Ateizm.. - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: jestem:
niewierzący/niewierząca 345 44,57%
wierzący/wierząca 255 32,95%
wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca 174 22,48%
Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-26, 12:00   #1261
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS
Dot.: Ateizm..

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Katecheci dostaja wynagrodzenie za swoja prace i tyle. Nie wspominajac o tym, ze czesc z nich nawet nie nalezy do kleru
A dla kogo pracują? pracują dla kościoła, a wynagrodzenie dostają od państwa. Z naszych podatków. Skoro chcą "nauczać" swojej religii niech sobie to zorganizują sami. Albo wpuścić przedstawicieli wszystkich religii do szkół.

TmargoT - dziękuję
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 14:59   #1262
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
można tak w nieskończoność ...
czy kościół ma równe prawa co wierni?
A co Ty znowu wypisujesz - jak to sie niby odnosi do tego co pisalem? Bo wyskoczylas jak filip z konopii z tym

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A dla kogo pracują? pracują dla kościoła, a wynagrodzenie dostają od państwa. Z naszych podatków. Skoro chcą "nauczać" swojej religii niech sobie to zorganizują sami. Albo wpuścić przedstawicieli wszystkich religii do szkół.

TmargoT - dziękuję
Jak na dzien dzisiejszy, religia jest w szkolach publicznych, wiec te osoby sa zatrudnione w szkole.

Co nie zmienia faktu, ze niezaleznie od tego, jak na to nie patrzec, wynagrodzenie katechetow nie usprawiedliwia w zadnym wypadku twierdzenia, ze panstwo utrzymuje zwiazki wyznaniowe.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 15:02   #1263
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
A co Ty znowu wypisujesz - jak to sie niby odnosi do tego co pisalem? Bo wyskoczylas jak filip z konopii z tym

Jak na dzien dzisiejszy, religia jest w szkolach publicznych, wiec te osoby sa zatrudnione w szkole.

Co nie zmienia faktu, ze niezaleznie od tego, jak na to nie patrzec, wynagrodzenie katechetow nie usprawiedliwia w zadnym wypadku twierdzenia, ze panstwo utrzymuje zwiazki wyznaniowe.
pisałeś,że panstwo nie utrzymuje żadnych zwiazków wyznaniowych,a ja ci wkleiłam,że owszem dokłada się do kościoła katolickiego.
bądź łaskaw przejrzec co wkleiłam,a potem wyskakuj jak filip z konopii.
a pisząc o równych i nie równych miałam na myśli mniesze związki wyznaniowe,ktore nie mają takich dotacji,jak KK

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-10-26 o 15:30
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 16:17   #1264
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Panstwo dotuje niektore zakresy dzialanosci zwiazkow religijnych, ale w zadnym wypadku nie utrzymuje zadnych zwiazkow wyznaniowych w Polsce. Uprzejmie prosze o to, bys przestala pisac takie bzdury, jesli nie znasz faktow
Cytat:
pisałeś,że panstwo nie utrzymuje żadnych zwiazków wyznaniowych,a ja ci wkleiłam,że owszem dokłada się do kościoła katolickiego.
bądź łaskaw przejrzec co wkleiłam,a potem wyskakuj jak filip z konopii.
a pisząc o równych i nie równych miałam na myśli mniesze związki wyznaniowe,ktore nie mają takich dotacji,jak KK
To Ty laskawie przeczytac to co ja napisalem, gdzie pisze jak wol, ze panstwo dotuje taka czy inna dzialanosc zwiazkow wyznaniowych. Polemizujesz z wpisem, potwierdzajac informacje w nim napisane

