|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateizm..
|
|
|
|
|
#1322 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1323 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
babo. Albo się wierzy i jest się katolikiem i bierze się kościelny, albo się nie wierzy i się bierze cywilny. Inaczej to dla mnie hipokryzja.
|
|
|
|
|
|
#1325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() etykę prowadzi pani, raz w tygodniu dla absolutnie wszystkich (tylko z mojej klasy nie chodzi 15 osób, a jestem w zespole szkół
|
|
|
|
#1326 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem wierzącą i praktykującą!...i bardzo się z tego cieszę. Jak tak patrzę na swoje życie, to stwierdzam, że moje życie byłoby strasznie puste bez wiary.
Dla mnie nie ma znaczenia to jakie ludzie mają poglądy, nie ważne jakiego są wyznania, religii czy nawet uznają się za ateistów, najważniejsze to czy są uczciwi i dobrzy. Mam szacunek do wszystkich, którzy potrafią się określić. Ostatnio spotykam sporo osób, które tak naprawdę sami nie wiedzą czy wierzą czy nie. W pierwszym poście było pytanie o przyczynę tego, że coraz więcej osób odchodzi od Kościoła...myślę, że to wynika z tego, że mają za dobrze w życiu, mają wszystko i nic im więcej do szczęścia nie trzeba, więc nie ma miejsca na Boga...choć pewnie uogólniam |
|
|
|
|
#1327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1328 |
|
Zakorzenienie
|
Tu nie chodzi o to, że można się wypisać, tylko o to, że na religię idzie kasa z naszych podatków, a to się ateistom nie podoba.
|
|
|
|
|
#1329 |
|
Zakorzenienie
|
NIE. mi się podoba że siedzę bez celu 2 godziny na tyłku, co robi różnicę - skończyć o 16:20 a skończyć o 14:30 ! to raz, dwa super ale fizyka dodatkowa nie odbywa się w czasie gdy jest religia, tylko po lekcjach.
|
|
|
#1330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdrowia życzę!
|
|
|
|
|
|
#1332 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1333 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie, wracając do tematu - mi się wydaje, że ludzie odchodzą od kościoła bo mają dość hipokryzji. I w obecnych czasach już się tak ludzie nie boją "co inni pomyślą". No i coraz więcej ludzi ma odwagę powiedzieć głośno, co im się w KK nie podoba. Wydaje mi się też, że to nie jest tak, że dopiero teraz ludzie sobie to uświadomili, po prostu kiedyś presja społeczna była tak wielka, że nie wypadało nawet pisnąć złego słówka, sporo ludzi chodziło do kościoła, bo tak trzeba a nie z własnej woli i potrzeby. Teraz coraz więcej takich osób po prostu zaczyna pokazywać swój prawdziwy stosunek do kościoła, bo w obecnych czasach już jakoś to ujdzie. Może jeszcze na wsiach i w małych miasteczkach ta presja została.
Aczkolwiek nadal spotykam się z wielkim oburzeniem jak ośmielam się krytykować kościół, i najbardziej przykre jest to, że na moje argumenty zwykle dostaję odpowiedzi w stylu, że jestem głupia, że nie rozumiem, że na łożu śmierci pewnie zacznę się modlić, że ksiądz też człowiek i ma prawo mieć multum dóbr materialnych i obżerać się ile wlezie, że ksiądz też człowiek więc ma prawo zbłądzić itd itp. (tylko jak zbłądzi zwykły szarak to można go zmieszać z błotem). Ja od potencjalnego przewodnika duchowego oczekuję czegoś więcej niż bycie po prostu człowiekiem. I jakoś ciężko to niektórym zrozumieć po co mi zresztą te wszelkie zasady, nakazy, wartości, skoro byle ksiądz może je łamać. Jest to dla mnie bez sensu i nie czuję potrzeby uczestniczenia w takiej wspólnocie, gdzie każdy wie, że i tak dostanie rozgrzeszenie i ma podejście w stylu "wszyscy tak robią, nawet ksiądz, to co mam się przejmowac". Zresztą, do czego jest potrzebny taki obłudny kościół? jeśli ktoś wierzy to sam z siebie będzie postępował zgodnie z zasadami chrześcijańskimi i nie będzie potrzebował do tego kija i marchewki.
|
|
|
|
|
#1334 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pytam sie - jakie coraz wiecej osob? Bo statystyki uczeszczania na msze, sa od lat podobne.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#1335 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejna sprawa - jeśli dla kogoś wiara jest ważna to chyba nie ulegnie takiej głupiej modzie ... litości ... Swoją drogą ja nic na ten temat nie wiem, żeby to moda była
Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2009-10-28 o 17:27 |
|
|
|
|
|
#1337 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
illuvies - no spoko, ale z tego co widzialem statyski uczeszczania wiernych do kosciola, to od lat oscyluja w okolicach 40%-45%, nie wiem jaki jest udzial kobiet, tylko ze ogolny procent sie raczej nie zmienia.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#1338 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja z kolei czytałam jeszcze gdzieś, że udział wiernych w nabożeństwach w Polsce spada, ale nie pamiętam, gdzie i kiedy to czytałam... Ale jako że generalnie to mnie guzik obchodzi, to nie kopałam głębiej.
|
|
|
|
|
#1339 |
|
Zakorzenienie
|
