|
|
#601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III
Elcia a jakie masz zalecenia od lekarza?kłuli Cię 4 razy?
|
|
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciebie kłuli 4 razy i 4 godziny siedziałaś w labku? PIerwsze słyszę żeby tak robili...
|
|
|
#603 |
|
Zadomowienie
|
mamaidy - trzymaj się
i czekamy na twoje zdjęcia w sukience pola - ja miałam wyniki podane w innych jednostkach, więc niestety w tej kwestii nie pomogę |
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki
![]() Nie nadrobię na razie, bo muszę iść na pocztę, a jeszcze paczki nie są spakowane... Wytarłam dzisiaj kurze, umyłam łazienkę, ugotowałam grzybową i rozebrałam pościel, a czują się jakby mnie walec przejechał... Jeszcze mężuś odkurzy i potem ja umyję, a także razem ubierzemy pościel... Dobrze, że teściowa dała dzisiaj łazanki z kapustą, to drugie danie mogę sobie darować...
|
#605 |
|
Zadomowienie
|
Wróciłam z KTG - skurcze uspokoiły się
Nadal ofkors Fenoterol muszę zażywać no i odpoczynek. Ależ się cieszę!!!A'propos konsultacji do karty ciąży: stomatologiczna - to wiem, internistyczne - nie wiedziałam ale poproszę. A jakie badania muszą być zrobione przed samym porodem?
|
#606 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja z kolei byłam dziś na planowej wizycie i dostałam scopolan w czopkach oraz nakaz leżenia przez conajmniej 2-3 dni. Ja ze swoich obserwacji widzę, że te skurcze są z nerwów i to się potrwierdza relacją niektórych osób. Także mimo wszystko, nie wiem jak ale trzeba pracować nad tym żeby sie nie denerwować, nie dołować... ![]() Nie wiem może jakieś pozytywne projekcje... ![]() i ogólnie wyciszać się, relaksować, i członkom rodziny nie pozwalać włazić sobie na głowę!!!! Mamaidy - może szpital nie jest w cale takim złym rozwiązaniem, tam będziesz pod opieką i będziesz miała zapewniony spokój. Bo ja np. nie bardzo w domu mogę go zaznać. ![]()
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie - ja też to zauważyłam - stres, nerwy wzmagają skurcze.
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Wam, ze tez mam te skurcze macicy, ale szybko mi odpuszczaja i nie bola (oprocz tego wczorajszego,wrażenie jakby mi chciało brzuch z jednej strony rozerwać- chyba, że to był Synuś). zmykam, zaraz będę mieć korki
|
|
|
|
#609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Masz kobieto powera w palcach ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Ja biorę ten Aspargin po 1 tabletce przez 10 dni, potem tydzień przerwy i znowu po 1 przez 10 dni. Chyba nie przesadzam, co? ![]() A co z witaminą C? Orientujecie się może? Biorę ją codziennie... |
|
|
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
ja przez caly weekend sie nie odzywalam ale wszytsko czytalam na biezaco
...ogolnie jakos tak nie uklada sie u mnie nic ostatnio i wogole mi bardzo ciezko(chodzi glownie o Tz)...przez weekend standardowo bylismy na grobach cala rodzinka, w niedziele myslalam ze sie nie wybiore bo strasznie mie zaczal bolec brzuch ale przeszlo, moja mama straszy mie za kazdym razem jak mie tak boli ze pewnie zaczne rodzic ...a z moich obserwacji bol to byla kapusta(wzdecia) + stres...teraz znowu zaczyna bolec , dobrze ze mam wizyte w srode u gina , uspokoji mie ze wszytsko jest okdzisiaj bylam u dentysty mala plomba w 7 , ale dentystka stw ze duze problemy z dziaslami mi sie zaczely i ze niektorym tak sie dzieje w ciazy i ze zeby tez sie troche sypia, a ja zawsze mialam "ksiaazkowe" zeby bez plomb a teraz 2 plomby w 2 msc bylam dzielna i wytrzymalam bez znieczulenia .. moja dentystka uwaza ze lepiej w ciazy unikac i ja jej wierze..wystarczajaco Krzys dostaje ode mnie zlych hormonow przez stres w ciazy zeby mu jescze fundowac jakas chemie...tak na marginesie zazdroszcze wszytskim mamusia ktore sa rozpieszczane i maja swiety spokoj.... |
|
|
|
#611 |
|
BAN stały
|
Podaję normy z fachowej literatury, bo widzę,że to jest przedmiot wielu dyskusji i wątpliwości:
glukoza na czczo <5,8mmol/l (105 mn/dl) po obciążeniu 50g glukozy po 1h <7,8mmol/l (140mg/dl), jeżeli wynik jest >140 mg/dl powtórzyć badanie z 75mg/dl po 2h po obciążeniu 75g glukozy: po1h <10,5mmol/l (190mg/dl) po 2h <9,1mmol/l (145mh/dl) 100mg/gl=5,5mmol/l |
|
|
|
#612 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam się - stres to największy wróg. A odpoczynek to nie tylko leżenie ale właśnie spokój, brak powodów do zdenerwowania etc.