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-10-26, 16:40   #1265
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
To Ty laskawie przeczytac to co ja napisalem, gdzie pisze jak wol, ze panstwo dotuje taka czy inna dzialanosc zwiazkow wyznaniowych. Polemizujesz z wpisem, potwierdzajac informacje w nim napisane
nie napinaj się tak.
Cytat:
Napisane przez Wyrak
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Panstwo dotuje niektore zakresy dzialanosci zwiazkow religijnych, ale w zadnym wypadku nie utrzymuje zadnych zwiazkow wyznaniowych w Polsce. Uprzejmie prosze o to, bys przestala pisac takie bzdury, jesli nie znasz faktow
jasno wpisałeś,że panstwo nie utrzymuje,a ja ci pokazałam,że jednak dokłada się do kościoła,co się wiąze z tym ,że utrzymuje i to w znaczej części.

dlaczego nie dokłada do innych wyznań?
Stary 2009-10-26, 16:59   #1266
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
nie napinaj się tak.

jasno wpisałeś,że panstwo nie utrzymuje,a ja ci pokazałam,że jednak dokłada się do kościoła,co się wiąze z tym ,że utrzymuje i to w znaczej części.

Margo, ja sie nie napinam, za to Ty piszesz bzdury i tyle. To juz nie moj problem, ze Ty nie odrozniasz pojec dotowania i utrzymywania, tylko i wylacznie Twoj.

Druga sprawa - doedukuj sie w temacie do jasnej anielki, a nie wypisujesz wierutne bzdury: panstwo tak samo doklada do konserwacji zabytkow prawoslawnych, muzulmanskich, ewangelickich itd. jak do katolickich; tak samo jak katecheci katoliccy w szkole na etatach sa katecheci prawoslawni; w WP sa kapelani polowi roznych wyznan; wsrod szkol wyzszych dotowanych przez panstwo sa szkoly prawoslawne; podobnie, Fundusz Koscielny przeznacza swoje dotacje na cele roznych wyznan. Jesli nie masz o tym pojecia, to zamiast pisac androny, poczytaj na ten temat.

Stary 2009-10-26, 17:06   #1267
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Margo, ja sie nie napinam, za to Ty piszesz bzdury i tyle. To juz nie moj problem, ze Ty nie odrozniasz pojec dotowania i utrzymywania, tylko i wylacznie Twoj.

Druga sprawa - doedukuj sie w temacie do jasnej anielki, a nie wypisujesz wierutne bzdury: panstwo tak samo doklada do konserwacji zabytkow prawoslawnych, muzulmanskich, ewangelickich itd. jak do katolickich; tak samo jak katecheci katoliccy w szkole na etatach sa katecheci prawoslawni; w WP sa kapelani polowi roznych wyznan; wsrod szkol wyzszych dotowanych przez panstwo sa szkoly prawoslawne; podobnie, Fundusz Koscielny przeznacza swoje dotacje na cele roznych wyznan. Jesli nie masz o tym pojecia, to zamiast pisac androny, poczytaj na ten temat.
WYRAKU,stajesz się bardzo nieelegancki w swoich wypowiedziach.
kultrura wypowiedzi pokazuje jakimi jesteśmy ludźmi na codzień.
nie będę analizowała twoich słówi,bo ty także często się mylisz.

wracając do dotacji religijnych,otóż znów bzdury piszesz,bo pomimo dotacji pańtswa do wyznan,ktore wypisałeś są mniesze religie np:kościół zielonoświątkowy. jest wyznaniem zatwierdzonym przez panstwo,ale nie dotaje takich uprawnien,jak ci więksi.

a skąd wiem,bo moją przyjaciółką jest żona pastora.otóz to ty się doszkól,bo posiadasz mylne wiadomości.
po raz kolejny piszę,ze SA RÓWNI I RÓWNIEJSI,a co z tą teorią zrobisz,nie moja potargana brocha

