscielny.
|
|
|
|
|
#1278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja staram sie nie szafowac cytatami np z opoki.pl bo czesto sa one nacechowane niepotrzebnymi komentarzami i przemysleniami ktore przeszkadzaja w obiektywnej ocenie faktowtak samo jest z Racjonalista.pl np Jawią się oni jako gorsi obywatele państwa polskiego, a ich wspólnoty jako co najmniej drugorzędni uczestnicy życia publicznego. Co prawda z preambuły nie wynika wprost dyrektywa uprzywilejowania prawnego Kościoła katolickiego oraz jego wyznawców, ale wykładnia historyczna odpowiednich sformułowań preambuły traktatu uzasadnia hipotezę, że tego rodzaju aprecjacja mogła być celem strony kościelnej. no malo to obiektywne , choc nie mowie ze racja falszuje rzeczywistosc, niemniej jednak jest to typowe zrodlo jak wspomnialam wyzej, troche pachnie manipulacja Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-10-26 o 20:56 |
|
|
|
|
|
#1279 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wobec tego zna ktoś w miarę neutralne źródło, w którym można coś ciekawego poczytać na tematy religii/ateizmu?
|
|
|
|
|
#1280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
#1281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nie to mnie ręce opadają ... szkolą nam pokolenie debili i pokornych owieczek .. 1 chemia?? 1 fizyka? i 2 religie ??? koszmar jakiś ... |
|
|
|
|
|
#1282 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie w 3 gimnazjum było
1 fizyka 1 chemia 2 geografie 2 religie 3 matematyki 4 Wf :-> przedmiotów rozszerzonych nie uwzględniłam.
|
|
|
#1283 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde, nie wiedziałam,że szkoły aż tak na psy zeszły
przykre.
|
|
|
|
|
#1284 |
|
Zakorzenienie
|
ja chodzilam na religie, zreszta wowczas byly czasy ze wszyscy chodzili, w LO te zajecia byly swietne...prowadzil je miejscowy ksiadz a lekcje wygladaly tak ze kto chcial zadawal pytania zwiazane bezposrednio z tym co kogo w kwestii wiary katolickiej nurtuje, pytania padaly rozne , od wiary w dogmaty , prawdy historyczne po zbytnie mieszanie sie KK w zycie polityczne itp-generalnie pelen wachlarz pytan nastolatka...ksiadz staral sie odpowiadac na nie w kontekscie wiary katolickiej jednak zawsze bez wciskania kitu i patetycznego tonu
ciekawe zajecia, szybko mijaly a i osoby majace z KK malo wspolnego byly aktywne... ale faktycznie 3 godz religii w gimnazjum to przesada |
|
|
|
|
#1285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-27 o 08:47 |
|
|
|
|
|
#1286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kazdy chce dla siebie jak najlepiej,a kto pomyśli o "nas "jak nie my sami? WYRAKU,a jak myślisz,dlaczego sami walczą o sprawiedliwość?czy obiektywni politycy są w stanie wywalczyć im równouprawnienie? wątpię,ponieważ oni mówią,ale nic nie robią,aby nie psuć sobie statystyk w społeczeństwie,co nie zmienia faktu,że nie ma równości w dotacjach. ode mnie EOT. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-27 o 08:57 |
|
|
|
|
|
#1287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I już wtedy, za moich czasów słyszało się, że program nauczania jest coraz bardziej okrojony. To ja nie chcę sobie nawet wyobrażać co jest teraz. Tak na marginesie, miałam 3 lata temu styczność ze studentką 1 roku studiów technicznych, która nie wiedziała co to są logarytmy, wybacz, to już jak dla mnie wtórny analfabetyzm. |
|
|
|
|
|
#1288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś zasada jest prosta.w ciągu trzecha lat musi być jakaś tam liczba godzin,gdzie przypada na to:jeden rok 1 godz,drugi rok-1 godzina i trzeci rok po dwie godziny.od szkoły zależy,czy będzie to pierwsza,druga,czy trzecia klasa. jeśli chodzi o plastykę,muzykę,czy prace techniczne-to znów zasada jest taka,że w ciągu trzech lat musi być tylko raz w jednym roku. ze szkoły wychodzi taki uczeń z wiedzą o religii (lub nic nie wie),ale nie potrafiący przyszyć guzika,o muzyce nie wspomnę.spytajcie młodego człowieka kim był .Fryderyk Chopin... |
|
|
|
|
|
#1289 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas, jak był problem na historii z geografią (bo nasza geografia była taka że pożal się boże) śmialiśmy się, że to właśnie efekt dwóch religii i jednej geografii w tygodniu...
|
|
|
|
|
#1290 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I miałam 1 fizykę, 1 chemię, możliwe, że w pierwszej liceum miałam ze dwie fizyki ale chemie ciągle jedną. A w czwartej liceum to ja nawet tej chemii nie miałam a fizyki nie jestem pewna. To debilstwo dopiero. Ale za to nie miałam religii w szkole, więc juz samo to czyni mnie geniuszem. I jeszcze pamiętam czasy, kiedy to do szkoły chodziłam w sobote. Ja to jestem wyedukowana, no nie ma co ![]() Tja... a teraz to się nazywa, ze program okrojony. Ja tam nie pamiętam, żebym miała coś wiecej (godzinowo) lekcji niz tu czytam a w liceum to juz całkiem odlot, bo jak sie chodziło do klasy profilowanej, to potem tego wiecej, tamtego mniej. Nie ma co płakac, z ekiedys było lepiej, bo dojdziemy wkoncu do momentu, że najlepiej to było w epoce kamienia łupanego ![]() A oczywiście kazdy twierdzi, ze za jego czasów, to dopiero młódz były wykształcona, grzeczna i biegle i na wyrywki znała cały program szkolny, który był tak nieopisanie szeroki. A teraz to, panie dziejku, dno, jedno dno ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
Co zas do wiedzy dzisiejszej młodzieży, to chyba nie ejst znowu taka duzo gorsza niż wiedza młodzieży X lat temu a jesli jest, to wina także rodziców, którzy od szkoły wymagają wszelkiej nauki a sami nie raczą dziecka niczego nauczyć. Poza tym najeżdżając na dzisiejszą młodzież i jej wykształcenie, pośrednio mówisz tez o swoim dziecku, wiec ja bym się jednak zastanowiła czy tak "najeżdżać". Nie no, oczywiście zaraz się dowiemy, ze Twoje dziecko jest bardzo mądre tylko cała reszta do niczego... I że oczywiście to tylko wina szkoły (i lekcji religii, jak najbardziej) , że reszta dzeici niedouczona a twoja zasługa w tym, ze Twoje mądre.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-27 o 09:47 |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

nie mowie ze złe, ale raczej malo obiektywne,
?
przykre.
I jeszcze pamiętam czasy, kiedy to do szkoły chodziłam w sobote. Ja to jestem wyedukowana, no nie ma co