Trzymajcie się ciepło brzuszki
|
#613 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny
Długo tutaj nie zaglądałam i wątpię aby mogłam nadrobić. Ale ostatnio to dużo się działo w moim życiu. Po pierwszy ślub, potem podróż poślubna, następnie przeprowadzka a teraz powrót do pracy. Ale coraz gorzej mi się poruszać a tym bardziej siedzieć przez 8h za biurkiem więc planuję już iść na zwolnienie. Widzę że u Was temat teraz karty ciąży i wypełnienia konsultacji internistycznych (też mam takie polecenie) no i temat krzywej cukrowej (też się w tym tygodniu na te badania wybieram). Jeszcze tylko nadmienię że ostatnio USG wykazało płeć mojego bejbika. I wszystko wskazuję że będzie dziewczynka. Jak na razie imienia nie mamy teraz zaczeliśmy z mężem przeglądać różne imieniki i znaczenie imion. Teraz zmykam się położyć bo właśnie wróciłam z pracy i nogi tradycyjnie napuchniete od siedzenia. |
|
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
hey jestem
Neurolog powiedził że jak na razie z punktu neurologicznego jest OK. Robiła mjakieś dziwne nawijmy to " ćwiczenia" badał gałki oczne, zrobił test na trzezwość musiałam z zamkniętymi oczami dotknąć noska itp....Na razie powiedział...że by mi dać leki przeciw bolowe musiałnby zrobić diagnostyke, które wg niego na razie niejest konieczna.... Bóle opisane diagnozuje jako migrenowe wynikające z różnych napięć...m.in mięśniowych.... Zalecił relaks, odpoczynek, słuchanie muzyki relaksacyjnej...wyciszani e się...masaże zwłaszcza pleców i spiętego karku.... W silnych bólach APAP ![]() Gdyby po rowiązaniu nie przeszło koniecznie mam przyjść ponownie...zrobimy diagnostykę...powiedział bym się nie martwiła z pewnością mi pomoże ![]() Ot tyleeeeeeee ale się rozpisałam ![]() Mmonnikka różowe gratulacje ************************* ****** Byłam też na małych zakupach...już dekoracje świateczne w emiku kupiłam sobie jak co roku kalendarzyk do torby...na 2010 bo to w sumie już listopad ![]() I już papiery, torebki, misie świąteczne Kupiłam Puchatkowi i sobie czapę na zimęęęę...w sumie w zimę będziemy z dzieciakami chodzić na spacery to i muszę zabrać by nie tylko małym ale i mi było ciepło w łepetynkę ![]() Edit: co do dodatkowych konsultacji to ja na razie bylam kierowana do kardiologa i neurologa... Ale w ksiażeczce ciąży u mnie nie ma żadnych rubryk na takie konsultacje. ... Na końcu są dodatkowe uwagi ew. konsultacje ??? Na razie mi lekarz nic nie mówiła ;/ W pierwszej ciąży też czegoś takiego nie miałam ;/ ale może coś się zmieniło....
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-11-02 o 17:37 |
|
|
|
#615 |
|
Zadomowienie
|
Ale się smutno u nas zrobiło. To chyba przez tą pogodę łapią nas dołki i jeszcze te skurcze...
Uroki ciąży. I jeszcze, żeby było mało to nas stresują nie ładnie![]() Skończyłam prasowanie, teraz zasłużony odpoczynek ![]() ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- A ja dzisiaj oglądałam w tv świąteczną reklamę coca coli- coraz bliżej święta... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- pysiamn dobrze, że jest ok |
|
|
|
#616 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też nienawidze dentysty ja mam zawsze conamniej 2 znieczulenia robione i tak mnie boli, wolałabym sobie codziennie łamać nogę niz iść do dentysty. Przed ślubem poszłam zrobić zęba, (kanałówka) bo wiedziałam, że będziemy się starać o maluszka. I od wczoraj cholera ten ząb mnie boli, nie jakoś masakrycznie ale czuję go cały czas, jak popukam w tego zęba to czuje ból. |
||
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehehe
|
|
|
#618 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#619 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam w swojej karcie ciazy miejsce na te konsultacje ale mi ginek nic o tym nie wspominal ze takie cos jest konieczne. Zawsze mi sie wydawalo ze to miejsce jest w razie wypadku czyli jakbym sie zle czula i byla u internisty etc. Ale teraz to juz nie wiem i chyba na kolejnej wizycie spytam mojego gina.