i znów słowa poparte dowodami:
Autor tekstu: Paweł Borecki; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,4561
Dz. U. Nr 103, poz. 650).
Projekty są niezgodne z zasadą bezstronności władz publicznych w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych obywateli, wyrażoną w art. 25 ust. 2 Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. Podejmując decyzję o finansowaniu działalności kościelnych uczelni teologicznych z budżetu państwa władze publiczne, zwłaszcza Sejm, w bardzo wymierny, finansowy sposób, popierają rozwój i propagowanie katolickiej doktryny religijnej. Finansują bowiem jej nauczanie, kształcenie kadr duchownych i świeckich, które mają upowszechniać założenia doktryny katolickiej, w szczególności teologii, w społeczeństwie. Państwo wskazuje zatem czytelnie, że założenia katolicyzmu są mu bliższe, są lepsze, niż inne wyznania religijne, czy postawy światopoglądowe. Oznacza to odrzucenie ustrojowej zasady neutralność światopoglądowej władz publicznych. Wskazuje na afirmację przez państwo doktryny katolickiej.

Skarb Państwa finansuje częściowo działalność kościołów i związków wyznaniowych w Polsce. Największe dotacje są przekazywane na Kościół katolicki. Poniżej wyszczególnione są aktualne regulacje prawne z tym związane oraz lista metod finansowania. Lista ta jest niekompletna, jak dotąd nie ma żadnego pełnego oszacowania dotacji państwa dla Kościoła, ani państwowego ani kościelnego.

Lektura wspomnianego fragmentu arendy
przywodzi na myśl brzmienie art. 114 Konstytucji marcowej z 1921 r. stanowiącego, że religia
rzymskokatolicka jako wyznanie przeważającej większości narodu zajmuje naczelne stanowisko

wśród równouprawnionych wyznań.
[6] Prezentowany punkt widzenia Umawiających się Stron
skutkuje pośrednią deprecjacją wiernych wyznań nierzymskokatolickich oraz osób
niewierzących. Jawią się oni jako gorsi obywatele państwa polskiego, a ich wspólnoty jako co
najmniej drugorzędni uczestnicy życia publicznego. Co prawda z preambuły nie wynika wprost
dyrektywa uprzywilejowania prawnego Kościoła katolickiego oraz jego wyznawców, ale
wykładnia historyczna odpowiednich sformułowań preambuły traktatu uzasadnia hipotezę, że
tego rodzaju aprecjacja mogła być celem strony kościelnej.

[7] Reasumując należy stwierdzić,
że istnieje wyraźne napięcie między analizowanymi fragmentami preambuły Konkordatu a
wyrażoną w art. 32 ust. 1 ustawy zasadniczej zasadą równości wszystkich wobec prawa oraz
Racjonalista.pl Strona 1 z 10

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-10-26 o 17:23
Stary 2009-10-26, 17:11   #1268
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
WYRAKU,stajesz się bardzo nieelegancki w swoich wypowiedziach.
kultrura wypowiedzi pokazuje jakimi jesteśmy ludźmi na codzień.
nie będę analizowała twoich wypowiedzi,bo ty także często się mylisz.

wracając do dotacji religijnych,otóż znów bzdury piszesz,bo pomimo dotacji pańtswa do wyznan,ktore wypisałeś są mniesze religie np:kościół zielonoświątkowy. jest wyznaniem zatwierdzonym przez panstwo,ale nie dotaje takich uprawnien,jak ci więksi.

a skąd wiem,bo moją przyjaciółką jest żona pastora.otóz to ty się doszkól,bo posiadasz mylne wiadomości.
po raz kolejny piszę,ze SA RÓWNI I RÓWNIEJSI,a co z tą teorią zrobisz,nie moja potargana brocha
Margo, piszesz bzdury, to je rzeczowo komentuje. Bez obrazy, ale meczace jest dla mnie prostowanie tych samych bzdur n-ty raz, tylko dlatego, ze Ci sie nie chce zdobyc informacji na ten temat, podczas gdy wszystkie dane sa ogolnodostepne.