W mojej miejscowości w kościele (katolickim) liczyli wiernych w przedostatnią niedzielę. Na stronie internetowej parafii pojawiło się "sprawozdanie" z tej akcji
Nie będę przytaczać dokładnych liczb, ale parafia liczy kilka tysięcy wiernych. We mszy uczestniczyło niecałe 50%, a do komunii przystąpiło ok. 25% (wykonałam na kalkulatorze odpowiednie działania ). Oficjalnie chyba 99% to katolicy, znam (tzn. wiem, że są) tylko jedną rodzinę ewangelików i jedną rodzinę ŚJ.Szczerze mówiąc bardzo zaskoczyły mnie te liczby, myślałam, że do kościoła chodzi o wiele więcej osób. Koleżanka mówiła mi, że w ostatnią niedzielę było kazanie na ten temat
|
|
#1340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie mowimy o zwyklych niedzielach, bo kilka razy do roku te liczby ida zdecydowanie do gory.
|
|
|
|
|
#1341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha, i ja pisząc o odejściach miałam na myśli to, że coraz mniej ludzi identyfikuje się z kościołem, a nie dokonuje formalnego odejścia, bo mało komu się chce i w sumie dla świętego spokoju tego ludzie nie robią (tak przynajmniej myślę). I te kilka razy w roku ludzie chodzą bardziej z tradycji i dla rodziny a nie wiary i potrzeby (też moje spostrzeżenia, żeby nie było ...). Znam całą masę ludzi, którzy mają takie zdanie, że dla świętego spokoju lepiej udawać katolików, dla mamy, babci itepe. I nawet chrzczą swoje dzieci, żeby nie miały problemów z dyskryminacją w szkole. Serio ludzie mają takie podejście, i podejrzewam takich jest coraz więcej. Ale mam nadzieję, że wraz z wymianą pokoleń te statystyki zaczną wyglądać trochę "realniej". Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2009-10-28 o 22:58 |
|
|
|
|
|
#1342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie, nie potwierdzilem nic tekstem o modzie, bo tacy antyklerykalowie/ateisci to akurat do kosciola nigdy nie nalezeli/odeszli juz lata temu (w uproszczeniu i usredniajac oczywiscie). Co do ostatniego fragmentu - liczenie wiernych odbywa sie w zwykle niedziele, wiec tacy nomen omen "niedzielni katolicy" nie beda w tym uchwyceni. Tacy ludzie, to chrzcza dzieci/zenia sie itd. pro forma, to tez akurat od niczego teraz nie odeszli, bo juz odeszli lata temu (znowuz w uproszczeniu). Jak dotad nie bylo w temacie zadnych faktow, ktore by swiadczyly o tym, ze osoby faktycznie wierzace odchodza.
|
|
|
|
|
#1343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1344 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez myszka197 Czas edycji: 2009-10-29 o 08:22 |
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wg mnie to jest tak, że póki babcia/mama itd żyje, i póki mieszka się razem, czy gdzieś w pobliżu, dużo takich pseudo katolików chodzi też na msze co niedzielę, bo jakby nie poszli to babcia by miała problem do zmartwień. I ci ludzie wg mnie, jak tylko wyprowadzają się gdzieś dalej albo jak babcia odejdzie to z ulgą rezygnują z takich niedzielnych rozrywek. Niestety tak to wygląda w wielu rodzinach, czy Wyrak tego chce czy nie, i te 40% czy ile on tam podał obejmuje też częściowo tych pozorantów. I z czasem pozoranci się wykruszą, tak mi się wydaje przynajmniej. A tak na marginesie to prawdziwe katoliczki znam tylko 2 - takie, które na pewno, co by się w Kościele nie wyprawiało nie odejdą, bo wiara jest dla nich bardzo ważna. |
|
|
|
|
|
#1346 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no mnie te wywody też dziwią i trochę śmieszą ... bo albo ktoś wierzy i nie ulega takim "modom", albo po prostu nie wierzy i wtedy raczej przestaje ulegać presji a nie zaczyna ulegać modzie ![]() Swoją drogą trzeba być niezłym desperatem, żeby w ogóle się takimi "modami" interesować i im ulegać
|
|
|
|
|
|
#1349 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie twierdze wcale, ze te 40%-45% to wszyscy super wierzacy, tylko ze z wypowiedzi was obydwu wynika, ze mowicie o osobach w tych statystykach nie uchwyconych, a tymczasem Ty dochodzisz do sprzecznego z soba sama wniosku. Cytat:
Cytat:
|||||
|
|
|
|
#1350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie będę się spierała czy Twoim zdaniem ateizm to moda nowa czy stara (To Twoje zdanie, nie moje), ponieważ moim zdaniem nazwanie ateizmu modą wynika raczej z drastycznego ignoranctwa
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.

i mówię całkiem serio.
....ale chyba z moich okolic nie pochodzisz? 

babo. Albo się wierzy i jest się katolikiem i bierze się kościelny, albo się nie wierzy i się bierze cywilny. Inaczej to dla mnie hipokryzja.

po co mi zresztą te wszelkie zasady, nakazy, wartości, skoro byle ksiądz może je łamać. Jest to dla mnie bez sensu i nie czuję potrzeby uczestniczenia w takiej wspólnocie, gdzie każdy wie, że i tak dostanie rozgrzeszenie i ma podejście w stylu "wszyscy tak robią, nawet ksiądz, to co mam się przejmowac". Zresztą, do czego jest potrzebny taki obłudny kościół? jeśli ktoś wierzy to sam z siebie będzie postępował zgodnie z zasadami chrześcijańskimi i nie będzie potrzebował do tego kija i marchewki.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)