|
|
|
|
#620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje wyniki:po 1h-9,3, po2h- 8,6 Ingrid czyli nie mam cukrzycy, a nietolerancje glukozy mam???z gory dziekuje za odp |
|
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
patka nom pobierali mi krew 4 razy co godzine nie wiem jak to robia w polsce ale tutaj tak ze 4 godziny trwa na rece to mam siniaki ogromne
|
|
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
Aleście naskrobały
Masakra!!!Xmila pięknie wygladasz jeszcze raz najlepszegoPatka ja tam widzę różnicę Monika gratuluję córeczki ![]() Obżeram się orzeszkami w czekoladzie takimi dobrymi z biedronki |
|
|
|
#624 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja nie mam jak porównywać wyników bo tutaj chyba glukozy nie robią
![]() Dzisiaj coś mi z palca pobrała,ale szczere pisząc to nie wiem na no to ,ważne że jest OK.Dziewczynki....LISTOPAD się już zaczął
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
poladostalam diete na tydzien i w piatek mam znowu jechac na badania krwi
|
|
|
|
#626 |
|
BAN stały
|
u 'normalnych' (nie w ciąży ;-)) to jest upośledzona tolerancja glukozy, ale u kobiet w ciąży się tego nie rozpoznaje. Tylko cukrzyca lub brak cukrzycy. Przy twoim wyniku 8,6mmol/l wygląda mi to na brak cukrzycy, ale i tak najlepiej skonsultować te wyniki z lekarzem, bo on ma największe doświadczenie w interpretacji wyników ciężarnych (w literaturz jest bardzo mało na trn temat). Nie martw się, na pewno będzie wszystko OK!!
|
|
|
|
#627 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Cytat:
, jest on dużo bezpieczniejszy, na pewno nie można brać leków z ipubrofenem , jak np Ibuprom czy Nurofen, a Apap jest ok....Co do Świąt to w piątek jak byliśmy w Ikei to już były sprzedawane ozdoby świąteczne, bombki itd.. no cóż Święto Zmarłych minęło i od razu będziemy mieli ozdoby bożonarodzeniowe przez prawie 2 miesiące.Uwielbiam okres przedświąteczny (chyba bardziej niż same święta....), ale nawalanka od 1.11 to przegięcie
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2009-11-02 o 18:39 |
||
|
|
|
#628 |
|
BAN stały
|
Aha! Jeszcze jedno : Krzywą glukozy powinno się wykonać na czczo po 10-16 godzinnej przerwie w jedzeniu. W żadnym wypadku nie należy "opychać"
się dzień wcześniej słodyczami! Tylko normalne jedzenie.
|
|
|
|
#629 |
|
Zadomowienie
|
ja już po wizycie,Ada nadal jest dziewczynka
,waży juz 1560g i z pomiarów jest idealna na 30t3dni,czyli tak jak z okresu.dr sprawdzał czy nie ma rozszczepu warg(zajęczej wargi)i też ok,jeszcze sie nie obrociła i jak zwykłe rączki miała koło głowy i sie bawiłato tyle z wizyty,bylismy dziś też wozki oglądać ale nic nowego,upatrzyliśmy za to ławostół i musimy jązamówić mam 5stron do nadrobienia
|
|
|
|
#630 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co się orientuję, to nie można mieć pomalowanych paznokci do porodu, bo oni patrząc na płytkę paznokcia wiedzą czy coś tam (nie pamiętam co) nam dolega.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.

Nadal ofkors Fenoterol muszę zażywać no i odpoczynek. Ależ się cieszę!!!

dla Zeberki za wklad 

bylam dzielna i wytrzymalam bez znieczulenia .. moja dentystka uwaza ze lepiej w ciazy unikac i ja jej wierze..wystarczajaco Krzys dostaje ode mnie zlych hormonow przez stres w ciazy zeby mu jescze fundowac jakas chemie...

musiałam z zamkniętymi oczami dotknąć noska itp....
bo to w sumie już listopad 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
jeszcze raz najlepszego
,ważne że jest OK.