Znowu wypisujesz androny- najpierw sie pytasz, dlaczego inne wyznania poza KK nie sa dotowane, a teraz piszesz, ze nie wszystkie sa dotowane. Dwa zupelnie rozne stwierdzenia. To, ze tylko KK jest dotowany, jest oczywista bzdura, co juz wyzej udowodnilem. Nigdzie nie twierdzilem, ze kazdy zwiazek wyznaniowy dostaje takie czy inne wsparcie. Tylko, ze to nie zadne "rowni i rowniejsi", tylko wzgledy czysto praktyczne - jesli nie ma wystarczajacej ilosci wyznawcow danej religii, to logiczne, ze szkola np. nie zatrudni do nich katechety.

Stary 2009-10-26, 17:15   #1269
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ok Wyrak, ale wyjaśnij mi racjonalnie PO CO w ogóle religia w szkołach? kiedyś się chodziło na plebanię do salek, księża robili to chyba za darmo, i co, źle było?
Stary 2009-10-26, 17:25   #1270
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Margo, piszesz bzdury, to je rzeczowo komentuje. Bez obrazy, ale meczace jest dla mnie prostowanie tych samych bzdur n-ty raz, tylko dlatego, ze Ci sie nie chce zdobyc informacji na ten temat, podczas gdy wszystkie dane sa ogolnodostepne.

Znowu wypisujesz androny- najpierw sie pytasz, dlaczego inne wyznania poza KK nie sa dotowane, a teraz piszesz, ze nie wszystkie sa dotowane. Dwa zupelnie rozne stwierdzenia. To, ze tylko KK jest dotowany, jest oczywista bzdura, co juz wyzej udowodnilem. Nigdzie nie twierdzilem, ze kazdy zwiazek wyznaniowy dostaje takie czy inne wsparcie. Tylko, ze to nie zadne "rowni i rowniejsi", tylko wzgledy czysto praktyczne - jesli nie ma wystarczajacej ilosci wyznawcow danej religii, to logiczne, ze szkola np. nie zatrudni do nich katechety.
WYRAK,to co mówisz to masło maślane.

idę na spacer,to lepsze niż walenie głową w mur
Stary 2009-10-26, 17:40   #1271
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Ok Wyrak, ale wyjaśnij mi racjonalnie PO CO w ogóle religia w szkołach? kiedyś się chodziło na plebanię do salek, księża robili to chyba za darmo, i co, źle było?
Nie zadawaj nawet takich pytań bo zaraz ktoś rzuci ci się z pazurami na twarz. Ona musi być, bo musi i choć mam przez to okienka, ona być musi, bo musi. Nie musi to mieć sensu, to musi być! Bo...? Bo tak. A czemu tak? Bo tyle. Kościół Katolicki na piedestale. Tak. Ja proponuję wprowadzić lekcję pt rozważania ateistów i wtedy niech katolicy sobie między lekcjami siedzą bez sensu na tyłku, BO PRZECIEŻ MAM PRAWO DO WYZNANIA I DO PRAKTYKOWANIA! Koniec.

^(#$_+%@4234$!#@$*_@

Na prawdę sądzę iż wszelkie rozmowy straciły sens.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 19:22   #1272
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie dlatego, że 95% osób w tym państwie to katolicy.
Nie zmieni się to dopóki wszyscy ateiści nie złożą aktu apostazji.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 20:00   #1273
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Margo w skrocie

-panstwo nie utrzymuje KK a dotuje
-panstwo dotuje rowniez inne wyznania
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 20:05   #1274
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Nie zadawaj nawet takich pytań bo zaraz ktoś rzuci ci się z pazurami na twarz. Ona musi być, bo musi i choć mam przez to okienka, ona być musi, bo musi. Nie musi to mieć sensu, to musi być! Bo...? Bo tak. A czemu tak? Bo tyle. Kościół Katolicki na piedestale. Tak. Ja proponuję wprowadzić lekcję pt rozważania ateistów i wtedy niech katolicy sobie między lekcjami siedzą bez sensu na tyłku, BO PRZECIEŻ MAM PRAWO DO WYZNANIA I DO PRAKTYKOWANIA! Koniec.

^(#$_+%@4234$!#@$*_@

Na prawdę sądzę iż wszelkie rozmowy straciły sens.
wiesz,mnie religia w szkołąch nie przeszkadza dopóki religia nie będzie częściej niż np. historia.
I gim. 2 religie,1 historia,1 chemia,1 fizyka.
II kl gimn-to samo
III kl gim.-2 hist,2 fizyki,2 chemie,3 religie-nosz kuzia twarz

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
Margo w skrocie

-panstwo nie utrzymuje KK a dotuje
-panstwo dotuje rowniez inne wyznania
to cytat,nie moje słowa:
Lektura wspomnianego fragmentu arendy
przywodzi na myśl brzmienie art. 114 Konstytucji marcowej z 1921 r. stanowiącego, że religia
rzymskokatolicka jako wyznanie przeważającej większości narodu zajmuje naczelne stanowisko

wśród równouprawnionych wyznań.

[6] Prezentowany punkt widzenia Umawiających się Stron
skutkuje pośrednią deprecjacją wiernych wyznań nierzymskokatolickich oraz osób
niewierzących. Jawią się oni jako gorsi obywatele państwa polskiego, a ich wspólnoty jako co
najmniej drugorzędni uczestnicy życia publicznego. Co prawda z preambuły nie wynika wprost
dyrektywa uprzywilejowania prawnego Kościoła katolickiego oraz jego wyznawców, ale
wykładnia historyczna odpowiednich sformułowań preambuły traktatu uzasadnia hipotezę, że

[7] Reasumując należy stwierdzić,
że istnieje wyraźne napięcie między analizowanymi fragmentami preambuły Konkordatu a
wyrażoną w art. 32 ust. 1 ustawy zasadniczej zasadą równości wszystkich wobec prawa oraz
Racjonalista.pl Strona 1 z 10
Stary 2009-10-26, 20:15   #1275
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Margo ja wiem o co Ci chodzi...ale Racja to typowe żrodlo... nie mowie ze złe, ale raczej malo obiektywne,

najlepiej poszukac w tych neutralnych tam znjadziesz info bez subiektywnego zabarwienia
Stary 2009-10-26, 20:31   #1276
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
Margo ja wiem o co Ci chodzi...ale Racja to typowe żrodlo... nie mowie ze złe, ale raczej malo obiektywne,

najlepiej poszukac w tych neutralnych tam znjadziesz info bez subiektywnego zabarwienia
trudno ocenić co jest obiektywnym źródłem,a co subiektywnym.każdy gani cudze,a chwali swoje.
fakt jest jeden,kościół nigdy nie utrzymywał się sam,a pomoc państwa jest nierownomierna.
Stary 2009-10-26, 20:44   #1277
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
trudno ocenić co jest obiektywnym źródłem,a co subiektywnym.każdy gani cudze,a chwali swoje.
fakt jest jeden,kościół nigdy nie utrzymywał się sam,a pomoc państwa jest nierownomierna.
Bardzo trudno, faktycznie, ciezko sie zorientowac, jakie poglady reprezentuje portal racjonalista.pl

Jak to nigdy nie utrzymywal sie sam? A kto go teraz niby utrzymuje, badz utrzymywal za PRLu?

Pewnie, ze jest niewspomierna, jak jedno wyznanie ma 90% obywateli ochrzczonych, to oczywiscie, ze bedzie dostawac wiecej, niz inne. Wiesz, sama sie przyczyniasz do nabijania statystyk tym, ze wzielas slub koscielny.

Stary 2009-10-26, 20:54   #1278
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
bardzo łatwo..zwlaszcza ze w dyskusji biora udzial ateisci i wierzacy...

ja staram sie nie szafowac cytatami np z opoki.plbo czesto sa one nacechowane niepotrzebnymi komentarzami i przemysleniami ktore przeszkadzaja w obiektywnej ocenie faktow

tak samo jest z Racjonalista.pl

np

Jawią się oni jako gorsi obywatele państwa polskiego, a ich wspólnoty jako co

no malo to obiektywne , choc nie mowie ze racja falszuje rzeczywistosc, niemniej jednak jest to typowe zrodlo jak wspomnialam wyzej, troche pachnie manipulacja

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-10-26 o 20:56
Stary 2009-10-26, 21:00   #1279
cerveza
Zakorzenienie

Czy wobec tego zna ktoś w miarę neutralne źródło, w którym można coś ciekawego poczytać na tematy religii/ateizmu?
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 21:06   #1280
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Czy wobec tego zna ktoś w miarę neutralne źródło, w którym można coś ciekawego poczytać na tematy religii/ateizmu?
Jesli chodzi o np. finansowanie czegokolwiek ze skarbu panstwa, to ja przytaczalem materialy Min Finansow, a dostawalem pamfleciki z RACJI i teraz racjonalista.pl. Ktore jest w miare neutralne ?

Stary 2009-10-26, 23:11   #1281
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
wiesz,mnie religia w szkołąch nie przeszkadza dopóki religia nie będzie częściej niż np. historia.
I gim. 2 religie,1 historia,1 chemia,1 fizyka.
II kl gimn-to samo
III kl gim.-2 hist,2 fizyki,2 chemie,3 religie-nosz kuzia twarz
Nie żartujesz ?????
Jak nie to mnie ręce opadają ... szkolą nam pokolenie debili i pokornych owieczek .. 1 chemia?? 1 fizyka? i 2 religie ??? koszmar jakiś ...
Stary 2009-10-26, 23:26   #1282
rapifen
Zakorzenienie

u mnie w 3 gimnazjum było
1 fizyka
1 chemia
2 geografie
2 religie
3 matematyki
4 Wf
:->

przedmiotów rozszerzonych nie uwzględniłam.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 07:26   #1283
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Kurde, nie wiedziałam,że szkoły aż tak na psy zeszły przykre.
Stary 2009-10-27, 08:16   #1284
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

ja chodzilam na religie, zreszta wowczas byly czasy ze wszyscy chodzili, w LO te zajecia byly swietne...prowadzil je miejscowy ksiadz a lekcje wygladaly tak ze kto chcial zadawal pytania zwiazane bezposrednio z tym co kogo w kwestii wiary katolickiej nurtuje, pytania padaly rozne , od wiary w dogmaty , prawdy historyczne po zbytnie mieszanie sie KK w zycie polityczne itp-generalnie pelen wachlarz pytan nastolatka...ksiadz staral sie odpowiadac na nie w kontekscie wiary katolickiej jednak zawsze bez wciskania kitu i patetycznego tonu

ciekawe zajecia, szybko mijaly a i osoby majace z KK malo wspolnego byly aktywne...

ale faktycznie 3 godz religii w gimnazjum to przesada
Stary 2009-10-27, 08:36   #1285
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie żartujesz ?????
Jak nie to mnie ręce opadają ... szkolą nam pokolenie debili i pokornych owieczek .. 1 chemia?? 1 fizyka? i 2 religie ??? koszmar jakiś ...
A przepraszam, ile Ty miałas godzin chemii i fizyki w siódmej klasie podstawówki? Pierwsza gimnazjum, to stara 7 klasa o ile mnie pamięć nie myli. Bo ja własnie miałam tyle samo, czyli 1 chemie i 1 fizykę (w nastepnych kalsach rozkład fizyki i chemii był podobny). A jakos debilem się nie czuję. Fakt, że 3 godziny religii to przesada ale tez nie płaczcie, Polska nie jest jedynym krajem w którym się religii w szkole naucza. Moje dzieci maja przez cały okres nauki równo 2 godziny religii tygodniowo a fizyki i chemii syn ma podobne ilosci co w polskiej szkole. Oznak debilizmu u nich nie stwierdziłam, chociaz jest mozliwe, że jako debilka która miała 1 godzinę chemii i fizyki w siódmej klasie, mogę się na tym nie znać.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-10-27 o 08:47
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 08:56   #1286
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo trudno, faktycznie, ciezko sie zorientowac, jakie poglady reprezentuje portal racjonalista.pl

Jak to nigdy nie utrzymywal sie sam? A kto go teraz niby utrzymuje, badz utrzymywal za PRLu?

Pewnie, ze jest niewspomierna, jak jedno wyznanie ma 90% obywateli ochrzczonych, to oczywiscie, ze bedzie dostawac wiecej, niz inne. Wiesz, sama sie przyczyniasz do nabijania statystyk tym, ze wzielas slub koscielny.
no jasne ,że nie ciężko,bo reprezentuje swoje racje.

kazdy chce dla siebie jak najlepiej,a kto pomyśli o "nas "jak nie my sami?

WYRAKU,a jak myślisz,dlaczego sami walczą o sprawiedliwość?czy obiektywni politycy są w stanie wywalczyć im równouprawnienie?
wątpię,ponieważ oni mówią,ale nic nie robią,aby nie psuć sobie statystyk w społeczeństwie,co nie zmienia faktu,że nie ma równości w dotacjach.
ode mnie EOT.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-10-27 o 08:57
Stary 2009-10-27, 09:12   #1287
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
A przepraszam, ile Ty miałas godzin chemii i fizyki w siódmej klasie podstawówki? Pierwsza gimnazjum, to stara 7 klasa o ile mnie pamięć nie myli. Bo ja własnie miałam tyle samo, czyli 1 chemie i 1 fizykę (w nastepnych kalsach rozkład fizyki i chemii był podobny). A jakos debilem się nie czuję. Fakt, że 3 godziny religii to przesada ale tez nie płaczcie, Polska nie jest jedynym krajem w którym się religii w szkole naucza. Moje dzieci maja przez cały okres nauki równo 2 godziny religii tygodniowo a fizyki i chemii syn ma podobne ilosci co w polskiej szkole. Oznak debilizmu u nich nie stwierdziłam, chociaz jest mozliwe, że jako debilka która miała 1 godzinę chemii i fizyki w siódmej klasie, mogę się na tym nie znać.
O ile dobrze pamiętam to ja miałam po 2 fizyki i chemie, i w 7 i 8 klasie podstawówki, oraz w 1 liceum (czyli jak dobrze liczę obecna 3 gim). I miałam 1 lekcję religii. Nie wiem jaki Ty jesteś rocznik, może już miałaś inaczej.
I już wtedy, za moich czasów słyszało się, że program nauczania jest coraz bardziej okrojony. To ja nie chcę sobie nawet wyobrażać co jest teraz. Tak na marginesie, miałam 3 lata temu styczność ze studentką 1 roku studiów technicznych, która nie wiedziała co to są logarytmy, wybacz, to już jak dla mnie wtórny analfabetyzm.
Stary 2009-10-27, 09:21   #1288
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
O ile dobrze pamiętam to ja miałam po 2 fizyki i chemie, i w 7 i 8 klasie podstawówki, oraz w 1 liceum (czyli jak dobrze liczę obecna 3 gim). I miałam 1 lekcję religii. Nie wiem jaki Ty jesteś rocznik, może już miałaś inaczej.
I już wtedy, za moich czasów słyszało się, że program nauczania jest coraz bardziej okrojony. To ja nie chcę sobie nawet wyobrażać co jest teraz. Tak na marginesie, miałam 3 lata temu styczność ze studentką 1 roku studiów technicznych, która nie wiedziała co to są logarytmy, wybacz, to już jak dla mnie wtórny analfabetyzm.
ja również pamiętam jedną lekcję religii.

dziś zasada jest prosta.w ciągu trzecha lat musi być jakaś tam liczba godzin,gdzie przypada na to:jeden rok 1 godz,drugi rok-1 godzina i trzeci rok po dwie godziny.od szkoły zależy,czy będzie to pierwsza,druga,czy trzecia klasa.
jeśli chodzi o plastykę,muzykę,czy prace techniczne-to znów zasada jest taka,że w ciągu trzech lat musi być tylko raz w jednym roku.
ze szkoły wychodzi taki uczeń z wiedzą o religii (lub nic nie wie),ale nie potrafiący przyszyć guzika,o muzyce nie wspomnę.spytajcie młodego człowieka kim był .Fryderyk Chopin...
Stary 2009-10-27, 09:29   #1289
illuvies
Wtajemniczenie

U nas, jak był problem na historii z geografią (bo nasza geografia była taka że pożal się boże) śmialiśmy się, że to właśnie efekt dwóch religii i jednej geografii w tygodniu...
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 09:46   #1290
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
I już wtedy, za moich czasów słyszało się, że program nauczania jest coraz bardziej okrojony. To ja nie chcę sobie nawet wyobrażać co jest teraz.
Ja jestem ten rocznik, który na religie jeszcze chodził do salki katechetycznej
I miałam 1 fizykę, 1 chemię, możliwe, że w pierwszej liceum miałam ze dwie fizyki ale chemie ciągle jedną. A w czwartej liceum to ja nawet tej chemii nie miałam a fizyki nie jestem pewna. To debilstwo dopiero. Ale za to nie miałam religii w szkole, więc juz samo to czyni mnie geniuszem. I jeszcze pamiętam czasy, kiedy to do szkoły chodziłam w sobote. Ja to jestem wyedukowana, no nie ma co
Tja... a teraz to się nazywa, ze program okrojony. Ja tam nie pamiętam, żebym miała coś wiecej (godzinowo) lekcji niz tu czytam a w liceum to juz całkiem odlot, bo jak sie chodziło do klasy profilowanej, to potem tego wiecej, tamtego mniej.
Nie ma co płakac, z ekiedys było lepiej, bo dojdziemy wkoncu do momentu, że najlepiej to było w epoce kamienia łupanego

A oczywiście kazdy twierdzi, ze za jego czasów, to dopiero młódz były wykształcona, grzeczna i biegle i na wyrywki znała cały program szkolny, który był tak nieopisanie szeroki. A teraz to, panie dziejku, dno, jedno dno

Cytat:
Tak na marginesie, miałam 3 lata temu styczność ze studentką 1 roku studiów technicznych, która nie wiedziała co to są logarytmy, wybacz, to już jak dla mnie wtórny analfabetyzm.
I czego to dowodzi? Ja takie osoby spotykałam jeszcze przed urodzeniem się tej panny i dowodzi to tylko tego, że głupcy zdarzają się zawsze i wszędzie. Kiedyś tez bywali, nie łudz sie.

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Cytat:
ze szkoły wychodzi taki uczeń z wiedzą o religii (lub nic nie wie),ale nie potrafiący przyszyć guzika,o muzyce nie wspomnę.spytajcie młodego człowieka kim był .Fryderyk Chopin...
Bo widzisz TmargoT, wiedzy o religiach nie każdy rodzic potrafi przekazać a już bys sie wstydziła wymagac, żeby szkoła Twoje dziecko uczyła guzik przyszyć, tego każdy moze nauczyć (nawet sie sam).
Co zas do wiedzy dzisiejszej młodzieży, to chyba nie ejst znowu taka duzo gorsza niż wiedza młodzieży X lat temu a jesli jest, to wina także rodziców, którzy od szkoły wymagają wszelkiej nauki a sami nie raczą dziecka niczego nauczyć.
Poza tym najeżdżając na dzisiejszą młodzież i jej wykształcenie, pośrednio mówisz tez o swoim dziecku, wiec ja bym się jednak zastanowiła czy tak "najeżdżać". Nie no, oczywiście zaraz się dowiemy, ze Twoje dziecko jest bardzo mądre tylko cała reszta do niczego... I że oczywiście to tylko wina szkoły (i lekcji religii, jak najbardziej) , że reszta dzeici niedouczona a twoja zasługa w tym, ze Twoje mądre.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-10-27 o 09:47
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości